Despre pensie – planuri pentru peste 30 ani

 In ultimii ani incep din ce in ce mai serios sa ma gandesc sa renunt la serviciul zilnic, salariu lunar, taxe lunare si anuale. Dilema mea ramane: si la pensie ce fac?

 Am deja 15 ani contribuiti la taxe, iar astazi pt a iesi la pensie e nevoie de un numar de ani contribuiti dar si de varsta implinita. Problema ce nu poate fi estimata este cum evolueaza legile si regulile in timp, dar nu pot sa nu remarc faptul ca trendul romanesc urmareste cel occidentul unde actual sunt minim 40 ani contribuiti si pensionat la 67 ani si e in crestere, la fiecare 5-10 ani au marit pragul cu 2-3 ani.

 Pentru viitor, eu vad cateva cai de ales:
Calea 1:lucrez 40 ani(mai am inca 25 ani de stat pe scaunul asta). Salariul tot pe cartea de munca, deci contribui temeinic la pensie. Statul are grija de mine. Pensia iese aprox. jumatate din salariu.
Calea 2: lucrez partial la negru si tin legal salariul minim pe economie. Diferenta in plus ar trebui sa vina cu 20-30 % mai mult (cam atat ajung taxele platite de firme si oferite…). Totalizez cei 40 ani necesari la pensie. Ies cu o pensie de aprox 600 lei de la stat. Fac si ceva rezerve:. din banii la negru, pun 300 lei deoparte in plus lunar. Vezi calculele din excel de mai jos.
Calea 3: lucrez total la negru. Fac contract cu casa de pensii si contribui cu minimum, ca liber profesionist: inseamna 300 lei lunar la casa de pensii. Daca nu am platit cu ani in urma, asta e, nu se poate completa in urma.
Calea 4: lucrez total la negru si nu dau nimic la casa de pensii. Pun cei 300 lei deoparte ce i-as fi dat (3600 pe an) timp de 20 ani.

In paralel am pensie privata (nu in Romania)  – profit si depun valoarea egala cu deducerea din taxe.

Ce se intampla cu cei 300 lei pusi lunar deoparte?
In 20 ani= strang 72000 la ciorap, daca ii tin in casa. Dar daca ii tin in banca si dobanda aferenta e de 4% (plus dobanda la dobanda):

 

Cum cheltui suma asta daca mai am inca 20 ani de trait ca pensionar: 120 mii /20 /12 luni = ceva peste 400 pe luna.

Pot trai cu calculele astea?

Calea 1: da (la pensie voi fi disciplinata pt a mentine nivelul de viata si injumatati cheltuielile,  pt ca nici nu mai sunt cheltuieli transport, pachet la munca, cheltuieli vestimetatie, socializat cu colegii, cadouri la colegi, plus timp mai mult pt economisit la cheltuielile lunare, nici copii /gradi/pempersi etc)
Calea  2: da pt cei cu pana in salariul mediu pe economie (pensia la salariu minim e cam 600 lei + cei 400 lei proveniti din ‘fondul’ propriu duc la o suma rezonabila).
Pentru cei cu salariu peste mediu pe economie, si vor sa mentina nivelul de viata, e nevoie de investit banii cu dobanda mai mare cea calculata de mine 4%; sau o suma mai mare economomisita. Daca nu e posibil asta, atunci sa ramana pe calea 1.
Calea 3: da pentru cei cu salariu sub 1000 lei.  Jumatate din romani sunt in situatia asta.
Calea 4: da pentru cei cu salariu minim pe economie. Pentru  cei cu salariu mai mare si care vor sa mentina nivelul de viata, e nevoie de investit banii cu dobanda mai mare cea calculata de mine 4%; sau o suma mai mare economomisita. Daca nu e posibil asta, atunci sa ramana pe calea 1.

Ce nu pot lua in calcule cu variantele acestea? inflatia. Pensia de la stat minima garantata ar acoperi aceasta inflatie, pe cand depozitele personale nu. Practic, banii astia de 400 lei estimati de mine acum acopera azi meniul pe o luna -dar peste 20 ani …. Solutia propusa de un economist acu ceva timp a fost sa fac depozit in euro (riscuri mai mici de inflatie, euro a avut in ultimii ani si inflatie negativa in anumite tari europene!) – asa ca depozitele mici in Cipru au devenit o varianta convenabila pt multi din Europa.

Alternative de investitie cu profit mai mare decat tinut un depozit cu dobanda 3.5% (cat este acum la Banca Transilvania): cont cu depozit mare, investitie intr-un imobil ce va fi inchiriat,  investitie in actiuni, investitie in teren etc. Mai aveti si alte idei sa va asigurati batranetile?

4 thoughts on “Despre pensie – planuri pentru peste 30 ani”

 1. Este foarte greu de estimat ce politica va avea statul peste 15 ani cand probabil vom avea 2 pensionari la 1 salariat. Cu tot cu pensia privata si tot nu ma simt in siguranta, mai ales cand in Ungaria au nationalizat fondurile de pensii private. Cred ca solutia este un cos de optiuni, sa ai si pensie de la stat, si privata, ceva bani pusi deoparte, casa sa fie deja a ta ca doar nu suntem in austria sa stam cu chirie, cam toate lucrurile majore de realizat in viata sa fie facute.
  Din pacate nici statul nu investeste pentru a creste productivatatea, autostrada pitesti sibiu asteapta de ani buni, moldova nu va fi legata de transilvania sau bucuresti in urmatorii 10 ani, nu stiu cate firme noi vor investi in romania in urmatorii ani pentru a se redresa situatia
  Viatadupabebe recently posted…Retine-mi numele bebelusuluiMy Profile

  1. eu am privat + la stat, dar ma bazez si pe 2 chirii. Adica o sa mai achizitionez o garsoniera si asta e. Alte idei ‘safe’ nu am.
   Aceste chirii ma vor ajuta si in perioada 55-65 ani cand deja e dificil de gasit un job….

   1. M-am decis acum sa cotizez cate 300 lei pe luna la pilonul 3 (150 eu 150 firma). Dupa achitarea creditului ma voi orienta spre achizitia unui apartament in aceeasi zona cu al nostru, tot la minim 2 chirii ma gandeam si eu. ppmdv pana la 45 de ani trebuie sa am jumatate din necesarul lunar de cheltuieli acoperit din venituri pasive. In caz ce ceva mai pot reduce cheltuielile …

    1. Ma bucur ca firma acopera jumatate din pensia privata!
     Cat despre calcule, asa le avem si noi – 2 chirii acopera jumatate din necesarul lunar.

     “In caz de ceva ” – eu am trait asta (sot fara job o perioada). Si sunt multe cheltuieli care le-am redus din pur si simplu fapt ca sunt cheltuieli legate strict de faptul ca 9 ore pe zi suntem la job: imbracaminte adecvata, incaltaminte adecvata, mancare la pachet, transport, after school la copil, dar si chestii indirecte probleme medicale rezolvate pe fuga la farmacie si nu pe indelete cu miscare si odihna acasa, mancare cumparata pe fuga dar scump si nu f sanatos etc. etc. Deci vezi, acest “IN CAZ DE CEVA” nu e asa de prapastios 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge