Cum trecem printr-o criza financiara in familie(un salariu neplatit/concediere etc)

De ani de zile cosmarul multor romani este ca la sfarsitul lunii nu isi primesc salariul la sfarsitul lunii. Si s-a intamplat de mii de ori asta, fiecare are cel putin o experienta sau un prieten ce i s-a zis de pe o zi pe alta ca nu sunt bani/nu mai e nevoie de el/nu va fi platit.
Ei bine, cum sa trecem prin asa experienta?

Ei bine, daca trecem prin asa ceva, cea mai buna solutie pt mine este sa iau masuri imediat din ziua respectiva. Si prima decizie este sa imi readaptez imediat modul de viata.
Cred ca majoritatea familiilor intra in datorii/colaps financiar tocmai pt ca au momente de criza dar isi pastreaza acelasi nivel de viata ca si atunci cand castigau foarte bine. NU FA ASTA!!! Ei bine, o adaptare imediata duce la minimizare cheltuieli asadar minimizare datorii…. in ideea de a nu intra in fondul de siguranta (daca exista) si revenirea la nivelul anterior atunci cand gasesc un nou job / un nou venit.

Cum ne adaptam la noul standard de viata? ei bine, asta tine de adaptarea fiecaruia ….
Dupa cum e organizat bugetul meu, eu as renunta la:
-abonamente reviste/telefon/cablu/iesiri/hobby-uri/fitness/golf- tot ce e costisitor.
Abonamentele astea se pot opri cu un singur telefon/email trimis. Si la fel de usor se pot reface, nu e sfarsitul lumii sa renuntam la ele pt o perioada.
-mancat acasa. Invitat prieteni acasa sau in parc (doar e mai mult timp, ca stam acasa, da?), o pizza home made si bere/sangria/limonada facuta poate deveni un moment placut intr-o perioada neplacuta
-renuntat la masina. Daca e neaparat nevoie, vandut si luat una mai mica/ieftina, pt a refolosi o parte din diferenta de vanzare, dar si reduce asigurarile si costurile ei…
-evitat creditele. Tendinta de a intra pe cardul de credit duce la datorii, dobanzi, comisioane, care accentueaza iesirea din criza.
-analizat toate serviciile platite si renuntat/redus/inlocuit. Piinea o fac acasa in loc de la brutarie, manichiura+ epliat + vopsit acasa in loc de la cosmetica, meditez eu copilul la engleza in loc de profesoara, mers pe jos in loc de taxi/masina etc etc etc. Solutia e temporara,da?
-nu e momentul de petreceri/concedii/rochii scumpe. Totul se poate face low cost, sa ne descurcam cu ce avem. Un concediu cu cortul cu prietenii poate deveni de neuitat.
-cand incep sa revina banii si situatia sa reintre intr-un ritm confortail (salariu lunar, un contract solid etc) prima luna nu sari la cheltuieli mari ci acopera toate gaurile nerezolvate in trecut: controlul la dentist amanat, reparat instalatia electrica din casa.

Articolul a fost inspirat de economisim.info si de http://www.biblemoneymatters.com/the-repercussions-of-a-temporary-income-drop-and-ways-to-minimize-the-damage/

One thought on “Cum trecem printr-o criza financiara in familie(un salariu neplatit/concediere etc)”

  1. Practice sfaturile tale.

    Pentru noi masina e imperativa aici, nu exista mijloace de transport in comun si lucrul asta ne-a creat foarte multe greutati si stres asa ca pentru noi a vinde masina nu e optiune viabila, plus nu sunt de acord cu vanzarea masinii si cumpararea alteia mai ieftine pentru ca in felul asta se pierd mai multi bani, bani la vanzare si bani la cumparare prin inmatriculare, impozite si asigurare, plus daca masina e economa de ce sa o vand si daca e in stare buna de ce sa o vand sa cumpar alta ieftina cand cele ieftine sunt de regula in stare proasta si trebuie bani investiti in mecanici si piese, mai degraba daca as avea mijloace de transport in comun si as fi nevoita sa renunt la masina pur si simplu nu as mai circula cu ea si nu as plati asigurarea decat sa pierd bani prin vanzare si cumparare si eventual inca o recumparare cand revine stabilitatea financiara si vrem iar masina buna si economa.

    In rest sunt de acord cu tot ce zici.
    Manichiura/pedichiura/epilat/vopsit/pensat fac totul acasa, nici nu vreau sa ma gandesc cati bani se pierd in felul asta, pana si varfurile tot eu le tund..nu concep sa dau bani aiurea cand cu banii aia imi cumpar mancare bio care ma ajuta sa fiu sanatoasa.
    La noi prioritatea e sa mancam sanatos, totul vine pe locul doi, am prea multe exemple in jurul meu la ce inseamna economia la mancare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge