Factura de incalzire iarna tinuta sub control

In jurul meu aud multe persoane plangandu-se de intretinere iarna. Si e normal: cum scade temp. sub 10 grade afara, incalzirea e necesara si costa. De obicei vine cu 1-2 luni mai tarziu factura, mai pica fix in perioada sarbatorilor… Si lunile de iarna sunt 3 lungi si grele (decembrie, ianuarie, februarie), iar daca esti in nordul tarii sau mai la munte, chiar 5-6.

Eu de 3 ani mi-am usurat factura de incalzire pt ca pe langa masurile deja cunoscute am apelat la 2 abordari:
– platesc in plus in timpul anului( am incalzire electrica asa ca platesc dublu cat normal, stiind ca cele 3 luni de iarna consum mult mai mult
– plec in concediu in perioada rece. Anul asta 2 saptamani, anul trecut 16 zile. Cand am plecat am inchis toata electricitatea din casa din tablou, lasand doar frigiderul (am verificat asta inainte: eu la tablou inchideam siguranta dupa siguranta si cineva era cu usa de frigider deschisa). In plus, stiind ca nu umbla nimeni la frigider (si e gol, doar ce e congelat) l-am pus pe nivelul minim. Am gasit 15 gr in casa cand ne-am intors :).

In rest, tips& tricks clasice:
1. cumpar electrice economice (compar nu doar Clasa de energie ci si cat consuma efectiv)
2. incerc sa nu las consumatori in priza(si ledurile consuma).
3. Un triplu cu intrerupator e minunat pt pus incarcatoare si laptop acolo. Plec – inchid butonul
4. Daca e alternativa, nu folosesc electricele. De ex. am haine ce nu se calca, feon f. rar, nu am prajitor de paine, nu am cuptor cu microunde etc
5. gatesc 3 in 1, ca samponul 🙂 – gatitul inteligent duce la un consum redus de electricitate (am cuptor si plita electrica). Adica pot coace 2 feluri concomitent, fierb o data rosiile si o parte va fi sos de rosii pt restul sapt. si restul supa de rosii, fierb o data o punga de naut si congelez excesul pt sapt urmatoare, fierb o data supa de oase si am portii pt toata luna etc.

Scopul e atins usor: factura mica, poluare mai mica.

62 thoughts on “Factura de incalzire iarna tinuta sub control”

  1. Eu nu mai opresc centrala când plec de acasă pe mai multe zile ci o las pe temperatură mică. Am făcut odată așa și după 3 sau 4 zile când m-am întors erau 12 grade în casă și nu s-a încălzit ca lumea nici după 2 zile deși mergea gazul de bubuia 🙂 Ce-am economisit când am lipsit, am recuperat cu vârf și îndesat când am revenit plus că am răbdat de frig 🙂
    Aparatele electrice nici eu nu le las în standby pentru că într-adevăr consumă degeaba și destul de mult.
    Ioana recently posted…Un pic de politică n-a omorât pe nimeniMy Profile

    1. E o idee f. buna si la tine de a tine un minim. Cred ca noi avem cladirea mai bine izolata si vecini care locuiesc curent, pt ca eu am gasit 14-15 gr si in cateva ore in dormitor a ajuns la 20gr (livingul nu, dar e mare…). In blocul anterior, cand nu aveam vecin sub noi s-a simtit….

  2. Cleo, articolul acesta vine la marele fix pentru ca acum am primit pe mail ultimele facturi la curent (noiembrie si decembrie) si e peste 1500 lei. E o suma incredibila, dar eu am centrala pe curent, apa calda prin boiler si tot asa… Se stie ca o centrala pe curent e cea mai costisitoare aici la noi, dar eu alternativa nu am avut, gaz nu avem, incalzire de la Radet la fel, soba nu am cum sa-mi fac… :)).

    Am sa tin cont de ce ai scris, multumesc!

    1. nici la mine in cladire nu e gaz asa ca totul e pe electicitate, dar stiu ca e izolat bine blocul (am vizitat inainte alte 2 aprt. in bloc, acesta l-am vizitat si decis in noiembrie). Dormitoarele se incalzesc usor, dar livingul e imens.
      Vezi daca poti sa schimbi tipul de contract, poate gasesti unul mai potrivit consumului tau. Noi am vazut diferente si la contractele la imobilele celelalte din bucuresti, am mers la electrica si cerut alternative si intrebat daca ni se potriveste. Acum avem chiriase si la garsoniera vad ca are consum f.mare (250 lei pe luna la o garsoniera, o persoana??? … ) , m-am logat online la aplicatia electrica dar nu m-am dumirit dar cand iau concediu ma duc la electrica fix sa rezolv asta.
      Pt apa calda si eu tot boilere electrice am (unul mic in bucatarie, unul mare pt bai), si am remarcat ca el tine apa calda permanent (si vara si iarna). Nu i-am gasit butonul de off, dar cum suntem plecati 10 ore pe zi, ma gandesc sa il pun pe off cand suntem plecati. Mai caut deseara buton sau identific iar siguranta din tablou prin eliminari succesive :)))

      1. Am vrut sa trec pe consum zi/noapte, care avea tarife diferentiate, dar mi-a dat un mare flit acolo pentru ca… nu ii avantajau pe ei daca renuntam eu la ce am acum, dar mi-a zis-o ca si cum nu e in avantajul meu sa fac schimbarea… Trebuie sa vorbesc cu cineva in domeniul sa-mi zica ce sa fac. Ultima varianta ar fi sa trec la alt furnizor care are jumatate din pret din ce practica Enelul acum.

        Partea buna e ca am avut caldura, am stat bine in casa… iar apt.meu e marisor, doua camere, doua bai, un living care nu are decat un perete incalzit (am doar in stanga vecini), dedesubt e subsol, iar un perete da in terasa si e cu fereastra aproape cat tot peretele, iar celalalt perete da cumva in pamant… ca e la demisol livingul. Complex, ce sa mai :)). Dar am sa vad ce fac, exista solutii, asa vreau sa cred!
        Irina recently posted…Bullet Journal – experiența meaMy Profile

        1. Evident ca tarifele diferentiate ne avantajeaza pe noi, consumatorii, si nu pe ei… tu in Constanta ai mai multe puncte electrica, sa discuti cu altcineva? Eu am avut mare noroc in Bucuresti unde am fost…

  3. Eu nu le aplic pe toate, dar dupa ce am trecut pe becuri economice, platim 85-95 lei pe luna, 4 camere/3persoane. Deci rezonabil, zic eu, mai ales dupa ce am vazut cat plateste chiariasa ta. Dar spre deosebire de voi, noi ne incalzim cu gaze, deci intretinerea mare vine de la caldura. Acolo am avut 360 lei in decembrie, acum vedem ce va veni. Cred ca vreo 500 lei.
    Eu am o usoara teama sa plec iarna de acasa, din cauza de surprize ce ar putea aparea pe drum/la drum.
    Mihaela Damaceanu recently posted…Donatii de haine pentru copii si mamele lorMy Profile

      1. Si ale noastre se ard repede, am citit ca acum si stea pe led s-au pus la punct si sunt bune. Si cele mai bune nu sunt alea de marca.
        Noi avem incalzire comuna, asa ca nu pot sa schimb nimic.

      2. Si eu am becuri economice dar nu se ard usor.. recomand sa mergeti pe ceva mai de calitate… daca pot sa spun o firma, as spune Philips 😉

      3. Uf, am vazut ca m-ai intrebat si nu ti-am raspuns pentru ca habar nu am. E treaba sotului si nu imi mai incarc memoria. De obicei el ia ce vede mai scump, dar parca zicea ca de data asta s-a abatut de la principiile lui de-o viata 🙂 Dar ni s-au ars cam des, asta bombaneam si noi prin casa. Ma si asteptam sa zica ca doar eu sunt de vina ca toata ziua il toc la cap cu economia 🙂
        Mihaela Damaceanu recently posted…Frica de cutremur si cum am reusit sa uit de eaMy Profile

        1. Noua atita ni s-au ars, incit acum vreo 2-3 ani am cautat pe Amazon becuri cu filament si am comandat, ca am zis ca la cit costa astea economice ,nu vad unde e economia. Doar ca cele cu filament s-au ars si mai rapid, unele nu luminau din start. Tipa care se ocupa de blocul nostru ( aici ii zice gardienne as putea să-i spun portarita?) are un stoc de becuri cu filament, cind se arde cite unul pe scara, vine si le schimba, n-avem deloc becuri economice pe scari si holuri.

  4. Multumesc de idei ! aplic si eu cit de mult pot ! Scot totul din prize cind nu folosesc, vara calc doar bluzitele mele si camasi soţ, gatesc la gaze in vase groase, de curind si electric la masina de piine si CrokPot si cantitati mai mari. Am becuri cu led (Philips) de peste un an, pina acum nu mi s-a ars niciunul. Vezi că becurile se ard din cauza ca aveţi fluctuatii in reţea. Pastreaza bonul, daca se arde cit e in garantie te duci si ti-l schimba. Nu folosesc feonul ca ma doare capul de la el si nu vreau sa inghit aiurea buline antidurere !

      1. Noi tot Philips am luat, dar nu din alea cu LED. Si se duc f repede. O sa incerc cu led. Dintr-o revista de consumatori am retinut ca pe primele 5 locuri la LED sunt: Diall, Carrefour, Auchan, Ikea, Osram. Philips vine pe locul 11. Asta dupa testele lor. Dar depinde si de felul becului. Mi-am fotografiat lista, sa stiu cind mai mergem in cautare de becuri.
        Pe de alta parte cele fluorocompacte iradiaza, cele cu led cica imbatrinesc retina.

  5. Am centrala pe lemne,pentru asta ne pregatim inca din vara…daca sunt lemne uscate avem un mare castig.Ca sa mai fac economie, daca sunt singura acasa sau atunci cand am mancare facuta,nu aprind asa repede focul in centrala, pentru ca sus in dormitoare e foarte cald toata ziua chiar si fara foc…in rest,becuri economice , nu folosesc aparaturi doar de dragul de a le folosi,am si cuptor cu microunde,dar nu-l folosesc in primul rand pentru ca distruge toti nutrientii din mancare, o data la 2 -3 luni mai facem popcorn.Iarna nu prea ne aventuram sa plecam de acasa,la ce friguri avem pe aici la intoarcere cred ca am avea numai surpize neplacute.
    Multumim pentru sfaturi!
    Carmen recently posted…Ceaiul de la ora 5 – invitatie la ceai si povesti frumoase ;saptamana 2My Profile

  6. Noi avem plan tarifar diferentiat zi/noapte, prin urmare masina de vase si de spalat rufe merg exclusiv noaptea si in weekend
    De asemenea, incerc sa coc paine la masina de paine in weekend cand tariful e la jumatate

    Cea mai buna investite e o centrala cu termostat -cand in casa se ajunge la 21 grade centrala se opreste automat si reporneste tot automat cand temp coboara sub 21

    1. termostatul pe 21 gr e cea mai eficienta decizie (noi in dormitoare lasam si la 19-20, ba si la 18 cand e inghet afara). Consumul de noapte insa nu e cu mult mai ieftin decat cel de zi, ce merita e de pus masinile de spalat rufe si vase dupa ora22.

      1. in contractul nostru noaptea e la jum de pret fata de cel de zi
        masinile le setez de seara sa porneaca la 5 dim si pana la 7 cand intra tariful de zzi rufele/vasele sunt gata

    1. sarmalele pot fi congelate, gustul si-l pastreaza bun. Cartofii sau legumele gatie insa isi pierd gustul, asa ca eu congelez in general proteine gatite: am congelat ardei umpluti, lasagna, carne fiarta/gratarita, supa de oase, slanina afumata etc. dar si fasole fiarta, naut fiert.

  7. Pfoaaaaa, luna trecuta am consumat la gaze de am zapacit si era un mare frig in casa. Am chemat pe cei de la gaze si nimic. Din fericire, am chemat instalatorul sa se uite la calorifere si a umblat la centrala si a scos dintr-un ceva o tona de mizerie. Acum merge centrala pe 2/5 si este super placut in casa. Facutura de gaze ar trebui sa fie ceva de genul 300 de lei la un apartament de 70 mp2 si o temperatura de 25 de grade (sunt extra friguroasa de fel).
    Teodora recently posted…Iarna e ca vara în apreschiuriMy Profile

    1. Uite asta e o informatie vitala: cum sa curat centrala si caloriferele pentru functionare la maximum.
      In rest, factura ta la gaze mi se pare rezonabila pentru o luna de iarna.

  8. Interesant, ai incalzire electrica? Ce sistem folosesti?
    In Bucuresti nu este chiar asa scumpa electricitatea. Mie imi vine undeva pe la 60lei/lunar de cand am si masina de spalat vase, ce-i drept nu ma incalzesc electric ci traditional la RADET. 😀

  9. Am patit si eu ca Ioana . Am fost plecat vreo 2-3 si am zis sa opresc centrala ,sa nu mearga aiurea . Cand m-am intors erau 15 grade si a mers foarte mult pana s-au incalzit si peretii si a ajuns la o temperatura acceptabila . Cand plec de acasa o las la 18-19 grade . Se incalzeste mai repede apoi . 🙂

  10. oai, cat mai dardai eu in timp ce citesc asta! am pornit caldura, dar n-o sa se faca in veci 21 de grade, ca locuim la parter in Be, caloriferele-s vechi, caldura scumpa, ah! e un sistem ciudat, cladirea fiind destul de veche, e o centrala pentru tot blocul, iar in vara vin sa scoata fiolele din calorifere, sa vada cat lichid s-au evaporat din ele, apoi se calculeaza consumul total si se imparte in functie de fiolele consumate, apoi te trezesti cu o factura de 3000e in mijlocul verii, asta asa, ca sa nu mai pleci in vacanta.
    la boyfriend, in schimb, caldura e inclusa-n chirie, alaturi de curent si apa, deci iti imaginezi ca atunci cand merg la el stau in lenjerie si maieu! 😀
    Raluca recently posted…2016 in cartiMy Profile

    1. Aici e avantajul statului cu chirie: daca e o problema in locuinta atunci schimbat locuinta. Noi in prima am suferit de frig (cand dadeau toti drumul la caldura in bloc, nu facea fatza… , plus apartament gol sub noi). Ne-am mutat, si inainte am intrebat oameni care au stat in blocul ala. A contat si ca aprt avea o supr. mai mica (aproape 70mp2).
      Am achizitionat un aprt. mai mare (87mp2), asa ca ne asteptam firesc sa fie factura la incalzire mai mare, asa ca am platit in plus de la inceputul contractului.

  11. Cu frigurile astea si cu geamuri nedublate, jumate de perete doar geamuri…nu mi-e foarte bine, asa ca am ciorapi 3/4 de lina , pulover, halat din polar peste… Apropo, am un stoc de sosete de lina, fine ca sosetele obisnuite, se simte diferenta fata de alea de bumbac.

  12. Ce constat din ce scrie lumea pe aici e ca noi romanii suntem frigurosi.
    La noi in casa stau infofolita, dar cind vin prietenii francezi se mira ce cald e la noi(si eu dirdii la ei in case). Iar sotul spune ca friguri ca cele pe care le indura in Germania pe vremea cind lucra acolo, n-a mai rabdat in viata lui.

    1. Nu stiu daca suntem frigurosi sau suntem obisnuiti cu temperaturi ridicate in case;
      Imi amintesc ca am venit in Be in luna septembrie si in studioul pe care il ocupam mi se parea foarte frig ( din cauza umiditatii, aici frigul se simte mult mai acut), am tusit vreo 3 luni de cred ca am avut un soi de bronsita…..
      Apoi m-am obisnuit, oarecum si fortat pt ca, caldura era programata de 3 ori pe zi, dim, pranz si seara, iar noaptea lipsa. Imi amintesc ca mersul la toaleta noaptea era un act eroic…
      Insa, repet m-am obisnuit. Acum nu suport caldura excesiva. Avem 21 de grade cu bebe in casa. Insa avem amici romani cu copii mici care se mira ca fac copiii iritatii de la caldura, iar in case nu se poate respira de-a dreptul de la cat de cald e….
      Sa mai zic ca am aerisit intr-o dim in camera noastra si am uitat usa deschisa vreo 2 ore, de erau 13 grade in camera

      1. Da, ai dreptate cu obisnuinta, eu nu ma simt rau la noi, doar ma imbrac mai gros. In schimb acum o luna am stat citeva zile intr-o casa la 25° am avut o stare permanenta de discomfort.

        Si eu ma gindesc ca mi-e mai frig din cauza umezelii. Plus ca nici nu ma imbrac cum o faceam in Romania: nici eu nici copiii nu ne-am gindi sa punem ceva pe sub pantaloni, n-avem cizme imblanite, iar caciula imi pun rar.

    2. cred ca tine doar de obisnuinta: in Bucuresti, Berceni, caldura e de la centrala cartierului si socrii (fara repartitoare si fara robineti) tin la maximum si au 26.2 gr masurat. Eu si fata mureamd e cald, dormeam cu geamul deschis, ei inchideau geamul ca e frig si ne trage curentul.
      Din pacate incalzitul excesiv al apartamentului si dormitorului iarna duce la o marire a diferentei de temperatura: casa- afara, duce la anularea reglarii corporale a temperaturii si circulatiei sangvine, si cred ca explica intr-un fel si numarul exgerat de farmacii din Bucuresti.

  13. E prima iarnă la casa unde ne-am mutat în chirie și am suferit din plin de frig. Până acum, din câte am vorbit și cu alte persoane, ar trebui izolat podul, altfel nu avem mai mult de 14 grade în casă în zilele cu ger, cu calorifer electric pe treapta maximă în plus față de calorifere.
    Am observat însă un lucru: nu au mai răcit atât de des copiii. Mi-e dor însă să stau lipită de sobă, la părinți, și să ascult focul trosnind 🙂

    1. 14 grade e putin si pentru mine, e ca in perioada comunista la bloc. Sunt de acord ca un organism devine mai rezistent prin expunere la temperaturi mici dar 14 e cam putin.
      Nu e casa voastra? puteti discuta cu proprietarul? Nici la bunici nu era casa izolata, fiind veche si facuta artizanal (lut, lemne, etc), si am prins ierni cu -26 gr si crivatul din Siberia, dar asa frig in casa nu tin minte…

      1. Nu e casa noastră. Am găsit însă o soluție temporara: ne-a fost împrumutat un radiator cu butelie. Într-o oră poate urca până la 25 de grade.

  14. Temperaturile mici cresc rezistenta organismului, vezi siesta nordica practicata in cresele din tarile nordice (evident) – bebelusii sunt bine imbracati insa sunt lasati sa doarma la praz afara, la aer rece
    Cochetez si eu cu idea asta si citesc mult pe tema si astept intalnirea cu pediatrul sa discut despre asta si cu el (tare sunt curioasa de reactie la auzul ideii)….

    1. Eu am avut parte de un socru (fie iertat) ,care ii scotea pe copii cu caruciorul iarna , vara, sa-si faca siesta in parc. Iar al doilea era nascut in ianuarie, deci scos rapid afara. De cele mai multe ori ii scotea si dimineata si dupa masa de prinz, asa ca mai mult stateau afara decit in casa. Ba sustinea ca bebelusilor nu li-e asa de frig ca noua, daca sunt bine inveliti. Copilul al treilea l-am scos eu cit am putut, nu asa ca pe primii doi, dar scos iarna de mic, fiind nascut iarna.

      1. Noi ne plimbam la pranz si Pishcot doarme, exceptie zilele in care e ff frig; nu mi-a trecut prin cap ca dcos pe terasa la pranz are fix acelasi efect ca atunci cand ne plimbam, decat cand am citit despre siesta nordica, asa ca il infofolesc pe bebe, eu imi fac un ceai si imi iau geaca si ghrtele si tzop pe terasa; stam amandoi cam o ora, bebe adormind imediat; n-am experimentat inca sa il las pe terasa si eu sa imi vad de ale mele in casa, cum fac mamele nordice :))

  15. Eu am incercat, dar fiind obisnuiti sa adoarma plimbati, se trezeau. In parc cum se miscau putin, cum erau plimbati. Am mai reusit oarecum cu adormit(la sin, ca altfel nu-mi adormea asta mica), pus in pat , invelit bine si deschis larg geamul .

    1. Ce vremuri! am si uitat cum e cu bebe mic acasa! fiica mea nu voia in carut si nici nu dormea :), dar nici eu nu eram genul sa stau locului asa ca am iesit zilnic la 1 2 plimbari, pe orice motiv sau vreme. Din pacate in Bucuresti erau f.putini copii iesiti atunci, ba se luau babele (si neamurile) de mine ca e ceata, ce ies. Si am impresia ca si unii din medici tot de “Paranoicul S.A.” tin si sustin idei din astea.

      1. Ce ciudat la voi ca nu ieşea lumea. Noi stăteam linga un parc si am ajuns sa ne cunostem toate mamele si bunicii care ne faceam veacul pe acolo. De fapt la copilul doi mergeam cu socrul impreuna, el plimba bebelusul, eu stateam cu cel mare la joaca si mai socializam cu mamele. Imi amintesc cu drag de perioada aia. Ba chiar una din putinele prietene de acum e o ” colega” de parc, am reînnodat legatura ( fuseseram colege la scoala) cind aveam amindoua bebelusii numarul doi, nascuti la nici o luna diferenţa. Cei mari s-au imprietenit cind aveau putin peste 2 ani si au ramas prieteni pina in ziua de azi.
        Ce e ciudat e ca acum citeva nopti mi-am reamintit de perioada asta fericita: ma intreb unde a trecut timpul si regret ca la vremea aia nu ii eram la fel de recunoscatoare socrului cum ii sunt acum.
        M-a apucat nostalgia cind am fost asta vara in parc…nu mai era parcul nostru: erau alti parinti, alti copii, ma simţeam straina , eram cu cea mica la joaca si era ca și cum as fi revenit intr-o casa unde am locuit, dar care avea alti locatari.

        1. vara da, era mare agitatie pe afara, dar cum dadea frigul dadeam cu tunul si nu vedeam pe cineva…. si eu am legat o prietenie de la impins carutul prin Berceni:) – copii de-o seama

          1. La noi era si vara si iarna. Dar era un parc mare, inconjurat de scoala grădinita, blocuri, asa ca multi copii ramineau acolo cand ieşeau de la scoala sau gradi.

  16. Din experienta mea, un impact semnificativ il au izolatia, becurile economice si electrocasnicele clasa a cu multi de plus. Cand am schimbat prima oara toate becurile, ap cu 3 cam, s-a dus in jos factura cu 40 lei, si asta acum 10 ani. Inca mai avem din becurile alea
    Diferenta intre casa cu chirie fara termopan, izolatie, electrocasnice de acum 20 ani si fara becuri economice si asta in care stam acum, cu toate cele de mai sus este de 120 eur pe luna, iarna, evident, vara e nesemnificativ. Si tinem mai cald decat dincolo
    Diana recently posted…la fisc si ce sarbatorim noi aziMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge