Asta e controversa la moda in jurul meu: “vai, dar sparg 2 banci sa mananc bio!”. In timp ce din ce in ce mai multa lume in jurul meu acorda atentie mancatului organic datorita problemelor de sanatate aparute in ultimii ani (alergii, intolerante, inflamatii cronice etc) toate influentate si de pesticide, ierbicide, antibiotice, hormoni, modificari genetice, e-uri si alte cele, ei bine, cand adun toate astea intelegem cererea si costurile pentru produse curate sunt scumpe. Si cheltuim. Dar pana unde cheltuim?
Personal nu cumpar totul bio, dar aprox 70-80% adica peste jumatate sunt de calitate multumitoare pt mine. E foarte important sa fiu impacata cu ideea ca am ales bine si sa fim multumiti de alegere. Si am reusit.
Cum aleg: o sa scriu aici cateva idei, idei ce deja le-am discutat cu colegii de munca si prietenii. Pentru celelalte neconforme, citesc eticheta si daca nu inteleg ce scrie acolo nu cumpar ca doar am cum alege.
Produse locale.
Cred ca este cel mai mare castig pe care il am, pentru ca le iau direct de la 2-3 persoane din piata ce le stiu (si unele preturi sunt realmente mici, la supermarket le gasesc si la pret dublu). Nu platesc tva, nu platesc transport, nu sunt ambalate in pungi aratoase, discut cu laptarul / producatorii despre cum e sezonul/cum sunt afectati de vreme etc. Un coleg a gasit un mic magazin in cartier la el ce o parte din produse le aduce de la vreo 2 ferme din jur, lucru de altfel minunat.
Chiar daca laptarul nu e certificat bio, stiu ca laptele e proaspat si creste vaca libera pe camp si o furajeaza cu fan si ce mai are, si nu e laptele prelucrat, iar gustul e evident de lapte.
Produse de sezon.
Acum e momentul de dovleci si verze si mere si pere si gutui si conopide. Pretul este mic la oricare din astea, mai ales pt produsele patate, crete, mici, cu forme alungite sau cu viermi :), iar vitaminele sunt la maximum. Nu e momentul de rosii, rosiile aromate si coapte la soare se gasesc doar 4-6 saptamani pe an, iar pepenii si mai putine, capsunile doar 2-3 saptamani. Le consum la apogeu cand pretul si aroma sunt maxime. Cand toti se plang ca sunt scumpe lamaile de o limonada, eu aleg sa cumpar catina si sa o congelez – e bio, e locala, e ieftina, nu a modificat-o nimeni genetic ca doar e un boschet.
Cumpar produsele de baza
Iau produse ce stiu ca le consum zilnic si care nu sunt excesiv de scumpe: paste, linte, brocolli, verze, avocado etc.
Carnea bio e scumpa, dar cum la noi e un ingredient, aleg sa iau alte proteine vegetale bio si ieftine: linte, naut, ciuperci de padure etc.
Aleg inteligent.
Stiu ca produsele bio expira mai repede (bananele se innegresc in 2-3 zile), iaurtul din lapte uitat pe masa pana a2a zi se acreste rau etc. Stiu ca unele rzista mai mult (mere, gutui) – asa ca adaptez lista de cumparaturi si meniul dupa caz. Ajung asa sa nu risipesc si sa valorific ce am si ce e accesibil.
Iau legume si fructe urate si mici. Nu o data am descoperit ca sunt mult mai aromate. Si mai ieftin, lumea se fereste de ele (nu pricep de ce dar ma bucur :D. Cu unii chiar negociez 😉
Ce e musai sa iau din supermarket, citesc atent eticheta. Unde nu inteleg refuz, doar sunt atatea alte produse pe raft.
Produse de baza si nu semi preparate
O gaina intreaga (acum avem o gasca). O sticla de lapte proaspat. O punga de naut uscat. 2 verze intregi. O punga mare de faina de la tzara. Portionez si gatesc de la zero:
cu faina fac paine sau clatite, cu laptele fac iaurt sau gatesc ca atare etc. Nu au conservanti, nu au stabilizatori, nu au aromatizatori si potentiator de aroma etc.
Do it myself.
Iau bucata mare si portionez. Fierb fasolea si o am ingredient pt salate pt urmatoarele cateva zile. Cresc anumite condimente. Fac paine si iaurt pt cateva zile. Fac prajituri.
E mai complicat, e mai mare efortul, dar merita.
Nu dau banii pe excentricitati bio-ase
Raman la produsele de baza. Ce e exotic nu le iau bio – e posibil nici sa nu ne placa daca nu am mancat niciodata, asa ca ar fi o risipa. Mi se pare f. scump sa cumpar un vin bio de Australia mai ales ca nu bem, mult mai important e sa iau faina si laptele si cacaoa si merele ce sunt consumate zilnic, dar aromate.
Grow yourself.
Nu stiu cate condimente folositi voi, dar de cand le cresc in ghivece/jardiniere, bugetul saptamanal a scazut. Poate 3-5 lei pt voi nu e mult, dar x 50 saptamani pe an si tot se simte. Noi consumam saptamanal leustean proaspat, patrunjel, rozmarin, cimbru, urzici, marar, macris etc.
La ceaiuri am cantitati suficiente si uscate. Sunt bio, sunt gratis, sunt proaspete.
Si nu in ultimul rand, respect regulile astea 80-90%. Nu e nicio problema daca o data pe luna merg la supermarket. Nu ma sparii daca la intors din concediu consum la cina mancarea congelata cu 2 saptamani inainte. Si nici daca produsul meu preferat nu il am saptamana asta.
Edit: ca am primit un email, o sa scriu ce produse le am bio constant:
-paste
-linte + naut + fasole + mazare + paste tomate
-cereale pt lapte
-faina si lactate si carne si oua de la o ferma certificata bio (nu tot timpul ajung la tara, dar in general da). Fac paine 90% in casa, fac iaurt, etc.
-banane si lamai (nu tot timpul)
-mere (o sa fac o poza cu ce am)
-condimente (din gradina, in rest consum in cantitati mici dar constant)
-caju si cacao, unt de cacao, seminte de in etc.
-nuci si miere de la tara
-salate si ceapa si ardei si castarveti si praz si o conopida etc. de la niste producatori locali, nu sunt bio ca i-am intrebat cu ce stropesc dar aleg cele mici si ponosite, deseori se plang ca oamenii fug de merele cu viermi si patate.
-produc condimente si rosii si topinambur si fasolici si dovleci si ceaiuri etc. deci sunt bio dar fara certificare si sunt proaspete).
-ulei de masline de la un grec din curte la bunicu’ – nu e certificat bio dar e local
Cam astea sunt ingredientele principale ale noastre.
Ne bio din sapt. trecuta: struguri, citrice 2 kile, o vanata, niste rosioare, 2 kaki si 3 mango, 5 avocado urati.
Multumim pentru ponturi!
Laura C. recently posted…4. Ideea de marţi (Pe faţă şi pe dos…uşurele)
Corect ! Produsele locale, proaspete si de sezon sunt tot ce poate fi mai bun. Plus ca are alt farmec sa pregatesti retete diferite in fiecare anotimp in functie de ingredientele aflate in dotare.
Foarte fain: aplic tot ce zici tu acolo.
Mai adaug ca sunt unele care e foarte indicat sa le iei bio(de exemplu tot ce are frunze verzi, mere-ca sunt f tratate, struguri, capsuni-tot f tratate, vinete- ca absorb ca un burete peticidele). Si altele care nu se prea trateaza, de ex kiwi. Aveam o lista intr-o carte, dar astea sunt cele pe care le retin.
Apoi ce cred eu; cum strugurii sunt tratati, banuiesc ca se regasesc in vin pesticidele. Zicea sotul ca nu in toate regiunile strugurii se trateaza la fel de mult. Dar am vazut o emisiune despre cit era de poluat aerul de pesticide intr-o regiune viticola, luasera probe de par de la copiii de la scoala si toti aveau nu stiu cite feluri de pesticide si in cantitati enorme. Era o emisune despre cite tone de pesticide, din care unele interzise, se folosesc anual in Franta. Pentru cine e interesat, uitati linkul http://www.francetvinfo.fr/replay-magazine/france-2/cash-investigation/cash-investigation-du-mardi-2-fevrier-2016_1286821.html
Apoi am citit in revista de consumatori ca in Germania si Belgia s-a studiat continutul in glifozat al berilor , care contin pina la de 300 de ori mai mult decit apa(din cauza tratamentelor pt hamei si a apei). De-aia ma gindesc ca se spune ca berea e cancerigena, mai ales ca bautorii beau cantitati mari, deci baga la greu glifozati.
Noi luam carne doar bio, nu numai ca sa nu contina pesticide, dar nu vrem sa contina nici antibiotice. Untul , smintina, la fel, ca in grasimi se concentreaza substantele daunatoare. Si uleiul tot bio.
Pentru legume zicea un agricultor local ca agricultorii din zona practica o metoda “raisonnée”(sa-i zic rezonabila?), adica folosesc minimum de tratamente.
Lumea zice ca n-are rost sa dam banii pe bio, ca se triseaza mult. Si ca oricum pamintul si ploaia sunt poluate. Stiu ca nu stam intr-un glob de sticla, dar ma gindesc ca asa minimizam totusi pesticidele din hrana noastra. Dar ne costa cam mult mincarea.
cu siguranta ca se trateaza si triseaza! Dar cand vad ce diferenta de aroma si textura e, zau ca merita diferenta.
eu credeam ca la carnea bio, gaina nu e din soi altoit cu 4 picioare si piept de strut, dar nici nu e nici cu antibiotice.
O fi pamantul si ploaia poluate, dar parca nu-i acelasi lucru ca atunci cand iti stropeste rosia cu 10 feluri de otravuri si la urma ii mai aplica si un intaritor.
Avem un prieten de familie care a lucrat in Belgia intr-o sera de rosii. Dupa primul sezon lucrat acolo, cand s-a intors acasa nu a vrut sa mai apara urma de leguma sau fruct cumparat din supermarket in casa la ei.
Anca recently posted…Decalcifierea Espressorului
si ii dau dreptate… eu am redus sa mai iau rosii iarna ( si alte produse de extra sezon).
Mi-am luat cateva notite, multam! La legume si fructe incerc sa ma ghidez dupa listele americanesti cu clean fifteen/dirty dozen – adica incerc sa iau bio cele care de obicei sunt mai tratate si nu neaparat bio la cele care nu retin asa mult pesticidele. Oricum, avand copii mici si foarte mici, cautam produse de baza cat mai curate. Si, din fericire, sunt mai multe surse in ultimii ani decat in anii trecuti.
Ligia recently posted…Dovleac invelit in bacon – reteta ilustrata
Era mai demult o reclama foarte faina in care un vierme refuza sa intre intr-un măr tratat și își făcea culcuș într-unul bio. Noi de ce nu am face la fel?
La un moment dat aveam o broscuță țestoasă care nu se atingea de mezelurile pe care i le ofeream, se întindea numai după cărniță adevărată 🙂 Era cel mai bun ”barometru” 🙂 știam exact când mâncarea era plastificată 🙂
Ioana recently posted…Șoc și groază la mine în baie
cum nu luam mezeluri si nu avem testoasa, nu stim testul. Dar cu pisica am testat acum multi ani 😀 😀 si i-am dat ceva pateu primit care nu ne placea (mancam pateu facut de casa si stim diferenta) si …. nici blanoasa nu a vrut 😀 😀
Acum ceva timp am facut si eu un experiment cu mancat exclusiv bio timp de o luna si nu a fost chiar iadul pe pamant din punct de vedere al costurilor. E drept, nici nu am reusit sa fie totul bio exclusiv, dar atata timp cat stii ce sa alegi, cum zici si tu, te vei descurca mai bine. Unele produse bio sunt intr-adevar prohibitiv de scumpe (cel putin pentru mine), dar daca esti atent in piete, reusesti sa cumperi produse fara toate elementele nocive gasite in general. Dar am observat ca babutele cu fructe si legume adevarate sunt din ce in ce mai rare…
Calin recently posted…Cartea de activități pentru bebeluși și copii mici: o SUPER idee!
Babutele cu fructe si legume sunt rare, tot mai rare, dar cand le prind eu le iau toata marfa. Am congelat si uscat asa. Si ele pleaca linistite (se pare ca la Berceni le vaneaza jandarmii/gardienii) si eu plec fericita. Win win 😉
Daca ar fi asa simplu cu bio si ne-bio, dar local; cand e vba de bio nu doar pesticidele, ierbicidele etc sunt luate in calcul, ci si cantitatea de antibiotice, hrana animalelor tratata etc, asadar local, dar ne-bio nu e sinonim cu mai curat, mai bun, mai sanatos;
Ideal ar fi sa ne crestem noi in curte si rosii si varza si gaina si porc si tot
Personal cumpar bio acolo unde am alternativa, chiar daca e mai scump, inainte alergam si in 2-3 mag sa iau exclusiv bio, acum am lasat-o mai moale, insa cu siguranta cand nu voi mai obosi asa repede voi relua obiceiul…
Carne de pui cumpar exclusiv bio, da, e scumpa in draci dar nu mananc zilnic, la fel cea de porc, exceptie face cea de vita pe care o luam de la un macelar marocan ale carui produse sunt hallal….
Faina bio e scumpa, eu nu am gasit mai jos de 1.50 kg, dar iar e o alegere asumata; untul, laptele, iaurtul de asemenea si pe viitor daca stau bine sa ma gandesc, voi privilegia tot lactatele bio in defavoarea celor locale, din motive clare – antibiotice si hrana tratata ( oricat ar paste liber, animalele alea primesc si supliment de hrana…..care din pacate e tratata)
Personal fac cump la supermarket, pt ca produsele bio si eco mi se par de departe mai ieftine decat in piata, din simplu motiv ca un lant de sup are putere mai mare de negociere decat un simplu comerciant….
Ca zici de bere si vin bio…. exista vinuri bio excelente din Fr, Ge, It care au cam acelasi pret cu cele conventionale, cele din Australia sunt mai scumpe oricum din cauza transportului; cat despre bere…. well chiar in weekendul trecut Jumatatea si-a luat bere bio cu 0.65 centi sticla, e adevarat la 0.25 ml, dar daca o bei de placere si nu ca sa te pui in cap e rezonabil
Inca o data, discutia e ffff nuantata…..
Faina iau la sac de 5 kg, e bio locala, dar e ” altfel” decit restul, nu stiu cum sa explic: mirosul, textura… Imi face placere sa fac paine cu ea. Altfel la Alnatura daca bine imi amintesc, faina e sub 1 euro kilogramul, deci banuiesc ca la dm tot atata o fi dar noi n-avem dm. Si nici nu fac stocuri de faina din Germania, ca n-are rost. In schimb am facut stoc de cafea de la tchibo, bio, cu reducerea pe care o aveau iesea sub 11 euro kg.
In Romania cand se iese la bere, se beau 2-3 l, asta mi se pare nesanatos, de altfel ma intreb cum de pot bea unii asa volum intr-o singura seara.
Altfel, cum bine zicea o prietena: daca tot anul maninci bio si sanatos, nu cred că-i grav daca faci cateodata exceptii.
Am dat la un targ de un vin excelent din Alsacia, bio, la urmatorul targ o sa fac stoc.
Si eu tot faina la 5kile, locala, macinata, cu miros de grau. Pt cafea: eu nu beau, dar sotul a gasit un magazin de unde isi ia boabe de cafea si le macinam pe loc.
Sa sti ca pentru vin te invidiez 🙂 . Nu bem noi mult, iau cam o sticla pe luna, am luat si bio si nebio, dar tot cel de tara imi place mai mult, si facem glume acum ca ce fraieri eram acum 10 ani cand primeam vin de tara si il refuzam ca noi nu bem etc 😀 😀
Si eu iau tot boabe si avem o madina mica manuala. Dar visez la o masina de cafea care macina.. Acum nu am avea unde s-o punem.
Si la noi vinul e cam o data, de doua ori pe luna, plus cand avem musafiri si ne facem de cap(cu pretul, vreau sa zic).
ai remarcat diferente la vinuri functie de pret? pt ca noi am indentificat un vin bio la un magazinas aici, nu f. scump, nu f. alcolizat si cu o aroma lejera (nu stiu cum sa combin aromele tari) si mi se pare ok. La mine e simplu, de la sulfiti (o anumita cantitate) fac crize de astm, asa ca e suficient sa miros vinul si sa zic: NO WAY.
Da, calitate direct proportionala cu pretul. Cum luam rar, luam mai scump, prieteni care beau o sticla pe seara, iau mult mai ieftin.
Dar aia care se pricep cu adevarat probabil gasesc vinuri bune la preturi mici. Noi nu, de cite ori am incercat am dat-o in bara.
pt vinuri, ca tot am specialist in casa :), cele bio nu au sulfiti adaugati, de aia nici nu pot fi pastrate cate 3-5-7-12 ani; daca te uiti la etichete o sa vezi valori ff mici, comparat cu cele conventionale; cele albe, ca-s bio sau nu, au si alte substante adaugate ca altfel nu ar putea obtine claritate si transparenta, pana si la ala de casa se pun nu stiu ce pastile sa fie limpede….
Claudia pt vinuri de calitate la preturi excelente iti recomand “Comptoir des vins” au mag in toata Be inclusiv in Brx; si acum incep sa fie targurile de vinuri prin mai toate supermarketurile….si cu bio si cu ne-bio
cat despre preturi bune la vinurile din afara Europei – e de vazut pe eticheta unde sunt imbuteliate, in Chile/Australia/California etc sau in Europa, diferenta de pret e colosala intre cele imbuteliate de producator(eventual pe domeniu) si cele imbuteliate de importator
vinurile si branzeturile sunt 2 subiecte de care suntem fani in casa si prin prisma job-ului sotului avem noroc sa si mai cunoastem una-alta :)))) apropo de vinuri si investitii 🙂 sunt investitiile care au cel mai mare randament:) iei un millsime acum cu 80-100 de euro si in 5-10 ani il poti vinde si cu 800-1000 de euro 🙂 (iar pietele din china si Rusia sunt in explozie :)) )
La vinuri noi folosim o aplicatie pe telefon: pozam eticheta in magazin, aplicatia cauta in baza de date si si ne da review-urile celorlalti utilizatori. Dar da, avem un vecin specializat in vinuri, ce a participat la licitatii si in franta, Anvers, etc. ce o data ne-a adus un lot de vin din 1975 dar cu unele sticle rasuflate si aflam asta abia cand desfaceam daca e sticla buna sau daca e nebuna.
locala e si la mine, bio, macinata pe piatra…in pungi de 2.5kg ca astea sunt cele mai mari…e destul de departe ferma cu pricina si nu se justifica costurile cu benzina sa merg pana acolo sa iau sa zic max 10 kg ca mai mult mi-e ca imi face fluturi…. asa ca o iau de la mag bio
Poate vinde un magazin faina de care zici, ca eu nu merg direct de la ferma, ci la un magazin. Am mai luat si de la ferma noatra bio ,identica, pentru ca in general producatorii locali vand si produse ale altor producatori. Doar ca ferma o depozitase prost si era acra.
eu am gasit un vin ieftin din Chile. Si la gust e f. bun! . Chiar ne miram, cum de au scos transportul ieftin ….
vinul se rasufla pt ca nu e depozitat corect 🙂 musai culcat, niciodata vertical ca se usuca dopul, daca e de Liege (iar la vinurile bune deobicei e dop de Liege) si permite aerului sa intre
Noi avem de vreo doi ani un vin renumit ( cu scrisoarea producătorului, cica a cadorisit-o cu el pe regina Angliei), e cistigat la o tombola… Dar il tinem in pivnita, care nu e rece deloc, banuiesc cǎ e la verticala. Nu l-am baut, ca asteptam ocazia si ca e un magnum, deci nu il putem bea in doi, copiii nu beau… Sper ca nu se strică pina om avea noi ocazia.
da, tine-l la orizontala ca e pacat de el si magnum pe deasupra 🙂
Mersi de sfat, azi merg sa vad de el.
am mai gasit la sticlele de 40 de ani dopurile macinate. Nu erau insa cerate, unele sunt si ceruite in exterior.
sticele de vin cu dop ceruite sunt deja din alta liga :)))) nu din alea de le consumi sambata la o brnza, paste sau o carne de vita…. noi nu am gustat inca niciun vin din sticla cu dop cerat 🙂 te invidiez pt asta :))
Am gustat eu. Deci e olala, cand pe eticheta scrie ceva de peste 40 de ani. Devenit deja lichioros, cu o structura mai densa, iar aroma e minunata. Niciun iz de sulfiti dar e mai alcolizat ca de obicei. Pe care l-am baut, hac 🙂
Si eu am gustat, si noi suntem iubitori si bautori de vin (nu betivi :p ) , depinde de gustul omului. Rafinatul de barbatu-meu a zis fix asa, olala, eu am zis bleah. E deosebit, intr-adevar, dar mie mi se par scarboase. Prefer un rosu sec de maxim 10 ani, eventual ceva romanesc (recas sau casa regala ) din 2010, 2012 sau 2014. In ro gasesti la echivalent 10 eur vinuri chiar bune. Daca urci spre 20-30 gen prince mircea, prince matei, deja e romantic cu lumanari :))) in Olanda numai prostii am baut, pe la 12 eur ceva decent, astea bio insa nu-mi plac aici
Diana recently posted…nasol cu cititul
Misto ideea cu crescutul in ghivece diverse verdeturi/condimente ca patrunjel, rozmarin, cimbru, urzici, marar, macris etc. Vreau si eu!
Ai cumva un site unde pot gasi un tutorial cum se face ? (tinand cont ca eu sunt complet pe langa cu plantatul in ghivece)
nu am un site de unde ma inspir, am o carte acasa si experimentez. Am mai scris despre experimente: http://iubescorasulmeu.ro/gradinarit/ .
Noi deja din obicei intindem mana spre bio /eco la cam orice. O vreme le-am socotit, dupa am realizat ca diferenta de pret se traduce in maxim 20-30 eur pe sapt, deci undeva la 100 eur pe luna, sunt bani la care nu ne zgarcim. Cumparam si mancam cu masura, in mare cam cum zici tu, de sezon, dar se intampla sa luam si ne-bio. Nu-s asa convinsa ca e vreo diferenta uriasa la capitolul sanatate, cred ca mai degraba e bun gatitul de la zero in detrimentul semipreparatelor, fara junk food, decat bio vs nebio, dar daca putem, atunci luam bio, cand nu ne permitem, nu si gata. Dar clar poti manca sanatos fara sa cheltui o avere, trebuie insa sa cheltui timp si gandire
Diana recently posted…nasol cu cititul
iti confirm, de ceva ani de zile am ales sa gatesc de la zero si solutiile sunt mult mai simple si sanatoase. De fapt noi am mai vorbit despre asta :). In plus ideea consumului produselor de sezon ne scapa de “tentatia semi-preparatelor” . Habar nu am daca exista semi preparate bio … Eu am avut o perioada cu buget redus cand am redus si din produsele bio dar nu am vazut o diferenta mare la cheltuielile saptamanale, poate o scadere de 10-20%, asa am constientizat ca mai bio nu inseamna musai scump, ci doar mai “inteligent” si cu siguranta mai mult efort si mai mult cautat.
Si efortul asta scade pe masura ce-ti faci rutina si obiceiuri. Sa gatesti de la zero inseamna si sa simplifici ce gatesti, ca altfel iti petreci viata in bucatarie, dar obiceiul deja format o sa te indrepte spre o salata cu diverse amestecate intr-o zi cand esti presat de timp si nu spre caserola gata facuta din supermarket sau kfc
eu mai trisez fara sa ma simt vinovata mai ales cu pungi de legume proaspete gata taiate si amestecate imi ia 5 min sa le tavalesc prin wok, pun alaturi carne rece sau ceva si gata cina
Diana recently posted…nasol cu cititul
Cam asa, remarc anumite lucruri rapide ce revin in meniul zilnic, de genul salata verde cu fasole fiarta(linte/naut/ ceva din astea, deja gatite), dar si idei ca cele de a pastra oasele de la gaini/porcii bio si refierbe pt o piftie/zeama de oase. Wokul si pe mine ma scoate din multe dileme.
Eu pe astea le fierb pe furis :))) baietii mei nu doar ca nu pun gura pe carne cu os, dar daca stiu ca in supa a existat os, n-o mai mananca. Ultima oara a iesit o supa de pui la crockpot de iti lingeai degetele, au mancat cate 2 portii, dupa care m-au vazut ca scot aripile de pui sa le pun deoparte, sa vomite nu alta
Diana recently posted…nasol cu cititul
discutie intre sot si o prietena de a mea, despre kale (varza din aia creata): “sotia face salate, daca as sti ce pune, nu as mai manca!”
:)))
astia fac un fel de fiertura din varza aia, absolut oribila, ei zic ca e lekker, merge si in salate? Ca nu m-am apropiat de ea pana acum
Diana recently posted…nasol cu cititul
eu nu fierb, o toc marunt si bag in salata. Nu se simte diferenta. Creste in gradina si alaturi de urzici si frunze de papadie si de capucine am inlocuit salatele de supermarket. Tii, ce bine ca nu citeste sotul blogul 😀
Mie mi-l si ma si comenteaza de nu-mi mai vine sa scriu nimic, ca ma atata autocenzurez de-mi dispare tot cheful
o sa incerc si eu in salate, deocamdata de la jumbo, abia astept primavara, deja am planificat un colt de gradina unde-mi fac gradina de legume supraetajata. Si alt colt cu copacei fructiferi -in ghiveci, ca daca ii scap in pamant ma injur singura, nu doar vecinii, am vazut efectele copacilor de la casa unde stateam cu chi rie, nu creste nimic in pamant nici in curtea aia, nici in cele de langa 🙁 am un cires de cirese negre trimis de tata prin curier, daca trece iarna si se prinde, pe asta sunt in stare sa-l pun si-n sufragerie :)))
Diana recently posted…nasol cu cititul
unele le aplic si eu. Pe altele mai greu, de pildă nu stiu de unde cumperi tu gaina sau carne de tara in general. Eu am bunici la tara si am tot intrebat dar nimeni nu mai vinde nimic.
am o ferma de unde le iau. Scump dar merita. Acum mi-au promis alti vecini ca ma anunta cand taie porcul si o sa iau si eu un picior alaturi de ei. Mai avem nasii care stau in judetul Dambovita si anunta pe facebook o data la 4-6 luni ca taie vecinul un vitel si vinde juma. Cum consumam putina carne, cumpar o data si am cateva luni. In Berceni era o tanti ce venea cu branza si oua de 2 ori pe saptamana in piata, si am mai intrebat si cerut si adus la comanda cate o innaripata/juma de miel. Acum de ex. suntem descoperiti si avem o gasca de kaufland…si tot mancam din ea si mancam :D.
Am mai comandat pastrama afumata de oaie din Baicoi (un fost coleg trecea periodic pe la un taran ce o prepara).
Acum mai sunt tot felul de mici fermieri ce livreaza la comanda. Iti recomand sa cauti pe fb pe comunitatea Adopta un taran https://www.facebook.com/adoptauntaran.ro/?fref=ts sau sa mergi la targul de sambata de la Agronomie.
Oasele le pastrez si refierb sa fac piftie / zama de oase ca baza la supa de galusti/mancaruri.
Cum consumam 1kg pe saptamana (maxim) consider ca efortul merita.
Ca sa cumpar totul bio,ar trebui sa dau la schimb (dupa ce dau faliment) si o mana si un picior! Dar se poate! Trebuie doar sa ne organizam si sa gandim un pic! Foarte bine le-ai organizat!
hai sa tinem mana acasa 😀 . Se poate, ideile mele sunt inspirate de la vecini, chiar daca nu e 100% bio, dar daca si juma e de calitate, e bine!!
Vroiam sa te intreb ce consideri minimum ( chimicale) aplicate in gradina. Eu nu prea folosesc mare lucru si as vrea sa stiu cam ce as putea folosi pentru buruieni cu efect minim pt plante!
Granule anti limacsi. Nimic din cele bio nu au facut minuni, doar harletzul :D. Sa iti dai seama ce multi limacsi am, in zona de langa gardul viu am pus granule si au murit asa de multi ca mirosea a cadavru. Erau cate 5-10 pe cm2…
Si eu care credeam ( anul trecut) ca am multi! Anul asta nu am prea vazut! Intr-un an am pus cenusa multa in gradina, nu stiu daca si-a facut efectul sau a fost productie putina de limacsi! Pentru buruieni mai folosesc otet, dar trebuie pus cand e soare puternic si de obicei mai uit!!
cenusa e minunata, dar nu am.
Otet am incercat si abandonat, papadia supravietuieste peste tot 😀
Da, papadia e pericol public, doar harletul ne scapa de ea…. eu am si buruieni de-alea ” ground cover” si otetul face minuni!
papadia am sfarsit prin a o manca si rupe toate florile :D. Nici cu harletul nu fac fatza 😀 😀 😀 . Drama e ca unde creste papadie pamantul ramane secat de nutrienti, ca papadia nici nu lasa altceva sa creasca, nici sa se fixeze carbon etc.
Eu papadia as pune-o in salata.
Nu stiu ce sa zic de tarani cat de bio sunt. Ca pe mine ma ingrozeste cand vad in piata din România magazine gen Fermierul priceput sau cam asa ceva, care vinde tot felul de porcarii gen pesticide si de-astea.
Iar cand am întrebat o tanti ce vindea rosii(tot in Romania) daca sunt stropite, mi-a răspuns ca bineinteles, ca doar toată lumea stropeste dar ca nu trebuie sa o faci chiar inainte de recolta. Sau tot la piata imi critica un vinzator de mure pe altii care aduc mure de la munte. Imi zice ca ce mici is alea, pe cand ale lui sunt mari si frumoase. Zic ca mie fix alea salbatice imi trebuie, mici, el imi zice ca si ale lui is salbatice, dar culese din gradina.
Sau am primit odata niste oua de la cineva de la tara, care mi-a zis ca tocmai le-a facut baie gainilor in praf antiparazitar ca sunt pline de paduchi…
cu siguranta ca sunt multi din astia, dar cum am gasit eu in 100 de pietari 3 tarani autentici, gasesc si mai departe, sa iau mure mici din alea, rosii pricajite ( rosii cele gasesc doar in august sept) etc.
Tocmai am citit un articol despre vinuri. Cica in vin se pot gasi pina la 80 aditivi, in cel bio “doar”30. Mai spune ca vinul e singurul aliment care nu are mentionata lista de ingrediente. Si ca in unele vinuri se pot găsi cantitati de pesticide de 5000 de ori mai mari decit sunt acceptate in apa potabila.
cam asa am inceput eu sa apreciez vinul de casa.
Dar de baut vin nu ma las 😀 😀 😀
Din pacate, eu cumpar extrem de putine produse bio. Mie imi par prea scumpe la noi. In Germania mi s-au parut preturi decente, dar la noi, nu. Tot zic sa mai iau si eu, dar cand vad cat costa, aman.
Mihaela Damaceanu recently posted…Oameni care-ti insenineaza ziua
gasesti la piata bucuresteana multe lucruri de calitate si ieftine; tocmai ma uitai la ce poze puse Histamina din en gross-ul din Rahova, si ea chiar le testeaza ( e alergica si nu poate consuma orice).
Uite si preturi: “Conopida 1,5 lei kg, rosiile 1-3 lei kg, ardei kapia 1-3 lei kg. Merita. Au toate fornele,is cum au putut creste.”
O sa ii cer voie sa ii descarc pozele si sa scriu despre.
Din pacate eu m-am convins negativ de produsele locale, cu cateva exceptii evident, si aleg sa cumpar produse certificate bio din magazin.
Produsele taranilor sunt nesimtit de scumpe si nesimtit de stropite/fertilizate/etc.
Local cumpar doar carne de vita pt ca stiu ca vitelul e liber si mananca iarba, cumparam si lapte dar acum nu are vaca lapte si am trecut la bio.
Mierea o am locala de la o cunostinta din Ro.
Am avut si eu o perioada asa hippy cu productia locala, taranii, sprijinit micii producatori pana m-am trezit la realitate.
Pentru ca locuiesc intre livezi de maslini iti zic cu certitudine ca sunt stropite la greu si fertilizate dar uleiul e prezentat asa frumos turistilor ca fiind sanatos si netratat si bla bla bla, acelasi lucru vizavi de legume-fructe, sau un alt exemplu, multe persoane dau soia la gaini pt ca soia stimuleaza ouatul, dar soia este foarte nociva, aproape sigur modificata genetic (soaia organica/bio nu este GMO dar de regula soia care se vinde ptr animale e GMO) si chiar si daca nu ar fi GMO tot contine phytoestrogeni care dezechilibreaza hormonal.
Cumparam local oua (in vara gainile mele nu se oua) cu 50 centi pana m-am enervat si am zis ca nu mai iau local si am trecut pe bio, cele locale erau si mici mici, zici ca erau de prepelita, deci preturi nesimtite, si aveau galbenus galben, cele bio erau mari si aveau galbenus portocaliu, nu o sa mai cumpar niciodata oua locale pt ca ajung sa ma coste mai mult decat cele certificate bio si sincer am mai multa incredere in cele bio decat in tarani.
Intre produsele unui taran si produsele conventionale nu vad diferenta la gust, intre produsele bio si cele conventionale e o diferenta enorma.
Si bio este scump, aproape dublu fata de conventional, poate la voi e mai ieftin, stiu ca la mama in Italia multe produse bio sunt mai ieftine, aici sunt scumpe.
Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane raw
Miere si eu de la o ruda din judetul Tulcea, vita si porc acum caut o alta sursa locala. Ulei de masline de la un grec care a zis ca are fertilizant chimic pt ca nu gaseste vaci suficient pe insula sa fertilizeze … i-ar trebui 25 tone de gunoi la ce supr. are asa ca cumpara numai 5 tone de ingrasamant (mai usor de transportat). Eu refuz sa cumpar oua bio care sunt mari. E clar ca gainile alea sunt fortate sa faca oua mari, din alimentatie (cu soia, cum bine ai spus). De la bastinasul nostru intr-o cutie de oua sunt si mai mari si mai mici, si e triplu fata de cele obisnuite. Pana o sa imi permit eu gaini…
Hahaha, iti dai seama ca nu cumpar oua mutant 😀 doar sunt mai mari decat cele de la tarani. Una dintre gainile mele face ou mai mare decat cel bio si nu ii dau soia, depinde de soiul gainii, cele albe fac oua mari, cele rosii fac oua mici.
Soia primeste si de la taran si cea hranita bio, diferenta este ca cea hranita bio poate nu primeste soia GMO pt ca soia bio de cele mai multe ori nu e GMO.
Am o cunostinta aici pe insula care se ocupa cu cresterea pasarilor, are oua mici si mari, le da soia si cereale si zice ca are oua bio, asta apropo de oul mic care nu e de la gaina pompata.
Gainile ei stau intr-un tarc mare unde nu e pic de verdeata, eu de la ea am cumparat gainile mele care nu stiau sa manance mai nimic cand le-am adus acasa, ma refer la frunze de varza, coji de castravete, coji de morcov, (acum mananca aproape de toate!) nu stiau asa ceva pt ca mancau doar cereale si soia si ouale alea sunt vandute pe vorbe ca fiind bio sau oua sanatoase de curte…si asa zic foarte multi.
Galbenusul portocaliu nu mi se pare deloc psihologic, ouale de la bunica mea erau mereu portocalii, la fel ouale de la gainile mele si nu le dau absolut nimic pt culoare sau pt ouat.
Dupa canicula din vara gainile mele au reluat ouatul abia in noiembrie cand in restul insulei in septembrie deja se ouau, dar eu nu le dau soia si nu le pompez cu cereale.
Alta persoana de aici din UK de data asta vinde “organic eggs” si nimic din ce le da de mancare nu e organic 😀
Multi nu zic chestiile astea intentionat, poate nu inteleg ce inseamna bio, multi cred ca bio inseamna crescut acasa si de aici intervin neintelegerile.
Si pt ca eu nu mai am incerdere in vorbe, pt ca m-am lovit in timp si am vazut ca vorbele sunt egale cu zero, aleg sa cumpar ceva certificat, unde sunt controale, unde vorbele nu sunt aruncate cu usurinta in vant.
E bine ca fiecare sa fie impacat cu convingerile sale, eu nu mai eram impacata cumparand de la tarani.
Am fost sustinatoarea taranilor inca din Ro, cativa ani buni pana mi s-a facut lehamite, taranul isi stropeste/pompeaza propria mancare din nestiinta si apoi e interesat sa faca bani, la fel si industria bio, dar industria bio e reglementata, taranul e de capul lui.
Na, eu nu vreau sa te conving de ceea ce cred eu, doar mi-am expus punctul de vedere!
Pup, femeie draga!
Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane raw
unii doar spun ca e bio, nu au validari. Minciuna e minciuna. De aceea e musai sa intelegem si sa verificam ce cumparam.
La noi la piata produsele de ferma au acelasi pret cu cele bio. Dar si eu imi pun intrebari.
Cica aproape toata soia e OGM . Si e OGM ca sa reziste la pesticide: adica totul moare in jur de atita stropit, doar soia supravietuieste.
Treaba cu galbenusul portocaliu cred ca e doar psihologica, am vazut intr-o emisiune ca dau nu stiu ce in mincare la gaini, ca ouale sa aiba galbenusul portocaliu. La fel ca somonii care primesc colorant sa fie portocalii.
din hrana si coloranti se modifica si culoarea cojii oualelor. Eu asa verific ouale de tara ca sunt ok: fiecare ou are forma diferita, culoarea cojii diferita etc. Luiza, ia zi, cum sunt ouale de la gainile tale?
Daca iti zic ca sunt sablon ma crezi? 🙂
Sigur ca de la gaina la gaina sunt diferente, cum am scris si mai sus, cele rosii fac oua mici, cele albe fac oua mari.
Eu am una singura alba care imi face oua mutant 😀 si sunt trase la indigo, aceeasi marime, aceeasi coaja, aceeasi culoare.
La fel, cele rosii fac mereu oua identice, diferentele pe care le-ai observat poate ca sunt din faptul ca ouale provin de la gaini diferite si atunci e normal sa fie diferite, sa aiba si culoarea cojii diferita si marime diferita, daca pun deoparte oua de la aceeasi gaina nu sunt diferente, ouale sunt la fel, daca strang in cos oua de la toate gainile atunci sunt diferite.
Nu le dau nimic naspa de mancare, le dau seara putine cereale (porumb si grau), in rest mananca pe afara ce vor, masline, iarba, trifoi, insecte, cand era rodiul in rod mergeau si mancau si rodii 😀
Ce le mai dau eu: lamai (tot se strica lamaile si nu reusim sa le dovedim si le si plac lamaile), pulpa de la sucuri, vara le cumparam salata si le dadeam si castravete, rosii, pepene, ceapa, le mai dau si acum resturi de la legume si fructe, coaja de banane doar cand cumpar banane bio.
Dar imi dau seama ca nu toata lumea are luxul de a creste gaini asa cum le cresc eu, libere pe maidan, printre maslini in livezi, aici am un noroc fantastic si chiar cred sincer ca oua mai bune ca astea de la gainusele mele nu as gasi nicaieri.
Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane raw
La bunici erau diferite, si ca avea gaini diferite. Unele oua mari alte mici, unele faceau coaja subtire, altele coaja alba, altele pestrite etc. de puteam recunoaste si cine ce o facut :)). E drept ca le dadea doar seara/dimineata porumb si in rest pe camp, poate si de aici diferentele. Tin minte cand punea de closca aduna oua de la fiecare, mai lua si pui idn alte parti etc. si facea permanent o schimbare. Si nu lasa cocos de pe an pe an ci il schimba, vorba aia “sa schimbe sangele”
Da, de la gaina la gaina sunt diferente la oua.
NU stiam de schimbatul sangelui 🙂 o sa ma gandesc daca o sa le schimb si eu cocosul la anul. 😀
Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane raw
asta cu “sangele” e pt diversificarea genetica 😉 , daca vrei sa pui closca atunci e musai.
Vai Luiza gainile tale mananca lamai si rodii netratate, in momentul asta iti invidiez gainile, sincer…..
Cam asta zic si eu intre local si bio, prefer bio ca nu stiu ce da fermierul ala de mancare animalelor, sau cu ce isi stropeste culturile….
IuliaBe, eu zic ca Luiza a evoluat f. mult in aprecierea produselor, a invatat si descoperit si e atenta la multe tips & tricks. Avem noi ce invata de la ea 🙂
Luiza, ai putea, te rog, sa faci poze si sa ne prezinti cum arata lamaile netratate de la tine? dar rodiile? ca la noi in copaci nu cresc din astea 🙂
O femeie, lamii netratate poti sa ai in ghiveci.
Dar e tare fain ca ne spune Luiza despre gaini. Eu am oua bio luate din Padurea Neagra, mi se parea ca galbenusul e suspect de portocaliu.
Apropo de local si bio: sunt unii care nu-si iau certificare, pentru ca i-ar costa prea mult.
Ideea e ca nu poti sa ai incredere decit in ce iti cresti tu cu mina ta.
In Romania vorbeam de lapte si mi-a zis cineva ca laptele de la vaca se strica rapid, si cel care nu se strica e clar ca e tratat cumva. Am inceput sa ma intreb ce-o fi cu cel pe care-l luam de la ferma(bio) cind mergem in Germania, ca tine si cite o saptamina. Am incercat sa fac brinza din el si n-a iesit ce trebuia. Asa ca am intrebat-o pe fermiera, ne-a zis ca e racit imediat cum e muls, si daca vrem sa facem brinza sa ii spunem, ca ne da lapte neracit.
Eu de unde iau laptele am fost si intrebat ( mergem de cateva ori pe an). La mulgerea cu aparatul special ca nu i=am inteles numele il racesc imediat la 5 gr deci nu apuca sa se contamineze de nicio bacterie si nici mediu de dezvoltare nu e. Apoi il imbuteliaza in sticle de plastic cu capac ermetic ( ermetic de nu imi curge in sacosa zgaltzaita prin metrouri). La mine laptele se strica in 3 zile daca il tin in sticla imbuteliata de ei. Eu il congelez daca il consum peste o sapt. si daca in sapt in curs in fierb ca fiert rezista mai mult. Crud il las pt 2 zile.
Imi iese branza – o bunatate. Si branza dulce ce o iau de la ei se strica in 4-5 zile de stat in frigider.
Da, si la mamaia se strica rapid, pt ca era muls cald (40gr iese) si ramanea strecurat in galeata plina, pana a 2a zi, la temperatura ambianta.
Iarba :). In perioada in care gainile sint harnite cu iarba proaspata ( cu cat mai multa cu atat mai bine) pe langa cerealele de baza, galbenusul devine mult mai portocaliu – asta e varianta naturala. Echivalentul nu il cunosc.
da, e mare diferenta 🙂 . Se vede si iarna la tara (ok, unele oricum opresc ouatul de la ger…).
Inca nu ma gandesc la closca.
In octombrie am mai luat 10 puicute si din Decembrie estimez ca o sa inceapa si ele sa ne dea oua.
Sunt toate rosii si o sa fie interesant de vazut cum arata ouale, daca vor fi diferente.
Dar retin ideea cu schimbatul amorezului! :))
Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane raw
daca nu vrei sa pui de closca, nu ai nevoie de cocos. Decat pt o piftie 😉 . Gainile se oua (la propriu ovuleaza) ca e mister cocos, fie ca nu e. Mister cocos face ouale fertile si gainile fugarite, iar ouale poti sa pui la clocitoare. Tin minte ca la tara cand voia cineva oua de pus la closca intreba daca mamaia are cocos si daca e bun si calca gainile 😀 😀
Am luat conserva de ficat de cod…cred ca o sa zic fetei ca-i un fel de foie gras, cand l-am pus la frigider am dat peste conserva de foie gras, tot ma intreba ea cind o s-o mincam…
Am studiat oferta de somon salbatic, intr-adevar sunt o gramada congelati, vin din Pacific. Dar n-am luat: mi se pare dubios ca-s destul de ieftini. O sa o intreb pe dna de la mag bio de ce nu ia din aia. Ea stie o droaie de lucruri.
ca ficat de cod acum am ceva german/danez http://www.mytime.de/Fisch_und_Meeresfruechte/Fischkonserven/Spezialitaeten_und_Muscheln/Bornholms_Dorschleber_in_eigenem_Saft_und_Oel_4502060231.html?product_id=6f28b73efb260f849120b03a5a041577&category_id=210001176 ( 99% ficat de cod). Oare ce e este 1% ? M-ai prins, nu am citit bine eticheta 😀
Data viitoare cumpar mai multe cutii si mai divers si le compar.
De obicei 1% e sarea; Eu am luat de la o firma din mag bio, cica pescuit durabil MSC cum scrie si pe al tau, fara sare(era si cu, dar am zis sa incerc), la 3 euro. Si apoi am vazut la Cora, de la alte firme, nu scrie ca-i pescuit durabil, cu 1% sare. Am luat si de-ala, la 2 euro. Tot la Cora au cu tot felul de alte chestii: aroma de fum, lamii, etc, dar prefer simplu.
E ieftin al tau. Ia sa vad ce mai au pe situl ala.
la sigla de pescuit durabil MSC ma uit si eu, tocmai pt ca e garantia ca e pescuit si nu de crescatorie. Nu m-am gandit sa comand online, pretul de 1.8 e bun si pt mine.
pretul e super, eu la carrefour dau 2.5; tu cat dai la cora?
2.38 la Colruyt.
Data viitoare cand ma duc in Germania iau mai multe conserve, ca le consumam si sunt ok la gust.
La voi e mai scump decit in Franța?! M-am uitat pe conserva mea de la Cora, MSC si ea, Connetable 1,98.
Ca tot vorbeati de sardine, unele marci sunt mai bune decît altele, eu am descoperit acum vreo citiva ani conserveria Gonidec( face marca les Mouettes d’arvor) sunt mai scumpe, dar mult mai bune decît altele.
Da. Mult mai scump, cam 20-30%.
Elena da, e mult mai scump, noi pana anul asta mergeam la Lille pt cump de Craciun si doar din diferenta pe branzeturile din lait cru ne scoateam benzina… daca mai adaugam si conservaraia (spre ex cump naut la conserve de 800gr la pret ca aici pt 400gr) sau la scoici, foie gras si alte din categoria asta, faceam economii tare frumoase….
chair si la unele vinuri, mai ales la Malbec-ul produs in Fr
Nu stiam. Si noua ni se pare scump in zona pariziana, iar Cora e mai scump decît altele. E drept ca mi s-au parut scumpe restaurantele la Bruges sau Bruxelles, dar credeam ca nu stiam unde sa cautam.
Zicea sotul care lucrează cu hipermarket urile, ca ele isi modifica preturile in functie de zona, iar daca sunt mai multe magazine in zona, automat scad preţurile. Asa de ex Casino are 3 niveluri de preturi, functie de implantarea magazinului. Noi am dat din greseala la Paris peste un Naturalia dintr-un cartier popular, nu am stat sa calculam pretul per produs, dar de cite ori mergem acolo, ne miram ce ieftin am ieşit.
la fel la ikea. Am mai studiat si pe net si vazut ca mai e o tactica de marketing: scad pretul la x produse si ridica la altele, pt ca oricum se vand si ies in profit; diferentele sunt intre tari/magazine/francize. Asa ca iti recomand sa studiezi si ofertele de la altele 😉
Pt asta ramane insa o solutie banala si minunata: traiul in comunitate. Intreb prietenele si vecinele, comandam online in gasca, promovam, comandam cantitati mari, urmarim promotii si le anuntam la ceilalti etc etc etc.
Am luat aceasta reteta acum cateva zile de pe siteul tau iar astazi am reusit sa o gatesc si pot sa spun ca a iesit demential de buna 😀 Mersi pentru idee si am sa mai incerc si alte retete de pe siteul tau. O zi frumoasa!
Mulțumesc! Valoros articol.