Discutia a inceput intr-un grup de “econoame si foarte foarte econoame”.
Unde e moderatia? Si ce recomandam cuiva care cere ajutorul cu cheltuielile lunare in mana si cu probleme financiare?Ei bine moderatia depinde de fiecare om si de fiecare situatie.
Pentru mine e foarte normal sa stau cu abonament la Vodafone de 4euro si sotul Orange de 2euro si fara tv si fara machiaje(dar sa nu imi ziceti sa renunt la concediul in Tenerife de Craciun ca plang).
Da, e evident ca depun atentie la fiecare cheltuiala. Si pentru unii e usor sa cada in extreme. Dar cum recomandam celor ce ne cer ajutorul?
In primul rand e musai sa zic: deprivarea si frustrarea e o extrema. Datoriile si presiuneaΒ datoriilor e o alta extrema si mai grava: pot duce la imbolnaviri sau deces (cunosc un caz si consider ca e foarte grav).
Asa ca daca privim asa, deprivarea devine o necesitate (rea) atunci cand exista datorii, cand exista presiune, cand luna de luna exista descoperire de cont/card etc. (eu nu as putea dormi cu asta, nu am intrat in descoperire decat o data acum 12-13 ani si pt ca nu stiam dobanda). Se poate regla bugetul si fara deprivare. Luat linie cu linie si vazut: este indispensabil? pot trai fara asta 2-4-5 luni pana acoper descoperirea? Pot sa il fac mai mic far aeforturi si oboseala?
De ex. calcatul. Pt unele rude a fost un soc sa le zic ca nu mai calc de mult timp pt ca ma intereseaza economisirea la curent. Ei bine, ma intereseaza si economistul de timp asa ca uscatul de rufe bine intinse, haine cumparate dina stea antishifonare, dar si youtuburile cu “calcat camesa in 3 min” sunt f. importante.
La fel gatitul inteligent: fierb naut pt cateva mese, folosit capac sa scad temp. de gatire, copt 3 chestii in acelasi timp etc. iar aduc mai putin curent electric folosit.
E alegerea mea.
La fel cum e alegerea mea sa am lada de compost pe balcon de 4 ani. La fel cum e alegerea mea sa donez sange de 6 ani. La fel cum e alegerea colocatarului sa nu contribuie la niciuna din astea, si pe mine sa ma doara fix in pix pt ca nu pt astea m-am maritat cu el π π
Dar mi se pare grav cand persoane de 40-50 de ani imi povestesc ca stau in chirie si li se pare o povara, deja au probleme de sanatate cronice si au ajuns la pensie de boala, dar nu au renuntat la timp la fumat, masina, tv etc. doar pt a reusi sa isi cumpere macar o garsoniera, inchiriata pentru 10 ani (cand chiria sa acopere rata) dar sa aiba unde acum sa se mute, fara nicio chirie de dat.
Sa nu uitam, 2016 a fost anul cand America a raportat 134 mii datorie pe fiecare familieΒ din care 16 mii doar din cardurile de credit/descoperiri de cont iar datoriile sunt strans legate de stari ca:
-depresie
-anxietate
-stress
-resentimente (si afecteaza casatorii, relatii, familie)
-furie si frustrari
-regrete
-rusine, jena
-frica
Si astea sunt cativa din factorii imbolnavirilor.
Eu nu vad masina ca pe o cheltuiala ce merge taiata, mai cu seama unde locuim noi e imposibil sa te descurci fara masina. Plus ca transportul in comun ar ajunge mai scump decat cu masina.
Daca masina este buna si nu se defecteaza cate ceva la ea in mod constant nu sunt cheltuieli, decat cu combustibilul.
Noi n-am mai fost in concediu de ani de zile, nu de economie ci din cauza sanatatii mele dar mi-as pune intrebari daca sa merg sau nu. In nici un caz nu as economisi la mancare ca sa merg in vacanta.
Deci indirect fac economie prin faptul ca stam acasa. E drept ca locul in care stam e ca si cum am fi in vacanta si faptul ca stam la curte imi ofera posibilitatea sa ies mereu la soare afara si de altfel am marea la 5 min de mers pe jos.
Eu am metroul (ieftin si aici) deci evident ca fiecare caz e unic. E musai sa analizam si sa gandim fiecare decizie.
Uneori ma gandesc daca nu ar fi bine o mutare intr-o loc ca tine, minunat, sa nu simt nevoia nici de vacante, de nimic π
Da, economisirea e relativa si raportata la fiecare persoana. De ajuns sa fim noi multumiti si sa ne simtim bine. Iar vacantele sunt sfinte π Am golit pusculita luna trecuta, dar o iau de la capat, visand la urmatoarea escapada.
Si eu zic ca pina unde mergem cu economisirea depinde de la caz la caz…si de la familie π Ca mie mi s-a suit lumea in cap ca s-au saturat de economiile mele si sa-i las in pace cu grupuri de econoame, ca avem o singura viata. Altfel nu aruncam cu banii, dar cind am vrut sa aplic masuri mai aspre de la “econoame”, nu le-a convenit. Cred ca economisesti pina la punctul cind nimeni nu-i frustrat. Insa e drept ca cineva care n-are din ce trai si isi cheltuie mare procent din buget pe tigari sau masina pe credit…mi se pare ca ar avea de unde sa faca eforturi.
Eu nu calc ca nu vad rostul, doar camasi mai calc. Asta imi face economie. Spal mai rar (astept sa se umple o masina) si la temperatura mai mica.
Cei mai multi bani ni se duc de fapt pe vacante, anul asta le-am mai redus, am gasit si cazare mai ieftina.
ia zi, ce idee ai anul asta pt vacanta? noi suntem indecisi…
Daca spun, o sa va dati seama de ce pe noi ne costa mult vacantele: sudul Frantei…stim locul de mult, plaja faina, apa calda, doar ca anul asta am luat cazarea pe airbnb si o sa ne iasa la jumate cit dadeam alte dati.
Apoi venim acasa, stam citeva saptamini si plecam in Romania cu masina, asa ca ne facem din drum o vacanta(de obicei stam 7-8-9 zile pe drum): o sa ne oprim la bai (sarate si calde…) in Germania, apoi anul asta cred ca vizitam Praga. Stim ca ne costa mai mult decit avionul, dar eu am fobie de avion. De obicei , cum stam doar 3-4 zile intr-un loc stam la hoteluri, poate anul asta vedem de airbnb. In Romania poate sa mergem la munte citeva zile.
Idei faine din alte drumuri: pe malul Dunarii intre Passau si Linz, e minunat. Viena : eu m-as intoarce, dar dupa citiva ani la rind , ai mei au zis sa incercam Praga.
Mi-a placut si cind mergeam la mare in Spania, intr-o localitate medievala, nu f mare, dar apa era mai rece decit pe aici. Dar cum ziceam: noi suntem limitati la zone accesibile in masina. Prietenii ziceau ca in Andaluzia e fain iar italienii pe care-i stim ne spun ca e f fain in Puglia (acolo voiam anul trecut dar am renuntat).
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
colegul din dreapta e din puglia
grecul e mai colea in birou, la el in sat cazarea e 3-4 sute pe luna in lunile de varf. Cica mai sus, pe langa maslinii de la bunicu’ scade cazarea la juma.
Si noi vrem la munte cu cortul.
Pai 3-400 e bine, nu?
Am o prietena ce merge an de an in acelasi camping din Sudul Frantei, anul asta ma duc sa inspectez campingul, daca e chiar asa fain, o sa stiu unde merge.
Si in Franta e fain la Gorges du Verdon.
De fapt sunt multe locuri faine…timp sa le vezi pe toate iti trebuie.
Odata mi-ar place sa merg aici http://alpe-adria-trail.com/ si alta data Passau-Viena pe bicicleta. Tot imi string link-uri si visez…timpul ne lipseste ,ca mie imi trebe mers in Romania neparat. Si in Romania vreau Delta cu copiii, poate la anul, ca anul asta unul din ei nu poate veni.
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
Noi mergem in Praga luna asta, abia astept π
Diana recently posted…Citadela Dinant
Sa zici ce ti-a placut! Noi am fost demult-demult, cind aveam doar un singur copil…
Cum nu mergem cu avionul, suntem obligati sa plecam pe mai mult timp in Romania.
Mai plecam si in noiembrie intr-un loc, apoi in februarie sau aprilie, deci pina la urma se aduna ceva vacante, doar ca nu putem pleca 2 saptamini dintr-una.
Noi cu romania cat mai avem parinti vrem sa facem de la anul o sapt in apr, cu lowcost luat din timp. Si restul de vacanta si bani, unde ne vor sufletelele
Diana recently posted…Citadela Dinant
Exact asa gandim si noi π
Cand ai datorii sau te descurci greu cu banii, eu cred ca n-ar trebui sa te simti frustrat daca renunti la absolut tot ce nu e necesar pana reajungi pe o linie de plutire
Noi am fost in situatia asta de cateva ori si am rezistat, dar nu pe termen lung, acolo am lucrat la cresterea veniturilor, cand am vazut ca oricat am strange cureaua, nu ne ajung banii, si oricum nu asa ne dorim sa traim, am cautat cai de a creste veniturile si le-am gasit
Si eu cunosc persoane care se afunda pe zi ce trece in datorii, au bani putini, dar nici pe aia nu-i chivernisesc, gen fumatul. Eu fumez, dar daca as fi in situatia lor, le-as lasa naibii. Si mai e o chestie pe care o observ, comoditatea excesiva si cooperativa munca in zadar. Gen au putini bani, cheltuie pe tigari, stau noptile sa faca traduceri sau chestii care se platesc f prost, dar nu sunt dispusi sa aiba de ex un job mai solicitant per ansamblu, dar cu care n-ar mai fi nevoiti sa stea nopti pe cativa lei sau sa traiasca pe datorie
Diana recently posted…Citadela Dinant
e alegerea lor doar ca acum e demonstrat ca indatorarea poate distruge sanatatea. Cum romanii sunt pro americani si urmaresc comportamentul american ( card de credit pentru mobil, card de credit pentru rochie de nunta, card de credit pt concedii, credit pt masina, etc etc) nu ma surprind consecintele. E nevoie de efort de a iesi din asta: singuri ne bagam in datorii, singuri ne scoatem din datorii!
Adevar zici, si multi nu realizeaza decat cand sunt peste gat
Cu cardul de credit, initial pare o idee buna, te orbesc ofertele, dar cand incepi sa-l folosesti aiurea. .. Noi avem ca sa facem rezervari si eventual plati in vacante cu el, ca cel normal functioneaza mai mult in incinta si in tari prietene, dar i-am setat sa-si traga toata suma in luna respectiva, a fost o vreme, acum 10 ani, cand tot plateam, isi lua doar dobanda si o suma minima si ne trezeam efectiv afundati fara sa stim cand s-a intamplat asta. Na, nu pe cine stie ce sume, dar ideea, l-am inchis atunci, e f usor pe modelul consumerist romano-american sa te trezesti in niste datorii de nu mai vezi in fata ochilor. Cunosc persoane, de si-au facut si card de credit, si provident (din aia d iau 50% dobanda ) , total evitabil
Diana recently posted…Citadela Dinant
americanii au deja experient generatiilor anterioare, noi le ardem acum. Da, la provident ma gandeam: stiam de dobanzi de 30% pe an sunt extraordinar de mari, dar nu ma mira sa aud la tine 50%. Si 10% e dobanda mare pt mine!!!
Din pacate noi romanii le-am invatat pe pielea noastra, dramatic e ca unii inca asteapta statul sa le rezolve.
Ba eu tot in termeni de frusrare gindesc si economia.
Ca nici eu nu dau banii pe cosmetice sau tot felul de lucruri, dar nu o fac din economie, ci secundar apare economia. E intr-un fel ca ce zice sotul cu slabitul: daca vrei sa slabesti si o faci doar ca sa slabesti, esti frustrat si, mai devreme sau mai tirziu te ingrasi la loc. Daca vrei sa-ti schimbi regimul de viata, atunci slabitul vine ca un rezultat secundar.
Nu stiu ce sa zic, ca n-am fost in situatia asta, dar poate daca n-ai din ce trai iti zici “macar atita placere sa am si eu, fumatul” sau altele.
Tu zici o femeie ca romanii ii copiaza pe americani, dar vad ca si aici multi isi iau masina noua pe rate desi n-au venitul pentru asa ceva, si eu cred ca o fac pentru ca asa li se pare ca e regula, n-au educatie financiara si asa li se pare normal. Ca noi cind am venit aici si am acceptat oferta bancii cu o carte de credit la care dobinda era imensa, ca asa credeam noi ca e normal. Sau cind am acceptat sa dam masina firmei de asigurari contra unei sume derizorii, ca au refuzat sa ne-o repare..nu stiam ca poti face si altcumva.
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
Uite gind la gind cu cardul ala, Diana, ca nici noi nu prea stiam ce-i cu el, ni l-au dat, l-am luat…
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
Da, depinde de tara /banca, noi am avut un ofiter de relocare super, platim un comision pe cont neglijabil (dobanda nu stim, ca nu folosim ) , dar e pretul sigurantei, ca ia riscurile tranzactiilor cu potential dubios
Rezonez cu tine, e stil de viata si educatie. In ro eu am mai observat si rusinea asta de a nu (avea, permite,vrea) Mama nu se duce cu castravetele stricat inapoi la magazin, ca ce crede lumea, eu ma duc. Mie nu imi e rusine sa spun nu dupa ce am probat 3 perechi de pantofi , sa spun nu dupa ce insira astia costurile reale ale masinii, sa spun ca nu imi permit ceva sau ca ceva mi se pare prea scump. Mama s-ar scurge sub masa de rusine, deci pot sa inteleg mentalitatea asta hibrida romano-americana
Diana recently posted…Citadela Dinant
Asta cu spusul NU am impins-o pe noi culmi π Nu stiu sa negociez, dar sunt pe calea cea buna.
Acum imi fac ochelari si pt ca am ales rame scumpe, m-am dus la opticianul meu obisnuit (el e independent, deci mai slab rambursat de asigurarea mea) si i-am cerut deviz, i-am spus ca ma duc si la concurentii lui (mai ieftini, ma trimit la ei asigurarea de sanatate , cu care au contract). Pe mine nu ma intereseaza cit costa ochelarii, ci cit o sa pun din buzunarul meu. Amindoi opticienii s-au oferit sa sune ei la asigurare , sa afle cit o sa ma coste pe mine. Pe vremuri as fi sunat eu la asigurare si nu le-as fi spus ca ii pun in concurenta. Asa ca ma mir de mine ce tupeista am ajuns :)) Asta cu devizul cu care compari lumea n-o stiu decit de citiva ani.
sa zic sincer ma doare in pix de aia de la tine π ca au informatie de unde sa citeasca, dramatic mi se par romanii ca vazui deces si auzii de sinucideri ca nu isi mai scoteau fata din datorii. La romani conceptul de precedent a aparut in ultimii 10 ani, unii au invatat, altii tot prostanaci sunt. Dar are vrea sa caute si sa studieze, sigur va gasi.
Si apropo de credit. Sa vedeti ce fraieri eram: cind am venit aici, in prima luna, inca n-aveam nici mobila, doar o canapea, o masuta, nu puteam sa le luam dintr-o data. Si la gradi la fiu-meu se face un concurs de desene si apare una la noi acasa (pasamite concursul era facut de o firma de materiale pedagogice) cu desenul lui in mina si ni-l lauda ce talentat e si, din vorba in vorba, imi baga pe git ceva materiale cu nu stiu cite carticele, o tablita, papusele, prostii de-astea, platibile in rate. N-a interesat-o ca doar vedea si ea ca la noi in casa n-aveam mai nimic, ea sa-si vinda alea, ba chiar m-a luat cu “daca vreti sa aiba o educatie copiii, etc”. Si eu fraiera semnez. 2000F (aia erau bani, ca acum daca zic 320 euro parca nu fac atita). Dar nu stiu ce s-a intimplat, ca a doua zi (pina m-am dumirit eu), ca norocul (!) actul ala nu mai era valabil daca nu dadeam numarul nostru de cont. Si nu l-am dat. Deci credit poti contracta si daca nu esti bine informat.
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
brrr ce zici….. pe noi ne luau la gradinita cu pliante cu contracte de albume de poze pt copii manechin
Oaaa, noi am fost super avertizati, in Olanda e valabil contractul verbal, daca ai zis din gura da, ti-o iei :))) (pe foarte bune, am avut unstructaj cu ce avem voie sa zicem si ce nu ) dar in primul an n-am miscat nimic in front
Ulterior, sunt din astia peste tot, periodic ma ocup sa anulez prostii cu care e consortul prostit, dar na, partea buna a contractului verbal e ca ii suni si le spui ca ai fost prostit (ma rog, le zici mai elegant ) si anuleaza
Diana recently posted…Citadela Dinant
Pai si aici ai 10 zile sa te retractezi. Atunci nu stiam.
Elena recently posted…Tarta cu rubarba usor de facut
si de ce ar fi cineva deranjat de ce faci tu? Doamne Fereste! De calcat, nici eu nu calc sa ma rup, dar nu pentru economia de curent, ci pentru economia de energie si timp. Am grija sa nu storc prea tare hainele care se sifoneaza si sa le intind bine de tot cand le pun la uscat si gata. Nici eu nici sotul nu lucram in vreun birou cu pretentii, deci merge si asa. Cui nu-i convine, sa nu se uite!
Caietul Cristinei recently posted…Cu sau fΔrΔ barbΔ? 3 cele mai simple look-uri pe care le poΘi obΘine acasΔ. Femeile le adorΔ
Da acord, de acord, de acord! de la calcat nu ma pot abtine, de la cosmetice nu, dar incerc sa inchid apa la dus atunci cand ma samponez, scot aparatele din priza cand nu le folosesc, tin becurile stinse in camerele in care nu stau. La TV nu pot renunta pentru ca al meu vede toate meciurile :))
Delia recently posted…Fotografii amuzante surprinse pe stradΔ (1)
Ai grup de econoame ? π misto.
La economisirea curentului cu calcatul nu m-am gandit, dar noi oricum nu am putea sa nu calcam. Si eu si sotia trebuie sa mergem la costum la munca. Dar mi-ar placea sa “vand” aceasta idee sotiei. Urasc calcatul haha.
Mr. Money Caravan recently posted…Is it the right time to invest in real estate?
Hmm treaba asta cu casa cumparata si nu cu chirie mi se pare asa o treaba idioata, serios! De ce n-ar putea cineva sta toata viata cu chirie, fara sa se bage la credite si stres? De ce sa te obligi la credit pe tzaspe ani, pentru o camera intr-un oras pe care poate vrei sa il parasesti, intr-o zona pe care poate vrei sa o schimbi, intr-o tara din poate vrei totusi sa pleci…
De ce sa te inhami la plata lunara, lucru care aduce mare stres, care te leaga de un job, oricat de nasol ar fi el, vad atatia colegi, tineri, blocati fie in joburi de rahat, fie in locuri in care se plafoneaza sau nu sunt tratati asa cum ar merita, doar de frica ca nu isi pot plati rata!
Eu n-as putea trai fara machiaje π de exemplu, dar as putea foarte bine trai pana la batranete, intr-o casa cu chirie. Sotul meu nu si-ar putea imagina viata fara masina, dar, la fel ca mine, ar putea trai, mult mai linistit, intr-o casa cu chirie π
Eu nu inteleg cu ce te leaga rata de glie mai mult decat chiria. Vinzi, pleci. Nu mai ai bani, ramai in drum in ambele cazuri
Diferenta e ca rata se termina, chiria nu. Si sansele, chiar intr-o tara civilizata, sa nu-ti permiti chiria la pensie sunt f mari
Diana recently posted…Citadela Dinant
Vad ca au raspuns fetele. Noi am decis asta pentru ca :
1. banii dati pe chirie sunt bani pierduti, plecati pentru todeauna din buzunar. Daca chiria e comparativ cu rata, atunci merita. Si daca nu imi permiteam rata de acum, tot as fi achizitionat o mica garsoniera care sa o inchiriez pana ajung la 50-60 ani. Am si calculat ca am platit timp de 4.5 ani aproape 45 mii chirie in total. Acum mai avem 13,7 ani de rate.
2. pentru ca la 40-50 e mult mai dificil de gasit un job decat la 25 de ani (avem o ruda – el supra calificat si cu experienta vasta manageriala a avut probleme dupa 50 de ani…si pauze de ani fara un venit. Cu un singur salariu mediu al sotiei le-ar fi fost imposibil sa plateasca si o chirie).
3. In unul din aprt. noastre avem 2 chiriasi si unul a pierdut jobul…daca la sfarsitul lunii nu poate plati chiria il dau afara. Cu banca ar mai fi pasuit 3-6 luni, cu mine nu
3. pentru ca pensia este comparativ la jumatate din ultimile salarii. Noi acum ne descurcam cu jumatate din venit (restul zboara rate, economii) dar au fost luni cand nu ne-au ajuns. Dar daca as avea numai juma din venit…brr…
4. Elena, cu asigurarea aia de viata, am o situatie crunta in Ro unde… le-au executat aprt. pt ca nu au dus la timp (5 zile de la deces) certificatul de deces. Asta e romania π – sotia la 50 de ani e pe drumuri, copiii unul la facultate unul la casa lui…
Astia cu asigurarile sunt ca bancile: te fura cit pot. Ei trebuie sa iasa cistigatori pina la urma. Chiar ca e oribila situatia de care spui.
De masina nu mai am bani, am cheltuit in ultima vacanta banii de masina :)) asa ca o sa raman tot cu cea veche, de peste 10 ani, macar banii pe care ii bag in ea, ii bag esalonat, cu economiile plec in vacanta. Mi-am dat seama ca niciodata nu am mers cu vreo superoferta sau macar oferta in vacante, de obicei plecam la drum si rezervam cu cateva ore inainte cazarile, as aca e destul de greu sa facem economii. Dar eu zic ca ne-am descurcat destul de bine in anul in care am stat intr-un singur salariu, am facut mai multe concedii scumpe decat in orice alt an. Cred ca e avantajos pentru bugetul familiei sa nu lucrez eu π
Iau din nou in considerare!
De fapt chiria sunt bani aruncati, cu ratele investesti pentru tine. Daca nu-i mare diferenta chirie-rata nu vad de ce ai sta in chirie. Mai ales ca daca e in zona buna si deci cautata, e o investitie buna. Noi stam in chirie, nelegati de nimic, dar nu mai vrem sa plecam din cartierul nostru.
Apoi un lucru la care nu m-as fi gindit pina nu demult: la creditul imobiliar esti asigurat, asa ca daca moare unul din soti, celalalt nu pierde casa.
Eu vorbesc la o scara mai mica.Stiu persoane care nu au bani,traiesc din social efectiv.si da..fumeaza si astea..au 2 copii si nu fac nici macar o dulceata sau nu isi pun un castravete la murat..vreau sa spun…cumpara tot tot ce tine de mancare,
Si sa nu spun de multi consateni care au gradini(si ce gradini-loc drept,fertil)care cumpara cartofi,fasole etc.Nu fac nimic,nu cresc nimic..si sunt asistati social…
Si nu am nimic cu cei care nu pot si sunt bolnavi,dar eu,din taxele pe care le platesc,ajut un puturos sa stea acasa cu gradina parloaga..si sa faca datorii la magazin pana ine socialul
Eu de exemplu..economisesc ca sa imi cumpar fire de crosetat de calitate sau materiale pentru craft.
Sincer,imi permit sa cumpar conserve si carne si altele..dar cu toate astea fac an de an camara plina si lada frigorifica o ticsesc cu vinete,zarzavat,mazare,porumb etc.Si pentru sanatate dar,recunosc,si pentru banii economisiti.
Nici eu nu calc..neam …doar camasile sotului cand imia duc aminte si atat.Pierdere de timp si energie..nu inteleg persoanele care calca asternuturile..adica..la naiba ca ma arunc in pat si sunt varza dupa primul somn…si sa stau cu fierul pe ditamai panza?!?!
Se calcau inainte de masini automate si detergenti, din ratiuni de igiena in primul rand, slava domnului ca traim in secolul asta
Mai, soacra-mea e medic la tara, asa e peste tot in sate, plin de lenesi. Acum cativa ani socrul meu si-a comandat masinarie de deszapezit pt ca l-a lasat spatele si efectiv nu a gasit pe nimeni (pe bani, si nu putini, ca au de unde) sa ii dea zapada din curte . Idem si la altele
Diana recently posted…Citadela Dinant
Nu cred ca era de igiena : maica-mea calca, apreta si albastrea( rufele albe). Avea o fata de masa cu broderie pe care o calca in 3 ore. Eu am una asemanatoare, in 15 minute am rezolvat-o .
Acum, daca vine la mine, trebe sa ascund orice chestie care ar putea fi calcata, ca se pune si calca cu ceasurile orice, dar chiar orice! Nici asa n-am succes ca imi ia lucrurile intinse la uscat si incepe sa le calce artistic. Calca o camasa perfect, doar ca-i trebuie o ora, eu o calc rapid , ca doar te misti in camasa aia si nu ramine neteda. Ati putea spune ca ce fain, ca ma ajuta, nici vorba, nu-i asa! As prefera sa discute cu copiii decit sa ma enerveze cu mania ei calcatoare.
Cred ca ii place π mama imi face curatenie peste tot, desi nu e nevoie si spune si ea in timp ce face : dar e f curat la tine. Atunci de ce faci? Stai cu noi, joaca-te cu copilul, relaxeaza-te. Nu, ca vreau si eu sa te ajut cu ceva :)))
Diana recently posted…Citadela Dinant
vai…. bine, am si eu povesti din astea de la dorohoi. Dar na, ridic din umeri, am verisorii la tara care se descurca f. fain (cal, vaca, porci, iepuri, gaini, gradina, si serviciu!! ) si peste gard …nici iarba nu creste dar bautura miroase!!
ghemulet, ca si tine sunt si eu. Si la gradinarit, si la ate :))) .Gradinaritul insa mi a adus nu doar placerea unui hobby ci si produse de calitate si sanatate.
N-am aprofundat niciodata subiectul, dar din ce am mai auzit pe la amici care se ocupa cu programe sociale/educationale, e o treaba extrem de complicata sa ajuti pe cineva (sa se ajute) sa scape de saracie – tot felul de mecanisme psihologice si sociale complexe in spatele situatiei asteia.
Si mie imi vine foarte greu sa inteleg de ce oamenii nu incearca sa munceasca, sa-si imbunatateasca viata, sa-si asigure un trai decent cu resursele pe care le au la dispozitie, dar cica nu e asa de simplu ca ‘sunt lenesi’.
E greu de iesit din normalitate, dar si daca 10% din ei reusesc, inseamna 10% mai bine. Nicintr-un caz nu dat bani direct ci incurajat, sustinut, protejat …dar cum??
Da , ii place π Dar mie mi-ar place mai mult sa aibe o relatie cu copiii, nu cu fierul de calcat .
π stiu, cred ca ele nu stiu cum, pe vremea lor nu le ramanea timp de relationare, asa ca fac si ele ce stiu
Pe noi o sa ne barfeasca nurorile cu si am fost la soacra-mea si mi-a dat sa mananc, sa-si bage broccoliul si papadia in fund, ca eu asa ceva nu mananc :p sper sa traim sa vedem
Diana recently posted…Citadela Dinant
la brocoli si papadie pe mine trebuia sa ma invite :))))