Plateste-ti datoriile

Citeam cu ceva timp in urma  45 sfaturi ale unei femei de 90 ani  catre tinerele de astazi:  nimic nu poate fi inlocuit de ciocolata, bucura-te de soare etc. dar si plateste-ti datoriile la zi.

Am privit legile si evenimentele din urma, si ma doare sa vad datoriile ramase mostenire pentru ca copiii nu au nicio vina. In caz de deces, pe langa ‘avere’ copiii mostenesc si datoriile.  Practic ele sunt componenta patrimoniului mostenit si sunt suportate de catre mostenitorii legali si cei care au primit ceva prin testament.
Cum se impart datoriile intre mai multi mostenitori?
In cazul in care exista mai multi mostenitori, acestia vor primi  pasivul (datorii si sarcini) mostenirii numai cu bunurile si datoriile proportional cu cota fiecaruia. De exemplu, daca intr-o familie unul dintre soti a decedat, atunci copilului ii revine 3/4 din mostenire, iar sotului/sotiei supravietuitor/supravietuitoare ii revine o cota de 1/4 din datorie.
Daca unul din mostenitori este insolvabil, partea mostenirii sale se imparte intre  toti ceilalti in proportie cu cotele succesorale ale fiecaruia.

Exista situatii in care datoriile nu se mostenesc?

O modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renuntarea la mostenire. Aceasta se poate face la notar, in momentul efectuarii succesiunii.
O alta modalitate este insotirea creditului de o asigurare de viata. Atentie insa  care sunt cauzele asigurate. Daca de ex. asigurarea nu acopera decesul din cauza unei boli, plata creditului nu e preluata de asigurare! sau unele banci/firme de asigurari cer ca certificatul de deces sa fie depus in maxim 5 zile de la deces. Si da, cunosc persoana in cazul asta, la 50 ani a ramas fara locuinta dupa decesul sotului….

Care este termenul de prescriere a datoriilor?
Teoretic 3 ani. Dar sunt tot felul de chichite avocatesti pe care o banca le are in maneca.  De ex. unele banci vand datoriile catre o firma de recupari. Cititi atent aici : https://www.riseproject.ro/articol/corbul-maltez/ . In afara  acestui articol, cunosc 2 persoane care au probleme mari cu datoriile, una este cautata de recuperatori (acestia cu un anumit tip de ordin pot intra si in apartament!! chiar daca nu e apartamentul lui, asa ca persoana respectiva a declarat ca nu mai locuieste acolo si e un nou locatar inregistrat), alta persoana din jurul meu are conturile curente inchise si nu isi poate accesa banii si fiecare incasare e esalonata pentru acoperit datoriile …

 

 

20 thoughts on “Plateste-ti datoriile”

 1. Cred ca cel mai ok ar fi ca orice credit sa fie insotit de o asigurare de viata. In caz de ceva, creditul este anulat si nu ramane "mostenire". 😀 Unele banci au oferte speciale si la asigurarile de viata. De exemplu, in luna mai, pentru un credit de nevoi personale la BCR, noi am primit bonus asigurarea de viata. 🙂

 2. Georgi, am scris articolul dupa ce o cunostinta a ramas cu creditele facute pe numele sotului. Sotul a murit, ea a informat bancile (o banca a acceptat asigurarea, dar cealalta banca nu) – asigurarea a informat vaduva ca nu respecta nu stiu ce puncte din contract. Dupa 1 an in care ea nu platit nimic (mai avea si altele de platit…ultimile luni prin spitale au daramat familia, plus o fata studenta) asa ca banca le-a executat casa.

  La 50 ani a ramas fara locuinta…

 3. ☺ Un sfat excelent: plateste-ti datoriile la zi sau si mai bine, întinde-te doar cât iti este plapuma! Nu ai cu ce, nu cumpara nimic! cel mai sanatos sfat!

 4. asta cu plapuma e de bun simt. Desi ultimii 10 ani arata multa lume ce si-a luat credit pt : masini fara sa aiba neaparat nevoie; credit pt televizoare, haine, concedii etc. Sau care abia au ce manca dar au 3 tel.

  O data invatata regula: prima data platit datoriile si apoi evaluat ce ramane, oamenii inteleg imprtanta banilor.

 5. Asigurarile de viata sunt bune atata timp cat nu pățești nimic. În momentul în care se petrece evenimentul asigurat, încep problemele, chichițele pe care nu le-ai observat scrise mărunt în cele 20 de pagini și tot felul de clauze de care habar nu aveai 🙁
  Eu am asigurare de viata dar, sincer, o tin in continuare doar pentru partea de acumulare.
  Ioana recently posted…Cât de greu e să zugrăvești o bucătărie?My Profile

  1. de aceea recomand la toti sa ne platim datoriile pe cat de repede posibil. Nu stim ce va fi peste 30 de ani, dar cu siguranta nu vom fi mai sanatosi si nici mai disponibili sa ne luam un extra job.

 6. Nici nu vreau sa ma gandesc, dar nici nu judec. Sunt persoane care fac totusi credite din nevoie, crede-ma. Uite, mama a facut un card ca sa isi poata acoperi costurile operatiei de proteza de sold. Oamenii nu prea au ce face. La ea lucrurile au mers bine dupa, dar daca merg prost si omul nu-si mai revine, la 500 de lei pensie dupa 29 de ani de munca are de ales?

  1. Din pacate e dramatic, cazul mamei tale putea sa se intoarca urat, nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost pentru ea sa plateasca din pensie si problemele medicale, si datoria de dinainte.

   De aceea sunt bune economiile…

 7. Săracă femeie, te doare sufletul cand te gândesti. Referitor la mostenire eu stiam ca sotul supravietuitor are o cota de jumatate si cealalta jumatate se împarte egal intre sot si copii. Daca stiu bine, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 3/4 si copilul la 1/4. Asta in situatia in care este un singur copil, la mai multi avem jumătatea a doua împărțită la 3 sa cati moștenitori sunt. Nu mai sunt foarte sigura acum ca este tot asa, dar imi pare max logic ca sotul sa primească jumatate din bunuri- ca e dreptul lui si restul sa se împartă intre toți moștenitorii. Zic si eu
  Mihaela Damaceanu recently posted…Educatia financiara pentru copii şi adulţiMy Profile

  1. Soțul supraviețuitor deține jumătate daca e coproprietar. Daca e vorba despre un imobil achiziționat înaintea căsătoriei de către defunct sau moștenit de el de la autorii săi, atunci soției ii revine o treime. Principalii moștenitori sunt copiii. Practic, soția a fost trecută în solidar in contractul de credit și chiar daca le-ar fi rămas copiilor, neavând salarii cu care sa achite totul la zi e lesne de înțeles de ce s-au îndreptat spre casa. Ca sa nu mai spun că șansele de a te lupta cu băncile sunt cam nule ținând cont de clauzele contractuale. Practic, te leagă fedeleș. Și la cat se pricep majoritatea oamenilor la finanțe… Putini mai au putere sa plătească un avocat bun care macar sa identifice eventuale clauze abuzive sau comisioane abuzive in contractele si sa atace la instanta banca in termenul prevăzut de lege.

 8. In Franta, de exemplu, legislatia permite parintilor si bunicilor chiar sa se indrepte in instanta impotriva copiilor, sotilor acestora si nepotilor si sa pretinda bani, daca nu se mai pot intretine singuri.
  Partenerul meu este momentan intr-o asemenea situatie: tatal lui, divortat si momentan la a doua casatorie prin Asia, a facut toata viata tot felul de afaceri mai mult sau mai putin legitime, din care momentan s-a ales praful, si l-a amenintat ca, daca nu il ajuta sanatos cu bani lunar, il da in judecata. Eu una initial am zis ca e o gluma sinistra. Am fost la avocat insa, si din pacate cam asa este la ei. 🙁 Asa ca, daca il da in judecata, stabilesc ce si cum in instanta. In plus, si daca momentan instanta nu il obliga sa il intretina, din diverse motive, poate reveni mereu pe viitor, in cazul in care intervine orice fel de schimbare (sanatate, situatia financiara etc.etc.).
  Concluzia – se poate si mai rau decat in Romania.

  1. Si eu am fost surprinsa sa aflu ca exista obligatie de intretinere ascendenta (parinti) si descendenta(copii). Mai rau sau mai bine decit in Romania nu stiu daca e, dar e altfel, asta-i clar. Cazul tau mi se pare oarecum normal, dar cand copiii dintr-a doua casatorie a tatalui, , dupa moartea lui, trebuie sa plateasca pensie alimentara primei sotii, asta mi se pare si mai socant. Nu-s avocat, dar si pensia asta se stabileste intre anumite limite, nu cit cere el, banuiesc. Oricum, se deduce din venitul impozabil, macar atita 🙂 Ca daca vorbim de lucruri mai rele decit in Romania, putem vorbi de taxa funciara sau impozitele pe venit 🙂

   1. (pentru necunoscatori, Elena plateste impozit in franta, campioana taxarii europene, si va scoate pentru fiecare an aproximativ 1-2 salarii din buzunar sa dea statului ca impozit)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge