Nutella homemade – si promit sa nu transform blogul in unul de retete :)

dupa cum remarcati au ramas si ceva bucatele de alune nemacinate corespunzator, bucatele curatate de pe marginile robotului, dar dau un farmec nemaipomenit. Data viitoare o sa rumenesc un pic alunele.

Elena incurajeaza oamenii la facut paine, eu la baghetele ei va poftesc sa faceti o nutella de casa. Tocmai refacui, dupa X luni, si scriu in virtutea incantarii papilelor gustative si glicemiei sus.
Primul pas e sa culc copilul. I did it 😀
Pasul 2:
– o cana de alune
– o ciocolata maro de aprox 150 gr (au fost 200 dar cineva a halit)
– 4-5 linguri de miere, dupa gust ( nu de tei sau rapita ca e prea aromata)
-2 -3 linguri pline de cacao
– esenta de vanilie cam o lingurita
Alunele se macina in robot pana le iese untul pardon uleiul. Cam 5-10 min. Am facut si cu pasta de alune gata din comert, se sare pasul de mai sus si se pune numai vreo 100-150 gr din asta.
Am topit la bain marie ciocolata rupta bucatele. Avui o ciocolata la oferta ce zacea pe sus prin dulap asa ca o topii repede direct in borcanul in care as vrea sa stochez pasta mea de ciocolata.
In ciocolata topita bagai lingura si restul produselor mentionate, amestecai vreo 2 -3 min sa fie bine omogenizate si gata.  Cu mierea pot jongla pt a fluidiza mai mult, daca nu vreti foarte dulce ajuta si 2-3 linguri de smantana dar asa devine mai perisabila ( nu ma ingrijorez pt ca sigur se va manca).
Pt cine vrea sa fie si mai strict, ciocolata poate fi inlocuita e un amestec de cacao si unt si lapte praf, si cu asta scapa de zahar.

Dilema mea este: sa dau copilului maine dimineata? nu de alta dar esenta de vanilie e cu alcool.

 

33 thoughts on “Nutella homemade – si promit sa nu transform blogul in unul de retete :)”

  1. Arata de nota 10. Mai ales la ce pofta de dulce am eu la ora asta, dupa deja 2 saptamani de regim modificat (fara paine si cu foarte putine dulciuri). Poti sa transformi blogul in ce vrei tu, numai sa pui un semn mare de exclamare la inceputul postarilor culinare, cu mentiunea ca in articol se regasesc imagini care pot dauna grav glandelor salivare.
    Caietul Cristinei recently posted…Un gift card e cea mai bună idee de cadouMy Profile

    1. Bravo pt decizia alimentara ! Din experienta mea dupa o luna disparu senzatia de dependenta de zahar asa ca mai ai putin de lupta.
      La nutella vad ca de dimineatza cineva à tôt mancat

  2. Nu mai pune esenta de vanilie si dai fetei, eu sunt impotriva amestecarii gusturilor . Sau in loc pui pastaia de vanilie la masina de cafea . La reteta pe care o fac eu se prajesc alunele intr-o tava la cuptor si iese gustul de alune mai intens.
    Culinar, neculinar, e bine ca dai retete care inlocuiesc Nutella din comert 🙂

  3. Vai, iti dau unfollow daca mai postezi din astea :)))
    Abia am reusit sa ajung la corpul de vacanta, mai am un kil de slabit (3 in total ) , visez numai prajituri si chestii cu zahar

      1. Ei, corp de vacanta la munte eu m-am ingrasat 4kg peste norma mea obisnuita iarna asta, deja daca nu faceam ceva trebuia sa-mi cumpar haine cu o masura mai mare si nu e f distractiv. Mai am un kg de dat jos, dar burta tot am. Mai mica sau mai mare, dupa nastere n-am mai fost plata nici cand slabisem la 55kg (acum am 59) si aratam scheletic
        Uitatul la poze nu ingrasa, e drept
        Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

          1. E, pai mergem 2 sapt in vacanta si eu nu am atatea haine sa port 2 sapt fara sa spal, a trebuit sa-mi mai iau o pereche de pantaloni scurti, niste maieuri si tricouri, si am fost confruntata cu realitatea crunta, ori slabesc, ori trec la marimea 40 si imi cumpar mai multe, ca cele vechi pocneau :))) ieri am facut curat in dulap si am probat tot, mai am 2 perechi de blugi care imi stau cam fix, in rest mi-am revenit. Dar zaharul e tot la zero, numai in cafea si in pozele tale . Sa vad cat rezist

  4. Sunt convinsa ca nutela asta de casa este foarte buna ! Eu n-am facut niciodata pentru ca nu prea maninc ciocolata si nici cacao doar alune maninc ca-mi plac f. mult in special cele in coaja rosie si cele de padure.
    Ceva dulce la borcan prefer dulceata de visine si de gutui in cantitati mici sa nu stric balanta la glicemie.

    1. am cumparat un echivalent la nutella anul asta ( o crema de ciocolata la borcan) si era ea bio de nu stiu care, dar tot am citit cateva e-uri pe borcan. La o cautare pe google am vazut ca se poate face in cateva minute asa ca…de ce nu?

    1. nu o sa o fac prea des 🙂
      Asta e doar un model de cum se poate face ceva acasa, ieftin (resturi de produse din casa), rapid (10min cu totul), si cu mult mai putin zahar decat produsele din magazin. Prea am ajuns dependenti de supermarket, una-doua coboram sa luam ceva de la magazin ca na, e musai. Uite ca se poate si SIMPLU, cu putina imaginatie si google din plin :D.
      Si sa incurajez cititoarele sa citeasca eticheta inainte de a plati 😀 si sa se gandeasca e 2 ori daca nu cumva echivalentul homemade e realizabila. Zau, am vazut oua fierte in magazin. OUA FIERTE???

      1. Eu am cumparat oua fierte :)))) care-s colorate la noi, ca alea de Pasti. De cateva ori, cu regimul asta proteic al sotului si eu cu program infernal in iunie, efectiv nu aveam timp sa fierb oua.
        Cu atatea chestii la supermarket e usor sa cumperi chestii, cand altfel e mai sanatos si mai rapid sa faci tu. Mai rapid decat varianta ta eu fac variante cu unt de arahide deja cumparat (bio, cu bucati in el, delicios ) cu miere si cacao sau cu o dulceata. Avantajul e ca amestec 3 linguri de cu diversele pe loc
        Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aiciMy Profile

        1. eu oua fierte fierb o data pt cateva zile. De lene. Fiind apa calcaroasa, un fiert imi lasa ibricul alb si deci e musai de frecat. De lene frec o data pt cateva zile 😀

          1. Sa stii ca am plecat la drum si fiert oua ,ca sa le luam cu noi, ne-au prins foarte bine. Si ma gindeam cind eram departe de casa, cu cazare la hotel si ne-am dus la magazin sa me luam mincare pentru urmatoarea etapa a drumului, ce bine ar fi fost sa fie si la noi ca la nemti si sa gasim oua fierte de cumparat.
            Apoi pentru citit etichete, in apartamentul unde stam la mare, doamna ne-a lasat mincare ” pentru mic dejun”. Cind am citit lunga lista de ingrediente de la iaurtul cu fructe sau de la siropul asa zis de capsuni, am zis pas. Am zis pas chiar si borcanului de nutella.
            Elena recently posted…Cum ne pazim de undele telefoanelor portabileMy Profile

          2. eu mai fac concesii in deplasari, nu sunt la fel de “ortodoxa” ca acasa. Adica daca am nutella for free, o consumam (ok, mai mult colocatarii 😀 )

    1. sa ii scazi zaharul poti folosi ciocolata neagra sau ciocolata cu zahar putin, si miere mai putina, dar e nevoie de fluidizare asa ca pune 2 3 linguri de smantana, pana are consistenta curgatoare. Cred ca merge fluidizat si cu apa, dar nu am incercat 🙂

        1. Dulcele e de la miere 🙂

          Carmen, o atentie sa ai la fluidizat. Incearca cu apa sau smantana, ca altfel ciocolata si untul de alune se intaresc repede si devin iar ciocolata densa. In nutella de ex. este peste 50% ulei de palmier…. nu iti recomand sa pui la fel, dar e nevoie de lichid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge