Aventuri cu un termometru spart – nu la mine, ci de la altii de pe fb

Nu ma pricep la astea ca nu am termometru acasa functionabil de ani de zile dar as vrea sa va povestesc o aventura citita pe fb: a scapat jos si s-a spart termometrul cu mercur. Unul clasic, nu cel electronic, nu cel cu alcool (un lichid rosu inauntru) ci unu cu metal lichid  argintiu care la spargere s-a adunat bilute bilute si s-a imprastiat peste tot (mercurul e un metal lichid la temp. camerei).
Ce a facut ea?
-a deschis imediat geamuri si usa, sa se faca curenti de aer si sa iasa vaporii de mercur
-cu manusi si papuci si masca pe fata a inceput sa stranga cu carpe umezite, sau cu banda adeziva toate bilutele de mercur
-tot ce strangea, baga in borcane cu apa
-cu seringa a strans perlele de mercur de pe covor
-a ridicat mobila sa examineze daca mai sunt bilute de mercur
-papuci, sosete, manusi, carpe totul depuzitat in punga.
Au contactat pompierii pentru preluare deseuri toxice. Pompierii au venit – amabili, ca au mai trecut prin situatia asta.

Si eu am spart termometru  cand eram copil – de 9- 10ani 🙂 – dar atunci am ascuns trasnaia de parinti si pus mana pe mercur direct….si dus in galeata de gunoi si declarat ca nu stiu unde e termometrul si gata. (sau l-am pus inapoi in cutia unde era? nu mai tin minte…

Ia ziceti, stiti vreo firma care colecteaza deseuri toxice? Stiti cum se manipuleaza? Nu pentru mine ca sper ca Dumnezeu ne va ghida viata si sa fim la fel de sanatosi si in urmatorii 100 ani si nu vom cumpara niciun termometru, intreb pentru vreun prieten sau cititori aventurosi…

17 thoughts on “Aventuri cu un termometru spart – nu la mine, ci de la altii de pe fb”

 1. Hai ca m-ai facut sa caut pe net … 😀
  Nu de alta, dar eram curioasa cate grame de mercur contine un termometru. Eu termometru cu mercur nu mai am de … de ani în casa, dar asa de curiozitate am citit aici cum sa procedezi daca se sparge termometrul… 😀
  Se pare ca persoana de pe FB a procedat correct …
  Noi aici chiar avem centre special de colectare a deseurilor toxice … nu pompierii! 😀

 2. La noi când venea doctorul să-i ia tensiunea bunica-mii, mai cădeau picături de mercur in cutia tensiometrului si pe covor. Stiam ca sunt toxice, dar nu ne-am gândit la vapori:( pe atunci. Tot asa, daca spargi becuri econoame in energie ( nu led) e rău din cauza vaporilor.

 3. Si la noi cind eram mica s-a spart un termometru, mama a luat bilutele de mercur cu un carton direct pe faras apoi l-a pus la galeata de gunoi.Eu am in casa 2 termometre de acest fel dar nu le folosesc. Atunci cind am neaparatat nevoie il folosesc pe cel electronic.

 4. Si eu cand eram copil (cred ca aveam pana in 7 ani) am spart un astfel de termometru si ma jucam cu bilutele formate…Stiam ca nu e voie sa le atingi cu mana, dar cand le vedeam cum stralucesc si cum se misca nu am putut rezista. 🙂
  Persoana de pe FB e un exemplu pentru noi toti la fel ca si pompierii care au oferit sprijin.
  A.C.M. recently posted…Pastă de fasole roșie cu capere (vegan)My Profile

   1. Aburii de mercur sunt mai periculosi decat mercurul in sine.
    Din pacate sunt multe alte lucruri care sunt la fel sau chiar mai periculoase decat mercurul si continua sa se produca, sa se comercializeze…
    De mercur macar avem oarecum o idee ca ar fi periculos, dar de multe alte lucruri nu avem habar si nu avem cum sa ne ferim de ele.
    A.C.M. recently posted…Pastă de fasole roșie cu capere (vegan)My Profile

 5. Am avut un termometru cu mercur dar nu mai stiu pe unde a ajuns. Aici am avut un termometru cu alcool pe care l-am spart..ce m-am bucurat atunci ca nu era cu mercur :)) In rest de baza este cel electronic.

 6. N-am mai vazut termometru cu mercur de 100 de ani. Bine, eu am 33 de ani dar asta nu se pune. Nici nu am termometru in casa. N-am avut niciodata nevoie de el. Sunt o nedotata, ce sa-i faci! Lasand gluma la o parte, nu as sti ce sa fac in astfel de cazuri. Cred ca eu l-as fi aspirat si mai departe… nu mai stiu.

 7. Nu știu, mi se pare cumva haioasă toată povestea. Pare ca un scenariu de comedie, parcă îmi și imaginez acolo ridicat mobila, căutat seringa și toate cele.

  Pe de altă parte, înțeleg gravitatea situației și habar n-am cum aș fi reacționat într-un asemenea caz. Cert este că nici la mine în casă, nici la părinți nu există termomentre cu mercur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge