Pentru cine vede gatitul o corvoada, aduc aminte ca dintr-un gest se poate gati pt cina (in cazul nostru 3 mancai) si 2 pachete pe a 2a zi.
Tot efortul ia 15 minute, si daca mobilizez si pe ceilalti colocatari, e mai usor. Unii mi-au zis ca da, dar tie iti place sa gatesti. NU IMI MAI PLACE! imi placea acum 10 ani, cand gateam cand aveam chef si cine stie ce idee zurlie, dar acum as sta doar tolanita in gradina cu o carte in mana. Gatesc de nevoie: pt ca tin la sanatate, la ideea de mancat toti impreuna, si ca ies mai ieftin. De fapt, gatitul este cea mai bine platita parte din munca mea.
Si pt asta o sa va scot cifrele pe masa.
In primul rand, eu ca freelancer castig variabil, dar sa facem un calcul la 2500 pe luna net. Astia sunt banii care ii am net lunar, pt 22 zile de munca, pt 8.5 ore zilnic la munca. Pe langa orele de la job eu mai am nevoie si de 1 ora in drum (30min dus, 30 intors) plus imbracatul si pregatitul dimineata. Practic 11 ore pe zi nu fac ce vreau eu ci fac sa ajung si sa muncesc ce vrea seful.
Un calcul arata ca 2500 / 22 zile /11 ore = 10.5 pe ora. ASTA E VALOAREA MEA.
Si in conditiile astea, ia ziceti, un job de 15 min, pt care nu fug dupa metrou, nu tre sa ma imbrac special, nu e musai nici sa ma machiez si sa imi pun tocurile, in care fac ce vreau eu, si plata este de… 10 lei pt 15 minute de munca (dar daca gatesc pt 3 persoane, plata ar fi 30 lei pt 15 minute de munca!!).
Nu pot sa inteleg cand aud vreo persoana ca mai zice ca e o corvoada; in bucatarie daca iau lucrurile cum vin, cu mult calm si tact ( si o rereta) totul poate merge usor ( inclusiv aruncatul rezultatului la gunoi). Corvoada e la fel de mare ca cele 8.5 ore la munca , care sunt mai prost platite. Tot ce facui in bucatarie este ca si la munca: un planning ( aici e locul unde las inspiratia si ideile sa vina, unde google putin dupa poze, sau pinterest-esc), o lista de taskuri (ce o numesc “meniul pe sapt viitoare”), o lista de ingrediente, mers la piata , si actiune.
Cred ca oricine poate face ceva in directia asta. Orice extra serviciu poate fi facut in casa. Acum, sa nu va apucati sa cultivati bumbacul pt a va toarce si tzese propriile lenjerii! Dar cu un pic de cumpatare si analiza, putem alege metodele si punctele cele mai bine platite. Mai sus am atins partea gatitului. Altele ar fi sa ne zugravim singuri sau sa ne reparam/coasem singuri; sa ne facem painea singuri, manichiura si epilatul etc. Cum alegem? Pai cu pixul in mana si bugetul in fata: care sunt cele mai costisitoare arii din lista? cu alea incepem.
De ex. eu am gasit pe net ca aprox. 30% din buget se duce pe parte cu locuinta, mancarea cam 20%, transport – ajunge si la 10-20%, servicii – 10-30%. Can astea ar fi categoriile cele mai mari, iar o analiza si alternativa la fiecare poate imbunatati bugetul pe restul vietii. Da, mutat intr-o zona mai mica sau intr-un aprt mai mic, renuntat la restaurant si imbunatatit meniul pe saptamana viitoare,
renuntat la abonamentul scump de mobil si biciclit pana la munca etc.
Faceti un plan si tineti-va de el. Adaptati-l pe traseu. Orice plan, inclusiv un plan gresit e mai bun decat nimic.
Tare asta cu orice plan este mai bun ca nimic si sunt foarte de acord. Tendinta umana este de a renunta usor daca nu iti ies lucrurile ca atunci cand ai visat tu sau cand le-ai planificat. Dar asta este o greseala, caci pe parcurs poti imbunatati situatia experimentand. Adica actionand. Nu trebuie sa renuntam la a planifica si actiona. Si mi-a mai placut ca ai impartit venitul la 11 ore pe zi, de cate ori imi calculam castigul pe ora, imparteam la numarul orelor de la job si nu era corect. Multam. Chiar esti freelancer?
Mihaela Damaceanu recently posted…Oameni care-ti strica ziua
da, sunt freelancer (adica sunt platita pe ora, ca ‘pfa’, la sediul clientului). Abia acum am inceput sa vad adevarata valoare a muncii/ora.
Cat despre planuri, de multe ori planul pe traseu se poate imbunatati.
Mare dreptate ai. Eu fac liste mereu. Imi place sa mai am si capricii, ca doar nu traiesc doar ca sa lucrez, dar capriciile le iau ca pe niste premii. Nu fac rutina din ele. Pe lista pun cheltuielile obligatorii, cum ar fi: chiria, lumina, internetul, (apa si incalzirea in Elvetia nu se platesc- yuhuu!), asigurare apartament (pe an), pungile de gunoi (2 chf plasa de 35L), asigurarile medicale (obligatorii, se platesc lunar ptr amandoi, si nu e mai putin de 250 chf pe luna de persoana), asigurarea masinii (o data pe an), impostul de circulatie (o data pe an), vignetta (o data pe an, 44 chf), cablul pentru TV (noi nu avem, dar se plateste o data pe an, fie ca ai, fie ca nu), nu platim telefoane – punem credit cat avem nevoie, vreo 20 chf din ani in pasti, ca nu prea sunam; abonament lunar la transportul public pentru mine (76 chf pe luna – tranvia, tren, autobuz, tot basel-stadt, basel-land, o mica parte din franta si alta mica parte din germania), benzina si mancare. Lista lunga, cand o vezi asa. E musai sa fac liste si calcule, caci mereu se mai iveste cate ceva.. de exemplu cand am matriculat masina aici, in total am platit mai mult de 1000 chf.. Cand am inchiriat apartamentul, ni s-a cerut o intrare de 3 luni!! etc. Fara listele mele nu stiu ce m-as face. Asa ca da, gatim acasa ca e mai ieftin (e foarte scump la restaurant, dar si asa cumparam bio, deci mai scump, plus ca n-am descoperit inca o piata cumsecade), nu ma duc la niciun salon pentru nimic, toate mi le fac acasa. Cateodata mi-e dor sa mai merg la vreun restaurant, dar raaar mergem, e chiar scump! Daca vrem un mic capriciu, mai bine iesim sa bem ceva :)) in comparatie e mai ieftin.
Evelyn recently posted…Jurnal 21/05/2016
Viata nu e ieftina acolo la voi la elvetieni, si imi dau seama ca e si mai important sa ai liste si o imagine de ansamblu; altfel o deraiere de 20-30% v-ar aduce in imposibilitatea de trait. Pe cine cunosc, mergea la cumparaturi in Germania…
Cat despre capricii, si noi avem. Dar le combinam cu ideea de a face capriciile si cand alternativa e saraca; un fel de: nu am de ales asa ca hai sa ma distrez :). In concedii de ex; sau las din cand in cand cate o zi pe sapt. fara ingrediente si meniu si… capricii sa fie :)))
Uite eu tocmai pe principiul asta, am doua feluri de tarife: cele pentru lectiile ce le fac acasa la ei si, ceva mai mici, pentru lectiile facute la mine acasa. Cand vin ei la mine am eu mai mult timp la dispozitie si pot lucra pana in momentul in care-mi intra pe usa. Cand merg eu la ei mai trebuie sa ma incalt si sa socotesc benzina plus timpul de deplasare. Distantele fiind insa foarte mici, diferentele intre cele doua tarife sunt de EUR 1,00, nu mai mari.
Cat despre meniu si gatit acasa eu sunt un mare fan si stiu sigur ca o mare parte din casa ne-o platim prin ceea ce nu (mai) risipim la categoria mancare.
CarmenDiana recently posted…Plan alimentar
cum eu am lucrat cea mai mare parte a vietii la sediul clientului, nu m-am gandit sa am 2 preturi … dar da, timpul si drumul costa! De curand il calculez.
Si daca ma gandesc bine, eu prin gatit acoper … juma de rata 🙂 .
Intenționez în zilele care urmează să completez o listă, începută de altfel de câteva luni, cu toate mâncărurile care ne plac. De multe ori mi se întâmplă să stau în fața frigiderului & congelatorului și deși aș avea ingrediente, să nu știu ce să mai gătesc. Într-adevăr o bună organizare ne poate scuti de găuri în buget.
listele ma salveaza de momentele astea.
Eu nu gatesc prea mult. Zilnic, dar haotic, nu fac planuri de ce-o sa mancam maine, doar ma asigur ca am ingredientele pentru ceva mancabil, uneori fara cuptor. Cu minimum de ingrediente posibile tot avem ce manca! Ma tot minunez cum reusesc haha
Pe mine ma obosesc listele, le fac doar pe cele esentiale (de viata haha), ca sa fiu sigura ca le bifez. Prefer sa ajung eu la piata si sa vad ce-mi face cu ochiul, riscul de aruncat produse proaspete e mic, ca ies din nou din casa cand e gol frigi, e drept ca am optiunea de a face cumparaturi in fiecare zi, la orice ora. Daca arunc mancare these days e vb de legume, dar mi se intampla rar si-s ieftine, deci nu ma stresez. As vrea insa sa ma organizez sa imi fac provizii pentru toamna/iarna mmm
Tea recently posted…Mancarea noastra de vara: supa de legume cu orez
cum eu ajung o data pe sapt. la piata, si cum mi-e lene sa gatesc prea des… ( de fapt lene sa curat totul, mi se pare consumator de timp si ma seaca de energie), listele sunt minunea vietii mele.
Deci poate scrii un articol tematic si despre provizii de vara pentru alte sezoane, hint-hint 😉
Tea recently posted…Mancarea noastra de vara: supa de legume cu orez
Multumesc de sugestie, in ultimii ani fac putine provizii … dar o sa mai scriu si din amintiri.