Cu ceva timp in urma am citit un articol pe times.com despre relatia femeilor si banii lor, si cum ne afecteaza viata.
Ca o femeie emancipata ce sunt, ridic atentia asupra faptului ca suntem strict raspunzatoare de sanatatea financiara proprie si de viitor.
Bazat pe un numar de intrebari ridicate femeilor, specialistii times.com au facut remarci dar si recomandari financiare pentru cateva categorii de varsta, iar eu vreau sa promovez asta deoarece femeile sunt mai “slab” platite decat barbatii dar traiesc mai mult.
Articolul e si mai interesant pentru ca prezinta o imagine obiectiva de cum evoluam in timpul varstei si ce prioritati avem, financiar vorbind.
Si mai important e faptul ca deja am implinit 40 ani deci trec la un nou segment de varsta si preocuparile mele difera.
Pentru femeile de 20-30 ani au remarcat ca prioritatile financiare ar fi:
– platit datoriile (faimoasele si grelele credite de studii americane, carduri de credit facute pt cumparaturi dezorganizate). 74% din femeile interogate aveau datorii iar o parte din ele datorii f. mari!!
– fond de urgenta e necesar. Aproape jumatate din femeile tinere si-au schimbat jobul si casa asa ca un fond de urgenta de 5-8 salarii e necesar
– marirea de salariu e un eveniment financiar des in viata tinerelor. Conform times.com 28% din tinere au raspuns ca primit marire de salariu
Ce e de facut? Specialistii times.com au recomandat tinerelor:
– studiat tehnici de negociere si cerut/cautat maririle pe care le meritam
– cautat de platit mai repede datoriile pt eliminat dobanzi si impovararea.
La 30-40 ani:
– achizitie de casa cu avans e importanta. Se pare ca aprox jumatate din femei au bifat locuinta ca prioritate.
– incep investitiile pt pensie, economii pt copii, eventual inceput un business (50% din femeile studiate au copii)
Sfatul specialistilor:
– studiu si voluntariat in timpul concediului de maternitate pt a nu pierde contactul cu meseria si cu piata.
– pt cine nu a luat concediu de maternitate recomanda luat ajutor la curatenie si gatit, pt canalizat energia pt lucruri importante
– minim 20% avans la achizitie casa. Cu cat mai mult cu atat ipoteca e mai usoara.
– studiat asigurarile si pensiile deductibile din taxe
La 40-50 ani au remarcat ca femeile au grija de:
-pensia devine DIN CE IN CE mai importanta, si 70% economisesc extra pt pensie, fata de doar ctavea procente cu 20 ani in urma (on going)
-daca s-au mutat copiii la casa lor, banii i-au redirectionat catre fondul de pensie(nu inca)
– o asigurare de sanatate/viata, varsta isi spune cuvantul (nu am)
– o atentie sporita pt cariera si pt tinut la zi informatiile (nu am)
Recomandarea specialistilor:
– profitat de faptul ca 40 ani e varsta de apogeu a venitului. (ups!!)
– cursuri si studii pentru a mentine competitiva pe piata si negocia salariul mai bine (prea putin am)
La 50-60 ani situatia e complet diferita:
– femeile de varsta asta in general au evitat sa discute despre finantele proprii (interesant!! , voi ati remarcat aceasta ezitare? -la mine in familie da!! )
-asigurarile private de sanatate sunt prioritate (todo)
-50% din americance la 65 ani au si pensii private, nu doar cele obligatorii (on going)
– 50% din americance au cel putin un imobil /locuinta(on going)
Recomandarea specialistilor times.com:
– scos hartie si calculat exact situatia financiara, si ce pensie ar putea obtine si mai ales de cand. Mai sunt atatia ani pana la pensionare, e nevoie de o clarificare.
Dupa 65 ani, au remarcat ca:
-femeile americance calatoresc mai mult (SUPER)
-au renuntat la hainele de birou (SUPER)
-dar unele inca lucreaza din motive financiare sau de drag (doar 2% mai au un bussiness)
-isi pun documentele in ordine (mosteniri, asigurari, etc).
Recomandarea specialistilor times.com:
-verificat cu un avocat de e nevoie de testament sau nu
-downsize la viata. Hainele de birou – adio. Eventual mutat in locuinta mia mica si nu in centru etc.
Eu citesc ocazional time.com dar multe articole de acolo mi-au dat de gandit. Eu am trecut prin toate etapele mentionate! si mi-ar fi placut sa citesc asa ceva acum 20 de ani!
Ia ziceti, voi va regasiti in schema americana?
Si cu asta anunt ca pregatesc un sir de interviuri cu femei inspirationale, pe tema finantelor proprii.
Ce interesant sa vezi cum se schimba interesele o data cu varsta. Mie nu mi-a placut niciodata sa am datorii, insa pana la terminarea facultatii (aveam bursa si un job part time in timpul acesta) la sfarsitul lunii eram mereu pe 0. Apoi am realizat ca e nevoie de mai mult de atat si am inclus si partea cu economisitul. Mai lucram la partea cu marirea de salariu, apoi restul vor veni si ele.
Denisa recently posted…Ce alimente poți include într-un meniu low-carb vegan (de post)
La mine nu se potriveste, am fost tot împotriva curentului si in general nu-mi place sa planific.
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
Eu ma incadrez in intervalul de varsta, mai putin partea cu pensia, spre care nu directionez fonduri suplimentare si nici nu planuiesc s-o fac pana nu achit ipoteca (7-10 ani). Momentan obiectivele financiare majore, locuinta, fondul de rezerva, au fost atinse, ma concentrez pe dezvoltare profesionala – inca un an jumatate pana ajung la C2, nivel de vorbitor nativ, la olandeza, 6 luni dupa ce termin asta incep o facultate tehnica aici in oras.
Nu ma ocup de pensie suplimentar pt ca varsta de pensionare e acum 68 ani, in 28 de ani cat mai am pana la mai creste, ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, voi avea cam 15 ani in good health de pensie. Nu vreau sa ma frustrez 30 de ani de tinerete pt aia 15. Merg pe schema obligatorie si dupa ce achit ipoteca directionez banii care inainte mergeau spre ipoteca intr-o investitie pt pensie (probabil un apartment – doua aici in oras, pt inchiriat, intre inchis ipoteca si pensie am timp sa achizitionez doua, din doua chirii traiesti super bine aici). Pe scurt, ca pe lung ti-am mai povestit in privat
Diana recently posted…criza
Pana acum am contribuit la pensie privata in limita deductibila pt ca alta idee mai buna nu am…. contabila si mie imi zice de achizitionat imobil si inchiriat, dar noua ni s-a acrit de caramizi 🙂
Nici eu nu sunt convinsa ca asta o sa fac, dar o sa ma hotarasc la momentul respectiv, cine stie cum o sa gandesc peste 10 ani, intre felul cum gandeam acum 10 si in prezent e o diferenta uriasa 🙂 asta e o grija pt mai tarziu. Una mai apropiata e cu studiile copilului, cand termin ipoteca intra el la facultate si trebuie sa pun ceva deoparte si din timp, ca la ce vrea el nu-i ajunge imprumutul de studii, si nu prea vad oameni care sa faca medicina si sa aiba si job…
Diana recently posted…criza
si sper ca articolul si comentariile sa fie citite de cat mai multe femei tinere. Si eu acum 10 ani terminam luna si cheltuiam tot salariul 😀
Pfuai, noi fix acum 10 ani am iesit din etapa cheltuitului de tot salariul. Tin minte ca atunci eram in fix boom profesional, adica ne cresteau salariile, schimbam repede jobul, nu ne gandeam ca poate fi altfel. Si am avut un fel de wake up call, cred ca ni se peste dublasera veniturile, si urma sa cununam de doua ori in aceeasi vara, plus vacanta, asa ca ne-am pus pe strans tot surplusul. Apucasem sa strangem destul cand unul dintre noi, ala cu salariul mai consistent, a ramas fara job. A fost un soc. Din fericire, si cu salarii compensatorii, a durat doar o luna tranzitia, am iesit pe plus, dar socul ala ca poti ramane fara job si daca n-aveam banii aia stransi pt nunti am fi fost complet descoperiti… De atunci fondul de rezerva e sfant. L-am decimat doar cand am emigrat si cand ne-am cumparat casa, in rest, nu ne atingem de el
Diana recently posted…criza
tu te-ai “trezit” inaintea mea!! eu abia acum 6 ani cand am vrut sa platesc creditul din romania ca ma stresa vbr-ul….
68??? E foarte mult!
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
Da. Era 67, anul asta au crescut la 68, ma astept sa nu iesim inainte de 70 anyway, sigur o mai cresc
Diana recently posted…criza
Aha,aici e min 62. Pe mine , chiar dacă aș vrea să rămîn, la 67 or sa ma dea afara din oficiu.
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
E bine la 62… Mie 68 pt cei ca mine, care muncesc cu mintea, si part-time pe deasupra, nu mi se pare mare lucru, dar pt cei care fac o munca fizica mi se pare intr-adevar f mult… Vecinii nostri la varsta asta sunt f verzi, dar nu sa munceasca joburile pe care le-au avut, de ex, n-ar rezista…
Diana recently posted…criza
Nu stiu care e șmecheria, dar pe aici vad multi care ies la 60. De aia 68 mi s-a parut enorm.
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
62 si mai la nord daca am 40 ani contribuiti la sistemul e taxe local. Tu ai? ca eu si de lucrez si de lucrez integral pana la 62 nu….asa ca ori fac ceva acum, ori muncesc si la 70 de ani 😀 ca doar am mai vazut pers. pe aici … ia zi, daca la voi merge cu un an contribuit si cerut pensie la 62 ani, atunci ma mut la voi si lucrez fix de la 61 la 62 ani 😀 😀
Dincolo de gluma: de aia imi doresc sa consolidez situatia financiara acum. Mai vedem noi cum o sa fiu peste 20 de ani.
Bineinteles ca n-am:)
Aseară mi-am făcut iar simulare si daca ies la 62 o sa am aproape 200 in mînă 🙁 Se tine cont doar de situația de acum a salariului si nu e luat in seama nimic din România.
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
Pai nu aveti pensie minima? In nl e vreo 700 acum
Poti sa iesi si fara 40 contribuiti aici, dar ti se reduce procentual
Diana recently posted…criza
Din romania am 10 ani contribuiti dar pe alocuri la minimum pe economie…. ce e avantajos e ca in romania se poate contribui din trecut, acoperi pe ultimii 5 ani, nu e mult dar ajuta la acoperit cazul cand sunt un minim de ani contribuiti (vezi daca poti si in Fr…un fel de “ratrapage pension”).
In rest, e bine ca Franta nu are un minim de ani contribuiti ceruti si ca pensioneaza pe oricine dar cu pensie procentuala. Belgia are o pensie minima garantata, 800 euro (si impozit progresiv, de la 15% in sus), dar e nevoie de varsta (vezi la Diana) si un numar de ani contribuiti (minim 10 inainte de pensionare de locuit in Belgia, si nu stiu cati ani contribuiti la sistemul local) . Cu asa cifre intelegi de ce in calculele mele nu iau in vedere pensia de stat si ca e nevoie sa economisesc acum pt pensie.
P.S. am fusharit un pic pagina de fb a unor pensionari. Au mentionat asa: s-au pensionat dupa 42 de ani contribuiti la pensia belgiana, au vandut casa si s-au mutat in centrul Frantei (ca e mai ieftin si taxarea pensiei mai convenabila).
Ha, eu de la pensia din ro mi-am luat deja adio. Peste un an n-o sa mai fiu cetatean roman, si peste 30, mi-e lehamite sa orice in aceste conditii :))
Noua o sa ne lipseasca 8 ani din 40 contribuiti aici, o sa vedem mai aproape daca merita sa-i platim separat, ca se poate, sau sa luam pensia redusa procentual cu nr anilor astia
Oricum, mie momentan mi se pare prea complicat sa ma gandesc acum. Planul sotului e complex si ne acopera si pe mine si pe copil in caz ca nu ajunge el la pensie si daca schimba firma /planul, oricum ia bani pe anii contribuiti. Si daca ajung numai cu o pensie minima, cu 700 eur ma mut in Asia si traiesc boiereste :)))
Diana recently posted…criza
Oi vedea ce o sa fie, pentru moment nu ma gandesc la pensie decit in treacăt. Mi-a trecut si mie pe lîngă urechi aia cu cumpăratul de trimestre, dar, cum am zis: fac planuri peste 10 ani.
Cetățean român o sa fiu, ca doar am dubla cetățenie. Si poate se poate converti aici vechimea românească. Nu o sa stim noi ce o sa fie peste cativa ani.
Prefer să-mi fac batrinetile prin Romania decit aici. Dar nu stiu ce o sa zic atunci.
Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..
Multe discutii legate de pensie 🙂 In interiorul UE, nu se pierde nimic din nicio tara atat timp cat ai lucrat minimum 1an (in unele tari si mai putin).
Sa presupunem ca in Belgia ai nevoie de 35 de ani de munca pt a avea pensie iar in Romania ai nevoie de 15 ani. Sa luam exemplul unei persoane care a lucrat 10 ani in Romania (sub cei 15 ani) si 25 in Belgia (sub cei 35 de ani). In acest caz ambele state sunt obligate sa calculeze pensia aplicand metodologia locala ca si cum cei 10+25=35 de ani ar fi fost lucrati in tara respectiva.
Vor rezulta 2 pensii: 1 dupa metodologia romaniei sa zicem 1000EUR iar alta dupa metodologia Belgiei, sa zicem 1200 EUR. In acest caz UE spune ca vei lua cea mai mare pensie. In cazul de fata cea dupa metodologia Belgiei. Astfel vei primi 1200 EUR platiti de Belgia. Intern, Belgia contacteaza Romania si isi ia partea de pensie ce corespunde anilor munciti inRomania.
Apoi intervine problema rezidentei deoarece pensiile sunt impozitate, destul de drastic in unele state (vezi Belgia). O fentare a sistemului de impozitare ar fi multiple cetatenii, sa poti locui intr-o tara mai saraca care impoziteaza mult mai putin daca asta doresti (Romania de exemplu), dar sa beneficiezi in acelasi timp de sistemul medical mult mai eficient dintr-o tara dezvoltata gratis (sau aproape gratis) in caz de ceva.
Tot acest mecanism presupune ca atunci cand vom iesi la pensie, UE va mai exista 🙂
De asemenea, trebuie tinut cont ca in prezent nu cred ca exista vreo tara din UE care sa nu aiba sistemul de pensie in faliment. Probabil ca in urmatorii 10 ani vom vedea pensii din ce in ce mai mici. Daca in schimb cineva iese la pensie in 25-30 de ani eu zic ca sistemul se va redresa/schimba indeajuns incat sa revenim la pensii bune.
Asta doar daca e suficient contribuit…..ca belgia cere 40 ani contribuiti la sistemul de pensie si ultimii 10 locuind in Belgia (nu poate oricine sa lucreze un an la belgia, de la 66 la 67 ani si apoi sa ceara pensie, care este pensie minima asigurata). La nivelul de puncte al pensiei mele din Romania dupa simulare ies la pensia minimuma asigurata (am aproape 10 ani munciti si nu sunt sigura ca angajatorii aia au fost ok ca am prins gauri, plus romania cere minim 15 ani conribuiti pt a avea drept de a cerere pensie si daca ignor asta tot pensie minima ar zice cei din romania) asadar la ambele tari sunt cu pensie minim garantata: 100euro versus 800 euro, cea belgiana e cu impozit de 15%.
Doar ca din cauze de faliment conditiile se inaspresc pe zi ce trece, si cel mai grav e ca acel faliment de care zici e nu doar al celor de stat cat si a celor private, doar deductibilitatea din impozit le face atractive.
( P.S. de anul asta nu mai contribui la pensia privata deductibila)
Daca ai lucrat de exemplu in Romania 10 ani si in Belgia 10 ani, atunci vei fi in situatia in care Romania iti va calcula pensia ca si cum ai lucrat 20 de ani in Romania. Belgia nu iti va calcula nimic la pensie caci 20 < 30 cat e necesar pentru pensia minima garantata din ce tin minte (de verificat). Insa lucrurile nu se opresc aici.
Sa zicem ca Romania calculeaza o pensie de 200 EUR. Daca esti residenta in Belgia (intr-adevar min 10 ani), atunci intervine GRAPA. Si vei avrea dreptul din partea Belgiei la suma GRAPA (aprox 700 EUR) minus 200 EUR.
De asemenea, in multe state din UE poti valorifica perioada studiilor universitare si intr-un fel sau altul le poti include in pensie. E si cazul Belgiei din ce stiu, unde iti poti 'cumpara' pensie pt acea perioada. In Romania e mai simplu. Pur si simplu se adauga automat.
Grapa a mai adaugat o noua conditie, de 12-18 luni: minim 10 ani locuiti in Bruxelles inainte de cerere. Si apoi ca e musai de locuit pe aici, si apoi inca una, o sa intreb pe o persoana ce stiu ca a cerut Grapa anul trecut. De aceea nu o bag in seama: adauga conditie dupa conditie dupa bunul plac. A, si Dupa Grapa sunt taxele.
Nu stiam ca belgia are si cazul de pensionare cu minim 30 ani, eu am gasit conditia de minim 40 ani contributie la pensia de stat, conditie ce nu o indeplinesc (nici cu 30 nici cu 40) si nici nu vreau sa o indeplinesc asa ca acum imi construiesc extra venituri (iti dau un email si iti povestesc in privat si cer parerea din experienta).
Ca si tine, raman de parere ca sistemul de pensionare romanesc este destul de prietenos: si ca varsta si ca numar de ani, asa ca pastram cetatenia fix pt asta. Si partea de cumparat ani din urma ani de pensie numai in romania gasii, 3 mii lei pe an nu e asa mult, pt cei care au lucrat la negru zic. In belgia nu am cautat – stii ceva cum? ca sotul are o gaura.
(sa nu uiti ca sunt mai batrana ca tine, studiez nu doar extraveniturile ci si cat e nevoie sa contribui la sistemul de pensie de stat pt a fi confortabil cu legile de azi, sa nu ma trezesc ca la 65 ani mai am nevoie de x ani de contributie, ca nu mai am mult pana la 65 de ani).
La ce pensie privata deductibila ai renuntat si de ce ?
Marius recently posted…Nunta de bumbac – 10 idei de cadouri
la cea privata deductibila din taxe, pilonul 3. Randamentul e mic si dat de deductibilitatea din taxe (1-2 %), mai bine ies cu o achizitie de etf-uri pe degiro asa ca am redirectionat banii acolo.
Eu am decis sa mai maresc pe viitor contributia. Pe principiul nu tine toate oualele in acelasi cos, as vrea in 2-3 ani sa am 5% in pilonul 3. Momentan contribuie si firma deci este mai usor
Marius recently posted…Colecția “Prietena mea Conni” – povești pentru copii care îți explică lumea
Decizie buna – daca puteti contribui usor acum, faceti-o.
Cum ai decis acest 5%? eu ma gandeam la 10% dar doar din confort psihologic – noi am depasit 5% dar de curand, datorita contributiei firmei evident ( estimarea mea primara este de a avea 400 mii euro, 3/4 in imobile, restul majoritar in actiuni + dividende).
Foarte bun articolul! Greu cu economiile astea. Cand m-am mutat in Belgia cu fetita, acum doi ani, am dat putinul pus de o parte pe mobila, pentru ca am inchiriat cu partenerul ditamai apartamentul fain, de altfel, dar complet gol. Ulterior, am inceput sa punem cate putin lunar deoparte, momentan vine bebe doi, deci iar economiile au luat o noua lovitura. 😛 Asta ca sa nu mai mentionez ca jobul meu se dizolva, deci va trebui sa imi gasesc altul rapid. Din ce am inteles, in Belgia, daca esti concediat, primesti un pachet compensatoriu raportat la numarul de ani lucrat aici (X ani = X luni salariu), in cazul meu, pt doi ani, voi primi bani pentru doua luni, deci nu mare lucru. Pe termen lung, ar fi de investit intr-o casa, crescut copiii si abia apoi revazut si depozitul pentru pensie. Greu.
Te-ai uitat la pensia privata deductibila? Pana la un alt nivel de investitie, asta e o solutie, pt ca 240 euro se pot rambursa din impozit. La fel, de negociat cu angajatorul (asta sau urmatorul) sa iti faca o pensie complementara (ca angajator o deduce complet ca cheltuiala profesionala). Aceste 2 nu te vor imbogati dar daca nu ai nimic altceva economisit, acestea 2 in ziua pensiei pot aduce o suma frumoasa (mama colegului de birou s-a pensionat dupa 40 de ani de munca, asistenta medical in spital, si a extras toata pensia complementare = suma de o suta si ceva de mii- si-a permis cu asta sa isi cumpere casa in Maroc).
In rest, despre dificultatea mutarii ….am si uitat dar nu a fost usor…..mobila si garantia inchirierii belgiene au fost dintr-o descoperire de card in romania 🙁 – pe care am platit-o dintr-un singur salariu.
P.S. la concediere pe langa pachet compensatoriu ai drept la somaj, care nu e neglijent, cand mi-am facut simulare aveam drept la aprox 1500 euro, adica doar cu cateva sute mai putin sub salariu.
Nevoile noastre difera in functie de varsta, dar si de educatie si mediul in caare traim si alti factori. Sincer, sunt inca multe persoane care traiesc cu grija zilei de maine. Nu-mi place sa recunosc, dar eu sunt una dintre ele. Am inceput sa economisesc putin cu ajutorul Iuliei de la economisim, dar nici vorba de pensii private sau alte chestii de genul.
tu esti freelancer? e de intrebat o contabila dar si in romania de 8 ani exista pensie privata deductibila din impozitul platit, dar nu stiu daca la freelanceri, la salariati este sigur.
In rest, din experienta proprie zic ca e greu de trait cu grija zilei de maine. Efortul economisirii a fost fix de a ma scoate din asta, asa ca din nou spun ca nu e usor in a schimba ceva. Voluntar am ales initial de a nu avea tv, un mobil in casa, haine mana a 2a si zero cosmetice si meniul histaminei de 300lei pe luna si daca initial am decis asta pana am acoperit datoriile, dar apoi mi-am dat seama ca pot continua ritmul si tot cu zero cosmetice si gradina si cos etc. si uite ca am suficient economii sa stabilizez un viitor. Si mai greu a fost cand m-am mutat in bucuresti si aveam salariu minim pe economie si chirie de platit – mereu imi zic ca daca m-am descurcat atunci, ma voi descurca oriunde si oricand.
eu am pana-n 30 de ani, dar deja platim la casa noastra de mai bine de un an! am dat avans 25 %, pentru ca ratele sa fie mai mici. prioritatile mele lunare sunt ratele, facturile, banii de mancare, urgentele/economiile si banii pentru distractie – haine, iesit in oras. incercam sa le impacam pe toate!
bravo! ma bucur ca aveti un echilibru! Casa e importanta, luna trece si rata se duce, dar intr-o zi se va termina. Chiria nu se termina niciodata.