Scriu articolul asta CONTRA articolelor pesimiste din presa, platite de marele companii (asa o sa ma intelegeti acum de ce urasc cei ce isi fac reclama prin manevrarea fricii).
Am citit astazi articolul unei firme de pensii private si asigurari de viata ca estimarea pensiei primite prin 2040 ar fi de 45% din salariu (adunat pilon I + pilon II). E doar o estimare, nu au facut calcule nici functie de vechime, nici de anii de contributie ceruti, nici de valoarea punctului de pensie, e doar o estimare de 45%.
Am cautat in alte tari (preocuparea mea de vreun an de cand ma uit cum se descurca altii si sa invat de la ei) si vazut ca valorile sunt asemanatoare (Germania, Franta, Belgia, pt ca stiam deja ca au 3 pilone ca si la romani, dar si pt ca eu cunosc oameni direct de acolo care isi fac economii de pensie de la primul salariu): ca o concluzie si lor din pilonul 1 si 2 impreuna le va aduce la pensie aprox. 50% din ultimul venit dar apoi mai vin taxele ce se platesc din pensie (partea asta nu am mai studiat-o). Ba mai rau, la irlandezi se ajunge la 17% din salariu, iar la nemti un pic mai bine)
(nu e asa ca e minunat e google daca stim ce sa il intrebam?!?! )
Dar cat inseamna pt mine 45% din venitul actual?
Pai sa vedem venitul de pe luna curenta unde mi se duce:
(aproximez, ca la mine variaza variaza venitul….)
10% contul de economii
25% ipoteca
15% mancare
3% transport
aprox. 15-20 % chestii Luxury: pensie privata (in limita deductibila de la stat), cont economii copil, azilul mamaiei
10% intretinere
20% alte cele: curent, facturi, buget fun, o hainuta, o cremuta, un vinutz etc.
Si acu, daca “proiectez” bugetul meu pentru perioada de pensie cand:
– nu o sa mai am ipoteca (maxim la 53 ani dar eu planuiesc sa o achit mai repede)
– nu mai am contributie la pensie privata si nici la cont economii copil (poate la nepoti?? ) si nici azil mamaie (daca va trai, voi sta eu cu ea sa o ingrijesc, alternativ cu verisoarele mele).
– nu mai pun la economii (spun eu ca o sa am adunat suficiente pana atunci, si voi incepe sa cheltui din economii)
– mancare si transport si haine de job si cadouri al colegi se vor reduce drastic!
Adica…… un total de … 50% din cheltuielile de astazi vor disparea la pensie.
Asadar eu traiesc deja ca buget ca un pensionar, sunt super multumita si linistita!, am un ritm si o viata lina si indestulatoare, am acea impresie ca nu imi mai lipseste nimic, doar timp imi doresc sa pot face tot ce vreau si tot zic ca le fac la pensie 🙂 . Mi-am gasit ritmul si asta e important.
Ce planuiesc sa fac pt viitorul imediat: contul de economii de acum va fi folosit fie pt mici investitii fie o plata anticipata a ipotecii (asa voi economisi la dobanda si ridica linistea mea psihica), investit intr-o garsoniera (deja achizitionata, planuiesc sa ma mut cand o sa imi fie greu sa curat un aprt. cu 3 camere), sau achizitionat teren la tara etc. (Toate acestea le fac nu doar pentru pensie, ci fix pentru o siguranta financiara, pentru independenta financiara, pt a scapa de povara zilei curente, pentru a sti ca daca pierd serviciul eu ma voi descurca, pentru varsta 50-65 ani cand e mult mai dificil de gasit un job)
Concluzia mea este ca nu mai am de ce sa imi e frica de pensie. Si va recomand sa va studiati bugetul si sa va pregatiti de acum, sa lasati negativistii si cei vesnic nemultumiti pentru ca evident nu s-au descurcat nici inainte nici dupa. Noi, cei de azi suntem altfel: avem acces la informatie, avem dreptul la alegere, actionam, am invatat sa fim fericiti si sa ne bucuram de ce avem, si ne vom trai batranetile asa cum ne traim si tineretile.
La unele persoane, la pensie (si chiar inainte de pensionare), o parte din banii cheltuiti se duc pe medicamente si servicii medicale. Trebuie si acestea luate in considerare.
intradevar, de aceea fac sport si am grija de dieta. Dar si medicamentele sunt pe preturi ( o compar pe membrii familiei cu boli asemanatoare si tratamente similare cu produse de la producatori diferiti si costuri de 2-5 ori mai mari). Mai sper ca o sa scada si coruptia in big pharma sa nu mai vanda medicamente scumpe cu orice pret
Asa este si este foarte bine. Eu am acum o estimare de buget (de care sunt foarte mindru) pentru ca am gasit ideea domniei-tale de a avea un buget electronic foarte, foarte buna. (Pina de curind foloseam o agenda). Asa ca, din iulie, am pus si eu intr-o foaie de calcul electronica toate cheltuielile. Pentru sanatate (am analizele normale si 52 de ani) am cheltuit in iulie 11% din totalul cheltuielilor, in august 21% si in septembrie, pina acum, 12%. Din venituri ar veni 7,7%, 14% si 13%. Bine, eu sunt un caz aparte, desi platesc de mai bine de 35 de ani toate darile, nu am card de sanatate si anumite cheltuieli pentru consultatii/analize/medicamente le platesc la costul intreg, fara compensare. Nu am ce sa fac, am boli cronice care necesita tratament, indiferent daca birocratia casei de asigurari ma accepta sau nu.
E interesant daca poti lua pe reteta o parte din medicamente sau inlocui cu unele produse local, la bolile cronice poti face un drum la 3 luni la doctor iar medicul meu de familie pregatea in avans, la cerere telefonica, si le lasa la receptie si eu doar puteam sa trec sa iau hartia. Doar medicul de familie te poate ajuta. Si inca o remarca din viata personala, aceeasi boala cronica ( la mine) la evaluare de medic din strainatate am primit dozaj mai mic – redus costurile la jumatate ( si recomandari de schimbat conduita de viata, lucru care mi-a lipsit la pneumologul roman).
In rest, si mie imi place ideea de buget in excel, dupa ani tinut pe hartie. Am formule automate si permanent vad cifre si procente. De, dileme de lux le zic eu.
Ştiu că sună ciudat, mai ales venind din partea mea, dar nu ştiu dacă voi mai apuca pensia. Apoi mai am o chestie pe care o tot discut cu unii prieteni, anume că dacă până la pensie nu ai reuşit să-ţi faci un “cuib”, apăi e greu să speri că din banii de pensie vei reuşi să pui totul la punct.
Altfel, sistemele astea pot pica, ce poţi face dacă un sistem privat intră în faliment, să-i dai în judecată, nu? Pe ce bani?
Victor recently posted…CÂND SOARELE SĂRUTĂ MAREA
Parinte, vorba buna ai spus despre cuibul ala.
In rest, sunt 1000% de acord, o bucata de pamant cumparata e mai sigura decat o pensie privata.
Cat despre apucat pensia, sunt f. convinsa ca voi apuca si 80 de ani 🙂 si la varsta aia ma sui pe munte 🙂 si vin si la domnia voastra sa va imbii la o plimbare ( chiar de tarai tubul de oxigen dupa mine 😀 )
Da, exact asa e, toti incearca sa induca frica, imi place cum ti-ai facut socotelile si ai incredere in tine !
frica e cel mai mare inamic al meu.
Am citit ca frica ne imbolnaveste trupul si sufletul, am dat de adresa asta, poate te ajuta in vreun fel …
http://evoluamimpreuna.ro/go/ghid-frici/
am citit aseara si am reinceput sa citesc azi. Multumesc. Da, ma regasesc in multe parti din document.
Geta, iti multumesc pt site-ul asta: citesc si ma ajuta, simt ca atinge acolo unde e durerea mea si ca pot evolua.
Doamne ajută sa apuc pensia si sa imi ramana suficienți ani sa ma bucur de ea. Mi-a placut articolul tau, cum imi plac toate de altfel 🙂
Nu stiu cum o sa fie atunci, eu am un PFA si nu stiu cum vor decurge lucrurile…
si cu pfa iti poti deduce din impozit in limita de 400 euro pe an de pensie privata. Nu e mult, dar e mai mult decat sa faci nimic. Gandeste te ca in 10 ani se aduna 4 mii euro contribuiti ( nu stiu ce dobanzi si ce comisioane se aplica, dar si de primesti 4 mii euro in ziua pensionarii, tot e mai mult decat nimic)
Apai cu PFA-ul meu e mai complicat, suntem amandoi pe el, adica si eu si sotul si contributiile cu totul ne costa jumate din castig. Contabila insista sa renuntam si sa facem SRL dar si acolo e complicat ca nu ai voie a scoti banii decat odata pe an. Oricum ceva, ceva trebuie facut, clar! Merci de sfat :*
Delia recently posted…Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti!
srl si la mine e recomandarea de la contabila, incepui procedurile. Ma amuz ca in ultimii ani numai patron nu fusei 🙂
Eu cred ca in ro sistemul se va prabusi inainte sa ajungem noi la pensie, o sa fie si mai de nimic decat sunt acum
bine, sunt sceptica si cu treaba in nl, mai sunt 30 de ani, se pot intampla multe, dar aici macar se gandeste si se cauta solutii
eu mizez pe faptul ca 10 ani inainte de pensie voi avea casa achitata plus un apartament pe care sa-l inchiriem si sa genereze venituri, apoi cand nu mai putem urca scarile, ne mutam in el si inchiriem sau vindem casa. E greu sa anticipezi ce putere de cumparare o sa aiba banii pe care ii economisesti de pe acum. Insa ceva ce va genera venit, casa sau pamant, mi se pare mai safe, mai ales in contextul de aici, unde mereu cererea de case e mare, in criza s-au cam blocat achizitiile, dar undeva tb sa locuiesti, de mancat tb sa mananci
am facut analize macro multi ani, colegii mei au mai investit in titluri de stat, n-au castigat mai nimic, nici n-au pierdut, momentan cat am ipoteca mi se pare ca cel mai intelept e sa ma concentrez pe lichidarea datoriei. Abia apoi investesc
Diana recently posted…copilul meu are 6 ani si are tableta
si eu tot pe ipoteca acoperita mizez ( si mai avem cele 2 locuinte din Bucuresti de dinainte sa ne cunoastem), si imobiliare ( ca alt pamant Dumnezeu nu mai ne face), dar mai important e disciplina si echilibrul (adicalea sa cheltui mai putin decat castig si cu economiile mai vad eu)
Zilele astea chiar vorbeam cu fratele meu, care vrea sa-si ia locuinta, fara credit, mai are 7 luni de strans (e de groaza cat de bine se disciplineaza, strange cat noi si nu castiga cat noi! ) ca eu gandesc si moderat hedonistic am fost constienta cand am luat casa ca puteam sa luam apartment, cu rata in jumatate, pe care il puteam achita in 4 ani, apoi il inchiriam, luam casa si ipoteca o plateam din chirie, deci in cca 8 ani cat anticipez ca ne va lua sa achitam, am fi avut si ap si casa
DAR am 38 de ani, anii sunt scumpi, n-am vrut sa imi aman visul
luna trecuta a murit un tip de varsta mea, din cercul meu. Nu bolnav, nimic, s-au intors din vacanta, au pus poze pe fb si dimineata nu s-a mai trezit. Azi esti, maine. ..
Diana recently posted…copilul meu are 6 ani si are tableta
Eu am decis ca la 80 ani ma urc pe munte. Alt scenariu nu exista 🙂
In rest, noi fara eforturi vom achita ipoteca in 15 ani, cu eforturi lejere in 10-12 ani. Vedem noi cum mai e 😀
Maaaaaaare minune sa apuc eu pensia, mai ales ca a mea familie mea nu se remarca prin longevitate :))) Admir la tine ca esti atat de planificata. Peste vreun an asa (cand voi incheia de rezolvat o serie de probleme), ma voi pune pe bugetat impreuna cu cineva care sa mai tempereze spiritul meu de greiere.
Teodora recently posted…Back to Palmitos Park
la mine mamaia si stramamaia au trecut de pragul de 80 ani, remarcandu-se prin disciplina de viata (care o am si eu): mese si somn respectate, nu cafele sau tigari sau beutura, ritm de viata si seninatate etc etc. Chiar si mama a trecut de 60 ani desi si-a batut joc de toate recomandarile din presa. Deci genetic am sanse 🙂 (desi un doftor fain zicea ca in viata 15% e genetica, restul e igiena vietii).
eu am structurat altfel bugetul, la noi pensiile private se duc in economii; iar curentul, apa etc sunt chestii musai de platit precum chiria/ipoteca; daca la fun si cremute pot taia, aka nu le cumpar, la curent si apa tb sa le platesc ca n-am ce face; iar pe astea le am si la pensie, daca nu devin 100% auto-sustenabila; eu mai am si asigurarea obligatorie de sanatate (pe care la tine nu o vad) trecuta in buget si cea optionala de spitalizare, astea iar la pensie nu se pune problema sa nu le ai….
overall eu sunt de parere ca fiecare varsta e cu nevoile si cheltuielile aferente, asa ca personal prefer sa investec in imobiliare si teren
am sarit detalii gen apa si asigurare 🙂 . Da, si ele nu trebuie uitate, si batrana ma voi spala si nu doar cu apa de ploaie 🙂
Tu chiar planifici si calculezi totul? Nu obosesti niciodata? Eu prefer să nu mă gândesc dacă voi apuca pensia si, daca da, cum va fi. Mai bine sa fie surpriza 😀
cristina dragomir recently posted…Amintiri din prima zi de școală – clasa I
nu suficient 🙂 .
Nu planific totul si nu obosesc, pentru ca multe le experimentez, abandonez, scriu, iau de la capat peste un an etc. Imi place!. Planific la nivel inalt, imi trag cateva linii, experimentez, si evident schimb. De ex. la meniu planific proteina si cantitatile (adica iau 500 gr de curcan si impart in 2, pt cate o portie de mazare, una gatesc si una congelez; sau iau 4kg de oase de 4 tipuri si le impart in 3 pt piftie/supa de oase etc, iau 300gr de branza pe sapt. etc etc), dar la fructe scriu vag: 10kg de fructe si iau ce gasesc in piata 🙂 . Si la fel e si planul de pensie: imi conturez sursele diferite de venit (chirii, pilot I + II, pensie privata, economii) , le analizez riscul si siguranta si contribui functie de fiecare. Vezi ca Iulia mi-a gasit niste “gauri” ce le-am neglijat si care o sa le neglijez in continuare dar o sa adaug o sectiune: DIVERSE 😀 unde or sa intre si astea. Ca o remarca persoanala, recomand de contribuit la fiecare chiar daca valori mici: o distributie a investitiilor balanseaza riscurile; contributiile la minim la pensie nu aduc venit mare dar aduc un venit; o chirie chiar si dintr-o garsoniera e o chirie venita, si o zic pentru ca vad ca 100 euro cand imi vin din garsoniera acum inchiriata e o suma care mi-a prins bine in momentele critice.
Intrebarea este urmatoarea: cati din noi mai apuca pensia? 😀 Eu nu-s asa de sigura c-o sa ne putem bucura cu totii de acest privilegiu. 🙂 Sper doar ca in cazul in care o sa ajung la pensie, sa nu fiu tot in Romania.
Eu sunt absolut convinsa ca voi apuca pensia si la 80 de ani urc pe munte. Chit ca pe munte tarai tubul de oxigen dupa mine 😀 (asta din gama optimistului incurabil).
Amy, apropo de comentariul tau (ca si eu simt la fel), vazusem ieri o poza pe facebook cu un nene la medic, intreband daca se poate pensiona (arata mai mult mort decat viu) si medicul ii raspunde ca inca nu, cata vreme ii mai bate inima. Cam asa si noi.
cristina dragomir recently posted…Unde îți poți face un logo gratuit
:)))) .
Mai, lady draga, toate le gandesti, analizezi, socotesti. Ai dreptate, sa mai lasam negativistii. I-as trimite unuia din ei articolul, dar nu se omoara cu cititul…Merg si eu cu tine pe munte la 80 de ani 🙂
ok, deci pe munte si la 80 ani: we have a deal lady 🙂
Esti foarte optimista dar, din pacate, nu exista nici o garantie ca situatia economica si sociala actuala vor ramane neschimbate si ca noi vom ajunge sa ne bucuram de pensie. Am vorbit cu multi oameni si, in special unii intelectuali sustin ca actualul sistem sta sa se prabuseasca, nu o sa expun aici motivele si ca tre’ sa ne facem rezerve de apa, de medicamente, sa invatam sa facem foc si sa lucram pamantul…
Si ma gandesc ca nici bunicii mei, cand au inceput sa-mi puna regulat bani pe CEC nu s-au gandit c-a venit o rasturnare de situatie atat de grava incat s-a alege praful de economiile lor facute in numele iubirii de nepoti…
Vestea buna insa este ca frica are leac. Credinta. In ceva mai presus decat noi care, indiferent de cum va arata harta economica si sociala peste 30-40-50 de ani, va avea grija sa ne faca sa trecem numai si numai prin experientele de care avem nevoie ca sa reusim sa avansam pe scara dedezvoltarii sufletesti 🙂
Asa ca eu, una, imi fac doar bucatica mea de facut si restul il las in mana lui Dumnezeu, a Universului sau a oricarei forte mai mari decat eu insami 🙂
CarmenDiana recently posted…Baie-wellness pentru picioare
de aceea mi-am schitat planul si nu imi tin toate ouale intr-un cos. Eu cred ca o sa ajung la 80 ani pe munte, sunt optimista, sunt convinsa ca o sa ma descurc, tocmai ca am un necesar lunar mic si realizabil.
Doamnelor/fetelor care comentaţi pe aici că nu credeţi că ajungeti la pensie, nu-i bine să gândiţi negativ, subconştientul vostru lucrează şi exact ceea ce gândiţi vi se întâmplă !
Eu mi-am făcut un obicei să gândesc pozitiv ! O femeie, şi eu la 80 de ani o să urc pe munte !
ok, deci mergem impreuna. O luam si pe Mihaela. Suntem deja 4 ( si mai am o prietena ce mi-a dat mail ca vine cu noi).
Si eu confirm ce spui, am vazut ca gandirea pozitiva imi usureaza viata, si vazui ca cel mai mare dusman al meu e negativismul. Si eu incerc sa imi tin gandurile pozitive in fata.
La pensie, clar bugetul de acum nu va mai arata la fel. Din pacate vor creste cheltuielile cu medicamentele. Asta in functie de sanatatea/rezistenta fiecaruia.
Sa gandim insa pozitiv si sa speram ca nu vor fi chiar asa mari cheltuielile. Insa la ce preturi sunt la noi in tara cel putin… cam greu sa ai o gandire pozitiva.
Ma uit la mama mea, care a ajuns la 70 de ani ca isi cheltuiec mai bine de jumatate din pensie pe medicamente 🙁
Insa clar se vor reduce alte cheltuieli, cum ziceai si tu. Nu mai mergi la job deci orice cheltuiala aferenta dispare. Nu mai simti nevoia sa iti cumperi imbracaminte/incaltaminte ca sa fii la moda :))
Prin faptul ca lucrez pe cont propriu eu ma simt deja ca un pensionar pentru ca am mai multa libertate. :))) Ca ma gandesc ca si la pensie tot voi munci de acasa. Asa ca singura diferenta ar fi ca imi va da statul o bruma de bani in plus fata de ce castig acum :p
Claudia recently posted…Solutii moderne de inventariere
Si mama mea e dependenta de medicamente dar din pacate e pt ca ea nu respecta recomandarile medicului, regimul alimentar (si ia o gramada de suplimente dar fumeaza, miscare ciuciu dar ia taxi, etc). Din pacate 80% din pacienti considera un medic bun functie de reteta groasa, si 20% functie de recomandari. Nu e bai, ca gasii si doctori care prescriu medicamente pt comision.
Cei din familia mea consuma la medicamente…nu conteaza ca poate n-au nevoie de multe.Ei sunt convinsi ca trebuie.
Cumnata nici macar nu-i batrina ia (printre altele)statine : nu e in grupa de risc la care le-ar imbunatati ceva, in schimb creste riscul de diabet. Bingo: a facut si diabet intre timp. Tata, la casa de batrini, dar sanatos: ia printre altele aspirina pentru inima, degeaba ii zic ca el chiar n-are nici un risc, ba chiar citeam de cineva care a facut hemoragie cerebrala dupa tratament indelungat. Apoi faimosul Ebixa sau genericele lui, cam toti batrinii pe care-i stiu il iau, desi revista prescrire(independenta) zice ca expune la niste riscuri disproportionate comparativ cu eficacitatea lor minima si pe o perioada scurta de timp. Si e scump.
Asa ca eu sunt hotarita sa nu consum medicamente nici la batrinete, sper sa ma tin…
Sunt multe mecanisme in corp care obosesc la batranete. Cele ami multe sunt schimbari firesti! si le putem usura cu alimentatie si miscare, dar si seninatate. Multa lume nu intelege asta ca sanatatea pleaca de la creier si o fi 20% geneticul, dar 80% reprezinta modul de viata. Cel mai bun exemplu e Alzhaimer, ce exista de mii de ani(cu batranii sa uite unde stau si ca au chiloti pe ei) dar na, acum i-am pus nume german si cand o facem, pai o facem ca pe o treaba nemteasca :).
Exemple ca ale tale ti-as gasi si din familia mea. Cel mai bun e matusa, obeza morbida, a facut diabet desi ea se jura ca mananca putin!!, a primit regim alimentar strict si ea se vaicarea ca “uite, domn’le, ce afurisit e dr ca i-a dat voie sa ia o paine rotunda si mica si neagra si sa o imparta in 3 si atata paine sa manance la 3 mic dejunuri!! “. I-am zis ca atata paine mananc si eu zilnic, poate de asta eu am 55 kile si ea 110. Cand a facut si atac cerebral a tinut dieta si a slabit imediat 20 kg.
Alt contra exemplu: 2 frati. Unul genetic nascut perfect (a devenit pilot) si o viata de aventuri si dezechilibre (povestea ca a prins si betzie cu bashescu) si obezitate, celalalt copilul bolnavicios devenit adult cu o igiena de viata impecabila: ore de masa, miscare, dormit la pranz, liste cu treburi de facut pe urmatorii x ani, in fiecare an isi face muraturi si vin etc. Primul a murit, a fost un punct in viata cand organele au inceput sa cedeze, al 2lea inca isi pune muraturi toamna de toamna si isi respecta somnul de frumusete zilnic, a acceptat sa consume mai putine proteine si grasimi cand a vazut ca se simte mai bine, si tot slab e, si o sa o duca asa mult timp!.