Cum am redus bugetul saptamanal de mancare atacand cel mai scump ingredient: proteina animala

Articolul asta nu e pentru vegetarieni: daca sunteti din cei care va e mila de animale nu il cititi. Noi suntem omnivori, desi eu de cum alege, as alege fara carne, dar daca e musai, aleg sa nu fiu flamanda 🙂
Asa ca pe lista mea de ingrediente, carnea si lactatele sunt cele mai scumpe sectiuni.
Asa ca… ce facem, noi, omnivorii? Cum sa mananc mai departe carne fara sa imi mananc bugetul?
O sa adaug cateva idei aici experimentate de mine (pe rand sau mai multe o data) , idei ce m-au ajutat in decursul timpului…

1. mai putina carne.
La mine in familie carnea a devenit un ingredient. Avem 1-2-3 mese ce contin si carne, dar nu mai avem mese DIN CARNE, ca alta data.   O portie de carne de 50-100gr de persoana, de 2-3 ori pe sapt. noua e suficient iar borsurile moldovenesti ma salveaza, pt ca pot pune cantitate mica de carne in farfurie.. Mai multe si mai detaliat argumentat este la Carmen.
Si e ceva obisnuit, daca ne uitam in istorie si alimentatie traditionala, vom gasi obisnuinta in familia obisnuita de la tara de a taia o gaina saptamanal si a hrani toata familia, de a tine posturile, si de a trai fara frigider.
E chiar mai sanatos  daca ne obisnuim sa mancam portii mai mici si sa completam cu mai multe legume de sezon, si sunt sigura ca pot gasi si niste unde mari nutritionistii recomanda sa consumam mai putine produse animale (ca doar netul ne raspunde cum  vrem) .
E drept ca eu am si cateva legume ieftine ( din gradina) cu care pot completa mesele de carne (fasolica verde, dovlecel, spanac si frunze sfecla rosie etc), si la indemana sa cumpar ieftin: telina, morcovi, linte etc. toate ieftine si apreciate.

2. carne ieftina
Fiecare popor din lume are traditii cu mancaruri ce valorifica partile ieftine ale carnii si ofera ceva gustos si nutritiv. E suficient sa cautam in bucataria franceza: carne de vita ieftina gatita indelung  si are un nume pompos= Boeuf Bourguingnon, la romani piftia sau maruntaiele, caltabosii si alte mancaruri din organe fasim si la polonezi etc. De fapt, fiertul la foc mic al oaselor l-am gasit in mai multe bucatarii (si la francezi, si la englezi, nordici) etc – un aliment ce aduce minerale si proteina si grasimi (vitamine nu, ca deja e fiert muuulte ore..)
Eu am o lista cu ce carnuri sunt ieftine pe unde umblu de rutina, ce se pot face, si includ cate un fel din asta pe saptamana: pipote, ficat, picioare, oase, urechi etc.  Deseori iau cantitati mari si portionez.

3. combinat carnea cu alte proteine.
Un fel de pacalit carnivorul casei 🙂 . Ma bucur ca nu imi citeste blogul asa ca va pot spune ca adaug ciuperci tocate la carne cand fac chiftele, lasagna. Nimeni nu stie 🙂 ca jumatate din cantitate de carne…nu e carne.
Cu ani in urma am folosit si granule de soia semi expandate, dar acum nu am mai gasit ieftine si abandonat.

4. cumparat la oferta, sau de la producator
Excesul portionat, congelat. Pun label-uri pe fiecare si pe usa frigiderului pt inspiratie la meniul de saptamana viitoare.
Pe mine asta  ma salveaza si de mers prea des la cumparaturi, spalat si curatat tocator, cutite, etc. – si asta inseamna timp! ca nu sunt f. ordonata si nu stiu cum faceti voi, dar eu cand gatesc murdaresc o gramada de linguri, castroane, cutite, haine, faianta, si pe jos.
Timpul acum folosit imi vor salva mai ales momentele alea cand vin de afara/munca si sunt obosita, nu stiu ce sa fac, nu am rabdare, nu am putere de decizie, dar asa o portie de carne va ateriza fix in tava/wok.
La fel laptele, in achizitionez de la fermier, si excesul congelez. Cand nu am de ales scot o sticla de cu seara, pana dimineata e dezghetat si zbat bine sa se ia grasimea de pe ea si uite lapte proaspat.

5. gatesc de la zero. Carnatii de casa, muschiul de casa, slaninuta marinata etc -orice e mai ieftin decat cele cumparate. Iaurtul de casa e mai ieftin decat cel cumparat, daca vreau de fructe, adaug o lingura din gemurile din dotare deasupra. Bonus stiu ce ingrediente folosesc.

edit: punctul 6 nu exista. la numaratoare am dat rateuri :).

7. Refolosesc si asa reduc ce arunc. Daca friptura nu s-a mancat toata la cina, pt a 2a zi in zeama pun niste couscous/paste si am pachet pt a 2a zi si inca o cina. Oasele din friptura le adun pt o zama.

Raman in continuare cu pret mare de achizitie la branzeturi si lactate ( parmezan-ul e scump dar fain), asa ca astept si ceva sugestii.

58 thoughts on “Cum am redus bugetul saptamanal de mancare atacand cel mai scump ingredient: proteina animala”

  1. Apropo de branzeturi, eu ma intorc din vacante sau excursii cu cate o bucata de branza specifica zonei. Acolo o cumpar la pret mai mic decat in Super Market si e de calitate mult mai buna. Asa prelungesc si amintirile calatoriei si nu stric banii pe alte suveniruri. Parmezanul il folosesc rar.
    Din Romania o sa vin cu un cascaval afumat si, daca gasesc, o bucata de cascaval Dorna 🙂

      1. Da, bineinteles 🙂 Din nordul Italiei parmezan, din centru pecorino si din sud mozzarella afumata, ca cea proaspata nu se pastreaza. Din Grecia un bidonas de tabla cu cateva bucati de feta 🙂
        Daniela Posonidi recently posted…AriergardaMy Profile

  2. La mine s-a intimplat ceva foarte ciudat: in luna aprilie cind am postit, am cheltuit pe mincare cu 30% mai mult decit in mod obisnuit. Si am folosit multe urzici si leurda culese din padure. Am avut musafiri o data, cind am cumparat (prea) mult peste, am cumparat si mincare pentru Pasti, dar asta nu explica asa crestere a cheltuielilor.
    Sugestii n-am, din pacate.

  3. si eu cumpar cand gasesc la oferta si congelez. si sunt de acord practic cu tot ce ai scris aici, ba, mai mult :D, si cu ce a zis Dani: aducem suveniruri de mancare de pe unde mergem :D, mai ales specifice locului, care ar fi foarte (sau mai) scumpe la noi! un gand in completare: adesea imi vine in minte bunica mea, care facea dintr-o gaina si ciorba si tocanita, dar numai duminica sau la sarbatori, ca in restul saptamanii nu se manca aproape deloc carne.
    Lara recently posted…inceput de vara in Muntenegru: pe lacul SkadarMy Profile

    1. si la mine la tara carnea era ingredient, o gaina pe weekend si aia impartita la 3 adulti si cativa copii. Iarna insa era porcul, dar si ala era impartit la cateva familii, pe cateva luni.
      Din deplasari eu mi-am mai luat condimente, ieftine si aromate.

  4. la mine stii deja, ce a scris Dani e lege 🙂 pe unde merg cumpar cate ceva specific zonei; in iulie mergem iar in vacanta in It asa ca am pe lista ulei de masline, cafea (e la jum de pret kg), ton la conserva Rio (sper sa am iar bafta de promotii 4+2 🙂 ), paste etc….. anul trecut am avut ulei si cafea cam 8 luni de zile din proviziile facute in vacanta si am facut un calcul cu sotul si am iesit mai ieftin la cele cumparate cam cu 200 de euro fata de preturile din Be (la fix aceleasi produse) asa ca avantaj noi :))) (am venit cu masina burdusita, de ziceai ca e foamete aici :)) )
    din Ro am venit cu 3 gaini de la mama din curte, portionate fiecare fix pentru cate o supa (moaaaaama ce gust are) si grasimea am luat-o si o folosesc separat la supele de vegetale :))
    branzeturi iau in general exclusiv din cele in vid, mai ales daca mergem cu masina….

    in rest eu am fost ovo-lacto-vegetariana 3 ani si prin forta imprejurarilor si sotul din dotare, si am mancat super bine si echilibrat; acum mancam carne/peste insa incerc sa o tin la max 1 pe sapt si am momente cand imi zic ca mancam mai variat inainte, ca eram fortata sa includ mai des si diversific proteinele vegetale;

    1. Fix asta imi ziceam, ca la vara sa luam din Italia cafea si ulei de masline. La ton nu ma gindisem, buna idee.
      Si noi practicam cumparatul in vacante. N-ati patit sa fi venit acasa acasa cu produse negustate la fata locului si odata acasa, vazind ce bune sunt, sa va para rau ca n-ati luat mai multe?
      In Romania pun gemuri de zmeura sau afine de la munte si imi fac stoc de usturoi romanesc.

      1. sa incerci uleiul de la Cantine – cantinele sunt locuri din care se poate cumpara vin, insa in majoritatea lor au si ulei de vanzare, multe chir de la producatorii mai mici din zona; si cere sa il degusti, deobicei se poate…
        unde in Italia mergeti? la noi o sa fie Cinque Terre si Toscana

        scuze ” O femeie” ca am deturnat discutia

        1. Of, in Toscana , la Sienna am gasit intr-o alimentara mica un gem gen magiun de Topoloveni, fara zahar, bio…am luat doar 3 borcane: era super bun si mai ieftin decit magiunul romanesc.
          Noi am dat de un salon cu producatori de produse alimentare (la Florenta)…n-am mai fi plecat de acolo. La Florenta recomand din toata inima Yellow pizza, aproape de piata centrala, cea mai buna pizza pe care am mincat-o vreodata. N-am fost in Cinque Terre(ca am vizitat pe indelete ce era mai aproape)…un motiv in plus sa ne mai intoarcem in zona.
          Noi la Lago di Garda si Venetia, chiar am gasit prin zona un producator de ulei de masline.

  5. Hihi, trebuia sa vin sa citesc inainte de a scrie meniul saptamanii acesteia, ca mi-a zis Zina-pe buna dreptate-ca am programat prea multa carne. O sa modific cate ceva si o sa mai iau model de la tine 🙂 Punctele 4 si 7 le mai aplic si eu, pe 1 il voi incerca. Am mai aplicat cate o zi fara carne, in afara celor doua de post, dar nu permanent. Carnati nu am facut niciodata, nu stiu cand o sa ma incumet. Punctul 6 l-am cautat de doua ori 🙂

    1. Carnati nu am facut nici eu niciodata; am primit de la soacra, cruzi, portionati pachetzele, si am facut din cand in cand copilului (cand i se miscau dintii). Ne-a salvat pe multe saptamani!
      Eu am des zile fara carne, pt ca acum e cald si salatele si fructele abunda. Si o sa incerc sa inlocuiesc branza 😉 – sa vad de imi iese, tocmai mancai o crema de caju imitatie de crema de branza.
      Si punctul 6 nu este :))) – buna remarca; am dat rateuri la numaratoare.

      1. Eu tocmai citesc o carte care ma entuziasmeaza, despre bacteriile cu care oamenii convietuiesc(si care sunt mai numeroase decit celulele noastre). Acolo scrie ca omul e de mii de ani omnivor, asa ca trebuie sa ne intretinem flora digestiva, dar nu sunt motive sa nu mincam carne sau produse lactate. Si ca majoritatea oamenilor care nu suporta produse lactate sau gluten, au de fapt o flora intestinala dezechilibrata. Asa ca nu ma mai simt asa vinovata ca beau lapte. Si zic ca mai bine o brinza buna(cu care omenirea e obisnuita de mii de ani) decit un surogat pe baza de caju(cu care noi din Europa nu suntem obisnuiti).
        Cartea pune intrebari(in legatura cu epidemia de alergii, de obeziate, de autism), dar nu da totdeauna si solutii. Insa pentru intretinerea florei zice sa maninci muulte fibre.

        1. Traim intr-o supa de bacterii :), noi fiind doar un ingredient. Un ecosistem.
          Postul cum interfereaza cu bacteriile astea? Mor sau intra in stand by ?

        2. la mine la serv intr-una dintre toalete e un sapun lichid pe a carui eticheta scrie ca omoara bacteriile…. (banuiesc ca l-a dus cineva ca in restul bailor nu avem asa ceva) de cate ori ajung acolo, ma mananca in palma sa las un biletel pe care sa scriu ca bacteriile sunt bune si nu trebuie omorate toate oricand si oricum…..

        3. Bravo, chiar asa si este.
          Carnea e demonizata si in schimb veganii mananca fel de fel de inlocuitori de carne plini de chimicale, mananca soia GMO, mananca legume si fructe “sanatoase” in extrasezon pompate cu hormoni la greu si crescute la neon, dar nu-i asa, e sanatos sa mancam capsuni in februare pen ca fructele e bune 😀

          Alergie la lapte o au preponderent oamenii de culoare din cate am citit eu pentru ca nu au fost expusi la lapte generatie dupa generatie pe cand populatia alba nu ar trebui sa aiba probleme cu laptele.
          Bine, aici e o noua discutie pentru ca se foloseste un termen general lapte care inglobeaza si laptele crud de la vaca pasunata si laptele de la vaci CAFO injectate cu antibiotic si hormoni de crestere, lapte care apoi e pasteurizat si omogenizat, procedee in urma carora enzimele sunt distruse, proteinele sunt denaturate si potential cancerigene deoarece organismul nu stie cum sa le metabolizeze si laptele rezultat e un produs nociv cu potential alergen dar asta nu inseamna ca laptele e nociv si ca ne face rau.
          Luiza recently posted…Mogaldeata 2My Profile

  6. Da, zice mult in carte despre toate lucrurile antibacteriane ce rau fac.
    Ce mi se pare f interesant e ce spune despre transpiratie. Scuza-ma, o femeie, ca vin cu chestii foarte departe de subiect, dar chiar mi s-a parut interesant. Spune ca mii de ani oamenii nu s-au spalat, dar nu miroseau. In ultimele sute de ani oamenii is obligati sa foloseasca tot felul de produse ca sa inlature mirosul neplacut daca nu se spala. Toate deodorantele inlatura flora normala , daca am avea-o n-am mirosi. (in paranteza eu n-am folosit in viata mea deodorant, ca nu transpir). Am vazut asta pe pielea sotului, care s-a lasat de deodorant antiperspirant: la inceput era obligat sa se spele la servici de 3 ori pe zi, ca prea transpira si mirosea. Apoi i s-a reglat flora probabil, ca acum nu foloseste nimic si nici nu mai transpira.

      1. Eu am vazut prima schimbare cand m-am dus pe munte si nu am luat cu mine nici sapun nici deodorant: am transpirat dar nu miroseam! Am impresia si ca alimentatia dar si praful si stresul modifica ecosistemul bacteriilor si evident mirosurile.
        Astazi nu folosesc deodorant zilnic, decat in situatii stresante/delicate. In vacante sau weekend deloc.

        In rest, nu ca m-as spala prea des, dar …fara spalat …e nasol :)) . Macar cu apa! :)))
        Dar despre discutiile de la Versaille stiti? cand au inventat prima data apa de toaleta? sau ca noua mireasa a lesinat de miros cand s-o dezbracat nu stiu ce print, de mirosuri banuiesc 😀
        Sau de replica reginei Elisabeth (cea ce a zis ceva de genul: “fie ce o fi, eu o baie pe luna tot fac”) . Si mai era una in Anglia, unde la aruncatul apei sa nu se arunce si copilul :).
        Japonezii insa se spalau des. Cam o data pe sapt. 🙂

        Dar colegul meu de birou … se comporta ca europenii acum 300 ani, ce credeau ca apa imbolnaveste (si la cat de infecta era in orase unde nu era canalizare, chiar imbolnavea). Si e nasol.

  7. Voiam sa-ti spun ca e o idee buna sa pui etichete pe produsele din congelator 🙂
    Eu uit sa pun , asa ca de multe ori nu mai stiu ce era pe acolo, citeodata am chiar surpriza sa scot ceva si sa constat ca era cu totul altceva.
    O sa-ti fur ideea cu ciupercile cind fac sos pentru paste: incep cu o cantitate mica si vad ce spune lumea. Cum aia mica a mea e o mare mofturoasa , ascund tot felul prin mincare. Odata mi-a zis ca ea prefera sa nu stie ce am ascuns, deci nici nu mai trebuie sa-i dau raportul.

  8. La noi nu se maninca supe creme de catre cei mofturosi, nici chiftele de legume.

    Dar sos de paste da. Si acolo am pornit de departe: intii putin ketchup, dupa aia carne prajita cu o lingurita de sos tomat(strecurat!!)…acum sunt la faza in care pun si ceapa(dar nu se stie, ca-i mixata) si mult sos de rosii.

  9. Eu nu inteleg fobia de carne, populatiile care mananca carne sunt mai bine dezvoltate fizic iar asta zice multe, uite-te la americani, cat de inalti sunt (nu ma refer la generatia MC Donalds) si uite-te la indieni cat de piperniciti sunt.
    Noi ca natie am mancat mai multa carne decat grecii si suntem mai inalti decat ei si peste tot unde carnea a fost din abundenta populatia respectiva a fost mai dezvoltata, inteligenta, sanatoasa.
    Hristos dupa Inviere a mancat carne (o bucata de peste) :))

    Pe insula mea carnea e mai ieftina decat legumele si fructele :)) si nu numai pe insula mea e fenomenul asta.
    Ah, daca cumpar carne de vitel crescut aici pe insula liber si mancand iarba pretul e mai mare dar daca e sa cumpar strict din supermarket ajung mai ieftin cu meniu carnivor.
    Acum e o noua moda sa fim vegani si prin urmare se reflecta si in preturi.
    Luiza recently posted…Mogaldeata 2My Profile

    1. din pacate am uitat multi din noi echilibrul. Dar cunosc persoana vegetariana din multe generatii ( asa cum ai spus, e pricajita, 38kile incaltata) si e foarte sanatoasa. Fiecare cu alegerea si sanatatea lui.

    2. Doar o intrebare: de mila si compasiune ati auzit? Exista vegetarieni/vegani care nu ma mananca deloc inlocuitori de carne/lapte, ci toate celelalte alimente. Si sunt sanatosi, inalti, cu greutate normala.

      1. asa traiesc si jumatate din indieni de sute de generatii (vegetarieni).
        Despre mila: eu am crescut la tara, in gospodarie mare (mamaia a avut si 5 vaci, porci au fost 2-4 permanent, gaini cate 100, stana de oi etc). Animalele erau crescute ca instrument de supravietuire, ca afacere. Unele erau tinute sa moara de moarte singure, dar majoritatea sfarseau a fi vandute; stiam ca vor fi taiate (fie la noi in curte, fie in farfurie la altii). Nu am vazut atasament sau mila, desi animalele erau respectate (nu se tzipa sau sa fie lovite sau maltratate, cum am vazut la altii, erau verificate si hranite corespunzator, la fel ca orice lucru bine facut pe langa casa). Cand l-au taiat pe Slash insa nu am mancat din el 🙂 – si multi ani dupa aceea nu am mancat carne de vitel.

        De aceea am si scris la inceputul articolului: nu e pentru vegetarieni!

        1. Da, vegetarieni, dar exista mai multe tipuri: cei obsedati de sanatate si cei care cred ca locul animalelor nu e in farfuriile noastre. Suntem noi fiinte complexe, dar nicidecum superioare. Am studiat prea multa etologie, biologie, nutritie si patologie asa ca nu ma mai pot uita la un animal si sa vad…mancare. Cum eu traiesc aici, asa are si acel animal dreptul sa traiasca.
          Bunica mea e vegana. N-a mancat niciodata carne/lapte si a muncit pe campuri pana la 80 de ani.
          Nu-i nevoie sa credeti studii, cum spunea cineva mai sus. Faceti-le dumneavoastra. Observati dumneavoastra rezultatele.
          Cu respect, o zi frumoasa.

          1. Va sugerez atunci sa va hraniti precum leii. Alergati dupa hrana, vanati-o, rupeti-o cu dintii, n-o mai gatiti si nu mai platiti pe altii sa omoare pentru voi. Nu va comparati cu leii, faceti parte din specii diferite.

        2. Si vacile au canini. Si oile. Asa se studiaza formula dentara la medicina veterinara (sunt medic veterinar de profesie, studiez nutritia tuturor speciilor de 10 ani continuu), inclusiv la rumegatoare exista canini.
          Apoi comparati caninii dumneavoastra cu cei ai carnivorelor.
          Cu respect.

          1. Acum lucrez la un doctorat in biologia nutritiei umane (sunt si biolog pe langa medic veterinar) si sunt atat de multe mituri de demontat ca mi-e si frica sa-mi prezint lucrarea in fata unui public. Am ajuns pe acest blog in cautarea unor idei, dar doar citind comentariile realizez ca propriile mele cercetari de ani de zile n-or sa fie luate in serios sau probabil o sa sperie oameni cu idei “traditionale”. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, nici nu ma gandesc la asta. Sunt atat de multe lucruri de scos la lumina si atat de putina disponibilitate din partea oamenilor de a intelege, incat mi-e groaza.

          2. Eu consider ca omul primitiv a fost carnivor de nevoie. Astazi avem de unde alege; asa ca ca cel mai bun reper al echilibrului e sanatatea, iar fiecare om e unic. Cum de 5 ani nu am racit nimeni din familie (si eu sunt donator constant de sange), nu am luat niciun supliment de peste 10 ani (in perioada vegetariana da), am confirmarea ca asta e ok pentru noi: consumam carne, dar e doar un igredient si mai des iarna ca vara, mare parte a alimentatiei este din cruditati (si o parte din cele produse si culese de mine).
            In rest, e o decizie si alegere personala. De aceea am si scris la inceputul articolului: nu e articol pentru vegetarieni.
            Nu fac misionarism alimentar, ci a echilibrului din viata proprie si a orasului, mi-ar place sa vad oameni constienti si educati financiar si ecologic, integrati in mediu, constienti si atenti la ceilalti oameni, ca sunt si altii care nu o duc la fel de bine ( si ma uit la cei din jur ce traiesc cu venit minim pe economie).
            o femeie recently posted…Despre risipa in sectorul alimentarMy Profile

          3. Exact, o femeie. Asta e si inceputul lucrarii mele de doctorat, despre omul carnivor de nevoie si alegerile pe care le putem face astazi. Este, insa, imperios necesar a se evita comparatiile cu alte specii, cum a facut doamna sau domnisoara Elena mai sus.

          4. draga Viorica S. de ce nu imparti cu noi din ceea ce ai invatat/descoperit tu pe parcursul doctoratului; aici suntem o mana de femei cu educatie peste medie, unele avem si noi doctorate la randul nostru chiar daca nu in nutritie, deci cu siguranta ai avea un public chiar daca “traditionalist” macar tolerant si deschis catre cunoastere

          5. Lucrarea va aparea in februarie, anul viitor, intr-un jurnal norvegian despre patologia nutritiei (va fi tradusa in engleza, chiar daca eu acum o scriu in norvegiana). O sa am in vedere ca la momentul respectiv sa revin aici si sa las un link.
            Multumesc pentru interes.

          6. bon…aici ma mananca limba sa fac un comentariu…..de-a lungul timpului mandibula omului (si caninii incriminati mai sus sunt inclusi) s-a retras pentru ca omul a descoperit intre timp focul si nu a mai fost nevoit sa rupa carnea cu dintii .Yep, exact precum animalele…
            Nu cred ca, compara nimeni caninii omului cu ai carnivorelor in sensul adliteram al comparatiei…… Rolul caninilor chiar asta e de a apuca, rupe si farmita alimentele, indiferent ca sunt la oameni, primate sau feliade

          7. Li se spune canini la dinti, dar au forma de incisivi. Eu nu m-am legat de denumire, ci de cum arata.
            Apoi vacile n-au incisivi decit pe mandibula. Dentitia noastra seamana cu dentitia carnivorelor, nicidecum cu a ierbivorelor.
            Creierul oamenilor a inceput sa creasca in volum in momentul cind oamenii au inceput sa consume carne transformata cu ajutorul focului.

  10. Inaltimea nu-i un criteriu de sanatate. Era ceva studiu cum ca oamenii inalti au o speranta de viata mai redusa.
    Altfel cred ca in ziua de azi se maninca prea multa carne.

    1. Vegatarienii nu sunt vegani, eu am ce am cu veganii :)) am tot vazut pe youtube filmulete cu meniuri vegane, mama, au de toate, branza tip cascaval, carne, mezeluri, doamneee, si apoi se bat cu pumnii in piept ca laptele si carnea sunt nocive :))
      Luiza recently posted…Mogaldeata 2My Profile

    2. Studiile nu reprezinta adevarul absolut, depinde cine finanteaza studiul si concluzia la care se doreste sa se ajunga, asa o sa gasim si studii cu beneficiile uleiurilor PUFA care sunt rancede si pro inflamatoare si pana la urma cancerigene (cum e uleiul “sanatos” de rapita), asa sunt studii si ca alimentele modificate genetic sunt sanatoase, studiile nu reprezinta adevarul absolut si sunt subiective.

      Inaltimea este un criteriu ca organismul are nutrienti din abundenta, de aceea isi “permite” extravaganta sa se dezvolte in inaltime, pt ca are cu ce sustine inaltimea, la polul opus cand nu ai nutrienti poti da in amenoree de care Olivia Steer mare vegana zice ca e chiar sanatoasa :))

      Altfel cred ca se consuma prea multe carne CAFO in ziua de azi si aproape de zero carne free range, pasture fed, carnea nu numai ca provine de la animale hranite impotriva naturalului cu furaje modificate genetic, dar si injectate, stresate, pompate si apoi insasi carnea ca produs finit este iar pompata cu conservanti, coloranti si alte cele, dar aici mai vorbim de carne?? si mai putem sustine ca e carnea nociva? carnea conventionala e un produs frankenfoods si ar trebui sa se faca distinctia intre carne si intre acest produs si nu sa fie inglobate impreuna.
      E un caz celebru al doctoritei Terry Wahls care a suferit de scleroza in plagi si ajunsese imobilizata in carut cu rotile si s-a refacut cu dieta paleo in care se mananca multe carne.
      Luiza recently posted…Mogaldeata 2My Profile

    3. Spania de la olimpiada declara ca spaniolii sunt mai inalti cu 7cm (statistici).
      De fapt, media pe Europa e mai inalta: datorita conditiilor bune de viata si alimentatie.

      Si pe mine ma sperie surogaturile…. tocmai pt ca nu mananc hamburger si nici mezeluri sau sarmale, de ce sa le fac drept inlocuitor?

  11. Citisem, dar nu mai stiu unde si imi amintesc foarte vag, despre un experiment cu pisici la care li s-a dat doar mincare fiarta. Si dupa citeva generatii aveau oase foarte lungi, dar decalcificate. Stiu ca m-a facut sa ma gindesc la o persoana pe care o cunosc, inalta, dar cu oase deosebit de fragile(cu osteoporoza din copilarie).
    Legat de talie, e cunoscut faptul ca rasele de ciini mari traiesc mai putin decit cele mici.
    Asta asa, ca sa comentez cu talia, ca altfel sunt foarte de acord ca toate preparatele vegane ce imita produsele de origine animala mi se par fara rost.

  12. Mie-mi place punctul 6 :))
    Eu cred ca e bine sa mancam din toate. Si cred ca noi oamenii moderni mancam prea multa carne. Si prea multa mancare in general. Noi am incercat sa reducem carnea, chiar o data pe sapt nu putem pt ca si eu si consortul ne simtim fara vlaga, cam de 2 ori mancam la gratar /fryer si o data in paste sau ciorba sau ceva asemanator. Carnea in sine nu e rea, rea e cantitatea si calitatea moderna, animale indopate cu diverse. Pe de alta parte, nici legumele si fructele nu-s vaidemine, pesticide, etc, deci tot un drac. Insa organismul uman poate sa filtreze singurel un nr limitat de toxine, deci daca mananci variat, moderat cantitativ, si ai o buna igiena a vietii , io zic ca-i ok
    Diana recently posted…reguliMy Profile

    1. 100% de acord. Less is better. Mai ales ca imbatranim :).
      Despre legume, vad ce aroma au cele crescute de mine si sper sa nu mai trec prea curand pe la supermarket.

  13. Mie mi se pare ca vegetarienii incearca sa impuna celorlalti felul lor de a fi si ii privesc cu condescendenta pe toti mincatorii de carne.
    Eu am ideile mele, nu incerc sa fac pe nimeni sa mi le impartaseasca, citeodata tac daca vad ca celalalt nu are aceleasi idei. Pentru ca e imposibil sa-i impui cuiva ideile tale, mai ales daca o faci cu atita vehementa.
    Articolul era pentru carnivori, nu inteleg de ce sunt unii care nu numai ca-l citesc, dar vin sa critice alegerile celor care nu-s vegetarieni. Daca m-as duce si as citi ceva scris de un vegetarian mi-as zice ca uite, omul asta are opiniile lui, nu-i treaba mea, imi tin gura.

    1. Multumesc pentru feed-back.
      Recitindu-mi comentariile, imi dau seama ca poate ati considerat ca ati fost atacata si imi pare rau, imi cer scuze pentru asta.
      Nu sunt vegetariana, lucrarea mea de doctorat va fi din perspectiva unui carnivor implicat in cercetare, nimic din lucrare nu o sa reflecte ceea ce cred sau credeam ca stiu sau ca e mai bine. M-am putut detasa de obiceiurile mele culinare pentru a studia altele din punct de vedere medical si alaturi de teste in laborator facute pe o perioada de 5 ani de zile, vor exista si teste facute pe grupuri de oameni, din ambele categorii: persoane care mananca carne si persoane care nu.
      Ceea ce pot insa sa afirm acum e ca am cercetat foarte mult notiunile de etica pe grupurile mele de studiu si pe langa rezultatele nutritionale, voi aduce in plan principal si asta.

      Daca ceva de mai sus a fost critica in adevaratul sens al cuvantului, o rog pe o femeie sa stearga orice comentariu ofensiv.
      Multumesc.

  14. O perioada am gatit cu multe produse facute de la 0 datorita histaminei crescute din organism, testele nu au aratat la ce ar putea fi alergic, asadar trebuia totul proaspat. Fara preparate congelate, exceptie faceau ingredientele aduse de la tara, un pui de tara crescut curat, in cantitate mica si consumat rar dar imediat. Fara reincalziri. A fost un chin si totodata cu dragoste, aveam satisfactia ca se simte din ce in ce mai bine. Evitand ingredientele fara histamina sau care sa declanseze cel putin sase luni a facut ca nivelul sa scada. Pe langa odihna si evitarea alcoolului. E cel mai bun tratament, daca consumi “iritanti” si se iau antihistamice se face si mai mult rau.
    Fiecare trebuie sa descopere ce ii face bine si ce rau, sa stie cand sa se opreasca. Cred ca mai rau e stilul de a gati (prajeala) decat alimentul in sine (carne, ulei, grasimi).
    Slanina cu boia si ceapa rosie, hai si un catel de usturoi, acum imi zboara gandul la praz… pe prispa bunicii m-as teleporta! 🙂
    mihaela pojogu recently posted…Piatra Soimilor si Club Aventura TusnadMy Profile

    1. Pentru slanina aia cu ceapa… tii, ce vise si la mine 😉
      Alergiile m-au facut si pe mine sa revin la simplitatea mancarii si evitat supermarketul. Astazi imi permit sa reincalzesc si sa fac, congelez, decongelez, ba sa iau ceva semi preparat din cand in cand.
      Atunci mi-am dat seama ca ani de zile racelile mi-au fost prost diagnosticate (nici eu nu le separam): erau alergii. Si de 5 ani nicio alta raceala in casa.

  15. cel mai important este punctul 7 in opinia mea – sa nu arunci mancarea!!! din pacate, romanii arunca 10% din mancarea pe care o cumpara si
    punctul 4 – sa cumperi de la producator; in felul asta ajuti comunitatea locala, producatorul si pe tine pt ca beneficiezi de preturi mici.
    Catalin recently posted…Cel mai bun sfat pe care il pot daMy Profile

    1. Depinde de caz, la mine diferenta mare de la saptamana la saptamana s-a vazut cand am redus carnea si luat din cea mai ieftina: oase pt supa, pipote pt mazare etc.
      Poate ca redusul si meniul a venit treptat si nu am remarcat scaderea :)) .

      La punctul 4 adaug ca acesti bani raman in comunitate locala. Adica o duc ceva mai bine, producatorul o duce ceva mai bine, si eu si producatorul vom achizitiona altele local deci si altii o vor duce ceva mai bine etc. Si indirect scade transportul, poluare etc. adica eu o voi duce si mai bine 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge