Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)
Noiembrie. Luna cand avem parte de inghet si deja prima zapada se vede. Ma bucur de caldura centralizata ๐ si ca nu trebuie sa fac focul de 2 ori pe zi, ca bunicii. Alimentatia s-a schimbat influentata de frig: corpul imi cere altceva. Cum fac efort la fel de mult afara (merg pe jos 4km zilnic minim) e si normal corpul sa ceara extra. Asa prepar multe super si mancaruri calde si grase!.
1. Pesti:
-crap, hering, cod, pastrav etc. Se trag iazurile, se lasa apa din crescatorii/lacuri/bazine sa se duca, asa ca pestele il recomand: e gras, pregatit de hibernare.
-ficat de cod. Iau la conserva. Este si la Cora, si la kaufland, e o sursa minunata de vit. D si grasime. Recomand din lunile cand trecem la bluza cu maneca lunga. Ok, recomand si bilete de avion intr-o tara cu soare ๐ .
-si scoicile sunt la apogeu dar bugetul meu nu ๐
2. carnuri. Se taie porci si vitei. Se taie pasari. Sunt la maturitate si taranii nu au suficienta hrana uscata pe iarna si lasa la minimum. Caut si sper sa ajung sa iau un picior de porc direct de la coada jugularei si sa il portionez pt cateva luni. Iar daca aveti vreun vanator in jur, nu ezitati sa il intrebati de vinde iepuri sau fazani, iarna e sezon de vanatoare. Eu nu mai am de unde, dar cand eram in iasi am mancat cativa urechiati ;).
3.lactate grase: smantana si unt. Iau unt de tara si l-as manca zilnic si gol. Il servesc pe paine calda dar mai des pe niste paine eseniana care o cumpar de la vecina vegana (iau o data la 2 sapt. cate 400gr dar vara consum mult mai putina, cam la 1 /3, deci si untul la fel). Nu mai vreau iaurt, ci cate o cana de lapte cald cu putina miere. Sa nu uitam ca si animalele se pregatesc de hibernare deci oile nu mai dau lapte, asadar branza de sezon in perioada asta e branza de oaie de la putina, sarata, minunat alaturi de mamaliguta, sau branza proaspata de vaci. Nu e nimic exagerat daca untul sau smantana e usor amara, se intampla ca laptele se imputineaza, e mai gras, si vaca e gestanta.
4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E absolut normal! rosiile la inceputul lui septembrie dispar din gradinile romanilor iar tot ce vine fie e de sera si bronzata la bec… Noiembrie e sezon de:
– sfecle, gulii, napi, cartofi, teline, morcovi, pastarnac, radacina patrunjel etc. acestea vor fi toata iarna si se pot combina in feluri minunate
– brocolli si conopida si verze de tot felul, fie de bruxelles, fie kale – verzele rezista in beciuri toata iarna dar brocolli si conopida nu. Varza kale a trecut si de primul inghet in gradina si inca e consumabila
-salate si ceapa verde si spanac si macris- ultima strigare. Ultimile frunze de papadie, mai am niste condurasi pe balcon.
-ceapa, usturoi, praz
-andive (acestea cresc in intuneric si racoare deci se produc toata iarna in beciuri si acoperite)
-dovleci. Placintari, de supa, spaghetti, nu ezitati a-i consuma si stoca in beci daca aveti…
-ciuperci. Visez la ghebe. Doar visez. Ciupercile sunt in sezon in septembrie, octombrie, noiembrie: galbiori, bureti de roua, hribi si ghebe… pe acestea le stiu, si le-am consumat si stiu sa le culeg, pe acestea le-as consuma si culege si cumpara.
-muraturile incep sa fie facute. Daca nu le-ati pus, mai puteti adauga la murat varza (eu o toc si pun cate un borcan, fix cat consum eu). Mai am 3 borcane de gogonele si unul de castraveti, sper sa fie un succes fulminant :). Pt cine a pus pepenei la murat, aveti toata invidia mea.
5. Fructe de sezon.
-Nuci, castane, alune
-mere, pere, gutui (perele si gutuile sunt mai perisabile)
-catina, coarne
-incep sa apara citricele. Se culeg maslinii, uleiul de masline in grecia e la decantat si va veni in cateva sapt.
Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte, naut, fasolica, seminte de in. Incercati si hirsca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Caut seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, probabil voi presara pe ici, pe colo.
Voi ce mai consumati in noiembrie, de sezon?
Anul asta am avut noroc de morcovi multi, mari si foarte gustosi! Problema mea e ca nu stiu cum sa ii pastrez! Nu ne plac morcovii fierti ( doar sotul ii mananca) si nu stiu cum sa ii pastrez e iarna ca nu am loc in frigider pentru 10kg de morcovi. Ai vreo idee cum i-as putea pastra? Nu am beci si daca ii las in garaj in cateva saptamani ingheata!!
incearca intr-un loc racoros (dar nu inghet) intr-o lada de nisip. Dar intai curata-i de pamant. Eu lasai o sacosa de morcovi in subsolul blocului anul trecut, necuratati, si dupa 2 luni aveam o parte usor stricata si o parte cu mici frunzulite, dar si asa ii consumaram.
Despre consum, noi consumam multi morcovi, un kil pe sapt. fie bucati ca rontaiala(suntem o familie de iepuri), fie in supe creme, fie la wok, fie in ciorbe/prin fripturi. Dau gust fain, dar unde sunt morcovii vizibili eu ii consum ๐
Ii bagi la congelator cum ii folosesti, eu am pus cand am avut de la soacra-mea cubulete si la robot dati ca prin razatoare si rondele
Diana recently posted…nasol cu cititul
รi poศi mura. Eu mai ศi congelez ras sau rondele cรขnd am multi. รi poศi folosi apoi la ciorbe sau alte feluri.
Noi ii mancam asa proaspeti cu fiecare cina sau ca gustare. Nu am loc racoros! Dau de la extrema la alta! Ori inghet ori caldura!
nici la mine acum: ori pe balcon ori in burta ๐
Sunt o fericita. A fost sotul meu la tara si mi-a adus o sacosa plina de ghebe. A rugat un nene sa ii culeaga si lui si n-a vrut bietul om sa ia decat 30 de lei pe toata sacosa aia cu ciupercute una si una. Bine, i-am mai dat noi si altceva dar ca idee. O bunatate au fost cu usturoi si mamaliga.
Cristina Dragomir recently posted…Vrei un รฎmprumut rapid? Iatฤ 4 sfaturi pentru a scฤpa mai ieftin
ghebele sunt una din cele mai bine tolerate proteine existente. Stiu ca se gatesc intr-u mod anume, fiert/operit si aruncat apa…tii, nu am mai mancat de ani. Sa te bucuri de sacosa! si pe viitor sa tineti prietenia cu ciupercarul ๐ – si el merita sa ia un ban, si voi o ciupearca ๐
cu siguranta tinem legatura cu el pentru ca ciupercile astea au fost cele mai gustoase pe care le-am mancat vreodata.
na ca acum chiar te invidiez ๐
La noi acum e in toi sezonul la verdeturi si de asta nici nu prea punem muraturi, in afara de masline. Salata, ceapa verde, praz, broccoli si conopida, varza, sfecla rosie ( cu frunze cu tot ), frunze de papadie si alte ierburi. Mai ales spanac si mangold. Pe post de rosii am o pasta concentrata pe care o folosesc si pe post de ketchup ๐ Si rosii uscate pe care le tin in ulei si tai cate una fasiute in salata verde.
Lintea, nautul si fasolea uscata sunt de baza acum iarna. Le gatesc prin rotatie cel putin o data pe saptamana.
De ciuperci cuntem doritori, dar aici gasim doar din cele de cultura si eventual uscate.
Apropo de morcovi, se pot folosi la prajitura. Sunt o gramada de reteta de chec cu morcovi. Plus ca iese o dulceata exceptionala. Am gustat asa ceva intr-un sat din Pieria la o taverna, dulceata fiind servita cu iaurt de oaie, care e ca si smantana noastra groasa. O bunatate !
Daniela Posonidi recently posted…Trandafiri in amurg
prajitura cu morcovi nu am mai facut de mult timp, merci de inspiratie! am si eu 2 kg de morcovi cumparate de la laptarul nostru preferat, a zis ca sunt din aia ce nu rezista. Prajitura va fi!
iar de dulceata de morcovi nu am auzit, mi se pare f. interesant.
In rest, ce pot spune, enjoy the Greece weather ๐ si legumele de iarna. E si sezonul de ulei proaspat ๐ la voi.
Mama pastreaza morcovii in beciuri: pune intr-un borcan mare de sticla(de 15) si deaspra pune o strachina de lut in care pune apa din cand in cand. Se pastreaza foarte bine.
Asa pastreaza si guliile, pastarnacul si tot ce mai are radacinoase prin curte.
Daniela
nu mai am subsol la bloc, abia acum cand nu mai e imi dau seama ce pierdui.
Noi mincam morcovi rasi cu mar, ciorba de fasole cu ciolan afumat, fasole batuta cu usturoi si ceapa,salata de naut cu legume, salata de varza si andive, lactate nu chiar asa des. Cumpar si maninc cu placere ficat de cod, macrou, iepure gasesc mereu la lidl 22-23 lei Kg. Seminte de cinepa cumpar de la cora ,eu iau cu lingurita din pachet si maninc dar pun si in ciorba si cind fac piine la masina de piine.
Multumim de idei! Toate mi se par pe gustul meu:usor de gatit, ieftine, cu produse de sezon. Ca doar natural e mai bine ๐
De unde iei ficat de cod si cum il prepari? N-am mancat niciodata, as incerca
Diana recently posted…nasol cu cititul
se gaseste si la cora, mega image, kaufland. E o cutie mica de conserva, cam ca alea de sardine, de 150gr fiecare. E recomandarea pediatrului ๐ pt zilele innorate. De gatit il gatesc f. sofisticat: il scurg de ulei si amestec marunt cu somon fume in paste si brocolli ( sa nu se prinda colocatarii :D), sau cu tot cu ulei ( nu tot uleiul) il adaug la un peste ieftin fiert si eva peste afumat si fac pasta de peste tartinabila.
Eu il ung doar simplu pe pรขine. O sa mai cumpar, n-am luat de ceva vreme. Dar cred ca uleiul ala nu trebuie scurs, ca in conserva e doar ficatul simplu, fara alte adausuri, deci e uleiul lui.
ia sa citesc prospectul inca o data :)))
M-am uitat si eu, ca vorbeam din amintiri. Contine doar ficatul si sare . Uleiul continut de ficat iese in timpul sterilizarii conservelor. Si am aflat un pont cu ocazia asta: se pune conserva la frigider inainte, apoi se scoate si se taie felii subtiri care se pun pe piine.
Multumesc, habar n-aveam ca exista, o sa iau si eu
Diana recently posted…nasol cu cititul
Eu pun lamaie peste si il mancam asa cu paine, ca altfel e cam gras
Se gaseste prin mai toate supermarketurile; e super bun si mai ales sanatos; eu scurgeam uleiul, ca ziceam ca e adaugat….
foarte buna si utila lista asta de alimente de sezon. uneori chiar nu ai inspiratie ce sa gatesti si e bine sa ai o lista la indemana.
o sa scriu luna de luna, ca un mic calendar. Si pe mine la ajuta inspiratia!
Nici bugetul meu nu este pentru scoici si bilete de avion ๐ Nici pentru caracatita pe care mi-o tot cere Mihnea. I-am luat, dar nu atat de des precum ar vrea el. Ficat de cod nu am luat niciodata, am vazut cum il prepari, il voi cauta si eu.
Mihaela Damaceanu recently posted…Oameni care-ti insenineaza ziua
O sa editez subiectul si sa pun poza din en gross Rahova de unde Histamina a facut ultimile achizitii de calitate.
Foarte util articolul, multumim!
Am trecut pe listฤ ghebe, ficat de cod, plus lista de legume de sezon pe care trebuie sฤ o studiez mai atent.
Vezi cฤ nu merge linkul cฤtre pรขinea aceea eseniana. Cฤ tot m-ai fฤcut curioasฤ รฎn privinta ei…
Iulia S. recently posted…Meniul sฤptฤmรขnii 21-27 noiembrie
Multam pentru lista! Si cele viitoare vor fi un ghid foarte bun, mi-am notat multe idei din articol si comentarii ๐
Ligia recently posted…De-ale tineretii
Ficat de cod? hmmm, sunt tare, tare curioasa! nu am mai mancat niciodata. Lista este foarte utila! multumim :*
Delia recently posted…Hello, world!
sunt niste conserve cu gust de peste. Consumam o conserva pe saptamana.
Cam asta ar fi si lista mea cu mancaruri de sezon. Rosi… pana la vara nu cred ca mai cumpar. Nu au gust si e explicabil si de ce. Hrisca… sa stii ca nici eu nu m-am impacat cu ea pana de curand cand am facut ardei umpluti cu hrisca si ciuperci si o varza โa la Clujโ din aceeasi umplutura. Chiar mi-au placut. Nu se mai simtea gustul acela de hrisca. Gust care mie nu imi place.
Ficat de cod… nu am mancat niciodata dar da, stiu ca e bun. Am sa caut si eu la Cora cand ajung. De nu o fi prea scump :)))
tu vezi si pe filiera de la basarabeni/ucraineni, e mai ieftin.
Cu hrisca nu m-am impacat pt ca am gatit-o si consumat-o ca atare, ca garnitura/ingredient in salate. Incerc in ultima perioada sa pun cat mai putine ingrediente in farfurie, sa amestec doar pe cele musai de ascuns de ochiii critici din casa ๐
semintele de canepa, decortice, le pun in iaurt sau le presar desupra la supa crema de legume
Roxana recently posted…Cum ajuศi un copil รฎn perioada de doliu
M-am uitat ajici la mag bio dupa semintele de canepa…. m-am crucit, sunt la fel de scumpe ca alea d
Chia…. punguta de 300g era 8 euro si ceva
De curiozitate, in Ro cat costa?
Nici in Romania nu sunt ieftine, dar de buna calitate, (aici mi s-a รฎntรฎmplat sa aiba gust de rinced),ambalaj fain, mi se pare ca era vidat, e o firma romaneasca ii spune Canah, acolo vezi preturi.
Eu am gasit chia mai ieftina la Alnatura. Dar pina la urma n- a fost o afacere, ca am luat si inca nu am consumat-o, la fel ca si cinepa, inca mai am luata in vara 2015( o tin la frigider…dar e cam veche).
O ferma care vinde la piata au uneori mistret sau caprioara, ca vineaza proprietarul. Au putin, trebuie sa fii devreme la piata. Am luat caprioara, desi ma cam deranjeaza sa ma gandesc ca maninc asa un animal dragut. Dar a fost f buna. Am lua si mistret, trebuie sa cautam o reteta. Cred ca ambele ar merge bine la crockpot.
Si apropo de scoici si midii: am citit ca sunt mai bogate in fier chiar si decit carnea.
Elena recently posted…Piata Pablo Picasso si spatiul Abraxas: arhitectura postmodernista nu departe de Disneyland ๐
carnea vanat este cea mai ok solutie de acum. Profita! ๐
Eu inca profit de ce imi aduce producatorul la care sunt abonata (varza, vinete, morcovi,telina,verdeturi,cartofi,etc). Muraturile sunt preferatele mele. As manca doar muraturi daca nu mi-ar fi rau dupa :)) A! si imi mai place si hreanul in otet.
unblogcolorat recently posted…Ieri am vฤzut o sirenฤ cu un ศemineu รฎn braศe!
bine, bine, tine te urasc! Desi la muraturi mi-am pus niste borcane si fata de tine pot manca pana nu mai pot (sau pana scartiie dintii ๐ )
Noi am cumparat de la rude de la tara miel si gaini de curte. Pff…nu pot sa-ti explic in cuvinte cat am laudat gaina care a ajuns in pilaf si ciorba. Mi-era dor de mancare atat de gustoasa. Ah, pe langa astea ne-am aprovizionat si cu conopida, varza si niste verdeturi din gradina lor.
Amy recently posted…Crema CC Mediu si apa micelara hidratanta de la Gerovital Plant โ review si pareri dupa utilizare
pot sa te urasc putin? ๐
Poti poศi! ๐ Desi ne costa mai mult, pentru ca trebuie sa facem un drum pana la tara, ne-am inteles sa mergem la ei in fiecare luna pentru a cumpara lapte, oua, gaini si miel (bine, miel nu lunar pentru ca ne ajunge mai mult, cam o data la 3 luni). Vara luam si branza de oaie, dar acum nu mai au…
Amy recently posted…Cat de mult conteaza fotografiile pentru un blog?
si noi facem efortul asta cam o data pe luna sa mergem la o ferma sa facem achizitii. Dar per total carnea portionata si congelata ne salveaza de alte drumuri pe urmatoarele saptamani deci e un castig.
Sper pe viitor sa ma mobilizez si organizez cu vecinele si mergem pe rand ๐
Eu astept zacusca de la mama si muraturi de la soacra. Pepene, mere si gogonele, mor de pofta numai cand ma gandesc ๐
Diana recently posted…carti si chestii
Iar ma instigi la ghebe? N-am auzit pe soacra-mea zicand ceva de ele. Oare nu s-or fi facut sau a mancat singura? ๐
eu as adauga pe lista ta si salsifis (nu stiu traducerea in romana) – o noua descoperire pentru mine anul iasta care m-a surprins deosebit de placut – are un gust usor dulceag si e plin de potasiun vitamina E si B9
Salsifis si topinambour n-am incercat inca ๐ Ia sa caut cum se gateste salsifis !
Elena recently posted…Piata Pablo Picasso si spatiul Abraxas: arhitectura postmodernista nu departe de Disneyland ๐
topinambour am in gradina. E cunoscut in romania ca nap porcesc. Creste in orice conditii, si pe balcon l-am crescut ๐ si in unele zone deja creste salbatic, de nebun.
suna foarte apetisant lista pregatita pentru luna noiembrie. un big like din partea mea
Salut!
Multumim de recomandari si sfaturi practice, in general ๐
Legat de semintele de canepa: daca le cumperi decorticate, se poate face cel mai rapid lapte vegetal din ele, pentru ca nu trebuie lasate la inmuiat, ci le poti blendui direct.
nu am facut niciodata, am consumat doar in copilarie lapte de canepa, de la o batrana din sat…
Oare unde gasesc varza kale proaspata? As manca o salata dar nu gasesc decat sub forma de pulbere.
eu iau de la piata. Sezonul insa e scurt, acum e perioada ei. Si nici nu merge prea bine la salate pentru ca e cam tare, adaug in mancaruri ca pe spanac.