Si voi ca si mine sigur ati auzit replica asta: ‘vreau o tara ca in afara’ de zeci de ori, ba si eu am gandit-o de muulte multe ori: de cate ori am vizitat un oras / tara in strainatate si mi-a placut ceva, de cate ori am vazut un lucru facut de straini si am gandit: da’ ce simplu e si la noi de ce nu e? etc. Nu vorbesc de autostrazi sau de catedrale majestuoase si altele arhitecturale cu munca de zeci de ani si multe zerouri, eu ma refer fix la lucrurile marunte pot fi aplicate in viata de zi cu zi, imediat.
O sa adun cateva idei aici:
– nu dau spaga, nu las nimic rest. Serviciul e platit, chiar daca putin, dar asa ar trebui sa creasca costurile. Nu am vazut asta decat in Romania, Egipt, Turcia, dar nu in Franta sau spania sau Belgia sau olanda (inca :D).
– salut la urcarea in autobuz, sau intratul intr-un magazin. Si angajatii aia merita un zambet. In Spania am remarcat asta in multe locuri.
-calm si zambete si toleranta cu toti copiii. Inclusiv fata de copilasii agitati sau cu probleme – cel mai adesea nu e vina lor, copilasii sunt doar victime ale oboselii sau mai rau a neglijentei parintilor. Din spania am vazut cat de dragut se poarta si strainii cu copiii, o toleranta mai mare fata de copii nu am gasit nicaieri
– am grija de orice gunoi. Pot sa il duc in buzunar inca 1 km. Pot ridica de pe jos si gunoiul altuia.
-am grija la cat consum si cate gunoaie produc. V-ati gandit ce fac oameini in Luxemburg ca tara e atat de curata desi gunoiul pe anumite strazi se ridica o data la 2 saptamani.
-ecologia nu e lux sau moft, necesitate. Stiti ca Bruxelles (si nu numai) da subventii mamelor ce cumpara scutece refolosibile?
– nu mananc pe strada. Din Franta invatata. Habar nu am daca de asta au satele asa curate, dar masa se ia la terasa sau picnic, in calm si liniste se strange dupa si pleaca mai departe.
– voluntariat. Sunt tari unde 10% din oameni fac voluntariat, oare nu asta o fi motorul societatii lor ?
– bicicleala si rabdare sa treaca bicicletele. Din Olanda culeasa, evident!!
-respectul fata de propriul corp si propriul suflet. Cred ca la frantuzoaice am remarcat prima data seninatatea si relaxarea asta, o fericire si un zambet, haine simple si cochete, machiaje simple (sau fara), grija pentru miscare si greutate etc.
-o cladire in ruina/zid cenusiu/casa anosta? cu ceva picturi murale o usa/ un zid poate fi transformata intr-un loc vanat si pozat de zeci de turisti zilnic. Portugalia m-a dat gata cu usi si pereti asa faine deghizate sub vopseluri….
-un magazin mic/un vecin care primeste pt livrare si cosuri de produse de la producatori locali ( franta si branza de capra proaspata si baghetele….)
-sarac dar curat. M-a impresionat olanda, am vazut haine destul de ponosite repurtate, dar foarte curate!! in conditiile in care ploua mult iar bicicleta e bicicleta… (si Diana a remarcat asta)
-o vorba buna la momentul bun, orice solutie e mai buna ca nimic. M-a impresionat un englez cand a lasat romanul nostru vaicaretz sa isi spuna oful, calm. Si la final l-a intrebat: “si ai vreo alta solutie? ca la asta ai gasit defectele”
-simtul corectitudinii de la nordici. Eu avui treaba doar cu finlandezi si ceva suedezi, dar am fost impresionata de ce respect fata de corectitudine au.
-cainii in lesa si stapanii cu punga in mana.
etc
Romania e codasa Europei la multe dar noi putem sa ridicam frana de pe vagoanele cele mai lente. Asa ca ia ziceti, ce lucruri v-au impresionat in vizitele occidentale pana la reactia “Dar ce simplu si usor si fain e, mai frate !!!!” ?
Edit: cititi si articolul asta https://republica.ro/z-doamna-marinescu-ce-va-trebuie-scandal-trenul-spre-busteni-actrita-medeea-marinescu-si-protestul-solitar
Mie mi-a placut in Germania:
– comert local in sensul de mic magazin la ferma. Cam ca in Romania pe marginea soselei pe undeva. De multe ori ce se vinde e cu autoservire si lasi bani intr-o cutie, fara sa fie nici un proprietar pe acolo. Asa am luat oua, gainile se vedeau pe pajiste, te serveai cu oua si puneai banii
-distributor automat de producatori locali non-stop: pui banii, iei produsele. Pe acelasi sistem avem si noi o ferma de brinza de capra: cind nu-i deschis magazinul iei brinza de la automat. Automat de lapte “la coada vacii”, deci chiar linga respectivele vaci. Asta era in Austria.
– tot in Germania intr-un sat era o cladire f veche si frumoasa care ramasese in ruina. S-au organizat satenii si au facut o cafenea sic acolo , vind si produse locale, prajiturile sunt facute in zona, iar chelneritele sunt femei din sat. Nu stiu daca nu cumva sunt benevole, asa am inteles , dar ma pot insela.
– Biletul de spectacol serveste si pentru transportul in comun pentru drumul la numitul spectacol
– in Padurea Neagra, odata cu cazarea ai card de transport gratuit pe toate mijloacele de transport in comun
– Din Franta : lipsa cosurilor de gunoi in paduri, dar afise in care toti turistii sunt invitati sa plece cu gunoiul acasa.
– Imi plac la nebunie wc-urile de la restaurante unde in loc de servete de hirtie la sters pe maini, au prosoape minuscule, te stergi si le pui intr-un cos pt spalare.
Cel mai tare ma impresioneaza ca oamenii nu isi arunca gunoiul pe fereastra masinii sau te miri unde. Si faptul ca refolosesc, recicleaza, pun in valoare lucrurile vechi. Apoi faptul ca isi respecta traditiile.
In Grecia partea cea mai buna e, ca familia e foarte importanta si toti se ajuta intre ei in momente de criza.
Un prieten roman, acum vreo luna, si-a uitat rucscacul in tren in Olanda. Cu laptop, hard extern and stuff. L-am gasit cateva zile mai tarziu, printr-un portal online de lost and found. Intact. El nu credea :)) cu acea ocazie, urmarind portalul, am vazut o groaza de telefoane gasite, ochelari de soare, genti, sosete, haine.
Asta e strict legata de simtul civic si de o mentalitate de a fi corect, a-ti face bine treaba si a spune ce gandesti, chiar daca uneori e incomod pt altii
Fiecare cent se chiverniseste. Nu mananci cu doua guri, nu dormi in zece paturi si nu imbraci zece haine deodata. Banii se pot cheltui o singura data, zic olandezii. Asa ca ii cheltui cu cap. Bicicleta e gratis. Banii imprumutati costa bani, deci nu. Ii vezi cu haine ponosite (dar curate), dar daca stai de vorba cu ei, afli ca au niste hobby uri sau au calatorit in locuri de-ti sta mintea in loc 🙂
Citesc. De mici si aproape toti. In functie de ce le place, nimic fortat
Spun buna ziua si la revedere cand intra /ies din autobuz, magazin, etc. Zambesc
Diana recently posted…carti si chestii
@Diana, ce frumos sa locuiesti intr-o asa tara civilizata. Cumnata mea a pus un pachet cu niste chestii pentru a le trimite in Romania, dar cand l-am ridicat de la posta si-am ajuns cu el acasa, am realizat ca lipsesc urmatoarele: o cutie cu Nurofen, un hard disk extern, un gel de ras. Mai erau si dulciuri, dar de alea nu s-au atins, probabil n-au reusit sa ajunga la fundul cutiei. Iti vine sa crezi ce tara civilizata este Romania, daca posta ajunge sa fure din cutie astfel de chestii? Si din pacate n-avem cui sa ne adresam, n-o sa ne creada nimeni ca noi chiar am avut in colet toate lucrurile alea….. Sa uiti un obiect si sa-l gasesti in acelasi loc chiar si dupa cateva zile?? In alta lume da, in Romania NU!
Amy recently posted…Lucruri de care nu ai nevoie dar le cumperi
Vai, Amy, am patit cu colete de pe iherb cand eram in Bucuresti, extrem de neplacut
Ce sa zic, aici e in vigoare contractul verbal, daca ai zis de ex ca vrei sa inchiriezi ceva si te razgandesti, platesti (ofiterul de relocare a insistat sa nu vorbim nimic la vizionari, ca a avut probleme, am ras cu ea, a fost pe la noi wk trecut :))) asa ca toata societatea functioneaza pe cuvant. Si functioneaza!
Eu recent am avut probleme cu firma care ne curata containerele. La ei in sistem aparea ca au curatat containerul de gunoi menajer, dar cred ca ii era lene cuiva, ca e mai scarbos, ca pe ala de vegetale il curata. M-au crezut pe cuvant. Bine, eu cu traume romanesti am facut si poze, dar n-am zis :)) au trimis a doua zi masina special si l-au curatat. Because I said so. Cam asa
Diana recently posted…carti si chestii
Inteleg, vorbesti totusi despre Olanda. 🙂 Cum o fi ajuns atat de dezvoltata, oare acolo nu locuiesc oameni, ci extraterestrii? :))
Amy recently posted…Lucruri de care nu ai nevoie dar le cumperi
Sunt o natie tare faina, iti vine sa-i pupi si sa-i bagi in buzunar :))) sa stii ca nu suntem f diferiti, mie imi amintesc de oamenii pe care i-am cunoscut in copilaria mea in nordul Moldovei, sinceri, buni si harnici, de altfel avem prieteni si cunoscuti olandezi care iubesc Romania, si prietenul sotului pe care l-am dus la Dorohoi (si la Onesti si la Iasi, si la Sibiu, si la Alba Iulia, pisti tat) a fost dat pe spate, culmea, la ai mei, la tara, langa Dorohoi. I-au dat lacrimile cand a intrat in casa, mama pusese masa plina si l-a imbratisat si pupat si i-a zis ca e copilul ei daca e prieten cu noi. A zis ca mai au de invatat la capitolul ospitalitate de la noi. Desi nu mi-e rusine nici cu ei
Diana recently posted…carti si chestii
Oamenii sunt f diferiti de la o tara la alta. De exemplu imediat recunosti un american intre francezi: are o fata deschisa, cu un zimbet pina la urechi:)
Francezii sunt f xenofobi, mai putin cei din zona pariziana, care cresc de mici printre oameni de toate natiile. Se pling prieteni de-ai nostri ( francezi- francezi) care si-au luat case in alte regiuni ( in care stau cu lunile) ca nu numai nu reusesc sa se integreze, dar vecinii le mai fac si diverse chestii nasoale.
Am auzit si cazuri de copii romani batuti de colegi la scoala. Tot asa, in zone unde nu prea au straini.
Elena recently posted…Gastronomia franceza si cantinele
Sa va zic una buna. Mi-a zis fiica cea mare ca in Franta NU te duci in fusta in transportul in comun, ca se leaga barbatii de tine. Mi s-a parut socant. Asta la categoria ASA NU. Si fusta nici nu-i nevoie sa fie scurta ca sa n-o porti.
Acum cativa ani faceam naveta intr-un sat destul de izolat din judetul Cluj, iar unei colege i-a cazut mobilul din buzunar si a intrat intre scaune. Nu era ceva scump, dar oamenii aceia majoritatea nu aveau deloc. Autobusul a mai facut cateva curse pana ne-am intors noi acasa, iar la urcare colega l-a intrebau pe sofer daca nu a gasit cineva un telefon. Raspunsul lui a fost ca a tot sunat telefonul intre scaune, dar nu l-a luat nimeni ca sa si-l poata gasi la intoarcere cel care l-a pierdut.
Foarte frumos, mai rar asa ceva pe la noi. 🙂
Amy recently posted…Lucruri de care nu ai nevoie dar le cumperi
Inseamna ca nu sunt asa superficiali ca noi, avem o scara a valorilor comple defecta
Marius recently posted…Cum pot încasa bani din blog, în mod legal?
A, mi-am adus aminte ca mi-am uitat de 2 ori umbrela pe holul scolii de muzica a fetei. A stat cite o saptamina. Umbrela mare si faina, scumpa si roz 🙂 Am gasit-o unde o lasasem.
La biblioteca au o cutie intreaga cu semne de carte uitate de lume in cartile restituite. Nu le arunca 🙂
Oh, da. Si mersul la biblioteca. Ca e gratis
Si o lasatul cartilor pe banca in parc, cu sticker (e o fundatie care face asta) :nu sunt o carte pierduta, citeste-ma si da-ma mai departe. Am luat, citit, dat
Multe miniblibioteci prin diverse locuri pe principiul :ia o carte si pune si tu alta in loc. Am luat, am pus (e langa o cafenea aproape de job :)) eu sunt cu cartile, mai am : ca sa atraga mai multi cititori, si bani, poti sa-ti faci abonament pe bani si iti livreaza la usa si preiau de la usa 4 carti pe luna,pe care le alegi tu. Daca ai fixuri, platesti in plus si-ti trimit carti noi. Cum sa nu citesti?
Diana recently posted…carti si chestii
Biblioteca locala, care este, ca nu se intelege :))
Diana recently posted…carti si chestii
Da, cutiile cu carti! La cinema e un dulap plin. Carti faine. Ça am vazut asta si la Cluj, dar de acolo n-aveai ce alege : ceva manuale perimate de inginerie.
Tot la cinema: cutie cu seminte de plante la schimb. Merge pe acelasi principiul ça si cartile: te servesti, aduci de ale tale.
Apropo de servit: asociatia incroyables comestibles : planteaza plante( comestibile): cine are nevoie se serveste. Recunosc ça n-am vazut la fata locului, la noi in oras abia incepe.
Elena recently posted…Gastronomia franceza si cantinele
N-am fost niciodata in afara, asa ca nu ma pot spune nimic despre viata de acolo. In schimb, pot sa-ti spun ca incerc sa fiu un om cat se poate de corect si de politicos (asta pana ma scoate cineva din sarite). Cainele eu nu mi-l scot pe strada sa isi faca nevoile. Le face in curte unde pot strange si dezinfecta. Gunoaie nu ai sa ma vezi aruncand si chiar le atrag atentia celor care o fac, spre disperarea sotului meu care zice ca la un moment dat o sa-mi iau una pe treaba asta.
Vazusem undeva sa zici frumos si zimbitor celor care arunca ” vedeti ca v-ati pierdut ceva”.
Elena recently posted…Gastronomia franceza si cantinele
Pe mine cel mai mult m-a impresionat in Germania orarul autobuzelor, afişat în staţii şi faptul că venea la ora la care scria. Şi în Oradea era afişat, dar nu în Bucureşti, unde era ora afişată doar la metrou. Ieri am avut surpriza să văd o asemenea lista şi în staţia de tramvai. O fi fost mai demult si nu am observat eu? M-am uitat de curiozitate la cât trebuie să vină şi iar am avut o surpriza plăcută.
Şi tot în Germania, mi-a plăcut tare mult faptul că oamenii nu vorbeau la telefonul mobil în mijloacele de transport. La noi…nu ştiu de câte ori m-am gandit să povestesc toate perlele auzite la conversatiile telefonice din mijloacele de transport. De curatat după proprii caini…nu mai zic!
Da, da, punctualitate nemteasca! Si ca zici de orare, cum era o cutie postala linga statia de autobuz, mi-a placut ca posta se ia si duminica.
Altfel cu telefonul si eu sunt contra, dar zic ca depinde si de traseu. La mai multe statii de parcurs, scoti cartea si citesti. Dar acum am doar 2 statii, afara e intuneric deci n-am la ce ma uita, toata lumea e cu telefonul, mi se intimpla sa-l mai scot si eu. Si eu aud niste conversatii…intr-o zi era o fata urla cit sa o auda tot vagonul si-si povestea viata personala. Cind sa cobor se plingea persoanei cu care vorbea ca toti prietenii ei o parasesc rapid si nicicum nu reuseste sa il pastreze pe vreunul. Am asa, o mica banuiala, de ce i se intimpla asta.
Romania este asa cum este din cauza otomanilor si a comunsimului.
E frumos sa vedem ca altii de afara sunt civilizati, dar aia nu au fost sub otomani, Grecia se lupta cu multe probleme similare Romaniei din acelasi motiv, otomanii, si ei nu au avut comunsim.
Asta este mostenirea noastra, face parte din mentalul colectiv si nu cred ca ne vom dezbara de anumite obiceiuri, dar nici sa comparam cu altii care nu au trait sub pasalac si comunism nu este corect pt ca cei din Vest au alta mostenire, pe cand noi am fost foarte batuti de soarta.
Exact, batuti de soarta este putin spus. Comunismul s-a pliat ideal peste mostenirea noastra otomana. Si in plus a distrus elitele formate cu greu. Nu trebuie sa ne miram ca ne conduc cei care ne conduc, mai trebuie sa treaca cateva generatii pana scapam de obiceiurile noastre.
Marius recently posted…Clutch pentru smartphone – ELAN Hand Crafted Leather Goods – un cadou deosebit de sărbători + CONCURS
cand ai rabdare, recomand de citit cartea Nevroza balcanica. Explica foarte bine comportamentul romanesc.
Astazi suntem suficient de multi romani maturi intelectual si emotional pentru a incerca sa depasim pas cu pas unele comportamente si sa nu le mai lasam mostenire copiilor prin exemple acasa. Da’ nu e usor 😀
Da, cred ca singurul lucru bun pe care il putem face acum este sa nu dam mai departe obiceiurile si copiilor nostri.
Pe anul acesta am reusit sa obtin loc de parcare fara sa dau spaga. Asta dupa 3 ani de depus cereri. Toti colegii au fost surprinsi. Au depua si ei cereri anul acesta :)))).
Probabil lucrurile se schimba dat prea incet cat sa realizam si noi asta. Sa speram ca se vor vedea schimbarile macar in timp, 10-20-30 ani.
Marius recently posted…O zi de iarnă cu familia Șoricel
Subscriu la faza cu grecii. Am trait printre ei 8 ani. Nu au pic de respect fata de ce-i public, arunca gunoaie unde le vine, la plaja unul nu s-ar gandi sa puna chistoacele de tigari intr-un recipient,ceva, toate ajung in nisip. E spiritul asta, balcanic. Greu sa te dezveti de el… Eu totusi cred ca niste amenzi usturatoare rau (pentru gunoi aruncat aiurea, parcat aiurea, incalcat reguli etc etc) ar face minuni :)) (chiar daca in general nu-s adepta pedepselor)
Nu totul e roz afara… Gara unde schimb trenul e ingropata in gunoaie: cosuri ce dau pe dinafara, asa ca pe jos e plin de gunoaie . De cel putin 2 saptamini se tot aduna. Azi am alunecat pe un ziar si m-am trezit pe jos. Inainte sa-mi vars amarul aici, am cerut si mi s-a dat un formular ca sa reclam.
E afara, e un zona pariziana 🙁
Elena recently posted…Ce carti citeste si in general cum se culturalizeaza fata de 10 ani
am scris articolul in ideea de a aduna mici solutii. Probleme sunt si vor fi, dar unele putem sa le imbunatatim noi, imediat, cu impact in viata noastra.
Din pacate cat timp cautam scuze nu ne mai ramane suficient loc sa incercam solutiile.
Oh, mi-a fost dor de tine si de articolele tale. Am lipsit din online in ultima perioada (o sa vezi motivul pe blog). Sa revenim la subiect. Sper sa nu rada nimeni de mine, dar m-au impresionat foarte tare … toaletele ecologice din Paris :)) lux stradal, curatenie, se spalau singure dupa fiecare persoana. M-au impresionat tramvaiele din Budapesta. M-a impresionat curatenia din Germania.
Tara suntem noi toti si daca fiecare ar face cate un gest aparant nesemnificativ-ca cele descrise de tine- atunci sunt sigura ca lucrurile s-ar schimba.
Felicitări pentru articol. M-a impresionat, ai scris simplu, precis, real. Real și din amintirile mele 🙂
Sunt lucruri pe care le putem schimba noi, acum. Asa cum bine a zis Delia mai sus: “Tara suntem noi toti” .
Stii cum am vazut acest articol? Ca atunci cand un copil nu invata asa bine la scoala (din diverse motive se ajunge aici), iar cei din jur doar il preseaza intruna cu: “esti prost”, “nu stii nimic”, “uite colegul X ce bine invata, tu de ce nu poti?” etc.
Daca vrem sa schimbam Romania, nu aceasta atitudine e cea potrivita. Nu tot repetandu-ne intruna ca “Romania e codasa Europei” si sa luam exemplu de la altii. Nu facem decat sa ni se intipareasca in minte acest lucru si sa nu mai vedem nimic frumos in jur, doar sa fim permanent scarbiti.
Gesturi mici si dragute, de umanitate si bunatate, de bun simt vad si eu in fiecare zi in Romania, sa stii – iti pot da exemple tare dragute pe care le vad adesea in tramvai (cu el circul in 80% din timp). Si eu imi port gunoiul pana la primul cos 🙂
Romania a trecut prin prea multe, a fost asa, ca o minge, nu o putem compara cu tari mari puteri care dintotdeauna s-au situat pe pozitii de forta si-au avut avantaje, si si-au putut construi o civilizatie.
Noi trebuie sa ne regasim identitatea, sa nu mai luam totul de bun, sa nu ne mai uitam la tv, sa ne facem datoria acolo unde suntem, sa ne rugam pentru tara.
Si sa incetam sa criticam intruna (atitudine pe care si-o pastreaza si romanii plecati in afara).
Cineva care a locuit mult timp in Italia a dat un exemplu foarte elocvent care ne caracterizeaza perfect: daca echipa Italiei castiga locul 3 la campionatul X, oau, toti se bucura, toti sunt fericiti, de parca ar fi luat locul I. Dar daca echipa Romaniei castiga locul 3 la campionatul X atitudinea noastra este: “mda, e un loc bun, dar de ce n-am luat premiul 2?” si curg criticile. 🙂
Pai cum sa nu critici cand aici lumea moare de foame sau din lipsa de medicamente? Cum oare ai putea sa treci peste astfel de detalii si sa vezi totul roz, desi in realitate e gri spre negru? Eu cred ca din cauza oamenilor visatori e situatia asta, oameni care in loc sa se revolte, stau si indura orice, chiar daca maine li se spune ca in loc de 1000 lei, salariul li se va injumatati. Si ei, astia care cred ca pot schimba ceva, in loc sa iasa in strada, sa alunge golanii de la putere, se resemneaza si aleg sa manance mai putin, in loc sa deschida gura si sa-si ceara drepturile.
Nu mersi, prefer sa nu tac si prefer sa nu ma mint singura ca totul e roz, pentru ca nu e! Daca tu vrei sa crezi ca se poate schimba ceva, atunci inseamna ca te minti singura sau ca traiesti intr-o lume parelela care n-are treaba cu realitatea.
Nu vad situatia roz, dimpotriva.
Doar am ajuns la o saturatie sa aud/vad “Romania e codasa Europei” sau “Romania e o tara de rahat”, mai de la cei care au plecat din tara.
Si cred ca am asa, o reactie de alergie, de revolta 🙂 cand iar vad asta.
Imi cer iertare!
nu am folosit cuvinte gen “Romania e tara de rahat” – articolul e unul politicos.
Cand afirm ca romania e codasa europei de sute de ani ma bazez pe cartile si afirmatiile lui Neagu Djuvara, Lucian Boia, dar mai ales pe rapoartele comisiei europene (ok, aici sunt brain washed :D, din cauza jobului dar si pentru ca am devenit anti americana) . E important sa ne cunoastem pozitia: suntem tara cu cel mai mare analfabetism din UE, cu cel mai mare analfabetism functional din UE, cu cea mai mare din locuinte si scoli neracordate la toaleta sau la apa din UE (2260 scoli si gradinite au wc in fundul curtii, anual cativa copii la scoala pica acolo, la cativa ani unul moare inecat in wc-ul scolii), suntem pe locul 3 la numarul de farmacii pe cap de locuitor si la consumul de antibiotice in UE, avem din cea mai mica rata de reciclare a gunoaielor din UE iar mizeria se vede (mirosul din Glina ajunge pana in Berceni vara), rasismul si intoleranta umana la cotele mai mari ca in Romania e doar in Polonia, rata de lovire a copiilor nu e intrecuta in Europa, sarcinile la minore ne mai intrece doar Bulgaria etc. si as putea comenta astea din rapoartele europene cateva ore. V-am zis, brain wash. Si asta pt ca romania si Bulgaria au fost primite in ultimul val in UE, si de aceea suntem codasi!! . Acum, daca ne comparam cu Somalia sau albania sau moldova sa stiti ca romania e foarte sus! – dar nu e nicio institutie sa faca studii si rapoarte pe tema asta.
Ba mai mult, 3 bulgari ne lauda pe noi romanii pentru puterea de a protesta continuu impotriva coruptiei si pentru Monica macovei si DNA (asadar uite ca sunt si la altii mai jos).
Ei, putem sa schimbam cele adunate de mine? hmmm, habar nu am. Cat timp avem psd votat, nu (ssst, parintii si socrii asa au votat :D)
Dar ce am scris, si ce au adaugat comenatorii, se poate imbunatati. Acum. Nu maine, nu e altul de vina, nu e de la psd sau ponta sau iohannis sau fanarioti sau turci daca eu aleg sa reciclez sau nu sau sa trec strada regulamentar, sa nu claxonez pe altii, sa curat trotuarul de zapada, sa astept la coada sau sa ma bag in fata, sa dau spaga, ciubuc, peshchesh sau nu. E doar alegerea mea si musai sa imi accept decizia si alegerea. Mi-a fost usor sa imi recunosc gesturile din reflex, negandit, ca unele sunt strambe? Nu. E crunt sa recunosc ca ce am facut pana acum timp de 40 de ani a fost gresit – gandeste-te catzi aleg sa zica “da, mama m-a batut dar a fost spre binele meu” – cel mai bun exemplu de minciuna prin care ne ascundem durerea de a accepta ceva trait gresit. Scuzele sunt ca un pansament la astea, ca e turcul de vina, sunt specialista la gasit scuze si minciunele sa ma faca sa ma simt mai bine, nimeni nu ma intrece. Dar la solutii? eeeee….
Da, articolul tau a fost unul politicos si nu ai folosit “tara de rahat”, e o sintagma pe care am auzit-o la fel de des ca cea folosita de tine si pentru ca am inceput sa fac alergie, cred ca mi s-a urcat sangele la cap si n-am mai vazut si ce era bun in articol. N-am scuze, imi cer iertare.
Nu vreau sa te starnesc, vad si eu ce nu merge bine in tara, ca doar aici traiesc. 🙂 Era mai bine sa nu fi scris nimic, doar sa vad, sa citesc si sa trec mai departe.
PS: Am rezerve cu privire la istoricul Neagu Djuvara, nu am o parere asa buna, ne ofera o istorie tendentioasa, trunchiata …
Noi apreciem mult Pe Neagu Djuvara, chiar daca i-am gasit mici scapari. De aceea nu ne rezervam la ai citi cartile (avem vreo 4-5) dar si cateva ale lui Lucian Boia, Stoenescu, cat si cele din altor tari (de ex. acum cartile lui churchill). Cand 3-4 surse diferite converg, atunci confirmam ca Neagu Djuvara e suficient de precis si concis. Dar na, gusturile nu se discuta.
Cat despre schimbare, e nevoie. Comunismul ne-a tinut inchisi, nu doar ca nu tineam pasul cu occidentul deja accelerat tehnologic din anii 50-60, dar din anii 70 cercetatorii romani nici nu mai stiau unde au ajuns occidentalii. Aceasta inchidere a blocat mintea multor romani. Mi-au trebuit ceva ani sa accept ca e nevoie de a deschide ochii, si inspira. Nu copia occidentalul ca multe nu ni se potrivesc, dar unele idei se pot implementa la stilul romanesc. Si aici sunt scrise o parte mica, dar un inceput bun.
Dar eu nu inteleg de ce pe unii ii deranjeaza adevarul…pe bune acum! Da, Romania chiar e o tara de rahat, o tara care n-are ce sa-ti ofere…. hai sa nu mai ascundem gunoiul sub pres si sa vedem realitatea exact asa cum este ea.
amy recently posted…Accesorii de make-up pe care le poti cumpara din China mai ieftin
O fi si asta o umbra a comunismului, care ne-a spalat pe creier ca noi suntem cei mai buni si occidentul e decadent, ca uite ce nasol o duc aia din somalia etc. No, eu prefer sa ma uit la finlandezi si norvegieni si nu la desertul arid somalez si cum isi bat si ei copiii.
@o femeie, pai si nu e normal asa, sa ne uitam catre tarile dezvoltate care au reusit sa faca ceva? E grav daca ajungem sa ne comparam cu India si Somalia si sa ne multumim cu putin….
Amy recently posted…Accesorii de make-up pe care le poti cumpara din China mai ieftin
N-am spus ca noi suntem cei mai buni, nici nu am comparat Romania cu Somalia ca sa iesim noi bine :), nici n-am spus ca nu avem nevoie de schimbari, nici nu ascund gunoiul sub pres etc.
Ca roman care am ramas in tara m-am saturat sa aud, in mod constant, unele expresii care anuleaza Romania cu totul. Asta e tot.
PS: Nici norvegienii nu sunt asa de laudat (vezi Barnevernet).
Adda, aici eu sunt tare pro norvegia. Si pro Barnevernet. Nu e nicio scuza in a lovi copiii.
Apropos, ce parere ai de statisticile Barnevernet, pe natii?
cred ca am dat eu falsa impresie dar nu am vrut sa scriu un articol plin de critica.
Din pacate daca vreau sa evoluez e musai sa imi identific “defectele”, sa le accept (nu sa ascund sub presh cum fac unii doctori de 50 ani in spitalele romanesti pline de bacterii) si abia dupa aceea am ajuns la calmul si maturitatea de a pasi mai departe.
o femeie recently posted…Vreau o tara ca in afara
Depinde de cititor, eu am vazut un articol optimist: ce am putea face fiecare ca sa schimbam in bine Romania. Sau ce ar putea face codasul clasei ca sa aiba rezultate mai bune.
Majoritatea chestiilor enumerate de tine țin de oamenii. Culmea este că fix românii care aruncă gunoaie pe jos, care nu zic mulțumesc, care nu spun bună ziua când ajung la casă în supermarket, care nu sunt toleranți cu copiii… și care în general nu au bun simț în România, pe alte meleaguri se poartă civilizat. Da, amenzile sunt cauza, că știu că în UK de exemplu costă 50 de lire amenda pentru cine aruncă țigara pe jos. România e chiar prea prietenoasă la partea asta, că la noi nu se dau amenzi pentru toate neregulile. Cred că asta ar schimba mersul lucrurilor, că unii români ar putea fi educați prin frica de amenzi. Altă soluție nu văd să fie. Deși sunt convinsă că s-ar revolta dacă s-ar introduce amenzi, chiar dacă s-ar referi exact la pedepsirea lipsei de bun simț.
Ioana Radu recently posted…Cum m-am convins singură să consum mai multe fructe și legume
Amenzile reprezinta o solutie, dar pana vin ele hai sa fim noi mai atenti la asta.
Nu cred ca e numai datorita amenzilor: intr-un loc curat ai retineri sa arunci mizerii , dar undeva murdar, iti zici ca acum un gunoi in plus sau imi minus nu mai conteaza…
Imi amintesc cum la chiuveta unei toalete sclipitor de curata, am luat un servetel ca sa sterg cei citiva picuri de apa care ajunsesera linga chiuveta 🙂
Cred ca daca uneori angajatii ar face curatenie luna, le-ar fi mai usor sa o intretina, ca oamenii n-ar indrazni sa o faca mizerie, pe cind la o curatenie de tip ” lasa ca merge si asa”, lumea nu se jeneaza.
Elena recently posted…Ce carti citeste si in general cum se culturalizeaza fata de 10 ani
@o femeie
Desigur, asta ar fi de preferat :D. Eu sunt genul care merge cu hârtia în buzunar o oră sau chiar mai mult, până la primul coș de gunoi. Dar sunt mulți care nu fac asta. Uneori mă enervez când văd mizeria din jur și lipsa bunului simț, dar alteori încerc să găsesc justificări, că rata abandonului școlar e mare și mulți copii ajung să fie adulți cu “școala vieții” (sau shcoala vieți). Dar asta e deja altă discuție, nu vreau să scriu offtopic :d.
@Elena
Înțeleg ce spui și are sens. Pe de altă parte, eu locuiesc într-un oraș mic, stațiune balneoclimaterică. Cei de la salubritate fac curățenie lună în fiecare dimineață. Nu se întunecă încă și deja sunt gunoaie peste tot 🙁 . Prietenii mei din Târgoviște spun că le place orașul în care locuiesc eu pentru că e curat, dar asta pentru că l-au văzut în mare parte dimineața, când chiar e foarte curat. În a doua jumătate a zilei lucrurile nu mai stau la fel.
Te înțeleg perfect și cu exemplul cu toaletele. Am văzut cum oamenii își bat joc și de toaletele din mall-uri. Încă există persoane care se urcă cu picioarele pe capacul vasului de toaletă :|.
Ioana Radu recently posted…Cum m-am convins singură să consum mai multe fructe și legume
Sarbatori fericite!
Pe mine ma impresioneaza si motiveaza oamenii senini, de fiecare data cand ma intorc in tara, dupa vreo vacanta, mai lunga sau mai scurta, imi ia mult sa ma reobisnuiesc cu oamenii posomorati, care alearga si te imping, care sunt cu injuratura pe buze la orice pas.
La inceputul ultimei escape din Belgia, au vreo 3 oameni, nu pareau sa aiba prea multe, dar zambeau si mi-au zis si mie souriez madame, efectiv mi-au schimbat ziua, am zambit si imi intrase in reflex, acum s-a dus….:(
ZAMBESTE va fi cuvantul anului 2018 pentru mine. Pentru ca am nevoie, zic.
Mda, bine ne zice Medeea Marinescu.
Abia acum am vazut articolul.
Elena recently posted…Din saptamina care a trecut