Dave Ramsey -un clasic al educatiei financiare
Ce am mai citit/ascultat in ultima perioada este Dave Ramsey – unul din autorii americani la moda de ceva ani. De curand am ascultat cateva din prezentarile lui (youtube is great) si desi nu spune nimic nou pt mine si mai ales in momentul asta am depasit stadiul lui de prezentare lucruri de baza si cum sa ne platim datoriile si construi o siguranta financiara deci nu mai sunt in target-ul lui, nu pot zice ca am pierdut timpul! Dave Ramsay e de actualitate. Multumita lui vad o forma clara, o schema, niste pasi, o directie, o confirmare a ceea ce aveam in cap asa ca merita mentionat aici asa ca o sa copiicei 7 pasi pe care ii recomanda el pentru o liniste financiara de la Dave Ramsey, un clasic al educatiei financiare.
Eu am facut pasii 1-5. Punctul 6 il sar din motive rationale (ipoteca o termin peste 12 ani, dobanda e relativ ok si investesc cu randament mai mare decat dobanda ipotecii) asa ca acum sunt in plin punct 7 – stati cuminti ca scot eu capul din cutii si ghiozdanele si caiete si rechizite ce pleaca spre romania cea saraca.
Daca inca aveti probleme cu datoriile, daca la fiecare sfarsit de luna scurgeti contul si nu va ajung banii, daca intrebarea: “cum ma descurc maine” va incarca serile, atunci cititi-l : https://www.daveramsey.com/
Multumim! O sa citesc.
Noi avem noroc in Europa : facultatile nu costa ca in State. Cel putin la noi, in afara de cele de comert, sunt aproape gratis, iar cele mai bune dau “salariu” studentilor. Deci nici nu trebuie bani f multi deoparte.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Doamna, eu cred ca stii deja ce explica nenea asta. Da, e important de inteles ca el e american si se adreseaza americanilor. Aprox 80% din americani e targetul lui: americanii cu datorii.
Ma bucur ca esti constienta de avantajul universitatilor gratuite. Desi fiica mea are sansa de a fi europeana, tot pun ceva deoparte pt ea, lunar. On sais jamais.
E interesant ce zici de facultati franceze ce dau salariu studentilor. Poate ne scrii detaliat, oare si tinerii romani pot aplica la facultate in Franta? Pe aici doar cele militare dau, incep cu un salariu mic – comparativ cu minimul le economie dar cresc destul de repejor. Mai dificil e daca studentul se razgandeste si vrea sa schimbe tarlsua, penalizari mari, timp de 7 ani dupa terminat facultatea.
Pai una e ENS, care ii plateste lunar (parca 1200). Se duc cei mai buni acolo, dupa aia in general fac cercetare.
Apoi e Ecole Politechnique, e asimilată cu o scoala militara, asa ca studentii au solda (aproape cât la ENS).
De altele nu stiu.
M-am gandit într-o vreme sa scriu de Grandes Ecoles, ca amandoua sunt la categoria asta. Dar nu pot, ca nu stiu chiar tot, doar bucati. La Grandes Ecoles se intra prin concurs, dupa ce ai facut 2 ani de Classes Preparatoires, in cadrul liceelor, de obicei licee f bune. Exista insa si pasarele care permit sa faci o Grande Ecole. Din ce am vazut, sunt multi romani care vin sa faca Ecole Polytechnique , am remarcat ca in general vin din sudul Romaniei. Dar studentii straini nu-s platiti. Romanii vin aici deja din etapa de ecole preparatoire, apoi dau concursul pe sectia straina.
Mai e ceva: ca student, inclusiv strain, ai alocatie de la stat pt chirie. Ca veniturile studentilor sunt oricum sub un anumit barem, chiar si la cei platiti, deci la politehnica toti au si solda si alocatie. Alocatia asta e insa vorba sa se scoată, ca unora nu li se pare cinstit ca vine strainul si ia banii 🙂
Deci mi se pare ca e mult mai bine decat in State.
Altfel anul scolar in sistemul public costa cateva sute de euro.
In Franta facultatile cele mai bune sunt publice.
Bineinteles ca scrie pentru americani 🙂 Dar ziceam ca noi avem noroc. Desi, din cate am inteles, si la ei exista burse.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Interesant. Eu nu am auzit de tipul ăsta dar îmi place si chiar daca nu sunt la momentul zero (adica nu am datorii si sunt in stare sa economisesc cat de cat) spune lucruri care merita a fi ascultate. Thanks for sharing.
Ioana recently posted…Incompetența de la mic la mare. Sau de la A la Z
M-am tot uitat la el pe site într-o vreme, omul are dreptate în ce zice, dar cam greu de aplicat pentru că-s multe tentații 😀 Nu-s o mare cheltuitoare în sensul că aproape lunar reușesc să cheltuiesc mai puțin decât câștig numai că nu mă pot abține de la diverse lucruri precum vacanțe, concerte, brânză și vin (aici sunt tare scumpe, mai ales cele de o calitate mai bună). Adică după două-trei luni văd că arată bine contul și primul lucru pe care-l fac e să mă uit la…zboruri :))
Oricum, anul ăsta tot citind pe la voi am reușit să pun deoparte 10% din tot ce-am câștigat, de care nu m-am atins pentru micile mele plăceri. Deci posibil închei anul pe plus, dacă nu e vreo urgență.
Na, fiecare cu ce-l doare, voi cu școlile pentru copii, eu mă gândesc la…pensie. Aici e un sistem cu adevărat sălbatic, nici măcar capitalist nu îi pot spune, pentru că taxele sunt foarte mici (plătesc echivalentul a 5 EUR taxe pe lună), dar nici nimic de la stat nu primești și nici pensii nu sunt, de aceea vezi oameni pe străzi vânzând fructe și street food și la 70 de ani. Am stat destul de liniștită până acum pentru că sunt singurul copil și singurul nepot, deci îmi rămân casele și pământul, dar nu mă pot baza doar pe asta. Am ceva vechime din România că am lucrat încă din studenție, mă gândeam să închei un contract cu cei de la Casa de Pensii și să plătesc minimul necesar acolo, iar apoi să mă orientez către o pensie privată. Încă fac research pe tema asta.
Cristina recently posted…Unde am stat în Hoi An sau cum la homestay poate fi mai fain ca la 5 stele
Cristina, ma bucur ca l-ai descoperit. Mi se pare ca e foarte potrivit si noua, romanilor.
Altfel, vreau sa te felicit pt cei 10% economisiti. Am povestit cum am economisit primii mei 1% si la sf lunii i-am cheltuit :)))) . Ideea ta e buna de a contribui la pensie in Romania. Vezi daca mai e posibila si acoperirea anilor din trecut, se putea acoperi pana la 5 ani din trecut, si daca iti doresti asta. Astazi pensionarea in Romania cere minim 15 ani contribuiti, dar nu stim cum va fi peste 30 ani – dar cu siguranta nu vor scadea pragurile! asa ca daca iti acoperi anii astia, chiar si la minimum pe economie, e mai bine decat nimic.
Altfel, e in regula sa tii cont ca ai mosteniri in calitate de copil unic, dar vreau sa aduc aminte ca acele case imbatranesc, iar in romania sunt multe facute superficial si dupa o varsta au nevoie de reparatii capitale, dar si situatii ca cea in care eu platesc azilul mamaiei pt ca nu avem de ales.
Nu stiu ce varsta ai si ce informatii despre investitii, dar mi s-ar parea interesant sa cauti un fond de investitii sa pui lunar un ipotetic 1% din venitul lunar. Aparent nu e mare lucru dar exista fenomenul de capitalizare.
Pentru mine e simplu, cel putin din perspectiva atingerii independentei financiare: cu banii poti cumpara timp sau lucruri. Cheltuind, cumperi lucruri. Economisind si investing cumperi timp. Restul…detalii.
CarutaCuBani recently posted…Proprietar sau chirias ? Analiza pe care trebuie sa o faci inainte de a decide
foarte bun raspunsul! MI se pare nemaipomenit ca faci achizitii cerebrale, si nu sa inlocuiasca o lipsa emotionala. Voi face un calcul detaliat pe tema asta, am articol in draft.
Ok, vreo 15 articole in draft 😀
ei, eu zic ca e prea drastica abordarea… cheltuind poti cumpara si experiente, nu doar lucruri 🙂 experiente care creaza amintiri, singurele cu care ramanem de altfel 🙂
iuliaBe recently posted…Tu, catre ce tip de independenta financiara aspiri?
No, io pe economeala nu prea ma bag pentru ca am inceput anul cu bine, reusisem sa pun ceva deoparte, dupa planul Iuliei de la economisim, apoi au inceput sa apara belelele. Intr-o singura luna doua plombe si doua extractii pentru sotul meu, tratament și analize cainelui – asta a fost vreo 1000 de lei, plus 700 de lei protectia pentru blog, ca am fani care mi-l ataca zilnic, si am ajuns la 1700 de lei numai pe astea, in contextul in care noua toti banii care ne intra in casa sunt 2500 de lei. Unde mai pui ca luna trecuta am vrut si eu la mare ca nu fusesem de 15 ani… si de unde economisire? Numai sa te tai de la toate? Atunci pentru ce mai traiesti?
Din pacate, Cristina, se intampla si astea. De aceea e bun ceva deoparte, sa fie acolo fix pt astea!
(merg la dentist si eu, ce am plombat acum 15 ani ar trebui schimbat cu un portzelan, sa vedem daca dentistul zice ca mai merge asa inca ceva ani sau nu. Pt ca stiam ca am dantura praf, am o suma deoparte fix pt asta)
De Dave Ramsey nu am auzit până acum și nici de cei 7 baby steps, așa că mă pun acușica pe citit. În rest, economisesc mai mult după ureche, cu scopul unic de a aduna avans pt o viitoare achiziție imobiliară.
Nu tu fond de urgențe, nu tu pensie privată, nu tu nimic altceva. Bine, noi zicem mereu că suntem tineri și avem vreme să ne ocupăm și de restul, dar timpul trece și nu știi ce-ți rezervă viitorul.
Ioana Soare recently posted…#BehindTheScenes: Călătoriile noastre încep toate la fel
atunci nu e de tine, tu ai depasit situatia. Dave are impact maxim la nivelul celor cu datorii si care se descurca cu greu, de pe o luna pe alta.
Tie ti-as recomanda sa citesti pe Tim Ferriss sau Kiyosaki, care se adreseaza persoanelor ce deja au un nivel de economii luna de luna si cum sa abordeze investitiile.
Doar 15% pentru pensie ? Ma asteptam sa sugereze mai mult avand in vedere ca se adreseaza americanilor. Oricum, nice baby steps 🙂
Marius recently posted…Varșovia – o surpriză foarte plăcută
Dave e american, se leaga de conceptul lor de pensie ( 401k )care are prag maxim decis federal si care in trecut era limitat la 15% din venit. Limita s-a schimbat ( 17 mii $, apoi 18 mii $) dar calculele arata ca 15% e o cifra satisfacatoare: se adauga dobanda capitalizata, deducerea din impozit, dar si faptul ca unii angajatori contribuie si ei – conceptul de employer match (nu e mare, bloguri pe net arata un 5-8%, dar e mai mult decat nimic). In final dupa 40 ani de munca (si chiar mai putin) un american are pensie buna doar economisind acesti 15%. Sa adaugam ca datorita modului de viata americanii au aceeasi speranta de viata ca romanii: 75 ani – banii de pensie nu e nevoie sa acopere o perioada prea grasa.
O sa fac un articol despre importanta deciziilor luate luna de luna. E in draft. De juma de an :))))))))))))
Nice baby steps, chiar dacă nu mi se potrivesc toți, că n-am datorii și nici casă de plătit (încă), dar de ținut minte pentru viitor. Cu economisitul am reînceput să mă pun pe treabă, sper să-mi iasă așa cum îmi propun. Ah da, și mai am pe listă și să-mi cresc veniturile, să vedem cum o să meargă 😀
Miss I. recently posted…Dacă am fi cu noi înșine așa de exigenți cum suntem cu Simona…
e bine! si la mai mare!
si sa ne mai scrii cum merge!
Multumim pentru sugestie. O sa il ascult si eu, pentru ca ma preocupa subiectul asta de ceva vreme mai lunga. Mi-am luat de cateva luni cateva carti scrise de Napoleon Hill si de atunci tot le diger, mai greut dar treptat le parcurg (inca mai am 2 la care nu am ajuns inca). Pe youtube nu prea am urmarit pana acum, de aceea cred ca e o ocazie buna sa incep.
Denisa recently posted…Cum sa folosesti pudra proteica din albus la gatit