Care e cea mai mare dificultate in construirea bugetului familiei?
O discutie avuta pe un grup de finante pe tema bugetului, tinutul bugetului lunar si mai ales respectatul care nu e atat de simplu. Cum fiecare om e unic si avem abordari si nevoi diferite, construit un buget potrivit noua nu este asa de usor.
O sa enumar cateva probleme din cele ridicate:
– Sotul si hobby-urile lui costa. Mdea, ale mele nu le vad :)))
– socializarea la mancatul in oras costa, mai ales pe single ladies 🙂
-dilema deciziei de a lua un lucru scump dar rezistent fatza de un lucru ieftin. Reducerile nu vin cand vrem noi, iar de stricat lucrurile existente nu se strica la solduri.
-bugetul pt copii: haine, cadouri, jucarii ce le cer la fiecare mers la magazin etc.
-costurile cu cresha/babysitter
-cheltuieli impulsive, emotionale
-cheltuieli surpriza.
-reparatiile casei pt proprietari
-cosmetice si coafor
-problemele de sanatate aparute peste noapte, asigurarea privata de sanatate.
-wants versus needs, un echilibru greu de gasit
-exista niste diferente intre incasari si cheltuieli…si nu stiu de unde
Etc.
In ultimii ani nu am avut niciuna din aceste probleme, deja am intrat intr-o rutina. Da, nu a fost usoara sapt trecuta cand dupa concediu, inainte de programarea la dentist de acum cateva sapt. si cu cateva zile inainte de salariu toaleta a “rasuflat” pe sens invers si un instalator ne-a costat 150 🙂 – dar pana la urma de aceea avem fondul de urgenta: pt asemenea urgente!
Voi ce dificultati intampinati cand faceti bugetul lunar? Haideti sa le gasim solutii!
Une dai si unde crapa ! Eu am retinut partea finala, cu instalatorul. Al nostru, tot dupa vacanta, ne-a costat 827 ! Ca sa opreasca inundatia de la un robinet de la vana si ca sa schimbe acel robinet.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
se pare ca apa calcaroasa infunda tevi si la voi cand e lumea plecata in vacante….Doar ca pe mine returul din toaleta cu toate alea m-a costat mai ieftin 😀 😀
P.S. sotul era acasa asa ca a spalat dupa si aerisit.
Nici macar calcar: robinet prost montat, s-a ocupat proprietarul. Dar acum nu vrea sa ramburseze pe motiv ca nu i-am prezentat deviz ca sa il aprobe sau nu. De parca seara dupa 9 fix asta era problema noastra cand apa ne-a inundat si noi ne rugam de instalator sa vina.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Eu am inclus in bugetul lunar o suma destul de generoasa alocata situatiilor neprevazute.
In fiecare luna in care nu ma ating de aceast suma ma simt super fericit. Pe de alta parte atunci cand o cheltui nu ma simt trist pentru ca era deja bugetata. Win-win, la nivel psihologic as zice 🙂
CarutaCuBani recently posted…Proprietar sau chirias ? Efectul cresterii preturilor in imobiliare
E prima data cand folosesc banii de evenimente ca astea. Am inceput sa cred ca nu va fi niciodata nevoie
Copii nu am, la coafor nu mă duc, ieșirile în oraș sunt destul de rare în ultima vreme, așa că nu întâmpinăm mari dificultăți. Stabilim bugetul la început de lună și luăm în calcul cheltuielile viitoare (reparat mașina, tuns câine, evenimente, zile de naștere, etc.), dar uneori se mai întâmplă și unele neprevăzute. Cum nu avem fond de urgențe (momentan), ne luăm o marjă de eroare pt situații de acest fel. Și dacă într-adevăr intervine ceva mai semnificativ, din păcate ajungem să ne “împrumutăm” din economii.
Cel mai greu e să ne ținem de bugetul stabilit în momentele când nu gătim acasă și trebuie să ne cumpărăm prânzul. Atunci chiar se simte.
Se intampla si evenimente neplanificate. De aia avem economiile. Eu imi zic ca fara economiile alea am fi intrat in criza, datorii, griji.
Asa ca, ce faci, faci bine. Chiar daca uneori iesi la masa la pranz.
Din pacate nu avem un buget. Teoretic la fiecare final de luna ar trebui sa ramana niste bani. Momentan nu se intampla lunar. De vina sunt evenimentele (nunti) si vacantele. Inca nu am aplicam constant regula plateste-te pe tine primul. As vrea sa o aplic macar pentru a rambursa anticipat din credit.
Marius recently posted…Varșovia – o surpriză foarte plăcută
Nici noi nu avem. Doar tinem evidenta cheltuielilor actuale sau celor care vin. La inceput ma simteam f diferita de cei de pe blogul Iuliei sau al unei ” femei”. Dar apoi am inteles ca fiecare avem propriul fel de a face lucrurile si important e sa ai o anumita disciplina, cu buget sau fara, cu notat cheltuieli sau nu. Si oricum, fara sa ne propunem asta, cheltuielile sunt f asemanatoare de la o luna la alta.
Dar trebuie sa recunosc ca noi am trecut acum un an de la un salariu (in care ne incadram f bine) la doua, ceea ce face ca orice cheltuiala aparuta sa fie gerabila. Chiar si un instalator de 800 si ceva 🙂 Si ca mai am un as in maneca: sa lucrez cu norma intreaga ( si nu timp partial ca acum) in caz ca vreodata ne simtim stransi cu usa.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
exact, Elena! suntem unici! important e sa prevedem si cele neprevazute!
Si raman la vesnica mea contra cand vine vorba de buget si posibilitati de economisire. Ziceam ceva de plomba si extractie zilele trecute? Facusem bugetul sa ne incadram si cu astea. Numai ca maseaua cu pansament a ramas fara un perete azi, ceea ce nu mai inseamna 200 de lei plomba, ci peste 700 de lei coroana dentara. Deci?
imi pare rau sa aud asta. Voi aveati buget de urgente, dar parca tot la dentist s-a dus acum cateva luni…
Si eu reincep mersul la dentist. Un perete de masea rupt. Doar ca eu ma asteptam la asta de 15 ani, asa ca mai am cu ce….