No waste fara magazine vrac?

Sunt pe un grup de fb (sunt pe mai multee!! 😀 ) unde o vecina a deschis discutia ca vrea sa reduca gunoaiele.
M-am simtit ca pestele in apa, mai bine zis ca balena in ocean, si eu sefa cetaceelor  😀  si m-am dat mare, ca am ce povesti :). Nu am pus link pe blogul meu (chiar, foarte putine persoane din viata mea reala stiu ca am blogul asta) , am descris cativa pasi (atentie la cumparat, atentie la consum), si mi-a picat replica une romance: NU AM NICIUN MAGAZIN VRAC PE RAZA DE 50 KM, CE FAC?

Nu am raspuns. Nu am stiut ce sa ii raspund. De o saptamana ma gandesc sa ii dau niste idei, dar ce?   Si mi-am adus aminte din experienta mea de acum 6 ani, cand toate cumparaturile le faceam la Cora de 2-3 ori pe saptamana. Si imi dau seama ca am uitat inceputurile…am devenit un guru care nu mai stie sa se puna in pielea incepatorului….
Asa ca astazi, daca ar fi sa ii raspund, i-as zice ca lipsa unui magazin de produse vrac, eco, bio, naturist etc sau lipsa centrelor de reciclare la coltul blocului nu sunt argumente sa abandonam complet ideea de a reduce deseurile doar pt ca nu ne va iesi perfect!.
Putem reduce deseurile si in acelasi stil de viata. Calea este nu sa devenim ZERO DESEURI maine, eu cred ca e o victorie minunata si daca injumatatim gunoaiele acum.

Depan prin amintiri si din primii pasi ai mei imi amintesc de:
-cautat o piata, producatorii nu au toti linii de asamblare si nici nu pun in caserola si tzipla fiecare produs; eu le returnez din ambalaje, cu drag va zic ca nu doar eu aduc inapoi cartoanele de oua  la vanzator, pe una din cutii am vazut data de acum cativa ani!! va dati seama de cate ori a fost folosita acel obiect de unica folosinta??? . Saculetii de panza pot fi des folositi, iar gentile de cumparaturi sunt utile.
-cumparat produse primare. Adica iau lapte si fac iaurt, iau faina si fac paine si clatite etc. Faina o iau in saci mari, de 5 kg, de hartie (hartia e reciclabila), iar laptele la supermarket de la unele brand-uri este si in ambalaje reciclabile. Iaurt fac in borcane de 400ml cu capac( de fapt ce fac e lapte prins). Ganditi-va ca reduc asa ambalajele la iaurt,  tzipla de aluminiu de pe iaurt,  nici cartonul care tine setul de 4/8 iaurturi nu mai ajunge in casa, plus cumparaturile le fac mai simple.
-cumparat bautura in sticle, nu la cutie. De ex. vinul sau berea ( dar asta vara am colectat peste 50 de sticle de bere dupa ceva petreceri si musafiri :D)
-sucul cel mai des folosit in casa este limonada. Periodic facem si fresh de portocale, dar limonada e de baza la noi, aproape in fiecare weekend bem. Ba mai mult, copila nu stie ca putem lua cola acasa 😀 – e convinsa ca numai pe terase se bea cola 😀 . Citricele le iau varsate in sacosa mea de panza, dar chiar de luati o ladita de carton/lemn, cojile de citrice si lada sunt biodegradabile.
-in loc de citrice, ganditi-va si la catina. E locala, un boschet ce creste usor in Romania, nu transport, nu modificata genetic, nu pesticide, oamenii care o culeg sunt oameni foarte saraci… o mana de catina, o lingura de miere, blender si strecurat pt pretentiosi, apa in belsug
-evitat unde se poate de cumparat sacose. Luati de acasa sacose mari pt a transporta produsele. Chiar daca refolositi sacose de plastic, dar cele cateva zeci de folosiri le fac sa isi spele pacatele 😀 . Apropos, sa stiti ca se pot spala cu dushul :D. Cautati o sacosa de panza mica in poseta schimba multe.
-apa. V-ati gandit sa luati apa in sticle de sticle? Sau altceva, nu cea mai buna idee dar ce facem noi e sa bem de la robinet cu o cana filtru Brita. Avem si sticle de plastic de juma de l de apa, le reumplem de 10-20 ori cand plecam pana isi pierde rau forma si nu mai se inchide bine dopul.
-calculat pretul pe kg. Am descoperit ca mai bine cumpar o punga de 1 kg de creveti congelati decat 2 de juma de kg fiecare de creveti congelati. Bonus arunc o singura punga la gunoi, una mai mare. Sau o galetusa de iaurt mare e mai ok ca pret decat 4 mini.
-mai multe legume. Trecerea spre o alimentatie majoritar legume a venit in viata mea din motive de sanatate. Cred ca nu e articol pe blogul asta unde sa nu fi zis io ca am fost in rahat cu sanatatea. Treptat am vazut ca salatele (nu toate ingredientele!! dar ideea de cruditati amestecate) imi calmeaza starile de inflamatie: salata verde, fasolea fiarta, lamaie, dovlecei, sfecla rosie etc. imi priesc mai bine decat o pizza congelata (e doar un exemplu). Indirect au scazut volumul ambalajelor si volumul gunoiului…. da, aducand legume si fructe, crude, dar si produse locale nu doar ca sustinem sanatatea ci sustin si producatori locali, scade si amprenta de dioxid de carbon, cat si ambalajele din gunoi!!! – si asta doar pt ca unele din astea sunt locale.
-start a garden. Cred ca v-am innebunit cu asta. Dar in orice apartament de etaj care are o fereastra cu lumina se pot creste 5-10 ghivece de menta (mohito 😀 ), marar, cimbru, busuioc, patrunjel, ghimbir etc.
-fac singura muraturi, conserve, gemuri. Refolosesc recipientele de sticla.
-cumpar conservele in borcan. Evit cutiile de metal…tot din motive de alergii (exista un risc mic ca aluminiul sau nichelul din coserva sa treaca in alimentul imbuteliat, iar din ce mancam doar 0.5% aluminiu ajunge in sange, dar am alergii, nu risc). Iar sticla o duc la reciclat (dupa ce o refolosesc de X ori)
-compost. Am lada de compost pe balcon. Cine e la casa si are gradina ii recomand 2 gaini – fac minuni in gunoi :D. Daca nu, cautati vreun vecin cu gaini si resturile alimentare adunati-le la 1-2 zile intr-o cutie cu capac si duceti-le – gainile se vor bucura.
-studiat eticheta de reciclare. Citit inainte de cumparat. Ia timp. Cautat centrele de reciclare si dus. Si asta consuma timp. Dar cum citesc eticheta sa vad ce contine INAINTE de a plati, citesc si daca e reciclabil.
-pachet in deplasare.  Am pachet la munca, am un sandwich si o sticla mica de apa in aeroport, dau la scoala copilului pachet. Totul facut acasa – cand organizez meniul ma gandesc sa fac si niste biscuiti, si paine pt sandwich, si sa iau branza pt asta, sa iau castravete etc etc.
-si nu in ultimul rand, cumparat inteligent: meniu si ingrediente si cantitati, cumparat doar ce se consuma. Privesc periodic frigiderul si analizez ce zace acolo sa nu mai iau acelasi produs iar sau asa des sau asa mult – sunt agile si invat din experienta proprie pentru ca fiecare familie e unica si fiecare saptamana e unica.

Si nu uitati, nu e nevoie sa fim perfecti. Putem face schimbarile treptat, in timp.  Daca nu ne iese acum, va iesi peste luni dar va iesi. Orice pas duce la reducere si imbunatatire portofel imediat.

38 thoughts on “No waste fara magazine vrac?”

  1. Iti dai seama ca aici este organizata “la sange” chestia cu reciclarea.
    Gunoiul este organizat pe cinci compartimente. Cele doua containere pentru gunoiul “verde” si cel “gri”, apoi sticla, hartia si plasticul. Desigur ca mai sunt containere mari pentru produse textile (îmbracaminte, încaltaminte, lenjerii de pat, perdele…. etc.)
    Din toata organizarea asta eu platesc doar containerul “gri” de cate ori îl pun în strada. Ma costa aprox. 10 euro/container. Anul trecut l-am scos in strada de doua ori. Cel verde în schimb la fiecare 2 saptamani. Plasticul tot asa se ridica la doua saptamani. Il colectezi în niste saci transparenti din plastic ( pe care îi iei gratis de la supermarket) si ai voie sa pui în el casserole, cutiile de lapte si bauturi, si conserve. Hartia este luata o data pe luna. Si sistemul merge bine… eu una sunt multumita si ma simt tare împacata cu mine! Cred ca totul depinde de educatie! Serios! 😀

    1. si de amenda, cred.
      Dar Olanda are un cult al ordinii si curateniei si organizarii, noi romanii suntem departe rau. Si ecologia mi se pare extrem de bine dezvoltata la olandezi – poate si pt ca inca 5 grade de incalzire globala ar duce la inecarea Olandei.

  2. La Cora exista acum si raion cu produse vrac, eu o data pe luna merg la Cora si se pot cumpara destul de multe la vrac. Sfaturile tale sunt excelente si nu sunt greu de urmat, iar aspiratia catre zero waste mi se pare un pic cam puritana 🙂 adica eu ma straduiesc sa reduc cat mai mult ceea ce arunca dar ca sa ajung la zero ar insemna o cheltuiala de timp si energie prea mare pentru mine. Oricum vad o diferenta mare intr mine si vecinii mei care duc zilnic 1-2 pungi de gunoi, iar eu duc 1-2 pe saptamana.
    La mine punga in geanta e sfanta, la fel apa in sticluta si pachetelul de acasa. Si nu simt deloc ca m-as priva de ceva, ca sincer colegele mele isi cumpara de la cantina sau mancare calda de la supermarket si pe urma se plang ca e scump sau ca nu e bun. Eu imi aduc de acasa ceva ce imi place. Si cand mergem cu avionul pun sandvisuri, si pentru un drum mai lung cu masina.
    Apa cumpar la sticla de plastic, dar pastrez sticlele si le duc parintilor mei care le dau celor de la care iau lapte, asa ca nu sunt chiar de unica folosinta. Muraturi si gemuri… nici nu m-as gandi sa cumpar pentru ca nu imi plac cele din comert.

    1. Am citit cartea Zero Waste a lui Bea J. cadou de la Elena. Un vis puritan, cum bine spui tu, dar multe din solutiile alea se pot aplica adaptat, si fara eforturi radicale si schimbari dramatice in viata.
      Si eu am pachet zilnic – rar uit ( o data la 2-3 sapt nu am din motive de mobilizare proasta dimineatza) si vorba ta, scump. Plus ca nu e la fel de sanatos! stiu ca pare un efort de organizare dar beneficiile sunt personale.

  3. Foarte complex si practic articolul. Aplic in cea mai mare parte tot ce ai mentionat tu.
    As avea nevoie de ajutor cu “start a garden”. 🙂 Vreau si eu sa pun vreo 3 -4 ghivece cu plante aromatice (busuioc, patrunjel, menta, oregano)… dar nu stiu de unde sa incep. Nu stiu care rezista mai bine. Am tot citit articole pe internet dar inca nu sunt lamurita. Ce ma sfatuiesti? Care plante se preteaza mai bine?
    A.C.M. recently posted…Cartofi în sos de roșii (vegan)My Profile

    1. Eu am reusit sa tin in viata de 3 ani o salvie, un rozmarin si un ardei iute, si in fiecare primavara pun seminte de cimbru si busuioc in ghivecele din balcon, au nevoie doar de soare si apa. Ultimele doua nu am reusit sa le tin in viata in casa. Sunt curioasa si eu ce alte plante rezista cat mai mult in ghiveci.

    2. In primul rand vezi ce conditii ai si unde le-ai pune. Fiecare planta e ca omul – unele se simt bine la lumina si soare si caldura, altele se ofilesc repede la campie si vor la nord, unele sunt insetate si altele daca le ploua mult in cap fac depresie.
      Dintre cele perene, oregano si rozmarin se descurca si cu caldurile bucurestene si cu racoarea balconului iarna (balcon inchis, zic) dar au nevoie de lumina din plin. Daca stai pe nord si balconul e intunecos atunci nu, 2-3 ore e soare pe zi fac minuni. Pt inceput recomand sa iei planta gata crescuta la ghiveci, dupa achizitie eventual sa o muti in ghiveci mai mare cu 2-3 degete, adaugat pamant (la mutare sa rasfiri putin radacinile sa isi ia avant). Apoi busuiocii si patrunjeii, desi niciuna din astea nu sunt cu adevarat perene. Patrunjelul si menta si ciboulette (nu stiu cum se traduce, e ca o ceapa de frunze dar frunze mici si dese, e perena)- astea se descurca si expunere nord si umbros.
      Cum vine 14 februarie, 1-8 martie, poti “sugera” cadou la prieteni ;).

      1. Fereastra e situata la est, deci lumina am destula.
        Nu am indraznit sa cumpar pana acum un ghiveci cu planta gata crescuta pentru ca am impresia ca voi ajunge acasa cu planta, va fi bine mersi o scurta perioada dupa care se va ofili. Nu stiu de ce am impresia asta. In magazin sta la o anumita temperatura, in apartament e alta temperatura… Ma gandeam ca poate am mai multe sanse daca pun eu direct semintele… Trebuie sa ma pun pe cautat de plante acum. 🙂
        A.C.M. recently posted…Pizza cu ceapă caramelizată, ananas, ciuperci, măsline, roșii cherry și rodieMy Profile

          1. A.C.M, si fii blanda cu tine. Daca moare nu e bai, la inceputurile mele 90% lesinau. SI nu de placere, banuiesc. Apoi am vazut ce si unde ii place, le-am mutat, m-am mutat, am invatat etc.

        1. Cred ca mai bine incerci cu o planta, eu am tot semanat salvie si rozmarin si am zis ca ma las de meserie 🙂 apoi am cumparat din Kaufland, de la sectorul cu legume, acolo au tot timpul la ghiveci, si au supravietuit.

  4. De acord cu toate punctele! Eu as pune pe primul loc cumparat doar ce ai nevoie si gatit exact ce si cat se consuma
    Verdeturile sunt si mult mai scumpe daca le cumperi, chiar si din piata. Eu pun patrunjel aproape in orice si menta verde folosesc mult, iarna la ceai, vara fac apa aromata cu menta si bucati de mar. Din ghiveci iau cand imi trebuie fara sa platesc 1 eur de fiecare data si se aduna. In afara de udat uneori nu trebuie sa fac nimic practic
    Diana recently posted…ce carti si reviste am mai cititMy Profile

    1. De cand am ghivece si gradina de condimente, bugetul saptamanal s-a redus cu 3-5 euro (functie de meniu si perioada anului). Plus ca de cand am cu ce, sunt mai generoasa cu verdeturile si pun marar si in salata de varza, patrunjel merge cu rosii si castraveti, tabouleh iar e o salata ieftina cu mult patrunjel, uneori il rod ca atare, cum rod altii frunze de tutun. Aici mararul e scump, 3 fire 2 euro, mai scump decat o mazare bio + suc de rosii bio….

  5. Îmi place foarte tare modul în care pui problema, că nu trebuie să ne iasă perfect din prima și că totul începe de la pași mici. M-am și amuzat la faza cu fetița, cum crede că nu se poate lua Cola de la magazin :))) ce scumpă și inocentă e, micuța de ea!

    Eu nu respect multe dintre aspectele pe care le-ai menționat aici, dar de când te citesc încep să-mi pun tot mai des problema protejării mediului. Primii pași pe care-i facem în casă, de ceva timp, sunt să cumpărăm exact cât consumăm, și să mă orientez spre produse/preparate care pot fi congelate în caz de cantități mai mari decât necesar. La capitolul pungi de plastic nu stau bine deloc, tot mereu cumpăr din magazin 🙁 trebuie să încerc ideea cu sacoșa de pânză, iar ca alternativă ne-am gândit să avem mereu o cutie în mașină, pentru cumpărăturile de supermarket (ducem până la mașină coșul de cumpărături, așezăm proviziile în cutie și apoi le transportăm în cutie până sus în casă).

    Cum procedezi cu sacii de gunoi? Nu pot renunța la ei că mi se pare neigienic, dar și să-i tot cumpăr mi se pare o risipă. Uneori mai folosesc în loc pungi de plastic adunate prin casă, dar nici asta nu cred că e o idee bună. Poate îmi dai un sfat.

    1. Daca ai masina, poti tine si 2-3 genti in portbagaj. Si cutia ajuta, dar noi transportam mai usor in genti….mancam multe legume si fructe, sa pun 10-15kg in 2 cutii si sa duc e greu, dar 2 sacose merge.

      Nu am renuntat la sacii de gunoi. Cum fac cumparaturi si gatit organizat, si arunc foarte putine, pot sa duc gunoiul o data pe sapt. ca ne ajunge (duc din cauza pungilor/resturilor de carne, nu ca ar fi plin ci doar e pe jumatate). Am un sac separat pentru hartii, pe care il golesc si vin inapoi cu el. Dar la diminuat gunoiul vin de departe, acum 10 ani duceam gunoiul zilnic pt ca deborda – si atunci aruncam multa mancare si lucruri cumparate degeaba.

    1. Prea putin vorbesc despre astea. Colegii de birou nu sunt atat de ‘atenti’ la eco. Dar am mai dat o cana cadou lui D. sa nu mai bea din 4 5 pahare de plastic zilnic, am mai facut cadou o sacosa de panza unui coleg ce merge zilnic la magazinul de pe colt, etc.
      Dar vorbim de cateva luni despre sport si miscare, de dieta si alimentatie de slabit, incat seful diagnosticat de doctor supraponderal (wtf) a slabit si dezvoltat super musculatura, iar unul din obezi e supraponderal moderat acum. Asa ca voi scrie despre 😉

  6. Si eu cumpar la vrac din supermarket ca-mi aleg ce imi place, la piata taranul nu-ti da voie sa-ti alegi marfa pentru ca vrea sa-ti strecoare in plasa si marfa aproape stricata ! In rest ma straduiesc si eu sa nu fac risipa de mincare, astazi am curatat si taiat fideluta trei cepe rosii si una mare alba care dadeau semne de duca, le-am pus in pungute si bagat la congelator.

  7. N-am sa ajung vreodata la nivelul la care esti tu. Nu dau motive pentru asta ca ar insemna sa imi caut scuze. Cumparaturile mi le fac la Cora. De primavara pana toamna, dau frecvent si prin piata, dar iarna nu prea. Din pacate uite eu am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Ambii bunici consuma scutece pentru adulti. Eu cum pot sa arunc scutecul ala altfel decat intr-o punga? Daca ar exista undeva un container pentru asa ceva, zau ca le-as strange o saptamana intr-un sac si le-as duce. Dar asa….

  8. Ai scris niste sfaturi foarte utile si practice pentru un incepator, asa cum sunt si eu. Eu am inceput cu hartia, imi amintesc ca dupa ce am dat bacalaureatul am strans toate materialele si caietele unde facusem exercitii (am strans doua plase pline) si le-am dus la reciclat. Intr-o perioada citeam carti pe tableta si foloseam doar notite online, insa in timp am renuntat la asta pentru ca simteam ca imi afecta vederea. Acum ma straduiesc sa folosesc strictul necesar la hartie si sa scriu mereu fata verso inainte de a o duce la reciclat. Ambalajele de la mancare am inceput sa le reduc fara sa imi dau seama, pentru ca imi place sa fac eu acasa cat mai mult posibil. Si norocul meu e ca inca am bunici si rude la tara, asa ca ne trimit din cand in cand cate ceva bun de casa. Mai am insa muult de lucru. De cele mai multe ori inca imi fac cumparaturile din supermarchet si desi imi duc plasa de acasa, ma deprima cand vad cate pungi adun numai de la legume si fructe…Iar treaba cu gradina la apartament e un fel de vis al meu, eu mi-as dori sa am una chiar in spatele blocului.
    Denisa recently posted…Prajiturele low-carb (fara zahar) de Valentine`s DayMy Profile

  9. ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul, cred ca schimbarea incepe cu noi si-s din ce in ce mai convinsa de asta! chiar o sa incep si eu sa ma organizez de asa natura incat usor-usor sa reducem deseurile. problema asta ma preocupa de ceva timp, dar nu stiam de unde sa incep. acum, in schimb, o sa am un punct de reper. multumesc!

    1. Bine ai venit in lumea asta, Gabriela. Da, se poate, de peste 5-6 ani am pornit pe calea #lesswaste si inapoi nu mai exista pt mine. Si nu uita motto-ul: impreuna ajungem mai departe!

    1. compostul devine pamant in 1-2 luni: apa se evapora si ramane cam 10% sau mai putin din volumul legumelor iar cartoanele sunt expandate deci si ele pierd volum. Pamantul il folosesc ca am plante pe balcon, cacalau. Dap, iar am exagerat: 15 rosii, 4 fire de castraveti, teline, flori, condimente etc
      O sa fac poze sa arat cum imi arata balconul….

      Altfel mai am si o gradina mica inchiriata, deci as putea duce si acolo pamantul compostat.

  10. se poate faci un articol despre compost? totul pentru un incepator?
    ai o exprimare foarte usoara de parcurs si m ar ajuta in avansarea in acest proces cu zero waste ideal lifestyle. multumesc

Leave a Reply to ioana Cancel reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge