Nu mai am overdraft.
Mi-am dezactivat overdraft-ul la card.
De ce? Pt ca nu sunt de acord. Nu il folosesc des, de 2.5 ani de cand il am de 2 ori am intrat si de fiecare data a fost din neglijenta ( – 17 luna anterioara). Suma nu e mare, si nu e nicio problema pt ca s-a intamplat o data la 2-3 ani.
Problema este ca creaza obisnuita de a cheltui bani pe care inca nu ii am. Problema e ca mi se pare mai dificil sa vad cat EXACT mai am in cont, cei 2000 de overdraft + neglijenta mea si avui impresia ca a intrat salariul cu 2 zile mai devreme. Neglijenta. Obisnuinta. Rutina. Rapiditatea de a cumpara, pe loc, fara sa lasam cele 30 zile pauza de gandit daca am nevoie cu adevarat sau doar e un VREAU pe moment.
Nu la ratele fara dobanda
Aceeasi problema cu obisnuinta poate aparea la cumparaturile cu rate fara dobanda. De ex. de luat unui TV/telefon in 4 rate, dobanda zero, sigur ati vazut anunturi din astea des. Un obiect care la 1 luna de la cumparare ii scade valoarea si care a fost luat cu niste bani pe care nici macar nu i-am muncit in ziua achizitionarii. Bani necastigati.
Ignoram scenariul apocaliptic unde la 1 luna de la achizitie suntem someri, problema mare pe care o vad OBISNUINTA si tendinta de a face din nou mai usor o noua achizitie. Sa mai adaug ca sunt si comisioanele bancilor care inca actioneaza la noi fix ca in vestul salbatic: dobanda zero, comision 100 lei de acordare/inchidere credit. Si daca ai intarziat 2 zile la plata, vine penalizare de 1% pe zi. La final, in 4 luni remarc ca am platit 150 in plus pt un tv de 1000 lei. 15% dobanda pe 4 luni. 150 lei in plus inseamna 45% dobanda pe an!! adica uite un credit al naibii de greu. Cei 150 lei aparent nu par mult dar pt bugetele mici inseamna fix diferenta aia de la sfarsitul lunii.
Asa ca daca nu am tv si imi doresc tv de 1000 lei, mai intai strang 3 luni cate 250, si in luna a 4a cum vine salariul ma duc si il iau. Aceste 4 luni dau suficient ragaz sa ma gandesc daca sigur il vreau… 😀 😀
Gica Contra e pe receptie. Iti era dor de el? Stiu ca sunt greu de suportat zilele astea, dar pentru mine ratele alea fara dobanda au fost solutia salvatoare cand am avut nevoie de frigider si vor fi si acum, cand trebuie sa facem tratamente dentare ceva mai scumpe. 😀
din pacate au niste costuri asociate….sa fiti atenti la ele, pt ca toate acele platite in plus va adancesc situatia.
Vorbind cu prietenii din Romania, am remarcat ca ei au card de credit, pe cand la noi regula e cardul de debit. Deci cheltuim din proprii bani, iar ei transfera banii lor la sfarsit de luna. Cred ca o ora intreaga am vorbit despre astea, ca la inceput mi se parea complet diferit sistemul.
Banuiesc ca overdraftul tau e suma pe care o poti cheltui in plus, din bani care nu-s a tai. Cum spunem noi ca intram la negativ, deci sa cheltuim mai mult decat banii din cont. Avem dreptul, dar suntem atenti sa nu se intample, ca vine la pachet cu sume usturatoare, asa numitele agiouri. Nu renuntam, ca daca s-ar intampla, poate ne-ar bloca platile sau ce stiu eu.
Apoi mai avem in Franta un sistem care nu e in Romania si nu stiu daca il aveti in Belgia: platim cu cecuri. De ex la inscrieri pt activitati anuale facem 3-4 cecuri insumand totalul, care cecuri se incaseaza la anulite date( notezi pe ele). Sau unii fac cecuri ca sa difereze putin plata sau chiar roaga pe cel care il primeste sa il incaseze dupa o anumita data.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
Guilty. Recunosc, am un card pentru cumpărături în rate fără dobândă. Partea bună e că am cumpărat din el doar lucruri de care aveam sigur nevoie (o pereche de ochelari și o mașină de spălat pentru mama, o bucată din aparatul meu dentar) și pentru care aveam oricum și bani strânși (că nu începi tratamente stomatologice/ortodontice de anvergură fără să ai niciun fel de fond). Însă am preferat să păstrez fondul ăla pentru lucruri neprevăzute pe care n-aș fi putut să le plătesc în rate.
De asemenea, în ce privește costurile, cred că depinde de bancă. Eu am un singur comision de administrare, de 25 de lei pe an și n-am plătit absolut nimic altceva în afară de acela. E adevărat că nu am întârziat vreodată cu plata, nu am retras vreodată numerar și nici nu am făcut cumpărături standard. Cumpărături standard înseamnă că plătești cu cardul de credit o sumă de, să zicem, 2000 de lei, care fie nu se încadrează la plata în rate, fie uiți să o eșalonezi. În cazul ei, trebuie să o achiți în perioada de grație stabilită prin contract. Altfel, după perioada aia de grație, începi să plătești dobândă în fiecare lună la soldul rămas din ăia 2000 inițial. Și da, acolo ajungi la niște procente uimitoare pe an am senzația.
Avantajul la ratele astea e că dacă ai ceva de care chiar ai nevoie și nu ai toți banii deodată, pot face diferența. Dacă ai economii de doar 1000 de lei, nu o să vrei să le bagi pe toate într-o pereche de ochelari (atâta au costat ai mamei, îi iau drept exemplu), că nu se știe ce se întâmplă grav. Dar să pui deoparte 170 pe lună poți. Însă ar trebui să aștepți 6 luni până să mai pui deoparte ăia 1000 pentru ochelari, timp în care ți-e tot mai greu să citești prețurile din magazin.
Bine, asta e până la urmă experiența mea, din poziția cuiva care avea oricum toți banii ăia și n-am stat în vreo lună cu ideea ”vai, oare o să pot plăti rata luna asta”? Nu pot să garantez pentru situațiile mai puțin roz 🙂
Miss I. recently posted…Anunțuri de joburi (ne)inspirate
tu o gandesti foarte bine: ca ai banii. Capcana e pt cine nu are banii si nici macar nu i-a muncit sa astepte sa ii vina, sa aiba garantia ca poate acoperi.
Altfel, ai facut o interogare sold pt tot anul sa vezi ce comisioane totale ai dat, timp de 1 an?
P.s. si eu am bani deoparte pt schimbat portzelanurile in gura. De 15 ani nu avui nevoie, dar stiam ca o sa fie nevoia mai devreme sau mai tarziu.
Da, de asta zic, posibil să nu fie la fel de ușor de administrat o astfel de datorie dacă nu ai siguranța că ai de unde plăti în fiecare lună.
N-am un extras pe tot anul, dar primesc în fiecare lună un raport de activitate, în care văd detaliat:
– care a fost soldul la începutul lunii (cu minus, evident, reprezentând creditul utilizat);
– creditul utilizat pe parcursul lunii, împărțit în: ATM – pt retragerile de numerar, POS – pt restul tranzacțiilor și dobânzi și comisioane; numerar nu retrag vreodată (nici dacă aș ști că mănânc apă cu pâine, dobânzile sunt fabuloase), iar câmpul de dobânzi și comisioane este zero în fiecare lună, mai puțin la începutul anului, în prima lună, când se oprește un comision anual care parcă e 25 de lei sau 45, acum că mă gândesc mai bine. Oricum, pe aici. Asta e tot.
– ce am rambursat pe parcursul lunii
– creditul disponibil la final de lună
Sper că se înțelege ceva din ce am scris în povestea asta, nu m-am exprima ideal, sorry 🙂
–
Miss I. recently posted…Anunțuri de joburi (ne)inspirate
Eu nu mai am de multi ani overdraft. Singurul avantaj, dar care costa, e ca atunci cand ramai in putini bani, nu trebuie sa tot verifici contul sa vezi daca te incadrezi cu cativa marunti. Dar te obisnuiesti si asa. Cardul de credit in schimb il folosim, are direct debit si isi trage la sfarsitul lunii singur toata suma, nu platim dobanzi, doar costul de administrare. Il folosim la rezervari si plati in afara tarii, e mai safe
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Dar la sf lunii voi aveti banii in cont, da?
Cat va costa anual cardul asta de credit?
Evident, pt ca isi trage banii in ziua de salariu, nu-i port grija. 1 eur pe luna, deci 12 eur pe an. Oricum nu putem fara, cardurile noastre obisnuite nu merg in toate tarile si pos-urile (taxa de autostrada in Franta de ex n-am putut-o plati cu cardul obisnuit), plus perioada asta tampon, daca e ceva putem bloca plata, merita
Diana recently posted…ce carti mi-am mai cumparat si ce-am mai citit pe hartie
Diferenta intre overdraft si card de credit este ca la overdraft platesti dobanda din prima zi. Il am, nu-l folosesc dar nici nu vreau sa renunt la el pentru ca nu ma costa absolut nimic.
Cardul de credit insa il folosesc zilnic sau, ma rog, de cate ori fac cumparaturi pentru ca primesc puncte pe el, puncte care se transforma in lei la sfarsitul lunii iar banii astfel castigati reprezinta o suma mai mare decat comisionul anual de 45 de lei asa ca de ce nu?
Il folosesc si pentru plata in rate fara dobanda desi asta se intampla destul de rar. Per total cardul de credit pentru mine reprezinta un castig (in anul 2017 mi-a adus 76 de lei) dar e adevarat ca sunt extrem de atenta cu rambursarile pe care trebuie sa le fac.
Ce taxa anuala ai la cardul de credit cu puncte? Si la ce banca?
Eu nu am gasit nimic ieftin suficient: taxele anuale, plus taxa de schimbare card, toate astea nu reusesc sa le acoper din punctele colectate.
La Raiffeisen am cardul de credit unde taxa anuala e de 40 de lei. Acum insa nu mai platesc nici asta pentru ca am salariul acolo si exista ceva protocol intre institutie si banca si atata timp cat imi vireaza salariul la Raiffeisen avem niste facilitati.
Ioana recently posted…Prieteniile vin şi se duc. Mai mult se duc
asta face diferenta!
N-am folosit niciodata overdraft.
In schimb am folosit / folosesc la greu ratele fara dobanda. Diferenta este ca nu folosesc pentru cheltuieli, ci pentru investitii. Sa investesti cu banii pe care nu ii ai si sa ii dai inapoi fara dobanda e priceless 🙂
CarutaCuBani recently posted…Proprietar sau chirias ? Efectul cresterii preturilor in imobiliare
E o mare diferenta intre o investitie care aduce un profit imediat ce poate acoperi eventualele cheltuieli/comisioane aferente (de ex. taxa anuala a cardului de credit), si alta este o cheltuiala marunta, recurenta, ce poate fi amanata pana economisesc banii.
Problema mare cu acesti bani pt cheltuieli curente, aparent fara comision, este ca adanceste problemele financiare: daca eu un m-am descurcat sa strang 1000 lei de un tv nou, sigur ca ma voi descurca si mai greu dupa ce iau tv-ul si am de platit 250 lei obligatoriu. Iar daca economisitul de 250 lei lunar poate fi sarit o luna, datoria de 250 lei lunar e o urgenta si are prioritate maxima.
Mie cardurile astea mi se par mega complicate, am un singur card de debit pe care il folosesc in Franta si in afara, fara overdraft, fara rate, fara nimic. Cred ca am inclusa o depasire de sold de 200 de euro, cu dobanzi evident, dar nu am depasit niciodata.
Cat despre cheltuieli neprevazute, se poate trai fara orice. Inteleg doar cheltuielile pentru sanatate (eventual masina daca altfel nu se poate).
Daca nu am bani de frigider/masina de spalat/tv etc inseamna ca nu mi-l permit, deci invat sa ma descurc fara, stang bani. Ratele, dobanzile ma sperie mai tare ca spalatul manual
100% de acord cu tine.
Altfel si eu am trait fara masina de spalat 1 luna juma, pana la urmatorul salariu. Cu copil si sot mic. Nici nu mi-a trecut prin cap sa imprumut pt ceva asa mic -astazi gandesc putin diferit: imi caut la mana a2a.
Eu am stat 6 luni fara frigider, eram rezidenta in Paris si spitalul mi-a oferit o camera cu un dulap si pat, atat. Initial voiam sa-mi cumpar unul mic, SH, dar pana am cautat eu, am invatat sa ma descurc fara si am observat ca mi-am redus cu 25% cheltuielile cu mancarea :)) cumparam fix cat consumam, un iaurt, o felie de pepene etc.
Esti nemaipomenita. Putina lume e asa disciplinata ca tine.
E mic sotul???? :))))
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
ce gafaaa:))) bravo, macar tu ai fo atenta :))
copil mic si sot trebuia sa scriu :))))
Nu am folosit si nici nu cred ca am sa folosesc. Posibil sa fac un card de credit pentru a putea inchiria usor masina cand ies din tara. Cred ca este un pericol foarte mare sa dispui constant de o astfel de ‘rezerva de bani’. Tentatia este prea mare
Marius recently posted…Varșovia – o surpriză foarte plăcută
am avut. De la banca mi-au propus, cand am deschis contul curent, contra sumei modice de 30 euro taxa anuala. Dupa primul an mi-am dat seama ca platesc degeaba acei 30 euro si inchis.
Nu am avut nimic in afara cardului de debit, cu ani in urma am spalat cu mana un an intreg si in acelasi timp am stat si fara frigider, inclusiv vara la bloc fara o camara racoroasa. Pentru ca la fel, daca nu imi permit ma descurc fara, nu ma indatorez 🙂 Dar atunci eram mai tanara si energica, acum a fost mai greu.
O prietena a inchiriat in Franta o masina si a platit cu cardul de debit ca nu avea de credit, era vineri seara si s-a trezit cu contul blocat pana luni, cica sa fie siguri ca le intra banii.
Ba eu sunt pt ratele f dobanda. De cate ori pot aleg asta, chiar daca as putea cu banii jos. De ce sa nu tin eu banii si sa ii dau cu taraita daca nu ma costa nimic in plus? Sau ma costa chiar mai putin, ca doar e putina inflatie. Dar e card de debit al meu , cum spuneam, nu ma apuc sa imi iau tot felul de chestii aiurea, in nici un caz telefon smecher sau tv sau mai stiu ce.
Platesc scoala de muzica a fetei sau cursurile noastre de dans tot in mai multe rate, din aceleasi motive.
Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandari
pt ca ai banii. E ok sa ii tii /investesti!. Problema cardului fara dobanda e cand nu sunt banii si cum nu s-a putut economisi inainte, va fi mai rau dupa cand e acelasi venit + rata la telefon smecher/tv etc.
Am cumparat cu cardul de credit…o masina noua! Nu e un typo, am platit in rate fara dobanda (12 rate) 50% din valoarea unei masini noi lowcost. Evident ca aveam in depozite sume mult mai mari decat cele cateva mii de euro, insa a fost o promotie interesanta de care am profitat. Nu am platit absolut nici un ban in plus pe langa cele 12 rate. Asa ca uneori zic ca e util cardul cand il folosesti cu grija.
diferenta e ca tu aveai banii. Cei care nu au banii nici inainte de masina au sanse mari sa nu ii aiba nici dupa masina dar sa aiba povara si datoriile.