De cand am inceput sa avem grija la buget, la ce am vazut cea mai mare diferenta?

Am prins o discutie pe tema schimbarilor bugetului familiei si experientele personale: de cand am inceput sa avem grija la buget, la ce am vazut cea mai mare diferenta?

1. Raspunsurile majoritare au fost ca evolutia s-a vazut la mancare, si asta datorita meniului si ingredientelor atent gandite, eliminat resturi aruncate si mai ales eliminat cumparaturi haotice, de pofta. Gatitul de la zero poate duce la o reducere de peste 50% (la mine) si cred ca la alte familii si mai mult.
2. Pachetul la munca.
3. O alta parte cu reduceri evidente ar fi la sectiunea produselor menajere. La mine acestea inseamna otet lunar iar chimicalele au buget separat pentru ca le cumpar cand merg la DM (adica rar, 3-4 ori pe an). De cand am nuci de sapun vad iar o scadere, iar pt sapun lichid si gel de dus in casa cumpar bidoane mari de la DM, la fel detergent de vase (de mana si de masina de spalat) si sampon. Inca nu vad diferenta de la achizionat sapunul de casa si deodorantul facut in casa, iar cu sotul nici nu e cazul sa discut daca ar vrea sa schimbe spuma de ras cu sapun.. 😀
4. Cosmetice nu folosesc deci zero.
5. O alta remarca a fost ca dintre elementele de la mancare, carnea ar fi cea mai scumpa asa ca o atentie (cumparat mai putin si fara semipreparate)  poate aduce o reducere visibila.
6. O alta remarca la o amica este minunea inchiderii ipotecii. AMR 13 ani juma 😀
7. O alta remarca primita este opritul fumatului. Nici nu imi dadeam seama cat puteau cheltui pe tigari…. dar cand aud de 100 euro pe luna dadeau un cuplu…
8. Abonamentele la reviste iar costa – eu nu avui, dar uite un caz.
9. Mai aduc aminte ca eu m-am mutat cu chiria intr-un aprt mai mic si mai ieftin: 167 pe luna economisiti numai la chirie, iar la intretinere e greu de estimat dar si acolo au fost 10-20% (de incalzit 67 mp2 e mai ieftin decat de incalzit 80mp2)
10. Alte persoane mi-au zis ca marea evolutie financiara a venit cand au inchis cardurile de credit. Cum eu nu am de vreun an, nu am nici tentatii si nici costuri.
11. Mai impresionant a fost sa aflu ca exista o persoana ce are…150 de tricouri. Si alta persoana care a trecut de la absorbante la cupa menstruala si nu mai cumpara absorbante de ceva ani.
12. Tot impresionant pentru mine e sa vad reducerea la costurile transport prin renuntare la masina si folosit transport in comun sau bicicleta.
13. La mine evidenta evolutie a fost prin reducere facturi: la mobil am schimbat contract si am 80 min incluse  (din care vorbesc 10-20 poate…), la internet la minimum, fara tv, optat pt asigurare locuinta minima (obligatorie), schimbat tipul de abonament la electricitate, imbunatatit consumatorii in casa etc.

Ia ziceti, voi ce schimbare mica in viata v-a adus schimbare mare in buget?

31 thoughts on “De cand am inceput sa avem grija la buget, la ce am vazut cea mai mare diferenta?”

  1. :))) La certurile in familie?! Cind toata lumea se aliaza contra ta si iti spune ca s-a saturat de zgirceniile tale? :))) Sau nu-i asta raspunsul bun?! :)))

    1. O femeie, azi sunt pusa pe glume, desi e de fapt adevarul: am economisit nemergind la schi. Si in general nu mai iau masina mea, ci cind am un drum il rog pe sot sa ma duca cu masina lui de functie. Am schimbat firma de asigurari pentru masina.
      Carti iau numai de la biblioteca.
      Apoi folosesc bicicleta si mersul pe jos.
      Frunzele de ridichi ne-au scutit sa mai cumparam salata. Am redus consumul de carne. Astea se vad la bugetul mincare.
      Haine iau extrem de putine.

    2. la mine schimbarile au venit si fortati (ramasi cu un singur venit), si treptat, asa ca nu am avut discutiile astea pana de curand. Oricum eforturile mari le facui eu, dar de cand am rugat sa nu mai arunce apa de la spalat fructe/legume/din cani si sa o toarne in galeata de pe balcon/la flori, sau de cand am facut eu tawashi si i-am pus in locul buretilor de vase, au inceput glumele 😀

        1. Din resturile de materiale ( am masina de cusut si deseori dau rateuri…dar raman si excese de materiale, le tai fasii si crosetez/ imbin). Filmele pe net sunt si cu sosete deteriorate , dar pe astea le folosesc ca atare. Am remarcat ca prin crosetare au mai multa fermitate chiar daca tesatura deja e deteriorata sau rarita.

  2. Eu doar la mancare am observat, cumpar mai cu cap si astfel nu mai arunc (prea mult), am saptamani cand nu arunc nimic si altele cand arunc, pentru mine este potrivit sa merg zilnic sau o data la 2-3 zile maxim la cumparaturi, altfel, ajung sa arunc si economia facuta (poate) cumparand mai mult o data, se duce fix la gunoi. Chiar daca dau cu 1-2 euro in plus pe niste capsuni, stiu ca le mananc pe toate azi si maine iau altele, decat sa iau in week-end 3 kg mai ieftine si sa arunc 2.5 pentru ca s-au scofalcit.
    Nu prea am mai cumparat haine, pentru mine, la copii a cam fost nevoie, dar mi-am dat seama ca am haine sa port 5 ani d-acum, anul trecut am cumparat maxim 5 obiecte pentru mine.
    Banii economisiti ii redirectionez la calatorii si cosmetice, mai scumpe si (pe cat posibil) mai naturale.
    In ultimele luni am investit cateva sute de euro (copilul mi-a atras atentia), in uleiuri esentiale pure, mi se pare enorm si foarte utile in acelasi timp, ma bucur ca am bugetul necesar.

    1. calatorii sa fie!
      La uleiurile esentiale sunt abia la inceput….doar cel de tea tree l-am folosit, in deodorantul facut in casa, si sunt multumita!

  3. Atunci cand a renuntat al meu la fumat, de cand manancam bio (da, bio poate ajunge sa coste mai putin daca stii cum si ce sa cumperi), de cand ne-am luat un abonament mai mic la mobil, de cand mergem doar pe jos la birou. Trebuie sa pun in practica si treaba cu gatitul pentru birou si atunci chiar o sa simtim diferenta.
    Delia recently posted…De ce ar trebui să te lași de fumat?My Profile

    1. la noi Bio nu ne costa mai putin ca nu prea e cum, in medie bio e mai scump cu 30%-40%; am avut luni in care totul a fost bio, inclusiv carnea si pestele, si alea au fost lunile cu bugetul in aer (in cond in care mancam carne cam o data la 2 sapt)
      cand consum mixt, bugetul e rezonabil….insa cand e bio categoric nu….

      1. nici pe noi dar mi-am dat seama ca de cand iau bio sunt mult mai atenta la ce fac cu produsele alea, cum le organizez, si clar nu mai arunc aiurea expirat!

      2. Da, si eu spun ca bio e scump : la primele mele vizite in magazine bio ma intrebam in sinea mea cine e destul de nebun sa dea averi pe produsele lor. Plecam de acolo cu mai nimic. Apoi am ajuns sa comand cosuri bio cu legume, dupa aia sa cumpar legume din magazin…si tot asa . Acum cumpar doar bio, dar sunt constienta ca daca am lua nebio, am face mari economii.

  4. Schimbare in bine in buget am simtit la facut piine in casa, sapun de toaleta si de rufe, deodorant pt.mine, lotiune dupa ras pt.sot. Nu cumpar semipreparate pentru mincare, gatesc de la zero.

    1. am si uitat de momentul trecutului la painea facuta, mi-e atat de normal incat … am inteles ca eu dadeam bani nu numai pe paine ci si pe cate o prajiturica 🙂
      Lotiunea dupa ras cum o faci?

      La semipreparate sunt 100% de acord, aduce si sanatate.

      1. Cu alcool din cereale/vodca si apa distilata in cantitati egale. Ulei esential de levantica dupa cum imi place sa miroasa de tare si citeva picaturi de bitter facut de mine in casa ca sa coloreze un pic lotiunea dar nu e obligatoriu.

  5. Cu aruncatul mancarii si eu am o problema asa ca sunt chibzuita in acest sens. Oricum nu suntem niste mancaciosi, rar avem “pofte speciale” si in principiu mancam doar acasa mancare gatita, iar la job pachetel de acasa. Apa la fel. Iau la 5 litri si la job, iau in bidonas din acela ecologic de jumatate. Eu unul in forma de bufnita mov 😀 Detergent cumpar cantitate mai mare si de obicei vanez ofertele. Am prins oferte bune la Cora si le iau la reducere c ajutorul cardului de puncte. Cosmetice nici eu nu prea folosesc… iar produse de ingrijire, la fel prefer cantitati mai mari atunci cand cumpar. Nu am nici credite, nu cumpar nici reviste, iar la telefon, am prins o oferta si nu o las sa imi scape in urma cu vreo 2 ani. Nelimitat in orice retea cu doar 4 euro. 😀 Nu fumez, nu beau… (dar si cand ies din inchisoare – 😀 glumesc)
    Irina Sima recently posted…Dă-mi și mie 200 lei cu împrumut până la salariu! Vă sună cunoscut?My Profile

  6. 1.Bicicleta!

    Mers cu bicicleta oriunde pot dar mai ales ca mijloc de transport.
    Locuiesc in Timisoara si lumea zice ca e se moare aici pe bicicleta, si eu am crezut multa vreme asta. Evident, nu moare nimeni!
    Bicicleta iti da libertate, racoare si independenta.
    Imi salut cu drag masina cand ajung langa ea.
    Ne-am mutat aproape de gradinita si viitoarea scoala/liceul a copilului. Nu vrem momentam (desi am facut-o in trecut) sa mergem cu copilul cu bitza pana la gradi asa ca urcam bitza pe masina si mergem 5 minute. Lasam masina acolo si prin traficul gros mergem fiecare cu bitzele. Revenim la masina si punem bitza sus cand luam copilul.
    E o schema tare flexibila si aplicabila multor situatii – de ex daca stai in afara orasului si esti dependent de masina.

    La fel de mult imi place ca ii aratam copilului nostru un alt exemplu decat (a)normalitatea de a sta cu masina mereu sub fund.

    Cand nu e de mes cu bitza(boli, evenimente mai speciale) folosim trotineta sau role(sotul).

    2.Transportul in comun e iar tare bun. Chit ca uneori e incomod sau prea cald, dar citesc si uit de deranj.

    3.Faptul ca am inceput sa ma uit la banii mei si sa ii vad cum vin si se duc m-a ajutat mult. Vad si cred in utilitatea unui singur banut. Il iau in portofel si platesc cu el. Cu drag nu cu jena. Nu il arunc la gunoi – la propriu – cum fac alte cunostiinte.
    Am respect pentru banii mei.

    4. incerc sa fiu mai responsabila la jobul meu. Cel care ma intretine acum. O mica atentie in plus este observata de cei de mai sus si de colegi. Poate va conta in un viitor dar pe moment faptul ca imi fac cat de bine pot treaba ma ajuta si pe mine psihic.

    5. Tin gaini. Dau oua – pe care uneori le vand colegilor – si carne rareori 🙂

    6. Facem noi mici sau mari munci si reparatii pe langa casa. Economisim mii de lei lunar.
    Alexandra recently posted…Lunea neagraMy Profile

          1. Deja te invidiam pentru gradina, dar acum cind vad ca Alexandra are si gaini, pe ea o invidiez mai tare 🙂
            Da, bicicleta e excelenta in deplasari, fiu-mio zice ca si trotineta, ca-i mai mica si mai usor de depozitat si de carat eventual pe mijloace de transport in comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge