M-a intrebat cineva de ce lucrez in plus.
Pai am 2 raspunsuri minunate: unu ca imi place cu adevarat ce fac in plus, dar si pentru ca simt ca e nevoie de ceva efort pentru a atinge independenta financiara.
Si aici nu e vorba ca imi doresc sa fiu bogata si sa imi permit orice, dar ca imi doresc confort psihic, sa stiu ca maine sau peste 2 luni nu am nicio problema chiar daca nu ma plateste angajatorul. Ce imi doresc e libertate si flexibilitate si daca vreau un concediu sa il am nu cand zice seful, sa zic NU cand nu imi place ce fac, si mai ales sa nu ma doboare orice cheltuiala nou aparuta. Vreau sa dorm linistita ca daca vine vreo criza pot trece peste ea timp de 2-3 ani fluerand si nu cu cearcane si sanatatea la pamant.
Si contrar aparentelor, oricine poate atinge independenta financiara, indiferent de cati bani castig. E nevoie de multa disciplina (la asta sunt buna), rabdare (nu sunt buna), si multa convingere ca solutia e in a cheltui mai putin decat castig iar diferenta de investit.
Si, cum o sa ajung independent financiar?
1. bugetul lunar sub incasari. Sunt cea mai importanta factura, prima data ma platesc pe mine.
2. ma feresc de datorii. Ok, sunt credite bune care aduc un profit, dar nu sunt ok acoperit cheltuielile lunare.
Strategia asta imi permite economist lunar. Si avansat la pasul urmator.
Nu e niciodata prea tarziu in a construi asta. Si nu uita, daca eu am putut face atunci si tu poti face, chiar daca venitul e modest si ai datorii cacalau. Doar ca fiecare e nevoie sa gaseasca solutiile proprii.
Ce fac cu banii economisiti?
Pana acum i-am folosit la ahcizitii imobile. I-am mai tinut prin conturi de economii. Dar de acum incolo se vor duce pe actiuni (cu dividente sau nu), sau poate obligatiuni.
Astfel mi-am deschis primul cont pe un trader. Cum l-am ales? pai am luat top 5 in europa si am ales degiro (un trader pe piata internationala, acolo am gasit cele mai mici comisioane, adica perfect pentru achizitiile lunare mici).
Cati bani voi aloca?
Am scotocit in bugetul in excel si vazut ca in ultimul an am pus aprox. 500 lunar deoparte. Ok, avui luni cu mai mult, cu mai putin, dar cred ca 500 e o suma care este sigura. Se adauga si castigurile din extra activitati (cusut) – 100-200 lunar dar nu in fiecare luna ci dupa cum am chef. Voi adauga la 3 luni si banii din chirii. Nu voi contribui in lunile de concediu. E important de studiat bine toate astea inainte, timp de ani, deoarece sunt niste comisioane la achizitie si vanzare si e de calculat ca achizitia sa fie acoperita de aceste comisioane si sa devina rentabila. practic, pentru cine economiseste doar sume de 50-100 lunar, cred ca mai convenabil e sa converteasca in euro sau chf sau usd, sau cine stie ce moneda o crede mai stabila si sa depuna intr-un cont cu dobanda mica – cu ceva atentie la rata de schimb valutar zic.
Mai am o suma in contul de economii pentru situatii de criza si care sa imi acopere cheltuielile pe 2 luni (aici e simplu pentru ca sunt platita cu 2 luni intarziere).
Ce voi achizitiona? well, etf-uri cu acumulare adica voi incerca sa evit dividentele din motive de taxare. Lista de etf-uri (nu stiu daca sunt toate) o gasii aici . Evident ca voi alege si functie de mormele mele morale, si despre informatia cum merge piata internationala.
Cat de des voi verifica? Maxim o data pe luna. Nu consider ca e sanatos sa verific zilnic cati bani mai am, cat am cheltuit, daca pot sa ma descurc pana la sfarsitul lunii etc. – imi doresc un ritm lent si banal 🙂 .
Achizitiile vor fi pe termen lung (5-10 ani). Nu doresc nici sa ma panichez cand piata cade (SI VA CADEA) si nici entuziasme cand piata va creste (de ex. acum creste).
Nu caut specula. Pentru specula cred ca se poate studia atent piata romaneasca (vazui salturi de 10-20% pe luna la unele actiuni), sau forex sau criptomonede.
Succes! Te invidiez ça esti asa curajoasa, mie mi-ar fi frica sa investesc. Tin minte ça asta vara un prieten tot voia sa cumpere bitcoin, stiu ca toata lumea à sarit cu gura pe el ça sa NU. Si uite de atunci cat a crescut. Cred ça e important sa stii sa-ti asculti intuitia.
Elena recently posted…Piata Pablo Picasso si spatiul Abraxas: arhitectura postmodernista nu departe de Disneyland 🙂
bitcoinul s-a dublat fara de iunie ba si mai mult. Nici eu nu avui curajul sa iau tocmai pt ca o consider o moneda fara acoperire si inca nu am incredere in ea. Pe de alta parte e moneda viitorului, fara banci, fara hartie, doar curentul (ce tine calculatoarele) o limiteaza.
Vai de mine, dar tu esti deja foarte avansata in socotelile astea, te gandesti cum sa investesti, eu n-am depasit faza cu tinutul banilor in banca. Realitatea este ca foarte greu pun ceva deoparte, sunt pe principiul ca banul trebuie cheltuit, prefer sa satisfac dorintele mai marunte ale familionului. E drept ca ni se duc banii pe fleacuri, dar nici n-avem pretentii mari de la viata. Succes cu investitiile!
la salariu prima factura pe care o platesc sunt eu. Si s-au adunat ceva si stau aiurea prin conturi (sa nu zic de cei 1000 din casa pentru care s-o crizat sotul :D) .
Dorinte marunte nu mai avem neacoperite, singurul lucru care ni-l dorim e un concediu de cateva luni 😀
Cum sa tin banii în banci cand renta aici este de 0% si tare îmi e ca o sa platim ca sa îi putem depozita! Adica o sa ne “rentuim” singuri! Suntem obligati sa avem un cont bancar, nimeni nu primeste salariu în mana! Deci control total! 🙂 Economiile … salteaua este sigura! Daca nu ai soricei! 🙂
Bitcoin … alta poveste! Deja avem bani de “plastic” a se citi carduri, acum tebuie sa mai cred ca exista si bani “invizibili” Hai lasa… 🙂
Da-mi place ca ai curaj! 🙂 Sa ne spui si noua cum ai facut cand vei deveni bancher! 🙂 LOL
Ella recently posted…Joi, de dimineaţă …
dincolo de gluma, am invatat de la niste olandezi. E in draft un articol despre olandezii mei preferati, au si bloguri 🙂 http://cheesyfinance.nl/ .
Si noi reusim tot cu disciplina sa punem “la saltea” mai mult decat cheltuim, cred ca mai mult de jumate din suma pe care o castigam o punem deoparte. 🙂 La fel cum ai spus si tu, vrem sa fim siguri ca n-o sa ramanem niciodata fara bani, chiar si atunci cand poate vom traversa momente mai putin bune din punct de vedere financiar, dar si ca avem pentru pofte, vacante sau eventuale probleme de sanatate.
Amy recently posted…Cat de mult conteaza fotografiile pentru un blog?
Ma gandem acum ca zici ca nu vrei sa fii bogata, dar bogatia e ceva relativ in functie de standardele fiecaruia. Si pentru standardele mele, si banuiesc ca si pentru ale tale, sa faci ce vrei fara sa fii nevoita sa tragi din greu, deci sa fii independenta financiar ESTE sa fii bogata 🙂
sa fac ce vreau fara robotzeala e un vis frumos. Pe care il traiesc.
Noi suntem in etapa in care tot ce economisim bagam in constructia casutei de la tara. Ca regula generala insa incercam sa nu avem datorii( daca se intampla totusi depunem efort si scapam rapid de ele, oricum nu facem mai mult decat putem duce) , si incercam mereu sa avem un minim minimorum cu care sa ne descurcam pana la salariu sau pt.nepravazute. O sa vedem mai tarziu cand o sa terminam lucrarile cum o sa stea lucrurile…
o decizie foarte buna!
Contabila ne-a propus sa cumparam o locuinta mica la tara, dar pe noi inca o caramida nu ne incanta.
In ciuda faptului ca am avut intotdeauna venituri oarecum mici, am cautat sa pun mereu chiar si cativa lei deoparte pe saptamana. Pe masura ca au intrat mai multi bani, am crescut suma pusa deoparte. Noi ne-am oprit la economisit, nu ne pricepem la investitii si castiguri din chestii gen Trader.
dupa ce m-am obisnuit cu rutina de pus deoparte la fiecare salariu, totul e simplu.
O decizie foarte buna! Criptomonedele suna bine, dar sunt tare riscante. Si eu zic ca cel mai bine este sa tii banii in imobiliare – dar ce faci cat stai sa strangi suma necesara? Uite, cumva, imi este teama de actiuni – in special pentru ca nu stiu nimic despre lumea asta si inca ceva pe lista de studii pare sa ma impovareze de tot, dar si eu le consider de cativa ani buni. Cu toate crash-urile posibile, mi se pare o optiune mai buna decat a-i tine in banca sau la saltea, mai ales ca exista mereu posibilitatea ca acestia sa se inmulteasca 🙂
1. deja avem suficiente imobiliare, desi contabila ne-a propus inca o achizitie. Din experienta imobilelor luate, cel mai simplu a fost sa strang bani de avans si acte + ipoteca. Inchiriat imobilul isi plateste rata singur, eu mai departe conomisesc.
2. orice ban tinut la saltea se devalorizeaza anual, fenomenul se numeste inflatie. In ultimii ani inflatia s-a stabilizat pe la 3 -4 %, si cum eu vreau sa ii folosesc peste 10 ani, iti dai seama ca toti banii de la saltea vor fi cu 30-40% mai nevalorosi atunci. In cont e ceva mai bine dar NU bine. Mai bine e de cumparat un imobil, teren, alt pamant nu mai face Dumnezeu. Inchiriat aduce un venit mic lunar, iar pamantul nu se devalorizeaza dramatic (ok, daca cumpar in boom…)
3. un randament si mai bun e in actiuni, criptomonede, dar e nevoie de studiu si activitate zilnica si nu fac fata, nici macar fenomenul de mining la criptomonede nu il inteleg :D. Poate ne scrii tu un articol. Asa ca am ales sa merg pe fonduri de investitii pe care sa le verific de cateva ori pe an.
Pentru noi aceasta “casuta” va fi de fapt casa noastra .Speram si suntem tare nerabdatori ca in primavara sa ne mutam in ea, tocmai de aceea toate veniturile noastre merg catre ea acum.Jumatatea mea a eliminat din start ideea unui cred pe 30de ani pt.un apartament sau o casa cumparata gata de la investitorii imobiliari asa ca de aproape 3 ani toate fortele noastre s-au indreptat catre ea. Avem si o bucatica de teren pe care ne vom arata talentele la gradinarit 🙂 ,asa ca noi suntem per ansamblu multumiti.
cred ca dezideratul oricarui om este sa-si gaseasca stabilitatea financiara si echilibrul emotional
Noi suntem in etapa in care am stabilit ca prioritatea achitarea creditului imobiliar. Daca il achitam in 3 ani putem incepe sa economisim pentru un avans de apartament in aceeasi zona cu noi. Sunt tentante actiunile, poate in 2019 o sa incep sa cumpar la cele care dau dividende mari. Imi place foarte mult ideea ta cu 500 lei lunar.
Sa achitati o ipoteca in 3 ani mi se pare super reusita!
5 ani, platim deja la el de 2 ani. Si noi speram sa ne luam un city break in 3 ani pentru a sarbatori aceasta reusita 🙂
Marius recently posted…Când statul este neputincios: Magic Home
va doresc sa fie asa!
Tu esti foarte avansata, draga mea! Am avut niste ani cu experienta cam trista la bursa, poate o sa povestesc odata. Dar nu mi-a scos definitiv ideile astea din cap. Mai am eu niste datorii si mici lupte, dupa care vin la tine pentru consultații. Si, daca mai tii minte, de mult am afirmat asta. Tu vei fi consilierul meu. Acum, la nivel teoretic doar, oscilez intre actiuni si imobiliare. Si de ce sa nu te intereseze si parte speculativă?Fixezi limite clare si vinzi la +7/10 sau cum stabilesti tu. Idem si la scădere.
Mihaela Damaceanu recently posted…Educatia financiara pentru copii şi adulţi
multumesc pentru complimente si doresc la fiecare sa isi gaseasca ritmul potrivit. Acesta e al nostru.
Nu sunt de acord cu speculatiile din motive etice, nu e conform cu principiile mele.
De investitii imobiliriare ne-am saturat – avem (desi contabila ne-a propus inca o achizitie). E cea mai comoda si mai usoara pentru ca investitia e palpabila, e acolo.
De la un anumit punct m-am cam pierdut (eu sunt aproape zero pe partea de trading). Insa ceea ce imi doresc si eu este cam acelasi lucru, adica nu vreau sa am prea multi bani, ca mie oricum imi ajung sume decente, insa imi doresc sa traiesc fara teama anului viitor sau fara sa mi-o ia inima la galop daca imi pierd job-ul peste cateva luni. Pun bani deoparte de vreo 2 ani, de cand am terminat ratele la banca, si sunt multumita de mine ca am o plasa de rezerva desi am doar 26 de ani. Si imi place sa muncesc mult si, asa cum ai scris si tu, fac asta de drag. Orele suplimentare nu sunt o corvoada, asa cum aud la altii, ci mai degraba o optiune in fata careia-s pozitiva.
Daca ar fi mai multi ca tine, la 26 de ani…eeheee, romania ar fi departe 🙂
La partea de trading citesc de 2 ani si tot nu stiu nimic.
Nu sunt o corvoada momentan. Faci foarte bine crescand cariera in aceasta etapa a vietii dar cu timpul unele lucruri vor deveni mai importante, vor ocupa mai mult timp, si vei avea mai putin timp pentru a te dezvolta profesional.
De ex am avut concediu(de crestere copil) 1 luna si desi voiam sa citesc 2 carti tehnice nu am citit nici macar un articol 🙁
Ps: cam de la 25 de ani ma gandesca la o investitie in bursa, pana acum cred ca dublam banii la ce dividende au foat si cum a crescut bursa noastra
Marius recently posted…Cum pot încasa bani din blog, în mod legal?
Buna,
Poti detalia te rog cum ai investit prin Degiro? Presupun ca ti-ai creeat un cont bancar intr-o alta tara din UE, poti da detalii la ce banca sau cum ai reusit sa iti creezi cont ca si non rezident al acelei tari?
Multumesc!
Buna Stefan. La Ing bruxelles am creat un cont non rezident contra unei sume de 35 euro anuala, corespondenta bancara fiind pe email. Am facut programare la ing expati pe email cand inca eram in Romania si am programat vizita la banca respectiva imediat dupa ce aterizai acolo. Apoi am transferat banii prin tranzactie bancara din cont in contul degiro, ca orice tranzactie online. O sa scriu mai detaliat despre asta.
Chiar nu deranjeaza pe nimeni termenul ala de ´divident’? Este toata ziua dividend, chiar si in engleza… altfel, spor la treaba! Si mie mi se pare cs esti foarte exagerata, dar iau doar ideile care mi se par bune.
este si voi corecta, mersi pentru atentie. Scriu numai in metrou / pe peron, sunt foarte multe alte greseli mai grave in textele mele – intr-o zi o sa imi iau rabdarea sa le corectez, inca nu a venit ziua aia 🙂
Despre exagerare, mie mi se pare exagerat consumerismul nord american, poluarea de acolo, si ploaia de boli si medicamente si speranta de viata mai mica decat a europei. Dar cine sunt eu, sa conteze cum ii judec pe ceilalti?
Si eu am cont la Degiro din 2016 . Am investit o suma mica . Nu am vrut sa risc mult . Am facut si greseli pe parcurs insa am invatat din greseli si pana acum e ok . Eu personal inainte sa cumpar actiuni la o firma anume caut informatii despre trecutul lor ca sa-mi fac o idee despre cum ar evolua pe viitor desi nu te poti baza doar pe acest lucru. De exemplu vreua sa ma asigur ca cel putin la ultimele 3 rapoarte trimestriale rezultatele firmei au depasit asteptarile estimarilor . De asemenea ma asigur ca nu au prea multe datorii iar raportul P/B sa fie preferabil sub 1 dar maxim 1.5 . Apoi incer sa fac o analiza tehnica sa identific unde as putea sa cumpar mai avantajos . Voi ce criterii de selectie aveti ?
Marius,bine ai venit aici.
Eu am riscat si mai putin decat tine si luat numai la firme de renume(ing) si fond de investitii (etf) pe piatza europeana (ishare). Banal. Pe viitor voi extinde pentru diversificare, dar nu e graba.
Multumesc 🙂
Eu momentan am investit in Bac si Teva . Investesti pe termen lung ?
Iti recomand sa citesti investitorul inteligent . Este considerata una dintre cele mai bune carti despre investitii.
Pe termen lung, da, cate putin, aproximativ 200 euro pe luna in ultimul an, la sfarsitul anului decidem daca triplez suma prin necontribuit in alte parti 🙂 -in acel moment voi cumpara mai divers si nu doar in cele 2 directii actuale. Sunt la inceput, asa ca o sa caut cartea -multumesc de recomandare.
O problema pt mine este impozitul local, dividend-ele aici sunt taxate scump asa ca ma intereseaza etf-uri cu capitalizare.
Buna,
Cum ai deschis cont Degiro avand in veder ca nu accepta banci din Romania?
Mc
am card din Belgia, in euro.
Multumesc, am gasit explicatia pe blog. 🙂
Ai intrebat vreun tax consultant cum e cu etf-urile cu acumulare in Romania? Si eu tot caut informatii dar nu gasesc nicaieri cum e cu taxarea lor. Stiu doar ca depinde de la tara la tara. Presupun ca de anul trecut ai trecut printr-o tura de declaratii si decizii de impunere. Ai avut vreo problema? Cum iti apare aceste dividende pe fisa de portofoliu?
discutat.
1. etf cu acumulare inseamna ca sunt zero dividende platite la sf anului dar “banii investiti in etf” cresc la sf anului. Zero dividende platite => zero profit deci nicio taxa. Plus nicio grija!
2. eu am cumparat si actiuni cu dividende 🙂 – mi se pare extraordinar sa vaz extra 100euro desi nu am intrat in contul degiro cateva luni – cateva minute pe an de efort si uite profitul. Pt acestea voi plati impozit de profit – nicio problema pt ca contabila s-a ocupat de asta si in plus momentan sunt in alta tara unde primele cateva sute de euro din dividende imi sunt taxate cu 0. Plus grija: la fiecare 6 luni ma loghez doar sa cumpar ceva de banii din dividende (la etf-urile cu acumulare problema asta dispare)
si sub ce forma apare acea re-invistititie in ETF? Iti dai ei mai mult unitati sau pur simplu pretul ETF-ului creste din cauza ca ei baga inapoi banii in ETF?
cel mai clar o sa iti zic la sfarsitul anului asta 🙂 sunt in primul an si eu 🙂
Pana la urma cum a fost?
Eu tot caut sa ma lamuresc cum e cu impozitarea ETF-urilor cu acumulare. Trebuie declarat anual ceva sau doar cand vand?
Au ajuns in spam, nu situ de ce.
Am intrebat contabila: pana nu vand, nu sunt taxata. Altfel etf-urile sunt taxate in tara de orgine – asa anual ei platesc impozit pe “capital gain”- dar nu mai platesc si eu. Cand vand, depinde de tzara unde sunt, asa ca…voi jongla cu asta. Unele tari taxeaza “capital gains” daca vand in timp scurt 6 luni de la achizitie( taxeaza specula), altele deloc.
Dar legile se schimba. Mai vorbim peste 10 ani.
Merci pentru raspuns.
Asa ma gandeam si eu ca ar fi logic, dar voiam sa ma asigur.
De luna asta incep sa cumpar si eu un ETF.
Spor la economisit si la investit!