compostam, maria ta!

Ador balcoanele inflorite cu o splendoare de culori. Pt a avea asta, e nevoie de un pamant fertil. Anii trecuti am cumparat saci de la Cora, dar din iunie am decis sa  sa nu mai dau niciun ban. Si nici sa nu mai transport saci de pamant…asa ca fac compost. Acesta e un pamant gras gras ce il amestec cu cel existent.

Unde? Cand? Cum? Cu ce?

Pe balcon. Il alimentez de 2 ori pe sapt, cu resturi vegetale produse cand gatesc. In 2 luni am ajunsla stadiu de pamant proaspat, fertil, numai bun pt noile plante. Cere spatiu dar am loc pe balcon pentru 3 cutii etajate.
Peste iarna am luat o singura lada cu pamant in casa si am mai completat-o, dar mai am o vecina ce are vermicompostor sub chiuveta.
Exista compostoare de cumparat in Brico, dar eu am improvizat cu 3 cutii de plastic, suprapuse, mai mult largi decat inalte (desi 4 ar fi ideal),fiecare  de 20l (suficient pt o familie de 3persoane). Ideal cutii negre. 2 cutii le-am gaurit generos fundul(cu lumanarea), sa am cum sa se scurga excesul de lichid in cutia de la baza, negaurita, si sa circule ramele (pentru cine are, dar eu nu am rame). Am inchis deasupra cu capac (sa nu fac musculite)…

Cum am inceput: in cutia de deasupra am pus straturi alternative: resturi vegetale, carton. Alimentarea o fac de 2 ori pe sapt, in acelasi moment am si amestecat cu ce era inauntru.

Uneori in loc de carton folosesc pamantul din ghivecele perimate/obosite, dar cartonul are rolul lui: e sursa de carbon!

Compozitie: strat vegetal/ strat de carbon. Proportia finala o sa fie: 1:10 -unii zic 1:20 (la inceput insa straturile sunt cam 1:2, ca legumele lasa mult lichid si scad f. repede pentru ca…cuprind aer).

Carbon: rumegus, carton, fan uscat, coaja copac etc. Eu am folosit initial bucatele de carton fara vopseluri de la oua, cartonul de la hartiile igienice sau hartia din bucatarie, totul maruntit (prin udare e cel mai usor).

Stratul vegetal: resturi de morcov, dovleac, dovlecei, telina, sfecla, rosii, salata, castravete, resturi de ciuperci etc (bucatit sub 5cm), mere/pere/banana(cica e f. recomandata pt potasiu) etc. Recomandarea proprie: mai multe resturi de legume decat fructe( sa zicem 70% 30%). In procent de 1-3% din masa finala se recomanda zat de cafea, resturi de ceai, coji de oua maruntite, dar atentie cu ele pt ca schimba aciditatea. Un minim de citrice+ ceapa/usturoi, pt ca si ele schimba ph-ul. Toate astea pot fi crude sau fierte, dar nu cu grasimi (uleiuri).

Nu pun resturi animale, grasimi pentru ca acestea au nevoie de 2-3-4 ani de descompus, eu vreau in 2-3 luni sa am sol fertil.

Nu miroase. Daca incepe sa fermenteze/miroase, atunci mai e nevoie de marit stratul de carbon (adica…inca niste cartoane).

Are nevoie de umiditate. Textura amestecului trebuie sa fie jilava, excesul de apa se va scurge prin gauri. Fara umiditate bacteriile nu se descurca sa descoopuna. In interior datorita descompunerii este o temperatura mai ridicata. Daca e foarte cald si uscat afara, am grija sa tin capacul inchis, si sa fie pe capac vapori/stropi de condens. Eventual mai umezesc sau adaug fructe si zeama lasata (de ex. de la pepene).
Are nevoie de  aerisire. pt fermentare mai rapida, recomand oxigenare. Deci eu amestec de 2ori pe sapt, cand adaug ceva nou. Tot ce e nou incorporez in cutia de deasupra si acopar cu carton.

Dupa 1 luna, arata cam asa: cutia e aproape plina, am mai adaugat inca o mana de resturi (salata si mere) si amestecat, asta pentru ca am pus putine resturi si nu era nevoie de inca niste carton:

 

Si cum intre timp umplusem o cutie, am trecut la cutia no.2, ce am adus-o deasupra. Cea plina a ramas dedesupt, sa se coaca in liniste(mai amestec in ea de 2 ori pe sapt).
Dupa 2 luni, cutia de desupt arata cam asa:
Din greselile mele:
1. mai bine cutii negre, nu transparente. Pe margini, in cutie, la final, au inceput sa incolteasca ….niste samburi de pepene galben. Am acoperit totul cu un sac inchis la culoare si a fost mai bine.
2. nu puneti compot de visine, cu zahar. Mi-au venit musculite 🙂 . Sacul ce acopera m-a ajutat sa scap de ele, dar nu de toate.
3. Zeama ce se scurge, diluati-o (1 : 10) si turnati la flori – ingrasamant f. bun. Nu o aruncati, ca mine…
4. Cand treceti la cutia no.2, sortati bucatile mari (ce inca nu au devenit pamant), ce se vad in cutia no.1, si…aduceti-le in no.2. Va ajuta la compostare, ca starter, si se vor face pamant si ele de tot.

5. ce daca sunt seminte, nu mai pierd timpul  cu sortatul, daca incoltesc le rup cand amestec totul
6. daca vreau compost cand sunt sub 10 gr, aduc in casa. Daca nu, stagneaza pe balcon toata iarna pana sunt 15-20gr
7. nu mai las fara capac ca are nevoie de umiditate. Daca uit sau e prea cald, adaug cate putina apa.
8. echilibru. Daca adaug o runda mare de fructe si legume, acoper cu un strat de carton. Cartonul il acoper cu fructe si legume.  Nu reusesc sa fac un strat mereu, asa ca pun intr-un colt, acoper cu 2-3 bucati de carton, si peste 3-4 zile cand gatesc iar formez un alt colt.
9. cojile de pepene se descopun greu

Si poze cu una din ‘alimentari’ :

Ce se intampla in compost? Vegetalele se dezintegreaza, bacteriile si ciupercile duc la fermentarea lor, in prezenta oxigenului, devenind un pamant bogat in vitamine si mineralele necesare plantelor.

Intr-o prima runda de fermentare temperatura se ridica destul de mult, compostul ajunge sa fie cald/fierbinte la mana datorita bacteriilor active, apoi incepe etapa a2a mai lenta, cand ciupercile completeaza descompunerea. De aceea desi vad ca solul nu mai are bucati vizibile de legume, las cutia  cu pamant la un nivel mai jos, si alimentez cutia de deasupra, pentru a se aseza in ritmul ei. Compostul este gata cand aspectul este de pamant reavan, ce nu mai e cleios.

Mai bun este compostul cu rame, dar eu animale din alea nu imi aduc in casa :)).  Am o vecina ce are cutiile cu compost sub chiuveta, unde e suficient de cald tot timpul anului si ramele se simt bine. Eu nu. Asa ca iarna nu compostez nimic.

59 thoughts on “compostam, maria ta!”

  1. Mi-a trecut cuvântul ”compost” pe la ureche dar nu știam ce e aia. Nu-mi vine să cred ce aud aici. Din resturi și cartoane se face pământ ? Pfff… mare minune ! Cred că la primăvară o să încerc și eu. Foarte interesant ce am citit aici.

  2. Gata!
    Chiar aveam o galeata nefolosita, miine o gauresc. Imi pun deja de azi la frigider toate resturile de fructe si legume. O sa-mi cumpar doar cutii de oua necolorate. N-o sa mai arunc nici nucile cu care spal acum rufele. Asa ca ori incep de miine, ori de duminica- luni ca sa am timp sa merg la padure sa culeg de pe acolo ceva frunze uscate, coaja de copac, etc.

  3. in loc de coaja de copac si frunze uscate eu folosesc cartoane necolorate/fara plastic, adica cele din interiorul sulurilor de servetele de hartie, cele din interiorul hartiilor igienice, de la cartoanele de oua, de la unele cutii. Le rup bucatele sa se dezintegreze repede. La cartoanele de oua nu am nicio problema ca iau oua de la fermieri si nu au sigle 🙂

    Sa ii faci gauri serioase. Eu am gauri fix cat degetele de mari, mai curge pamant prin ele, dar cum am lazi suprapuse, curge in cutia de dedesupt.

    Acum e frigut, nu se descurca afara, dar in casa fermenteaza frumos. Daca ti se pare ca e prea zemos stratul de legume, adaugi niste cutii; daca ti se pare ca sunt prea multe cartoane, le mai iei 🙂 , e nevoie de echilibru acolo.

  4. Sper ca e ca si cu maiaua : la inceput ti-e groaza sa te lansezi , pare prea greu, apoi merge de la sine. Dar azi am fost pe la biblioteca si cind am citit ce complicat e tot procesul, m-am ingrozit. Multumesc de sfaturi!

  5. Am inteles eu, dar chiar acum nu prea am cartoane, iar cutiile de la ultimele oua cumparate sunt verzi, asa ca iau celuloza din padure si cu ocazia asta imi insamintez compostul cu microorganismele alea din padure. O sa iau si niste urzici, ca tot am citit ca-s bune la compost.

  6. Bine, deci fara urzici. Mi-e plin frigiderul de resturi, acum mai ramine sa gauresc galeata si sa fac rost de cartoane si frunze(am cumparat si oua in cutii albe, pacat ca pe capac e imprimata o imagine, deci folosesc doar jumatatea de jos a cutiei). Am vazut pe internet o poza cu un compostor facut dintr-un ghiveci mare, e practic: gata gaurit, dar ma gindesc ca poate o sa folosesc la vara ghivecele goale la cultivat ceva, ca doar daca am pamint, n-o sa ma opresc aici.

  7. la mine e o rutina saptamanala si uneori de 2 ori pe sapt. Cum sambata gatesc 3-4 feluri, adun resturile intr-un castron si la final alimentez lada de compost. De la 2-3 feluri gatite: supa/bors de legume (pt 3 zile, 3 persoane), carne cu legume la cuptor se aduna un castron de 1l aprox. La asta am nevoie de cartonul de la3-4 hartii igienice consumate.

    Singurul moment in care pun mai mult carton este la baza, cand incep o noua cutie, si asta ca sa absoarba umezeala ce vine de la legume.

    Ai cap / cu ce inchide ermetic? e nevoie sa tina umezeala. Eventual poti improviza sa legi cu un sac de plastic la gura, dar e nevoie de umezeala si intuneric.

  8. Aha, imi imaginam ca trebuie mult mai mult carton. Am pornit! N-am mai luat galeata, am o cutie de plastic cu capac(3kg), am gaurit-o, am pus coji, carton de la suluri de hirtie, iar coji…pe cind ma bucuram ca am un carton de la un pachet am descoperit ca e cu lipici, fiind carton ondulat. Cind o sa se umple o sa mut in ceva mai mare , sa vad ce am prin pivnita, galeata n-are capac si n-am avut ce improviza. Acum sper doar sa nu se faca viermi si mucegai…desi poate viermii nu-s un lucru rau. Iti sunt f recunoscatoare pentru idee, ma gindeam cite mi-a adus internetul in ultimii ani si cum m-a imbogatit cu o multime de idei, deprinderi, cunostinte.

  9. Am o intrebare: nu sunt sanse sa mucegaiasca? Am umplut deja galetica, le-am mai indesat putin ca sa incapa mai multe ,dar azi cumpar un recipient mai mare.

  10. Multumesc de sfaturi. Am cumparat si eu doua cutii negre(alea transparente erau mai frumoase, dar cum ai zis NU…), dar cind am mutat continutul galetusei in cutie am constatat ca miroase fix ca gunoiul de la bloc din Romania si a lasat o zeama…ca la gunoi. Acum n-am cartoane prin casa dar am descoperit la bloc un copac la care-i cad bucati din coaja, asa ca o sa iau.
    Scuza-ma te rog ca te bat atita la cap, dar mi se pare inca de neimaginat ca poate iesi pamint din resturile alimentare, cu atit mai mult cu cit singura solutie parea sa fie doar lombricompostarea, dar chiar si asa aveai voie la o cantitate f limitata de deseuri adaugata.
    Mai ramine problema plasarii cutiei, parca vad ca oricit de ecologist e sotul meu, n-o sa accepte cutia sub masa din bucatarie, unde am depozitat-o provizoriu.

  11. nu ma bati la cap, chiar imi plac intrebarile, incerc sa evaluez pe …nevazute .
    Zeama adunata trebuia sa se scurga prin gaurile de jos din cutie in cutia de la baza- eu am facut gauri mari, cu lumanarea 🙂 , sa dreneze dar si sa circule aer. Carton adaug la fiecare strat, cand pun coaja de legume, pun si carton. Eu zeama adunata nu am avut deloc, inceputurile au fost pe balcon si se evapora, si nici nu aveam capac, apoi am pus capac pentru ca se usca f. repede.
    Nu stiu cum se comporta coaja de copac, cartonul insa e super, se dezintegreaza repede, absoarbe si tine sub control umezeala, si cum am din belsug …. nu stiu ce facem noi dar producem de la cateva hartii igienice pe saptamana, plus rola de la servetele de hartie, plus 1-2 carttoane de oua …deseori nici nu folosesc tot cartonul ce il pot colecta.

    O sa fac poze sa arat o etajare.

  12. Atunci cred ca eu pun mai mult carton decit ar trebui….Coaja asta de copac pe care am gasit-o cred ca e buna, e ca un carton, foarte friabila.
    Problema mea e ca am multe coji de fructe, dar putine de legume, am inteles ca nu-i voie de la avocat, cartofii ii fierb in coaja, iar patrunjelul, morcovii si telina ii spal bine cu manusa abraziva si nu arunc coaja. Imi pare rau ca am multe coji de citrice si astea nu se composteaza, chiar azi a vrut sa-mi dea dna de la magazinul de unde iau fructe-legume reteta de vin de coji de portocale, dar nu ma tenteaza asa ceva.

  13. La mine e grava situatia compostului….am "sapat" in el cu o lingura si am vazut ca e totul plin de mucegai verde, asa ca am acoperit cu mult carton si sper sa se schimbe ceva…

  14. Victorie!!
    Azi am "sapat " putin in el si incepe sa semene cu amestecul ala de frunze din padure care nu-i inca pamint, dar seamana. Si miroase asa. Singura greseala e cred ca nu le-am rupt destul de mic, n-am stiut care-i dimensiunea , am zis ca se descompun ele acolo.

  15. eu zic ca e f. bine asa. In 1 luna, arata a compost, si mai ales intr-o luna de iarna! Vara e si mai activ (bacteriile se iimultesc mai bine). Poti sa mai adaugi frunze de salate, coji de morcovi etc. si cartoane, evident.

  16. Din cind in cind mai vin aici si mai citesc o data articolul. Am vazut ca nu aeram aproape deloc, apoi a trebuit udat totul ca era prea uscat(credeam ca asa-i normal). Cred ca am exagerat si cu cojile de oua, n-o sa mai pun o vreme. Dar per ansamblu vad ca e bine si acum merge de la sine, nu ma mai stresez ca pun prea putin sau mult carton sau ca sut prea multe resturi de fructe.

  17. Cred ca am ratat compostul…Cind ziceai de gauri in cutie, mi-a fost mai usor sa fac gauri multe si marunte…De vreo 2 saptamini mirosea urit (ca dejectiile de porci…si consistenta era cam la fel). Mai amestecam eu pe acolo si speram sa se regleze. Dar azi am varsat toata cutia in alta cutie si am vazut cu ocazia asta ca gaurile mele cele mici erau infundate, deci de-aia era compostul asa zemos. Noroc cu caldura asta: am mutat pe balcon totul , dar cind am facut operatiunea de turnat mirosul ala pestilential a invadat parca intreaga casa. Acum las o vreme asa , am facut niste gauri cit degetul pe fundul cutiei, daca nu se amelioreaza situatia arunc totul si reincep.

  18. vreo 10. Dar ma intreb daca sa mai insist si sa las cutia asta in pace sau sa arunc totul si sa incep unul nou. Mi-am luat duminica de la brocanta o carte "zero dechet" si acolo compostajul e considerat un lucru f important, o sa mai citesc sfaturile legate de asta, pentru moment citesc cartea ca pe un roman, nu am inceput sa rasfoiesc ca sa aflu subiecte care ma intereseaza mai mult.

  19. Totul mergea relativ bine pina acum vreo 2 saptamini, doar ca era relativ uscat. Cutia mea are 2 fante (prevazute ca sa o apuci), asa ca am zis "ia sa inchid eu ermetic totul, ca din cauza lor nu-i destula umezeala". Am pus scotch pe ele, am udat compostul, eram fericita ca in sfirsit capacul e umed…Si de atunci a inceput.
    Duminica la brocanta am vazut un compostor de vinzare si era plin de gauri laterale. Pe cind al meu era inchis ermetic, cu gaurelele alea infundate.
    Nu-i nimic, nu ma las eu si pina la urma tot o sa-mi iasa compost. Multumesc de sustinere…conteaza f mult

  20. Sper, acum e plin de musculite care intra pe fantele alea laterale si miroase la fel.
    Asa ca o sa incep o cutie noua, o pun deasupra asteia, fac gauri cit de multe, iar asta(ca oricum e plina) o las in pace .
    Ha-ha: din cartea "Zero déchets" am invatat azi(inca 100 pagini citite) ca urina e un activator excelent de compost si ca ar fi bine sa faci din cind in cind pipi pe compost. N-as risca insa.

  21. Ma bucur ca m-am inscris la un atelier (gratuit) de compostat. Celor interesati li se ofera si cite un compostor, eu cred ca nu o sa vreau, ca n-am unde-l pune pe balcon, dar mai vad cit e de mare.

  22. eu imi caut alte lazi/compostor – pt ca peste anterioarele cineva (emoticon cu mine nervoasaaaa) a trantit ceva mare si greu si … mi-a stricat feng-shui-ul producator de compost :D.

  23. Cred ca poti sa faci si in lazi de lemn. Am fost azi la cursul de compostaj, am aflat putine lucruri noi, dar un lucru m-a ajutat: sa verificam luind si stringind intre degete un pumn de compost, daca curge apa nu-i bine. Al meu era asa, deci asta inseamna lipsa de aer, de unde si mirosul oribil.
    Ei spun ca poti lasa f bine si fara capac, dar lucreaza cu cantitati mai mari. Si arunca acolo mai multe decit credeam eu ca se poate: in plus de ce arunc eu puneau resturi de mincare(piine, paste , orez) si coji de citrice(nu f multe totusi).
    Organizatorul cursului e sindicatul care se ocupa cu deseurile(stringere, incinerare, etc), asa ca pe ei ii intereseaza treaba cu compostajul doar ca sa aiba volum mai mic de deseuri. Spuneau ca in zona noastra anul trecut s-a aruncat 300kg gunoi(doar deseurile menajere intra aici) de persoana. Mi s-a parut enorm, nu stiu ce tot arunca oamenii.
    Compostoarele nu le dadeau cum credeam, ci poti sa-ti cumperi la prêt mai mici niste compostoare de plastic , cam mari pt balcon( si cam urite).

  24. mi-am luat alte 2 lazi de plastic albastru inchis (mi-au placut culoarea) – de data asta mai inalte si mai incapatoare – am capac dar nu se inchid ermetic (manerul e cu gaura). O sa fac poze.

    Si eu stiu ca se pot arunca mult mai multe resturi(piine/orez/cartofi) dar am emotii cat de repede se descompun. Eu le vreau evident, repede descompuse, ca doar sunt pe balcon si aici nu e f. cald, asa ca am scris si recomandat din cele ce le pun eu, tocmai pentru ca le-am si testat si urmarit timpul de descompunere.

    Ce am experimentat si adaugat in plus zilele astea: resturile de tarate de la acrit borsul – sa vad cum influenteaza bacteriile din compost, pt ca la bors sunt alte ciuperci/bacterii.

    Spui de 300kg de gunoi de persoana pe an? Nu ma mira volumul. Eu vad cat de mult pun la lada de compost – cam 1-2kg saptamanal minim (si inca nu a venit perioada estivala de fructe…)

  25. Acum imi pare rau ca n-am cutii mai mari. Am umplut-o si pe a 2-a, noroc ca se mai taseaza si atunci mai adaug. Cred ca ale tale sunt rude cu ale mele, care-s negre si minerul e fanta aia prin care intra aerul.
    Ma gindesc daca sa o iau si pe a 3-a , pentru ca sistemul prin care stau una pe alta e destul de instabil si balconul fiind orientat vest nu prea pot cultiva nimic. Apropo, daca ai idei de ce as putea pune pe asa balcon, as fi tare incintata. Intr-o vreme am incercat rosii-capsuni-morcovi, fara succes. Am tot studiat cartile de la biblioteca si in afara de flori si alte plante decorative n-am gasit nimic care sa se poata si minca, asta m-ar interesa.
    Si astia le tineau afara, dar m-a mirat cu cita nonsalanta arunca acolo tot felul de gunoaie chiar daca stiu ca nu se composteaza. Probabil avind cantitati mai mari se descompun mai repede.
    300 mie mi s-a parut mult pentru ca e aproape 1 kg pe zi, socotind la noi in casa o medie de 4 persoane(ca se arunca gunoaie si in alte parti), ar insemna 3kg de gunoi pe zi, mi se pare enorm.
    Oricum fiecare cu interesele lui, astia de la atelierul de compostaj ne-au bombardat cu pliante si alta maculatura…plus etichete cu "eu compostez" de lipit pe usa casei. Ecologisti pina la un anumit nivel.

  26. in balcon orientat pe vest poti incerca de cultivat plante aromatice cu mai mult succes (rosii/capsuni – cele colorate si cu flori nu au nicio sansa!). Daca e foarte umbrit, iedera si plante in genul iederei pot decora si inverzi balconul.

    La gunoaie, nu mi se pare imposibil 300kg pe an, noi doua suntem atente si triem, dar am avut o perioada cand cumparam de la supermarket si aruncam in cateva zile…jumatate expirat/consumat pe jumate etc.
    Cat despre cum composteaza ceilalti, aveau si rame? Ca astea ajuta la compostare si merge treaba bine. Sau e posibil sa nu le pese si sa astepte si 4-5 luni (nu ca mine, ce vreau in 1-2 luni sa folosesc pamantul). cat despre cat de ecologisti sunt, acum nu viseaza ei sa faca pe altii puritani, ci doar sa transmita ideea.

    Ce iti recomand este sa iei inca o cutie – si o pui deasupra. Cat timp cutia de jos se composteaza lent, cea de asupra colecteaza resturile noi din bucatarie. Neaparat sa gauresti generos cutia noua, zemurile se vor scurge in jos si tine umezeala la continutul de mai jos, deja devenit pamant reavan.

  27. Plante aromatice am deja si e drept ca mentei ii merge f bine.
    Da, da, o sa gauresc acum! Compostorul lor de 320L costa doar 15 euro, ma gindesc daca nu-i mai rentabil decit 3 cutii.
    Inca un lucru pe care l-am invatat, dar tu probabil il stii: cind colcaie pe acolo de diverse(larve, muste, viermi) e semn bun, ca merge bine, apoi cind compostul e matur nu prea mai ramin din ele.
    Cred ca nu le pasa in cit timp se face compostul . N-aveau rame. In schimb aveau un instrument bun de aerat: un fel de arc mare, pe care-l insurubezi in compost si atunci se aereaza.
    Apoi asta cu compostul e serviciul lor, cum au zis ii intereseaza doar ca sa scada cheltuielile cu gunoaiele. Am mai remarcat si cu alte ocazii cit dezinteres e in serviciul public, nu-si vad mai mult de lungul nasului. Pe cind lucram intr-un laborator public la sectia de bacteriologie aveau containere speciale pentru medii de cultura si alte chestii posibil contaminante. Ei bine, aruncau acolo in containere orice: hirtie, sticle, etc…si doar plateau eliminarea lor in functie de volum. Noi acasa sortam sticle, hirtii, etc, acolo nici ca le pasa.

  28. E chiar mai mic, ceva gen 70*70. In carte iti explica si cum sa-l faci. Daca te intereseaza , data viitoare cind merg la biblio, fac poze la partea cu construitul si ti le trimit.(de cind am trecut la noile tehnologii 🙂 fac poze la tot ce ma intereseaza) Asta e cartea: https://www.amazon.fr/Un-potager-compost-en-tour-Recyplant/dp/2815307375/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1463600869&sr=1-1
    In mijloc bagi deseuri, pe laterale cultivi(iti dadeau ei o lista cu plante carora le merge bine in asa ceva).
    Spuneau ca suporta 2kg de deseuri pe saptamina, dar nu-i creste volumul, din cauza ca plantele isi iau substantele din el. O data pe an, iarna, trebuie golit si amestecat.

    1. Elena, te rog fa poze si trimite-i-le “unei femei” poate le pune pe blog aici; tare ma intereseaza si pe mine compostorul asta unde poti creste si plante;
      eu sunt novice rau pe partea asta, poate fi pus oriunde sau tb. pe o anumita directie (S, SE, N etc…..)

  29. Atunci o sa iau cartea de la biblioteca si ii fac linistita poze acasa.
    Explica ei acolo cum trebuie pus, dar poate va trimit mail personal, ca nu stiu daca e legal sau nu sa publici pozele.

  30. Stai ca ma bag si eu in discutie, dupa ani :)) eu tot am vrut compostish, dar nu m-am urnit la apt, acum la curte sper sa mearga mai bine, desi parca vad ca o sa puta si ma cearta sotul.

    Pe mine ma enerveaza cata mancare arunc lately. Fac/primesc prea multa si nu ne mai e foame/pofta/chef de ea a 2-a sau a 3-a zi..

    Revin, ca s-a trez pruncul
    Tea recently posted…“Rusinea” de-a avea o femeie-n casaMy Profile

    1. Tea, stiu ca nu e cea mai sanatoasa recomandare, dar daca anumite mancaruri se pot congela, atunci congeleaza in portii de o masa in cutii de la inghetata si pune si o eticheta ceva pe ea. Si mie mi se intampla sa imi ramana o extra portie ( cu tot cu estimarile mele la gramaj atat de pretentioase). Ei bine, cand nu am altceva cutia congelata devine o masa nemaipomenita. De ex. vinerea dimineata cand plec la munca se intampla sa nu mai am nimic pt pachet, asa ca insfac o cutie din congelator, o furculita, si pana la ora pranzului s-a dezghetat in birou la mine. Aceasta cutie are cateva minuni: zero cost, zero la gunoi, mai sanatoasa decat orice sandvish amarat pe care l-as lua de pe langa, plus psihologic ma simt ok cand organizez meniurile.
      Pana acum am congelat zeama de oase de la o piftie, ardei umpluti, o vita fiarta in vin, zama de la fripturi sau ardei umpluti ( o refolosesc peste un orez /linte/couscouse/paste), legumele tocate prea multe pt o ciorba devin legume pt o alta ciorba, resturi de la carnuri ( sunt scumpe, nu imi vine sa arunc) etc.

    2. Tea, mancarurile cu ulei si chestii animale se descompun in 2-3 ani, asa ca nu la compostul rapid. La asta rapid pun mult carton ( tu ai putea pune si iarba de la tuns dar uscata) sa se descompuna mai repede, dar e musai si de amestecat.

  31. Am luat cutiile! Dupa lupte seculare. Scrie 18l pe ele, sunt transparente, n-aveau altceva la Hornbach si si-asa fura scumpe. Le-am luat si capacele ca sa pot sa le stivuiesc (nu mi-am dat seama daca si tu faci la fel, desi cred ca da, ca altfel unde sa fie gaurile).
    Asaaa, gaurile – cate si cu ce model? :)) ma gandeam 9, cate 3×3
    Eu astept ploaia ca sa am si rame, cate rame? Voi tine pe terasa, ca n-am loc in casa. Acoperita cu folie neagra.

    Ma gandeam sa folosesc frunze uscate, acum am din belsug. Ba chiar sa fac o cutie initiala cu mere si frunze de alun, cat sa pornesc treaba. Sa le tai sau pot sa le pun intregi? Frunzele de la rosii si ardei oare pot sa le consider legume si sa le pun pe ele cu merele? :)) ce proportii imi recomanzi?

    Perioada asta am stat mai bine cu gatitul/aruncatul, am cate 2 feluri in frigi si lene+lipsa de bani deci astept pana mi-e foame cat sa mananc orice. Mai greu cu foamea, ca am tone de mere (cu viermi, juma mancate de viespi gigantice sau stricate, dar sunt specialista in cojit/curatat :)) si tot crantanesc la ele. Dupa vreo luna n-o sa imi mai trebuiasca neam :)) ce altceva sa fac cu merele?
    Tea recently posted…Mama idioata din IORMy Profile

    1. eu am luat fara capace, le pun una in alta, capac doar la ultima de sus. Gaurile sunt la fund, sa se scurga zeama. Le facui cu bricheta, largi, sa treaca si 2 degete, si am 7-8 gauri la o cutie de 50x50cm. Cutiile le umplu pe rand cu resturi din casa: frunze de morcov, gulie, varza, salate, rosii, coji de cartof si morcov si castraveti si dovlecei, coji de banane si resturi de mere, pere. Cartoane am din belsjug, de la ikea sau de oua sau de la sulul din hartiile injinerice, ba pun si hartie igienica dar folosita prin bucatarie si nu la toaleta, majoritar sa fie cartonul, dar tu poti pune frunze uscate in loc de carton.
      Sa il uzi la inceput, si sa arunci si niste rame, ca il tii afara. Desi vine toamna, o sa fie umezeala.
      Cand umpli o cutie o duci la nivelul de jos si pui deasupra o cutie goala cu gauri.

      Cu merele eu as face sucuri, as rade si prajiturii ( fara zahar dar cu scortisoara din belsug), as face o marmelada fara zahar.

  32. Am revenit, azi fu zi cu spor ca a venit tanti Nela cu sotul de-au coles bolta (pt ei, i-am zis sa-mi pastreze niste must sapt asta si o sticla de vin la final) si eu am facut ordine sub aluni ca s-a terminat sezonul. Cica trecem de la 30 gr la 15, just groovy! Puf e racit :-s

    No, si eram eu cu 3 recipiente dupa mine, unul pt alune, altul pt pietre si pamant greblat (cioburi and whatnot), roaba pentru frunze (fac straturi de frunze pt gradina din fata, sa protejez bulbii peste iarna la caldurica si sa mai ingras pamantul, ca l-am tot scos pe cel “galben” cu santierele mele). Am grebla din aia de frunze si a mers super, 2 dusuri am facut azi haha.
    O sa fac poza sa-ti arat in prive cutiile. La mine nu mergeau stivuite, intrau una-n alta. Ma gandesc ca ale tale erau cumva drepte, eu n-am gasit decat astea si aia e, pun prelata peste or smth..

    Mi-a dat Domnul Sot gauri de bormasina, eu m-am orientat cu ce ziceai cu ramele, nu m-am gandit la degete :)) acuma, daca ai degete subtiri ;);) la mine estimez ca o sa se imputa treaba intre cutii si capace, desi am facut gauri una sub alta sa curga (initial le facusem cu andreaua incinsa, apoi bormasina le-a facut mai mari).

    Deci, pun strat de carton tocat in partea de jos a cutii de sus, apoi straturi si amestec 2x/sapt, da? Are nevoie de ceva starter? :))
    Tea recently posted…Mama idioata din IORMy Profile

    1. e perfect cum spui! Nu ai nevoie de starter, dar daca ai un bors de tzara poti sa torni restul acolo. De gauri zic ca sa fie mari sa poata trece ramele. Deci mari cat degetul e un criteriu bun 🙂 (si stiu ca nu ai degete slabe, haha 😀 , ca nici eu nu le am 😀 ). Daca completezi cu cartoane si frunze uscate, nu se va imputi. Acestea vor colecta umezeala si vor tine si aerisire pana se taseaza. Sa nu pui paine si lactate si carne si iuleiuri (nici macar chestii contaminate), astea pot atrage soareci/sobolani, dar cojile de brocolli vor atrage doar rame si bacterii si mucegaiuri adecvate 😀

      Cu trecerea de temp. o simt si eu, avuram niste 30 gr si apoi 15. Noi sa fim sanatosi, multumiram lui Dumnezeu pentru vara asta tarzie minunata. Iar pentru must sa stii ca te invidiez 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge