Meniul masurat in timpii de efort

Cat timp imi ia sa gatesc felurile de baza?

Mic dejun
lapte/iaurt cu cereale 2-3 min
oua 3-4 min
tartine cu branza/unt/miere/gem 3-5 min
iarna: tartine pate de ficat, pate de peste (20min de gatit, consumat  la 2 mese)

Pranz/cina:
-supe creme (de rosii / de morcovi+ardei+cartofi / ciuperci etc) – 15min de gatit, consumat in 2 zile
-borsurile (de legume/de carne) – 30min de gatit, consumat in 2-3 zile
-wok (vita + ardei+brocoli) -20-30min  – consumat  in 2 zile
-friptura la tava (15min de gatit, consumat in 2-3 zile)
-daca raman legume si zeama de la friptura refolosesc la cousous. Gatit: 2 min. Consumat o masa.
-legume la tava (15min de gatit, consumat in 2 zile)
-salate de plante cu bonus ou fiert/ branza / ton / fasole /naut / porumb . Gatit 15 min, mancat pe loc
-mamaliga & co  / gris cu lapte/orez cu lapte – gatit 30min, mancat pe loc
-peste la grill – gatit 30-60min, mancat pe loc
-paste joia (gatit 15 min) -mancat pe loc, extra o portie la pachet
-cartofi la cuptor cu rozmarin.  Gatit 20 min, mancat 2 ori, copt: 1 ora.
-hummus/tabouleh . Gatit 15 min . Planuit: 1 zi inainte.
-chiftele la cuptor (carne/legume) – tocat si bilutzit o tava 40-50min. In paralel fac si bors de perisoare.

Garnituri: salate de legume(gatit 10-15min), orez/naut/linte/fasole (gatit 15min – 3 ore, dar planuit cu 1 zi inainte si pus la umflat), piine – gatit 5 min  (planuit cu 4 ore inainte)

Am ales sa fac lucruri 2-3 feluri de mancare in acelasi timp si pt mai multe zile pt ca… mie imi consuma mult timp: scos vase din dulap, spalat legume, spalat chiuveta, spalat si strans vase etc. Am urmarit aseara, pt o supa crema si un wok am stat si strans dupa…aprox. 15-20 min.

Toate acestea imi eficientizeaza timpul dar si avantajele meniului scris pe o saptamana: cumpar cantitati clare, consumam (de obicei) totul si vineri seara ajung doar cu 2-3 produse in frigider si il pot spala. Zero produse alterate, zero aruncate!

18 thoughts on “Meniul masurat in timpii de efort”

  1. hahahahah ce tare esti cu "paste joia", si la mine joia e zi de paste (spaghetti, lasagne, tortellini) , iarna in special :)))

  2. ai incercat sa iti faci singura aluatul pentru paste? De joia, evident.

    la mine e necesara conditia pt ca cineva a facut o obsesie pt paste ( i-au cazut dintii si mesteca pastele mai usor). Am decis sa fie joi pt ca se fac repede si pot adauga acolo si ceva resturi din frigider (juma de dovlecel, cstravete, rosioare, etc) deci improvizatie si curatenie 🙂

  3. la mine face jumatatea tortellini homemade cu carne de crab (din conserva) o nebunie :)))) bine asta se intampla sambata cand nu mancam joia paste, ca sa avem timp de bucatarit ca nu avem masina de intins foile asa ca le intinde cu sucitorul :); alaturi de un pahar cu vin rosu……speechless 🙂 am deja apa in gura :))

  4. e reteta de baza, pe care o gasesti peste tot – la 100gr de faina, pui un ou si 1 ling ulei; noi trisam si adaugam si putina apa, ca altfel te apuca apocalipsa si nu termini de framantat 🙂
    dupa ce face aluatul, care tb sa fie moale insa nu ffff lipicios (ca la aluatul de chiche, asa), il lasa la frigider o ora, dupa care il scoate si taie bucatele, intinde cat pt un tortellini – aici e faza cea mai dificila din intregul proces (ma rog, la mine care stau prost la capitolul rabdare) ca tb sa intinzi foarte fin foita
    oricum daca cauti pe net sunt sute de retete de cum sa faci pasta (de tortellini 🙂 )

  5. am omis timpul, nu stiu sa zic, intinsul efectiv poate 40-60 de minute, dar la noi nu e relevant, pt noi procesul in sine e fain, aici sta toata treaba cand gatim in echipa :), experienta de a bucatari impreuna 🙂 mai un tortelini intins, mai un plan de escapada :), mai o gura de vin :))))

  6. La noi pastele se fac la sfarsit de saptamana.
    Mie borsul de carne imi ia mai mult de 30 min…esti la turatie maxima de scoti timpii respectivi! :))
    Chiar am cronometrat o data cat timp imi ia sa fac ciorba de fasole, 2ore!!!! in timpul asta intra totul, schimbat apa dupa primul clocot, curatat/tocat legume, calit legume (calesc ceapa separat si restul legumelor separat), curatat/tocat verdeata, curatat vase, facut ordine in bucatarie si eu chiar ma misc repede in bucatarie, am dexteritate si experienta, nu stiu de unde timpul ala de 2 ore.
    Foarte mult timp se investeste in gatit, de aceea multi prefera semi preparatele sau mancatul in oras, eu clar aleg sa robotesc in bucatarie, atat pentru gust cat si pentru sanatate.

  7. am cronometrat numai timpii efectiv de munca, nu timpii de gatire.
    De ex. pt bors de carne eu pun unele legume intregi (ceapa, ardeiul) pt ca unii nu le mananca asa ca ajung sa le scot. La supa crema de legume le tai in jumatate, dar morcovii si sfecla rosie le tai felii subtiri sa fiarba mai repede.
    Mai fierb periodic si supa de oase si portionez (frigo/congelator) – practic supa de galusti implica doar fiert radacinoasele,adaugat supa de oase, si facut galustel.

    Din pacate oricat de bine m-as misca, produc o gramada de vase, stropi, resturi, ce e nevoie sa le spal/strang. Asa ca am decis sa gatesc o data la cateva zile, in continuu.

    Cat despre investit in gatit, cred ca salatele sunt cele mai lejere solutii 🙂

  8. Doamnelor, sunteti de apreciat. Chiar daca as avea timp, mie nu mi-ar fi trecut prin cap sa fac aluat pentru paste.
    Adevărul e că nu prea mă dau în vânt după gătit.

  9. Ioana, nu ai pierdut nimic. Poti gati si salate, rosii cu branza si praz, sau fructe.
    Cat despre aluatul de paste, eu ador sa experimentez. Sunt absolut sigura ca nu ma va tine mult timp, dar vreau sa incerc sa il fac 🙂

  10. Ioana, sa incerci macar o data 🙂 aluatul de pasta nu are nicio treaba cu pastele uscate gata cumparate; si cand "impachetezi" tortellini, nu iti imagina ca faci din aia mici cum ii cumperi la magazin, ii faci mari, intra 2-3-4 la o portie in functie de cat de gurmand esti :);
    bine, noi suntem gurmanzi si ne place sa mancam si sa experimentam; plus ca ne place mult sa testam si acasa ce incercam la restaurante cand iesim in escapade;

    cred ca cheful de bucatareala tine si de ce gatesti, nu am o pasiune pt a face tocanita de cartofi spre ex., insa un curry de legume cu lapte de cocos fac cu mare placere :))

  11. Paste facem si ies bune, munca de echipa si la noi…dar mai nou fac spatzle ca-s mai rapizi si nu trebuie intins aluatul. In schimb cind am incercat ravioli mi s-a muiat totul de la umplutura , asa ca n-am mai repetat experienta.

  12. Te miști foarte repede, eu când ajung în bucătărie mă mocăi o grămadă… Ai o rețetă rapidă pentru hummus? n-am făcut niciodată, am mâncat doar cumpărat de gata și tare îmi place. Am văzut că există conserve de năut dar nu am luat niciodată.
    Ioana recently posted…7 verbe pentru 7 zile #25My Profile

    1. Da, e drept, jonglez repede in bucatarie, ca fac 2-3 feluri pt cateva zile. Cel mai mult eu pierd cu spalatul si golit chiuveta si vase asa ca aleg sa gatesc o data pt cateva zile.

      Reteta de hummus e simpla: 500gr naut scurs (eu il fierb dupa ce il tin 24 ore la inmuiat, dar poti folosi 2 conserve de naut gata fiert ce au aprox 250-300gr de naut fiecare)
      -o lingura de pasta de tahini (mie imi place sa pun o lingura zdravana, dar iti recomand prima data sa pui juma de lingura, si mai gusti)
      -zeama de la o lamaie mare
      -2-3 catei de usturoi (daca sunt catei mari, pui doar unu)
      -3-4 linguri de ulei de masline
      -sare dupa gust – de obicei tahini are oleaca de sare
      Blender 2-3 minute (mai opresc sa apas cu lingura ce sare pe pereti, si mai si gust). Daca e prea gros eu adaug 2 linguri de apa.

      Pt servire si decorat uita te pe pinterest, eu sunt nula :D.

      Avantajul conservelor de naut e ca le cumpar o data la oferta (si iau multe) si le folosesc doar cand am nevoie (de ex. cand vin niste musafiri sau cand ma roade o lene).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge