Cel mai usor de a ne imbunatati viata si a imbunatati viata orasului nu vine nici de la presedinte, prim ministru, politicieni sau oficialitati, ci de la noi. Si cel mai simplu mod de a schimba lumea este de a actiona. V-ati gandit ca cea mai la indemana actiune este de a planta ceva? Imi ia 10-20 minute in a planta un copac, 5 bulbi de ceapa in in containere, 10 flori in jardiniere, 20 fire de salata sau plante aromatice etc. niste pasi simpli si imediati, ieftini, la indemana, cu un impact mai mult decat puteam sa il concep. Pentru ca prin faptul ca imi cresc singura ceva din mancare reusesc sa:
– merg mai rar la supermarket. Trec mai rar pe la marile companii poluate si poluante, am produse proaspete imediat (5 frunze de busuioc in salata zilnic, rosioare sezonier, rozmarin si menta am uscat si pe iarna etc)
– gradinaritul este un hobby dar e si miscare, e sanatate psihica dar si fizica. E mare minune sa vad dintr-o samanta salvata dintr-o rosie anul trecut crescand o planta.
– mai putine chimicale in cresterea plantelor. Ok, cumpar granule contra melcilor in perioadele ploioase colcaie in gradina….
– m-am imprietenit cu alti “micro-gradinari” pasionati. Facem schimb de seminte, de idei, de rasaduri, de solutii etc. E un grup confortabil, cu discutii pe aceeasi unda
– ma simt bine ca nu sunt doar un parazit al planetei 🙂 : produc si ceva oxigen, compostul imi scade cantitatea de deseuri produse si amprenta de CO2 pe planeta, produce un pamant fertil.
– nu imi mai e frica de pierderea serviciului, stiu ca nu voi muri de foame (dar nici nu imi va fi prea bine….)
– am pregatit cadou cateva plante. Cadouri simbolice pentru persoane care stiu ca or sa aprecieze. Rozmarin din ramurelele tunse in ghivece, ghimbir incoltit etc etc.
– ies mai ieftin, traiesc mai ieftin
– suntem mai sanatosi.
Recunosc ca abia astept sa mai imbatranesc si sa creasca si copilul si sa ma mut la casa de la tara.Pana atunci profit de gradina soacrei mele.Si da,ies mai ieftin.Dar important este ca toate sunt mai sanatoase.
Eu imi caut pamant undeva in apropiere, sa achizitionez. Pana o sa imi permit casa la tara, imi caut teren cu gratar la tara 🙂
pentru ca da, sunt mai sanatoase si mai gustoase.
tocmai ce m-am mutat la casa de tranzitie, pot sa am cadou de casa noua de tranzitie niste rozmarin :)))))) si pt la anul sa imi pastrezi niste seminte de rosii ce supravietuiesc climei de aici? 🙂
ok 🙂 ok 🙂
Eu nu am rabdare sa cultiv chestii, nici indemanatica nu-s, dar am pus ierburi. Si am plantat un butuc de vie, o tufa de zmeura si una de mure. Si am capsuni de la fostii proprietari, am grija sa nu moara. Astea cresc singure cumva, n-am grija lor. La anul ma gandesc ce si pe unde sa mai pun tot asa, loc am putin si tin si la flori si tufe, chiar daca nu le mananc (mi s-au prins trandafirii pusi acum 6 sapt, infloresc asa de frumooos )
E terapie curata gradinaritul
Diana recently posted…copilul meu are 6 ani si are tableta
daca le dai apa cand nu le da cerul, apai le ajunge. Eventual sa ingrasi putin pamantul ( desi ma amuz ca in perioadele umede, la cati melci sunt si ii omor, intra in descompunere si sunt hranitori pamantului).
Nu mananci trandafiri ( desi sunt unii comestibili 😉 ) dar produc oxigen.
Le pun ingrasamant bio. Pfuai, au venit si la mine limacsii, ce scarbooos. Nu prea am ce sa le fac, am gard comun cu vecinii, circula, degeaba as da cu diverse. Dar macar nu-s multi, anul asta a plouat f putin .tb sa fac research pe net ce plante alunga bestiile astea
Diana recently posted…copilul meu are 6 ani si are tableta
la mine la gradina sunt 2 garduri comune (verzi) cu … teren viran :). O solutie de pus bariera (nisip, sare, granule – unele albastre – eficienta maxima). Dar colcaie, am sute si sute ….
Diana, pastreaza cojile de oua si zdrobeste-le. Pune cojile prin locurile unde umbla ei mai mult. Daca nu ai gradina mare pune coji peste tot.Spor mult!!
Multumesc! Nu stiam, o sa incerc
Diana recently posted…copilul meu are 6 ani si are tableta
Nu am deloc degete verzi, dar nu renunt :)) momentan am un crin al pacii, pentru a curata aerul din casa, si nu a murit de aproape un an, ceea ce e un record personal :)) poate mai exista o sansa
Ligia recently posted…Happiness is…
persevereaza! In primii mei ani rata e supravietuire imi era de … 10% 😀
Exact asa ! 🙂 Si orice creste in gradina e mai gustos si mai bun.
gustul si savoarea sunt inegalabile. Doar sa crestem!
Introducerea perfecta cu care sunt total de acord. Din pacate nu am unde sa cultiv legume, dar sustin agricultura locala, tocmai pentru asta platesc un abonament lunar unui agricultor care ne aduce saptamanal un cos imens cu legume bio. De prin martie pana prin noiembrie ne bucuram de cele mai gustoase legume si fructe.
Delia recently posted…Tu cum îți găsești inspirația?
Flori in ghivece ai? 🙂
Am avut dar le-am scos pe scara pentru ca nu aveau suficienta lumina si le si rodea pisica. Nu le-am abandonat, cresc frumos, le place lumina si se bucura de admiratia locatarilor 🙂
Delia recently posted…Tu cum îți găsești inspirația?
si acolo e nevoie de oxigen si buna dispozitie 😉
In mod clar a avea o gradina iti aduce o multime de beneficii. E un hobby foarte linistitor și fain pentru psihic, te ajuta sa faci si ceva miscare si sa mananci mai sanatos. Daca as avea spatiu, mi-as face si eu grădina cat de mica.
Imi place ideea socializarii cu alti pasionati, la asta nu m-am gandit 🙂
si ca o remarca personala, toti “mini-gradinarii” din jurul meu sunt oameni foare senini si zambitori!
Dacă am un rozmarin și un cimbru care s-au prins, de câteva luni, asta înseamnă că o să rămână câțiva ani?
Semințe de origano ai cumva?
Am pe balcon o cultura de urzici, s-a făcut nu știu cum una( cea adusa din pădure se uscase) și din semințele ei pe care le-am presărat acum vad ca am niște urzici minuscule.
1. da, rezista multi ani, sunt plante perene. Rozmarinul l-am uitat pe balcon si s-o descurcat si iarna, cimbrului nu ii fac asta 🙂 .
2. La oregano (si la cimbru) nu am seminte pt ca am tuns mereu ghivecele si nu a apucat sa infloreasca si samantzeasca. Nu am incercat sa il inmultesc din butasi…
3. Cu urzicile si eu stau bine pe balcon si ma gandesc sa extind cultura in inca o lada ;). Tund varfurile cam la 1-2 sapt. si le pun in smoothie sau tocate marunt prin omlete / salate. Ceilalti din casa nu stiu, si nici nu imi citesc blogul (inca). Inca nu stiu cum sa mentin pamantul cu nitriti sa se dezvolte ele frumos frumos, cred ca aduc niste urzici mari din gradina si le trantesc la radacina si acoper cu ceva pamant si udat.
Mulțumesc de răspuns, sper ca o sa tina rozmarinul cu cimbrul,mai ales ca sunt singurele care au scăpat dintr-o jardiniera după vacanță ( menta a dispărut, sper totuși sa revină la viață).
Plante de apartament am o grămadă, le îngrijesc cu mare drag,le mai înmulțesc, printre ele am un lamii încă mic,are vreo 5-6 ani și doi ananasi ( din care unul vad ca a făcut o plantuta pui).
menta isi revine, are nevoie de “hidratare”
Exact pe principiul acesta sper sa am o bucata mica de pamant candva. Oricat de mica. Sa pot sa cultiv cateva chestii. Sa fie legume gustoase, legume crescute sub ochii mei. La apartament imi permit deocamdata sa cresc doar verdeturi, al carui fan nu prea sunt. Insa abia astept sa plantez legume pe undeva. Imi surade de mult timp ideea de a nu depinde in totalitate de stat si de a ma descurca in anumite privinte fara implicarea acestuia.
eu mi-am inchiriat o bucata de 50mp2. Acum caut mai mare, maxim 200mp. Si voi gasi.
E clar ca gradinaritul are doar parti pozitive 😀
Si ma enerveaza ca, desi stiam asta si ca imi place, m-a prins valul chiar acum cand nu am loc fizic destul in care sa gradinaresc! Merita sa mai spun ca visez la o casuta cu o gradina frumusica?
Am fost in Romania. Vara-mea sta la casa, lucreaza la ea inca de mai bine de 10 ani, e aproape gata. De fapt ce nu e gata e pentru ca nu folosesc. Eu mereu stau la ea cand ma duc in tara. Anul asta nu, e primul an in care am dormit la casa parintilor (la fel si ei 🙂 ). Dar revenind la casa verisoarei.. au o gradina maaare, cu de toate. Lucreaza mult, mult, prea mult poate, avand in vedere ca mai au si alte servicii, gradina e enorma si copiii merg la scoala. Stiu ca e greu, dar imi doresc si eu asta. Sa pot sa imi pun pe iarna o gramada de borcane cu tot felul de verdeturi si fructe din gradina mea, sa pot sa am multe, sa dau la toata familia cate un borcan, asa cum fac si ei cand ma duc eu pe la ei..
Doamne, bune sunt rosiile din Romania.. Crede-ma ca in Elvetia cumpar multe verdeturi bio (ca sa nu spun toate), dar nici asa nu au rosiile si castravetii acelasi gust ca in tara. Oare de ce? Doar pentru ca e alt soi, oare?
La anul voi incerca iar sa pun ceva pe balcon, de data asta o sa fac un planning mai bun. Mi-a placut experienta, desi am avut ceva esecuri 🙂
Evelyn recently posted…Din bucatarie 3
uof, cu rosiile si eu am tristetea asta. Am soi de la tara, am pamant compost facut de mine, apa filtrata etc. dar cum soare si caldura nu e suficienta….
Iti doresc un an de gradinarit mai bun la anul! Si eu am evoluat de la an la an. Si iti confirm, cele uscate/culese de mine au alta aroma!.