Octombrie: ce mancam de sezon adica ce legume, fructe, peste, carne

Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)

Octombrie. Luna exploziei de culori si arome in piete si in camp. Luna cand legumele sunt mai mici (vremea nu mai e prietenoasa) dar nu mai putin bune! . Luna cand ne gandim daca vrem sa punem muraturi, cate stocuri facem, cat congelam. E luna cand iesim afara si la 15 gr in maneca scurta pt ultimile rezerve de vitamina D.
Ce consumam noi
1. Pesti.
-crap, pastrav, biban, salau etc. Proaspeti. La iarna o sa regret pestele asta proaspat.

2. carnuri mai mult ca in vara. Daca aveti vreun vanator in jur, nu ezitati sa il intrebati de vinde iepuri sau fazani, iarna e sezon de vanatoare. Eu nu mai am de unde, dar cand eram in iasi am mancat cativa urechiati ;). Creati o legatura, cumparati periodic. Eu nu mai am de unde si tare regret. In rest, cred ca e sezonul de pasari, porcul e la iarna, mielul la primavara, vitel mai rar

3.lactate sunt grase: iaurt, smantana, unt, lapte. Iau le iau toate de la un bastinas. Sa nu uitam ca si animalele se pregatesc de hibernare deci oile nu mai dau lapte de la sfarsitul lui octombrie, asadar cui ii place, poate sa puna branza de oaie la putina, sarata.

4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. Octombrie e inca sezon de rosii, dar rosii de camp, mici, amarate, patate, cu miros, astea sunt rosiile ce se mai gasesc acum si numai in sudul tarii. Mai sunt unii ce culeg rosiile de gogonele (mai ales cand se anunta vreme nasoala) si le lasa la loc intunecat pana se coc. Dureaza si 2-3 saptamani dar ajung rosii nu culoare intensa ci cu tent rozalinda.
– brocolli si conopida si verze de tot felul, fie de bruxelles, fie kale. Piata e devenita o adunatura de coline de verze si de munti albi de conopida.
-reies salatele verzi si ceapa verde si ridichile. Minunate.
-ma bucur si defrunze de papadie, mai am niste condurasi pe balcon.
-ceapa, usturoi, praz, marar, patrunjel, etc. spanac,stevie, rucola, valeriana etc. orice cu frunze verzi (din astea pt rumegatoare, care se mesteca bine in gura, pana devin suc-pasta )
La verdeturi va recomand sa le uscati/congelati pt iarna. Deja leustean nu mai este.
-ardei si grasi si kapia, si galbeni tuguiati si gogosari, dovlecei (cam pana aici le-a fost), castravetii mici si eu sunt pe final etc
-dovleci. Placintari, de supa, spaghetti, au inceput sezonul dovlecilor.
-ciuperci. Visez la ghebe. Doar visez. Ciupercile sunt in sezon in septembrie, octombrie, noiembrie: galbiori, bureti de roua, hribi si ghebe… pe acestea le stiu, si le-am consumat si stiu sa le culeg, pe acestea le-as consuma si culege si cumpara.
-fasole uscata si fasole verde. Eu am congelat ceva fasole verde, scot cate un pumn din cand in cand.
-puneti de muraturi. In Septembrie a fost cam cald, dar in octombrie nu mai bine. Pt cine are spatiu mare, ai puteti puneti la murat varza (eu o toc si pun cate un borcan, fix cat consum eu). Mai am 3 borcane de gogonele si unul de castraveti, sper sa fie un succes fulminant :). Pt cine are cum pune pepenei la murat, aveti toata invidia mea. La iarna vor completa minunat meniul zilnic, ba chiar am mese cand mananc numai muraturi (mi se pare best sa consumam mono-mese, adica un singur aliment, de ex. muraturi, sau numai mere, sau 2 banane etc si nu mesele cu multe ingrediente ce ametesc corpul si asborbtia) iar flora bacteriana oferita de muraturi are rolul ei
-radacinoasele: morcovi, gulii, napi, cartofi, pastarnac si radacina patrunjel, teline etc.

5. Fructe de sezon.
-Prune si struguri, ultima strigare. Must. Este apogeul si maturitatea lor, boabele de struguri incep sa cada de pe vita, asa ca puteti incerca o zi sa consumati numai must, must din belsug (dati o sansa si soiului capsunica, soi autentic).
-Nuci, castane, alune
-mere, pere, gutui (perele si gutuile sunt mai perisabile)
-afine si zmeura, ultima strigare. Dar nu e bai, ca incep sa apara catina, coarne, porumbe (niste afine mai amarui, cu sambure, cresc de nebune salbatice pe dealuri /munte si valorile lor sunt minunate)
-smochine verzi (adica neuscate), kiwi (deja se creste si la noi deci putem sa zicem ca e si local si de sezon)
etc.

Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte, naut, fasolica, seminte de in, cartofi. Incercati si hirsca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Caut seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, probabil voi presara pe ici, pe colo.

O sa adaug pozele de pe fb de la Nicoleta, cunoscuta ca Histamina in lumea virtuala (cea ce mi-a dat o sansa la meniu prietenos cu alergiile si cu 300 lei pe luna, o femeie consecventa si minunata), si pt care ii multumesc de cate ori imi fac meniul saptamanal.
Ea merge periodic in piata Pucheni (en gros) de unde isi cumpara produse locale.

O sa atrag atentia ca acestea sunt de referinta. Nu respect 100%, doamni feri si pazeste, dar incerc sa le consum zilnic, sa le am la fiecare masa, sa fie ca o baza. Este minunat sa profitam de ele, am zile/mese cand aleg sa mananc doar un tip de fruct/leguma tocmai ca aroma e minunata si nici nu simt nevoia de altceva.

Voi ce mai consumati in octombrie, de sezon?

27 thoughts on “Octombrie: ce mancam de sezon adica ce legume, fructe, peste, carne”

  1. Nu pot mânca iepure, mi-e atâta de milă de ei, parcă mi-aș mânca pisica 🙂
    Super faină ideea ta cu legumele de sezon numai că octombrie a trecut de mult, aștept luna noiembrie, chiar decembrie să văd ce recomanzi că eu sunt cam pe dinafară. Noroc că am congelatorul plin cu tot felul de verzituri de astă vară.
    Ioana recently posted…7 verbe pentru 7 zile #29My Profile

    1. E buna asta cu iepurele ca parca ti-ai manca pisica. Tot asa simt si eu. Dar am gatit o singura data la cererea familie acum vreo 7-8 ani. Nu era rău, dar avea cam multe oase. Insa apoi am zis ca eu iepure nu mai fac niciodata. Chiar si la magazin puii se vand fara cap, dar iepurii saracii sunt intregi, cu cap cu tot, tare mila imi fac.
      Tot mâncare pe care n-o mai pot minca e ciorba de burta, care imi placea foarte mult. Pina m-am hotarit odata sa fac eu: burta era curata, spalata. Dar m-a ingretosat tot procesul tehnologic, mirosul, asa ca ciorba aia n-am mincat-o si de atunci nu mai pun gura pe ciorba de burta.

      1. Pt ciorba de burta condimentarea e minunata asa ca eu am ales sa fac imitatie cu piept de pasare sau cu ciuperci. O fac de 1-2 ori pe iarna, e o ciorba ce preia mult efort si multi pasi. As putea-o trece pe meniul de Craciun.

  2. pt vanat la pret ok iti recomand Lidl – oferta e tare variata de la prepelita (tavita cu 6 bucati) si alte zburatoare salbatice,la iepuri, cerb, mistret etc tot ce vrei; acum gasesti si 30% reducere; totul e vanat, fie din Be fie din Europa de est….

    1. ia sa dau o raita, nu fusei de mult timp. La prepelite ma feresc ca toate sunt cu antibiotice si hrana speciala (altfel in crescatorii nu supravietuiesc). Iau din astea cand alternativa e o gaina. Dar iepuri si cerb si mistret suna f. bine.

          1. Da, da, cailles…. pai si de ce le trec ca produs de vanat? Scuze, pun intrebari ca un copil de 5 ani….

        1. in ro nu stiu pe nimeni sa vaneze prepelite ca sunt prea mici dar sigur stiu 2 crescatorii de prepelite si business-uri: carti, clocitoare, rafturi de crescut etc ( am vrut noi sa ne apucam de business prin 2009-2010 si totul era chimizat, antibiotizizat, si greu de prins contracte cu supermarketurile pt oua….)

          1. Si eu ma indoiesc ca cineva impusca prepelite ca sa le vinda la Lidl. Hai ca dintr-o caprioara ai volum mare, dar dintr-o prepeliţă?! Desi cred ca si caprioarele vin tot din crescatorii. De aia sunt destul de sceptica cand aud de somonii vanduti la lidl ca fiind salbatici. Si nici n-am vazut aici la lidl salbatici, doar de cultura.

          2. deja identific usor somonul de cultura de cel salbatic pentru ca cei de cultura sunt mult mai roz, mai grasi, si mai pufosi. La Cora gasesc somon pescuit, congelat. Uneori au reduceri asa ca pot sa cumpar cantitate mare, si am 2-3 sapt.

    2. Eu am fost odata la lidl si eram gata sa bag in cos ceva vinat si cand m-am uitat la compozitie am renuntat, ca pe linga carne continea ceva ca sa o umfle si sa ii adauge volum. Am uitat cum ii spunea( gen celuloza de citrice), dar vazusem o emisiune cum ca trebuie sa fii atent la carnea cumparata, ca de multe ori crezi ca iei carne dar in fond are aditivi care servesc doar sa fie mai ieftin produsul. Si m-am uitat la toate produsele acelei game si toate erau umflate artificial.

      1. uite ca nu m-am uitat pe eticheta pana acum; bun deocamdata Jumatatea refuza sa cumpere din cauza mea 🙂 ca cica nu e sigura carnea, daca-i infestata :))))) tampenii, ma rog, n-am nervi sa stau la parlamentari; insa cu prima ocazie cand o fi sa merg la Lidl chiar ma uit pe eticheta

  3. iepurele de la Lidl sa stii ca nu e chiar senzatie (ca am vazut ca a scris cineva mai sus) si stii ca sunt fan Lidl :P. Peste proaspat mai greu pentru ca de la pescaria din piata nu am incredere sa iau si in supermarketuri e destul de scump. Ce consum cel mai des in perioada asta? Salata verde (mama ne si zice ca am spart norma la salata), mere, struguri si gutui. Gutui am cumparat mai multe si le tin in beci. Anii trecuti am avut gutui pana prin februarie.

    1. Alimentaţia e si in functie de regiunea unde locuiesti. Ca la noi in Ardeal nu se prea maninca peste, dar aici in regiunea pariziana, vine direct pescuit din mare, scoicile tot de acolo .De fapt tine tot de productie locala.
      Vindea acum citeva saptamini pescarul nostru creveti vii la un preţ prohibitiv. Am luat sa gust totusi. Dupa aia mi-am zis ca într-adevăr n-au nimic de a face cu astia gata fierti, decongelati si cu sulfati. Si mai bine luam mai rar si mai putini din astia ,decit ce luam de obicei.

  4. La noi e in toi sezonul de oua 😀 gainile au reluat ouatul asa ca ne bucuram de ousoarele de la gainile noastre.
    Aici gasesc carne de vitel crescut in zona, cu iarba, aici la noi doar vara nu exista iarba in rest din toamna pana in Iulie o sa tot fie iarba de mancare pentru animale.
    Miel nu am gasit local, am tot citit ca mielul din Noa Zeelanda este sanatos pentru ca e crescut aproape exclusiv cu iarba si chiar am gasit pulpe de miel la supermarket dar sunt congelate si din cauza asta am tot amanat sa iau.
    Pestele nu imi place dar ma fortez sa mananc sardine pt Omega 3 si Vit D.
    Gasesc aici niste conserve de sardine exceptionale, in ulei de masline, pacat ca nu-mi plac haha.
    Luiza recently posted…Ce am mancat saptamana asta si o reteta de bomboane rawMy Profile

    1. Nici mie nu imi plac sardinele. Modul in care le consum si apreciez sunt la gratar bine facute sau chiftele (le toc bine, cu tot cu oase).
      Iar pt ouale proaspete, te admir si invidiez! Sunt de sezon 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge