Ce putemย face in partile umbroase ale gradinii? Si mai ales, ce pot sa fac cu partea in umbra a balconului? Ce am crescut acolo?
In primul rand o sa descriu ce inseamna o zona umbroasa: umbra nu inseamna o pozitie unde e intuneric (sub un nucย batran de ex. unde nici iarba nu creste) ci o zona care are lumina dar doarย 1-2 ore pe zi de soare.
Intrebarea am gasit-o la cautarea de pe google: pot creste rosii la umbra? Nu. Fructele au nevoie de soare sa se coaca. Florile au nevoie de soare sa infloreasca. Planta va creste frunzoasa, dar va inflori greu si de rodit si mai greu iar pt niste fructe aromate si dulci e nevoie de soare. Asadar pentru zonele umbroase recomand plantele…pentru frunze, aromatice, salate, verze – acestea se descurca fara mari dificultati.
1. menta. Cred ca e planta cu cea mai mare productivitate in zone umbroase. Are nevoie de umezeala si de spatiu limitat deci e perfecta pentru containere; aveti grija ca e o planta invaziva
2. ghimbir. O planta care se descurca si fara soare, dar are nevoie de caldura si umezeala. Frunzele se pot pune in salate!, nu doar radacina se recolteaza…
3. spanac si salate si rucola. Toate tipurile.
4. familia verzelor, gulii, sfecle, etc.
5. ceapa si usturoi.
6. Condimente ca: patrunjel, telina, marar.
Tips & tricks
1.Daca balconul e umbros, vopsiti-l alb, nu va absorbi lumina ci o va reflecta iar plantele primesc ceva mai multa lumina indirecta.
2.grija la muschi si mucegaiuri – e suficient o aerisire
3. rabdare. Plantele cresc mai lent la umbra, frunzele vor fi mai inchise la culoare si mai mari
Eu am problema asta in gradina din spate, unde am umbra vara din cauza marului, caisului si gardului viu al vecinului, care e inaltut bine. Si fiindca e doar o fasie ingusta de pamant soarele o vede tare greu, doar printre frunze la pranz.
Creste rucola, salata, hreanul, roinita si menta. Acum ma pregatesc sa recoltez spanacul, care deja s-a lungit prea mult in cautarea luminii. Si ar mai fi ceva usturoi, care e bine mersi, ca ceapa deja am terminat-o ๐ Urmeaza sa pun ceva patrunjel in colturile insorite. Acum doi ani am incercat cu cartofi. Au rodit, dar putin si au ajuns inalti pana la talie.
Si eu sunt in cautare de plante pentru zona problematica. O sa incerc si ghimbirul. Merci de idee !
Daniela Posonidi recently posted…Telegrafic
cred ca e musai sa specific: in zone cu putin soare e bine de cultivat plante pentru frunze. Atat poate sa faca planta: sa isi intinda si mareasca frunza, sa puna mai multa clorofila in frunza aia, orice pentru adaptare. (nu ii mai arde de inflorit ๐ ). Banui ca de aia nu s-or descurcat cartofii la tine… Pana am invatat asta, am pus eu rosii si capsuni si flori in zadar ๐
Gradina mea are parte de soarele de dupa-masa. Dimineata, un tei mare, al vecinilor tine umbra. Imi place insa pentru ca daca e foarte cald, pot lucra lejer in gradina dimineata. Am doar cateva flori care sunt la umbra dar alora le place umbra . Am insa astfel de flori(crini de toamna cred ca le zice) la soare si ar trebui sa le mut la umbra dar din pacate nu prea am umbra…
facem schimb? iti trimit o oboroaca de umbra, da-mi 2 de soare :)))
La mine soarele vine tarziu… in aprilie… tu in aprilie deja ai prin gradina una alta….dar ti-as da un pic de iarna daca vrei!!! Omoara din virusi! ๐
Multumesc pentru postare ! De tinut minte !
Foarte util acest articol ๐ Multumesc pentru ca impartasesti ideile cu noi. O sa am si eu gradina intr-o zi ๐ Sa ai o seara frumoasa! Liuba ๐
Liuba recently posted…The Familiar Stranger by Christina Berry
si pe balcon si in casa se poate face o mini gradina :). O sa fac poze in weekend sa vezi ce tufe cresc :)))))))
Si eu am un balcon marisor, ma gandesc sa fac o mini-gradina, ca doar la ea visez :)) Am avut in fostul domiciliu patrunjel si busuioc, dar nu aveam balcon, le tineam in bucatarie, Au tinut ceva timp.
Pe balcon imi beau cafeaua dimineata, pe la 6:30 rasare soarele si tine pana pe la 12, nu sunt sigura. Mi-ar placea sa am ceapa, usturoi, rosii, tot felul de ierburi.. :)) Multe as vrea!
Duminica frumoasa si insorita!!
incearca! sunt plante care cresc din resturi, costuri zero: am usturoiul pus asa ( mi-a incoltit sub dulap, cazut/uitat ๐ ), rozmarin ditr-o ramura recuperata si pusa in apa, telina din resturi ๐
Sunt interesata de treaba asta cu resturi, cum poti face efectiv, ai un astfel de articol?
Am un citric, banui a fi un mandarin tepos, e inaalt, frunzele din varf sunt cele mai late, e slabut si mladios ca o salcie, imi dau seama din ce ai scris ca de la lumina putina i se trage, dar as vrea ca trunchiul sa-i devina mai gros. Nu stiu cum sa fac sa se dezvolte mai armonios, saracul e ajutat de atele/bete. Daca as sti cum sa-l fac sa faca si flori/fructe… ehe deja vreau prea mult. Il am de doi ani.
Stiu de feriga ca merge la umbra si mi-am mai notat eu cateva plante.
Citricii au nevoie de soare si caldura si putina apa (e suficient sa ne uitam tzarile lor de bastina: gretzia, sicilia, spania si sa incercam sa le reproducem habitatul…daca ai cum, evident). In rest, sa fie mai ferm il ajuta si tunsul ๐ – dar aici nu ma pricep (sau mai exact, am dat-o in bara cu niste hibiscus ๐ )
Pentru plantele ce le cultiv din resturi: http://iubescorasulmeu.ro/2015/02/11/ce-cultivam-din-resturi/
Multumesc de link, am recitit cateva articole.
De atunci am tuns citricul, ba chiar ne-am lasat sedusi si am cumparat un lamai si un portocal de care ne-am bucurat foarte putin. Au avut si fructe si flori. Lamaiul, a fost invadat pamantul de tot felul de lighioaie si a sfarsit la gunoi, portocalul a suferit tunderi drastice caci dadea sa se usuce. Acum are frunze noi, multe, fara daunatori, vizibili, insa frunzele au pete de uscaciune.
O garofita a trait din toamna pana spre inceputul verii. Niste vietati care faceau panza… Cu tot cu stropiri, dusuri cu apa si sapun, nu am reusit sa o salvez. O crizantema, inflorea dar se si topea/usca. Nu m-am bucurat de ea un an plin. A rezistat in schimb atacurilor celor de mai sus.
Am incercat si eu cu bucati de morcov, dat frunzulite, dar mai inalte de 5cm nu au apucat. Acum am in pahare de inghetata spanac si hrean la dat radacini, pare sa mearga.
Ca flori, si le merge minunat la umbra, sporul casei ce e plin cu flori si parascheva inca mai infloreste si apoi o tund , le am de la bunica, crescute in mediu asemanator.
De asemenea, limba soacrei sau sabiuta, ditamai ghiveciul cu frunze ce depasesc 100cm lungime. La primavara o sa le raresc ca sunt foarte inghesuite. Bune pentru calitatea aerului. Deloc pretentioase.
ma bucur ca ai perseverat si incercat. Cu pomi de citrice m-am oprit. ii iubesc, as putea trai in livada de portocali dar e nevoie sa ma mut in sudul europei.
Cu plantele crescute din resturi e nevoie de incercat. La sfecla si morcov eu tundeam repede frunzulitele, si mai dadea o runda (intre timp veneam cu noua cultura ๐ ). Hreanul se descurca si la mine ca nebunul, l-am mutat in gradina, dar nu face radacina prea mare ci doar frunze de juma de m. Cred ca e important sa nu luam plante modificate genetic ci de tzara…
Parerea mea ca citricele pe care le cumperi de gata sunt fortate sa aiba multe fructe, sunt si tunse f tare, asa ca odata cumparate nu mai tin mult. Am patit asta cu un lamai si un portocal. Pe cand lamaiul meu din seminte e f bine, inca n-a facut flori, nici nu prea are ramuri, dar mi-e frica sa-l tund.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Mie mi-au murit foarte multe plante din cauza umbrei din balcon, din pacate nu aveam nici acele 1-2 ore de soare pe zi necesare. Singurele care mi-au supravietuit au fost busuiocul si menta. Celelalte, in special cele cu flori mi-au murit toate. Acum sper sa am mai mult noroc pentru ca m-am mutat si am soare destul de mult timp. Daca citeam articolul tau acum 2 ani cu siguranta nu imi mureau atatea!
Mara recently posted…Mirosul meu preferat: parfumul
si eu daca citeam articolul meu acum 4 ani nu imi mureau atatea :))))) . Am scris din experienta ๐ , acum pentru zona cu umbra am doar plante cu frunze. Pe langa menta si busuioc, da o sansa si la alte plante aromatice: ciboulette (ca o ceapa de frunze), patrunjel (la mine nu merge si pace), rozmarin (am “furat” o ramurica), rucola. Le tund frunzele, cresc iar ๐
Nici la mine nu merge patrunjelul. Iar saracul busuioc, dupa ce a dat grindina din greu peste el, e aproape mort.
Am de vreo luna un ananas in ghiveci, obtinut dintr-un ananas pe care l-am mincat.
ti s-a inradacinat ananasul? am incercat de 2 ori, esec :). L-ai pus in apa sau in pamant?
DA!!! Am citit pe internet, cam 1 din 2 se prind. Am lasat doar coada si am smuls frunzele de la baza ca sa ramina cam de un cm un fel de cotor, pe care l-am scufundat in apa(am schimbat metoda, ca scria sa-l lasi intii la uscat). Si a facut radacini rapid, in mai putin de o saptamina. Ma intrebam cind sa-l mut in ghiveci, l-am mutat poate prea repede, dar vad ca nu s-a ofilit, deci e prins.
Asa m-a entuziasmat , ca acum e in apa al doilea, la inceput parea mai in forma, dar s-a uscat mult mai mult decit primul, parca incep sa-i iasa si lui radacinile. Daca nu, coincide cu 50% reusite.
Ce ma intreb e pe unde o sa-i iasa tulpina…toata ziua il bibilesc si-l studiez.
mie nu mi-a iesit. Dar nici nu am insistat prea mult :). Eu cu telina am reusita (am 3 in ghivece, tot le jumulesc frunzele pt salata)
Pai telina e folositoare, pe cind ananasul nu stiu daca o sa produca vreodata ceva…
http://www.toutpratique.com/11-Jardin-sport/5794-Faire-pousser-un-ananas.php
Mai am un ananas care a facut radacini.
Voiam sa te intreb daca ai incercat sa pui rubarba pe balcon: ma bate gindul sa o pun intr-un ghiveci mare. Teoretic fiind doar frunze, m-am gindit ca ar creste.
rubarba nu. Nici nu stiu ce sa fac cu ea ๐ -dar fiind planta de frunze, sigur ar merge. Eu am o planta de swiss chard pe balcon, ii tot jumulesc frunzele si pun in mancare, si se descurca la umbra.
Tarta! E asa de buna si se face asa de usor. Chiar vreau sa cumpar niste rubarba ca sa fac.
Oare ,intr-un perimetru mai mare din spatele blocului nostru unde avem multi copaci ( deci umbra mai muta) putem planta RAPITA ?
Ca planta arata destul de frumoasa , are mult verde si decat sa stam cu pฤmรขntul gol ,cu praf mai bine plantam ceva . Problema este ca nu stiu ce ?
Plante ca : busuiocul, cimbrul, etc nu merge deoarece terenul este mare .
Ma ajuta cineva cu un sfat ?
Multumesc,
rapita are nevoie si de soare sa infloareasca, dar puteti planta.
Altfel incercati gazon.
Pt busuioc si cimbru la fel, sunt plante din sudul europei, au nevoie de cateva ore de soare sau lumina din plin. Chiar daca terenul e mare se pot combina mai multe culturi, asa ca incercati.