Finantele personale si sanatatea personala sunt oarecum legate

Citesc de mult timp printre  statisticile americane despre cat de prost sta la sanatate americanul obisnuit. In plus gasii ca americanul obisnuit are probleme si cu finantele. Mai precis: gasii o statistica cum SUA este clasata pe locul 9 la tarile obeze. Din lume. Si in medie un american are datorii 130 mii dolari( doar 5% din venit e media de economisit, semn ca marea masa nu economiseste  nimic) . In medie.
Iar americanii nu sunt o specie diferita de mamifere, sunt doar oameni iar cifrele sunt asemanatoare in toata lumea… (doar ca ei au mai multe statistici si incercari de imbunatatire a vietii).

Am incercat sa vad o legatura intre finante si sanatatea fizica, si de ce nu, sa copii cateva din activitatile alora care au reusit

1. Bogatii fac gimnastica

Toti stim ca  30 -60 minute de exercitii zilnic schimba mult in viata.  Se paer ca 76% din bogati fac asta zilnic  si asta e demonstrat ca reusesc sa isi mentina o sanatate fizica dar si mintala, relaxare si putere de concentrare pe mai tarziu. Si sincer sa zic, cunosc cativa americani, i-am intalnit in vacante, si da, mi se par mai “grasuti”  decat cu ce sunt obisnuita.
Da, cica gimnastica si exercitiile cardio mentin ridicat nivelul iq-ului.
Din experienta proprie, consider ca datoriile si presiunea financiara blocheaza creierul si corpul in acelasi maniera in care actioneaza carentele nutritionale.

2. mancatul haotic si cumparaturile haotice nu pot compensa neimplinirile de pe alte planuri. Fiecare problema e musai de rezolvat la timpul si locul lor.

3. mai multi pasi mici cu rezultate mari

Si obezitatea, si datoriile se acumuleaza in timp. In copilarie as fi putut manca oricat: ce era gatit de bunica era sanatos, plus miscarea  zilnica (alergat, mergeam pe jos  si 10km) erau benefice. Dupa ce am ajuns sa lucrez, (9-10 ore pe zi asezata pe scaun) miscarea mi s-a redus, accesul la ciocolate si mancaruri cumparate s-a marit asa ca am luat in greutate kg dupa kg.
O singura decizie proasta in alimentatie nu duce la o deteriorare completa. Dar facand aceeasi decizie proasta de a cumpara 1-2 ciocolate zi de zi va aduce la kilograme cumulate si dinti afectati si diabet etc.
Cu finantele lucrurile merg asemanator: datoriile se acumuleaza incetul, datorita deciziilor proaste luate zi de zi. Inclusiv decizia de a nu schimba nimic azi desi stiu ca am o problema e tot o decizie proasta.

4. Knowledge = putere

In ultimii ani am inceput sa citesc despre nutritie si finante si am invatat de la altii (carti, oameni si experiente). Din pacate in scoala nu erau cursuri nici de nutritie si nici de finante si zau ca ar fi prins mai bine de predat una din astea in loc de orele de muzica din scoala!.
Asa ca citesc acum, la 40 de ani. La orice varsta acest studiu prinde bine!

5. Actiune

Daca la punctul 4 am studiat, apai sa stiti ca nu ajunge doar studiul. E bine ca intelegem si acceptam ca avem o problema (greutate sau finante), e bine ca intelegem ca exista solutii si vedem solutiile, dar e important si sa actionam.
Pt a slabi e musai sa mancam mai rar, mai putin, mai bine, sa facem mai des exercitii. In termeni financiari: e important sa cheltuim mai rar, mai putin, si sa facem mai des economii si investitii.
Nu putem ramane in aceeasi rutina zilnica si aceeasi pasi si sa asteptam sa apara schimbarea!! e nevoie sa actiionam noi, acum.  Da, sunt multe care au functionat la altii si nu la 100% din oameni. Dar daca nu incercam, nu o sa aflam niciodata! asa ca cel mai bun moment de inceput noua viata este acum.

6. sa revenim iar si iar in forma

Fizica, zic. Aici e nevoie de prerseverenta. Si la slabit primele saptamani sunt cele mai grele (febra musculara, foame si senzatie de caderi de glicemie pt ca nu am mancat zahar). Dar daca nu mai acceptam caderile/deraierile din viata nu ne vom intoarce la aceste momente!
Si o zic pt ca am impresia ca trec anii si ca fiecare reinceput de gimnastica si de corectare a dietei e din ce in ce mai dificil. Asa ca miscarea zilnica e absolut fantastica dupa cele 8-10 ore pe scaun la birou.
Regula se aplica si in igiena financiala: e al naibii de greu  de platit datoriile in urma cheltuielilor compulsive si recuperat dupa luni in care am cheltuit haotic, dar daca tinem acelasi ritm nu vom mai avea situatii de re-start.

7. Perseverenta si echilibru

In greutatea corporala e demonstrat ca 80% e dat de ce mancam si 20% din exercitiile fizice. Disciplina, perseverenta, rabdare, ritm. Se aplica acestea si pt bugetul personal al vostru?

8. Rezultate vin in timp, nu peste noapte. Rabdare.

 

Ai vazut pana acum legatura personala intre finante si sanatate? Cat timp ti-a luat sa reechilibrezi bugetul?

82 thoughts on “Finantele personale si sanatatea personala sunt oarecum legate”

  1. Cred ca aar fi o idee buna sa lase muzica la optional! Cine nu are astfel de interese poate sa iti aleaga alte subiecte, cum spuneai si tu:nutritie, finante etc!
    Si un lucru care ne dezavantajeaza foarte mult e ca noi nu avem asigurare de sanatate gratuita ( platim asigurare insa platim si un anumit procent din consultatiile medicale- si nu sunt ieftine deloc!), singura gratuitate in sanatate e consultatia anuala de prevenire!
    Te ustura rau buzunarul daca nu esti sanatos!

  2. mmm…finantele si sanantatea…eu am inceput sa le acord atentie cam amandurora in acelasi timp 🙂 mancam oarecum sanatos si inainte, dar schimbarea s-a produs in momentul in care am si inceput sa ma informez despre subiect si am inceput sa fac sport regulat; la fel si cu finantele, nu eram vreo cheltuitoare, doar ca odata ce am inceput sa citesc, alegeriile si deciziile au devenit brusc mai constiente;
    tu zici ca exercitiul fizic si finantele “ordonate” sunt apanajul oamenilor bogati…eu as zice si a celor educati, si cand zic educati nu ma refer doar la numarul de scoli avute, ci a celor care se auto-educa in directia asta;
    cred ca o atitudie corecta si sanatoasa fata de alimentatie& finante sanatoasa poate fi transmisa in familie, fie invatata prin studiu personal; daca in primul caz e mai mult vba de un comportament de copiere (ca asa vezi la mama si la tata, asa ti se spune ca e bine si corect si prin urmare, asta ajungi sa faci si sa crezi), in al doilea caz e vb mai degraba de dorinta de a schimba ceva, de a face ceva pt tine, insa pentru a ajunge aici e nevoie de un declick, care de cele mai multe ori se declanseaza dintr-o nevoie (boala, respectiv situatie financiara deplorabila)

  3. Ai mare dreptate cu ce si scris.
    Dar citisem mai demult într-o carte(Toxic, foarte interesantă) ca in America problema e ca in zonele sarace fast food-urile sunt multe si ca mancarea de acolo costa nimica toata, asa ca lumea isi cumpara mancare proasta, ca doar pentru asta are bani.

    1. am citit si eu asta si apoi am intrebat o prietena mutata si zicea ca multi lasa 10-15 dolari de persoana la MacDonalturi, la o masa. De banii astia ar putea evident gati mai simplu si lejer acasa, dar lipseste informatia… ( orez, fasolica, legume de sezon, legume congelate dar si de sezon etc). Si cu asta tot la educatie ne intoarcem…

      1. Fructele si legumele sunt destul de scumpe pentru o familie cu buget mediu. Din pacate se manaca mult si la McDonalds dar nu cred ca McDonalds-ul poarta vina obezitatii. In magazine sunt foarte multe mancaruri semipreparate care contin multi aditivi si zahar si de obicei oamenii cumpara multa astfel de mancare nesanatoasa.

        1. nici cele de sezon? prietena mea e in sud si mai merg prin Utah de unde vin cu produse fara numar 🙂 Ea atragea atentia ca cei obezi mananca mult … si ca mai mananca si ea cate un maccheese de 1 dolar dar doar unu, nu 5-10.

          1. Nici alea de sezon nu sunt ieftine. Ciresele cand sunt in sezon sunt cam 4 dolari jumatate de kg. Rosiile 2-3 dolari tot jumatate de kg. In sud e mai bine ca ei au exces de produse. In Florida am cumparat o duzina de portocale cu 1 dolar ( de-alea mai mici care nu aratau asa de bine, dar au fost cele mai bune portocale pe care le-am mancat in viata mea!!!)

          2. Dar vezi ce ieftin e un mc fata de o mancare normala. In carte zicea ca in zonele alea nici nu sunt alte magazine in afara de fast food.

      2. fructele si legumele sunt scumpe peste tot, inclusiv in Europa…. dar veniturile mici nu sunt o scuza; am avut parte de venit, nu mic, foarte mic si nu pt o luna-doua insa cred ca a fost perioada in care am mancat cel mai sanatos posibil, exclusiv de sezon ca ne permiteam rar mofturi… de asemenea, a fost perid in care am achizitionat cea mai mare parte a info despre nutritia corecta; asadar nu, pentru ca am fost acolo, veniturile mici nu sunt o scuza, dimpotriva

          1. Pentru familia noastra un Mc ( nu un cheeseburger ) pare destul de scump la 4 dolari fara cartofi prajiti si bautura. Daca includem meniul intreg e 7 dolari. Noi suntem 4 persoane si daca am manca toti la McDonalds am plati cam 23 de dolari pe o masa ceea ce mi se pare scump daca as cumpara masa de la ei in fiecare zi. Cu 23 de dolari pot cumpara produse si sa hranesc aproximativ 16 persoane ( asta in functie de ce produse cumpar).

          2. cam asa zic si altii de pe acolo, de peste ocean. E drept, America e mare, as compara-o cat Europa. Ce e intr-un colt al ei nu e in alt colt.
            Si pe aici preturile sunt la fel la Mac-uri. Si la fel zic, cu produse de baza cumparate ies de cateva ori mai ieftin decat la fastfood, dar investesc efort si timp si energie pt a face muraturi, mamaliga, oala de supa, salatele etc..

          3. sa cumpar 2 pizza ma costa intre 24 si 32 de euro, depinde de care ne luam, sa le fac eu ma costa jumatate, iar daca le fac veggie si mai putin; la fel si pt burgeri, cum zici tu daca m-as duce la un Mc as ch pe 2 meniuri in medie 20-30 de euro, daca mi-i fac eu acasa ies nu doar la jumatate de pret, dar stiu si ce pun in ei si ma si asigur ca, carnea e de calitate, legumele sunt proaspete, maioneza la fel, si mai mult imi ies si 2-3 de caciula etc

            dar da, e nevoie de organizare pt asta si de lasat lenea la o parte; nu ca nu as aprecia si eu statul pe canapea, dar asta vine cu un pret si pt sanatate si pt buzunar;

            deci inca o data, veniturile mici nu sunt o scuza pt a manca nesanatos;

  4. De obicei ( in zona noastra) trebuie sa fie populatie pentru ca un restaurant fast food sa isi deschida magazin acolo. In localitatile mici nu prea mai exista magazine sau restaurante….supermarketurile au omorat magazinele mici!

  5. Eu cred ca mancatul mult e in principal de vina. Am o colega care se ingrasa de 2 luni vazand cu ochii si e tare frumoasa, pacat de ea. Mananca sanatos, nu zahar, nu fast food, nu cartofi prajiti care-s principali la olandezi. Dar. Nonstop rontaie, nu exagerez. Eu mananca 2 banane pana in pranz, un sandvis la pranz si 1-2 mere dupa, cand ajung acasa cina. Ei, pana la ajunsul acasa ea baga salata cu paste, nuci, fructe, morcovi, nonstop. Sanatos, nimic hipercaloric, dar nonstop. E drept, a facut un soi de burnout acum 2 luni, face consiliere, dar se vede ca nu e herself. Si se prind tot felul de rahaturi de ea, ba otita, ba conjunctivita, ba infectie urinara, lant le tine de 2 luni. Ne stim de peste un an, pana la faza asta o stiu doar cu o viroza de sezon
    Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

    1. Sotul meu a slabit pentru ca acum vreun an si-a schimbat mult regimul alimentar. Mare parte din efectul de slabire se datoreaza faptului ca a citit într-o carte ca pentru a avea un ficat sănătos, trebuie sa faci o pauza de minimum 4 ore între mese. Deci clar ca rontaitul nu e bun.

      1. mare remarca asta. Si sotul si-a imbunatatit analizele de ficat cu schimbarea alimentatiei si introdus pauzele. Pe baza asta sunt multe articole ce recomanda cina cel tarziu la 18:00 si urmatoarea masa a 2a zi.

      2. Mie una îmi e foarte greu să nu ronțăi nimic trei ore la lucru, doar pentru că (aproape) toți din jurul meu o fac. Și se vede. Am câteva kilograme în plus pe care nu reușesc să le dau jos 🙂

        1. Daca te-ar durea ficatul cum il durea pe sotul… ai fi motivata sa o faci.
          Avea o durere in dreapta care il jena, la eco nu i-au gasit nimic, asa ca a facut tot felul de lucruri sa isi imbunatateasca starea ficatului.. Si a mers, l-a tinut cam un an de zile si i-a trecut.

        2. Lidia, si la mine e greu, dar stiu ca nu ma simt bine dupa si zic pas. Mi-e greu sa explic la toti problema medicala si bag scuza cu dieta de slabit sau ca sunt mancata deja 🙂

          1. La cantina la sotul, toti isi baga nasul ” cum, numai atita maninci? Dar ce-ai patit? ” ca ei pun si antreu, si desert, si branza si vin. Imi povestea sotul despre un coleg cu un burtoi enorm, are probleme de sănătate într-una, de ex de 6 luni nu scapa de o bronşita desi ia tone si tone de antibiotice…

          2. vai saracu’ sot al tau, atata mananca? 🙂
            Efectele luxului: cantitatea … daca privim in istorie, omul ( de fapt niciun animal ) nu a avut perioade de exces alimentar, mereu a aparut un pradator. Acum pradatorul e o bacterie.

          3. Sotul a si progresat, ca in ultimele luni isi duce des mancare de acasa. Pana anul trecut nici nu s-ar fi gandit la asta, desi au sala de mese specială. Ca ii era jena, acolo mancau numai aia la salariul minim. Acum i-a trecut jena. Legat de alergii, are un coleg care maninca si el acolo, f alergic , zicea ca medicul nu i-a spus niciodată ca ar putea fi de vina SI mincarea. Oricum maninca doar sandviciuri din alea preambalate, degeaba i-a zis sotul ca nu sunt bune. No, zici o data, zici de 2 ori, nu a inteles… treaba lui.

          4. de fapt, chimicalele din alimentatie mentin o stare de inflamatie, astfel ca la fiecare contact cu alergenul ( pisica de ex.) sa reactioneze corpul si mai violent. Mie imi curge nasul si respir mai greu in perioadele de alimentatie de prin alte parti, dar simptomele astea le am si de la praf/pisica/parfumuri/mirosuri etc si am reusit sa vad diferenta dupa ani si ani.

      1. Nu :)) are deja destui copii. Trece printr-o criza existentiala .dar face terapie, o sa-i treaca . Citisem undeva ca traumele , dar si resilience se mostenesc genetic (au facut niste studii pe supravietuitorii holocaustului ) , constatam ca noi, romanii, cu bagajul nostru istoric de greutati, suntem si mult mai rezistenti. Olandezii, care au trecut prin foamete si opresiune ultima oara acum 60 ani, clacheaza f repede
        Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

        1. Si noi le avem pe ale noastre 😀 .
          Pe tema asta recomand cartea Nevroza Balcanica unde un psihanalist roman a adunat articole si argumente cum se transmit in familie traumele peste generatii (3-4) – prin comportament si exemplu. De ex. desi nu am prins foametea din 1946-1947 am o frica (inmagazinata din subconstient, prin exemplelele mamaiei) de a avea stocuri de mancare si de a manca tot din farfurie :D. Asa ca am gradina si scenariile apocaliptice acoperite 😀 😀 . Sau vezi isteriile romanesti ca uite copilul nu mananca nimica !! – pe astea mi le-a scos pediatrul de aici cu intrebari gen: “a slabit in greutate? a facut kk? a, ok deci o mancat ceva” .
          Sau cand dau de greu si nu vad nicio solutie aleg sa fug de razboi si sa ma ascund in … padure :D. (cartea m-a ajutat sa imi accept fricile, sa incerc sa mi le iubesc, si sa fac tot posibilul sa nu le transmit mai departe)
          Evreii au altele.

          1. Asta e un studiu recent, harvard parca, nu pe comportament in principal, ci pe nu’s ce nivel de ceva in sange cand esti in pericol si au gasit valori crescute su la a 2a generatie de supravietuitori .caut link cand ajung la calc
            Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

          2. oare asa se explica si faptul ca sunt zgarcita ? :)))) ca nu stiu sincer cui seman, ca in familie nu am exemple de zgarciti, dar poate unde bunicii au prins razboiul si de aici cum zici si tu idea de a strange pt zile negre?

            Diana pune te rog link-ul catre studiu ca is curioasa si eu

    2. Mai sunt si cazurile de boala, ca or fi 10-20-30% din cauza asta , dar mare parte e pt ca nu au frana. Confirm, si colegii mei de birou obezi, si matusile obeze si verisoarele pe langa mesele copioase mai baga si gustari si rontaieli si la fiecare 1-2-3 ore ii vad ca mananca ceva (sanatos adr caloric) – incat corpul nu mai apuca sa digere ce a mancat cu 3-4 ore inainte d-apoi sa faca pauze de 10-16 ore intre mese.
      Si la fel, sunt din boala in boala (raceli, hipertensiune, unuia cum ii o veste proasta incepe sa ii curga sange din nas, etc. – nu intru in detalii). De aceea cand am citit articolele pe care partial le-am tradus, plus articolul scris de Sinziana am constientizat ca vazui legatura intuitiv inainte.

      Si eu am astm si alergii si avui o perioada cu stari asemanatoare racelii 10 luni pe an, dar am facut investigatii peste investigatii, incercat tot ce spus doctorul din momentul X pana am gasit cauza si vazut efectele (si nu, nu e usor, duc un efort colosal sa nu ma apropii de produse chimice ce provoaca alergii, ba am zile cand sunt obosita sa tot citesc etichete si aleg sa nu mananc nimic decat sa imi pun corpul in situatii dificile; nu zic ca e usor dar nici imposibil: dar inteleg din experienta mea obezitatea se leaga si de delasare si neglijenta). Dar cand vad rezultatul, imi dau seama ca niciun efort nu e prea mare: nu am mai racit de 5-6 ani niciunul din familie. Din pacate drama mea cea mare e ca fiica mea ma mosteneste: a facut o reactie alergica la metale (aurul din cercei) si o sa incep si cu ea tot procesul de investigatii cu teste si teste … 🙁

  6. Obezitatea se face de la mincare cu indice glicemic crescut. Din aceasta cauza pancreasul oboseste, incepe sa secrete insulina haotic si asa apare inca o boala, diabetul. Daca vreau sa slabesc, nu rabd de foame, maninc alimente cu indice glicemic mic. Am una din cartile lui Montignac (editia din 2009) cu tabele in care sunt trecute alimentele si indicele lor glicemic, e usor sa-mi aleg ce prefer sa maninc. De ex. morcovul mincat crud are IG. 35, iar gatit are IG. 85. Fripturile si gratarele pastreaza mai mult vitaminele decit mincarea fiarta indelung. Resturile de mincare care zac in frigider si trebuie reincalzite sunt lipsite de vitamine, etc.etc. Pentru cei care au de slabit multe Kg. exista exemple de meniuri in carte.

    “Sendvis Montignac”
    – 2 felii de piine integrala – va putea fi prajita , caci faptul de a praji piinea ii reduce indicele glicemic (fenomenul de retrogradare)
    – intre cele doua felii de piine se va putea pune orice glucida cu indice gl. scazut,evitind toate grasimile, in afara de cele de peste sau uleiul de masline.
    – carnea pentru sendvis sa fie slaba de ex. piept de pui, file de curcan, somon afumat, jambon alb (slab) ton in sos natur, heringi.
    – sendvisul se garniseste la alegere cu : salata verde, castravete, rosii, morcovi cruzi, anghinare, piure de linte verde, piure de naut, ceapa, ciuperci, ardei gras, mustar iute.

    1. eu inca nu am inteles toate conceptele astea. Retrogradarea vine doar la paine, dar la morcovi e invers.
      Ce am mai gasit multe argumente ca alimentele gatite sunt mult mai asimilabile decat crude, plus ca mancarurile gatite sunt mult mai concemtrate (prin deshidratare si prin cumul de mai multe ingrediente).

      Din pacate matusa mea a luat masuri la mancare cand a facut diabet (ba primele zile era ofticata pe dr. ca i-a zis ca are voie maxim o paine mica, rotunda, neagra, impartita in 3, cate o parte pe zi) – desi i-am explicat ca eu mananc la fel. Atunci a recunoscut ca ea manca la o masa atata…

  7. Eu am simtit pe propria mea piele ca atunci cind maninc sendvis cu piine prajita ma simt satula, atunci cind maninc acelasi sendvis fara sa prajesc piinea am o senzatie de prea satula ! Piinea este facuta din griu moale !
    Tot ce scrie el in carte a fost indelung studiat, analizat, n-a scris acolo sa se afle in treaba.
    De ex. spune despre orez ca cu cit il fierbi in apa mai multa cu atit i se ridica mai mult indicele glicemic, trebuie fiert la o masura de orez doua de apa si cind apa a clocotit se stinge focul si se lasa acoperit. Si, cel mai bun orez este orezul salbatic indian care de fapt n-are nici o legatura cu orezul adevarat pt. ca este o varietate straveche de ovaz, poate fi consumat fara restrictie, are IG.35 . Si despre pastele fainoase spune ceva f. interesant. Doar pastele proaspete facute in casa au IG. mare, cele industriale respecta o lege, sunt facute doar din griu dur nu ca piinea din griu moale. Diferenta consta in faptul ca griul dur are mai multe proteine si fibre chiar daca faina facuta din el este rafinata ceea ce contribuie la scaderea IG. De asemenea anumite paste in special spaghetele sunt pastificate adica e un procedeu mecanic care constituie un film protector in jurul pastelor, care limiteaza considerabil gelatinizarea amidonului in timpul fierberii si ele sa fie fierte “al dente” adica intre 5-6 min. maxim.

    Da, dar mincarea trebuie gatita la foc mic si cu capac daca o fierbi la foc mare fara capac ai 100 grade si nu e bine, el explica in cartea lui multe cum si in ce fel !

    Si o cunostinta de a mea grasa a zis ca maninca putina piine vreo 3-4 felii si nu slabeste, apoi acind am luat-o la intrebari a recunoscut ca 3-4 felii la o masa !

    1. wow, uite cate lucruri putem invata doar daca … ne intereseaza.
      Eu consumai un orez salbatec, mov, si da, gustul e complet diferit.

      La paine consum 2 felii pe zi ca imi fac sandvish pt munca, e paine facuta de mine si e cu faina integrala de la o moara locala, si ii pun cateva linguri de tarate sau de seminte de in, si nu in fiecare zi. Mai nou fac iar paine cu maia, ce o las de pe o zi pe alta la crescut.

      De paste din faina de porumb sau din orez ce stii? Eu vazui din alea de orez si m-a incantat ca se fierb f. repede.

  8. Citisem mai demult ca painea prajita contine acrilamidă, din cauza asta e cancerigena.
    Sotul a slabit ,insa scopul lui nu era asta, ba chiar eu zic ca e prea slab. Dar in general cine tine un regim doar ca sa slabeasca, mai devreme sau mai tirziu revine la alimentatia dinainte si mai pune cateva kg fata de ce avea inainte de regim.
    Dar despre alimentatia cu index glicemic scăzut am citit de bine si in cartea cu regimul anticancer a lui Serban Schreiber.

  9. Orice tratare industriala speciala a orezului are ca efect cresterea IG, de ex. orez instant IG 85, prajituri de orez IG 85, galete de orez expandat IG 85 deci nici paste din orez.
    Doar porumbul ancestral (indian) avea IG 35, cel din ziua de azi are IG 70 si amidonul din porumb este atit de sensibil incit unele tratamente ii pot modifica structura nutritiva, de ex. Corn flakes si floricelele de porumb devin cu un IG 85.

    Montignac zice ca se pot consuma faimosii taitei chinezesti care sunt facuti din faina de soia (fasole mung) despre care stim ca, la origine , are IG. foarte scazut. Cum in plus, sunt si pastifiati se fierb citeva secunde si reprezinta alegerea ideala in materie de paste. Mai zice sa mincam spaghete cit mai subtiri posibil fierte al dente cu sosuri de rosii, ciuperci, curry sau chiar puse in salata ca antreu. Nu stiu daca magazinul lui http://www.montignac-shop.com mai functioneaza … el avea acolo la vinzare si paste cu IG 10 (inferior lui 35)care pot fi consumate cu ulei de masline si brinza rasa , dar si ca garnitura la carne sau la peste.

    Elena – acrilamida se gaseste în pâinea arsă adica unde se formeaza niste pete negre , daca e prajita/rumenita frumos e bună !

  10. Eu sunt cam sceptica in ceea ce priveşte magazinul Montignac, clar ca isi face reclama la produsele lui, dar indicele glicemic oare cum se calculeaza? Oricum, nu prea maninc paste.
    Eu citisem de acrilamidă ca e prezenta de exemplu si in prajituri . Mai stiam si de orezul expandat ca nu e bun.
    Parerea mea ca oricum ai lua-o, nici un lucru nu e chiar sanatos, asa ca incerc doar sa maninc cu măsură.

    1. Pai vezi ca geaba regim, ca tot a făcut cancer? Asta imi aminteste de o carte despre spalarea ficatului, o tot citea sotul, are multe lucruri interesante cartea. Doar ca domnul care a scris-o si care-şi facea constiincios spălările de ficat, a murit pe la 50 ani. Asta te face sa-ti pui întrebări.

      1. Mai, asta e o prostie, cu spalarile si detoxifierile astea, organismul uman se detoxifica singur, desigur, daca ii dai ce-i trebuie. Geaba faci cure sporadice daca in rest mananci aiurea. regimurile ajuta in afectiuni, ca de aia le recomanda si medicii, dar detoxifierea asta la moda e un mare placebo ierburile nici nu vindeca nici nu previn cancerul sau alte boli grave, stilul de viata da, cu tot ce implica, alimentatie, igiena vietii, etc. Dar poti sa le faci pe toate corect si sa tragi paiul scurt, aia e. ..
        Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

        1. Da, si eu zic ca asta cu detoxificarile e o prostie, ca doar nu e ceva natural. Dar in rest zice lucruri bune in carte. Ideea sa citesti din tot felul de locuri şi sa iei doar ce ti se pare ca ti se potriveste.

  11. Mi-a zi o data o cunostinta care se ocupa de tratamente aiurvedice ca sotul ii tot face spalari de colon cu nu stiu ce uleiuri… M-a bintuit mult imaginea aia 🙂

    1. Eu am facut o runda de detox: o sapt. cu legume si fructe si weekend cu sare epson. M-am simtit mult mai bine dupa. Nu inteleg ideea de spalaturi de colon, dar eu anumite idei din detoxurile astea la moda le-am preluat in viata de zi cu zi (de ex. consum anumite frunze si fructe din flora spontana, miscarea zilnica, zile cu apa etc.). Acum caut sa fac una doar cu apa, dar in centru medical (am gasit cazuri care s-au vindecat de alergii, si as vrea sa incerc, pentru ca in ultimii 10 ani starea mea s-a deteriorat). In cazuri extreme consider ca acestea fac minuni (si aici ma uit la amica ce are o artrita cronica si are zile cand nici nu poate merge la baie si e de varsta mea…) si tine periodic cure din astea drastice (o sapt. numai cu apa, alta data 2 sapt. cu legume etc) pt ca medicamentele nu mai au efect. E disperata, nu isi poate folosi mainile, nu poate merge de dureri, nu reuseste sa doarma de dureri, nu poate profesa…. si zice ca vede imbunatatiri vizibile.

      1. Te cred si noi facem cure cu suc de morcovi si mar, cred si in binefacerile postului, dar nu in spalari de ficat sau de colon. Si cel mai groaznic nu mi s-a parut spălătura in sine, ci sa ti-o facă sotul, si poate contextul in care mi-a spus. Adica ei fac altora tratamente aiurvedice, dar ea s-a dus direct la gastrolog ca avea niste dureri .Doctorul i-a zis ca are un reflux gastric… Culmea ca de atunci chiar a inceput sa simta refluxul. Si a programat-o la gastroscopie ,ca sa fie sigur, si daca tot o adoarme, ia sa profite să-i facă si o colonoscopie. Faptul ca a acceptat mi s-a parut ca se bate cap in cap cu aiurveda lor. No, si mi-a zis ea ca spera ca n-are nimic la colon, ca doar sotul cind ii baga tubul pentru spalaturi, si i-l baga f adinc, ar simti ceva… Si multa vreme cind o întîlneam in capul meu era imaginea aia cu sotul introducându-i tubul ala, adinc. Bineinteles ca nu i-au găsit nimic si i-a trecut totul de la sine dupa o vreme.

        1. Nu am aparat de sucuri, noi le rontaim. Am mai incercat sa fac smoothie (unde pot sa ascund si o frunza de telina, urzica etc), dar sfarsesc prin a le bea eu, ceilalti gusta o lingura.
          Desi avem zilnic si la fiecare masa cruditati, produse de ferma, carne 1-2 ori pe sapt, ulei tratez termic o data pe luna (am ulei de la un grec de la bunicu-su din curte), consum semi preparate poate o data pe luna (ciocolata din birou nu se pune!! 😀 ), 1-2 prajituri pe luna, germinez, fermentez, murez, fac paine etc. – eu vazui o diferenta mare intre zilele post detox.

          Cu siguranta exista si extreme, si sunt absolut sigura ca eu ma indrept spre asta cu pasi usor, dar cat timp imi amelioreaza calitatea vietii consider ca e bine.

        2. Doamne, Elena, de ce a trebuit sa ne spui, ca eu am o imaginatie bogata, deja vizualizez :))))
          Faza e ca atunci cand ai o problema de sanatate, devii f vulnerabil si usor iti dispar filtrele astea pe care le ai cand esti sanatos
          eu am simtit pe pielea mea, somatizez la stress, fac infectii urinare, nu-s doar de la cap, ca la analize iese cate o bacterie, dar deobicei e o bacterie care exista la toti oamenii, numai ca aia sanatosi nu se imbolnavesc, o tine organismul sub control, mie imi scade imunitatea la stress si aici e punctul vulnerabil. Ei, acum 2 ani dupa ce ne-a fost jefuita casa cu noi dormind sus, am facut o serie de infectii, eram disperata, aici imi dadeau 3 zile antibiotic fara analiza, se ameliora, dupa cateva zile iar ma lua, deja dezvoltasem rezistenta la un antibiotic, m-am certat cu astia ca cream o superbacterie, astia nimic, in fine, mi-a trimis tata tratament, am luat 3 luni cate 10 zile pe luna 2 antibiotice diferite impreuna si de 2 ani n-ammai avut nimic (dar nici stress ). In perioada aia am batut internetulcu toate leacurile naturiste, toate, am baut si otet, eram cu capul. Evident, un mare rahat, tot cu medicamente mi-atrecut, dar inteleg cum e cand nu stii ce sa mai faci. ..
          Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

          1. Te cred, si eu am avut o singura infectie urinara cind eram extrem de stresata.
            Stiu pe o doamna a carei fiica(40 ani) s-a imbolnavit de o boala grava, genetica. Si face tot ce poate, naturist , ca doctorii n-au ce-i face. Si cind doamna mi-a zis ca fiica e pentru o saptamina intr-o cura aiurvedica la astia de care ziceam, automat mi-a venit in minte imaginea cu tubul si ma gindeam biata de ea, dupa ce ca e bolnava, mai suporta acolo atita chin. Desi ce sa zic, medicina asta aiurvedica exista de mii de ani si cine stie, poate chiar ii amelioreaza boala. Desi mi s-a parut ciudat ca tipul cu aiurveda i-a citit bolnavei semnele ei astrale si zice ca din punctul lui de vedere e sanatoasa, are doar niste energii blocate. Dar , cum zici, cind esti bolnav, faci orice sa te vindeci.

          2. flora bacteriana nu se diminueaza: intr-o zi daca au mediul corespunzator de cultura populatia se reechilibreaza (e suficient o bacterie si … pam pam, diviziunea e la cateva minute, aplicam formula exponentiala etc.). Ba mai mult, gasii niste argumente ca nici nu e nevoie sa consumam bacterii daca ele exista in jur. Cumva de genul: ajunge ca fermentez bors, iaurt, maia si cateva borcane de muraturi in casa, nu e musai si sa le consum 😀 – ele contamineaza unde gasesc caldura, si umiditate, glucidele corespunzatoareetc – dilema e doar cand se vor reechilibra in microbiomul zonal. Atat ca unele chestii mi se par impotriva naturii (in sens invers acelor de ceasornic 😀 ) . Adica sare epson exista in natura, dar furtunasele si plasticul….. 😀

            Hai ca scriu alt articol, ca sa mai schimbam firul discutiei 🙂 ca noi tot unde vrem noi o sa ajungem la vorbarit :)))

          3. Uneori functioneaza bine pe principiul placebo. Daca doctorii i-au zis ca n-au ce-i face, si astia da, si ea isi doreste f mult sa se vindece si crede in asta, se poate intampla
            eu cu placebo stiu pe pielea mea si am mai povestit cred, imi dadea mama calciu lactic cand eram mica si imi zicea ca-s somnifere. Bai si dormeam, dar nu asa, nu ma tineam pe picioare. Mi-am adus aminte adulta fiind si am intrebat-o, s-a stricat de ras ca am putut crede ca-mi dadea somnifere
            la randul meu, avand un copil care se vaita si vrea la doctor din orice, rezolv dupa caz cu cateva bilute de oscilococcinum sau paracetamol masticabil (asta numai cand pare intr-adevar ca-l doare ceva ). Si-i trece ca prin minune
            Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

          4. Flora aia in general cica o ai imediat dupa nastere si nu mai poti s-o schimbi, decit tranzitoriu, luind pastile. Mai poti sa o schimbi prin alimentatie, dar mai mult schimbi proportia tulpinilor pe care le aveai deja.Eu cred ca nu stau f bine: nascuta prin cezariana(se ia de la mama in momentul nasterii vaginale), operata de polipi(care te ajuta la imunitate), de apendicita(cica apendicele ti-e rezervorul de bacterii, in caz ca celelalte iti dispar).
            Recomand cartea lui Alanna Collen despre bacterii(ii zic Prietenele noastre bacteriile), multe am invatat din ea. Ce e ciudat ca a aparut o carte asemanatoare la o luna dupa asta, zici ca-i sinteza ei,e scrisa de francezi, ii zice Bacteriile,niste prietene care va vor binele. Si dna respectiva nici nu e mentionata in bibliografie. Ciudat, oare cine a copiat pe cine? Bine, ma opresc din vorbarie, ca plec. Alfel v-as mai fi impuiat probabil capul.

  12. Te inteleg , nevoia te schimba. Dupa ce inainte sotul ma cam lua peste picior cu tendintele mele ortorexice, si-a descoperit niste probleme de sanatate si a devenit mai rau ca mine, ba chiar uneori cind ii zic ca avem ciorba ma intreaba de ce sa manince mincare moarta, cind poate sa-si faca o salata.
    Si trebuie sa recunosc ca e f faina cartea cu spalaturile de ficat si am aflat multe din ea, ba chiar am fost tentata sa imi fac si eu…Imi cumparasem si saruri de Epson si chiar si aparat de spalaturi (:) ) . dar ceva m-a oprit. Ma mai stresa ideea ca odata ce ai inceput , apoi cica trebe sa-ti faci periodic, ca daca nu continui, e mai rau decit daca nu-ti faceai. Apoi am spus noi (eu cu sotul) ca totusi nu-i ceva natural, ba chiar spalaturile alea de intestin cred ca-ti mai diminueaza flora .

    1. da da Elena, mai zine ce stii
      uite eu iti fac o invitatie la “o femeie” pe blog :)))) (sau la mine, ar eu nu am asa multi cititori, deci ar fi pacat de info) sa vii si sa scrii, sau macar sa indici bibliografie si bloguri utile despre diferite subiecte, cum e si asta cu bacteriile

      1. Mersi de invitatie. Uitati ce am citit care mi s-a parut f fain. Citite de mine si apoi apreciate si de sotul, care nu are la baza cunostinte despre bacterii sau sanatate, desi de vreo 2 ani incoace si-a facut o serioasa cultura si in directia asta
        -Cartea Alannei Collen despre bacterii: se citeste ca un roman si afli lucruri extrem de interesante, gen de ce nu e bine sa te nasti prin cezariana(dar cum poti sa remediezi asta 🙂 imediat ce s-a nascut bebelusul), despre ce rau e sa te operezi de polipi, amigdale sau apendice, sau de ce nu trebuie sa te speli prea des. Ca prea multa spalare si dezinfectie face sa iti plece bacteriile bune, care traiesc pe tine, si locul lor sa fie luate de altele. O, scriind imi amintesc de multe lucruri interesante din ea, chiar cititi-o si n-o sa regretati.
        -Cartea lui Giulia Enders despre intestin, credeam ca o sa mi se para banala, ca doar eu stiam multe despre anatomie, dar n-a fost cazul, am aflat lucruri utile de exemplu cum sa-ti cultivi bacteriile intestinale consumind probiotice(adica strict bacterii) si prebiotice(adica ceea ce constituie hrana bacteriilor, gen: praz, fibre, ceapa, usuroi).
        -Am citit si o carte despre stomac, burta(nu stiu cum sa-i zic), al doilea nostru creier, dar pe mine nu m-a entuziasmat, in schimb este si un film despre asta, pare mai interesant.
        -Cartea cu detoxificarea ficatului, de care v-am spus, lui Andreas Moritz, e in romaneste, ii spune “Scapa de pietre la ficat si fiere”. Am primit-o cadou si mi s-a spus sa o dau mai departe, dar cum sotul o rasfoieste la intervale regulate de timp, inca n-o dau. Dincolo de metoda propriu zisa si de unele lucruri care mie una mi se par exagerate, gasesti explicatii de ce sanatatea ficatului iti afecteaza pozitiv tot felul de functii ale organismului la care nici nu te gindeai.
        -O carte pe care o recomand tuturor mamelor e How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor a lui Mendelsohn, se gaseste pe internet gratuit.

        Bloguri citesc acum doar unul, al unui doctor generalist mai in virsta, articolele lui sunt bine documentate , obiective, comentariile sunt foarte interesante si mai intervine des in comentarii o tipa super desteapta, tot doctorita. Ce imi place la oamenii astia e ca isi pun intrebari, nu ca unii formatori de opinie romani, care stiu totul despre orice subiect si dau de pamint cu toti care nu sunt de acord cu ei. De pe blog mai iau si idei de lecturi si mi-am imbogatit cultura generala citindu-l http://docteurdu16.blogspot.fr Ca nu stiam de medicina neoliberala, de conflicte de interese, de Evidence Based Medecine, de Ivan Ilich.
        Apropo de cultivat bacterii, nu stiu ce sa zic, o fi bune, dar ma gindesc eu(n-am citit) ca acolo ai doar anumite bacterii, cele care cresc la temperaturi relativ scazute, pe cind in organism nu-s aceleasi.
        Bloguri citesc acum doar unul, al unui doctor generalist mai in virsta, articolele lui sunt bine documentate , obiective, comentariile sunt foarte interesante si mai intervine des in comentarii o tipa super desteapta, tot doctorita. Ce imi place la oamenii astia e ca isi pun intrebari, nu ca unii formatori de opinie romani, care stiu totul despre orice subiect si dau de pamint cu toti care nu sunt de acord cu ei. De pe blog mai iau si idei de lecturi si mi-am imbogatit cultura generala citindu-l http://docteurdu16.blogspot.fr Ca nu stiam de medicina neoliberala, de conflicte de interese, de Evidence Based Medecine, de Ivan Illich.

        1. Elena, citesc pe nerasuflate blogul… trebuie sa-iti multumesc! Exact ce cautam! Niciodata nu este prea tarziu (plus ca-mi exersez si franceza din liceu)!

          1. pe jaddo.fr o recomand tocmai pt umorul ironic, specific francez, si pt ca izoleaza modelul matematic al statisticilor si al rateurilor procedurilor medicale…

        2. Mi-am mai adus aminte de ceva ce citeam, acum mai rar. E un forum medical, dar despre partea de forum nu stiu nimic, ca nu citesc. In schimb citesc articolele http://www.atoute.org/
          Si special pentru Delia, daca te intereseaza o revista obiectiva despre medicamente, e Prescrire(am aflat de ea de la dr du 16), nu e finantata din publicitati, ci doar din abonamente http://www.prescrire.org De multe ori daca vreau sa stiu mai multe despre un medicament, fac cautare cu numele medicamentului si “prescrire”.

  13. sa stii ca la finante sunt mult mai atenta decat la sanatate! Mi-e foarte greu sa cumpar un lucru despre care nu sunt sigura ca mi-e util dar la fel de greu mi-e sa ma abtin de la a manca ceva ciocolata si a lenevi…

    1. asa cum spune IuliaBe, astea sunt legate, si una va veni dupa alta.
      Cu ciocolata si eu am un atasament ciudat: imi tin permanent una in birou :). O mananc paote intr-o luna, dar daca nu am … intru in fibrilatii, spre amuzamentul colegilor grasuti din birou 🙂

      1. Noi de citeva luni nu mai av ciocolata in casa asa ca nu mai maninc. Avem in schimb biscuiti cu ciocolata dar iau f putin din ei, la cafea.
        In schimb in general faptul ca ceva e nesanatos, imi taie tot elanul de a-l cumpăra.

        1. La mine e psihologic, clar. Am redus ciocolata in ultimii ani dar nu pot fara, asa ca am una in birou permanent, chiar daca am momente in care doar rup o bucatica, si saptamani in care nu o ating. Pur si simplu sa fie acolo ca altfel intru in panica, spre amuzamentul colegilor 😀 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge