Ce am descoperit in 2017 e ca pot cultiva spanac si in balcon si in casa, si pe balcoanele umbroase, si in lazi si in jardiniere sau ghivece!
Bon, habar nu am de ce in ultimii 5 ani nu am semanat spanac. Niciodata!. E drept ca noua nu ne place mancarea de spanac si numai ideea ne starneste piele de gaina ( nu ne place aspectul si structura) .
Ideea cultivarii mi-a venit dupa ce am mancat o tarta cu branza si spanac (quiche) dat si pentru ca am consumat proaspat cateva frunze ascunse printr-o salata si de aici m-i s-a aprins beculetul. Asa ca am decis sa incerc sa cresc spanac, nu multe frunze dar suficient cat sa ridic nutritional si sa diversific aroma salatelor. Pentru asta in ultimile 2 luni am citit din cartile si linkurile mele si despre planta asta si in final am ajuns sa inteleg ca spanacul e o planta absolut usor de cultivat, mai usor decat salata sau decat petuniile.
Ce are nevoie spanacul?
- nu prea mult soare
- nu prea multa umbra
- pamant gras dar nu prea gras
- apa multa dar nu prea multa
- ghivece nici inalte nici joase (de 2 palme)
- ferit de inghet si de soare puternic
Simplu, nu?
Ghivecele folosite de mine au fost cele existente in dotare: lada de lemn, jardiniera de plastic, ghiveci rotund de plastic. Adancimea de pamant pentru radacini e estimata la 20cm. Musai cu gauri sa aiba pe unde sa se scurga excesul de apa ( de vreo 2 ori am pus cateva conuri de brad la baza si apoi pus pamant, pt a permite aerul sa circule, dar daca aveti coji de nuci de cocos, si ele sunt minunate)
Pozitionarea ghivecelor depinde de perioada anului. Cum am semanat primavara, am pus intr-un loc unde au lumina dar nu soare 100%. Peste vara voi semana in coltul umbros al balconului, iar la toamna voi pune ghivece fix in locul cu maximul soare. Pentru cine are pervaz si le tine in casa, o perdea poate filtra daca e prea mult soare.
Spatiul intre plante e de 3-4 degete. Cum eu planuiesc sa tund des frunzele fragede (baby spanac), am lasat spatiu mai mic.
Sol: eu am din lada mea de compost, dar merge minunat cu orice pamant de flori sau de padure.
Seminte: am de la Agrosel, cred ca 1 leu plicul. Dar pentru la anul las o planta in soare sa infloreasca si o sa ii culeg semintele. Am semanat la 2-3 degete distanta, am acoperit cu un pic de pamant (sub 1 cm strat), udat si asta e.
Temperaturi: de la 5 grade. Cand a dat inghetul acum ceva saptamani am protejat semintele cu jumatati de sticla de plastic taiate si cu gura in jor. Intr-un final si cele din afara sticlelor au germinat dar mai greu. Cica se descurca daca sunt 5-30 gr, deci mare parte a anului.
Incolteste in 2 saptamani. Dupa inca 3 incep sa recoltez frunze.
Udat: din belsug dar nu pe frunze, pamantul sa ramana umed cateva zile. Asa ca cine poate acoperi solul cu paie/resturi vegetale…minunat (mulcire).
Nu am fertilizat. Apa de la spalat legume, fructe, carne a ajuns sa il ude.
Recoltare: la 50-60 zile de la semanat, cand planta dja are 5-6 frunze: rup cate 2 cele mai mari s. Ba chiar incantata de rezultat, o sa seman la fiecare 3 saptamani sa acoper perioada mai lunga. Recoltew frunzele mari din exterior prima data, ca altfel ocupa spatiu.
Daunatori: doar melcii si omizile dar din astea nu in balcon si nici pe pervaz.
Cate recolte? pai chiar 5-6! pentru ca tund frunza cu frunza! ba as putea semana in acelasi ghiveci inainte cu o saptamana de recoltarea finala!
Cica daca are multa caldura si soare va inflori si frunzele sunt mai atoase.
Super idee!Noi consumam destul de mult spanac in fel de fel de preparate:cu smantana -felul 2, in clatite,in briose.Am pus si eu deja spanac in straturi,dar in ghivece as vrea sa pun cateva plante aromatice.Sa inteleg ca recoltezi chiar de 5-6 ori?Eu nu stiam asta,de regula cand spanacul este bun de gatit,il scoteam cu tot cu radacina,lasam pamantul sa se odihneasca si apoi mai semanam.As incerca si metoda ta…
Carmen recently posted…Magia ordinii-transformarea vietii in mod spectaculos
la mine e primul semanat si da, tai frunza dupa frunza ( pe astea mari), nu scot radacina pentru ca intre timp va face frunze noi. Voi semana insa si a 2a oara. E drept, daca ai nevoie de mancare de spanac nu ai rabdare la tuns frunza dupa frunza.
Exact asa poti cultiva si rucola. Chiar si printre spanac 🙂
rucola e in alte lazi, creste 😉
Eu am rucola . Cu spanac am incercat anul trecut si au venit niste paraziti (niste viermisori albastrui mi s-a parut) care au mincat tot, nu a ramas nimic, in plus s-au raspindit si la rucola, care arezistat totusi atacului.
Acum am seminte, dar nu mai am curaj.
pentru salata e buna ideea cu plantatul in jardiniere. Cine vrea cantitate mare, pentru mancare, nu face nicio treaba. Nici eu nu sunt fan mancare de spanac, dar in salata il ador. E mai gras si mai gustos decat salata verde. Anul asta am descoperit ca merge si loboda in salata.
Caietul Cristinei recently posted…Vreau și eu să trăiesc pentru mine
si mie mi se pare mai gras si mai consistent decat salata verde! Asa ca acum pun si de una si de alta 🙂
Mama mea cultiva toate condimentele posibile in jardiniere, de curand a incercat si cu rosiile :))). I-am aratat acest articol si cred ca i-am dat de treaba.