Mi-am luat o zi de concediu in care visam sa nu fac nimic: aparent mi-a si iesit ca am dus copil la scoala, am fost la gradina sa omor vreo cateva sute de melci si am venit uda ca plouase asta noapte, am spalat si uscat 3 masini de rufe, am aruncat ce trebuia aruncat doar cand sunt singura acasa, am si alergat 1 km si la deal si la final am pus sa fac ce voiam de mult: crema de galbenele, socata, si apa de trandafiri.
Pentru socata am jumulit un tufis ce il jumulesc de ceva ani si care anul asta s-a lungit si aplecat de am jumulit si ceva e pus la uscat pe iarna; pentru crema de galbenele am folosit unt din casa si petalele e la galbenelele uscate anul trecut, pentru apa de trandafiri am jumulit alt tufis – unul de trandafiri evident.
Socata o las acolo vreo 3 zile: o firimitura de drojdie (stie cineva? merge cu maia? ), adaugat miere (zahar nu mai am in casa de cateva saptamani) si maine adaug lamaie ( sa cumpar).
Pentru crema de galbenele am folosit o reteta de la o cunostinta: unt de tara si petale de galbenele uscate de mine, in gradina. totul pus pe foc f. mic, atat cat sa se topeasca untul si sa elibereze /dizolve cateva proprietati ale galbenelei. Din pacate cam tarziu mi-am dat seama sa aleg doar petalele asa ca am ales cum am ales. La foc au stat cam 20-30 minute, ar fi fost fain sa las mai mult dar nu aveam rabdare. M=am dat deja pe zonele de egzema si mi se pare ok dar o sa imi fac o parere dupa mai multe utilizari. Greul a fost sa scurg petalele de unt: aveam niste tifon si am presat …
Pentru apa de trandafiri am aplicat principiul distilarii ca doar am facut rachiu la tataia de atatea ori! Chiar daca am urat munca si mirosul si ca puneam pe foc cateva ore cand ceilalti copii se jucau, de inteles tot l-am inteles din frageda pruncie, si uite prima data cand in aplic in viata. Sarut-mana tataie! de acolo din cer sper ca esti mandru ca sunt o moldovianca adevarata. Ei, dar varianta mea de cazan e …varianta mea. Am pus in cea mai mare oala de inox care o am apa filtrata sa acopere petalele de trandafir, un castron cu gura in jos ( mergea o piatra dar n-am), un castronel cu gura in sus pe fundul castronului, si apoi capacul cel mai ermetic la oala dar capac pus cu manerul in jos. Totul pe foc mai mare primele 5 min si apoi mic mic mic. Ei bine, pe capacul de sus am pus gheata, sa fie rece si sa se faca contensul cu apa si vaporii si uleiurile volatile din trandafiri. Si am incercat cateva chestii pt racit: cuburi de gheata, legumele scoase la dezghetat, cartusele de racit lada frigorifica, dar de departe cea mai buna metoda ramane o punga umpluta pe 1/4 cu apa si pus la inghetat pe plat ca apa de la cuburile de gheata de scos de acolo…era o munca neincantatoare. Cam in o ora am oprit totul timp in care apa de pe petale s-a evaporat usor si ajuns la capacul ce avea pe partea ailalta gheata si a facut condens si prelins pe capacul pus invers si pe manerul capacului fix in castronul no2. care era in asteptare. Si vazui abia dupa aia ce greseala mare facui: capacul avea maner de…plastic asa ca mi se pare mie ca apa mea de trandafiri are oleaca de iz e plastic.
Si ca sa fie ziua zi pana la final, cand sa curat oala cu resturile de petale (apropos, am salvat apa de acolo:D ) nu am scos prima data castronul no.1. ala cu gura in jos si datorita presiunii si temperaturii, apa a urcat in el si datorita manevrelor mele moldovenesti rapide si repezite, am turnat toata apa aia pe pantalonii mei.
Pozele cu borcane fac pe lumina, si data viitoare cand mai vreau cosmetice, le cumpar de la cineva mai priceput ca mine.
Edit: de la stanga la dreapta am asa:
– borcan cu crema de galbenele
-apa de trandafiri (distilata)
-zama in care au fiert petalele ( nu am vrut sa o arunc…)
Si o poza in prim plan cu crema de galbenele.
Oa!!! Super esti cu sistemul tau de distilare.
Da, merge f bine cred la socata maia, ba chiar eu zic ca e mai indicata decit drojdia. Eu nu pun drojdie, asa ca o las sa fermenteze ea (cam o saptamina), deci se inmultesc drojdiile salbatice.
Am facut bors pornind de la maia acum citiva ani. Apoi am facut o borso-socata, adica am pus pe linga ce trebuie la un bors si flori de soc, zahar deloc. Ne-a placut.
cica se poate face si trandafirata ca socata, dar cu petale de trandafir.
Nu-i nevoie nici de drojdie nici de maia, fermenteaza socul si singur, doar sa fie undeva la cald. La mine se face in mai putin de doua zile. Apa de trandafiri zici ? Tare bine suna si ma pune pe ganduri 🙂
nu e asa de cald (22 gr) asa ca o boaba de drojdie o ajuta. Dar daca da soarele, sare temp si la 28 gr 🙂
ce ti-a dat pri cap! Auzi la ea, cazan improvizat! Sigur bunicul e mandru de tine. Ar fi fost si mai mandru daca ar fi iesit toate ca la carte, dar din experiente invata omul 😀
Caietul Cristinei recently posted…Cărți recomandate – Fata de la nord de ziuă
nu mai incerc asa curand :))))
Crema cu galbenele ma gandesc ca ar fi bine sa o faci cu petale proaspete,ca or avea mai multe principii active. Zic si eu.
Elena recently posted…Sampon de casa cu urzici
tura urmatoare. Acum facui cu ce avui, si o gandesc din iarna. Galbenelele insa cresc in gradina, si va ca au iesit multe! doar ca le mananca frunzele limacsii….
Am uitat sa spun: eu nu jumulesc de tot socul, asa ca in toamna culeg fructe si fac sirop, care sirop zice-se ca-i bun la raceli. Il mai folosesc ca si colorant alimentar.
socul meu e pe teren public, jumulesc tot ce prind, ca altfel jumulesc altii 😀
Ai mei sunt in padure. Dar in afara de noi nu prea cred ca-s alti jumulitori.
ai mei sunt la marginea orasului si am mai zis si la altii de copacel. Am gresit?
A, numai unul? Atunci clar ca se goleşte. La noi sunt mai multi. Si n-am zis la altii, ca n-am avut cui. Avem unul la bloc, dar fiind linga parcări, nu il folosesc.
Elena recently posted…Linimentul facut in casa : demachiant perfect sau solutie pentru curatat fesele bebelusului
Instalatia ta de distilare e traznet☺ Iar apa de trandafiri e un răsfăț, data viitoare nu mai versi din ea. Sunt impresionată si de crema de galbenele, chiar e usor de facut. Eu nu mai zic ca vreau sa fac, întrucât deja imi e rusine sa mai adaug astfel de declarații nerespectate☺. Dar cand imi voi propune sa imi iau o zi liberă ca sa nu fac nimic, nu iti voi urma exemplul☺☺☺ Pupici!
Mihaela Damaceanu recently posted…Sunt unii oameni…
Sa te vaz pe tine cum iti iese o zi fara sa faci nimic 😀 . Hai, sa te vaz :D. Am zis si azi ca nu fac nimic, s-a dus sotul cu fata la joaca, si peste 4 ore aveam deja: cumparaturi la o piata de vechituri ( dantela veche, de acum 50 ani 😉 ), acasa ordine prin anumite locuri, si 3 feluri de mancare 😀 ( ok, usoare, gen mamaliga, bors de fasolica cu fasolea fiarta ieri, si ciuperci inabusite), udai si florile, baui si socata etc.
Oooo, crema aia arata minunat! Ma gandesc sa fac si eu una daca e asa simpla, dar sa infloreasca intai galbenelele! Si acum mi-a trecut prin cap ca nu ar merge si cu petale de trandafiri? Stiu ca nu au aceleasi proprietati, dar mirosul…
Povestea cu apa de trandafiri m-a facut sa rad, eu una nu ma incumet la distilat in casa. Iar povestea zilei tale… e povestea clasica a zilei libere a unei femei. Cred ca majoritatea facem asa.
fiordaliso recently posted…Malaga
asa cum a zis si Elena, cred ca cu petale proaspete va fi si mai de calitate, uleiurile iesind din petalele de galbenele. Galbenelele sunt cunoscute ca plante medicinale cicatrizante.
Sa fac cu petale de trandafir nu m-am gandit…. dar cred ca o sa iasa o crema super. Atat ca atentie: nu are chimicale, conservanti, stabilizatori, adjuvanti etc deci e nevoie de tinut in frigider si folosit in perioada urmatoare.
Am de gand sa fac si eu crema de galbenele,dar voi folosi untura de porc.
Carmen recently posted…Vesta crosetata-in ton cu primavara
cred ca e mult mai stabila cu untura de porc. Eu aveam in casa doar unt, untul e usor perisabil (3 sapt).
Nu m-am gandit niciodata la o crema facuta cu unt sau untura . Ma gandeam la unt de shea sau de cocos.. Nu are miros de unt pe piele? Untul/untura sunt bune pt.piele?
Si bunicul meu, respectiv tatal meu au facut an de an tuica, dar eu nu am stat niciodata langa :)) . Ingenioasa instalatia ta de distilare.
nu se simte niciun miros. Untura o tin minte in copilarie la bunici: isi ungeau mainile crapate iarna de la frig. Spuneau ca ii ajuta. De unt aflai mai nou, probabil pt ca in copilarie untul era mai rar dar untura era. Ba mai mult, grasimea de porc de pe burta (osanza ii zicea in copilarie) era topita si de o puritate de intra la prajituri, nu tin minte cornuletele sa aiba vreo aroma de porc.
Cu instalatia de distilare: e incorect facuta pt ca nu e etansa, aburii pot iesi pe langa capacul oalei. Probabil e nevoie de o etanseizare in jur si nu stiu cum: cu mamaliga/plastelina/folie ceva…. nu o voi mai repeta, pt ca pe viitor o sa fac un altfel apa de trandafiri (fara distilare dar cu infuzie si lasat juma de zi la marinat). O sa scriu despre.
Pentru instalatia de distilare noi am folosit in familie un strat de coca, facuta din apa si faina, fara nimic altceva, amestecate pana se omogenizeaza si se leaga bine… mereu a functionat perfect. Succes pentru noi incercari!
am si uitat de astea! Lucrurile simple sunt la indemana, de ce le uitam?
La socata eu pun stafide in loc de drojdie. In rest, la fel, miere, apa si lamaie. Primul borcan a fost gata in 3 zile, pe masa in bucatarie. Mie nu imi place foarte acidulata, asa ca o strecor inainte sa inceapa sa fermenteze. In sticle pun si cate o crenguta de menta.
Si ca sa fiu sigura ca am flori de soc primavara, mi-am pus doi pomi in gradina, care acum sunt plini-plini de flori 🙂
o sa incerc si cu stafide, desi ce avui in casa in ultimii ani sunt din alea din comert, cu zahar si chimicale.
Chiar si astea bio sunt cu ulei, am studiat intr-o vreme compozitiile. Si vin din Turcia ale noastre, deci bio turcesc…
Tin minte ca pe vremuri cind m-am apucat de maia era o metoda cu pornit maiaua cu stafide.
Daca m-ati vedea cum mut borcanul de colo-colo in functie de soare…acum e pe patul din dormitor. Seara e pe balcon…aseara noroc ca eram aproape cind am auzit vecinii care-si scuturau ceva pe balcon, am sarit si mi-am bagat socata in casa. Trebuie sa ma interesez daca e voie sa scuturi lucruri pe balcon, mai ales ca totul cade la noi pe pervaz unde-mi tin jardinierele.
Pune o farfurioara sau un capac pe borcan, altfel risti oricum sa intre ganganii atrase de dulce.
Eu mi-am facut singurica stafide, am cumparat struguri fara samburi ca in sfarsit se gasesc si la noi si i-am uscat. Au rezultat cele mai bune stafide pe care le-am mancat vreodata. Evident ca s-au terminat repede 🙂
fiordaliso recently posted…Malaga
Tocmai am pus in sticle socata: s-a facut in 3 zile jumatate , fara drojdie sau adausuri pentru fermentare.
a mea mai repede, am si baut-o :). Mai am o runda noua 🙂
Eu fac numai cu miere. Poate de aia are nevoie de un salt?
Inseamna ca nu faci in cantitati industriale, ca mine: 5 litri. Refuz sa ma gindesc cit zahar e acolo 🙂
2-3 l la fiecare cateva zile, atat beau singurica 🙂