Degiro e mai simplu de folosit decat pare

Cum scriam anul trecut ca ne-am deschis cont pe Degiro si am facut o achizitie.
Mi-am propus de cateva sapt. sa scriu mai detaliat despre prima tranzactie cu Degiro,  a stat in draft articolul asa ca azi in concediu intr-un mare final victorios am reusit sa adun cateva idei pentru va prezenta aplicatia  degiro si cat de usor e de folosit.

De ce Degiro?  de ceva ani caut solutii la indemana mie pt investit economiile rapid si usor. Economii facem de ani de zile 10-30% din venit (cu mici si dese pauze – de ex perioada cand am cumparat aprt si amenajat, sau in vacante), iar tinutul in contul de economii sau depozite bancare aduce o dobanda minuscula de sub 1% si evident ca nu imi convine cand inflatia este peste 1%) asadar a venit firesc sa caut un trader european (deocamdata) de achizitie actiuni si gestionat dividende.

Eu am ales Degiro – un trader olandez de actiuni si fonduri de investitii cu acces la aproape tot ce e pe piata lumii. Practic e un “market” virtual de cumparat, pastrat, si vandut. Unul de top din Europa. Eu zic ca e cel mai ieftin, dar nu am cautat si comparat toata competitia, mult timp m-am uitat la alt competitori pe piata, de ex Binck = no 1 in olanda (mai vechi decat degiro, de fapt degiro a fost deschis de o parte din membrii Binck)

Cum am ales? m-am uitat la credibilitate (top 10 in europa inseamna credibil pt mine) si la costuri = fee. Nu am gasit alt trader mai ieftin, in Europa. (am gasit ceva mai ieftin in america – dar despre asta va scriu alta data, dupa ce o sa il utilizez). Ce mi-a placut la Degiro e ca nu e o taxa de portofoliu (adicalea daca pun 10 mii sau 10 milioane nu platesc procentual) ci pe tranzactie (la achizitie sau vanzare) si o taxa anuala. Cu astea  citite am decis sa fac achizitii periodice in valoare de 4-500 euro la cateva luni, o suma suficient sa echilibrez raportul comisioane /profit.

-timp necesar pt o achizitie? cateva  minute pentru o tranzactie (asta daca stiu ce vreau sa cumpar …dar cum sunt o femeie adevarata ma decid greu)

-cum deschid contul? Am mai scris aici: au cerut date personale, acte, cont. Cost zero!!.  Am folosit card la un cont in euro. Dupa ce am pus datele am asteptat cateva zile pana au validat. O mica remarca: nu e acceptat cont romanesc asa ca recomand de deschis un cont in strainatate (see : What bank account can I use ).

-tip de cont? Initial am deschis de tip basic apoi am facut un alt cont, custody. Nu am reusit sa schimb tipul din basic in Custody, un minus al aplicatiei lor .  Am ales Custody dupa discutia cu Bogdan, ca nu intelegeam diferentele si riscurile – basic e in riscul clientului, iar custody are un extra cost de 3% din dividendele incasate.

-cum transfer banii: am facut un transfer bancar dintre contul meu de euro si contul degiro. Voi folosi acest cont permanent pt relatia cu degiro (scos/alimentat), nu voi incerca sa aduc inca un cont in calcul pentru ca aplicatia nu accepta. Dureaza 2-3 zile pana vad banii disponibili in contul degiro.

-cum am cumparat. Greu pt ca  nu am stiut ce.  De ceva ani citesc despre firme, actiuni, etf-uri si in final am luat actiuni la aceeasi banca unde am si economiile, si creditul ipotecar, si cont curent (riscant!, zero diversificare). Dar din punct de vedere a aplicatiei e foarte usor – caut ce vreau sa cumpar, buton de BUY e la indemana, si asta e.

-ce este gratis: achizitionarea a peste 200 etf-uri! –lista e aici, profitati din plin

-cateva pagini din aplicatie, pt a va face o parere:

Puteti vedea portofoliul meu ‘bogat’, Market page, optiunea de sell/buy, dar si istoricul de pret pe ultimii 5 ani (dupa cum vedeti e o criza, am cumparat cand pretul era sus, a scazut si probabil o sa mai scada, dar cum eu privesc pe termen lung, sunt sigura ca in 5-10 ani va creste) .

Pt cine e mobile, exista aplicatie si pentru asta. Eu am decis ca nu voi instala, si o sa intru online la cateva luni cand vom cumpara si mai mult peste 10 ani.

-cum vand. Nu vandui nimic inca dar in aceeasi pagina de cumparat vazui optiunea SELL.

-cum retrag banii? Transfer catre acelasi cont bancar. Comision zero de interactionare cont personal cu contul lor !! –am facut deja asta deoarece am deschis 2 conturi, am transferat bani in contul degiro, apoi vazut ca am deschis gresit si transferat bani inapoi in contul meu:)  – cost zero.

-conversie valutara. Inca nu am folosit contul in lei dar vazui optiune de anumite schimburi valutare – pt asta e un comision -0,10%  (atentie, care nu e mic ! –poate pt cine vine cu 50-100 euro, dar la sume mai mari, de expemplu la o retragere poate fi o suma consistenta)

Ce mai am de studiat?
-optiuni de limit orders
-optiunea de stop losses
-buy via option

Etc.
Voi reveni cu articole detaliate pe fiecare actiune dupa ce citesc si inteleg suficient si folosesc.

 Concluzie: sunt multumita de broker, indeplineste tot ce mi-am dorit: taxe mici, usor de inteles si rapid de cumparat. Habar nu am cum o fi pentru cei care tranzactioneaza des si mult, deja vad ceva limitari, dar pt un inceput e fix ce am nevoie.

 Daca doriti sa deschideti un cont, de aici e un link afiliat si primiti un bonus de 20 euro, si primesc si eu ceva (multumesc). Doar va rog sa ganditi bine inainte si sa va asumati decizia financiar vorbind.

    20 euro cadou  DEGIRO

31 thoughts on “Degiro e mai simplu de folosit decat pare”

  1. Ma bucur sa gasesc pe cineva interesat de DeGiro. Am studiat si eu recent si pare sa fie cel mai ieftin. As fi vrut sa imi deschid cont la ei, dar, contactandu-i pe cei din .at, spuneau ca nu accepta cont bancar din Romania. Ce cont bancar ai folosit ?

    1. Din ce am vazut pe site la ei deocamdata au doar 2 3 conversii valutare: chf, eur, dolar.
      Eu am cont euro deschis la ING dar nu din romania.

      (edit: si nu sunt singura interesata, mai am in jur cateva femei din astea 😉 )

  2. Trebuie sa ma pun pe citit, sunt grea de cap rau de tot in domeniul asta. O sa te scot la un ceai si sa imi desenezi, ca asa inteleg eu cel mai bine 🙂

  3. eu am deschis cont ING la banca in afara tarii cu statutul expat, in prima vacanta, a fost necesar doar pasaportul romanesc si o taxa anuala de 30euro. Nu stiam unde ajung atunci :))))) , la inceput voiam doar cont fara comisioane sa platesc pe unde umblam 🙂 si sa il alimentez cu euro la schimbul valutar convenabil mie si nu ala prost al bancii btrl.

    1. Hm, adica daca merg in vacanta in afara pot sa trec si pe la o banca sa imi fac cont?! In orice tara sau cum? Si inca o intrebare: cum verifici soldul?Iti dau si acces la o modalitate de a vedea si face plati online? Sau are legatura cumva cu contul de la ING pe care il ai in tara?

      1. Fiecare tara si fiecare banca are regulile ei deci am google-it inainte sa vaz ce mi-ar conveni, si am dat un email la banca dorita sa inteb conditiile de deschidere cont expat + actele cerute + fixat programare la banca -in cazul meu alegerea a fost ING bruxelles. Intalnirea a fost pusa in sediul de la metrou Throne, a durat maxim 30min si avui la mine pasaport si buletin. Plicul cu cardul, pin ul temporar, si device de internet banking au venit in cateva zile, toata corespondenta asta am cerut sa ramana in sediul bancii (acum vine pe email, o descarc din internet banking). Asadar soldul si tranzactiile le fac cu ele, online. Pe de alta parte in Londra insa nu e posibil (am incercat :D, banca mi-a cerut o factura si un numar national, de rahat zic pt ca nimeni nu face contract fara sa platesti si asta vor online cu sepa payments) si ma cam oftic ca mergem periodic in Londra, imi place orasul de mor, tocmai venii de acolo, si pt tranzactii si scos cash pierd suficient de mult sa caut varianta cont englezesc.
        Costurile mele sunt 30euro pe an pt cont expat, tranzactiile sunt gratuite si internet banking gratuit.
        In romania eu am am cont btrl(la vremea aia ing in ro erau scumpi si renuntat la ei, am ramas fidea la btrl de peste 10 ani)
        Tranzactiile facute sunt asa:
        Din btrl transfer in ing ul strainez, via internet banking de la btrl( iban ul ing e pe cardul ing)
        Astept 3 zile sa se efectueze tranzactia.
        Din ing ul strainez transfer in contul degiro(iban e afisat pe site ul degiro), via internet banking de la ing.astept 3 zile sa se efecueze tranzactia
        Ma loghez pe degiro si abia dupa aia vad banii la sold, si apoi cumpar.

  4. Pot deschide cont degiro cu adresa din Romania dar cont Revolut?
    M-ar interesa daca ai putea sa imi trimiti lista stocurilor disponibile pentru Germania, intrucat neavand cont nu reusesc sa gasesc o astfel de lista nicaieri.

    1. nu am avut niciodata cont Revolut – am un card curent la ING in strainatate. Din ce am inteles, R este o banca online, cred ca au forum sau grup comunity/helpdesk online sa ridici intrebarea.
      Musai de mentionat ca acest cont folosit la deschiderea degiro sa ramana contul curent pt multi ani, plati si retragere numai in contul asta se poate.

      1. Stiu. Eu am 3 ani de cand fac asta. Am conturi pentru instrumente diferite la XTB, TDAmeritrade, AdmiralMarkets.
        Ma intereseaza oferta actiuni Germania a celor de la Degiro, dar nu am nicio posibilitate sa o aflu fara a-mi face cont. Daca m-ai putea ajuta cu o lista a tuturor actiunilor disponibile in oferta lor pe Europe sau cel putin Germania. Sunt multe alte actiuni disponibile la bursele din Germania dar nu gasesc un broker care sa le si aiba in oferta pentru a le cumpara si vinde.

  5. Cei care v-ati facut cont pe DEGIRO, aveti adresa legala in una din tarile acceptate ?

    Din cate am vazut, degeaba ai cont bancar in una din tarile acceptate ( Romania cum bine stim nu e ), la inregistrare iti cere si o adresa si nu ai cum sa pui adresa din Romania, ca si lista adreselor e limitata la tarile eligibile momentan.

    1
    1. Asa este, cand iti deschizi contul nu te lasa sa selectezi Romania ca tara de resedinta. Am sunat si am vorbit cu support-ul lor care mi-au confirmat ca, chiar daca ai cont bancar in Belgia (de ex.) nu poti sa iti deschizi cont la ei.

      1. asta o sa imi puna probleme la ‘pensie’, cand vreau sa ma retrag in romania (sau in alta parte si va trebui sa declar in declaratia fiscala…
        Dar pana atunci mai am de muncit 10 ani.

  6. Buna ziua, am trei luni de cand mi-am deschis contul la Degiro, iar acum am primit doua formulare (online forms) care trebuie sa le completez:
    – Source of Wealth declaration
    – Upload a proof of your residence
    La primul formular trebuie sa declar veniturile si averea cred, dovedite cu documente, iar la al doilea trebuiesa incarc doar o dovada a adresei (o factura de utilitati). Intrebarea mea este daca ati primit asa ceva, dumneavoastra sau altcineva care citeste asta ? Sunt foarte suspiciosi cu cetatenii romani, la banca (Bunq) au vrut sa imi inchida contul (fara succes) si doar dupa ce le-am facut reclamatie mi l-au redeschis cerandu-mi documente care sa imi dovedeasca veniturile.

        1. Salut, care mai e statusul cu Bunq si Degiro? Eu am facut ieri si sunt curios daca apar repercursiuni pe termen lung. Sunt rezident in Romania dar am BSN si candva am avut adresa in Olanda.

          Mersi

          1. Bunq nu stiu. Degiro intru o data la 6 luni, si oficial ne merge bine 🙂
            Nu am schimbat statusul de rezident, inca. Mai am ceva ani de munca pana sa ma mut in Tenerife 🙂

  7. Fyi, daca ai cont in Ro, fă-ți revolut și convertește in GBP, la GBP ai cont local de UK și după poți să mergi mai departe cu inregistrarea.. problema e cu brexit, GBP nu e prea stabil și va fi paritate cu euro cel mai probabil

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge