vara asta voi manca vinete saptamanal: din motive ecologice, evident

Weekendul trecut am avut revelatia verii: am redescoperit roata la caruta.
Poate ce scriu va e cunoscut, poate stiam si am uitat si asta nu ma mai mira, dar iubirea mea vinetele au revenit in viata mea in fortza.

Pauza a fost datorita dificultatii coacerii lor, fiind limitata de:
-plita electrica
-lenea de a curata cuptorul
-timpii prea indelungi (eu gatesc feluri de mancare ce iau 15min in bucatarie) adica tot un fel de lene
-fum
De vreun an, de cand wok-ul  a cedat ca alternativa mai sanatoasa a venit in casa noastra un gratar patrat greu greu, cu interior ceramic si capac de sticla. Pe care il iubesc pt ca se curata usor prin lasatul cu apa la inmuiat pt mai multe ore, functie de acea lene.
De data asta am luat 3 vinete medii de la vanzatoarea mea preferata ce le aduce din sera de la ea, vinete frumoase negre si nu f. dure si proaspat culese in ziua anterioara sau chiar diminieatza de dinainte de piata. Nu iau vinete mari, nici cele mai mici, iau medii si chiar daca au pete/striatii/sunt strambe, stiu ca asa e o leguma nechimizata exagerat. Vanzatoarea  asta mai are o calitate: are taraba sub acoperis deci sigur nu au fost batute de soare afara 🙂  .
Le-am spalat si sters. Taiat in lung in 2. Taiat coditele.
Incins gratarul – incins vorba vine, fix cat am scos vinetele in sacosa si spalat. Pus cu pielea pe gratar si taiatul in sus si pus capac la gratar. De mentionat ca ar fi incaput 4 vinete 🙂
La focul cel mai mare, in aprox 10 minute s-au copt. Data viitoare cronometrez, dar imi stiu gradul de rabdare. Am verificat de vreo 3 ori daca totul e in ordine (conform starii mele de moldoveanca agitata) si la ridicat capac am si scurs aburii/condesul de pe capac.  Am apasat cu degetul pe marginea de sus sa vad daca sunt moi…
Nu e nevoie de intors! Datorita capacului se face si abur fierbinte sub astfel incat vinetele se aburesc si fac mai rapid.

Le-am scos direct in sita de scurs paste (metalica, ikea) si lasat 2-3 minute sa se racoreasca. Cu lingura am razuit vanata din interior direct in castronul unde astepta galbenusul fiert si 2 linguri de ulei de masline grecesc (cine nu are un dimitrios, sa isi faca rost) .

Amestecatul lor e ceva relativ, nu s-au omogenizat, dar nu e bai,  primele guri au fost cu albusul umplut cu salata de vinete, dar urmatoarele au mers  mancate cu lingura, goale.

Avantaje:
-ieftine!! Cautati, va rog, o mancare la fel de ieftina si sanatoasa!
-rapiditate. 15min si e in farfurie
-caldura putina la gatit.
-consum mic de energie (f. important pt mine – pe ochi  la aragaz se consuma de cateva ori mai putin decat deschis cuptorul)
-fara fum si aerisit toata casa
-se curata vinetele rapid, nefiind arse, pielea ramane dura  si vinata inmuiata – 2 gesturi si interiorul in castron
-spalat rapid (gratarul lasat cu apa cateva ore si apoi 2-3 miscari cu buretele ce nici macar de detergent de vase nu e nevoie)
-consum mic de apa (inainte curatam vinetele de pielite sub jetul de apa…)
Dezavantaje:
– nu are gustul ala de ars specific gratarului
Avantajele consumului de vinete:
– putine calorii.  25calorii pe 100gr. Adica 250calorii pe 1 kg de vinete.
– putine glucide. 6gr pe 100gr vanata. Si juma sunt fibra!
-gatirea rapida si vitaminele nu sunt complet deteriorate (peste 15 min pe foc si vit C este injumatatita…)
-minerale (calciu, magneziu, ceva fier, astea nu sunt impactate de niciun tratament termic)
Dezavantaje:
-alergicii sa consume moderat, datorita continutului relativ mare de histamina (aceeasi valoare ca rosiile). Dar nu e de evitat (drojdiile au de 50 de ori mai mare raspunsul la histamina).
Poze fac data viitoare. Am mancat tot, pe loc.

47 thoughts on “vara asta voi manca vinete saptamanal: din motive ecologice, evident”

  1. eu sunt indragostita de vinete… fie salata, fie melangiana parmiagiana (felul asta ia ceva timp dar e de-men-ti-al!!!!!!) fie pizza (vinete feliate cu diverse ca topic) you name it….
    am copt si afara pe gratar (sic! 🙂 ) cca 15 kg de vinete pe care le-am si bagat la congelator sa ma delectez la iarna cand o fi frig si intunecat

      1. Ceapa taiata marunt, un catel de usturoi, o vanata curatat de coaja taiata cubulete mici, ardei tocat si rosii proaspete sau bulion. Totul sotat in ulei de masline. Sare, piper, boia, ardei iute daca vrei, oregano si patrunjel. Daca am pun si ceva sunca sau o bucata de carnat taiat marunt. Fierbe pana se leaga sosul si apoi pun macaroanele direct in tigaie eventual cu cateva linguri din apa in care au fiert. Cu branza rasa deasupra. E o reteta inventata dar seamana cu macaroanele a la Norma, care sunt de bastina din Sicilia.
        Dani recently posted…TelegraficMy Profile

  2. Ce gratar e acesta? 🙂 Ca sa merg la sigur.
    Slow-coolker mi-am luat dupa ce l-am vazut cat de succes e la Miruna(multumesc ca mi-ai trimis la groupul de fb dedicat), cred ca e momentul unui gratar cu capac 🙂

    1. o Tigaie gen grill cu invelis ceramic marmorat, capac sticla, 28×28 cm, si randuri inalte in interior fix pt gratar. Patrata si mare 🙂 ca mi-a placut forma.

      1. Sa stii ca al meu sot a plantat 3 plantute de vinete in gradina si datorita vremii, am 2 vinete maari si frumoase(astept urmatorul bbq sa le coc la gratar 😉 )

  3. Mi-am copt vinetele, doar n-am avut curaj sa aplic metoda ta, ca tigaia mea n-are capac ermetic. Plus ca odata, cand le-am copt in cuptor ,au ieșit acre, ma gandeam ca asa e aproape ca in cuptor. Apropo: stii ca se poate face pizza la tigaie? cu a ta sigur se face bine.
    Ce boiam sa zic e ca vinerele NU se spala in apa, ca se umfla de apa. Eu le spăl inainte de copt, apoi le curat cu grija, fara apa.
    Elena recently posted…Ce nu-ți spune nimeni cand iei un credit imobiliar…My Profile

    1. tzaranca de mine le curatza de coaja coapta sub jet de apa. Apoi lasam cateva ore la scurs. Realmente mi se lungeau urechile de pofta pana sa le mananc, ajungeam ca iepurasul ce voia sa imprumute tigaia de la urs pt clatite :))))

      1. Multumesc mult de metoda cu tigaia cu capac! Comandasem 1,5 kg de vinete de la ferma, dar de unde era sa stiu ca o sa primesc niste vinete uriase, 3 la numar, albe si rotunde? Le-am taiat si le-am pus la prajit in tigaie( cate o vanata pe tura de prajit) , cu capacul, au iesit perfecte. M-ai salvat 🙂
        Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandariMy Profile

  4. Nu stiam ca au asa putine calorii vinetele. Eu tocmai am facut azi un ghiveci de legume cu de toate, inclusiv vinete. Am posta sa fac niste vinete umplute cu legume si cu telemea rasa deasupra, dar nu mai ajung, ca nu ma lasa mama sa pornesc cuptorul.

    1. cred ca poti sa le faci si pe aragaz, intr-un ceaun cu fund gros si capac, sau intr-un grill ca al meu, musai sub capac (se fac mai repede, le coci fix sa se inmoaie vanata si sa se imbine legumele cu telemeaua. Altfel cuptorul degaja multa caldura – vara e sezon de mancat raw, ca tot e la moda :).

  5. Eu tot in cuptor le fac si nu ies acre. Dar n-au mirosul ala de gratar…
    Stiu un fel de mancare care imi place si mai mult, dar timpul de gatire e mare…
    Le tai felii subtiri, pe lung, le coc la cuptor stropite cu ulei, fac separat un sos de rosii mocnit mult la foc, apoi pun intr-un vas de sticla un strat de vinete, un strat de rosii si pun iar totul la cuptor. Mult de munca, dar super buna, si calda si rece. 🙂

    1. Pt ca nu e inca sezonul maxim al lor: august si inceput de septembrie apogeul, atunci tin minte ca luai din piatza vinete mai ieftine decat cartofii…

  6. Foarte frumos articolul!

    Te-ar interesa sa colaboram pe un articol despre iCashBack ? – primesti cel mai mare CashBack in urma cumparaturilor online.

    M-as bucura de un raspuns,
    multumesc!

  7. Eu fac salata de vinete doar cu pasta de susan(tahini) si ceapa tocata. Nu mi pun ulei deloc.
    Vinetele coapte le curat foarte simplu: tai cotorul si apoi le tai in doua, longitudinal, adun totul cu o lingura si gata… Asa ma incumet sa curat si 10 kg vinete coapte.
    Daniela

  8. Eu am incercat sa gatesc vinete o singura data aici in Belgia si au iesit naspa, nu aveau in nici un caz gustul celor din Romania si aratau bizar, foarte albe pe interior. Oi fi nimerit eu un soi aparte, nu stiu sa spun, dar dupa asta am renuntat. 🙂 Altfel, si eu as fi maaare amatoare, pentru ca imi plac de mor. Eventul mai fac o incercare, insa numai dupa ce trec caldurile astea ingrozitoare (saptamana asta abia de am reusit sa reduc temperatura din apartament de la 30 la 28 de grade, si asta cu aer conditionat portabil, altfel cred ca ma mutam la hotel :))))))))).

    1. albe raman in interior dar mie mi s-au parut gustoase. Le lipseste insa arsura aia dee gratar, oricum eu imbatranesc si nu o mai tolerez ca in tineretzuri 😀 …
      Altfel tu ai un magazin turcesc, Candan, pe strada Jerusalem no 36. Au vinete gata coapte la borcan de 800gr. Le luam candva si faceam o salata repede repede…acum de cand am vazut ca pot sa fac acasa singura, ma dezmatzez 😀

  9. Yummy! Si eu ador vinetele cam pentru aceleasi motive (putine glucide si bogate in nutrienti), iar reteta mea preferata e salata de vinete, primul preparat pe care am invatat sa il fac de mica. Poate de aceea imi place atat de mult. Candva o mancam cu paine si cu rosii proaspete de gradina, dar cu timpul am lasat painea deoparte si a ajuns sa imi placa doar cu rosii, cu conditia sa fie putina maioneza. E rasfatul meu.
    Denisa recently posted…Ciupercute cu mozzarella facute la Slow CookerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge