Analiza meniului sapt 1-7 sept.

cam asa arata lista cu care merg la piata. Ok, de obicei scriu mai urat
Meniul saptamanal

Cum blogul imi are rol de jurnal, voi scrie, temporar, meniul saptamanal. Aceste articole le vreau sa imi pot urmari consumul, sa imi caut retete in trecut, sa inteleg ce e bio si cat si daca pot imbunatati, ce cumpar de pe piata locala, si mai ales sa vad ce pot simplifica si imbunatati.
Cu fiecare meniu imi voi face niste meditatii si subiect de imbunatatit.
Consider ca meniul nostru e suficient de sanatos pt nevoia noastra datorita sanatatii radiante de care dam dovada (analize de sange bune, nicio raceala in familie de multi ani).

Cam asa arata o schema de cumparaturi saptamanala la noi  – merg o data pe saptamana la piata, suprmarket doar iarna si ocazional. Acopera 7 zile pe saptamana, 3 mese pe zi, 3 persoane. Avem pachete toti. Fiica mea mananca la fel ca mine (cantitati) noi oricum gatim cu mai putina sare de cand am inceput sa hranesc copilul.  Fara zile  decise, adica felul de marti pot sa il fac joi si invers, dar vineri si sambata seara nu am pachete pt a 2 zi deci pot pune ciorbe/pizza in meniu.
Saptamana asta cumparaturile le facui la piata, si mai am cate ceva folosit din dulapuri: ulei si mustar. Mai am si o gradina ce mi-a acoperit sapt. asta: patrunjel, marar, cateva rosioare, aproximativ 2 kg cartofi, 2 kg castraveti, fasolica verde, 3 frunze de kale etc.

Ce concluzii trag privind meniul?
-painea de casa nu se poate felia subtire, daca vreau tartine la pachet nu va putea musca copila. Asa ca iau una de la brutarie, si congelez cateva felii.
-mai mult de jumatate din alimentatie e  cruda. Mi-ar placea mai mult dar mancam si carne si paste (eu renunt cu usurinta la astea, ceilalti 2 m-ar bate)
-am peste 15 kg de fructe si legume si e bine: pepene 5 kg, 2 kg prune, 1 kg mere, pere si piersici aproape 2 kg, salate, rosii 2 kg, castravetii. Ignoram cele 5 kg de rosii si 5 kg de prune/pere/mere puse pe iarna.
-mai repet cumparatul de rosii si facut sos de paste pe iarna in congelator.
-mai fac marmelada. Deja 2 borcane s-au mancat.
-mai mult de jumatate de cumparaturi sunt direct de la mici producatori. Mi se pare firesc sa ii sustin si vreau mai mult: ei sunt sursa mea de sanatate. Prune, rosii, lactatele si ouale, mere, pere, salata verde, piersici etc.
-sa fac iar comanda de carne de vita. Sa caut si porc. Iau cand producatorul taie, asadar sunt pe lista de asteptare impreuna cu alti 20-30 interesati, luam fiecare cate 10 kg si imi ajung 10 saptamani. Ficateii sunt ok ca sunt ieftini si usor de gatit dar nu f. ok
-s-o gatat uleiul de masline. La anul iau 3 kg de la grec. Recolta urmatoare e in noiembrie….
-sa reduc ce iau de import/sere. Pepenele, o parte din piersici, strugurii, lamai. La lamai si struguri nu putem renunta.
-fara dulce sapt. asta asa ca am facut iaurt si pus o lingura de marmelada. Desert minunat aseara, sotul si-a cumparat o chestie maro 😀
-fac iaurt la fiecare 2 sapt. Cealalta sapt. cumpar iaurtul. 2 borcane de 400ml ne ajunge.
-peste biban. Nu stiu daca e de crescatorie sau nu. Sa studiez ce pesti sunt pescuiti si ce de cultura si sa evit cei de cultura.
-limonada merge si fara miere. De cand fac fara miere beau mai putin colocatarii si beau eu 😀 deci nicio afacere.
-cerealele la micul dejun nu sunt bio… o sa iau bio, deci o vizita la DM.
-inca produc plastice, de la sticlele lapte, unt, iaurt, smantana, as incerca sa il rog sa puna si in sticle de sticla si sa le returnez dar realmente este coada de fiecare data.  Mai am cate o punga de la struguri si de la ficatei.
-branza o cumpar in cutia mea de la inghetata, s-a invatat vanzatoarea.
-ma intorc cu cutiile de oua. Producatorii se bucura. Sa nu uit sa fac comanda de oua pt sapt urmatoare si sa ma scrie pe caiet

 

Dupa cum vedeti, o saptamana multumitoare pt mine.

Ia spuneti, voi ce cumparati de la producatorii locali?

46 thoughts on “Analiza meniului sapt 1-7 sept.”

  1. Azi rosii si fasole boabe, inima pt pisica si pateu de porc (nu-i pateu de fapt, sunt rilettes, dar nu stiu cum se spune in romaneste). Am vazut creier la asta cu porcii ( e ferma lor, e vesnic coada la standul lor) ma gandesca sa iau, dar ma dezgusta operatia de gatit creierii. Restul am luat bio, aleg sa fie frantuzesti. Am pacatuit cu o lubenita spaniola, banzatoarea zicea ca nu vine din câmpurile alea plasticoase care se intind pe km intregi. Ma uit pe eticheta si studiez eu problema lubenitei, localizez ferma. Azi n-am facut comanda de legume bio de la ferma, atunci mi-ar fi crescut procentul de local.
    Iaurt fac de 2 ori pe saptamana, ca altfel nu ajunge la 3 mancatori de iaurt. Am luat si hribi azi, tot frantuzesti 🙂
    Cereale nemtesti bio sunt super. La Alnatura au mai multe feluri decat la dm. Ale mele sunt scumpe, de fapt sunt porridge, am incercat si mai ieftine, dar pretul reflecta calitatea, cele ieftine sunt pline de stafide. De la dm, ca vorbim, am luat asta vara cacao super, francezii au prostul obicei ca ii scot grăsimea, ii zice aici cacao slab, nu gasesti cacao normal, se simte si la gust.
    Fain ca esti asa organizata 🙂
    Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandariMy Profile

    1. apropos de cacao, am luat cateva tipuri de la pit-pit.com – olanda. Cacao masa mi s-a parut cea mai “bogata” ca gust – nu e bine scursa de grasimi iar colegul african a validat calitatea 🙂 .

  2. Ce organizata esti!
    In Olanda este un serviciu ‘cumpara o vaca ‘ (koopeenkoe.nl) unde taie vaca doar cand e cumparata toata, mi se pare un mod sustenabil de consum. Deocamdata ne ajunge ce carne primim in pachetul de la fermieri, dar daca schimb vreodata, de aici cumpar

    1. vaca din aia iau. Certificata bio.
      Altfel, tu tine-o cu pachetul ca mai si livreaza – e perfect pt voi. Noi mancam mult mai multe raw, asa ca pachetele astea ne convin numai iarna cand oricum sunt putine cruditati si oricum stau la cratita.

      1. Mai, sa stii ca au si doar pt vegetarieni, dar noi nu suntem ce nu-mi place e ca totusi inca mai am plastic, dar oricum, mult mai putin decat la supermarket, carnea e in tipla, dar restul e in plase sau pungi de hartie sau sticla de sticla

        1. nu doar vegetarian caut eu, ca mancam si carne, ci sa mancam cat mai mult crud si mai putini carbs. Am mai comandat pachete si nu ne acopera necesarul de salate iar fructe deloc deci tot e nevoie sa ies la cumparaturi si daca tot ies pot sa imi iau si restul ingredientelor. Iarna insa consumam mai multi carbs deci ni se potriveste.

    1. Vai, Elena, aveti grija cu gainile. Stiu pe cineva care si-a luat 3 gaini si un cocos, tot pt oua, ei au casa cu o curte f mare, in padure, vin caprioare gen, si faceau atat de multa galagie, ii trezeau la 5 dimineata, ca le-au taiat :)) si taiat cu cantec, iti dai seama, olandezi care n-au taiat vreodata porcul, au sunat la o firma, nu voia nimeni ca erau prea mici, dupa aia s-au uitat la filmulete pe YouTube si au taiat orataniile :)))
      Cu viermii e f trendy, merg bine afacerile

      1. auzi, de ce au taiat si gainile ca doar cocosul e scandalagiul ce canta la 5 dimineatza si le alearga de nebun??? Uite, domnle, cum platesc si doamnele pt taraboiul masculului 😀

  3. Noi ne-am decis sa mancam mai putina carne si sa trecem mai mult pe legume. Daca mi-ar fi zis cineva cu vreun an in urma c-o sa imbratisez ideea, n-as fi crezut. 🙂

    Astazi i-am facut lui paste cu smantana, parmezan si broccoli (mi-au curs balele langa farfuria lui dar m-am abtinut sa mananc, doar am gustat sa vad cum au iesit, pentru ca deh’, merg la sala si nu ma lasa inima la cat transpir sa mananc paste 😀 ), iar eu mi-am facut vinete la cuptor umplute cu legume.

    Maine vreau sa mancam supa cu legume si omleta, vedem! Nu fac planuri pe termen lung, de obicei mi se intampla fix cu cateva ore inainte de masa sa ma decid in privinta mancarii. Da, sunt acasa si am avantajul asta. :))
    Amy recently posted…Ce carti am citit, ce mi-am cumparat si ce am pe wishlistMy Profile

    1. Paste cu smantana si brocolli ne plac si noua.
      Altfel, carnea e importanta in alimentatie. Dar suntem sedentari asa ca nu se explica nici cantitati mari de carne nici de carbohidrati.

      E simplu cand esti acasa si faci ceva in 15-30 min; eu sunt si lenesa si vreau sa petrec cat mai putin in bucatarie dar sa fiu eficienta, merg la cumparaturi o data pe sapt si daca am ratat…platesc scump, asa ca planning-ul e cheia. Da, mai schimb cate ceva: in seara asta pe langa ciorba de fasolica (fasolea era fiarta si congelata) mi-am facut si un tzatziki cu ceva din sacosa de castraveti culeasa. Sotul si-a trantit si 3 felii de marmelada din weekend 😀

  4. Stau prost la capitolul productori locali, fiecare leguma din piața asta are un carton cu ”de Dăbuleni” lângă ea, să fim serioși eu chiar vin din Oltenia, Dăbuleniul nu poate produce fizic tot ce are cartonul ăla de la Dăbuleni până în munți. Rar găsesc ceva care chiar e produs local.
    Caut de vreo 6 luni o sursă de încredere pentru miere și încă nu am reușit.
    De carne nu mai zic, oricum mănânc juma de kil pe luna, proabil aș putea sa sar cu totul peste, dar prospectez conștiincios piața în continuare. Poate până mă mut din nou am șanse deși sincer mi-e așa de dor de acasă unde îi știam personal pe toți oamenii de la care cumpăram și aveam încredere.

    1. uof, greu sunt schimbarile, dau shuturi grele si meniului si modului de viata.
      Ramai cu speranta si mai cauta, sigur va veni solutia chiar nu in modul/locul ala. Cu incredintare, cum spui tu 🙂

  5. In timp ce imi pregateam micul dejun, ma gandeam să-ți zic ca merita facut iaurt, cu ferment din farmacie, dupa prima tura congelez 3 lingurite de iaurt ca sa am in caz ca nu mai merge asa bine fermentul dupa cateva luni. Si dă-i sa mearga cu metoda dnei nicrunicuit, facut in borcan si pus caciula de schi peste:) Ma intreb daca nu se poate fierbe laptele in slowcooker.
    Iar porridge ul il pun de seara in iaurt, cel dupa reteta lui Hildegard de Bingen e super si n-are gluten, dar are mere, visine sau zmeura.
    Elena recently posted…Drumul ca vacanta: impresii si recomandariMy Profile

  6. Si eu cumpar destul de multe produse de la producatorii autohtoni, mai ales vara. Iarna recunosc ca nu me tin de planul mancat chestii de sezon, ca tine. In perioada asta si eu fac magiun de prune, suc de rosii. Am mai luat si lapte si branza de la niste femei din piata, dar oua nu am curaj sa iau… Am gasit in Carrefour niste oua care ne plac mult, adica sunt si gustoase, au si galbenusul mai galben – Din Ograda se numesc.

    1. iarna oferta pietii e mult mai limitata, teoretic e specific mancarurilor conservate, practic debararelele noaste nu mai sunt populate de mancare ci de obiecte partial utile.

  7. Aproape că nu-mi mai vine să citesc aici, când văd cât de organizată ești, îmi vine să mă întorc cu spatele, că eu nu cred că voi reuși vreodată așa ceva :)) Bine, probabil că timpul le rezolvă pe toate.

    Eu am noroc că încă am carne de pui de la țară, însă acum că s-a îmbolnăvit bunica, nu va mai putea să se ocupe. Vom merge pe ce mai e în congelator și apoi aș vrea să găsesc și eu o sursă bună. Că din ăștia plini de hormoni din magazin nu prea aș mânca. Ouă la fel – am fie de la bunica, fie mai iau de la Gusturi Românești, au unele de la găini crescute în aer liber. Însă am aflat de curând că mătușa prietenului meu are cunoștințe în piața de lângă noi, de unde ia ouă, smântână și alte cele, am să o rog să mă introducă și pe mine pe lista de clienți.
    Roșii conservate la borcan am avut toată iarna de la țară, roșii de grădină fără nebunii prin ele, fără conservanți. Am făcut cele mai bune paste din lume cu ele.

    Altfel, recunosc că mă bazez destul de mult pe supermarket, din comoditate. Mai vedem în timp ce mai putem îmbunătăți.
    Miss I. recently posted…Despre niște obiective profesionale ratateMy Profile

    1. cat ai de la tzara, profita. Chiar si de e musai sa platesti, tot iti recomand sa profiti: si producatorul tre sa traiasca sanatos, si tu, o carne proaspat taiata/oua proaspete/legume etc. nu se compara cu ceva “recoltat” la lumina becului acum 2 sapt.

  8. Wow ce organizată ești, postarea ta a venit la fix! Și eu încerc să-mi scriu pe hârtie, pe zile, dar nu prea mă pricep să estimez. Momentan merge să fac brainstorming în weekend și să-mi notez ce vreau să gătesc săpt următoare, fără să planific pe zile ci doar idei de mâncare. Când văd că e aproape gol frigiderul mă uit pe listă și mă decid ce urmează să fac de acolo.

    Legume și ouă primesc de la mama, din grădină. Restul cumpărăturilor ori la piață, ori de la supermarket. Nu cumpăr alimente în avans ci fix când știu ce gătesc și ce am nevoie. Când făceam cumpărăturile o dată pe săpt ajungeam să arunc alimente (din cauza proastei organizări și a estimărilor greșite), așa că momentan funcționează mai bine să cumpărăm fix ce știm că se consumă.
    Ioana Soare recently posted…Best of AUGUST 2018: holiday spirit & the end of summerMy Profile

    1. nu am de unde primi asa ca te invidiez pt asta. Bucura-te de asta, da?
      Altfel eu am famelie mai mare si mancam de acasa totul (ok, mai iesim si la restaurant sau la vreun prieten dar o data pe luna maxim 😀 ) si evident ca mi-e lene sa ma duc prea des la cumparaturi, o data pe sapt. ajunge: in 3 ore am pus totul in frigider.

  9. Eu cumpar aproape totul de la producatori locali. Mere in general imi cumpar 2 kg pere 1kg, mai rara struguri sau nectarine. Miere iau de la o familie mega simpatica, e cam scumpa 6 euro/500 ml, dar e foarte buna/aromata. Tot de la ei iau nuci, alune.
    Legume: vinete, rosii, fasole verde, ardei grasi cat cuprinde, cartofi.
    Eu nu consum carne sau oua, dar branza ma feresc sa iau de la producator. Mi s-a luat de cate listerii/hepatite E am vazut anii astia, asa ca eu vreau pasteurizat la maxim.
    Cereale cumpar tot din piata, ovaz, malai. La mine ovazul e baza, mananc in fiecare dimineata cu iaurt gras si miere sau fructe de padure, iar mamaliga ramane una dintre mancarurile preferate, mamaligki 🙂

        1. da’ tu crezi ca eu sunt mai harnica? imi fierb fasole sa am la pachete pt o luna tocmai din lene, stiu ca dim.imi fac repede o salata cu portia de fasolica, un avocado sau ou fiert, rosii/castravete ce este si gata.

  10. Din primavara,de cand ne-am mutat la casa la tara,cumparam oua, lapte si branza proaspete de la vecina. Legume am pus in gradina putin din fiecare. Pentru suc de rosii am cumparat rosii de la tarani din piata ca in gradina am avut doar cateva fire din care fac salate si acum. La fel am procedat si cu ardei si vinete pt copt. Carne am avut pana de curand de curca crescute de mama mea. Am terminat-o si cautam si noi acum prin putinii vecini pe care ii cunoastem daca taie vreun porc sau vitel.In anii din urma cand nu eram mutati ne sunau si ne intrebau daca nu vrem carne.stim cum cresc animalele cele doua surse de la care cumparam si mergem la sigur. Carnea e tare gustoasa si frageda. Am pus din toate cate putin pentru iarna. De putin timp am inceput si eu sa organizez meniul saptamanal,poate reusesc sa-mi intru in ritm.A fost greu procesul de mutare cu 2 copii mici…

    1. Cum faci e un ideal pt mine. Nu ajung la nivelul tau dar nu ma las :). Daca tie ti-a iesit, ne va iesi si noua, nu 100% dar macar in mare parte!
      Felicitari si pt mutare, si cei 2 copii, si pt cumparat alimente din sat (si oamenii aia tre sa traiasca bine, da?) si mai ales pt gradina – si eu mai culeg cateva rosioare la 2-3 zile si tare mandra mai sunt.
      Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de toate astea.

      1. Multumesc pt.urari! Dar sa stii ca am avut si eu derapaje de dezorganizare si nu sunt nici pe departe atat de organizata ca tine.Mie mi se pare la tine ideal ceea ce faci si felul cum reusesti sa fii mereu perseverenta. MA motiveaza tare mult blogul tau si comentariile cititoarelor tale pe care le salut pe aceasta cale.

        1. stii cum e, eu am de ce dar nu am cu ce 🙂 dar nu e bai, ca imi fac eu.
          Altfel cand depinzi de ce da gradina si natura, e nevoie de improvizatie zilnica. La mine cu mers o data la piata saptamanal si zero magazin devine simplu: am meniu sau bombanim de foame :D.

  11. Ce cumpar de la producatori locali? Habar n-am! Daca cumpar ceva macar. Asta e din cateva motive:

    1. Habar n-am daca pot sa am incredere ca un anumit produs e local. Si n-am resursele necesare pentru investigatii.

    2. Pretul conteaza.

    3. La capitolul chestii ambalate, conteaza si ingredientele. Daca contine ulei de palmier, e exclus sa cumpar.

    4. Detest sa interactionez cu alte fiinte umane. De fapt asta e si cel mai puternic motiv.

    Sunt plecata mult si des, asa ca la mine nu exista ideea de provizii. N-am niciodata ceva sa tina o saptamana sau mai mult in afara de condimente, seminte, ceai… okay si ciocolata, pentru ca pe de o parte imi place ideea de a descoperi chestii noi la capitolul asta, pe de alta parte, chiar daca cumpar mereu chestii noi, n-am mereu dispozitia necesara sa le si mananc, asa ca acum inca am in provizia de ciocolate tablete de dinaintea excursiei in Austria de la inceputul lui aprilie… si o sa le am cel putin pana in octombrie, ca acum plec iar si nu ma intorc pana pe 7…

    Asa ca asta inseamna mers in supermarket aproape zilnic, iar in piata mai rar. Nu imi plac pietele. Sunt murdare, miros, nu pot sa-mi aleg fructele, iar in cazul fructelor fragile asta e o problema enorma – vreau sa mananc zmeura/ mure/ capsune, nu terci de zmeura/ mure/ capsune! Si nu pot sa cumpar doar o felie de pepene sau o caisa din piata. Dupa cum am mai spus, eu nu cumpar niciodata cantitati mari.

    Ai mei fac asta, cumpara pentru o saptamana sau mai mult si ma enerveaza la culme pentru ca dupa cateva zile fructele alea nu mai sunt proaspete si e super nasol sa le mananci asa. Acelasi lucru si cu ouale, la ei e mereu mananca ouale astea ca le avem de o luna – la dracu’, asa nu mai ajungi niciodata sa mananci ceva proaspat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca frigiderul lor e mereu asa plin, ca nu se poate niciodata sa iei ceva neasteptat doar pentru ca iti tuna sau gasesti la reducere… pentru ca n-ai unde dracu’ sa le mai bagi. Asa ca pune-ti pofta in cui de pepene sau inghetata, nu mai e loc si pentru asa ceva! Ah, si deschide usa cu grija, ca e ca debaraua lui Scooby-Doo, atat de plin incat risti sa se verse toate peste tine si sa te ingroape sub.

    Rant over, I guess…

    Meniul meu “full-option” pe o zi e ceva de genul:

    * O cana de ciocolata calda cu condimente (anason stelat, cuisoare, ghimbir si scortisoara… ocazional si nucsoara), 150-200ml. Tipul de lapte difera, desi la gust prefer laptele de vaca. Am renuntat la el timp de ani buni, dar pur si simplu papilele mele gustative nu se impaca cu alternativele vegetale, nici macar cu alternativa din migdale, desi ador orice altceva cu migdale. Ciocolata in sine a fost in ultima vreme Hans Sloane (am prins o promotie buna la inceputul anului si am luat atunci doua pachete), dar mai poate fi Baru, Zotter, Callebaut… Si da, nici una din chestiile astea nu e ceva local, dar, ca intotdeauna, e ori ceva de primesc cadou, ori ceva ce gasesc la o promotie buna.

    * Omleta cu peste, condimente (si torn serios aici), ierburi si seminte. Asta inseamna un ou, dracu’ stie de unde, dar probabil romanesc. Cam 100g de peste, de obicei somon daca gasesc la pret bun (sub 40 lei/kg de medalioane proaspete, nu congelate pentru ca am avut experiente neplacute cu congelate). In Carrefour sunt des promotii, dracu’ stie de unde o fi pestele ala, dar de oriunde o fi, tot imi place mai mult decat niste carnati. Si condimente (piper, chimion, ghimbir, in special ghimbir!), ierburi (cimbru), seminte (mac si susan, ocazional bucatele de migdale). Condimentele le iau de obicei din magazinul Orient de la Obor… daca nu primesc asa ceva cadou (am primit in primavara o punga de 1 kilogram de chimion… si deja am terminat-o, desi am fost plecata vreo doua luni in total).

    * O cana de ceai neindulcit ca sa acompanieze omleta (am eu fixul asta cum ca nu consum lichide reci la masa calda/ condimentata) si sunt absolut sigura ca mai bine de jumatate din ceaiurile astea nu sunt romanesti.

    * O chifla, neaparat alba si neaparat proaspata, calda daca se poate, nu suport altceva nici sa ma tai. Nu prea reusesc sa o mananc pe toata, asa ca ori ma fortez, ori ce ramane se duce la porumbei si vrabiute… dar nu exista variante mai mici de 50g sau varianta de a cumpara jumatate de chifla, asa cum se putea cumpara inainte jumatate de paine.

    * Farfurie cu fructe (cu scotisoara, ocazional cuisoare presarate deasupra). Imi place la nebunie sa ma joc la capitolul asta (poze ca sa exemplific). Ce fructe anume si de unde anume depinde de preturi – acum doua luni pe farfuriile alea aveam si pepene si coacaze, acum trei- patru luni capsune. Cand se subtiaza optiunile, se subtiaza si ce e pe farfurie, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, pentru ca turbez pana mananc o farfurie ca in poze… imi place sa o pregatesc, imi plac fructele la gust, dar sa le indes in stomac poate fi cam… foarte dureros. Uneori simt ca ametesc si sau explodez de la atata mancat…

    * Migdale (ocazional nuci/ nuci pecan/ seminte de pin), maxim 50g. Migdalele le iau din Auchan, 40 lei/kg, semintele de pin din Germania, de fiecare data cand merg acolo pentru ca sunt mai ieftine si mai proaspete decat ce se vinde la noi.

    * Ceva desert. Asta poate sa insemne ciocolata, sau poate sa insemne ca-mi combin eu diverse chestii in ceva mai interesant – de exemplu, inghetata cu biscuiti/ napolitane/ sos. Din nou, la capitolul asta nu prea ma ating de produse romanesti (si nici de cele nemtesti cand sunt aici… merg atat de des in Germania si stiu ca sunt mai ieftine acolo).

    Daca sunt plecata/ aproape de plecare/ pe drum, lucrurile se schimba. Adica se pierd chestii din meniul de mai sus.

    In ultima saptamana am fost pe ultima suta de metri inainte de plecare si nu prea am mai avut chef sa ma complic, asa ca ceaiul s-a dus de tot, ciocolata calda n-a mai existat decat in doua zile, chifla tot in doua zile, migdalele in patru zile, omleta cu somon s-a transformat in doua bucati de cod si patru oua fierte pe parcursul celor 7 zile din septembrie, iar deserturile s-au redus la trei inghetate (fancy-schmancy stuff… practic, aproape jumatate din banii cheltuiti saptamana asta s-au dus pe cateva cupe de inghetata), trei mini ciocolate (doua din ele pentru ca erau la reducere), o tarta cu pere si un orez cu lapte si cocos. Practic, tot ce a ramas absolut in fiecare zi (in afara de luni cand am fost la concert si in zilele de gen nu prea mananc) a fost farfuria cu fructe.

    1. lista pe sapt. ce vine e facuta si cumparata, dar peste inca o sapt. cumpar din cele zise de tine si incerc pe rand. Imi dau seama ca eu consum foarte limitat. Omleta cu peste nu tin minte sa fi facut dar suna f: bine. Iar anason niciodata. orez cu lapte si cocos – niciodata, daca vrei sa ne detaliezi pasii…. Fructe noi mancam din belsug, avem pe sapt ce vine 2kg de prune, 4 de struguri, 2 de piersici, si probabil ultimul pepene pe anul asta, pere, gref, o sacosa de mere, dar ori ce mananc e comun, ca pozele tale sunt demential de colorate si apetisante.

  12. Duc conversatia in alta directie, iertare. Mi-a atras atentia preocuparea voastra de a lua Carne din sursa sigura si locala.
    Acum o saptamana ne-am intors din concediu in Ro.
    Suntem din Braila, unde pesta porcina a facut ravagii. Avem o casuta la tara unde am petrecut mare parte din concediu.
    Acolo era ca de Ignat. Taranii se grabeau sa sacrifice porcii din ograda, pana nu vine de la Bucuresti sa-i ia pe toti. Era fum peste tot, porci guitand, un spectacol sinistru.
    Si de Craciun se taie porcii, dar nu cu furie, nu cu deznadejde, in fata ochilor nostri se intampla cu adevarat o tragedie.
    O batranica stergea lacrimile cu coltul basmalei. Prin sat se discuta de posibilitatea aparitiei pestei si la oi. Aia chiar ar fi dezastru total. Vara, dieta lor consta din branza de oi, Salate de rosii si castraveti, pepeni ….Mai mult, branza o vand, fac bani frumosi cu ea si se gandesc cu teama la ce-o mai veni. Craciunul asta va arata f diferit pentu oamenii aia…

    1. E f. trist ce spui – si am aceleasi informatii din alte parti ale tarii… (tulcea, proaspat vorbita in weekend).
      Altfel, decat sa iau din supermarket carne de porc mai bine devin vegetariana. Inclusiv sotul carnivor convins!.

      Nu sunt convinsa de masurile luate in nebunia asta tocmai pt ca:
      1. nu e contagioasa la om
      2. virusurile gripale dau mutatii la fiecare cateva luni
      3. acelasi genotip de virus a aparut si in alte tari. Ghiciti ce masuri s-au luat. Sardinia a raportat din 1978!!!!! primele cazuri. Mdea, am italian + grec in birou …edit: stai sa intreb seful ca are sotie din Ucraina, si sa mai scriu un email la bulgaroaicele mele.
      4. imi aduc aminte nebunia gripei aviare 2004-2005 unde aduc aminte doar una din fraze “vor fi 2 milioane de oameni infectati si nu avem suficienti saci pt cadravre” , 2 nume de doctori care au vorbit atunci. Apoi au aparut cifrele intrate in buzunarele lor pe site-ul Agentiei nationale a medicamentului.
      5. administrarea de antibiotice in fermele de carne romanesti este la scara mare. Nu ma mai mira contagiozitatea, de aceea incerc sa evit carnea de supermarket: sustin o industrie poluanta si o carne nesanatoasa pt mine si mai ales ne-proaspata.

  13. Ne batem joc unii de altii, nu stii pe cine sa mai crezi.
    Unul din sat a sunat la 112 ca i-a murit porcul, declansand investigatiile la nivel central.
    Veterinarul satului insa spune ca el trebuia sa fie anuntat prima oara,
    ba mai mult, el zice ca porcul ala a fost lasat sa moara de foame.
    Bineinteles ca a aparut teoria ca cel care a sunat la 112 a primit bani de undeva sa faca asta.
    S-ar nimeri, e un amarastean in sat, fara educatie elementara, un om usor de manipulat.
    Deci la nivelul asta e, precum cainii, unii pe altii.

    1. Inca am ramas in feudalism. Foarte trist ce spui 🙁
      Altfel putea sa moara si de foame, gripa porcina africana are simptome f. clare: hemoragie pe toate partile, e echivalentul in lumea porcina a Ebolei. Deci si daca ala a sunat de-aiurea in tranvai, echipa care a venit a identificat sau nu, daca si-a facut corect treaba ….

      1. Pe vremea cand am facut eu studiile, am invatat ca e o boala groaznica, masurile erau f drastice, exact ce se face acum: distrugerea focarului, carantina in zonele invecinate, etc, etc. Era cea mai îngrozitoare boala la porci, ca
        ciuma, cum ii zice si numele, cu contagiozitate mare, care cuprindea zone intinse adica. Acum, ca o fi aia, ca nu, nu stiu. Ca asta nu pare asa contagioasa. Sigur ca nu se transmite la om, dar masurile astea extreme sunt din cauza contagiozitatii si a gravitatii.
        Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

  14. Pfoai, ce organizata esti! Te admir! De cate ori te citesc si ma gandesc la viata mea, cel putin acum, ma ia durerea de cap. 😛 Bine, la noi e mai complicat – partenerul meu iubeste carnea, nu ar putea trai fara ea, in plus mananca zilnic cu colegii la restaurant, pentru ca la noi la servici nu poti veni cu pachetul de mancare de acasa, nu ai bucatarie; cea mica mananca ce primeste la scoala, pentru ca au mancare variata si buna, acasa doar seara in principal, si in fiecare zi vrea altceva, asa ca improvizez, in functie de ce am disponibil; si mai sunt si eu, gravida in trei luni, care vomita/are greturi/pofte bizare care se schimba zilnic, si care trebuie sa rontaie ceva la max 3 ore, altfel vomit acid. :(( Sper sa ne mai reglam dupa ce nasc, daca totul decurge bine, si dupa ce redevin si eu om normal. 😛 Pana atunci, insa, te citesc si imi fac notite. Felicitari oricum, esti grozava!

    1. Sarcina usoara in continuare!! Or sa treacaaaa.
      Pe mine ma termina intrebarea: “mami, si noi ce mai mancam azi”. Realmente ma irita, ma enervez, nu am imaginatie, eu am alte gusturi si pofte. Cu meniu, le zic simplu: ziceti de dinainte si asta fac sapt. viitoare. Nu am meniu pe zile dar stiu ca am 3 cine cu salate, o seara cu paste, o zi de carne (e gaina la gatit acum) etc – orientativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge