Si…punem si noi ceva pe iarna?

Tea m-a intrebat daca pun ceva pe iarna si ce pun. Ea s-o referit la ce alimente sau conserve fac, eu ma gandesc ca e musai pun si bani 🙂 ( de ex. eu platii la electricitate in avans … )

Draga Tea :). Pun, evident. Ca principii, vazui ca iarna unele alimente sunt scumpe, si de 20 de ani de cand sunt independenta si autonoma o simtii pe pielea bugetului meu.  Ca spatiu de stocare: pot stoca in 2 din cele 3 rafturi din congelator ca unu imi ramane pt inghetate si carnuri, am 2 rafturi pe usa din frigider, am ceva spatiu in dulap, dar nu mult. In plus, de ani de zile fac meniu si lista de cumparaturi cu ingrediente si cantitati asa ca deja stiu sa estimez ce voi consuma in cele 3 luni de iarna ( eu le-am numarat ca fiind suficient sa estimez pentru meniul a 10 saptamani de iarna, ca unele se vor termina de consumat si in sapt 11 -14 adica la sfarsitul lui februarie – 1 martie am frigiderul sexy).
Ce am pus in ultimii ani si ce voi pune:
ierburi uscate ce le am in exces din gradina/containere si ce le consum iarna in ciorbe. Ca doar le am. Marar, patrunjel, busuioc, leustean, oregano – nu am mai cumparat nimic la plic de mult timp. Le tund cand sunt la apogeu ( ca acum), ca ele se regenereaza, le spal si pun intre prosoape si astept.
ierburi congelate. Adica am mai pus si frunze de telina si de leustean in congelator.
plante din flora spontana. Mai exact culese din padure. Am uscat deja cateva maini de urzici, petale de trandafiri, galbenele (desi pe astea le ud…nu mai sunt spontane, da? ). Formez un mix perfect pt ceaiuri, asa ca nici din asta nu am mai cumparat. Mai contribui cu lamaita si menta ( din gradina, evident), si uite cum nu am mai cumparat nici ceaiuri de ani de zile.
gemuri. Anul trecut avui coacaze in exces ( 3kg) si facui un jeleu. Am mai facut anul asta gem din capsuni ( cumparate) facut fara zahar, am mai facut dulceata din cirese si visine, o sa mai fac un magiun de prune si poate de caise.  Cu ani in urma am mai facut un gem din …excesul de fructe cumparat ( am estimat prost si nu am vrut sa arunc cele 2-3 kg de fructe asa ca pepene, cu cirese, cu piersici au devenit un gem minunat ), iarna din portocale etc. Fac din fructele ce ne plac, fac cantitati mici, fac doar cand gasesc fructe f. coapte si ieftine!! Iau zahar cantitati mari (2-4kg) tot cand gasesc ieftin. Pana la urma si aici calculez un buget, un pret final.  Cantitate: 6-10 borcane.
– gogonele  murate, castraveti murati. Acu, am putine ce nu le consum din gradina, asa ca…cumpar, toamna, cand piata abunda si pretul e mic. Nu pun mult, 3-5 borcane, ca doar eu consum. Maxim un borcan cu varza tocata murata.
legume pt supe/ciorbe/tocanite in congelator. De fapt tocanite fac rar si alea ar fi…o mancare de fasolica. Cu ani in urma tocam si dadeam pe razatoare si puneam la borcan zarzavat la murat. Acum pun in pungute fix 10 portii, pt 10 saptamani de iarna. Din nou cumpar toamna cand piata abunda si pretul e mic si iau legumele ieftine! ce iarna costa mult: 5-10 ardei mici si patati diferite tipuri gen galbeni  + kapia, 1 telina frunze (sau mai multe frunze), 5 dovlecei mici, o mana zdravana de patrunjel etc. – toc la robot si pac in pungute. Nu pun ceapa sau morcovi sau chestii ce gasesc iarna si ieftin…
– in trecut puneam legume coapte la congelator. De ceva ani nu mai fac ca doar eu consum in casa si am redus consumul dar alta data profitam cand mergeam la tara la un gratar si …luam 10-20kg de vinete de pe drum ( negociem pret, da?? 😀 ) , ceva ardei, coceam in natura pe flacara pana se facea jaratecul pt carne, curatam pe loc si seara acasa le scurgeam si portionam si congelam. Tin minte ca intr-un an au fost vinetele mai ieftine decat cartofii asa ca am copt pe aragaz si congelat de avui cate 2 portii saptamanal pana dupa anul nou.
– in trecut puneam fructe congelate. Doar visine pusei cu ani in urma. Acum am pus cirese cateva pungi. Consumam putin asa ca nu cumpar vara si congelez… dar daca as gasi pret bun / sau de ar fi sa le culeg eu in natura atunci as pune niste zmeura, afine, catina, si sa le congelez in portii mici pt smoothie sau vreo prajitura. Consum rar smoothie ( si mai ales in postul Pastelui), si in ultimii ani cumparai cate o punga de fructe de padure congelate, si adaugai cate pun pumn la fiecare smoothie, asa ca daca am ocazia sa congelez ceva, voi congela aprox 1kg, maxim 2 kg de fructe.
-compoturi. Doar de prune in ultimii ani. Acum cu spatiu si mai mic de depozitare ( fara camara si fara toate dulapurile in bucatarie, nu vad loc sa pun borcane de compot)
miere. Cumpar de la o ruda. Consumam cam 8-10kg miere pe an.

Ce planuiesc: sa incerc sa fac rosii uscate la cuptor. Planuiesc. Ia sa scriu pe lista de cumparaturi rosioare mici si lunguiete, pt sambata de la piata….

25 thoughts on “Si…punem si noi ceva pe iarna?”

  1. Nu pot decit sa ma mir ce organizata esti si cum toate le ai calculate si planificate.
    Eu gemul si mierea o tin in pivnita. Gemuri fac si eu cantitati mici , doar 5-6 borcane la o tura. Mai putin de smeura sau afine, acolo pun 10-12.
    Anul asta vreau sa aduc afine din Romania sa le congelez.

    1. nu mai am pivnita, dar bine mi-ar mai prinde.
      Ogranizata sunt de nevoie, dupa ce gresii ceva ani, invatai :). Si cel mai nasol fuse cand aruncai chestii neconsumate. Sau cand ma gandeam ca ce bine ar fi fost daca… Chiar, care din astea 2 regrete e mai nasol?

  2. La mine aruncatul e mai nasol. La inceput mi-a fost greu fara camara, apoi m-am obisnuit. Dar e bine ca avem pivnita totusi…nu neaparat pentru rezerve alimentare, ci pentru tot ce avem acolo gen saci de dormit, cizme, etc…

  3. Anul trecut am facut pe putin 14 borcanele mici cu zacusca, cam tot pe atat plus unele mari de zarzavat pentru ciorba: morcov, telina, dovlecei, rosii, verdeata, ardei, tocate si vidate in apa. Am pus anul asta cirese la congelator ca am prins cu 1 leu kilogramul, facut si dulceata. La compot nu m-am aruncat pentru ca mai avem si sa se consume ce mai avem. Pivnita e de mare folos, lumea la bloc nu mai pune la basca pentru ca se fura.
    mihaela pojogu recently posted…Retrospectie cu amuzamentMy Profile

    1. zacusca nu mai facui de ani de zile…. doar eu consum in casa asa ca nu ma agit.
      Dar pt pretul de 1leu kg de cirese, buna afacere facui! habar nu am ce mai gasim iarna la 1 leu…

      1. Am primit pont pretios de la o livada unde unele care nu mai puteau fi vandute pentru consum caci erau putin crapate si le videau cu 60 de bani ca borhot, le-am gasit in stare foarte buna, unele erau mici dar super gustoase. Asa s-a pus deoparte vreo patru lazi pentru mine si cateva rude. Noi punem zacusca si in omleta, folosesc ca baza si la paste, completeaza si o tocanita cand ma prinde fara suficiente legume.
        mihaela pojogu recently posted…Piatra Soimilor si Club Aventura TusnadMy Profile

    1. sa vezi ce tupeu am iti recomand sa faci altceva: pregatesti pe iarna ceva legume/fructe ieftine si bune, pt ca vei diversifica pe marele flacau fix atunci… cand tot ce e pe piata va fi din turcia/iordania/Mexic/Fokushima etc.
      Eu tin minte ca in toamna lui bebe de 3 luni, la recomandarea pediatrei ( sa ii dea Dumnezeu sanatate) am pus la congelator prune ( le-am pus la cuptor vreo 2 ore la foc mic, cat o scos zama si scazut oleaca, apoi scos pielite si samburi, portionat cam 100-150gr de portie). Au fost minunate pt constipacioasa mica din famelie. Mai pusei si piersici dar prin copt + congelare s-a dus mirosul ala minunat si aromat… dar de mancat, erau bune 😀
      Acu’, daca nu ai timp, merita si sa delegi treaba, ca tot va fi minunat la iarna.

  4. Anul ăsta nu mai pun decât castraveți la murat că numai ăia se mănâncă. Dar o să pun cantități industriale 🙂 Gogonelele, gogoșarii sau conopida nu au avut deloc succes.
    Și o să pun vinete coapte și ardei copți. Gemuri am și de acum doi ani, deci… pas.
    Ioana recently posted…Pisica mea e autistăMy Profile

  5. Ce organizata esti! Si harnicuta
    eu congelez surplusul, gen cand iau pt o ciorba, tocate imi ies mereu de 3 ciorbe, desi iau un pastarnac, un morcov, etc. Portionez si congelez
    si cam atat. Raportat la timp liber (putin ) si cat cost eu pe ora (nu mult, dar sigur mai mult decat 5 borcane de zacusca x n ore ) , nu renteaza pt mine, asta in conditiile in care oricum cumpar de la supermarket. Daca as avea surse de sezon, sigur as conserva
    primesc insa cu placere facute de mama, soacra, etc
    Diana recently posted…ce are ea si nu am eu (la plural)My Profile

    1. dpdv timp zacusca nu renteaza nici pt mine. Gogonelele murate insa ….. 😀 Iar la gemuri le fac prin zilele ploioase/ uracioase, am norocul si ca ma trezesc devreme .

  6. Hai ca s-a trezit si Tea. Cat pruncul doarme, ofc!

    Eu plang dupa camara mea din Dorobanti (ticsita cu inutilitati, dar tot imi ramaneau 2 rafturi).. si dupa cea din Pajura, era bine gandita. Aici am o fosta mini-biblioteca smanglita fraudulos cu gand de mituiala a Domnului Sot cu 3 (!!) Billy-uri asortate. A mers 🙂 nici rafturi n-am destule, asa ca am organizat totul la linie: raftul de dulcegarii (1 din fiecare, restul in magazie la soricei :((), raftul de savoury (saratele?), foste cutii de illy pentru fainuri+zahar (le tin pana se termina, altfel n-au ce cauta pe lista).
    Voiam sa fac zacusca, m-am razgandit ca primesc si parca nu-mi mai place. Ma reprofilez pe suc de rosii, dar parca nici ala nu intra.. (o sa regret!). Mi-a venit pofta de salata de vinete, dar is ieftine vinetele si-n extrasezon.
    Am congelat din gradina ce fructe am avut (aka zmeura, capsuni, visine), experienta anului trecut mi-a zis ca nu se halesc, poate am noroc ca anul asta sa fie, ca suntem in aceeasi casa cu congelatorul :))
    Muraturi, uitasem! As face niste borcane de 800 de castraveti in saramura, sunt singurii pe care-i mancam. Cu maaare drag+probiotice my love.

    Mi-e foame continuu, fug de la discutia cu mancarea
    Tea recently posted…Am scapat de moloz!My Profile

    1. super ca ai fructe! cele din gradina proprie sunt nemaipomenite! Si ieftine si de calitate!
      Cu sucul de rosii, mi se pare munca multa, noi nici nu consumam des… Iar cu vinetele, merita doar daca consumi si gasesti f. ieftine, ca le coci o data pt x saptamani. In rest, ma bucur ca ai de unde sa “primesti” – la mine s-o terminat si am regrete si amintiri si nostalgii :)))

  7. Ce oragnizata esti! Bravo!!!
    Eu nu pun nimic iarna pt ca in congelator nu am loc, cele 3 rafturi le tin pt carne, toamna-iarna se sacrifica viteii aici si atunci imi burdusesc frigiderul cu carne sanatoasa de vitel de tara hranit cu iarba si crescut printre maslini, deci ar fi pacat sa imi umplu frigiderul cu legume conventionale pe care le gasesc oricand si sa nu profit de carnea asta buna, pe langa carne iau si organe si primesc gratis oase din care fac pentru noi supa de oase.
    Nu am camara, nu am magazie, stam in chirie si conditiile sunt asa cum sunt, nu am loc de depozitare asa ca nu pot sa depozitez mai nimic :((
    Luiza recently posted…Mogaldeata 3My Profile

    1. iarna la voi e mult mai usoara, iar preturile la legume nu sar de 2-3-10 ori. Conceptul de pus pe iarna a aparut de nevoie ( nevoie financiara, ca acum chiar se gasesc de toate iarna, dar pretul si calitatea…) .

  8. Eu fac mai putin (cantitativ). Insa mai diversificat. Si fac chiar de toate: si zacusca, si legume, sos de rosii, gemuri, ardei iute in otet si miere, dulceata de ardei, vinete si legume congelate, ierburi uscate. In congelator am doar 3 rafturi si mai nou congelez si mincarea gatita in surplus (acum: sarmale, chiftele). Carne tin cand iau mai mult (piept de pui, pui de tara) si-l portionez pentru copil sau portii de supa. Am camara unde imi tin toate zarzavaturile. La casa voi avea beci, nici nu concep sa nu am.

  9. Tot cam al fel obinuiam să eu să fac în fiecare vară, dar cu bebe mic nu mai am timp de nimic. Poate când mai crește, reușesc să mă organizez mai bine 🙂

  10. Tocanita de legume pentru iarna – Daca vreti sa aveti mai mult timp pentru voi in timpul iernii si sa scapati de statul la cratita, va propunem aceasta reteta apetisanta de tocanita de legume pentru iarna.

  11. Eu am lada plina cu fructe si legume, verdeata, frunze de vita de vie, ba am pus si varza tocata.
    Am in pivnita gemuri si dulceturi de anul trecut care stau bine mersi. Asa ca anul acesta am decis sa fac altfel: cand vor dori dulceata/gem, scot o punga de fructe congelate, pun zahar si zeama de lamaie si bag totul in masina de facut paine care are si o functie pentru asa ceva.
    Le fac pe loc exact ce vor sa manance si in cantitatea care ne trebuie.
    Am dat aproape toate borcanele goale ca sa nu le mai vad stand degeaba si sa nu ma tenteze sa fac ceva.
    Ce am in plus….borcane cu ardei iute tocat rondele, murat; muraturi si suc de rosii. La astea nu pot renunta 😀
    Antoaneta recently posted…Noutati British CouncilMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge