Salveaza resturile in bucatarie

Moto-ul meu de ceva ani de zile e sa simplific bucataritul. Astazi gatesc de 2 maxim 3 ori pe saptamana, portionez si  pun in frigider/congelez ingredientele, astfel ca merg la cumparaturi 1 data pe saptamana cu lista facuta.
Mai multe idei si faine gasiti la Carmen.
As adauga o idee pe care Carmen inca nu a speculat-o : achizitia de produse la limita garantiei. Eu iau produsele care le cunosc si folosesc des, in general produse de baza (fructe si legume). Cu ceva timp in urma am luat banane coapte bine, deja innegrite pe alocuri. Pretul era la jumatate, dar  cum erau banane mici si aromate, fairtrade, nu am ratat ocazia: 2kg de banane au ajuns in casa la pret de 1.  O parte am mancat pe drum, restul am portionat in congelator ( gata tocate, pungute cu cate o portie) astfel ca au devenit mai tarziu:

1

-smoothie

-cupcakes cu banane

-iaurt cu fulgi de ovaz si banane

Am mai practicat asta si cu resturile de banana. Cand iau banane normale, nu reusesc sa mananc una intreaga, si daca o las pe masa se oxideaza asa ca… o pun in punguta la congelator pt smoothie-ul de a 2a zi.

Voi salvati resturile de alimente?

 

19 thoughts on “Salveaza resturile in bucatarie”

  1. Da, și eu cumpăr produse la limita garanției, singurele de care mă feresc sunt mezelurile. Dar dacă o bucată de cașcaval expiră azi, 14.03, nu mi se întâmplă nimic dacă mâine fac o mămăligă cu el, așa că, de ce nu?

    1. noi nu luam mezeluri asa ca nu ma pricep, dar la fructe si legume sigur ma pricep. Si la branza ma prind dupa miros.

  2. stii ca eu ma tiganesc, aka negociez :)) acum doua sapt aveam in plan sa fac gnocchi din dovleac, m-am dus la mag si am gasit dovleac, dar expirat (!!!!) de o zi inca pe raft; am ales bucata cea mai ok (se inmuiase o idee, insa pt ce aveam eu de gand sa fac din el era perfect) si m-am dus la primul nene ce se ocupa cu aranjarea produselor in raft; i-am zis ca produs e expirat, a sarit imediat ca vai nu-i posibil, ca merge imediat sa le ia de acolo :), dupa care l-am linistit spunandu-i ca eu vreau oricum sa cumpar, insa imi da o reducere? fara sa stea pe gand a zis ca sigur imi da 70% din pret :))))); a mers a pus eticheta galbena si tatatatataaaaaaa uite asa am facut eu gnocchi a doua zi cu un produs in cvasi-perfecta stare la un pret infim din cel initial :)))

    1. Buna idee! Si dovleacul se poate lua cantitati mari, toca si congela. Cred ca si la alte fructe si legume merita facut asa, pt ca eu le cunosc.
      Eu cumparaturi fac la piata, unde tarabagii le separa pe calitati, mai fac si oferte pt cantitati mari etc.

  3. Si eu congelez. Spre exemplu, dupa mult timp in care mi-am dat seama ca e mai practic sa gatesc portii mici pe care sigur le voi manca, decat portii mai multe din care arunc jumate, am invatat ca ce ramane merge congelat. Spre ex. daca pentru o ciorbita curat un morcov, un pastarnac, o telina potrivita, un ardei si ce mai pun eu acolo, jumatate pun in ciorba, jumatate intr-o punguta la congelator pe care le voi folosi la o alta ciorbita. Nu bag la congelator ceapa, cartofi, dovlecel. La fel fac si cu leguminoasele: fasole, linte etc. Fierb mai multa si congelez o parte din ea. Am tot auzit ca nu s sanatoase produsele congelate, n-am inteles de ce, dar mi-ar fi greu sa fac altcumva, timpul meu liber e condensat tare…

    1. si eu congelez multe (ca si tine). Am impresia ca prin congelare isi pierd din enzime si vitamine, dar alternativa e mai proasta, asa ca din 2 chestii aleg cea mai convenabila: congelatul.

  4. Si eu cumpar produse reduse cu 50% din Mega Image. Ei sunt scumpi in general, dar am unul langa casa si unul langa serviciu. Asa ca obisnuiesc sa ma uit si in cosurile cu reduceri. Iau iaurturi care expira a doua sau a treia zi, branzici si paine.
    De ce sunteti morcoviti ?

  5. Daca ramane mancare ( dar nu prea multa) o pastrez pentru a doua zi si o mananc la pranz; daca ramane mai multa(foarte rar) o congelez. De obicei gatesc aproximativ 4 portii si rar ramane multa mancare. Gatesc aproape in fiecare seara ( nu imi place dar mi se pare important ca exemplu pentru fetele mele: gatim, mancam, adunam impreuna) si folosesc legume proaspete pentru fiecare portie de mancare.
    Fructe si legume si eu congelez, mai ales bananele. De obicei cand vin de la magazin imi aranjez legumele taiate frumos in cutii de plastic cu capac si legumele rezista aproximativ 2 saptamani. Morcovii ii curat frumos , ii tai si ii pun in cutie, ei rezista mai mult si seara ii scot si fiecare isi ia cati morcovi doreste cu cina. La fel fac cu broccoli, conopida, ardei insa astea trebuie mancate mai repede.

    1. Cat iti rezista morcovii, broccoli, conopida, ardei? Eu morcovii si telina tinui pt 2-3 zile curatate si portionate, dar celelalte nu incercai.
      Din weekend o sa am si masa asa ca o sa pot si gati …

        1. super! o sa incerc si eu! Cum sambata fac piata, pot curata si portiona tot conform meniului, pune in cutii si inchide, si pune in frigider. Imi ramane practic sa le combin si pun in farfurie (iar daca vreau o supa crema proaspata, sa le rastorn la fiert in ordinea de pe tricou).
          Ce am mai facut (inspirata de pe alt blog): am spalat si salata frunza cu frunza, si pus in cutii ermetice. Printre frunze am pus 2 servetele sa absoarba excesul de apa. Am avut pregatit asa pt ziua urmatoare cand stiam ca vin tarziu de la munca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge