Ultimii pasi inainte de pensionare: cand e aproape atinsa independenta financiara

Mai am pana acolo, dar nu e asa ca v-am dat emotii cum ca am castigat lozul cel mare? 🙂

Voi ajunge acolo peste 10 ani. Sau mai devreme ;). Pana atunci imi pun ideile aici, ca musai am de verificat niste pasi atunci:
1. verific economiile si investiile, si cati bani imi aduc acestia anual/lunar. Compar cu bugetul lunar. De ex. daca bugetul imi spune ca am nevoie de 1000 euro lunar, verific daca cele 3 chirii imi aduc 250 euro fiecare si dividentele inca 3000 pe an, dar si ca am o suma de economii deoparte. Suma deoparte ramane pt situatii critice (gen interventii si urgente medicale etc -adica sa acopere cheltuielile pe 1-2 ani cred ca e suficient).
Daca nu am economisit suficient mai am timp inca niste ani(eventual cand pot achizitiona inca o garsoniera cu ipoteca 5 ani, inchiriat si platit mai rapid ipoteca etc). Asadar voi amana data pensionarii cu 5 ani.
2. discut cu sotul si decid cine opreste primul jobul. Nu vom opta ca amandoi sa ramanem fara venit in acelasi timp. Deseori asta se intampla datorita conjucturii, dar noi si acum putem sa ne descurcam cu un singur venit si fara sa intram in economii. In timpul acesta investitiile si economiile vor creste natural (chiriile si castigul din dividente le voi directiona pentru consolidarea contului de economii).
3. diversitatea investitiilor. Stiu ca cea mai obisnuita sursa de venit pentru noi romanii e un imobil si o chirie (inclusiv la noi, pe asta ne bazam), dar un cutremur sau criza locala va reduce piata asa ca pe viitor ma gandesc sa investesc si in dividende, si asta pentru diversitate.
4. inchide toate datoriile acum: ipoteca  + carduri de credit,masina etc. Chiar daca ipoteca e mica si banii dati sunt putini, musai achita. Niciodata nu stim cum evolueaza piata interbancara sau dobanda interbancara. Vreau 1-2 ani fara ipoteca inainte de marea retragere…(minim :D).
Ba mai mult, calculez si verific piata imobiliara si vand apartementul mare si cumpar o garsoniera sau stau in chirie intr-o garsoniera. Pentru a fi o afacere buna e musai de testat momentul cand piata e favorabila, si cum mai am 1-2-5 ani pana acolo…
5. caut prieteni/cunostinte ce deja sunt independenti financiar. Ideile si experienta lor valoreaza de 100 de ori mai mult decat ce scriu eu aici.

 

 (articol inspirat de intalnirea cu o cunostinta ce tocmai si-au cumparat aprt. in Spania si se muta in curand acolo, dupa ce isi termina de inchis afacerile aici... )

26 thoughts on “Ultimii pasi inainte de pensionare: cand e aproape atinsa independenta financiara”

  1. Waw!…chiar ca mi-ai dat emotii 🙂 Ce È›i-ar plăcea să faci după ce îți câștigi independenÈ›a financiară? DeÈ™i nu te cunosc, eu cred că È›i s-ar potrivi să-È›i deschizi o mică pensiune.

    1. Pai in prima faza nu as opri jobul, ci as munci dar lua vacante mari. Si:
      – voluntariat, mai mult decat acum. Donat mai mult.
      – concedii ad hoc ( primesc multe oferte in afara sezonului cu preturi mici, dar de mers in 24-48 de ore…)
      – sa merg pe munti. Astia ai romaniei pe indelete, sa pot sa stau si 2 zile si 2 sapt.undeva, nu grabita de concediul ce se termina. Sa fac Camino de Santiago de Compostela din Spania (desi e f. turistic), dar si echivalentul german ( Westweg walk) sau ceva mai abrupte prin Italia, Elvetia, Franta ( grande Randonee-uri) si de ce nu si PCT (Pacific Crest Trail – il pun la urma ca e cel mai putin probabil datorita lungimii si departatii dar si pt ca a venit ideea dupa un film, nu dupa studiu). Si o ruta Franta-Italia-Elevetia, vazui, pe la poalele lui Montu Blancu…
      – gradina mai mare, hobby mai multe
      – sport. Alergat zilnic.Exercitii de spate zilnic.
      – sa invat sa inot, pian etc.
      – citit tot ce nu am citit si mai vreau etc

      1. Nu stiam de Westweg, dar cum mergem in Padurea Neagra si ne pregatim ceva trasee de mers, am vazut ca unele fac parte din el. Si de multe ori am vazut semnul ala cu romb rosu pe cind mergeam, o sa fiu mai atenta acum la el.
        Dar nu cred ca e echivalentul de la Compostelle, ca in Spania e un pelerinaj religios care a devenit f turistic, aici e doar pentru frumusetea naturii. Referitor la Compostelle, mie mi-au placut cartile lui Coelho despre asta, si a lui Ruffin.

          1. Fain linkul, multumesc.
            Mie imi place cred in Padurea Neagra ca-mi aduce aminte de peisajele din Romania. Pe cind pe aici pe la noi, nu.

  2. Eu mai am 30 ani pana la pensie, timp destul sa destule, daca suntem sanatosi. Eu imi propun sa calatoresc mult. Pe munti nu urc, ca am frica de inaltime, dar trekking fac si o sa fac si la pensie. Ne vedem deci pe un traseu fara ascensiuni cu prapastii?
    Diana recently posted…fiecare cu problemele lui, zicMy Profile

  3. Nu cunosc pe nimeni care a atins acest punct. In viata reala, vreau sa zic. Poate vei fi tu prima, m-as bucura. La Santiago de Compostela o sa mearga sora mea in vara asta. Vreau sa te trec in pagina mea de prieteni(doar virtuali, momentan) si mi-ar placea sa iti scriu numele, aca mie imi place de el. Ai ceva impotriva sau il preferi pe cel cu care semnezi pe net?
    Mihaela Damaceanu recently posted…Salata cu pui si ciuperci-aperitiv excelent pentru musafiriMy Profile

    1. eu sper sa nu fiu prima 🙂 si sa mai apara si altii in jurul tau. Eu mai am rude si prieteni care s-au pensionat, fie anticipat, fie au cei 40 ani de contributie, fie au reusit sa puna afacerile sa mearga singure si ei trec pe acolo la 2-3 zile. Altii lucreaza doar cateva luni pe an. Sper sa ajung curand acolo!
      La prieteni poti sa ma treci cu O femeie, nu de alta, dar daca tot sunt o persoana obisnuita si anonima, sa raman o persoana obisnuita 🙂

    2. O sa ne povestesti si noua cum a fost cu sora? Face tot traseul sau doar o bucata? Singura sau in familie? Mai am intebari, dar ma opresc, ca sa nu te plictisesc.

  4. chiar stiu cazuri foarte nasoale, daca le pot numi asa, din punctul asta de vedere, cu soti care au depus cam in acelasi timp actele de pensionare si au ajuns sa-si chletuiasca o buna parte din economii in asteptarea deciziei de pensionare si a primei pensii.

    1. da, si eu am auzit de cazuri din astea, de aceea am si scris! . Oamenii nu si-au facut simulare pt cata pensie vor primi (cam 50% din ultimile salarii, si asta e prin toata europa), nu si-au reglat cheltuielile adecvat din timp, iar socul a fost mare, f. mare.

    2. Daca te referi la situatia in Romania, numai dureaza asa de mult: cca 6 saptamani pana la decizia de pensionare si cca 8-10 saptamani pana la prima pensie (de fapt vine cumulat). Insa este o chestie cunoscuta, deci nu stiu daca intr-adevar este o situatie nasoala.

  5. Mi-a placut articolul tau dar cel mai mult m-a impresionat cum ai raspuns la primul comentariu. Interesant punct de vedere si peste cativa ani mi-ar place sa pun si eu problema la fel

    1. Ia gandeste-te si de acum. Orice pas mic acum, luna de luna, te ajuta pe mai tarziu :).

      Tocmai mi-a scris o persoana care inspirata de mine si-a deschis la abia 20 de ani impliniti un fond de pensie privata! in limita sumei deductibile din impozit. Wow! Mi se pare extraordinar, eu asa tanara nu aveam atatea cunostinte ca ea si nici macar ideea ca din salariul minim pe economie pot sa imi sustin pensia de peste ani.

  6. Nu a trecut mult de cand nu stiam precis daca apuc sfarsitul anului, de pensie nici nu poate fi vorba. Dar daca vom apuca si pensia, vom vedea noi cum ne vom descurca.
    Am auzit si noi de unele familii din Cluj, care si-au vandut casele, si-au cumparat un apartament mai mic, iar cu restul un apartament in Grecia. Acum cu criza lor finanaciara au facut afaceri destul de bune. Si acum isi traiesc visul, stau mai mult in Grecia si mai vin din cand in cand in tara sa isi vada rudele si pretenii.

    1. Clujul e un oras scump si apartamentele sunt valoroase, cu siguranta e posibil de cumparat in schimb o locuinta mica in zonele nu f. turistice ale Greciei. Daca mai scadem si incalzirea neplatita (iernile in Grecia sunt usoare) si ca traiesc o continua vacanta, cred ca au facut o afacere buna 🙂 .
      Nu stiu insa cum se descurca acolo doar cu pensia de la statul romanesc, pt ca actual este aprox. 50% din venit. Nu am fost niciodata in Grecia, sunt curioasa de costurile mancarii/electricitatii/asigurare medicala/costuri transport in comparatie cu Clujul. E posibil sa fi fost oameni disciplinati de dinainte si atenti la economii si investitii, si nu e un accident ce au facut ei la batranete.

      Noi avem o garsoniera in Bucuresti fix ca backup solution.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge