Cultiv si spanac in jardiniere

Ce am descoperit in 2017 e ca pot cultiva spanac si in balcon si in casa, si pe balcoanele umbroase, si in lazi si in jardiniere sau ghivece!

 

Bon, habar nu am de ce in ultimii 5 ani nu am semanat spanac. Niciodata!. E drept ca noua nu ne place mancarea de spanac si numai ideea ne starneste piele de gaina ( nu ne place aspectul si structura) .
Ideea cultivarii mi-a venit dupa ce am mancat o tarta cu branza si spanac (quiche) dat si pentru ca am consumat proaspat cateva frunze ascunse printr-o salata si de aici m-i s-a aprins beculetul. Asa ca am decis sa incerc sa cresc spanac,  nu multe frunze dar suficient cat sa ridic nutritional si sa diversific aroma salatelor. Pentru asta in ultimile 2 luni am citit din cartile si linkurile mele si despre planta asta si in final am ajuns sa inteleg ca spanacul e o planta absolut usor de cultivat, mai usor decat salata sau decat petuniile.

Ce are nevoie spanacul?

  • nu prea mult soare
  • nu prea multa umbra
  • pamant gras dar nu prea gras
  • apa multa dar nu prea multa
  • ghivece nici inalte nici joase (de 2 palme)
  • ferit de inghet si de soare puternic

Simplu, nu?

Ghivecele folosite de mine au fost cele existente in dotare: lada de lemn, jardiniera de plastic, ghiveci rotund de plastic. Adancimea de pamant pentru radacini e estimata la 20cm. Musai cu gauri  sa aiba pe unde sa se scurga excesul de apa ( de vreo 2 ori am pus cateva conuri de brad la baza si apoi pus pamant, pt a permite aerul sa circule, dar daca aveti coji de nuci de cocos, si ele sunt minunate)

Pozitionarea ghivecelor depinde de perioada anului. Cum am semanat primavara, am pus intr-un loc unde au lumina dar nu soare 100%. Peste vara voi semana in coltul umbros al balconului, iar la toamna voi pune ghivece fix in locul cu maximul soare. Pentru cine are pervaz si le tine in casa, o perdea poate filtra daca e prea mult soare.

Spatiul intre plante e de 3-4 degete.  Cum eu planuiesc sa tund des frunzele fragede (baby spanac), am lasat spatiu mai mic.

Sol: eu am din lada mea de compost, dar merge minunat cu orice pamant de flori sau de padure.

Seminte: am de la Agrosel, cred ca 1 leu plicul. Dar pentru la anul las o planta in soare sa infloreasca si o sa ii culeg semintele. Am semanat la 2-3 degete distanta, am acoperit cu un pic de pamant (sub 1 cm strat), udat si asta e.

Temperaturi: de la 5 grade. Cand a dat inghetul acum ceva saptamani am protejat semintele cu jumatati de sticla de plastic taiate si cu gura in jor. Intr-un final si cele din afara sticlelor au germinat dar mai greu. Cica se descurca daca sunt 5-30 gr, deci mare parte a anului.

Incolteste in 2 saptamani.  Dupa inca 3 incep sa recoltez frunze.

Udat: din belsug dar nu pe frunze, pamantul sa ramana umed cateva zile. Asa ca cine poate acoperi solul cu paie/resturi vegetale…minunat (mulcire).

Nu am fertilizat. Apa de la spalat legume, fructe, carne a ajuns sa il ude.

Recoltare: la 50-60 zile de la semanat, cand planta dja are 5-6 frunze: rup cate 2 cele mai mari s. Ba chiar incantata de rezultat, o sa seman la fiecare 3 saptamani sa acoper perioada mai lunga. Recoltew frunzele mari din exterior prima data, ca altfel ocupa spatiu.

Daunatori: doar melcii si omizile dar din astea nu in balcon si nici pe pervaz.

Cate recolte? pai chiar 5-6! pentru ca tund frunza cu frunza! ba  as putea semana in acelasi ghiveci inainte cu o saptamana de recoltarea finala!

Cica daca are multa caldura si soare va inflori si frunzele sunt mai atoase.

8 thoughts on “Cultiv si spanac in jardiniere”

  1. Super idee!Noi consumam destul de mult spanac in fel de fel de preparate:cu smantana -felul 2, in clatite,in briose.Am pus si eu deja spanac in straturi,dar in ghivece as vrea sa pun cateva plante aromatice.Sa inteleg ca recoltezi chiar de 5-6 ori?Eu nu stiam asta,de regula cand spanacul este bun de gatit,il scoteam cu tot cu radacina,lasam pamantul sa se odihneasca si apoi mai semanam.As incerca si metoda ta…
    Carmen recently posted…Magia ordinii-transformarea vietii in mod spectaculosMy Profile

    1. la mine e primul semanat si da, tai frunza dupa frunza ( pe astea mari), nu scot radacina pentru ca intre timp va face frunze noi. Voi semana insa si a 2a oara. E drept, daca ai nevoie de mancare de spanac nu ai rabdare la tuns frunza dupa frunza.

  2. Eu am rucola . Cu spanac am incercat anul trecut si au venit niste paraziti (niste viermisori albastrui mi s-a parut) care au mincat tot, nu a ramas nimic, in plus s-au raspindit si la rucola, care arezistat totusi atacului.
    Acum am seminte, dar nu mai am curaj.

  3. Mama mea cultiva toate condimentele posibile in jardiniere, de curand a incercat si cu rosiile :))). I-am aratat acest articol si cred ca i-am dat de treaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge