Delia a scris un articol plin de fustrari pe tema asta. As vrea sa ii raspund pe tema asta pe larg, intr-un articol. Incepui articolul de cateva zile dupa ce citii incantata de un pas mic contra monsanto si sigur o sa mai editez in viitor.
Subiectul cancer de san roade adanc in mine, de 20 de ani. Mamaia e fara un san si a supravietuit fara chimioterapie (daca mai avea vreo 3 vaci sa le vanda si pentru tratament poate s-ar fi gasit si pt ea, dar banii de pe singura vaca s-au dus pentru operatie), dar o matusa mai in varsta a refuzat orice interventie (a descoperit totul tarziu) si s-a dus, alta matusa a ignorat parerea doctorului si tot asa totul a devenit prea tarziu, iar acum 4 ani o alta verisoara a plecat din lumea asta, lasand copilul realmente singur pe lume (centrele de plasament nu sunt acasa).
Aceste evenimente au venit in viata mea pe rand in ultimii 20 de ani. Am vazut cicatrici in loc de san. Am vazut par cazut si refacut. Am vazut moartea. Practic il cunosc pe inamic …
Am vrut teste genetice si doctorul m-a refuzat pe motiv ca sigur nu e genetic, gena suspectata ca ar duce la 50% sanse de cancer de san ar fi identificata usor: sa aiba si mama, mamaia, stramaamaia etc. dar nu e cazul la mine.
Am citit tot ce mi-a trecut prin mana si mi s-a parut util pe British Medical Journals, Oxford Journals, , elvetianul medical board, recomandarile pediatrie franceze sau americane (jama), harvard (desi cred ca nu acolo am gasit grosul, ci mai mult pe partea de confort psihic), ncbi sau plos etc etc etc dar sa nu evitam nici sursa romaneasca – o foarte faina sinteza scrisa de un doctor roman trecut prin multe: http://desprecancer.com/ (va recomand sa cititi de la inceputuri spre prezent, informatiile se completeaza si construiesc).
Ma rod intrebari de ani de zile: pot sa evit? pot face ceva ACUM sa fie mai bine? Care sunt factorii care cresc incidenta cancerului de san?
Dupa 20 de ani de zile de intrebat medici, citit, inteles, am gasit vreo 20 de factori, si ii scriu in ordinea care imi vine in minte, haotic.
- baut apa zilnic. Este cea mai mare componenta din corp, asa ca apa (nu suc, nu bere, apa). Acum nu e sfarsitul lumii daca o data pe luna beau un suc imbuteliat, dar o data pe luna, nu zilnic. Cel mult o limonada, de obicei fac in weekend cu miere.
- grijile rod. Dar se pot injumatati!! Multi folosesc un cuvant modern: “stress” dar tot griji sunt. Va zic ce am facut eu si vazut diferenta: am renuntat la tv pt ca ma deranjau informatiile aiurea, am redus facturile ca ma stresau, am adus gradinarit (pentru hrana si sport si placerea proprie), facut economii pentru un confort financiar crescut si unul interior , am redus vorbitul la telefon aiurea (vorbesc 10-15min pe luna, ma oboseste si aduce informatii dar nu comunicare, nu raspund la cine ma enerveaza sau vorbeste prea mult), am eliminat prietenii toxice dar aleg sa stau langa oameni care nu au intrat de zeci de ani in farmacie, ce mai, in final mi-am simplificat viata si construit o liniste si armonie, o bula a mea. – aici depun atentie acum.
- fumatul. E demonstrat statistic ca fumatoarele au o rata de cateva ori mai mare de cancer. Inclusiv de san. E demonstrat iar statistic ca la 5 ani de la oprit fumatul statisticile de fost fumator sunt aceleasi ca ale unei persoane care nu a fumat niciodata. e demonstrat statistic ca dupa interzicerea fumatului in locuri publice si in New York si in Scotia au scazut numarul de internari si urgente cu 20-25% pt inflamatii respiratorii si crize de astm! . Nu fumez si nici nu mai stau langa fumatori sau care au fumat si duhnesc a tutiun si recomand la toata lumea si mai ales la copiii mici sa nu ii lasati in incaperi unde se fumeaza, s-a fumat, sau langa fumatori.
- sport. Se poate f. usor dubla timpul de miscare prin mici gesturi zilnic. Am mai scris despre asta: mers mai mult pe jos, streching, dans, un auto masaj, bicicleta etc.. Nu fac mare lucru dar fac mai mult ca inainte! si nu opresc. Si cele 10 minute de streching de ieri si plimbarea in natura din weekend e mai mult, e mai bine. E demonstrat ca sportul activeaza circulatia si dreneaza toxine fizice sau psihice etc. – aici depun atentie acum.
- redus chimicalele din casa. Se poate f. usor redus la jumatate!! Redus machiaje (o crema si un creion si un ruj e tot ce am, si le folosesc rar), ce se poate sa fie homemade – am sapun si deodorant si detergent de rufe natural= nuci de sapun sau castane, ce e optional le elimin (nu folosesc parfum sau creme de corp sau geluri, oje, etc.) ce nu pot elimina folosesc cu juma de doza (la sampon sau detergent la rufe albe sau sapun sau gel de dus) si clatesc dublu, clatesc rufe cu otet si nu cu balsam etc. Se poate trai numai cu apa!! credeti-ma!! Ajung o data pe sapt. sa folosesc detergenti chimicosi si nu e nicio problema daca spal pe jos numai cu apa! Atentie am si la haine – le iau de bumbac, evit plasticele, sunt mai scumpe dar deseori iau second hand si le folosesc pana la uzura maxima.
- am marit numarul de ore de somn. Daca la celelalte puncte am redus incidenta la 50% si mai mult, la somn nu cred ca pot sa dorm cu 50% in plus dar am umblat la calitate: aerisit seara, scazut temperatura, streching inainte de somn etc.
- perturbatorii endocrinieni in alimentatie. Ei bine, sunt multi si nici nu mai stim in ce sunt si in ce nu sunt: evit plasticele (cumpar direct in sacosele mele, merg la tara la o ferma si acolo le culege din camp), evit alimentele congelate si plasticate (cam 80% in supermarket vine in plastic), evit pesticidele, evit conservanti si stabilizatori, aleg recipiente de sticla unde se poate, culeg plante salbatice, iau semipreparate poate 1-2 ori pe luna etc. Si cand nu stiu ce sa mananc, atunci NU MANANC! nu e sfarsitul lumii daca la cina am 2 mere sau o limonada, chiar postul intermitent e demonstrat ca minunat pentru sanatate. Iar daca nu am 100% perfect, nu e bai, exista mici solutii care pot elimina si 50% din pesticide: o spalatura pt 30 min a legumelor in ligheanul cu apa si un strop de bicarbonat face bine. Evit medicamentele (imi pare rau ca am luat atatia ani contraceptive, au efecte secundare pentru care am platit deja, sper sa nu mai imi vina si alte facturi), evit tot ce scrie ca are zahar, conservanti, stabilizatori, coloranti, etc.
De citit articolele si comentariile de la Elena:
https://laroseroseblog.wordpress.com/2017/07/17/intre-contaminarea-cu-dioxina-si-pesticide-cum-alegem-produse-animale-mai-sanatoase/
https://laroseroseblog.wordpress.com/2017/07/11/cum-sa-evitam-pesticidele-din-fructe-si-legume/
Chiar daca nu suna perfect toate astea, am adaugat zilnic frunze verzi in alimentatie, ne -gatite, pt vitamine,pentru Seleniu, Vitamina C si A, etc. Gatirea si a 15 min poate distruge vitaminele din multe plante asa ca e musai la fiecare masa ceva crud.
- incurajez bacteriile prin spalat doar cu apa in casa (nu mai dezinfectez de ani de zile, nu mai pun detergenti, apa ajunge) si fac muraturi, iaurt, bors, zilele astea am must (vitamina B12 la purtator)! E atat de simplu cu aceste gesturi traditionale si firesti sa reusesc sa echilibrez flora bacteriana a casei si sa adug gusturi minunate….
https://laroseroseblog.wordpress.com/2017/09/19/protejati-bacteriile-nu-le-mai-decimati/
- ierbicidele. Daca aveti gazon nu le folositi. Daca lucrati in agricultura nu le folositi. Impactul cel mai grav s-a vazut fix la cei care le manevreaza. La fel insecticidele, inclusiv cele din casa: spray antimuste/ antitantari/ antigandaci/ anti furnici etc
- evit HAP (http://www.encyclo-ecolo.com/HAP ). Profit cat pot de iesirile in natura, de metrou, evit fumatorii, evit alimentele la gratar arse (un gratar cu carbuni pe an ne ajunge, pe viitor pt picnic-uri vreau sa ne luam un gratar electric, dintre toate cred ca e cel mai inofensiv). Nici aici nu le pot elimina dar toate astea se pot scade la 50% prin consumat mai putin. Ma gandesc la un purificator de aer in dormitor. – aici depun atentie acum.
- greutatea. Medicii francezi au gasit o crestere considerabila de cazuri de cancer de san la femeile cu IMC peste 25. Nu e cazul sa mai zic despre zahar sau contra lui, dar zaharul e cauza multor probleme. Cel mai evident semn al dependentei de zahar e atunci cand nu pot rezista mai mult de 2-3 ore fara mancare, simt nevoia de ceva dulce etc. si iau masuri imediat, altfel din proprie experienta stiu ca anii si amanatul nu ajuta.
- carentele de vitamina D. Informatia e gasita la medicii francezi si elvetieni: legatura intre lipsa de vitamina D si numarul crescut de cazuri de cancer. Problema se poate rezolva si fara farmaceutice ci cu alimentatie adecvata (ficat de cod si scrumbii, sunt ieftine) dar si cu expus la soare de cate ori e sansa, fara creme, pt 10-15 minute – nu ma mai sperii ca sunt 10-15 grade afara si raman in tricou cateva minute. Ba mai mult, am gasit articole ca spalatul cu sapun poate indeparta ceva din vitamina D deja produsa… asadar revenim la punctul 4. Altfel exista si fiole doze mari care se prescriu dupa teste de sange repetate.
- recipientele de mancare si de baut. Apa de baut din sticle de plastic…. sunteti siguri? Mai ganditi-va. Nu am gasit inca o sursa de apa perfecta dar caut un izvor la 20-50km prin vreo padure (sau la munte), sa merg periodic sa iau apa de baut – e un ideal sa combin iesitul in natura cu utilul. Conserve de alimente din comert? ia mai ganditi-va, eu aleg la maximum unde se poate conservele la sticla si sa mi le fac eu si daca pot, sa cumpar facute de cineva la tara. O problema pentru mine e cum transport mancarea la munca = plasticul e usor. – aici depun atentie acum.
- la control periodic la medicul generalist rugati si un control de sani. Dar unul amanuntit, atent, nu de 2 minute ci de 10-15 minute minim. O practica pe care mi-ar placea sa o includa toti medicii de familie, anual: discutie despre preventie. – aici depun atentie acum.
- de alcool numai de “bine” – schimba modul de metabolizare a estrogenilor. Beau cate un pic de vin de tara, caut fara sulfiti, poate de 4-5 ori pe an. Bere beau mai des, poate in fiecare luna, cate un pahar. Vinul ala face bine la 1, 3. 4.
- mestecat bine mancarea pentru o asimilare mai buna a ingredientelor, balansat alimentatia pana la eliminat constipatia, proteina animala mai putina si legume mai multe. pauze de cateva ore intre mese. Unele legume si unele condimente scad inflamatiile din corp asa ca favorizati-le.
- exercitiile respiratorii. Nu se predau nicaieri, le fac acum la kineto, citesc cat de importante sunt (mai am o carte acasa). Resporatia e cea mai importanta componenta a vietii!! asa ca o putem influenta usor. Cateva plante in casa pot creste si cantitatea de oxigen. – aici depun atentie acum.
- no bra. Acum nu pot fara ca am 40 ani si un alaptat si au ajuns fetele mele cand alerg sa imi vina pe fatza, dar cum ajung acasa il dau jos, am sutiene care nu strang si depun atentie sa il reglez bine.
- masajul pielii (frecat energic cu un prosop aspru) accentueaza circulatia periferica si eliminarea toxinelor, la fel sauna, baile cu plante, masaje etc . Ma bucur de noul cabinet de masaj deschis vis a vis de birou, mai dispar cate 30 min. (ssst, nu ziceti la sef 😀 😀 ) – aici depun atentie acum.
- si nu in ultimul loc evitat iradierile. Nu e nevoie de radiografii prea des (aviz dentistilor ce vor poza la fiecare control…) iar mamografia nu are efect de preventie ci doar un rol in diagnostic ( adaug linkurile de la studii de acasa -in comment).
- somnul indestulator corpului nostru. Recuperarea psihica si fizica depinde de somn si aici doar de noi e sa descoperim cat somn ne ajunge, ca ce e prea mult nu e ok, ce e prea putin nu e ok. Fiecare corp e unic, seful e intr-o stare magnifica la cei 45 ani cu 4 ore de somn, eu am nevoie de 7-8, dar avui o colega ce zicea ca ea o weekend doarme cate 12 ore si abia asa e odihnita. O saltea adecvata (sau un hamac? ), fara stimulatori seara (imaginile si luminile ma agita, cafeaua si ceaiurile si alcoolul ma agita, o plimbare ma calmeaza), fara suparari duse in pat etc. Fiecare e unic, numai noi putem gasi indestulatorul asta.
- rasul. De conceptul de terapie prin ras ati auzit? nu as fi crezut dar serile cu prietenii, la carti si glume si hilizeala sunt de milioane.
- concediile. am avut ani cand nu mi-am permis concedii. fie ca am lucrat pt bani in plus, fie ca s-au risipit cu treburi casnice, anii aia au fost cu probleme de sanatate!!! Ganditi va la asta…
In fata cancerului nu suntem egali, dar la 85% din cazuri doar noi suntem responsabili. Si daca fiecare din factorii declansatori ii reducem la jumatate, atunci in final sansa noastra in fata bolii creste nu doar dublu ci de mai multe ori: pentru ca deseori o boala declanseaza pe alta.
Si as mai adauga ceva ce auzii la un doctor si mi se pare foarte nimerita aici: “Arta vindecarii este stiinta dezlegarii pacientului de patimile sale!”
Ia ziceti, ce mai vreti sa imbunatatiti in viata?
Edit: am 2 biopsii. Una langa san, una de col uterin. Am avut si hpv (tulpina din aia inofensiva) care a trecut cu tratament dat de doctor: limonada cu lamaie si somn. Toate au fost in momente dificile ale vietii (la 26 ani imi aratam un san pe la chirurgie )
Ma intriseteaza povestea ta, ti-am spus si in comentariu, cred ca doar un om puternic poate sa faca fata atator probleme. Sunt de acord cu ce spui, doar ca unele lucruri nu pot fi evitate, de exemplu grijile. Sa stii ca treaba cu televizorul chiar functioneaza!! sa vezi ce bine dorm de cand nu ma mai uit la toate tampeniile de la tv.
Eu cunosc multe cazuri de cancer. 2 si-au schimbat radical stilul de viata, au devenit vegetariene si, mai ales, au inceput sa se roage. Dupa 20 de ani de la diagnostic analizele le ies perfect, practic s-au vindecat. Mentionez ca una a avut cancer de san pe care l-a operat dar a refuzat chimioterapia si a mers pe tratament naturist si regim vegan, iar cealalta a avut cancer la cap foarte grav, pe care nu l-a operat dar care nu mai exista. Medicul curant nu isi explica nici acum cum a fost posibil sa se vindece. Mentionez ca cele 2 femei sunt prietene de familie cu noi.
A treia persoana este o verisoara care a facut melanom. In mod normal acesta evolueaza rapid, insa la 3 ani de la diagnostic analizele ii ies perfect. DAR a contat foarte mult si faptul ca a luptat si lupta psihic, duce un stil de viata sanatos, nu este vegetariana dar mananca sanatos si a inceput sa se roage.
A patra persoana este un unchi … de care imi este foarte dor. S-a stins de cancer de colon mult prea devreme…. A dus un stil de viata dezechilibrat, a mancat foarte multe afumaturi si mezeluri, iar in perioada bolii, desi medicii i-au recomandat sa isi schimbe regimul si stilul de viata, a cazut atat de mult psihic incat a continuat sa manance cele mai nesanatoase si nerecomandate mancaruri. Era in depresie si greu de scos de acolo. Eu traiesc cu regretul ca nu am putut sa fac nimic.
A cincea persoana este fostul meu profesor de Arhitectura. A murit de cancer de prostata. Cu o zi inainte sa moara mi-a scris un mesaj de adio care m-a marcat pe viata. Si-a simtit sfarsitul. L-am respectat intotdeauna si m-a dat peste cap moartea dansului. Nu stiu ce manca sau ce stil de viata ducea, din ce am vorbit inainte sa moara mi-a spus ca a incercat tot ce a putut.
Daca stau bine sa ma gandesc, recent am aflat de inca 2 persoane pe care le cunosc care sufera de cancer la san. Medicii le-au spus ca este posibil ca boala sa se fi declansat pentru ca nu au facut copii.
Aaaaa!stai! era sa uit de matusa mea, sora tatalui meu. A implinit anul acesta 82 de ani. A fost operata de cancer la stomac acum multi ani, a refuzat chimioterapia dar se tine foarte bine acum si analizele ii ies bine. A trait toata viata la tara si si-a crescut singura cei 8 frati de cand le-au murit parintii (bunicii din partea tatalui meu au decedat cand el avea 18 ani). Cred ca boala ei a fost declansata de suferinta puternica pe care a trait-o cand si-a pierdut parintii, apoi copilul, apoi nepotul in accident, apoi sotul a ramas paralizat si cu probleme psihice. La varsta asta, nu iti vine sa crezi cata energie si putere are. Ea face totul in casa, ea are grija de animale, ea face muncile campului, ea are grija de sotul paralizat.
Eu cred ca poti sa previi orice boala asa cum cred ca poti sa te si vindeci de orice boala.
Delia recently posted…Cele mai ciudate mesaje pe care le-am primit pe Facebook
Eu am enumerat numai rudele, cunostintele si prietenii nu.
Si eu din experienta iti zic ca multe din griji se pot “elimina”. E nevoie de efort si fizic dar mai ales analiza interioara, rugaciune, cine nu poate singur ii recomand prieteni, psiholog, duhovnic – uite cate solutii??
Eventual si un butoi (sa il amintim pe Diogene).
Se poate, dupa cum vezi fiecare din cazurile tale au o solutie. Dar daca aplicam astea acum, preventiv? E? ajungeti ca mine, sa nu mai stiti de cativa ani ce e aia viroza/racea/gripa, sa nu cumpar nimic din farmacie, ba chiar ajung sa cred nu exista virusi 😀 !! Vor muri farmaciile de foame!! si farmacistele se vor reprofila (am 2 prietene 😀 :D, culmea, amandoua orientate spre naturel, sport, una a renuntat la carne de ceva timp).
In rest, cum bine ai remarcat si tu, boala moartea ajunge acolo unde exista patimi si nici nu fac eforturi la a renunta la ele… patima mezelurilor, zaharului, obezitatii etc – deja le-ai mentionat….
Ei, uite, eu, desi respect aproape ca la carte tot ce ai spus tu, nu stiu cum se face dar racesc foarte des. Mereu imi creste si ASLO iar la tratamentul alopat am renuntat pentru ca antibioticele mi-au facut mai mult rau decat bine.
Sunt de acord ca poti gestiona stresul, dar nu cred ca il poti impiedica sa apara. Ii faci fata, dar nu il poti evita. In viata apar situatii neprevazute si mai cazi. Orice om mai cade.
Delia recently posted…Cele mai ciudate mesaje pe care le-am primit pe Facebook
Ce am scris eu aici sunt doar un cumul de pasi pe care ii fac. Cu siguranta sunt si altii de facut, pe care nici nu ii constientizez d’apoi sa fiu open mind sa le imbunatatesc! De ex. nu renunt complet la dulciuri, mierea e pe stoc la mine in casa, dar cate nu le vad ca sunt prea blocata la creier….
In cazul tau, cred ca e ceva ce la tine e nevoie mai mult de facut. Numai tu poti sa iti dai seama, cu calm, rabdare. Ia si prietenele si cei apropiati la discutie, doar ele te vad zi de zi si pot sa evalueze asta obiectiv. De ex. eu am rugat colegii de birou sa ma atentioneze cand stau gresit pe scaun – ca asta cauzeaza durerile de spate…
In rest, dupa cateva analize ce le-am avut gresite, eu nu mai am incredere 100% in ele ci mai mult in starea generala a corpului. Poate ca de aceea nici nu se recomanda aici analize daca nu e musai….
Multumesc pentru sfaturi :* He, he, uite ca m-ai ajutat sa imi indrept spatele. Dupa ce ti-am citit raspunsul mi-am dat seama ca stam cocosata la birou :))
Delia recently posted…Cele mai ciudate mesaje pe care le-am primit pe Facebook
si eu stau cocosata 🙂 – fix acum cand citii am ridicat capul sus 😀
Ohhh…Doamne!
Ai muncit ceva la articolul asta. Sunt de acord cu toate punctele
Din ce am citit eu, cancerul e parte genetic, parte stil de viata si parte ghinion. Numai stilul de viata il poti controla, asa ca atat cat poti, o faci
Eu cred ca atata timp cat pastrezi oaresce echilibru, te poti bucura de viata, eu nu bifez toata lista ta, dar stiu ca am un stil de viata cat de sanatos pot. Tind sa cred ca stressul e un factor major, mi-a explicat un medic ca iti scade imunitatea si atunci te loveste cate ceva. Personal, de 3 ani juma de cand am emigrat, in afara de cateva infectii urinare pe care le fac pe fond de stress (n-am mai facut de peste un an) nu m-am mai imbolnavit major si nici antibiotic n-am luat. Copilul n-a mai luat antibiotic de cand am emigrat. Pe noi ne prinde cate o viroza, doua pe sezon, care trece cu paracetamol, somn, ceai si spray de nas, dar uneori trece tot sezonul rece si noi avem doar ceva guturai sau niste muci sau nimic. Dar acum suntem tare linistiti, aerul e mai curat, avem timp si de hobbyuri, nu doar hamalim la job
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
genetica ar fi numai 15-20%. Restul e stil de viata si voi aveti un stil minunat! Asa sa o tineti si la mai mare!
De scris am scris in metrou, de cateva zile tot scriu la articol, si probabil o sa mai editez si adaug cateva ceva. Nu am scris chestiile personalizate si nici recomandarile personalizate ale doctorilor (desi am fost la doctori cu experienta din spitale mari si Bucuresti si Bruxelles) dar cum in Bucuresti aveam recomandare la 6 luni analize si controale si colea la 2 ani, si cum rata de detectare cancer in Romania nu e minunata si pt ca analizele astea au si rezultate fals positive si fals negative (10% e mult), am ales protocolul potrivit mie.
Mai scriu eu dupa ce fac 50 de ani 🙂 = sper sa fiu la fel de rar bolnava ca ultimii 6 ani ( nicio raceala niciunul din familie).
Pana atunci, recomand sa cititi atent desprecancer.org. E scris complet si complex
subscriu total la legatura dintre sistemul imunitar si stres…. nu am avut nicio raceala timp de 7 ani pana anul asta cand stresul cu mutatul in casa noua si noptile mai scurte din cauza de copil mic, m-au dat peste cap si am racit….bine, am tratat-o cu inhalatii cu apa si sare, mult usturoi si lamaie, dar am racit si singura explicatie e stress-ul, pt ca in rest nu am schimbat nimic in viata mea, alimentatia e aceiasi de 7 ani (cu carne max o data pe sapt si chiar mai rar de atat), cu sport, cu stat cat mai mult in aer liber, fara tv si chiar fara mult net in ultimul timp…..
nici oboseala nu e prietenoasa cu corpul. Oare nu prin aceste simptome corpul cere odihna si liniste si somn mai mult?
Fain articol!!
Ma gandeam la raceala si stress: cind mi-am facut masteratul a fost cea mai stesanta perioada din viata, mea. Aveam 40 ani, colegii 20 si ceva, eram straina ( conta mult cind ne cautam stagii) vorbeam cu accent, faceam materie complet necunoscută. Toti colegii au racit in timpul ala de cite 2 ori, eu niciodata. Nu’mi explic de ce. Cind am scapat de stress am ramas însărcinată 🙂
Acum trec aproape prin acelasi stres. Inca n-am racit, desi a racit lumea din jur. Beau multa apa, pt ca unica infectie urinara am facut o in prima zi a acelui master.
In familie n-am avut cancer( am familie mica), doar socrul a murit de cancer galopant cam la 20 ani dupa ce se lăsase de fumat( metastazele se pare ca pornisera de la plămîni).
Legat de metastaze, n-am referinte, dar am citit într-o carte ca au fost studi care au aratat ca tumora-mama tine sub control metastazele. Cind e inlaturata, metastazele explodeaza. Tot asa, aveam ceva link cu studiu care arata ca apar metastaze microscopice in urma chimioterapiei,care metastaze se dezvolta apoi.
Si cred ca am mai spus-o dar o repet: daca cineva nu’si face chimio si moare se face vilva ca uite nebunul daca nu s-a tratat a murit. Daca isi face chimio si moare, asta e, a luptat cu curaj dar a murit.
Despre scandalul studiilor experimentale contra cancerului a scris f bine o doctorita frantuzoaica : e pusa la zid pt ca foloseste protocoale de acum zeci de ani, care au succes spre deosebire de experientele care ii foloseşte drept cobai pe oamenii disperati. O cheama Nicole Delepine si, daca va uitati pe Amazon, a scris ceva carti dintre care” le cancer, un fleau qui rapporte”
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Elena, tu ti-ai gasit job? Ca mi-a ramas informatia de undeva de unde n-am apucat sa comentez, dar am senzatia ca tu esti 🙂 felicitari, felicitari si a happy new beginning, din tot sufletul
F interesant ce mentionezi, o sa caut. Cred ca sunt asa de multe necunoscute cu cancerul, si noua oamenilor ne e confortabil si in natura sa cautam explicatii si patternuri, eu iau totul with a pinch of salt, ca sa zic asa
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Am dat concurs de functionar, l-am luat, asa ca am schimbat complet macazul si acum fac o scoala 6 saptamini: tot cu colegi mai tineri, dar macar nu-s toti asa si am slujba dupa. Mersi mult!
Si chiar azi am aflat ca dupa aia m-au repartizat sa lucrez la 7.5 km de casa 🙂 Doar treba sa ma tin cu scoala, cel mai greu mi-e mersul-venitul, in rest invat lucruri complet noi si interesante.
Voiam sa grupez intr-un articol link-uri cu depistajul organizat si de ce nu-i un lucru bun(cercetatorii zic), cred ca o fac in we.
Sa stii ca si eu am 8km pana la birou, dar nu ma mai plang, sunt oameni care fac navete cu orele cu masina /tren /etc. Daca as fi olandeza, as face 30min cu bici, dar nu ma aranjeaza sa ajung transpirata, asta daca nu ploua. 40min cu autobuzul e ok, in bucuresti era la fel
E super cu post de functionar, nu e neaparat jobul visurilor, dar e un job. Bonus, linistit si mai sigur decat altele, eu una acum cred ca e mai bine sa ma plictisesc decat sa ma stressez, ca viata nu e despre munca
Mult succes, o sa fie un pic solicitant la inceput, dar si fain (eu lucrez part-time, a durat un an sa imi gasesc, dar sunt atat de fericita ca am unde sa ma duc si de unde sa vin, si nu depindem in totalitate de un sigur venit, si ca fac si eu ceva cu mintea mea in afara de mancare si curatenie :))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
A, nu…. Voiam sa zic ca ma bucur mult pt cei 7.5 km, aici e chiar aproape de casă.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Tu esti in Paris parca? E super aproape, prin capitale e horror cu naveta. Eu n-as pleca ever din orasul-sat in caresunt si in care fac orice in max o ora cu tot cu timp de calatorit
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Si eu sunt oras din zona, pariziana, foar acum PT scoala trebuie sa merg in cealalta parte a Parisului.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Zic si eu ca Elena, fain articol ! Mamografia e foarte importanta si ar trebui facuta o data pe an. Se poate descoperi ceva la timp, nu in stadiu terminal ! Cu ceva ani in urma, din proprie initiativa, m-am dus sa fac o mamografie pentru ca, nu mai puteam sa ridic mina dreapta de durere cind trebuia sa ma spal la baie cu peria pe spate. Diagnosticul a fost adenopatie axilara. M-am dus la medicul de familie si i-am aratat mamografia, imediat si-a pus o manusa si m-a palpat la subrat si pe sini. Ma durea numai cind palpa subratul, se simtea un nodul. Am plecat cu incurajari din partea medicului ca n-am nimic. Dar eu nu m-am lasat convinsa, de a doua zi am desfiintat deodorantul si sapunul din comert. Mi-am facut un meniu cu salate, fructe si legume crude sau sucuri. O vara intreaga am mincat numai supe sau ciorbite fara carne. La un moment dat am simtit ca nu ma mai doare mina, m-am palpat si nu mai simteam nodulul. Eu incriminez deodorantul antiperspirant pentru ceea ce am patit.
Geta, in nl se face dupa 50 de ani de rutina, inainte nu
Bine ca te simti mai bine, dar mai bine ai controla ceva echilibru hormonal (poate ai echilibrat alimentar cum zici)
Eu am avut nodul, depistat doar la ecografie de rutina, pe fond hormonal, a disparut singur, fara nici o schimbare alimentara sau in stilul de viata. Cum mi-a zis dr, nu e o dereglare hormonala, ci modul in care organismul meu reactioneaza la diverse. Deci eu n-“am facut absolut nimic, doar stiam si il supravegheam (cu frica)
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Diana, in viata mea am facut doar doua mamografii. Una in “epoca de aur” cind eram foarte tinara, obligatoriu ne-au chemat la policlinica de care apartineam cu serviciul – ne-a facut mamografie si control genital. Si asta cind am simtit durerea de mina! De atunci au trecut , vreo 6-7. Regimul alimentar l-am facut asa ca sa nu zic ca nu schimb ceva si in alimentatie. Oricum, la deodorant antiperspirant nu ma mai intorc !
Geta, e mult de explicat, dar nu-i chiar asa cu mamo, care participa prin radiatii la cancerizare. Deja si specialistii dau înapoi cind e vorba de depistarea obligatorie, sublinind ca are riscuri, desi nu se aminteste de ele. Chiar o sa caut toate referintele sa le grupez intr’un articol.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Geta, mamografia e iradiere si e demonstrat din 2014 ca nu are niciun rol in preventie dar in diagnostic da. Mult mai ‘prietenoase’ sunt ecografiile, oarecum moderne – problema e ca medicii in provincie evita/nu vor etc.. Am studiile salvate printr-un mail, studii pe grupuri de femei timp de 20 ani, si grupul cu mamografii anuale a avut aceleasi statistici la cazurile de cancer si aceleasi proceduri si aceeasi rata de complicatii si deces. Adica iradierea a fost degeaba.
in 2014 am dat peste informatia asta pe gard la medical-board.ch – site-ul national elvetian de ercomandari medicale, un site f. pertinent (acolo am gasit multe chestii diferite fata de romania….in cate discipline medicale am citit mi s-a parut ca cea elvetiana este cea mai ‘cumpatata’, asa, ca pt mine). O sa editez articolul si o sa intelegi mai bine de ce am studiat toate astea.
Despre antiperspirant: nu folosesc pt ca si eu sunt patzita. Am alergie la aluminiu, una care mi-a adus galma si inroseala din aia ca aveam un fund de maimutza. No, sunt foarte naturelle acum 😀 -si mai nasol e ca transpir mai mult de cand fac sport :D:D – nu-s ce sa fac la birou daca fug dimineatza sa ajung la timp…. -ma mai spal acolo :D. Stiu ca in cateva zile se va regla dar…
Sa stii ca si eu am patit la fel de la deodorant. Vai, ce dureros este!!
Legat de fara sutien, eu as putea fara (95B), alaptarile nu mi i-au facut sa cada. Doar ca in exterior nu-mi permit fara, ca se vede daca n-am. Acum ma gandesc daca nepurtatul sutienului nu m-a ajutsa ramina fermi.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
🙂 te invidiez!! 85A, port doar la birou vara, in rest eventual un maieu pe sub. Dar la balene (fier) am renuntat de peste 10 ani. Nu’s daca are chiar vreo influenta, dar pe mine ma ofuscheaza hamurile. Din seria avantaje tarzii ale tatelor mici :))) 40 soon dar tot cu ele fluturand :)))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
80 C dar cand alerg imi vin fetele asa de sus ca peste ceva ani o sa i-au palme peste obraji de la ele :)))) – asa ca la alergat am si sutien si bustiera :). La alaptat am avut nevoie de DD, Pamela anderson murea de invidie, si cand s-au lasat….nu stiam de ce sa plang prima data: dureri menstruale, soc hormonal sa ca nu mai am sanii aia si am ramas cu bretele …. Dar da, sportul fara sutien a ajutat la fermitate – nu alergai insa 😀 . Inainte de sarcina aveam 75D la 50kile 😀 – slaba dar cu tzatze 😀
Oai, eu n-am avut cupa C decat inainte si dupa ce am nascut :))) dar aveam si 90 de kile :)))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Eu niciodata n-am avut C 🙁
Ziceai de anticonceptionale, ele SUNT perturbatori endocrinieni. O jurnalista franceza a scris acum o carte despre nocivitatea lor: a luat la puricat o droaie de studii plus marturii ale utilizatoarelor.
Ma gindeam de ce cand sunt f stresata nu racesc desi de obicei fac 2 răceli pe iarna. Mi-am dat seama ca din cauza de stres nu maninc mai nimic, acum am cu 2 kile mai puţin decît saptamina trecuta. Poate muncatul puţin imi creste rezistenta, cine stie?
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Sau poate esti tu fix invers, cand esti relaxata, te imbolnavesti, trebuie sa te stressezi mai mult :)))
Glumesc. Ai un organism rezistent, stie sa isi directioneze energia, cred
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
mai e o teorie care mi se pare logica: in situatie de stres corpul da maximum energie si totul e alert si cand se relaxeaza apar simptomele vizibile de suferinta, e forma prin care cere odihna.
buna, acum ceva timp am urmarit o serie de documentare(+ interviuri cu specialisti pe tema asta), ii zice ‘thetruthaboutcancer’, ii gasesti si pe facebook, pana acum au difuzat seria gratis de 3 ori, poti sa-i urmaresti pe fb sa vezi cand mai fac lucrul asta. Eu am aflat lucruri interesante si parca nu ma mai tem asa tare de boala asta
De cand intreb si citesc si urmaresc informatii nici mie nu mi se mai pare de temut boala asta, doar pentru ca vazui cicatrici la viata mea. Si de aceea am si scris! – nu stiu daca am reusit sa transmit corect mesajul dar am scris fara frici si anxietati ci din experienta si din cele facubile, ce le facui sau pe care incerc sa le fac mai bine :). Un fel de “lessons learned”, sau cum sa ne impacam cu frica imprietenindu-ne cu ea.
Aseara imi aminteam cu drag de ultimile vizite ale persoanelor dragi din familie lovite de cancer si cred ca timpul sterge multe….
Da, tare fain ai scris, fara frica, asa cum zici.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Am fost foarte surprinsa cand, in Belgia, la dentist i-a facut copilui 2 radiografii intr-o luna si vroia sa i-o faca si pe a treia peste inca o saptamana, am zis nu merci, scoateti dintele cu totul! Desi doamna ma asigurase ca radiografiile sunt absolut inofensive, ca daca erau nocive, nu le faceau :))
Eu nu merg la control anual, asa ca nu stiu cum e cu controlul sanilor, dar mi s-a facut demult, pe la 20 si ceva de ani si a fost oribil, mai avem putin si o luam la bataie pe doamna doctor, ingrozitor de dureros, in conditiile in care eu ma dusesem acolo sa ma plang de dureri si sa cer o ecografie.
Roxana recently posted…Tată implicat, mama și bebeluș fericiți!
yep, confirm cu “saritura” asta a dentistilor de a radiografia cu orice pret. Am eu o intrebare: “da’ e musai? “
Iti trebuie vointa de fier sa faci toate astea.
E disciplina, naturalete, firesc, disciplina se invata. Si cand vad rezultatele (nimeni in casa nu a racit de 6 ani) atunci consider ca a meritat: am reusit sa fentez farmaciile.
Citeste si ps-ul articolului…vei intelege mai multe.
Ca spui de biopsie, nu’mi place sa povestesc, dar poate ajuta pe cineva. Dupa ce am terminat alaptatul, am inceput sa singerez dintr-un san. Am fost in Franta la mamografie, apoi ecografie, au dat din umeri si au zis ca nu se vede nimic, deci sa stau linistita. La un spital, la cabinet specializat pe mamografii. M’iau făcut imagine suplimentara, deci iradiere suplimentara, ca nu vedeau nimic.
Peste 6 luni am mers la cineva bun din Romania, care a luat lupa si s-a uitat pe mamografia din Franța ,mi-a aratat de unde mi se trage. Mi-a facut si eco, se vedea bine si acolo. M’am operat: era o chestie benigna desi doctorii familiei imi preziceau chimio.
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
La mine cel mai greu e cu stresul si cu renutatul la zahar. Sa stii insa ca, de mai bine de un an, evit cat de mult pot vorbitul la telefon pentru ca am simtit pe pielea mea ca timpul petrecut vorbind la telefon e in general timp pierdut.
Caietul Cristinei recently posted…Review lapte demachiant, cremă de zi și cremă de noapte Green Lab Cosmetics
evolutia vine pas cu pas, deja ai facut o imbunatatire!!
Vorbitul la telefon l-am diminuat si eu maxim, dar cu grijile nu stau bine deloc. Permanent am mintea obosita din cauza lor. Am inceput sa fac miscare, stii si cu toate astea nu scap de griji. Fac mai multe din ce se recomanda, dar tot nu reusesc sa controlez grijile. Trebuie sa listez acest articol al tau, ca la job nu pot sa il aprofundez cum ar trebui. Ai facut treaba frumoasa cu el. Si eu mai am o problema, nu stiu tu ce parere ai. Stau prea mult pe net. De putin timp chiar simt ca mi-a ajuns, am redus orele de navigari, insa tot ramane prea mult. Ce sfaturi ai aici, draga mea? Acus printez articolul sa il citesc dupa amiaza pe drumul spre casa.
Mihaela Damaceanu recently posted…5 motive sa citesti presa scrisa
Si eu consider ca stau prea mult la calculator dar jobul e job = 9 ore. De cand cusutul hobby mi-a devenit mini afacere, calculatorul acasa l-am trecut fix la nivelul de informare si contacte: caut/citesc/scriu punctual si ma ridic in 5 minute. Nu il mai folosesc ca relaxant!! – cusutul ma relaxeaza mult mai mult!! Iar la birou cand am o fereastra libera, ma duc la etajul 4 unde o amica de a mea draga s-a angajat de curand 🙂 – cele 5 minute de urcat coborat si vb cu ea fac mai mult ca orice altele.
Dar oare mi-ar placea la fel de mult daca hobby-ul ar deveni job de 8 ore ?
In rest, daca ceva ma ingrijoreaza incerc sa rezolv sau sa elimin ceva-ul din viata mea. De ex. am facut totul pt a reduce datoriile. Acum ma ingrijoreaza durerea de spate asa ca fac tot ce pot: miscare, kineto etc.
Iti doresc din suflet sa fi sanatoasa si sa te bucuri din plin de viata si de familia ta!
Un sfat practice si sanatos este oricand bine venit! 🙂
Mumtumesc Ella. Nu sunt sfaturi, ci ceea ce fac si ce intentionez sa fac mai bine. Informatiile sunt adunate in ultimii 20 de ani de la medici, prietenele studente la medicina, studii medicale (British medical Journal, oxford journal, fda, cdc, who etc etc) dar si de pe reviste medicale cu recomandari pentru elvetia sau franta etc.
Si citind comentariul tau imi dau seama ca nu am scris un punct important si o sa editez: CONCEDIILE.
Buna, a picat la fix articolul tau. Tatal meu tocmai ce a fost diagnosticat cu cancer la prostata faza 1. Cum cancerul la prostata poate fi cauzat de mutatia genei BRCA2, m-am gandit foarte serios la testare genetica. Eu locuiesc in USA, iar aici asigurarea n-ar fi platit in veci intre $1500- $6000 pentru un test genetic mai ales ca e singurul caz de cancer in famile, iar eu am 30 de ani. M-am documentat si am descoperit compania COLOR care face testari in laboratoarele de la Penn State si UCLA prin analizarea salivei la un pret foarte rezonabil, chiar si pentru mine care sunt …extreme cheapskate …kidding…kind of ( luna asta e cancer awareness month si e 99$ de la $149). Nu stiu daca e o optiune pentru Europa, dar am zis sa mentionez in caz ca sunt companii europene asemanatoare. Eu n-am stiut de acest test facut “la privat” pana ce n-a aparut la Good Morning America la tv chiar la cateva zile dupa ce am aflat de diagnosticul tatului. Oricum testarea genetica dupa cum desriu ei e cel mai bine sa fie facuta prima data pe acel membru din familie care are cancer. Daca testeaza pozitiv, se face testarea intregii familii. Pozitiv pentru persoana care are cancer + pozitiv membru al familiei rezulta 100% sigur mutatia genetica existenta. Fiindca eu n-am gasit o modalitate sa-l testez genetic pe tata in Romania, rezultatul meu chiar daca se va intoarce pozitiv pentru BRCA1 sau 2 tot nu e 100% concludent, dar o sa ma determine sa fiu mai precauta ( lucrez la cam tot ce ai enumerat mai sus). Merci de articol!
Insanatosire grabnica tatalui tau! .
Despre tine, in primul rand discuta cu un medic specialist pentru a evalua riscurile – eu asa am facut – un medic vede mai multe cazuri similare zilnice – si daca doar in 1% din cazuri e gena de vina….. Cum tu nu ai prostata, si nici alte cazuri in familie ascendent (bunici si strabunici cu aceeasi problema) cred ca sqnsele sunt mici. Despre testele genetice de care vorbesti iti recomand sa citesti atent eventual sa le dai emailuri si sa vezi rata de rezultate corecte – dar si rata de rezultat fals pozitiv/fals negativ. Daca e de 5-10% eu nu ma expun. La fel citeste si studiile pe tema asta (ncbi american, dar si oxford jurnals si british medical jurnals au rapoarte medicale bine facute, inclusiv de la concurenta) – ignora ce vine prin media pentru ca se dau bani grosi pentru o reclama….
Despre precautiile de lucrat, oricum vei iesi in castig prin cresterea rezistentei corpului si la alte boli. Daca mi-a iesit mie, cu astm si alergii si eczeme si copil care ma mosteneste sa ajungem sa nu luam nimic din farmacie de nu multi ani (ssst, samponul antipaduchi nu se pune, inchidem ochii, da? :D) , daca am reusit sa indrept analizele sotului (inainte avea transaminaze de 3 ori mai mari peste normal plus colesteroale) atunci se poate.
Sunt foarte bune recomandarile si sfaturile tale, dar cum a spus si Diana, nici eu nu le bifez pe toate. Daca ar fi sa respectam toate astea ca la carte, pai cred ca ne-am inchide in casa si n-am mai iesi de acolo. Cred ca trebuie sa existe un echilibru intre toate…
Amy recently posted…Romanii si obiceiurile lor
Regulile le respect cam 95% unele, altele pe la 50% dar imi dau interesul. Cele la care mai am de lucrat am si notat, stiu ca pot fi si mai bine. Da, nu e nicio problema ca mananc de 2 ori pe an gratar la carbuni, si de inca 3-4 ori fript pe tabla, sau ca am baut un pahar de pepsi acum o lunq (amestecat cu apa, asa imi aduce aminte de gusturile comunismului 😀 ) – pt ca urmatorul pahar de chestie chimicoasa va veni peste cateva saptamani/luni. Nu simt niciun efort pentru ca au venit in viata mea treptat, le-am descoperit si introdus dupa interes, altele idei au iesit si nici nu mai tin minte de ele.
Asta e armonia mea, repet, mi se pare mai sofisticat sa imi rup 2 ore din zi sa merg la dr si apoi cu reteta in dinti la farmacie si apoi sa aplic toate alea…zilele astea s-au dus, nu am avut nevoie de nimic din farmacie de multi ani nici eu nici cei din familie si asta indica ca ce fac, fac bine, fara sa ma strofoc. Acum ceva ani imi dadeam juma de salariu acolo…asadar …. gandeste te ca vin de departe.
Ba mie mi se par de bun simt si usor de respectat. Majoritatea. Ca nici eu nu le respect chiar pe toate ( nu merg la medic la pipăit de sini).
Elena recently posted…Lucruri garantate o viata
Eu spre exemplu, beau apa din pet-uri, pentru ca asa cumpar din supermarket. Momentan nu sunt dispusa sa platesc aproape dublu pentru apa imbuteliata in sticla…iar apa de la robinet, in orasul meu, are gust de clor. Deci, cum as putea sa fac astfel incat sa fie bine? 🙂
Amy recently posted…Romanii si obiceiurile lor
Eu cred ca nu e bine nici asa sa fie totul la extrem…stii tu, cand incepi sa fii prea paranoic, incepe sa ti se para ca te dor toate. Sunt de acord, in cazul ei, avand in familie persoane cu cancer la san, e normal sa fie ceva mai preocupata de toate astea.
Amy recently posted…Romanii si obiceiurile lor
La apa e dificil pentru multi, noi am ales sa iau cana brita sa filtrez de la robinet ca e cea mai ieftina si sa alternez cu altele (cumpar uneori la pet, uneori la sticla). Diversificare. Costa dar nu rupe bugetul – e mult mai scump un medic :).Acum caut o sursa de apa in afara orasului pe unde mergem noi curent, vreo fantana/izvor din zona la tara de unde sa imi aduc periodic apa. Nu o sa imi iasa 100% perfect dar ideea e sa diversific si sa fac mai bine, fara eforturi colosale, da?
Elena a studiat mai bine filtrele, eu nu inca.
Mai am vecini cu aceleasi interese si cum discutam sa gasim o solutie, sunt absolut sigura ca va veni. Poate chiar maine.
M-am gandit si eu la un moment dat sa cumpar ceva pentru a filtra apa de la robinet, dar am renuntat la idee pentru ca nu am fost 100% convinsa ca va face ceea ce promite. Practic, mi-a fost teama sa nu atunc banii pe geam pe o chestie care nu isi face treaba. Auzisem de niste filtre…cunosti ceva?
Amy recently posted…Romanii si obiceiurile lor
Studiez de cateva luni. Nu am inca o concluzie, dar cand o sa am, scriu. Pana acum interesant mi se pare conceptul de osmoza inversa, dar sunt si altele pe piata.
Amy, logica imi spuna ca mai bine cumperi sticle cu volum mare decit mic (suprafata mai mica de plastic raportata la volum) ca ai mai putin ftalati. vazusem o emisiune despre ftalati unde ziceau ca cercetatorii care au studiat ftalatii din apa imbuteliata, au fost asa socati de rezultate, incit n-au mai cumparat apa imbuteliata. Si apa din sticle nu-i sigur ca n-are mizerii gen nitrati in ea, aici a fost mare scandal cind au studiat calitatea apei si au descoperit ca e execrabila uneori, chiar daca venea de la marci mari si scumpe.
Noi avem un osmozor, scoate tot din apa, ne scoatem banii, ca odata platit(nu-i prea ieftin) luam un filtru de 20 euro la 6 luni. Dar: nu trebuie sa mai caram sticle cu apa. Si folosim apa la supe, fiert paste, orez, limonade, ceaiuri, fiert legume. Si fier de calcat. Daca ar fi cumparata, sigur ar costa mult sa o folosim la gatit cu atita marinimie, plus ar fi greu de carat.Mai am alt filtru, pt ca la copii nu le place apa osmozata, e japonez pe baza de carbune, cica-i bun: Nikken. Asta mai lasa din minerale, eu n-am incredere asa mult, ca nu-mi explic de ce daca lasa sa treaca mineralele, n-o lasa pesticidele.
Un lucru curios: in Romania dureaza de 4-5 ori mai mult ca osmozorul sa filtreze aceeasi cantitate de apa ca aici, in plus rejecteaza mult mai multa apa atunci cind filtreaza. Oare pt ca apa noastra de robinet din Romania contine mai multe mizerii? Asta depinde si de cartier, la noi se simte foarte tare gustul de clor, la altcineva din acelasi oras, deloc.
Nu am mai mers de 2 ani la pipaiala. Cum toti medicii pe care i-am vazut mi-au zis ca nu am motive de supra investigatii si ingrijorari, am zis ca imi ajunge atatea pipaieli de la femei – dar m-au ajutat sa inteleg cum se face, la ce sa fiu atenta, si mai ales sa scap din fricile mele. Dar am invatat ca pipaiala nu se face pe fuga: se face si in picioare dar si cu mine culcat la orizontala, si nu doar 2 minute ci 10-20 asa. Mai amuzant e ca doctorii femei tinere au mai multa rabdare la pipait, cele mai babette sunt mai plictisite. O pipaiala post alaptat si o ecografie dupa ce s-au retras nodulii ce ce mai apar in timpul alaptarii consider ca e singura vitala.
Semnat: o experta in pipait 😀 😀
copii aici comentariul care l-am pus pe gard la Elena, pe tema mamografia e iradiere si nu previne cancer, dar poate ajuta acolo unde sunt suspiciuni:
– studiu pe british medical journal http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366
Elvetia din 2013 a decis ca mamografia nu isi are loc in preventie http://www.medical-board.ch/fileadmin/docs/public/mb/fachberichte/2013-12-15_rapport_mammographie_final_rev.pdf
Si pentru cine nu are rabdare pentru studii si cifre, concluziile trase aici https://www.nytimes.com/2014/02/12/health/study-adds-new-doubts-about-value-of-mammograms.html?_r=0
Toate astea sunt asa, pentru linistirea psihicului nostru si nimic mai mult. Daca e sa vina, vine si fara sa fumezi, fara sa te droghezi, fara sa consumi alcool, fara sa ai o viata dezordonata, fara sa faci avorturi si fara multi de alti fara. A, si fara sa te machezi. Asta e amuzanta, dar e adevarata, Cancerul vine si la cei\cele ce nu se macheaza.
Sa ne rugam ca bunul Dumnezeu sa ne pazeasca si sa ne ocroteasca. Numai El stie de ce unora le ingaduie sa treaca prin asa ceva.
E vorba de statistica. In cazul fumatorilor incidenta e de cateva ori mai mare. In cazul obezilor e de 3 ori mai mare. La sendentari e si mai mare riscul. Mamaia mea respectase cam toate regulile de mai sus – nu stiu daca astea au fost sansa ei ca a supravietuit operatiei si fara chimio, celelalte rude din familie nu (fumatori, obezi).
Resemnarea nu e una din calitatile mele, si nici sa pasez responsabilitatea in gradina Domnului sau doctorilor: daca nu as fi facut toate eforturile as fi fost moarta de minim 10 ani. Mesajul meu era ca se poate infrange si genetica sau invataturilor proaste din copilarie, doar 15-20% din problemele medicale sunt datorate astora, restul e disciplina. Repet mereu: de 6 ani nu am luat nimic din farmacie (samponul contra paduchilor nu il punem aici, da? 😀 😀 ) – si incurajez si pe altii ca se poate. Efortul e al meu, consuma timp si energie, dar parca mai mult timp consuma colegul din fata ce e mai tanar ca mine pe la controale si investigatii pt diabet + hipertensiune + raceli periodice etc. Se poate imbunatati- imi pare rau ca nu am citit astea acum 20-25 de ani…. sunt foarte multe lucruri pe care le-am gresit si le-am platit si inca le platesc.
Stiu ce zici. Stiu si te inteleg. Ma bucur pt tine si iti doresc numai sanatate. Din suflet iti doresc sa fii bine si astea sa ramana la stadiul de acum, de simple temeri ale tale.
Eu doar incercam sa spun ca uneori se intampla sa fii in afara oricarei statistici, sa nu te incadrezi in nicio statistica. Pur si simplu se intampla sa faci cancer si daca duci o viata exemplara, fara nimic de reprosat. Se intampla si nu ai ce face. Decat sa iti duci mai departe viata ta ca si pana atunci, sa cauti si mai mult echilibru, si mai multa liniste interioara ;i sa te rogi ca tot ceea ce faci, ca tot efortul tau care iti consuma timpul si energia, dupa cum bine zici, sa iti asigure ca ala va fi singurul cancer din viata ta.
Loredana recently posted…Stii ca imbatranesti
si fara sa fi avut pe cineva bolnav in familie.
Loredana recently posted…Stii ca imbatranesti
Of…sa zic ca m-ai lasat fara cuvinte e putin spus.
O sa iti spun ceva din suflet. Acum cativa ani am scris un articol despre mamografie si ecografie. NU l-am scris ca asa mi-a venit, ci pentru ca aparusera chisturi la sani. Palpam saptamanal sanii si la un moment dat m-am speriat. Abia nascusem fetita si nu stiam ce sa mai cred. M-am panicat, am mers la medicul meu ginecolog. Am facut ecografie si mi s-a spus ca nu e nimic, ca mi s-a parut, ca sunt niste chisturi care apar lunar.
Dupa ce l-am nascut pe baiat, am simtit iar chisturi, mai mari. Plus aveam dureri mari de sani, de nu suportam nici pana de aer ca sa zic asa. Am facut programare la medic specialist. Am descoperit ca am doua chisturi, dar sunt mici si medicul a considerat ca nu e cazul sa ne alarmam momentan.
Durerile de sani imi apar din cauza stresului si supararilor. E o reactie a corpului. Pana cand nu am schimbat starea mentala, alimentatia etc durerile nu au disparut. In paralel, am discutat cu o prietena care era la Herbalife si am luat produse de la ei timp de o luna. Acum au trecut 5-6 ani cred de atunci si e bine. Rar am dureri de sani, doar cand sunt stresata rau de tot. Chisturile nu au aparut, dar am grija sa palpez pentru ca am in familie cazuri (bunica a avut cancer ovarian, matusa mea a facut deja operatie de extirpare la san cand eram eu copil si se pregateste de alta operatie acum).
Iti doresc multa sanatate! Si da, multe tin de noi, chiar daca nu tot. Sa ne fie bine, asta e de dorit!
Antoaneta recently posted…5 meserii pe care le-am ratat
Antoaneta, ma bucur ca esti bine. Si atat de mare adevar ai scris cu stresul si emotiile negative. Nimeni nu ne invata cu ele, mai avem si mostenirea grea a strabunilor… Am trecut si eu prin emotiile investigatiilor, daca ai citit toata povestea mea…
De ceva timp tot citesc cum putem elimina emotiile negative si grijile din minte si descoper pas cu pas ca e posibil. O sa scriu dar poate peste ani, cand ajung la aceeasi maturitate emotionala ca cea cu care am scris articolul asta.
inca o remarca: nu am luat viata si schimbarile ca pe o lupta, ci au venit treptat. Nu duc luptele imposibile ci schimbarile usoare cu rezultat imediat, in mod lenes.
De ex. cu ceva timp in urma am citit un studiu care argumenta de ce plimbatul in parc/natura ajuta la eliminerea grijilor si stresului. Daca nici pe cei de la Standford nu ii cred … eu ma simt chiar bine ca inca pot veni zilnic, pe jos, 2 km de la munca prin natura. http://www.pnas.org/content/112/28/8567.abstract
Puteti inlocui caserolele de plastic cu cutii metalice de la biscuiti, ca acestea:
https://www.google.ro/search?q=biscuiti+cu+unt+cutie+metalica&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYsqaWj-nWAhUDEVAKHUnNDBsQ_AUIEigB&biw=412&bih=652#imgrc=dwRLbXpTUCcXHM:
https://www.google.ro/search?q=fursecuri+in+cutie+metalica&oq=fursecuri+cutie&aqs=chrome.3.69i57j0l3.4478j0j4&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=0QofeZS6vu_lJM:
Cu mult mai usoare decat sticla si cu foarte putin mai grele decat plasticul.
Ca o completare la ce spui tu. Azi chiar citeam intr-o revista ca la femeile cu cancer de san, sportul reduce cu 34% riscul de mortalitate si cu 50% riscul de recidiva . Dar trebuie sport intens, cite o ora jumate de 3 ori pe saptamina.
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
eu gasii pe bmj sau pe nbci alt studiu, cred cu cifre unde si 1 ora de plimbare zilnic face diferenta. Iar cand studiile converg spre aceeasi directie, e evident ca sportul este miraculos pentru corp.
Poate are legatura cu ” sport pina transpiri”. Dadeau si numele a doua asociatii franceze care sprijina oamenii sa faca sport ca sa fie sanatosi, am retinut una din ele, “bleusiel” ii zice, m-am dus pe situl lor si mi s-a parut fain, au antene si in Belgia si in Irlanda.
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Pardon, ii zice sielbleu.org
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Apropo de no bra, citit azi in revista de tenis, cum e vorba de studii, m-am gandit ca te intereseaza
Cica miscarile sanilor jucatoarelor au o amplitudine extrem de mare in timpul unui meci, de unde fabricantii de sutiene recomanda purtarea acestora, ca sa reduca ampltudinea ca sa nu se lase sanii .DAR o cercetatoare( L. Pierrot) a studiat niste jucatoare de baschet ( ai caror sani se misca si ei f tare) care timp de un an n-au mai purtat sutien. 88% au declarat la sfirsit ca se simt mai bine asa. Apoi un doctor sportiv ( J-D Rouillon) la CHU Besançon a facut un studiu pe sportive: rezultatul a fost ca dupa citeva luni fara sutien, sanii lor se ridica.
Concluzia : mijloacele de contentie externa ( sutienele) slabesc mijloacele de contentie interna( tesut conjunctiv). Fara sutien, sanii continua sa fabrice tesut conjunctiv, care isi face bine treaba de a-i sustine.
Elena recently posted…Din revista consumatorilor: aluminiul din vaccinuri, uleiurile esentiale si perturbarile endocrine si colectarea informatiilor prin intermediul smartphone-urilor
doar acasa pot face asta, afara nu pot iesi la alergat cu sanii vanturand :)))))))