Ghimbirul in ghiveci

Asta iarna una din radacinile de ghimbir cumparate a dat semne de incoltire. Asa ceva nu se rateaza ( desi eu cumpar atent si favorizez plantele ce dau semne de incoltire, semn ca nu sunt iradiate sau plastificate sa reziste cat mai mult, semn ca sa sunt sanatoase si se pregatesc de primavara si de fluxul natural al vietii) – asa ca am rupt o bucata din el, cu tot cu nodul de incoltire, o bucata nu mai mare decat o falanga a degetului meu.
Ghimbirul asta vivace l-am pus intr-un pamant si udat cu regularitate ( ii place umezeala dar sa nu zaca in apa) asa ca… in 1-2 luni mi-a oferit cu darnicie o planta ce imi aduce aminte de trestie sau de bambus, inlt de doar 30-40cm.  Apoi peste cateva sapt. vad ca un alt nod iese din pamant si alte frunzulite, si apoi alt nod ….ghimbirul imi intoarce cu generozitate clorofila, se indreapta spre lumina, si se ingalbeneste la uscaciune. Din cand in cand il scormonesc in pamant dupa rizomi ( asta se consuma in bucatarie, rizomii) , tai cate o bucatica de radacina pentru ca eu nici nu consum mult, si restul acoper cu pamant, pana data viitoare.
Nu o sa va povestesc despre virtutile medicinale ale ghimbirului, ci va incurajez sa cultivati planta. Ii place sa aiba pamant afanat, udat putin in fiecare zi, vrea lumina si caldura (nu soare direct), musai un drenaj bun al apei asa ca de pus niste pietre sau conuri de brad pe fundul ghiveciului, eventual o mana de nisip amestecat bine in pamant, si uite asa daca ajunge intr-un ghiveci frumos devine o planta decorativa.
Nu il lasati afara, ca mine, cand scade temperatura sub 5 gr – nu ii place, e totusi o planta din zone calde.

Dintre plantele cultivate din resturi ce poate creste in casa sau pe balcon, cred ca ghimbirul este cea mai surpinzatoare. Dati-i o sansa, nu va va dezamagi.20160620_191308

11 thoughts on “Ghimbirul in ghiveci”

 1. Am avut si eu un rizom de ghimbir, si am vazut ca a inceput sa incolteasca. Nu l-am pus in pamant, l-am lasat asa, sa vad ce se intampkla cu el. A crescut destul de mult, cam cat planta ta, si apoi, incet-incet, s-a uscat. Acum imi pare rau ca nu l-am valorificat 🙁

 2. De cand tot zic ca incerc si eu sa cultiv ghimbir!
  Cand vrei sa il folosesti si tai un pic din radacina cum faci? scoti radacina cu totul? Nu afecteaza tulpina?
  Intreb si eu ca Bula :))
  Luiza recently posted…Iunie in imaginiMy Profile

  1. scot bucati: nu scot de tot, ca rizomul se intinde. Vasul e mic si radacina abia acoperita de pamant, asa ca ridic doar un colt am rizomului, tai, si restul reingrop.

 3. Cred ca sotului meu i-ar placea la nebunie ideea, dar la cum il stiu, cred ca i-ar fi mila sa taie din el, asa ca m-as alege cu inca o planta decorativa si atat (am balconul plin).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge