Hranim ratele in parc?

Articol inceput de asta iarna publicat in vara, dar cum statea in draft de atata timp am decis sa il lansez asa pe site fara sa caut mai multe
studii si sa pun linkuri.

Deci despre ratele din parc si cum le hranim. Aici intra si vreo 2 gaste, lebede foarte rar si multi porumbei si pescarusi si ciori.

Obiceiul de a iesi iarna (si vara) in parc pt a hrani ratele e bine inradacinat in familie de decenii (e minim un deceniu deci mai multi): a devenit pretext de miscare si de vazut natura, fie vara fie iarna.
Dar e in regula sa le duc alea 2-3 paini (acum le duc resturi in ultimii ani)?
Dupa discutie cu un nene in domeniu si dupa cautari pe net va zic ca painea este pentru rate cam ca MacDonaltz-ul pentru oameni.
Ia ziceti, va suna bine? mai vine usor sa cumparati, ca mine, 2 paini ieftine de la magazinul de dupa colt, doar pt a hrani ratele?

Si aici, dupa ce m-am simtit mustruluita, avui curajul sa intreb: da’ ce sa le dam ca iarna nu au fir de iarba sau de alga de pascut.
Pai: seminte, boabe de grau sau porumb sau orz etc , orez fiert, floricele de porumb, seminte pt pasari, mazare (nu mai tin minte daca fiarta sau cruda 😀 ), dar si frunze de salata sau de varza.

Si tot google mi-a lamurit: painea e procesata si cu urme de zahar. Nici lor ca nici omului nu face bine in exces. Dar mai ales animalelor pt ca ficatul lor nu duce zaharul. Daca mai e si un pic mucegaita ar putea afecta flora algelor de prin balta si de aici impacteaza si pestii.

Ba mai mult, excesul de paine poate ajunge sa hraneasca si sobolanii – nu cred ca nimeni isi doreste asta…

Si inca un lucru: in anumite orase e complet ilegal. Citit va rog regulile orasului vostru…..

https://www.youtube.com/watch?v=G3pgeiDpwVE

P.S. daca ratzele rad de voi ca le aduceti orez, povestiti-le sa il pastreze ca ajuta la diaree 😀

26 thoughts on “Hranim ratele in parc?”

  1. Stiam, dar f rar mai las fata sa le hrănească.
    Apropo de piine şi glucide, atentie mare la mîncarea sub forma de bobiţe pentru caini si pisici: majoritatea conţin cantitati nepermise de faina, care faina n’are ce cauta in alimentaţia carnivorelor. Cititi bine lista de ingrediente, dar mai bine renuntati la hrănit animalul cu asa ceva. Tocmai am intilnit pe cineva cu ciine diabetic, din cauza asta.
    Elena recently posted…Tarta simpla-simpla cu corcoduseMy Profile

    1. si veterinara noastra raporta animale cu diabet si ne-a testat pisica. Tot de la mancare bobite. E drept ca nu are nicio legatura cu ce mananca pisica in stare ‘wild’.

      1. Bobitele sunt ca Mc Donaltzu pt caini si pisici! Dar ce le dam in schimb? Ar fi foarte util pentru mine un articol pe tema asta. Eu am pisica, si cand o vad cu cata pofta mananca bobitele alea ma sperii! Poate impartasesti experienta ta, cum hranesti pisica cu ceva mai sanatos si adecvat pentru ea.

        1. Eu le dadeam pisicilor carne cruda (organe :inima, ficat, rinichi), resturile crude ce ramineau de la carnea noastră , conserve pt pisici : kitkat şi sheba (sheba mai rar ca erau mai scumpe).
          Din cand in cind cite un galbenus crud. Pisica mea care a murit la 21 de ani minca asta, bobitele doar cind eram plecati . Bobitele le cumparam de la veterinar, dar nu mai stiu bine marca. Avea un apetit destul de redus, im general ii ajungea jumate de conserva pe zi ( minca dimineata si seara), uneori chiar mai puţin. Pe vremea aia nu stiam ce periculoase sunt bobitele si nu ma oboseam sa citesc ce contin, dar cantitatea de faina depinde de marca. E f usor sa se bage in bobite toate mizeriile posibile, ca doar nu se vede nimic.
          Pe vremuri ,medicii veterinari invatau sa faca meniuri echilibrate pentru diverse ierbivore, dar in nici un caz pentru ciini si pisici asta nu era in programa. Nu stiu daca acum invata mai mult. Ciinele diabetic de care povesteam era a unui veterinar (!).
          Cind eram copil, pe vremea comunismului ,cum nu se gasea carne, ne raminea pisica nemincata cu zilele, ca refuza sa manince altceva, inima era cea mai mare delicatesa.
          Elena recently posted…Tarta simpla-simpla cu corcoduseMy Profile

          1. Pisica noastra a murit la 13 ani, ultimul an nu a dus-o bine.

            Articolul se vrea un semnal de alarma asupra alimentatiei si efectele secundare. Nu doar ficatul e cel ce sufera la animale, ci apare si diabet cum bine ai zis dar si modificari celulare si diformitati, cancere. Alimentatia extra prelucrata si la animal si la om este la fel de nociva: mortala chiar, iar animalele au medie de viata mai scurta ca a omului asa ca impactul e mult mai rapid remarcat.

          2. Pisica nostra aia infometata in comunism a trait 16 ani. Inca una vreo 18, iar ultima, a mea personala ,21. Ce am remarcat: 2 pisici de prin familia mea au murit tinere, sub 10 ani, de cancer. Amindoua erau cu vaccinurile la zi, ale mele nevaccinate, ca stateau doar in casa. Scriam mai demult un articol despre pericolul aluminiului din vaccinuri, acolo ziceau de ceva vaccin pentru pisici care din cauza aluminiului, dădea tumori la locul injectarii. De cîţiva ani s-a modificat vaccinul socotindu-se aluminiul: gata tumorile. Citind astea am corelat cu situatia pisicilor astea moarte tinere: una din ele a murit de cancer care i-a debutat la labuta, deci unde i s-a injectat vaccinul.
            Elena recently posted…Tarta simpla-simpla cu corcoduseMy Profile

  2. Si la mine asteapta cateva articole cumintele in draft…. unele de anul trecut. Am vreo 45 nepubicate (unele incepute, altele terminate). Unele ar cam trebui cenzurate sau necitite de oricine :))) de aia le si tin acolo.
    Revenind la ratustele tale, lebede, pescarusi, porumbei, ciori si alte oratanii libere… Paine cred ca toti avem tendinta sa le dam. Chiar nu stiam ca painea poate fi daunatoare.
    Noi in Ploiesti avem un bulevard renumit plin cu ciori si mai nou avem si pescarusi! :))) Rate nu avem ca nu au unde sta si chiar daca apare una, e vanata de anumite triburi (ca sa nu fiu rautacioasa).
    Ciorile sunt un adevarat cosmar. Fac o mizerie de nedescris. Ti-e si teama sa treci pe acolo sa nu te loveasca norocul. Mirosul e ingrozitor. Plus, daca stai la curte si ai si tu un pom roditor, trebuie sa il pazesti daca vrei roade. Le urasc!
    Irina Sima recently posted…Rutina mea de îngrijire a tenului cu gama Pure Stem de la Green LabMy Profile

  3. :)) Hai că m-ai distrat.
    Noi mergem cu copiii în parc și le dăm pâine rățuștelor. Și alți copii procedează la fel (nu e interzis). Evident foarte rar, când am resturi de pâine. Nu cred că pățesc nimic de la pita mea integrală sau din cartofi. Și bunica le mai dădea resturi animalelor și păsărilor din curte…
    Nu, nu omor nici măcar o muscă. Dar sincer mi se pare exagerat să mă preocup de soarta (și ficatul) unor păsări (pe care oricum nu le mănâncă nimeni :d). Am destule griji.
    Pâinea conține amidon, nu-i chiar zahăr. Și copiii mai mănâncă biscuiți cu zahăr, ca să nu zic ce mănâncă oamenii în general…

    Sunt convinsă că nu se duce nimeni cu grâne în parc. Eu sincer nu aș da orezul păsărilor, ci doar ce-mi prisosește.

    De fripturile (multe) pe care le consumă omul nu se preocupă nimeni? Păi nu, alea sunt animale deja moarte.

      1. No Elena, taie cuvântul “multe” din paranteză. 🙂 Noi nu mâncăm 3 kg/pe lună 4 persoane. Nici vorbă de persoană.
        Mă refeream la faptul că sunt omorâte animale ca să fie mâncate. Rațele alea din parc mi se par bine merci. Și broaștele țestoase la fel. Nu par îndopate, obeze…

        Sincer eu iubesc animalele de casă, mereu am avut și le-am îngrijit bine. Pisicul nostru a fost îngropat la cimitirul animalelor din București (plătim o taxă anuală). Nu l-am aruncat la tomberon după ce a murit…
        Dar zău că nu mă preocupă ce mănâncă rațele acelea.

    1. din pacate painea din comert contine si aditivi si zahar si coloranti etc. Daca le-am da numai paine din casa cu faina neagra si cartofi ar fi super!! . Si da, si noi la tara le dadeam si resturi, dar aveau din belsug mancare asa cum se hranesc de mii de ani: seminte, ierburi, etc. asa ca o mana de fastfood le era pe o masea, pardon plisc :).
      Aici in oras intr-o anumite zona e interzis hranirea pasarilor.

      Cand ai rabdare, uita te la filmuletul pus de pe youtube. M-a impresionat. Au aparut la pasari modificari genetice datorita alimentatiei…

      1. Nu cumpăr pâine cu aditivi, coloranți și zahăr.

        Scuze, nu o să mă uit la filmuleț. Dacă mă hrăneam cu păsările acelea modificate genetic, din cauza alimentației, eram îngrijorată. Dar nu-s. Nu sunt nici vegană, să militez pt. viața tuturor animalelor (sunt mai preocupată de viața oamenilor săraci…). Respect vegani, însă eu sunt omnivoră (sau mai bine spus flexitariană). Prefer să dorm la ora asta. :)) Și să schimbăm parcul, dacă suferă rățuștele modificări genetice. :)) Glumesc!

        Weekend plăcut tuturor!

  4. Sa vezi cum pestii si ratele fug dupa paine si nicicum pestii de rate. M-am minunat in parcurile naturale din Croatia, pe malul lacului din Austria. Eu nu le hranesc deloc cu toate ca am incercat cu cele de pe langa bloc. Am vrut sa le fac casuta, dar pisicile se urca in copac iar pasarile sunt foarte sperioase, nu am reusit sa le atrag. Cautand despre casute, cum se fac, am aflat si ce anume ar trebui sa manance mai ales in sezonul rece, sa nu se umezeasca mancarea ca mai rau le facem.
    Ieri fugeam dupa un pui de cioara ranit ca sa ii dau apa, l-am prins si i-am dat drumul in gradina ca sa fie ferit de masini macar. Fulgi de ovaz si seminte de floarea soarelui neprajite am presarat langa castronul cu apa. Habar nu am daca s-a atins de ele.
    mihaela pojogu recently posted…Pestera si manastirea PolovragiMy Profile

  5. Imi place articolul tau. 🙂
    Foarte mult timp am hranit cu paine porumbeii care vin la fereastra bucatariei (si bat in geam, sa stim ca sunt acolo). Acum le dam grau. Si crescatorii de porumbei ne sfatuiesc sa nu hranim pasarile cu prea multa paine. Cand eram copil, la tara, pasarile erau hranite (intre altele) cu coaja de la painea facuta in casa (cica in coaja nu e nu mai stiu ce). 🙂

    In comentarii am citit despre bobitele care se dau cainilor si pisicilor si am aceeasi parere: nu sunt indicate in exces. Vorba bunicilor: ei hraneau cainii si pisicile cu ce le ramanea de la masa si traiau peste zece ani, fara sa aiba nevoie de veterinar. Acum, dupa ce s-a tot recomandat mancarea boabe pentru caini si pisici snt veterinari care ne sfatuiesc sa evitam, pe cat posibil, aceste “alimente”… Personal, evit. 🙂 Am avut caini si pisici de cand ma stiu si au fost animale sanatoase si pe vremea cand nu exista “hrana speciala” pentru ele. 🙂

    1. Nu degeaba germania e no.1 in europa: pana si ratzele acolo mananca disciplinat :)))
      Poti, te rog, sa afli ce contine mancarea pt ele? Sau macar intui din analiza pungutei 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge