Lectii dupa o vara de mini gradinarit

De cand am mini gradina pe pamant (ok, 50mp2, stiu) am invatat mult mai multe prin experienta.
1. lectia unu: urasc melcii. Dar zau ca ii urasc si ii omor cu placere atunci cand gasesc 3-4 cocotati pe acelasi fir de fasole… daca ma vor chema la tribunalul genocidului contra melcilor, atunci  stiti de ce. La anul voi incerca mai multe plante ce nu sunt iubite de melci: marar, patrunjel, cartofi, loboda,  condurasi, iar dintre bariere, cel mai bine functioneza plasticul.
2. lectia doi: Incet incet citesc despre sol si cum e cazul de tratat si manipulat. Daca ploua prea mult si apa musteste in zona funcioneaza sapat mici santuri printre plante sa drenez apa. Daca ploua prea rar fac santuri si plantez in vaile santurilor ca se mai aduna apa/umezeala/roua; daca e solul lutos si se usuca mult: mulci si compost, mulcirea ajuta sa scada evaporarea rapida in razele soarelui.
3. sa plantez ieftin. Oricum fac 50% 50% cu melcii
4. ce daca plantez ieftin, sa plantam ce mancam!! Daca noi uram fasolea verde… apai la anul sigur sa nu mai pun juma de teren cu fasole verde, cum facui anul asta  :))
5. buget. Buget. Sa nu cumpar compulsiv, sa caut ce mi-ar reduce bugetul de mancare saptamanala. De ex. degeaba m-am chinuit si dat bani pe salate, ca limacsii au mancat haplea tot; mai bine las papadia si o recoltez
6. sa plantez plante locale. Da, am colectat seminte de gogosari dar acestia au nevoie de soare soare soare… intr-un final au inflorit dar… nu e suficient. Conditiile de crestere coordoneaza planta.
7. seminte. In continuare voi cumpara ieftine, dar macar o parte le colectai de anul asta….
8. compost in continuare. Da, pot produce pamant singura pe balcon, din resturi, poate la anul o sa imi iau si niste rame pe balcon… sau mai bine nu 🙂
9. sa pun la incoltit din casa. E singura sansa de a supravietui atacului melcilor. Altfel…tot ce e fraged e mancat… asa ca pun in vase simple: carton de la oua, carton de la jartie igienica etc. – ieftin si usor de transplantat
10. sa pun label la ce seman. Ca uit. Da, am semanat in acelasi loc de 2 ori.
11. sa insamantez in ghivecele si tin in casa  pana da caldura, altfel… mor planutele de frig.
12. costurile udarii. Si aici nu ma refer numai la efort, ma uit ca pe balcon acum (in afara caldurii) folosesc cam 30 l de 2-3 ori pe saptamana…dar asta vara foloseam mai mult, si zilnic!. Am fi fain sa captez apa de ploaie, dar am reinvatat sa fiu economa si sa refolosesc apa din bucatarie (de la spalat cartofi, mere, salate, etc)

Oricat de mica ar fi gradina si oricat de ocupata as fi, stiu ca pot creste ceva ceva ce ma va rasplati.

9 thoughts on “Lectii dupa o vara de mini gradinarit”

  1. În poză sunt dovlecei, așa e? Am semănat și eu 5 sau 6 semințe anul trecut și am avut să dau la toată strada :))) Cred că sunt cei mai puțin pretențioși.

  2. in prima poza 2 fire de castraveti ce rodesc in continuare, in a 2a tot 2 fire dar de dovlecei, ce si astia rodesc. Desi plantai 4 si 4, numarul de fire au fost injumatatite de melci, dar si asa de cateva sapt. nu am mai cumparat nici castraveti nici dovlecei.

  3. Invatam pe parcurs. Si eu patesc la fel cu fasolea 🙂 Nu mai pun, ca tot mai primesc de la socrul meu.
    Incearca sa pui capcane pentru melci – jumatati stoarse de citrice, pe care le aduni dimineata. Tot nu le poti folosi la compost.
    Eu cu dovleceii am dat in bara anul trecut si anul asta i-am sarit la semanat. Mi-as dori un dovleac turcesc, daca as avea destul spatiu …

  4. din pacate nu pot merge pe ideea de capcane pt ca gradina e la 1 km distanta si nu sunt in stare sa ma trezec 1 ora mai devreme sa ma duc sa dau o raita prin gradina ( iar acum e inca intuneric la 7 dim. deci nu as vedea mare lucru pe acolo)

  5. Despre restul nu-mi dau cu părerea dar mărarul ca plantă împotriva melcilor e inutil, eu cu mânuța mea am cules un pumn de baby melci din tufa de mărar și păreau perfect fericiți în ea

  6. Cand ne-am mutat acum 3 ani, m-am apucat cu mult entuziasm de gradinarit.
    Am pus rasaduri de legume si am asteptat sa creasca putin ca sa le mut in gradina noastra.
    Dupa ce am muncit pe rupte intr-o curte batatorita, plina de cioburi, pietre, nisip etc, am reusit sa obtin rosii bune (nu mari, dar foarte gustoase), morcovi si ridichi mici si iuti, nimic altceva nu a iesit.
    Am fost tare dezamagita de chestia asta.
    Din nu stiu ce motiv cei doi smochini care erau in curte s-au uscat si au ajuns doar niste bete.
    In primii doi ani am avut multe caise si gutui, mere din niste pomisori ca niste tufe….Anul acest am avut doar 15 mere, daca au fost 10 caise a fost bine, gutui tot pe acolo, cirese nici anul asta.
    In schimb, agrise am avut la greu ca a apucat soacra mea sa le culeaga sa faca dulceata. Murele si zmeura au fost mai multe decat anul trecut, dar insuficiente pentru dulceata.
    Nu mai am rabdare cu gradina, dar nici nu imi vine sa o las balta…
    In iarna asta voi face o schita cum vreau sa modific totul si ce imbunatatiri sa fac.
    Antoaneta recently posted…Noutati British CouncilMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge