Idei si articole culese din orasul meu, experiente din viata de locuit la oras
Recyplant – fabricarea unei lazi de compost + plantator
Elena din Franta a gasit la biblioteca o carte nemaipomenita. Ne-a facut poze (41 la numar, multumim Elena) cu pasii de creare a unei lazi cu functie dubla: compostor si lada de crescut plante.
O sa termin de tradus pozele pe rand, pana atunci uploadez pozele asa cum sunt.
Ca remarca personala eu l-as face cu spatiile laterale mult mai mici, pentru a a reduce la minim pierderile de pamant si umezeala, si lasa gaurile pe unde planta. Ca plante, recomand pe cele cu radacini profunde (adica nu capsuni sau marar, ce au radacini superficiale, ce la prima udare/ploaie furtunoasa sunt spalate).
Dimensiunile interioare optime recomandate sunt 80x 80 cm baza, 66cm inaltime. Lemnul folosit e de 3cm grosime si 12 cm latime. Aceste dimensiuni permit o buna aerare si limitare a pierderilor de apa.
Pentru o familie de 4 persoane, estimarea ca un compostor de 90cm x 90cm e suficient. Nu se recomanda insa scaderea sub 80 cm, deoarece substratul are o masa optima de descompunere. In plus, la supr. mai mica de 80cm ramane spatiu suficient radacinilor incat orice aport de deseuri nu le va leza.
Gaurile laterale de diametru 7-8 cmin semicerc permit plantarea. Pentru o lada de 80 cm, am lasat spatiu de 30 cm intre ele, pentru o lada de 90cm se recomanda 35 cm intre gauri, si pt lada cu baza de 100x 100 cm se recomanda 28 cm.
Instalarea: la sfarsitul iernii (martie si plantarea din aprilie). Se recomanda asezarea lui intr-un spatiu cu soare pt cateva ore zilnic. Materialele recomandate: un sac de 25kg de compost sau pamant, un sa de 125l de turna, 2 saci de 25kg de pamant de gradina, 120 de ingrasaminte organice ( pudra de oase, sange uscat, gainat), coaja de copac, zat de cafea, resturi din gradina, ramuri, cutii de oua si hartii rupte etc.