Crede si cerceteaza: Romania e pe locul 2 in lume la emigrare după Siria = fake news

De la inceputurile blogului sustin ideea de a citi si documenta inainte de a da banii un produs, inainte de a crede ceva.
Acum de ceva luni primesc replica romaneasca cum ca Romania e pe locul 2 in lume la emigrare după Siria. Norocul meu e ca Gosha, prietena poloneza zice acelasi lucru. Despre polonezi. Si Ivana, croata, zice ca presa croata zice la fel dar despre croati. De la colegul irlandez ce sa vezi? se lauda ca sunt mai multi irlandezi in afara decat in tara, deci Siria e nimic copil. Iar prin Franta sa mor de oftica: sate intregi depopulate, sate ce au vechime de peste 1000 de ani si acum gasii doar niste batrani rar, pe la poarta, deci nu noi am inventat abandonul satului pierdut in munte.

Care e adevarul?
Google si statisticile sunt la degetul mic doar sa punem corect intrebarea. Adevarul e ca prea ne credem noi romanii buricul pamantului si ca suntem cei mai cei. Nu suntem. Suntem oameni normali ca si ceilalti. Nu am fost niciodata fruntea europei (nici macar la avorturi si sarcini la minore  – avem bulgaria, albania). Nici la olimpiade. Nici la furturi. Nici la coruptie sau gazat demonstratiile. Suntem oameni ca ceilalti si cum ceilalti au gasit o solutie in actiune, si noi la fel. Suntem propriu responsabili de situatia actuala si noi putem schimba ceva. In primul rand noi, cei care stim sa citim, cei cu studii universitare, sa nu mai asteptam de la altii ca altii nu mai sunt.

 

Promit sa nu mai lipsesc de la nicio votare.

Si daca aveti lucruri de donat dar in stare buna, uitati aici 2 grupuri:
https://www.facebook.com/groups/1720460764852325/ – contra unei sume de 20 lei lunar deveniti mandri ‘nasi’ ar unor copii ce merg la scoala

https://www.facebook.com/DragosteinActiune – Negresti, Vaslui, unde saracia e atat de neagra cum nu am vazut decat la subnutritii de somalezi din blocul vecin -realmente la fel arata unii copilasi.

19 thoughts on “Crede si cerceteaza: Romania e pe locul 2 in lume la emigrare după Siria = fake news”

  1. Total de acord cu ce zici in prima parte a articolului…. Cat despre votare, da, daca este vorba despre tara si orasul/comuna in care traiesc.
    Parerea mea este ca nu pot merge si vota pentru schimbari in Romania, pentru ca nu mai traiesc acolo, nu mai am nimic de a face cu realitatea de acolo. Nu urmaresc stiri despre Romania, habar nu am ce partide politice mai sunt, ca sa nu mai zic de programele lor, nu stiu nici cine este prim-ministru. Si nu din ignoranta, ci pentru ca realitatea de acolo nu este realitatea mea, grijile de acolo nu sunt grijile mele. Am ales sa traiesc trup si suflet in alta tara, sunt cetatean cu drepturi depline al acestei tari si mi se pare imoral sa ma apuc sa dau cu votul pentru cei din Romania. E ca si cum cei din Romania, daca ar putea, s-ar apuca sa voteze sa schimbe lucruri aici in Belgia cand nu au de a face nimic cu realitatea de aici. Asadar, din punctul meu de vedere, votul cand esti emigrat si nu mai aii de a face cu sistemul si viata din tara de origine este un non-sens.
    Da pentru proteste cand se incalca drepturi ale omului, indiferent de tara, insa cand vine vorba de sisteme si realitati politice, spun un mare pas…
    Adica nu vreau sa fiu doar un vot, sa votez doar ca asa face toata lumea, vreau sa votez in deplina cunostinta de cauza, vreau sa votez cu inima deschisa, sa stiu pentru cine si ce votez si sa imi asum decizia pe deplin .
    iuliaBe recently posted…Ce mai citesc in ultimul timp, despre finanteMy Profile

    1. Articolul si blogul meu se adreseaza romanilor, nu neaparat noua, romanilor de la distanta. Eu nu am votat pana la 30 de ani din snobism si lene de a studia (vedeam coruptia si fara tv eram complet pe dinafara) – am gresit, voi vota in continuare cat timp am dreptul asta si am locuinte si exista in continuare o sansa sa ne intoarcem daca lucrurile merg prost, am norocul ca sotul studiaza si discuta cu persoane asa ca voi citi programele la partide cand e nevoie, dar si tinand cont de parerea rudelor si verisoarelor si tinerilor de acolo.
      E important ca in primul rand cei cu educatie sa faca asta. Nu suntem majoritari dar putem influenta. Daca lasam sansa la vot doar celor simpli …

      1. Vad ca s-a pus aiurea comentariul. Cu Iulia sunt de acord. Altfel am votat in Romania totdeauna contra curentului, ca doar lumea vota Iliescu 🙂 Cand a iesit Constantinescu ne-am bucurat ca in sfarsit a iesit un non comunist. Si ce a facut? Nimic. Iar acum e prieten cu Iliescu.
        Elena recently posted…Mare, soare si … creme solareMy Profile

    2. 100% de acord cu ce spui. Asa gandesc si eu si prefer sa imi vad de viata mea.
      Am fost totusi la manifestatie, ca mergea o prietena si m-a chemat. Si la Cluj era o atmosfera f faina.
      Si legat de manipulare: peste tot la stiri, dupa succesul francezilor, vedeam numai veselie si miere cu dulceata. Sotul are un coleg care locuiește langa Champs de mars, a zis ca nu poate ieși in parcul de la ei, ca e toata iarba plina de resturile de la bombele lacrimogene. Pt ca au evacuat fan-zona cu muulte lacrimogene. La fel si Champs Elysees. Cand s-a demonstrat aici pasnic contra mariajului homosexual, i-au gazat si batut pe rupte: erau familii cu copii. In mai , pe cand defilau sindicatele, garda de corp a președintelui era imbracat in jandarm(?) si batea cu bastonul oameni care filmau, au fost gazati atunci unii doar pt ca se uitau. Si afacerea a fost musamalizata, abia in iulie a iesit la iveala, a fost scandal, dar nu mai stiu ce s-a intamplat ca eu nu ma mai uit deloc la stiri , mai aud de la colegi si ascult radioul in masina. Ieri mi-au vorbit colegii de ca s-a intamplat la bucuresti si m-au intrebat de ce se manifesta lumea
      Le-am zis scurt despre penalii din parlament, ei au exclamat “e exact ca la noi” si am trecut mai departe.
      Elena recently posted…Mare, soare si … creme solareMy Profile

  2. Nu stiu eu una ce sa spun despre faza cu votarea…eu personal am tot votat de-a lungul timpului, si degeaba, as spune. Momentan, nu exista o alternativa clara, formata din suficient de multi oameni, la partidul de guvernamant. Pe cine sa votam? In plus, dupa cum s-a vazut de-a lungul timpului, indiferent cine ajunge la guvernare, toti incep ulterior sa fure si uita cam tot ce au promis, asa ca nici nu mai am incredere in noi promisiuni. Am lucrat ani buni in Romania si in sistemul public, si in cel privat, deci am fost expusa in mod direct la coruptia de la stat. Problema este ca si acum sunt foarte multi care asa traiesc, foarte multumiti, cu salarii mari, fara sa faca mai nimic, care nu vor vota niciodata cu altcineva, doar sunt constienti de faptul ca, daca zboara din pozitiile caldute de la stat pe care le ocupa fara merit, nu ii va mai angaja nimeni, niciunde, niciodata. Ca sa nu mai pomenesc de oraselele mici de provincie, unde pensionarii si cei saraci se vand pe o punga de faina sau zahar primita de la primarie. O spun cu tristete, dar eu una nu prevad un viitor prea luminos pentru Romania any time soon, din acest motiv am si ales sa plec, si imi pare tot mai bine pe zi ce trece de alegerea luata. Dupa dezastrul din Colectiv, am avut n colegi unde lucram care au murit in spital, din cauza infectiilor ulterioare luate. Colegi apropiati. Cei care inca traiesc, traiesc pentru ca au fost trimisi atunci imediat in alte tari la tratament. Ca nota personala – dupa ce m-am mutat in Bruxelles, la un control de rutina, am aflat ca fetita mea colectase virusul hepatitei C in Bucuresti, la vestitul Marie Curie, unde o operasem de polipi. Cum in Romania nimeni nu i-a verificat vreodata anticorpii la hepatita, habar nu aveam. Am avut noroc ca am efectuat aici multe investigatii detaliate si se pare ca a reusit singura sa elimine virusul, altfel situatia era grava. So……niciunde nu este perfect, dar in multe tari este mult mai bine ca in Romania momentan. 🙁

  3. Un mare oftat, ce sa zic. Cat am fost in ro am votat, n-am aruncat gunoiul pe jos, am vorbit frumos, n-am dat/luat spaga si… nimic. In 8 luni renunt la cetatenia romana si gata, aici platesc taxe, am o casa, job, sunt respectata, copilul aici creste, datoria si loialitatea mea e catre alt stat. Dupa ce am emigrat, n-am mai votat, din aceleasi motive mentionate de Iulia mai sus. A fost f trist cand mama mea imi spunea la telefon, vorbind despre proteste, ca de ce vin in tara sa protesteze, daca au plecat, sa stea la ei acolo… Cam asa e, sa stam aici la noi, unde suntem fericiti si linistiti, noi suntem. Dar pt cei care sunt in tara sau vor sa se intoarca, da, sper ca si-au invatat lectia si se duc la vot…
    P. S sa va fie de bine vacanta!
    Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartieMy Profile

  4. Sunt oarecum de acord cu Iulia și nu prea. Adică sunt de acord ca dacă nu mai ești la curent cu realitățile țării de baștină mai bine să stai deoparte și să nu te implici.

    Însă, cred eu, mare parte din ce se poate schimba în bine în România se datoreză și celor care au plecat. Și aici nu vorbesc de cei ca noi, cu studii universitare. Ci de adevărații emigranți economici, oameni simpli dintr-un fund de țară care chiar au plecat de foame. De ce spun asta? Pentru că oamenii ăștia acolo unde merg să muncească văd și altceva, văd că se poate să fie drumuri bune, văd că se poate să aibă demnitate umană indiferent de ceea ce muncesc, văd că e iluminat public noaptea, văd că pot vorbi cu funcționari publici fără să plece capul și să scoată plicul. Și tot văzând asta și văzând că și funcționează, își doresc să fie așa și-n România. Și apoi merg în România și vor drumuri, vor iluminat public, vor respect, vor să nu mai dea șpagă. De acolo începe schimbarea, de la oamenii simpli care-și doresc lucruri mai bune, pentru că ăștia sunt cei mai mulți.

    Altfel, eu am votat mereu, de cum am făcut 18 ani. Și niciodată n-am simțit că e degeaba, dacă eu simt că e degeaba, ăla simte că e degeaba și un altul că e tot degeaba…nu se mai face nimic în veci. Cât despre povestea cum că nu avem cu cine să votăm…vom muri cu ștampila în mână dacă așteptăm să vină politicianul pe cal alb, ăla complet curat, să facă treabă. Așa ceva nu există nicăieri în lumea asta în politică, sunt doar oameni mai puțin pătați decât alții. Politica e o treabă murdară și oamenii perfect cinstiți nu se implică, trebuie obraz groz și burtă de popă să devii politician. Recunosc, la noi sunt mai multe lepre pe scaun de Parlament decât ar fi normal, dar dacă la alegerile astea votăm pe cei mai puțin răi, la alegerile următoare pe cei care vor fi mai puțin nocivi atunci, în timp se vor implica și oameni mai acătării (dar, din nou, nu perfect curați pentru că părerea mea e că nu există așa ceva în politică).

    1. Elena, e ok, important e să nu mai dai tu. Schimbarea vine foarte încet, nu trebuie să ne așteptăm să se schimbe totul dintr-o dată. Important e să se întâmple. Tu nu dai, nici eu nu dau. Și mai sunt ca noi și vor mai fi, cu cât ies românii mai mult din țară cu atât vor renunța la obieciuri din astea fanariote. Dar durează și evident că nu se vede la scară largă. Dar uite, de la bunici din sat au plecat mulți. Oameni simpli, să lucreze în agricultură, șoferi etc. Și chiar s-au întors cu alte idei: primarul nu mai e sfânt, își cer drepturile, vor respect, fac plângeri dacă cineva îi tratează rău. Tot oameni simpli sunt, care nu înțeleg ei multe, dar au înțeles că sunt oameni și trebuie tratați ca atare.

      E, evident, și o altă componentă aici. Eu n-am dat niciodată nimic la doctor, spre exemplu. Dar asta pentru mine, și adevărul e că nici n-am prea avut nevoie. Mama dă. Și acum stau și mă întreb: okay, eu pentru mine nu dau nimic doctorului, n-are decât să mă lase să mor pe patul de spital(sau merg la privat), dar dacă e mama bolnavă și nu se ating de ea până nu le dau ceva? Adică pentru mine îmi asum din astea, dar pentru altcineva am dreptul ăsta (mai ales când știu că ea ar da plicul)? Na, uite ce ne face sistemul ăsta al nostru atât de corupt: ne face să ne punem întrebări morale de genul ăsta :))

      Apropo de doctor și divaghez un pic, am fost azi la medic în Thailanda, am avut nevoie de o mică intervenție. Spital privat, ce-i drept. Aveau pianist pe holul uneia dintre clădiri, care cânta la pian pentru a crea un mediu relaxant pentru pacienții care așteptau. Toată lumea știe engleză, de la portar la medici. Nu alergi singur dintr-o parte în alta, o asistentă te duce aici, alta te preia de acolo. Traducători pentru cei ce vorbesc japoneză, koreană, arabă. Medicul îți desenează procedura pe o hârtie și îți spune ce se întâmplă în permanență („ăsta e dezinfectant”, ”acum voi face anestezia locală”), ba dacă vrei îți dau și oglindă să te uiți, să vezi exact ce face. Chiar voi scrie un articol pe larg despre experiența unui spital care e în circuit de turism medical și unde vin pacienți de peste tot. Am divagat că voiam să spun că în România n-a fost niciodată așa, nici măcar la privat. Și mă uitam pe site la Regina Maria: ce am făcut eu văd că e trecut cu preț de 5200 de lei. Aici a fost echivalentul e vreo 2500-2600 (și n-am plătit nimic, a acoperit asigurarea locală pentru care plătesc lunar cam 20 de euro).
      Cristina recently posted…Unde am stat în Hoi An sau cum la homestay poate fi mai fain ca la 5 steleMy Profile

      1. Cristina, sa stii ca ma gandeam si chiar voiam sa scriu ceva asemanator cu ce ai spus. Ca de fapt oamenii nu-s asa de condamnat, ca nu-ti iei riscul sa se poarte mai prost cu tine sau cu ai tai daca nu dai nimic.
        Eu am nascut de 2 ori in romania la public, cu pile si cu plicuri. Si o data aici public, doar cu o moasa. A fost superba experienta de aici si cu ocazia asta mi-am dat seama si mai bine ce oribil si traumatizant a fost in Romania. Cand i-am spus asta sorei mele care e medic aici, venita din Romania, mi-a raspuns ca habar n-am eu cum e sistemul lor frantuzesc, ca eu vad doar din perspectiva pacientului. M-am gandit eu ca de fapt asta ma si intereseaza, din perspectiva pacientului.
        Elena recently posted…Mare, soare si … creme solareMy Profile

  5. Nu dau, dar nu vrei sa stii ce imi aud 🙂
    Si sa vezi ce urat s-a uitat la mine asistenta de la o clinica privata din Ro cand am cerut factura ca sa mi se ramburseze aici. Mi-a raspuns ca nu fac facturi sub anumite sume (care-s consistente), dar a strambat din nas si a făcut-o.
    Elena recently posted…Mare, soare si … creme solareMy Profile

  6. Vezi ca in articolul de azi te-am combatut. Suntem primii, adica fruntea, la cateva chestii. Printre ele sistemul de plata defalcata a TVA-ului (suntem primii care l-am adoptat) si la costurile pentru un kilometru de autostrada construit, da? Ca sa nu mai zici ca nu stai intr-o tara de top!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge