Fond de urgenta construit cand bugetul este deja la limita – o intrebare ce am primit-o: cum sa fac un fond de urgentza cand deja bugetul luna de luna e la limita? Americanii spun ca asta e mod de viata from paycheck to paycheck. Adica de la salariu la altul.
Mie mi se pare foarte stresant sa ma trezesc la sf de fiecare luna ca termin banii, am trait asa! asa ca prima masura e de analizat bugetul si taiat niste cheltuieli recurente pentru a nu mai ajunge la sfarsit de luna fara nimic: renuntat la tigari, luat cafea de acasa, taiat cablu si tv, schimbat abonament la telefon si trecut la cartela sau la un abonament minim (am de 4 euro pe luna cu tva la orange deci se poate putin) etc.
Acesti pasi aduc o mica suma luna de luna, un spatiu de jonglat cu cifrele, asa ca o singura schimbare nu e suficienta pt a construi un fond de urgenta rapid. De aceea zic ca e musai de facut eforturi extra, eforturi ce aduc bani extra si directionat toti banii catre fondul de urgenta si neumblat acolo decat daca e urgenta.
Si o sa adun cateva idei pt construit un fond de urgenta rapid:
Prima idee care imi vine este de optat pt cateva saptamani/luni la un extra venit si incasarile sa fie doar pt fondul de urgenta. Despre astea am scris aici si vazut multe idei si de la voi.
A 2a este de vandut ce nu mai folositi. Aparate electronice in casa nefolosite pot fi vandute. Chiar si stricate poate gasiti vreun service/centru de reparatii. Hainele prea mici/prea mari. Cartile care nu va mai plac.
A 3 a idee care la mine functioneaza foarte bine e de organizat meniul si pachetul la serviciu, o cheltuiala recurenta zi de zi. In loc de cumparat un sandwich amarat imi iau casoleta de acasa: e mult mai ieftin. Am linte/naut/fasole fiarta si portionata in congelator, si in dimineatza inainte de plecat adaug branza/ou fiert, salata verde (colectez de pe balcon din plin acum) , 1-2 castraveti, niste marar etc. nimic scump. Astfel ies cu 2-3 lei pachetul, nimic suficient de sanatos nu poate fi cumparat cu banii astia dar x 3-4 ori.
A 4a idee este de optat, temporar, pt o reducere drastica. De ex. o iarna scazut temp. la 17-18 gr in casa. Asta iarna am fost plecati de Craciun 8 zile, si la intoarcere aveam 15 gr in aprt nelocuit, asadar mentinerea temp. la 17-18 gr in casa nu implica costuri mari. Renuntzat pt juma de an la abonamentul sala e iar o solutie – e vara, se poate merge in parcuri si pe jos pt exercitii. Nu e o solutie pt restul vietii!! e una temporara, sunt sigura ca veti gasi si alte zone unde poti reduce temporar anumite cheltuieli si banii de redirectionat fix pt fondul de urgenta: renuntat la tanti la curatenie 3 luni si facut curat cot la cot cu sotul inseamna 100 lei x 4 sapt x 3 luni => 1200 lei. Renuntat la masina pe timp de iarna inseamna economisit la benzina lunar, inseamna necumparat cauciucuri de iarna – si deja sunt peste 1000 lei economisiti. Folositi taxi? ei bine cu efort de organizat mai bine timpul si in cateva luni fara taxi/uber se poate completa fondul de urgenta.
A 5a idee este de folosit ce avem pana cedeaza. A aparut un nou model de telefon? nu merita, cel existent este suficient de ieftin. Mi s-a stricat aspiratorul – nu am fugit sa iau unul nou, ma descurc cu matura si mop-ul. Geaca e cam obosita? cat imi tine de frig o mai port, mai sunt doar 3-4 saptamani de frig. Ploverul e scamosat? cu un forfecutz ii tai ghemotoacele si ii mai dau o sansa.
A 6a idee care imi place si de care v-am tot zis este: reuse &repair. Si la mancare (zama de ciorba neapreciata de colocatari a devenit acum o sapt. un pilaf magnific cu ajutorul a 2 cani de orez si niste ciuperci), dar mai ales la haine (foarfecul si masina de cusut imi sunt prietenele mele).
Si nu in ultimul rand de transformat un hobby in profit. Banii din cusut ii pun deoparte (cumpar etf-uri) dar mi se pare o sursa minunata de aprovizionat fondul de urgenta. Din gradinarit iar vad roade, putine dar se vad. Sunteti buni la nutritie? – oare daca consiliere pt prieteni, contra mici sume. Sunteti buni la zugravit sau la reparat? vai, cat de greu e de gasit un zugrav serios in Bucuresti…
O data fondul de urgenta acoperit, nu mai e nicio limita: am invatat ca se poate, am invatat sa am incredere in mine si in buget si stil de viata, urmeaza alti si alti pasi: sky is the limit.
Foarte bune idei, multe expuse de tine aici le-am pus si eu in practica !
Si eu am pus in practica majoritatea la urgenta! De fapt, orice nu inseamna nevoie imediata poate fi amanat pana la atingerea unui scop
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
cand e nevoie, atunci e nevoie :).
Eu as avea nevoie de fond acum, ca ne mutam…dar am preferat sa vorbim cu fiul sa ne imprumute el pana echilibram bugetul. In caz ca avem nevoie, pentru ca incercam sa nu.
Altfel apropo de economisit. Zilele astea vorbeam cu un cuplu care se apropie de 70, dar tineri la minte si f activi. Spuneau ca ei cand si-au luat casa s-au indatorat mai mult decat limita. Asa ca au avut de ales: fara vacante sau vacante cu cortul. Au luat tot echipamentul la mina a doua si plecau cu saptaminile cu cele 3 fete. Cand au avut mai multi bani, și-au luat o rulota. Acum pleaca ei doi cu rulota peste tot si de multe ori se hotarasc de la o zi la alta si nici macar nu stiu unde pleaca: descopera asa locuri frumoase, stau doar la campinguri mici si sunt fericiti . Acum ca au plătit casa se gandeau sa ia un camping car, dar au ajuns la concluzia ca mai bine cu vechea rulota.
Si tot ei renoveaza casa pe exterior acum. Au chemat meserias: deviz 9 mii de euro. Asa ca au luat materiale de 2 mii, studiaza pe youtube si fac totul singuri.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Sa fie intr-un ceas cu noroc si sa fiti sanatosi si fericiti in noua casuta; noi am lichidat fondul cand ne-am mutat, iar anul asta e dedicat refacerii lui….
Devizele sunt scumpe rau, noi ne-am pus singuri parchetul in mansarda, am dat cu vinarom, ne-am facut gradinile si tot singuri (bine, recunosc, Jumatatea:) ) o sa ne facem terasa si dressingul.
Pt dressing un astuce care poate inspira si pe altii a fost sa mergem intr-un mag specializat si acolo ne-au facut gratuit proiectul cap coada, cu dimensiuni exacte ale rafturilor, usilor etc. Pretul cerut era astronomic, insa cu proiectul in brate vom cumpara noi panourile (si debita gratuit cf masurilor in mag cu pricina) si cu ajutorul unui prieten bricoleur de fire il vom instala singurei? Cat vom economisi? Pai cam 4000 de euro :)))
Mersi, Iulia! Noi nu o sa avem (aparent) nimic de facut acum rapid, vechii proprietari au luat casa acum 3 ani si au tot îmbunătățit-o. Sunt din aia care schimba tot timpul casa si masina 🙂
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Sper din suflet sa ajungem si noi genul acela de batrani! Desi cuvantul batrani aici nu se potriveste. Admir genul acesta de oameni si imi doresc sa le putem urma exemplul.
fiordaliso recently posted…Pestera Ursilor
si o sa fim. Pt ca vrem. Am inteles de ceva ani ca fiecare lucru se intampla pentru ca asa vreau.
o femeie recently posted…Fond de urgenta strans cand bugetul este deja la limita
🙂 Zic ca tine.
Dar tocmai am auzit vesti foarte proaste despre o persoana care era vesela si plina de viata. Si banuiesc ca si ea avea incredere ca o sa fie o batranica fericita 🙁
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
cred ca tehnologia e cea pe care cheltuim cei mai multi bani in mod inutil. Eu am acelasi telefon de 4 ani si nu am de gand sa imi cumpar altul prea curand (decat daca o sa crape asta). Daca stam sa o luam cu ce apare nou, o sa vrem telefon schimbat la 3 luni.
Avui unul 6 ani. Schimbat bateria o data si atat.
Ma enerveaza ca nu pot comenta de la serv, poti sa umbli la setari sa vezi ce si cum?
Booon….am aplicat tot ce ai mentionat tu mai sus cand a fost cazul, dar daca ar fi sa aleg doar o singura sugestie ar fi renuntarea la ch. Inutile… un ex. Mama platea un abonam la un tv la care nu se uita, asa ca i-am zis sa renunte; mi-a raspuns ca eh e DOAR 35 pe luna si ca il tine; chit ca face ce vrea cu banii ei m-am infuriat ca 35 de lei nu sunt de colea si i-am zis ca intr-un an isi poate plati o caruta de lemne; deobicei riposteaza imediat, insa afost printre putinele dati cand a tacut realizand ca arunca banii pe fereastra; a renunat la abonament intr-un tarziu….ce vreau sa zic cu asta este ca pt unele persoane vizualizarea unei sume mai mari stransa intr-un an prin renuntarea la o ch mica insa inutila poate fi factorul motivator;
Si inca ceva-consider ca indiferent de venit daca se diminueaza rezonabil cu 2-3%, practic nu se influenteaza standardul de viata
nu e vorba de setarile mele ci setarile serviciului. Si eu am probleme la birou cu asta 😀
Altfel, buna sinteza ta, si eu am remarcat ca o diminuare de 2-3% nici nu se simte la standardul de viata daca e facut inteligent. Da, si eu am taiat abonamentul la tv cu aceeasi idee: pe luna nu e simte dar 400 pe an se simt cand nu ii am!
Mie mi se pare greu cu concediile, bine ca nu avem asa multe zile libere ca francezii altfel falimentam :))
Marius recently posted…Egipt – o experiență unică (pentru că nu cred că voi mai merge vreodată) (I)
de ceva ani de cand ne dorim cat mai multe vacante lungi si faine, ne-am descoperit solutii low cost pt vacante. Relaxarea vine si cu bani putini, si ne iese.
Poate vei scrie curand si un articol pe tema asta 🙂
Marius recently posted…Nunta de cupru/lână – 10 idei de cadouri
Ce mă fac când aplic toate soluțiile enumerate mai sus și abia reușesc să asigur bugetul lunar necesar?
As vrea sa fie o solutie minunata si rapidade aplicat in conditiile tale, dar nu stiu. Cel mai usor de zis e de schimbat job si de schimbat localitate: eu am plecat din Iasi in Bucuresti cu speranta de job. Si la bucuresti, la inceput, (vorbesc din experienta mea de acum 18 ani):cand aveam doar salariul minim pe economie am stat in gazda pt a avea cheltuieli mici cu chiria si intretinerea. Am impartit camera cu inca cineva. Nu mobil, nu tv, nu cosmetice etc.
Altfel, in cazul tau, ti-as zice sa scrii cheltuielile toate pe hartie si sa faci schimbari dramatice in cele mai mari facturi. E de studiat si ales, de obicei cheltuielile mari si regulate vin de la spatiul locativ si intretinerea asociata.Locuinta mai mica si impartita cu cineva inseamna nu doar chirie mai mica ci si incalzire/electricitate mai mica.
De ex. colegul meu de la biroul din spate si care are salariul mic, sub salariul mediu pe economie, a inchiriat un aprt. cu inca cineva, aproape de birou, asa ca are costuri zero de transport si merge pe jos 20min. Iese cu 10-20% mai eftin decat sa fi stat intr-o garsoniera (cum sta colegul din dreapta cu acelasi salariu). Amandoi ar putea manca mai de calitate, dar na, sunt barbati – isi gatesc destul de mult si au pachet dar pt mine nu e ok sa faca paste de cateva ori pe sapt.:D . Niciunul nu are tv. Amandoi tel mobil pe cartela.
Mulțumesc pentru răspuns și pentru toate experiențele de viață pe care le împărtășești aici! Pentru mine cred că este momentul să mă canalizez către mărirea veniturilor, păstrând cheltuielile la nivelul actual.
si aici sunt solutii:
– negociezi salariul mai mare. Mai intai estimeaza-ti cat ti-ar trebui in plus sa iti aduca satisfactie ( 10% ? 20% ? ) si vezi daca poti cere asta la firma unde esti
– inveti/certificare si aplici pt alt job, la tine sau la altii
-deschizi extra activitate.
Fiecare are avantaje/dezavantaje.
o femeie recently posted…Fond de urgenta strans cand bugetul este deja la limita
Am o colega care pt economii a inceput sa isi puna odata pe sptamana pachet. In general paste cu ceva carne pe langa(ca de la cantina tot asta isi comanda). Dar saraca isi pune niste portii enorme si cu totii ne amuzam cum se chinuie sa le termine 🙂 Plus ca sra rau ch glicemia, doctorul i-a zis sa fie atenta, dar sa nu se priveze. Ea aplica doar partea a doua: nu se priveaza 🙂 Radem noi de ea la serviciu, dar e trist.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Eleno, ce face colega ta nici nu cred ca isi da seama. Am si eu colegii mei, culmea, toti cei cu probleme de sanatate grave (diabet si hipertensiuni) au comportamente asemanatoare mentionate de tine: portii prea mari si proportii gresite si nu isi dau seama. Na, tu ai fost ferita de astea in ultimii ani, dar eu vazui toata viatza fie la job fie acasa si as putea scrie multe. Acum ma lasa rece astea, dar zic ca e nevoie de efort si disciplina sa recunoastem sa ne descoperim echilibrul. Si e greu, pt ca noi nu avem un exemplu sanatos de acasa, tre sa recunoastem problemele, sa le identificam pana la maduva oaselor, sa acceptam ca ni le provocam singuri si ca asta am facut gresit poate toata viata, si sa evoluam incet sau repede. Din exterior am incetat de mult timp sa mai rad, pt ca e de plans, cum bine ai zis.
P.S. colegul de birou obez, ala cu nume sonor, l-a pus nevasta sa faca o extra asigurare de viata. Daca moare/se imbolnaveste, sa nu ramana nevasta in rahat cu cele cateva credite si 2 copii. El glumeste ca vrea nevasta sa il otraveasca, dar tristetea e ca el se otraveste singur cu faina si zahar zilnic. Ce pot sa zic, e mare nefericire in suflet la cei ca ei.
Tine de educatie. Colega cea mai tanara isi gateste si pune mancare cu ea, e econoama si se gospodărește f bine.
Altfel, sa stii ca ai dreptate, vin in contact cu tot felul de oameni si mi se pare totul fascinant, e ca un fel de spectacol la care asist. Inca nu-s blazată. Chiar acum spectacolul e in toi si ma tot mir de adevarata natura a oamenilor. N-are legatura cu alimentatia, doar ma gandesc ca uneori ar trebui să-mi dau jos ochelarii roz 🙂
Elena recently posted…Din revista de consumatori: despre turism si ecologie
Ca sa scapi de scamele de pe haine poti folosi o lama de ras 🙂
Referitor la subiect, cred ca ti-am mai spus ca tu m-au inspirat sa incep sa economisesc. Am inceput sa constientizez ca fiecare leu conteaza. Am avut si eu perioade in care rămâneam cu 1 leu cu o saptamana inainte de salariu si fix atunci interveneau urgențe. Nu e ok nici sa exagerăm cu economiile si sa nu ne mai bucurăm de nimic, dar e atat de bine si linistitor cand stii ca ai ceva la ciorap.
A venit bine articolul ăsta fix acum. Am avut economii o perioadă bună de timp, însă le-am lăsat aproape pe toate într-un cabinet stomatologic. Nu mă plâng, sunt recunoscătoare că i-am strâns și mi-am rezolvat problemele, însă acum mă simt așa descoperită, nu sunt obișnuită cu senzația și tot pun pe foaie lucruri ca să remediez problema, să refac fondul.
Asta cu pachetul la serviciu mă termină. Nu reușesc mereu să-mi iau de acasă și avem un loc așa de scump lângă birou, încât numai din principiu și tot mă enervează că trebuie să dau atâția bani pe o mâncare care nu e nici prea bună. Însă apoi îmi zic în cap: ”Ioana, 20 de lei x 5 zile x 4 săptămâni înseamnă 400 de lei, vino-ți în fire!” Și mă ajută, altfel te motivezi când vizualizezi suma întreagă, mai ales că am descoperit plăcerea călătoritului și de 400 de lei poți găsi bilete de avion lejer în Europa 😀
Pt aceste situatii ne pregatim fondurile de rezerva. Imi pare rau de problema stomatologica, dar te inteleg pt ca pe mine poate sa ma loveasca o supriza nedorita(am implant si portelanuri), asa ca am deoparte o suma suficient sa imi acopere un incident.
Altfel, cu mancarea, la mine a devenit rutina. Nu stiu daca te ajuta, dar imi scriu meniu pe sapt. inclusiv pt pachete (eu fac si copilei la after school, si sotului, deci musai sa planuiesc bine si diversificat si nutritional si gatit sanatos si cu minim de efort nu doar ieftin ). Altfel sapt. asta am mancat in fiecare zi acelasi lucru la pranz pt ca niciunul din casa nu a apreciat lassagna vegetariana a la Jamie Oliver facuta duminica trecuta si nici eu nu am apreciat ideea de a arunca 6 portii: una in burta, 5 in casolete, 2 congelate si le-am scos direct joi/vineri dim. Din pacate motivatia la mine e pur de sanatate: sunt alergica si nu risc sa cumpar chestii chimicoase.
Da, cred că o planificare în avans e soluția. Altfel din comoditate sau lipsă de timp sau ingrediente, iar rămân descoperită.
La tine e mai complicat, cu alergiile chiar nu-ți permiți să-ți asumi riscuri aiurea. Și uite așa îmi dau seama, din nou, că e o chestie de voință și e vorba despre a-ți face timp. Când lucrurile sunt importante, îți faci timp pentru ele, la fel și bani. Prioritățile.
Miss I. recently posted…Cinci zile la Paris: un rezumat lung și niște poze
Eu nu am de ales. Altfel, mi se pare usor ca seara cand fac paste/linte/ gratar, sa fac dublu si sa pun 3 farfurii si 3 caserole . Efortul nu e mai mult. Caserolele raman in frigider pana a 2a zi dim.si uite cum poti acoperi 3 zile pe saptamana si celelalte 2 ramai cu vechiul obicei.
La 9 jumate seara am ajuns acasa de la drum lung. Am pus linte verde la fiert, dimineata pun rosii, ceva rucola si ce verdeata am in frigider, rosii, vinegreta si gata salata.
E bine sa ai ( chiar si doar in cap) o lista de mincaruri rapide de facut pt serviciu. Salatele sunt cele mai bune dupa parerea mea. Sunt si mai sănătoase, pui in ele ce ai in casa, plus ca nu mai stau la coada la cuptorul de mucrounde sa le incalzesc.
La noi cantina e f ieftina, dar n-as manca de acolo, ca e f proasta (colegii se plang). In plus trebuie facuta comanda cu o zi inainte, deci nici sa vreau n-as putea manca daca nu am prevăzut din timp.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Cum îți pot scrie in privat? Am o întrebare. Mulțumesc
Iti dau un email eu.
O idee adaug si eu. In numele celor care au avut de-a face cu bolnavi de diabet, te rog sa fii mai blanda in comentariile la adresa lor. Multumesc!
Vorbesc si din experienta, in articole mele nu este nu doar informatii din carti ci si durerea mea acumulata in ultimii 35 de ani. Crezi ca doar de diabetic e greu? Vai ce greu mi-a fost sa ingrijesc diabetic operat si obez….realmente inca am cosmaruri cum o ridicam post operatie impreuna cu ingrijitoarea. Niciun copil nu tre sa treaca prin asta doar pt ca adultii din viata si-au batut joc de ei, e alegerea lor dar povara pica si pe mine. Sunt inconjurata de diabetici – toti au consum mare de carbs si la fiecare masa, am trait multi au cu replici: “ce iti pasa, esti slaba”, “da ia cu paine”, “aaa, tinerele din ziua de azi tin diete” , toti au remarcat si examinat ce am in farfurie cu ochi critic, sau ca mi-am pus numai juma de farfurie. M-am nascut in familie de diabetici, sef, colegi de birou, prieteni, vecini, cred ca si am o rabdare mai mare cu ei dar toti, absolut toti daca ar fi avut disciplina alimentara de dinainte….. Ma uit in jur si o singura persoana vad ca avut curaj sa isi schimbe complet viata. O ultima discutie cu matusa m-a lasat in lacrimi: era suparata pe doctor ca i-a dat regim strict, si nu o mai lasa sa manance paine, nu si-a pus problema ca ea mananca f. mult, apoi a inceput sa tina disciplina alimentara si a fost mult maibine, dar prea tarziu…. Nu, nu am putut zice nimic fata in fata la niciuna din rude, suferinta e prea mare si stiu ca nu pot sa le vindec eu de nefericirea ce o compenseaza cu mancare.
Diabetul, obezitatea, alcool, fumat astea sunt o alegere si o consecinta a modului de viata dar diabetul e reversibil: https://www.youtube.com/watch?v=2pjkC71exKU .
Eu am plecat la mii de km. Verisoara mea inca trage in loc sa isi traiasca viata, alearga intre joburi (2), casa ei, casa parintelui, spital, pachete, spalat, spagi, ca sa ingrijeasca un diabetic caruia i se taie deget dupa deget la picior. Mi-e frica sa zic, dar in ritmul asta ea nu are cand sa cunoasca vreun barbat, d’apoi sa casatoreasca si copii… probabil o sa se consoleze, ca si parintii ei, in mancare si va fi ea diabeticul de care cine va avea grija?
Sau de vecina mea din copilarie: i-a ramas tatal fara picior – cangrena, des intalnita la diabetici. Nasol ca si mama nu a mai rezistat acasa si plecat prin Spania. Cauza aici nu e obezitatea ci alcoolul. Ghici ce? Prietena a ramas cu ipoteca, copii ei, fratele mic la facultate, tatal prin spitale.
Te rog, fii tu blanda cu ele.
Ma indoiesc ca diabetul e reversibil…
Sunt la o conferinta acum, tocmai a vorbit decanul univ din Maastricht despre nutritie medicala. A zis ceva si de diabet. A zis chestii f interesante, ca se poate face nutritie personalizata pe boli, dar ca pana nu e mapata informatia genetica are un rol limitat. Si ca exista deja posibilitatea, o fac pt medicamente, ca oamenii raspund diferit la tratamente in functie de stilul de viata (cu alimentatia zonei in care traiesc) si de bagajul genetic. Dadea un exemplu ca aport crescut de antioxidanti nu are efect pe populatia cu dieta mediteraneeana, pe americani, da. Deci nu e numai mancarea si stilul de viata, ci si genetica. F misto prezentarea
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Necesitatea unui tratament este reversibila. Sunt oameni cu diabet de tip 2, sau formerly known as tip 2, obezi, care slabesc mult si astfel se reduce insulino rezistenta ts gras, se amelioreaza utilizarea insulinei la nivel muscular etc si nu mai e nevoie deloc de medicamente.
Am dat email la o pers. in situatia asta si intrebat direct cum doctorul a decis ca nu mai e diabet: analize. Adica nu doar ca nu mai a avut nevoie de medicamente, ci analizele care au diagnosticat-o cu probleme dupa cateva luni de regim strict si slabit i-au iesit ca la un om sanatos.
Tristetea este ca o data vazuta bine, a revenit la vechiurile obiceiuri.
Ba si eu am citit ca diabetul e revesibil inainte de a incepe tratamentul cu insulina, ca aia face sacse leneveasca pancreasul. Un fost profesor de-al meu de la facultate a brevetat ceva medicament si cica a vindecat lume cu el. Dar nu-i un medicament “magic” cum ar vrea lumea, ci merge mana in mana cu o alimentatie si o igiena de viata sanatoase.
Tocmai am auzit la radio ca 4 cancere din 10 ar putea fi evitate si ca obezii sunt preduspusi si la cancere. Si azi am citit ca obezitatea e des asociata cu tabagismul, pentru ca in find sunt persoane cu un comportament adictiv: fumat si mancat. Asta inseamna si ca e tare greu sa lupti cu adictiile, deci cu tine insuti. Pana la urma multe vin de la cap…
Apoi azi se fac studii care demonstreaza totul si contrariul lui. Si asta cu antioxidanti, banuiesc ca are ceva legatura si cu faptul ca cei cu regim mediteranean deja maninca antioxidanti, deci diferenta e minima, pe cand ieiun smerican hranit cu mcdo & comp, schimbarea lui e mare…
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Da, pai asta cauzat de obezitate o fi ca diabetul gestational, care dispare odata ce dispare cauza, dar pt diabet boala eu stiu ca nu exista leac inca…
Au zis chestii f faine la conferinta asta, ideea era ca nu exista inca alimentatie care sa trateze boli, pt ca nutrtitia medicala tb sa coroboreze harta genetica, stilul de viata si grupa de populatie din care face parte un om. Si ca exista deja modalitatile, dar trebuie puse in practica. Asta era si explicatia cu antioxidantii, dieta diferita 🙂 ca si la medicamente, nutrientii pot avea sau nu effect sau efecte diferite in functie de ce bagaj genetic, ce alimentatie, ce stil de viata are un om
Ce-am mai aflat misto intre timp, desi partial stiam asta, e ca gustul se invata, si obiceiul de a manca sanatos invatat din copilarie ramane. Au facut niste studii tare interesante, in nl au introdus legume noi la toddleri de cresa si intr-un an mancau deja mai mult cantitativ, pe alt grup de copii de 8-10 ani dupa un an au avut nevoie de reinforcement, ca isi pierdusera obiceiul
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Pana aici eram convinsa ca food disorders duc la obezitate si diabet si asta influentata de americani ce au remarcat ca anumite paterrnuri la o minoritate au incidenta mai mare datorita stilului de a manca (hispanicii). . Dar cred ca ai si tu dreptate si obezitatea duce la diabet, ca grasimea actioneaza in stilul ei, devine un organ, omul in ultimii sute de mii de ani nu a trecut prin exces de mancare dar prin foamete da.
Altfel, va rog sa ma invidiati. Fiica mea mananca cot la cot cu mine salate. Si cot la cot cu sotul la gratare. Sa ii mananc falcutzele la moldoveanca lui mami 🙂
Asta cu gustul se invata in general, dar noi suntem o exceptie. Eu si sotul mancam multe legume si (zic eu) sanatos. Asta mica n-ar manca un fruct sau o leguma. Cand le-am dat ascunse in mâncare, a vomat. Fratele cel mare maninca fructe si legume abia de pe la 15 ani in sus, acum maninca aproape de toate. Iar sora mare zici ca are atractie pt lucruri calorice si nesanatoase. Toti cu acelasi exemplu de mancat in casa. De ce???
Ce e ciudat: asta mica, alimentatie proasta, n-are nici o carie. Uneori zic ca poate isi ia vitamine din sângele carnii, ca o mananca in sange. Nici ceilalti n-au carii, dar cu ea ma apuca disperarea cand ma gandesc ce prost mananca.
Eu insami am inceput sa mananc legume abia dupa ce m-am maritat si am inceput sa le gatesc.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Nenea asta a zis ca gustul se formeaza prin multa repetitie, nu prin exemplu
Mai zic una auzita acum si gata, ca m-am simtit 🙂 oamenii care se considera informati si sunt atenti la alimentatie sanatoasa, cand ajung la alegeri, fac mai multe alegeri gresite decat isi imagineaza pt ca sunt asa de setati pe fixurile lor ca stiu, incat nu iau in considerare restul aspectelor nutritionale. Cred ca ma opresc la Burger King in drum spre casa :)))
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Nu cred ca am asa fixuri, ca nu-mi refuz placerile, dar sunt lucruri, cum ar fi bauturile carbogazoase sau bomboanele colorate pe care nici sa ma platesti nu le-aș consuma. La hoteluri, la mic dejun, raionul de sunci si mezeluri e ca si cum n-ar exista pt mine, dar nu ma dau in laturi sa ma servesc cu prajituri 🙂 Poate dpdv nutritional nu e alegerea cea mai buna. Asta inseamna ca fixuri, fixuri, dar pana la un anumit nivel.
Altfel nu trebuie sa lupt cu mine, ca nu-mi fac pofta tot felul de chestii nesanatoase.
Pe de alta parte am observat ca tot felul de chestii le refuzam instinctiv si ani de zile dupa, aflam cat sunt de nocive. Cred ca avem cu totii un instinct care ne avertizeaza cand ceva nu ne face bine, dar nu-l mai ascultam. Pediatra fetei zicea sa o las in pace, ca stie ea mai bine de ce nu mananca fructe si legume.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Sunt de acord cu pediatra, atata timp cat nu mananca junk, isi ia ea ce ii trebuie din celelalte. Al meu mananca, dar pe alese, nu legume crude in afara de morcovi si castraveti, din salata mananca doar frunze si castraveti, fiecare cu fixul lui 🙂
Si eu am glumit, am mancat o salata, mananc f rar junk pt imi e groaznic de sete dupa, mi se intampla si la mancarea de restaurant, desi la gust nu pare sarata, si evit. Copilul care manca ocazional a inceput sa sesizeze si el (sau sa ma imite) si nu-l mai intereseaza. Abia astept cand ma intorc din concediu sa-mi fac abonament la cos cu legume, fructe si carne de la tarani. E si mai ieftin (20eur pe sapt) si simplifica viata, practic gatesc ce primesc, nu mai trebuie sa fac eu planuri si meniuri
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Ei, pt mine e nevoie de strictetze. Am mancat 2 zile junk (vineri pizza comandata la birou, apoi seara musafiri deci iar pizza, a 2a zi la aniversare ghici ce? Pizza si tort din comertz si pana seara avui bube pe corp de toata frumusetea si cand au inceput sa se umfle mainile am ajuns si la spital la urgente…
Altfel, mananc pizza de 2 3 ori pe an si tort din ala de 2 3 ori si din locuri de calitate, dar NU TOT ODATA .
Asa imi trebuie. De juma de an totul e minunat, m am culcat pe ureche si zis ca hai, e un weekend de petreceri.
Altfel, apropos de gusturi, de ceva ani am redus fainoasele si cautat carbs fara gluten. Cei cu boli autoimune ma inteleg. Daca acum cativa ani hrisca si meiul mi s-au parut naspa la gust, astazi mananc cu drag hrisca 1-2 ori pe sapt. – corpul a cerut carbohidrati din alta sursa de intdata ce am renuntat la fainuri. Si alt exemplu de gust schimbat: eu vegetariana convinsa, fara carne de peste 1 an, avui ca prim semn de sarcina pofta de …carne (faceam gratare 😀 ). Oare corpul nu cere cum stie el, doar ca noi am uitat sa ascultam?
Ei, pt mine e nevoie de strictetze. Am mancat 2 zile junk (vineri pizza comandata la birou, apoi seara musafiri deci iar pizza, a 2a zi la aniversare ghici ce? Pizza si tort din comertz si pana seara avui bube pe corp de toata frumusetea si cand au inceput sa se umfle mainile am ajuns si la spital la urgente…
Altfel, mananc pizza de 2 3 ori pe an si tort din ala de 2 3 ori si din locuri de calitate, dar NU TOT ODATA .
Asa imi trebuie. De juma de an totul e minunat, m am culcat pe ureche si zis ca hai, e un weekend de petreceri.
Altfel, apropos de gusturi, de ceva ani am redus fainoasele si cautat carbs fara gluten. Cei cu boli autoimune ma inteleg. Daca acum cativa ani hrisca si meiul mi s-au parut naspa la gust, astazi mananc cu drag hrisca 1-2 ori pe sapt. – corpul a cerut carbohidrati din alta sursa de intdata ce am renuntat la fainuri. Si alt exemplu de gust schimbat: eu vegetariana convinsa, fara carne de peste 1 an, avui ca prim semn de sarcina pofta de …carne (faceam gratare 😀 ). Oare corpul nu cere cum stie el, doar ca noi am uitat sa ascultam?
Hmm, eu cred ca la un KFC. Nu am mai mancat de 2 saptamani :))
Marius recently posted…Egipt – Luxor și Valea Regilor (III)
1 an la mine (daca nu mai mult). Dar ghici unde a mancat sotul cu fata in weekend? ghici? cand eu eram la un meet-up de finante si investitii?
:))) asa fac si ai mei in lipsa mea, mananca junk si se uita la TV, cand sunt eu nu au voie. In septembrie plec cu o prietena in Malaga cateva zile, doar noi doua, barbatul meu cand a auzit :ce bine, mancam porcarii si ne uitam la TV tot weekend ul :)))
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Cum faci bani din gradinarit? Adica unde vinzi? Nu ca m-as apuca de gradinarit, dar mi se pare tare ca gandesti cumva out of the box.
Merci
Nu vand nimic din gradina, am o gradina mica, 40mp2 dar multumita ei bugetul sapt. mi-ee efectiv mai mic. Cum eu tin notat buget pe saptamana, si mai am si lista de cumapraturi (pe care la un moment dat o tineam pe un caiet amarat sau foi ce se pierd dar si regasesc) pot sa zic ca in afara perioadei de inghetz imi scade bugetul si cu 5-10 saptamanal. Si dupa 1-2 ani de practica stiu si de la ce: noi consumam multe condimente verzi (si nu la borcan) si asta se vede: patrunjel, marar, ciboulette, leustean, telina, ceapa verde, menta, busuioc etc. care aici sunt destul de scumpe (am dat si 3 euro pe o legatura de marar, radeam ca proasta cand am calculat ca la portia de mancare am mazarea si sucul de rosii si celelalte, bio, de au costat mai putin decat mararul nebio….dar cum sa mananc io o mancare de mazare fara marar? ) , mai avem si coacaze si zmeura din boscheti de acolo (un an am facut gem de coacaze pe langa ce am mancat, alt an am mancat dar si congelat 2kg – 6 pungutze ).
ia sa scriu despre, si pun poze cu bilantzul de anul asta.
Mie mi-a zis sotul ieri: hai sa facem o iesire la McDo o data pe an, ca n-o fi foc. Sotii astia…
O sa facem in Romania, ca acolo n-am chef sa gatesc. Aveam niste prieteni francezi care sustineau ca la mcdo in Ro mancarea are gust mai bun decat aici. Si in Ro la Mcdo in local e decent, curat, nu e mizeria de aici, unde frecventarea e f proasta.
Elena recently posted…Din revista de consumatori: despre turism si ecologie
Sotul tau are dreptate. Cu mcdo nu stiu, dar cu chinezeasca confirm ca are gust diferit in functie de tara, mai exact in geografia mea proxima, nu are nici un gust. Si kfc, de la care mie imi placeau in ro aripioarele picante, in nl, be, ge, nu e nimic, nimicuta picant in ele.. 🙁 🙂
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
In ro au o chestie cu umplutura de visine, care nu exista aici .
La kfc n-am fost de mai bine de 15 ani. Cand ai mei au chef de junk mai bine mergem la pizza hut.
Elena recently posted…Din revista de consumatori: despre turism si ecologie
În teorie sună bine ideile, dar, în practică, nu știu dacă le poate aplica toată lumea. Trebuie să fii foarte disciplinat și să ai o voință mare. Bine, probabil, te educi în timp.
O să încerc să pun în aplicarea partea cu gătitul acasă și să diminuez astfel bugetul pentru mâncare. Cu vândutul hainelor/obiectelor pe care nu le mai folosești mi se pare greu, eu nu am reușit să vând deloc pe olx, dar, când le-am pus gratis, s-au dat imediat. Am fost și la un târg de haine vintage, și am vândut 2 obiecte vestimentare, cât să acopăr taxa de participare la târg și ce mi-am luat de mâncare cât am stat acolo. Mi se pare că toată lumea vrea să vândă hainele pe care nu le mai poartă, prea puțini sunt cei care vor să le cumpere. Așa că, am ales să le donez. Din păcate, nu am deloc talent la reparat/cusut, așa că tot trebuie să le duc la croitorie.
bine ai venit aici, Lavandisse.
Intradevar, nu e usor deloc si vorbesc din experienta (majoritatea articolelor sunt din experienta mea, o mare parte din cea a colegilor de birou – cand afla ca am blog o sa imi sterg blogul 😀 😀 ) – articolele unde filozofez pe tema data scriu de la inceput.
Aceste idei le-am aplicat pe rand pe toate, fiindca nu am mai avut de ales…daca nu ai citit blogul, iti zic in rezumat: am trait cativa ani cu salariul mediu pe economie + copil + chirie – si am reusit sa imi inchid datoriile.
Despre vandut la mana 2a, eu am vandut multe cu pret de 10-20% din pretul achizitiei – pe grupuri locale. Ideea era sa scap de ele, ca stateau nefolosite. La fel, am cumparat f. ieftin, de multi ani nu am mai dat mai mult de 200 300 euro pe haine pe tot anul pt 3 persoane -copil ce creste – acum am putine, se deterioreaza (inca sunt cu o singura pereche de blugi). Acum donez tot pt ca nu am deloc spatiu de stocare si nici suficiente sa vand asa ca impreuna cu vecinele trimit colete lunar in judetul Vaslui, la https://www.facebook.com/DragosteinActiune/