Experiment din iarna: meniu pe 2 saptamani si mers la cumparaturi o data.

Experimentul meu e ca al Iuliei: pot sa merg o data la 2 sapt. la cumparaturi? Am mai facut iernile trecute, dar de 2-3 ori, si imi aduc aminte ca nu a fost usor. Iarna piata nu mai este asa abundenta deci aparent as putea merge mai rar si ce iau de la piata rezista, produsele perisabile in 2 zile ( capsuni, caise, cirese etc) nu mai sunt  asa incat as sintetiza cumparaturile intr-o singura vizita.
Nu e usor sa scriu meniu tinand cont de variabilele: 2 saptamani si  3 mese zilnic din care 3 pachete, o perioada cu tati in delegatie (deci timp ciuciu dupa job, timpul fiind pt recuperat copil de la scoala, teme, pregatit pt a 2a zi), fara produse semipreparate si chimizate din comert din motive de alergii. Si ieftin. Si fara sa arunc alimente 🙂 . Ecuatia se complica pt ca fiecare mancam alt chestii in casa. Am ales sa am mai multe mancaruri gatite ( pt ca fac in weekend si am 3-4 zile) si sa completez cu salate prima saptamana pana se termina salata verde, asta e destul de dificil pt ca noi consumam si 3-4 seri pe sapt. cu salata de cruditati.
Meniul a continut asa:
Saptamana 1:
-ciorba vacuta ( cateva bucati de vacuta si gaturi de pasare) ( bucatile de vacuta si vreo 2 legume vor fi si pachet)
– supa crema  de telina si alte legume albe
-pilaf cu rest de gasca (merge si la pachet)
– ciuperci cu legume( am congelat si portionat 4 portii si am 4 pachete la munca mie)
-salata verde cu morcovi, ton, etc (las andivele pe sapt urmatoare ca rezista)
-placinta cu branza dulce ( merge si la pachete) – sa fac miercuri seara sa duc si la colegi
-joi paste cu somon afumat si brocolli ( merge la pachete)
-aripioare la cuptor ( merge si la pachete in 2 zile) – sa nu uit sa scot de dim. din congelator
-mic dejun lapte, cereale, iaurt, placinta cu branza dulce, paine cu unt si gem sau miere

 

Saptamana 2:
-supa de linte
-ciorba de varza
-2 salate cu paste si andive si somon fume si  porumb – vad cum combin.. ( merg la pachete)
-mamaliga cu br cu la
-pipote cu cuscus/sau orez (merge la pachete)
-clatite umplute cu branze ( merg la pachete in 2 zile)
-cartofi la cuptor cu rozmarin (merge la pachete)

Fructe si legume la pachet: mere, mandarine, morcovi, sfecla rosie, struguri, kaki, banane. Le consum in ordinea perisabilitatii.

Am totalizat nr de produse necesare la fiecare fel. Am scazut ce am deja. Am adunat fructele functie de consumul cunoscut: mananc 4 mere pe zi, copila juma si o mandarina, gustare 2-3 morcovi si o sfecla cruda la pachet etc etc  . Unele legume le-am luat mai mari si portionat si congelat – ajunge o bucatica de telina si juma de pastarnac la ciorba de vacuta, restul vor fi super la ciorbele celelalte etc. Altele am luat cantitati mari (3kile de morcov, 6 de mere, etc).
Am facut o afacere buna ca m-am dus la un magazin de carne de unde am luat chestii ieftine: pipote, niste resturi de vacuta pt ciorba, gaturi, niste ficatei, mai am si un os in congelator ce il voi scoate la gatit.

Am curatat si congelat legume pt supe. Am congelat lapte. Am gemuri si unt fara numar, painea o fac dupa caz.   O sa gatesc pt 2-3-4 zile: ciorba de vacuta, pilaful, ciuperci cu legume, clatite, aripioarele la cuptor etc. asa incat sa ajung sa gatesc la 2-3 zile, si sa fac salate si paste completara/alternativa.

A fost mult mai greu ca alta data. Am verificat de 2 ori stocurile ( paste am cacalau, luate de la DM). Am scris si taiat lista. O sa mai fie nevoie de o vizita peste 10 zile la Megaimage sa completez fructele, dar NUMAI dupa ce termin tot.  Daca e rau, am fasole si paste si orez si faina de la tara pe stoc 🙂

Financiar am iesit ceva mai ieftin. Si pt ca nu am luat multa branza, si pt ca am carne ieftina, si pt ca am lalait-o mai mult prin piata pana am gasit preturi.

Nu o voi mai repeta pana la iarna urmatoare: prea greu sa ma decid si prea multe schimbari in viata mea,si  ajung sa consum mult mai mult gatit si mai putine cruditati (deci nu foarte sanatos).

 

P.S.: articolul si experimentul a fost acum cateva saptamani, in plina iarna. Definitivarea a venit ... aseara cand nu aveam somn, si bine facui sa scriu mai tarziu pentru ca am concluzii la rece, obiective, am corectat toate alea emotionale.

42 thoughts on “Experiment din iarna: meniu pe 2 saptamani si mers la cumparaturi o data.”

  1. Mi-ar plăcea să mă inspir din meniurile tale că sunt sănătoase dar eu am așa niște mofturoși acasă că nu mai știu ce să gătesc. Ciorbița cu greu o conving pe fetiță să mănânce, pastele îi plac doar cele cu cașcaval afumat, ouă și zahar (și stafide pe care le bag doar de gust după care trebuie să le pescuiesc din farfurie că nu îi plac). Offf…
    Cogaton recently posted…Cum economisesc eu!My Profile

    1. Si noi suntem 3 diferiti, asa ca gatesc ce gatesc si pun in fata. Uneori nu mananca decat 2-3 guri sau nimic (aleg sa rontaie un morcov) – consider ca nu trebuie sa le fac poftele ci sa le ofer un meniu cat mai diversificat pentru ca asta e esenta sanatatii, si daca nu le convin, se culca cu burta goala – nimeni nu moare de foame cu farfuria plina in fata.

  2. Bravo tie! Chiar si asa, imperfect, e impresionant.
    Si eu am problema gatitului in functie de mofturile fiecaruia. Adica eu cu sot mincam orice ( eu sunt mai mofturoasa, dar cum eu gatesc…nu fac ce nu imi place). Copilul mare care era oribil de mofturos, maninca acum aproape orice. In we avem de obicei multe legume pe aburi, fiecare isi alege ce-i place. In timpul saptaminii eu am salate si supe, iar copiilor care maninca acasa le fac separat cite ceva, in general alternez: orez, paste, cartofi ( fierti in coaja, copti sau la cuptor cu usturoi si ierburi), mamaliga. Cu ou ori cu minimum de carne, cu brinza. Pastele le iau de toate felurile ( ba cu hribi, ba cu sofran si lamiie, ba cu leurda, ba integrale)…asa imi zic ca mai vin in contact si cu alte gusturi. Orezul simplu fiert in apa (nici mie nu-mi place pilaful ). Cind am timp si chef, fentez copilul si pun sucul de la un morcov in paste sau mamaliga gata preparate. Am mai fentat cu legume in sos bolognez sau prin carnea din lasagne, dar cum la ultima tentativa, copilul a vomat tot dupa ce-a mincat, imi zic ca poate mofturile astea sunt un semn ca organismul nu tolereaza ceva.

    1. Dupa cum am mai discutat noi doua, in ultimii ani citesc despre virtutile postului cu apa si ca unele corpuri reactioneaza sa refuze un anumit aliment/ sa manance pentru o perioada si asta e din procesul miraculos al autovindecarii si regenerarii celulare (ultimul nobel pt medicina este despre asta). Asa ca daca nu mananca, nu e nicio problema, dar oferit ce cere de moft (ciocolata nu stiu care, laptele nu stiu cum) pot face mai mult rau decat bine. Asa ca daca vreunul refuza sa amnance nu insist, dar avem la masa permanent legume si fructe (crude) la care insist sa guste macar o gura, sa vada daca ii place.

  3. Noi nu suntem mofturosi la mancare deci pot spune ca sunt o norocoasa din acest punct de vedere mai ales ca mie nu-mi face deloc placere sa gatesc. Cand eram mica la noi in casa gătea bunica si niciodata nu s-a pus problema ”asta nu-mi place, vreau altceva”. Cine nu voia, n-avea decat sa rabde pana la masa urmatoare 🙂 Numai ca nu prea era cazul, eu fiind o mancacioasa de mica. Iar apoi, in liceu si facultate, am mancat 8 ani la cantina deci nici pe-atat n-a mai fost cazul…
    Asa am crescut eu si la fel i-am educat si pe ai mei. Evident ca fiecare are preferintele lui dar, vorba ta, nu se moare de foame cu farfuria plina in față.
    Ioana recently posted…Zile mai puțin senineMy Profile

    1. Eu cred ca mofturile tin si de educatie si au si o componenta psihologica. Eu am fost o mare mofturoasa, am inceput sa maninc (aproape) de toate in momentul cind m-am maritat si am inceput sa gatesc eu. Acum pentru mine mincarea e una dintre marile placeri ale vietii… Aschia nu sare departe de trunchi, cred ca le-am transmis involuntar ceva copiilor, de toti 3 sunt (sau au fost ) mofturosi.

      1. Din pacate eu lupt cu mintea mea modelata de experientele mamaiiei (care a trecut prin foamete) unde era musai sa se manance altfel era criza si panica si ipohondrie. Mult m-a ajutat si cartea pediatrului Capraru ce explica la bebelusii de biberon pauze de 4 ore intre mese – abia dupa am inteles de ce sunt importante pauzele intre mese, si ca daca dam prea des mancare (gustarile atat de la moda) s-ar putea corpul sa nu mai aiba semnal de foame si sa nu mai manance.
        Meniul divers este important de aceea il si scriu pt ca analiza unei bucati de hartie e mai simpla decat decisul pe loc in fata raftului colorat, dar mai important consider sa fie atmosfera de liniste si echilibru la masa, miscare (genereaza pofta de mancare), somn de calitate, etc.
        Da, cel mai mare rau care il putem avea ni-l facem singuri. Chiar citesc de ani de zile un site extraordinar, http://desprecancer.com unde un dr explica pas cu pas cat de importante sunt obiceiurile din viata noastra si ca genetica e poate 15% importanta, restul este rutina.

  4. Asta cu gustatul iese cu circ …dar refuz sa dau dulciuri in loc de mincare. Eu sunt destul de optimista, ca vad fratele cel mare cum maninca aproape orice (se zice ca papilele gustative se dezvolta la pubertate) si cum timpul mai ia din mofturi.
    Da, cred ca organismul refuza ceva ca stie ca nu-i bun pentru el. Cind era mica am mai avut experiente de-astea : “spuma de ciocolata” raw (avocat, carob, miere). Mincat cu pofta, vomat tot imediat dupa.

    1. Copiii copie comportamentele. Si mai rau, unii ajung la patologie doar pt a cere atentie care altfel nu o primesc suficient (simuleaza boala). Si nu doar copiii fac asta … si mai grav e ca nici nu isi dau seama, pt ei e o suferinta continua care nu se calmeaza decat atunci cand primesc atentia.
      P.S. carob si avocado si miere – 3 ingrediente puternice, incarcate valoric, nu cred ca orice corp le tolereaza.

  5. Draga mea, deja ma doare capul 🙂 Nu de la meniu, ci de la altele ale mele…Stiu cum este cu meniul de doua saptamani, am facut si eu intr-o vreme. Dar nu imi propusesem sa merg la cumparaturi o singura data, ca e preeeea mult. Chiar si asa tot am renuntat la idee. Si tu mai si vrei sa duci si placinta la serviciu??? Pipote cu cuscus nu am combinat vreodata. Interesant. Ti pup!
    Mihaela Damaceanu recently posted…9 motive sa mergeti la SanThe FitoceainarieMy Profile

  6. Stii ce ma gindeam? Cred ca e mai usor sa faci asta daca familia e mai mica. Dar cu multa lume sunt pretentii mai mari si cumparaturi mai numeroase. La noi nu eu deschid frigiderul dindu-mi ochii peste cap si spunind “in casa asta nu e nimic de mincare” (tradus : n-avem deserturi industriale, sunca, dulciuri)

  7. Baiatul meu e mofturos de la o vreme, si are si un stil e chiar in stare sa nu manance nimic nimic (la 3 ani a facut o greva din asta, vara 12h n-a baut nici apa ) , deci la noi mananci ce e sau mori de foame nu functioneaza. Dar nici eu n-am nervi si timp de cautat in coarne, asa ca pe cat posibil alegem de comun acord, si ca regula are voie sa-si aleaga 2 chestii din farfurie pe care nu le mananca
    oai, ma intimidati cu atata gatit, eu am ajuns la un mare grad de simplificare si simt ca mai incape. Noi mancam gatit 1 data pe zi, la pachet sandvis si fructe, gatit inseamna supa la soup maker (felurite feluri ) , variatiuni de legume sau orez la steamer cu carne la grill, sau paste cu ceva, sau cartofi la airfryer cu salata. In weekend cate o friptura cu legume sau salata, dulce nu fac, mancam tone de fructe si mai fac in soup maker fructe congelate cu proaspete, iaurt si miere, ca un fel de inghetata moale. Altceva am uitat sa gatesc
    Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

    1. noi mancam de 3 ori pe zi de acasa, inclusiv pachetele le pregatesc si pun in caserole. Supa ramane la cina. Asa ca deseori cinele (salate, sau carnea, sau pastele) le gasesc dublu si intra tot in caserole.

      1. Si noi tot de acasa, nu de cumparat, doar ca la birou si la scoala nimeni nu mananca mancare gatita, asa ca scap si eu usor cu sandvisuri si fructe. Ti-am zis, sunt in plin proces de simplificare si mai incape 🙂 asta nu inseamna shortcut uri majore gen junk, doar chestii f simple si le dau gust din sare si piper si variatie din combinatii
        Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

          1. Eu am inceput sa-mi fac liste cu combinatiile cele mai apreciate si sper sa ajung la un meniu care sa-mi intre in rutina fara sa repet prea des felurile. Insa de gatit nu prea se cheama ca mai gatesc eu :)) ma ajut de divaisuri, zici ca-i showroom in debara, dar le folosesc pe toate (si le-am cumparat pe rand, n-a fost mare efort ) si am ajuns la performanta 10 min timp de pregatire, 20 min timp de preparare. Mancare calda, sanatoasa, suficient. Pt complicatenii exista restaurant, parinti, sarbatori
            Imi place ca ne motivam reciproc, eu ma inspir din comentarii, de ex aici am descoperit ficatul de cod. Ce bunatate
            Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

          2. Eu mi-am vindut actifry-ul, ca nu-l foloseam, pun tot ba in cuptor, ba sub grilul cuptorului , pentru aburi fiert tot pe foc (am doua cosuri de inox, deci 2 cratite deodata, ma uitam intr-o vreme la fierbator electric, dar n-am luat din cauza de plastic). Supele la cratita, apoi mixer vertical . Deci per ansamblu nu e mai complicat la mine. Ce folosesc la greu e robotul. Piine fac ca-mi place sa framint aluat, sau pun la robot cind n-am timp, dar nici aia nu ia timp. Am renuntat si la iaurtiera din cauza de plastic, folosesc cratita de inox in care am incalzit laptele (pe care o invelesc intr-o blana :)) , deci mi-am simplificat treaba.

          3. Eu am fierbator din metal, doar capacul e de plastic. Masina de paine eu o folosesc mai mult la aluat de pizza acum, miroase tare bine painea facuta in casa, dar tine mai putin si nu-s motivata :)) dar mai fac si eu
            eu am renuntat la robot acum vreo 2 ani, ca nu-l foloseam, gatind des imi ia mai mult sa spal la el. Mi-am luat ceva mai compact in ideea ca toc si pt salate, dar la fel, nu-l folosesc, imi ia mai mult sa-l scot, spal, usuc, pun la loc decat tocatul cu cutitul. Cred e cum iti vine mai la indemana
            Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

          4. Da, suntem diferiti si avem de obiceiuri diferite.
            Uitasem, dar uite ca mi-ai amintit: am dat demult-demult si masina de piine.
            Robotul pe care-l folosesc intens nu-i ala cu lama in S, ci Kitchen Aid, dar eu fac des prajituri, biscuiti , piine, gnocchi, paste fainoase spatzle, clatite… asa ca se explica de ce-l folosesc.

          5. Aaa, e altceva, eu nici n-as sti ce sa fac cu el, e divais de gospodina adevarata, nu de hoax ca mine sa stii ca ma gandeam sa-mi iau insa un pasta maker, dar mi-am dat seama ca o sa aiba soarta robotului . Clatite eu fac cu mixerul vertical, nu radeti, dar asa imi ies fara cocoloase
            Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

          6. Nu rid, ca uneori ma apuca sa fac aluatul manual ,si, cum nu reusesc sa scap de cocoloase, bag mixerul vertical 🙂 duminica asta am facut asta.

            Eu multa vreme m-am gindit sa iau accesoriul de paste pt KA meu, dar am renuntat, ca am masina manuala si o folosesc o data pe an doar. Ies f bune, dar ia prea mult timp … actiunea o pun pe post de activitate manuala cu copilul. In schimb paste gen spazle sau gnocchi nu iau mult timp , ba chiar gnocchi fac cantitate dubla si ii congelez .

            Cit despre masina care face paste si tu n-ai de pus decit faina si oua, avea mama unul acum 30 ani, nu era bun de nimic (moulinex era),dar poate intre timp au evoluat.

          7. Am uitat sa zic: pretul la KA mi se pare mult supraevaluat, fata de calitatea lui. In America se pare ca au preturi mai normale. Eu n-am dat enorm pe el, ca am urmarit timp de vreun an si am luat la promotie unul , din cauza culorii (mov la al meu) unele sunt mai sumpe, altele mai ieftine.

  8. mie mi-ar fi greu sa ma organizez. Adica la cumparaturi as putea merge la 2 saptamani sa zic, dar cred ca nu as sti in ce ordine sa gatesc produsele ca unele sa nu se invecheasca sau sa se altereze pana le consumam noi pe celelalte.

  9. Pe mine tocmai ma bate gindul sa-mi cumpar un actifry mai ales ca vine vara si nu mai suport cita caldura face cuptorul de la aragaz, sunt chiar incântată ca scap sa deschid usa cuptorului care-mi trimite un val de caldura in faţă. Si masina de piine o folosesc de doua ori pe saptamina pentru facut piine plus ca mai framint si pentru cozonac, pizza. Folosesc si oala crockpot cu spor, zilele trecute am pus la fiert o limba de vaca intreaga si mi-am vazut de alte treburi fara sa ridic capacul la oala sa vad daca a scazut apa sa completez sau sa o incerc cu furculita sa vad daca-i fiarta. Imi place sa gatesc acasa dar vreau sa simplific statul prea mult in picioare pe linga aragaz.

    1. Actifri e acelasi lucru cu airfryer?
      Daca vrei sa te corup la divaisuri, pun o lista cu ce gatesc la ce divais, mie mi se par geniale tocmai de asta, ca pun totul inauntru si nu mai pazesc, invart, etc
      la airfryer eu fac cartofi pai, cuburi cu sunca, ratatouille si chiftele
      Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

      1. Diana, habar nu am daca e acelasi aparat … si mie mi se par geniale aparatele astea ! Am citit ca si actifry face cartofi prajiti cu 1 lingura de ulei, chiftelute, ciuperci, ciocanele de pui, peşte, mici, snitele de pui si ca are inclus in pachet si o carte de retete. La fel am gasit in cutie la masina de pâine o carte de retete foarte utila. Poti sa pui aici ce gatesti tu si la ce divais ca e foarte important pentru mine. Multumesc !

        1. Lingura e de fapt lingura lor, care-i de fapt 2 linguri obisnuite. Nu-i mare diferenta, dar cind fac la cuptor, nu pun nici atita. Oricum, pe mine ma deranja invelisul antiadeziv.

          1. Da, doua linguri de ulei nu-i mult deloc la 1kg. de cartofi prajiţi si gustul de cartofi prăjiţi e complet diferit fata de cei la cuptor. Cind vreau sa fac cartofi la cuptor folosesc cratiţa zepter pe foc mic pe aragaz nu la cuptor, pun unt sau 1 lingură de ulei nu-i fac fară pic de grăsime că sunt înecăcioşi, mai pun puţină apă, condimentele preferate si in 30 min. sunt gata. Fac si economie de timp si de gaze si lipsă căldură mare în bucătărie.

          2. Prin Franta e f la moda ceva aparat care le face pe toate, Thermomix, n-am inteles cum poti face si prajituri si supe si lapte de pasare…

          3. Pai nu, Diana, ca poate iti faci loc in camara , dai afara toata colectia si inlocuiesti cu asta.
            Trebuie sa recunosc ca acum citiva ani am studiat ceva despre aparatul asta si ma batea gindul sa-l iau.

        2. La airfryer fac cartofi pai (cu o lingura de ulei, cf instructiunilor, mai putin lasat cartofii in apa juma de ora, doar ii spal, usuc, pun intr-un bol si ii mermelesc cu o lingura de ulei, apoi ii rastorn in airfryer si cand sunt gata ii scot direct, nu-i mai las un min cum zice cartea ca se inmoaie)
          mai fac cartofi cuburi, ca mai sus, si cand sunt aproape gata presar niste sunca si branza si tot asa, ii scot imediat
          mai fac chiftele si ratatouille, la ratatouille le pun bucati, stropesc cu ulei si otet si astept sa bipaie
          am incercat aripi, snitele, etc, dar nu mi-a placut cum ies, are carte de retete multe, insa majoritatea inseamna ca tb sa intervii pe parcurs, ceea ce nu e tocmai in targetul meu de a da drumul la divais si a pleca de acolo

          La crockpot fac supa de gaina clasica, tocanite de cartofi cu legume si vita friptura

          La steamer fac orez, mazare si tot felul de combinatii de legume

          La grill electric carne si legume felii (legume nezemoase )

          La soup maker fac supa de pui cu legume, ciorba cu perisoare, ciorba de pui (la fel ca supa doar ca pun suc de rosii si dreg cu smantana la sfarsit ) , supa crema de cartofi cu iaurt (mixeaza singur, pun cartofi, telina, ceapa, pastarnac, cand e gata adaug iaurt gras) si supa de rosii (nu tb curatate rosiile, calite legumele, etc, bag totul cuburi, le fierbe si mixeaza divaisul ) .am mai facut compot si desert cu mango/fructe padure /banana inghetate +proaspete, miere si iaurt gras, apas de 3 ori o secunda pe buton si iese un fel de inghetata moale. Urmeaza sa mai incerc supa de ceapa

          La masina de paine fac aluat de pizza si de gogosi, ocazional aluat de placinta si paine

          Cam astea sunt felurile pe care le combin intre ele, mai incerc retete, dar in principiu merg pe ce necesita 10 min pregatit si 20 min timp de gatire fara sa umblu la divais (la crockpot pun dimineata si plec unde am treaba fara grija, ma intorc la mancare calda )

          Singurele chestii pe care le mai fac clasic sunt piure de cartofi, mamaliga si fiert paste
          Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

          1. ce legume faci la grill? zici alea nezemoase 🙂 si mie numai dovleceii imi vin in minte.
            In rest, eu fac chestiile astea la cuptor. Am unul mic si cu timer si cu sunet la final si le pun acolo – dar din experienta stiu cat timp sa pun si astept clopotelul de final. Le fac insa rar … am redus mult carnea (un fel pe sapt.) asa ca valorific mamaliga & co (saptamanal), paste & co (cu ficat de cod 😀 ) , o oala de bors pt 2-3 zile, si salate la maxim.

    2. Da, culmea ca atunci cind l-am cumparat asa multumita eram, incit l-am recomandat la doua prietene, care-l folosesc cu mult spor si in ziua de azi.
      Pe post de crockpot folosesc vasul roman in cuptorul dat la minimum, las 5-6 ceasuri fara sa-i duc grija. Sau oala de fonta tot asa. Sau oala de fonta pe plita de fonta pe aragaz, ochiul cel mai mic dat la minimum.
      No, cum ziceam, suntem diferiti, fiecare cu ideile lui.

  10. Taman asta trebuie sa fac si eu, un meniu pe 2-3 saptamani. Am facut un buget pt alimente din care nu vreau sa ies si deja am cheltuit in avans :))
    Voi cumpara doar lapte si paine.
    Sa vad cum o sa ma descurc. Casa e plina de provizii asa ca nu ar trebui sa am probleme, doar sa alcatuiesc meniul propriu zis imi da bataie de cap.

    1. Dupa ani de practica am invatat sa fac meniul si sa il respect altfel ma pierd in dileme: si noi ce mancam. Pinterestul e marele meu ajutor.
      Pt paine – ai incercat sa o faci tu acasa?

      1. Nu fac paine acasa, am zile cand nici mancare nu pot sa fac din cauza sanatatii, ce sa mai zic de paine.
        Am noroc ca painea pe care o gasesc aici e f gustoasa, coapta pe vatra.
        Cand o sa ma fac mare o sa fac eu paine cu maia in casa, pana atunci fac ce imi permit limitarile.

        1. e drept, cea mai buna paine din zona e la mine acasa :D, mergem pe jos pt 1 km pt una ok si mai si eram ‘tentati’ de alte zaharuri de cumparat .Asa ca acum fac la masina de paine, dar inainte faceam “ad labam” cu maia si congelam excesul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge