….din plastic

Tacamuri de plastic. Ma pricopsesc cu ele cand iau salata de la Mega Image. Am facut ordine in sertarul de la birou si aveam vreo 10 adunate… de acum o sa imi tin o furculita de metal pt situatii din astea si sper sa imi aduc aminte sa le refuz pe alea de plastic.
Pahar de cafea de unica folosinta. Nu mi-am dat seama cat de grav e decat cand vazui un coleg ce s-a dus sa isi cumpere cafeaua cu …ceasca lui. Am dat un google si m-a socat cifra: peste 3 miliarde de pahare de unica folosinta aruncate pe an. Si nu, nu sunt din carton 100% ci contin un plastic ce se degradeaza in sute de ani. Doar Australia isi revendica aprox. 1 miliard. Si astea sunt numarate doar la cafea, o bautura cumparata spontan, dintr-un impuls….
Paiele de baut suc. Cu totii le cunoasteti, e acelasi plastic= polipropilena. Am chiar o cutie cu paie multicolorate luate din Ikea. SUA a estimat ca foloseste zilnic jumatate de miliard de paie. Noi cat mai rar.
Sacosa de plastic o refuz. Daca la inceput paream ciudata, acum vanzatorii s-au obisnuit cu mine ( si cu altii, nu sunt singura). Dar alte miliarde de sacose…
Sticlele de plastic se recicleaza. In plus inainte de reciclare eu le reumplu si refolosesc de mai multe ori: ieftin si la indemana. Aproape un miliard si din astea.

 

Problema mea cu plasticul … e veche:

  • Typical Straw Waste on Beaches around the WorldNu e biodegradabil ci la lumina se rupe in bucati din ce in ce mai mici, bucati ce sunt inghitite de animale dar si de om.
  •  prin reciclare numai o mica parte se poate recupera. Restul e ars deci…tot CO2. Ok, asta nu e worse case scenario.
  • Datorita componentelor de petrol, vopseluri, etc fiecare bucata de plastic are impact agresiv asupra mediului, si prin creare si prin distrugere. Chiar si ars s-au gasit ca gazele emise afecteaza si animalele pana si in  compozitia  laptelui matern s-au gasit …urme.plastic
    PhotoS source: https://www.facebook.com/TheTigerLillies/

 

30 thoughts on “….din plastic”

  1. Hm… nu stiam cifrele astea. Par ingrijoratoare 🙁
    Eu incerc sa reciclez sticlele de plastic. Pahare de unica folosinta sau pai folosesc foarte rar.
    La noi in tara sacosele nu sunt biodegradabile insa in afara da. Oare pe cand si la noi?!
    E o problema intr-adevar plasticul asta…

    1. au aparut si in romania pungile degradabile, sunt pungutele ce le iau din piata care se rup usor ( si le bombane lumea asa ca le evita). Producatorii zic ca se dezintegreaza in cativa ani ( oricum e mai bine decat cateva sute de ani).
      Sunt curioasa daca ai vazut pungi de hartie pe la magazine.
      De aceea prefer sacosa de panza refolosita: am unele ce au 2-3 ani si au venit sambata de sambata la piata cu mine (nu si in concediu), deci minim 100 de pungi la care am zis: NU.

  2. Si eu refuz pungile,iar cind beau cafea cer in cana(parca si cafeaua e mai buna). Dar…cind am fost la drum cu masina, tare bine ne-a prins paharul de unica folosinta de la cafea(nu vindeau decit asa la benzinarie), in care am baut apoi si apa si lapte. Altfel car cu mine niste cani, dar sunt mai mici si trebuie spalate, uscate…Tot asa am refolosit niste recipiente de plastic de unica folosinta,am pus in ele paste gata pregatite, le-am luat la drum si apoi le-am aruncat.

    Ma gindeam ca nemtii economisesc ambalaje cu zaharul din zaharnita din care te servesti la cafea, altfel toate pliculetele de zahar cred ca sunt o mare risipa.

    Magazinele inlocuiesc sacosele mari cind se strica, chiar ieri am dat una foarte uzata si am primit in loc una noua .

  3. tacamurile de plastic le evitam, le adun de prin avioane cand e cazul si le avem in masina, iar la serv avem din astea din inox… desi avem un sertar plin cu din astea de plastic adunate de colegi de pe la salatele de la Exki 🙂
    pungile de plastic noi le folosim la curatarea litierii, so nu le evit din contra….
    paiele…well am cumparat un pachet acum vreo 3-4 ani de la ikea si le am si acum….
    sticlele de plastic le tinem la minim, nu cumparam apa la sticla de plastic, iar atunci cand se intampla le reciclam in sacul de PMC…mi se pare ca daca folosesc aceiasi sticla mai mult de o sapt incepe sa prinda un miros ciudat
    nu toate sacosele de plastic sunt biodegradabile, doar cele din porumb, care se descompun neasteptat de repede, eu am avut una din aia uitata intr-un colt de sertar la birou si la vreo 4-5 luni cand am dat de ea si am vrut sa o folosesc s-a descomput in bucatele 🙂
    pungi de hartie au la mag bio de unde cuparam faina, sare si zahar, desi incurajeaza mult si pungile din material

  4. O problema spinoasa … Ce ma intreb eu, e daca intr-adevar materialele reciclabile din cazile albastre de gunoi ( la noi ) sunt reciclate, mai ales in orasele mici.
    Nu mai spun de cate ori plec cu gunoaiele altora adunate de pe plaja … E doar o picatura in ocean, dar poate am salvat o vietate din mare de o moarte prematura.
    Daniela Posonidi recently posted…Ceva simplu cu iaurtMy Profile

  5. Ce postare faina! Si trista in acelasi timp! Faina, caci am mai citit tot aici pe blog de lupta cu plasticele si de-atunci am permanent cu mine in masina 2 sacose mari textile pe care le folosesc la piata si le spal dupa fiecare utilizare. Pungi biodegradabile primesc de la Selgros, sotul le evita, caci a patit-o cu una :)) In rest, reciclez si refolosesc fiecare punga de plastic/se spala/se usuca. Am o gramada de caserole din plastic pt copil si sot (ce sa fac cu ele?), eu mai nou imi aduc mancarea direct in borcane de sticla (ca navetistii :)). Peturile se recicleaza la domnul cu laptele.

    1. eu caserolele de plastic le refolosesc pana cedeaza de tot. Congelez in ele resturi de mancare, transport fructe cu mine, portionez si tin in frigider excese/salate, si nici asa nu ajung aruncate ca devin suporturi/ghivecele/farfurii la ghivece de flori etc. Din pacate mare parte din cele de acasa de la mine nu se recicleaza, asa ca ma abtin sa mai cumpar altele si mi-am cumparat un set de castroane de sticla in scopul de a renunta treptat la cele de plastic.

  6. I hate plastic! Este un material care imi da asa o senzatie proasta cand intru in contact cu el, dar uneori e inevitabil. Mi-am luat caserole de sticla, dar mi-am rupt mainile carand la ele pe drumul catre munca (merg pe jos intre 1,5 si 2 ore pe zi cu tot cu caserole).
    Teodora recently posted…Zodiile si moda: FecioaraMy Profile

    1. Da, ce ma enerveaza cind particip la cite un picnic unde tacimurile sunt de plastic si paharele la fel. Mai ales sa bei vin in pahar de plastic e oribil. Am preluat ideea cuiva care se duce cu paharul de vin dupa el.

  7. Urasc peturile de plastic “alea de unica folosinta”. Incerc sa nu cumpar apa la peturi. Am investit in cateva recipiente de plastic pe care le vom refolosi de x ori. http://www.aladdin-pmi.com/store/aladdin/en_US/pd/productID.325797500
    Pot sa umplu recipientele cu apa si gheata de la frigiderul propriu si pot sa le duc cu mine si sa le umplu din nou pe drum sau pot pastra apa in ele si le folosesc si prin casa sau prin curte. Am si cateva izolate care in contact cu caldura nu transpira si pastreaza lichidele reci timp indelungat
    (si nu au fost asa de scumpe ca si cele din link- le-am luat la refucere cu 2-3 $).

    1. si in shunturi, sonde, inel gastric etc – sunt multe locuri in chirurgie unde se foloseste plasticul. Diferenta este ca plasticul de care vreau sa ma descotorosesc e unul nereciclabil, unul optional fara de care putem trai si il putem inlocui.

    1. La sticle si eu reutilizez si e mare minune pt volumul de gunoi.
      Acum caut si o solutie pentru pungile de plastic; sunt convinsa ca nu voi reduce 100% dar daca reduc la 50% … tot e un pas inainte.

  8. Tacamuri din plastic nu folosesc, nu am cum, nu cumpar mancare take-away. Pahare de unica folosinta mai rar, dar sunt si ele. De obicei beau cafeaua din ceasca daca e sa beau cafeaua la bar, trebuie sa fiu foarte grabita sa o iau pe drum, dar se mai intampla. Totusi am observat ca in anumite locuri aceste pahare sunt din carton, mai naturale, nu stiu.. Am vazut de vanzare o gramada de pahare-termos foarte dragute, cu desene interesante, super faine. Chiar vroiam si eu unul, doar ca nu se prea intampla sa beau cafea pe drum. Cei care o fac, ar putea sa cumpere un astfel de pahar si sa ceara cafeaua in el, ca si colegul tau.
    Nu beau din paie de plastic, nu imi plac.
    Am cateva sacose de platic mari si rezistente care le luam mereu cu noi cand facem cumparaturi mari. Cand cumpar doar cateva lucruri, la supermarketuri sunt pungi din carton/hartie de o marime normala, nici foarte mare dar nici foarte mica. Nu imi pare rau sa dau banii pe ele, pentru ca apoi am nevoie de ele ca sa reciclez cartonul si hartia. Astea le adun in pungile de carton, frumos aranjate, si cand sunt pline, le pun in fata blocului, de unde se ridica pentru reciclare.
    Sticlele de plastic nu imi plac nici mie, si sunt multe. Si aici nu ma refer la sticle de apa, deoarece apa o bem de la robinet. Sticle de ulei, otet, suc de rosii, etc.. Nu am ce face cu ele. Daca nu sunt PET, merg la gunoiul normal, nu se recicleaza.
    Intr-adevar e enervant plasticul. Si e peste tot…..
    Evelyn recently posted…Din bucatarie 3My Profile

    1. Ma bucur ca sunt persoane ca tine! Eu din pacate mai folosesc, de ceva luni incepui sa constientizez si imi dau seama ca as putea reduce. Multumesc de experienta ta, imi dau seama ca pot trai si fara paiele la limonada de la terasa :), si fara furculite (sa iti dai seama, eu le-am adunat si am vreo 10 in sertarul de la birou, nefolosite, adunate in ultimul an). Si am plastice peste tot 🙂

    1. sapt asta a fost o sapt de efort: am trimis 4 saci cu haine, am scos iar 2 sacose mari una de plastice si una de sticle. Se aduna! musai sa scap cumva si sa ies din bucla de achizitionare 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge