Fara numar, am auzit pe multi. Statisticile europene confirma: romanii sunt din cei mai cheltuitori europeni de Craciun, cam ca americanii (poate de aia ma inspir din blogurile americane de finante personale). Ca doar Craciunul e cea mai importanta sarbatoare la romani. Dar uitam usor ca vine ianuarie: o luna cu 31 zile, cu intretinere de iarna, cu mancare de iarna (scumpa).
Si la mine in casa e la fel: pur si simplu avem cateva obiecte care ni le dorim si pe care le voi pune sub brad (kindle-ul, daca!!! imi va accepta amazon plata, pana acum 2 carduri mi-a rejectat). In ultimii ani, an de an am avut o suma alocata pt cadouri si construit din timp o lista de cadouri (anul asta am zis 300, am decis sa fie un an f. generos 😀 ).
Din pacate multi dintre romani nici nu stiu cat vor cheltui pe cadouri…
Pozele sunt graitoare: exista un precedent in a cheltui mult de sarbatori, de a intrat in datorii pentru asta, si de a persevera in aceste datorii.
Mai pe placul meu este faptul ca 50% din romani si-au pus pe lista de lucruri de facut pe anul urmator e un plan financiar.
Poze preluate de pe site la ING. Slideshow-ul e sugestiv.
Lista de cadouri pe anul asta:
– Mos nicolae: mami, tati, fata (checked: card cumparaturi, card cinema, jocul cerut, plus un scrable)
– Craciun: mami, tati, fata (tati checked: card cumparaturi, mami incearca sa cumpere kindle de la amazon dar are 2 reject-uri la card, fata … )
– cadou Vicky (carte de colorat adulti + ceva handmade nefacut inca)
– cadou colectiv pentru 2 familii prietene (cos mancare + handmade)
– donatie asociatie copii (checked)
– mai completez cu decoratiuni de brad handmade (serile).
Pt mine amazon a rejectat 2 carduri la achizitia kindle-ului. Sa fie vreun semn? 😀
Doar ganditi-va ca se poate face si un cadou simbolic, si un cadou frugal, fara afectat dramatic situatia financiara a familiei. Multi nu primesc prima de Craciun si nic intr-un caz nu e musai de cheltuit toata aceasta prima in ajunul de Craciun.
Va scriu in weekend despre cadourile handmade care le fac acum: decoratiuni de brad.
Eu nu am alocat niciodata lunii decembrie un buget suplimentar datorita sarbatorilor. Da, stiu ca sunt diferita :).
In principiu, stiind ca facem ceva cadouri (si nu toate frugale), avem tendinta sa ne restrangem cumva la inceput de luna, pentru a avea ceva mai mult catre sfarsitul ei. Cadourile le iau de altfel in timp, putine las pentru decembrie (pentru ca oricum fac la jumatatea lui decembrie 2 comenzi la Mega + una pentru noi care ne costa destul).
Lucrurile sunt destul de firesti, ne ajuta si vremea de afara, care nu ne incurajeaza prea mult sa iesim, se si intuneca foarte repede…
Iar daca mai mergem si in vizita la parinti, asa cum se intampla de obicei, partea de mancare e bifata :).
Iulia S. recently posted…Gesturi mici: provocarea lunii decembrie
am avut ani cand am cheltuit mult, am avut ani cand am luat din octombrie cadouri. Am avut ani cand am redus la minim cadourile. Anul asta e un an generos pt familie. Fiecare varianta e buna, atat timp cat nu dezechilibreaza bugetul familial.
Ah, statisticile, ies la socoteală aşa cum vor ei ! Da’ pe ăia de la ţară şi din oraşele mici care au porc în bătătură, păsări, ouă, grădinuţă de legume, pomi fructiferi (din care îşi fac conserve ) i-or fi pus la statistici ? Eu am participat 2 ani la rând la statistici pt. ro. , cred că i-am dat peste cap cu câtă carne am cumpărat pt. fripturi şi iubiţii mei cartofi fără de care nu mă simt bine hihihi ! Pentru casă am rezolvat cadoul ( am cumpărat oala mult dorită ) ştii tu care, si de 200 lei economisiţi cu această ocazie voi cumpăra alte cadouri. Deja 130 s-au dus că am comandat de la Gerovital produse cosmetice pentru mine şi soţ, azi am primit avizul, mâine mă duc să ridic coletul de la poştă. Am în colet şi un cadou, un lapte Doina pe care pot să-l fac cadou că mai am unul neînceput si altul din care folosesc în prezent. Am avut şi transportul gratuit ! Mai am deci 70 lei şi am terminat socotelile ! Fac un coş/pungă pt. o doamnă pe care vreau să o ajut, am deja două produse cumpărate şi încă vreo patru pe lista ! Pt nepoţel mi s-au adus cadourile mai demult ( că aşa am cerut ) iar eu am dat banii ! Pt. Craciun şi revelion am la congelator tot ce îmi trebuie, rămine să cumpăr doar fructe si legume, un kil’ de mălai pt. mămăligă şi două kile’ de făină pt. pâine. N-am intrat niciodată în datorii ca să fac cadouri, pur şi simplu dacă n-am avut posibilităti n-am făcut cadouri !
din pacate da, cunosc persoane ce intra in datorii de sarbatori. An de an. Sper sa citeasca si comentariile 🙂
Ma bucura cele scrise de tine, modest nu inseamna sarac, ci cumpatat!
Asa e, si nu e nici o rusine sa ai buget limitat. Rusine e pt aia care pun valoare pe material. Si eu cunosc oameni care sparg cardurile de credit like there is no tomorrow
noi am avut si sarbatori cu cadouri simbolice, si consistente, cum ne-a prins vremea si nevoile. Anul asta ne luam masina de spalat vase. Sper, ca nu incape cum planuiam in mobila, vine un nene vineri sa evaluam situatia, dar dupa cum vad eu, o sa primim si iepurasul, cred ca tb sa schimb partea de jos la juma de bucatarie si n-avem acum bani de asa ceva, hmm…
Au fost ani cand ne-am luat felicitari si pupaturi si tot bine a fost. In copilarie tin minte ca asa era si la ai mei, ani cand primeam toti sosete sau pijamale, si ani mai generosi
Ah, vezi ca la amazon iti trebuie Mastercard si sa fie legat de contul de amazon cu care comanzi. Muhahaha
Diana recently posted…la fisc si ce sarbatorim noi azi
deci partea cu felicitarile imi place, aia cu muhahaha nu imi place. Si desi plata a fost rejected, spune ca imi vine azi coletul. Vivat amazon 😀
Pai eu am Visa, nu mastecard, si cred ca nu-i legata de cont, numai daca vrei.
Noi in decembrie folosim tot ce putem in materie de cecuri, puncte, tichete cadou…Nu facem cheltuieli prea mari, doar la mancare,ca ma pun ai mei sa le fac foie gras si de Craciun si de Anul Nou.
noi visam kindle-ul de mult timp, asa ca asta cerui lui Mosu’. Si Mosu asta nimic, frate!!! 😀
Pai cum, ca ai zis ca vine 🙂
eu de cand am emigrat nu ma mai ingras de sarbatori :)) nu-s fan mancare traditionala, adica mananc si imi place, dar n-as sta ore in sir sa fac. Asa ca la noi, cheltuiala cu mancarea e ne semnificativa. In seara de ajun si de revelion fac o friptura mai fitzoasa (din care mancam si a doua zi ) si un desert, pun fata de masa, lumanari, vin bun, cadouri sub brad si gata 🙂
Diana recently posted…la fisc si ce sarbatorim noi azi
gata, am inca un email, a fost expediat azi :D. Dupa alte 3 emailuri primite: 1 ca e pe drum si 2 ca plata a fost rejected. Traiasca serviciile amazon 😀
La masina de spalat ia o varianta semi-incorporabila. De obicei acestea sunt facute sa incapa sub blat, insa au si fata standard. Scapi usor de modificarea mobilei daca scoti un corp de bucatarie.
Daca vrei incorporabila si sa nu se vada, atunci e mult mai scump.
Ana Maria recently posted…Acatistul Sfantului Nectarie la Ceas Aniversar
asa am montat-o si noi. Doar ca acum a stricat-o sotul 😀 😀 -deja am mainile varza (a venit si frigul). Sper sa mi-o repare cei din garantie.
Problema e adancimea, ca inaltime si latime incap, iese cu 10cm in afara mobilei si oriunde as pune-o ori jumulesc juma de mobila sa dau de tevi pe un perete, ori renunt la usile de la debara pe altul si nu-mi convine nici una dintre variante. Vad maine ce zice nenea, dar cred ca tb sa schimbam toata partea de jos unde e chiuveta si s-o facem toata mai adanca cu 10cm si o putem pune in asa fel incat sa pastram si usile la debara. Oricum, incorporabila e f scumpa si nu vad sensul, pe mine nu ma deranjeaza estetic asa de tare ca sa dau 300 eur in plus
Diana recently posted…la fisc si ce sarbatorim noi azi
Farmecul sărbătorilor nu stă în numărul banilor cheltuiţi, ci-n feeria sufletească de a fi alături de cei dragi şi, de ce nu, alături de cei ce sunt în vreo oarecare suferinţă.
Recunosc, sunt tare zgârcit cu mine în perioada sărbătorilor, nu-mi iau nimic, iar în familie, strict cu privire la daruri/cadouri, trebuie să zic că nu facem caz în această perioadă, ene cumpărăm/dăruim atunci când este nevoie, indiferent de ziua din an în care facem acest lucru.
În perioada asta n-am cumpărat nimic special, doar câteva globuleţe pentru brad (de doi ani avem brad de plastic) pentru că globuleţele avute în anii anteriori ajunseseră la vârsta senectuţii. :)))
În casă le avem pe ale noastre, tăiem şi porc, deci partea cu hrana e încheiată. Nu văd de ce să dau cu banii în sus când numai încâlzirea mă costă 600 lei lunar, în condiţiile în care centrala este pe lemne iar lemnul s-a scumpit enorm.
Altfel, aştept sărbătorile pentru a colinda cu tinerii, pentru a mă bucura de liniştea din sânul familie, de minunatele slujbe şi de clipele în care (sper să fie cazul) ningând, să fac pârtie şi să mă uit cum se dau copiii cu săniile.
Aaa, mai am bani puşi deoparte pentru colindători, afară de celelalte daruri oferite (covrigi, cozonac, mere, portocale), unii din ei cântă aşa de bine şi pun atât de mult suflet încât merită şi ceva peste darurile obişnuite.
Parinte, asta e farmecul sarbatorilor: caldura sufleteasca si sarbatorirea nasterii lui Iisus. Sper sa ne aducem aminte de asta, si nu de cheltuieli.
Musai sa remarc cat de gospodar sunteti: porcul si lemnele exista acolo, semn ca sunteti pregatit pentru iarna 🙂 .
Nici eu nu am o suma anume pe care sa o pun deoparte de sarbatori. Cadourile sunt dupa inspiratie, important e sa fie ceva ce se potriveste celui ce primeste cadoul. Anul trecut am luat bilete la opera pentru toti amatorii din familie. Si fac si eu cosuri cu bunatati pentru cumnatele mele si pentru vecini 🙂
Daniela Posonidi recently posted…Frunze
Daniela, ce pui in cosurile de bunatati?
Marmelada, dulceata, lichioruri de fructe, prajituri de casa uscate din ce fac pentru sarbatori ( din cele care se pastreaza bine ), miere din Romania ( aici nu se gaseste de tei si de salcam si e o delicatesa pentru greci ), cate o sticluta de tuica de la tata, boia de ardei dulce tot din Romania, cumparata la producator, cimbru uscat si menta din gradina, sirop de mure sau capsune si ce se mai gaseste in camara. Chiar si macaroane de casa, cand am la indemana. Daca mergem in vreo excursie inainte, iau dublu, triplu ce cumpar pentru acasa si impart ( vreo branza mai speciala sau o sticla de vin renumit, etc. etc. )
Am mai facut si sare aromata ( cu lamaie, patrunjel, telina si lista ramane deschisa ) si pe acelasi principiu, zahar cu aroma de portocale sau mandarine. Se da zaharul sau sarea amestecate cu frunzele sau coaja prin blender si apoi se usuca totul in cuptor.
Anul asta am lichior din fructe de soc. Trebuie sa adaug doar siropul de zahar. Va fi ceva ce n-am mai gustat 🙂
Daniela Posonidi recently posted…Frunze
multe bunataturi spui tu acolo, si mai ales nu scumpe! Ramane de gasit recipiente dragute si accesibile ca pret, si cosul cadou e nemaipomenit 🙂
Eu nu sunt deloc o fire econoamă ba aș spune că sunt cam cheltuitoare dar decembrie nu difera cu nimic fata de celelalte luni ale anului. Eu incep sa fac cumparaturile de Craciun (cadourile) din februarie 🙂
Cumpar atunci pentru ca reducerile ajung pana la 70% si zau ca merita. Caciuli, pijamale groase, manusi, pulovere… In vecii vecilor n-as cumpara asa ceva full price. Si da, am puterea sa ma abtin inca 10 luni si sa nu le dau celor dragi. Am un loc unde le tin bine ascunse 🙂
Ioana recently posted…Un vot costă 2 minute și are valabilitate 4 ani
si ideile tale sunt magnifice: in februarie preturile scad la 70% si e pacat de ratat.
Si eu am primit acum trei ani un kindle de pe amazon de la Mosu, dar nu stiu sa-ti spun ce card a folosit 🙂
Cat priveste cadourile de sarbatori, deja le avem pe mai toate in casa, adica pe cele pentru fete, parinti, fini si unii prieteni. Pe altele e adevarat ca le facem atunci in functie de ce mai apare pe moment, ca noi suntem calatori in zilele alea si nu stii niciodata cu cine te intalnesti, dar niciodata nu ne-am devastat bugetul. Am daruit fiecarui om intalnit cate ceva, oricat de putin, dar am si primit. Dar din dar se face raiul, asa ca, cumva, prin grija divina, nu am simtit niciodata sarbatorile ca pe o povara.
minunate idei! .
Da, asa e, dar din dar se face raiul.
Uhhh cadourile astea 🙂 Am planuit ca Mos Nicolae sa fie mai modest, asa cum e traditia, n-ai cu cine :(, colocatarul a cumparat fara premisiune si jucarii. Cum scapa singur, cum cheltuie nesabuit, pe al 150007 lea lego pentru copii 🙁
Roxana recently posted…Jurnaliști pentru o seară la Opera Comică pentru Copii
nu as fi crezut ca voi auzi asta, dar fiica mea a zis acum 2 luni ca s-a plictisit de lego si nu mai vrea 😀 :D. Sa vedem cat o tine, ca tot cu lego elfi se joaca :))
cati ani are? sa stiu si eu cat trebuie sa mai astept pana aud chestia asta 🙂
la noi abia de anu trecut a inceput mania, pana atunci aveam in casa si nici nu se uita la el. din asta cu elfi nu au, ma tot bazaie, dar ma fac ca nu pricep bine. au, in schimb, lego frends, ninjago, city, duplo si alte asemenea minunatii…
Loredana recently posted…Bilant de decembrie
8 si juma 🙂 dupa 2 ani de lego lego 😀 😀
La noi e putin lego si muult playmobil. 9 ani. Isi tot amenajeaza interiorul la case, bucatarii, etc. Noi , dupa o sora si un frate mai mari, avem o gramada de lego si playmobil, asa ca nu mai cumparam decit playmobil la cite o ocazie. Si la cei mari nu prea ne uitam la bani… Noroc cu ei.
Prima de Craciun? In peste 12 ani de munca in Romania in diferite companii, tin minte ca o singura firma ne-a acordat o data o prima de Craciun si in valoare de 50 euro… 🙂
Din pacate Decembrie este o luna cu cheltuieli multe. Desi mi-am planificat sa pun niste bani deoparte luna asta, cred ca voi reveni asupra deciziei. Chiar daca tu nu vrei sa cheltuiesti prea mult, familia si rudele apropiate au pretentii nu neaparat ca asa sunt ele, dar se uita in jur si vad ca toata lumea e disperata sa cumpere, la supermaket se umplu repede cosurile, la haine la fel, incat daca tu nu reusesti sa faci fata cat de cat onorabil iti zic ca suferi de zgarcenie..
Nu stiu sincer daca exista vreo varianta de mijloc pt ca nu e bine nici sa iti strici relatiile cu familia, dar nici sa faci vreo nebunie financiara.
Daca mi s-ar acorda vreo prima, probabil ca as pune altfel problema. Dar tinand cont ca nu e cazul, la fel cum si in cazul vacantelor nu am vazut vreo prima/tichet de vacanta in 12 ani, nu am ce sa mai comentez.
Chiar imi vine sa rad, la un moment dat patronul de la una din firmele la care lucram mi-a zis ca in concediu stau acasa pe banii mei si nu pe ai firmei (dar asta era mai demult) :))))
Ana Maria recently posted…Acatistul Sfantului Nectarie la Ceas Aniversar
acum am prima 🙂 dar am decis ca o folosim pentru concediu. Fiind pt propria firma, imi ofer …ce vreau :).
Eu am decis acum cativa ani sa fiu contra curentului familiei si am luat cadouri simbolice (unele le-am facut eu). Au fost apreciate (nu de toti) dar imi dau seama ca unii oricum nu pot fi multumiti. Voiam sa facem ceva financiar si am reusit (din economii).
Vreo sase sute de lei in total, am un obicei, fac lista cu o luna inainte si ea cuprinde meniul de Craciun si An Nou, dar si cadourile pentru toata lumea.
Cumpar cumpatat si cu atentie, niciodata mai mult decat e nevoie, niciodata cosuri pline, niciodata pe ultima suta de metri.
A fost o gaselnita buna, economisesc si bani si timp.
nu valoarea e importanta pentru mine, fiecare are venitul si posibilitatile lui, conteaza enorm faptul ca ai liste, faptul ca esti cumpatata si depui atentie, si mai ales ca nu iti dezechilibrezi bugetul si ramai in ianuarie sa te intrebi cu ce sa …. ! .
Ma bucura ca sunt persoane cumpatate ca tine, desi stiu ca bula asta de aici de pe blog e cu persoane cumpatate pt ca asta e si targetul 🙂 – niciun om ce va da cautare de pe google dupa chestii scumpe nu va ajunge pe blog aici 🙂
Eu cheltui mult pe cadouri de Craciun. Ok, cheltui f mult. Ok, ok, exagerat de mult :). Dar nu pentru mine. De multi ani nu mi-am mai luat/sugerat sa mi se ia un cadou de Craciun. In schimb imi place enorm de mult sa ofer cadouri. Iau cadouri utilizand prima de sfarsit de an, pe care oricum niciodata nu o includ in bugetul anual.
De Mos Nicolae, in general donez unui ONG de are grija de copii cu dizabilitati si primesc in schimb niste pachete cu dulciuri. Pastrez 2 in familie iar pe restul le dau mai departe. Probabil sunt egocentrist… dar sunt sincer cu mine si recunosc ca am un sentiment mai mare de fericire cand donez si primesc un mic cadou la schimb. Acum cand recitesc ultima fraza par sa am un caracter de kko. Eh, fuck it, nu prea am cum sa-mi schimb sentimentele.
Bogdan, cat timp iti permiti financiar si faci asta cu draga inima, atunci sa fie bine primit. Ce nu mi se pare in regula sunt persoanele ce intra in datorii de sarbatori doar ca asa da bine.
sa stii ca pe cadouri nu am cheltuit mult pentru ca eu nu prea fac daruri scumpe de Craciun. Merg mai mult pe varianta cadouri simbolice. Anul asta am facut cate un glob pentru fiecare, personalizat cu nume. Am si gasit mai ieftin undeva 😛
ma bucur! un cadou ca asta il va vedea si atarna in brad si peste ani!
Chiar nu vreau sa cheltuim multi bani acum de sarbatori,vreau sa-mi fac o lista cu cele necesare si nu dau nici un ban in plus pentru altceva.Ma gandesc ca si meniul din acest an sa fie cat mai simplu si mai ales fara prea mult dulce.
Cadourile le-am avem 80% deja: mai facem un drum cu o sapt inainte ( piata si Metro) care vor acoperi si mancare si ultimile cadouri.
Eu voi cauta sa gatesc ceva special de Craciun dar nu mai mult de 3 feluri ( un aperitiv ce il voi servi si la mic dejun, fel principal: friptura cu salata si un desert). Ce mi-am propus e sa stau 1 maxim – 2 ore in bucatarie. Mancarea va fi pt 4 zile astfel ca de Craciun nu o sa iasa cu mult in evidenta nici ca buget, nici ca timp petrecut la cumparaturi. Excesul portionez si congelez
Am tendinta sa cheltui mult pe cadouri pentru ca le fac doar la cateva persoane, cele foarte apropiate sufletului meu. In timp, am invatat sa imi fac un buget, sa incerc sa il respect si din toata miscarea asta sa nu ma aleg cu datorii sau cu cardul de credit atins. Cadourile sunt deja cumparate si am ramas cu ceva de acolo incat sa imi iau si pentru mine ceva 😀 E o evolutie majora ca respect bugetul, dar nu am ajuns la nivelul la care sa pun deoparte surplusul.
Teodora recently posted…4 rochii pentru petrecerile din decembrie
da, e evolutie majora ca respecti bugetul. Good job, lady! si tine-o asa!
Niciodata nu intram in datorii pentru cadourile de Craciun! Pentru nepoti avem o suma stabilita de cheltuit pe care nu prea o depasim sau le dam direct banii ( asa isi cumpara ei ce isi doresc). Pentru noi adultii( luam necesitati si probabil cu cateva saptamani/luni inainte cand le gasim la pret redus. Pentru fete, majoritatea cumparaturilor le fac de Black Friday . De-a lungul anului cand isi doresc cate ceva le zicem sa puna chestia respectiva pe lista Mosului si de acolo ne inspiram. De obicei le iau varianta mai ieftina daca e posibil. La profesori facem cate ceva handmade, la fel si la vecini. Fetele daruiesc celor apropiati cate ceva facut de ele, am o zi ( gift maraton) in care facem cadouri pt cei dragi. Materialele le cumpar imediat dupa Craciun cand le gasesc cu 75% reducere si uneori chiar 90%.
Nici mancare nu fac foarte multa, nu imi place sa raman cu multe resturi. In ajun facem o mica reuniune de familie si gatesc sa ne ramana putin pe ziua urmatoare. Nici cu prajiturile de 15 feluri nu ma omor!
asta da disciplina!
Eu de cativa ani cumpar mancarea doar pentru 2-3 zile in preajma sarbatorilor si incerc sa nu pun 7 feluri la o masa. Mi se pare risipa, pentru ca oricum nu poti manca atat de mult. Cat despre cadouri, incerc sa iau ce stiu ca este nevoie (ok, poate si mici capricii)
Delia recently posted…Brad natural, brad ”eco” sau brad artificial?
ma bucur de asta. Eu inca nu pot uita tomberonul blocului din care revarsau cozonaci, panetoni, si alte chestii post Craciunale. Si cica unii se plang ca e criza. La naiba, daca au prea multa mancare – se poate si dona!
Eu nu arunc, doar o singura data am aruncat: cind eram asa de ocupata, incit am comandat sarmale si cozonaci facute de cineva. Cozonacii erau oribili. De atunci am zis ca indiferent cit de putin timp am, merita sa fac eu. Ca stiu gustul, dar stiu si ce pun in ele.