Meniul saptamanii 15 -23 sept

 

Meniu pe sapt 15 23 sept.
La mine meniul si sapt incepe sambata dim.cu un mers la piatza. Sapt asta e putin diferit: ne au ramas de sapt trecuta ceva chestii si folosesc ce se poate:
– Paste. Am cumparat mai multe cutii de paste impreuna cu o vecina, cutii de carton, paste din faina integrala bio si mai am pe inca 3-4 sapt. Imi trebuie un sos pt care vreau sa iau 2kg se rosii, sa adaug un gogosar, usturoi, niste tije  de marar pt aroma.
– Supa crema de morcovi. Aveam peste un kg de morcovi bio ce se strica usor, am cartofi din gradina si smantana. Mai iau  juma de pastarnac.
 -Ciorba de perisoare. Ultima carne de vita bio tocata e in congelator. Am mai comandat un colet de 10kg de vita la ferma bio dar au zis ca ne contaxteaza in oct asa ca pana atunci mai cautam ceva carne. Coletul e cu cateva tipuri de carne  alese de ei, partea buna e ca ma scoate din robotizarea meniului si ma forteaza sa incerc ceva nou.
– Cartofi la cuptor cu boia iute. Boia e un cadou de la vecina ce are deshidratator si si-a luat o ladita de ardei iuti acum 2 sapt si mi a adus si mie un pic intr un borcanel.
-salate
-Lapte si oua si paine pt mic dejun, miere si marmelada mai am.
-fructe
Ce am luat in final?
Rosii de sos mai ieftine. Nu de la producator, ci de la un nene ce le aduce de pe langa Focsani.
Lapte si oua (producator direct) si o paine de la brutarie.
Legume pt ciorba: pastarnac, telina, 3 gogosari (tot de la nenea de pe langa Focsani), mai pun din sosul de rosii si bors din frigider (a facut vecina) si patrunjel si leustean de pe balcon. Pt salate am inca vreo 3 kg de rosii, rosioare mici pt pachete (astea de la pietzar), salata (producator), branza cascavaloasa si 1 kil de branza telemea (un magazin mic), plus din gradina catraveti si ierburi, 3 avocado prea tari.
Fructe: 3 4 kg de struguri din 2 3 tipuri, ultimii 3 pepeni pe anul asta – din aia rotunzi, o sacosa de mere (singurele fructe de la producator), vreo 8 9 lamai mici, banane (6? ) .
Sotul si copila ai au luat covrigi si strudel cu mere de la aceeasi brutarie.
Ce e bio? cam jumate. Si din ce nu e bio, caut proaspat.  Pot mai bine? o sa fie.
Cate plastice am adunat? doar 3: o caserola de struguri (o duc inapoi la pietzar),  unu cu punga de malai (nope, nu avea de hartie, am cautat, am nevoie de malai in casa in caz de backup sa fac o mamaliga cu br si la) si plastic la  bidonul de la lapte (am intrebat, Sebastien nu primeste inapoi sticla si la ce coada si aglomeratie e la el numai sa imi umple mie sticla nu e cazul). Restul le-am pus in sacosicile mele de panza sau in pungi de hartie (covrigii, strudelul, roshioare) – deja s-au obisnuit tarabagii cu mine ca scot sacosa de panza, un tarabagiu mi-a zis ca da lunar 50-60 euro pe pungi … si nu, nu se recicleaza pungutele de ambalaje. A fost ziua curateniei sambata, nu am participat dar macar am produs mai putine gunoaie.

Ce am facut de sambata? Imediat dupa despachetat cumparaturile am pus de facut iaurt . Cat am pazit la fiert laptele sa aproape fiarba si sa aproape raceasca pt iaurt, am pus de supa crema de morcovi, cartofi, smantana (asa am golit din frigider si spalat si pus cumparaturile noi), spalat rosiile super coapte si taiat cotoare si pus in 2 la fiert cu o sfecla rosie amarata uitata acolo, un gogosar, usturoi. La final blender in sosul de paste. Daca tot avui blenderul murdar de la sosul de paste, am bagat blenderul si in supa crema. 45 min in bucararie si am si iaurt, si sos de paste, si supa crema, cateva zile nu mai trec acolo.

De departe de a fi minimalista in bucatarie, mi-am dat seama ca eu cu ani in urma imi petreceam prea mult timp in bucatarie, condusa de societate si ce e ma moda. Prea multa mancare ca doar “more is better”. Prea supragatita ca doar fierberea deterioreaza vitaminele si apoi fuga la farmacie dupa suplimente. Cat mai multe ingrediente care mai de care mai sofisticate si de la capatul lumii si care nici nu imi aduceau fericire si nici prea multi nutrienti. Fiecare masa sa fie altfel, evident.
Am zis stop. Da, e ok sa avem aparate in bucatarie dar 15 min in lumea asta moderna imi ajunge pt o cina si pachete pt a 2a zi. Viata nu mi se petrece in bucatarie, pot manca aceeasi supa si 2 seri la rand.
Am mai economisit la timp prin prezenta o data pe sapt la cumparaturi, 3 ore: vin, despachetez si gaataaa. Sapt asta insa am deviat: am fost si la Cora ca …ni s-a terminat hartia injinerica (avuram cateva baxuri luate la Pasti, nope, nu ne-au ajuns pana la Craciun :D)

11 thoughts on “Meniul saptamanii 15 -23 sept”

  1. Săptămâna asta plec de joi la mama și mă întorc duminică, nu îmi fac planuri de meniu e posibil sa ma intorc avand chef numai de ceai cu pita vreo cateva zile 🙂

  2. Legat de pungi: la noi legumele-fructele se vand in pungi de hartie. Vanzatorii sunt tare incantati cand venim cu pungile de acasa. Multi cumparatori fac asta. La măcelar ma duc cu cutia pentru inima pisicii. Pentru noi iau carne bio din magazin si acolo nu-mi place ca sunt prea multe ambalaje. La paine, unde ai tot pungi de hartie, multa lume vine cu punga de acasa.
    Eu pierd multa vreme in bucătărie, dar am remarcat ca atunci cand grupezi, cum faci tu, esti mult mai eficace. Eu mananc lucruri cateva zile, dar nu si copiii.
    Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

    1. Exact, grupez treburile si castig enorm timp! pt ca timpul de gatire propriuzis nu e asa de mare, dar eu ma lalai cu sters masa, aruncat resturi, spala tocator/cutit/lingurile cu care gust/sterge chiuveta si faianta etc si astea consuma timp!! Un pic de planificare si organizare salveaza rabdarea mea, timpul meu, linistea mea interioara.

      Altfel ca si tine, am caserolele mele (recuperate de la inghetate) unde imi iau branza, pungile de panza pt struguri, mere, etc. Tinand cont ca eu acum 5 ani aveam deseori peste 20 de pungute aduse acasa, in fiecare sambata, zic ca e o maaare diferenta.
      Din pacate in putine locuri la piata au aparut pungi de hartie.

      Dar mai bine zi-ne: te-ai mutat?

      1. Pe jumate mutat 🙂 Ne-au zis firma ca ne muta in 2 zile, ceea ce mi s-a parut f bizar. Dar in fond e mai putin stresant: au mutat totul in afara de paturi, baie, bucatarie (au dus si din bucatarie cateva cutii cu lucruri mai putin folosite). Congelatorul fiind mai mult gol, nu mai trebuie golit.
        Cu ocazia mutatului am remarcat 2 lucruri: 1. Sunt bune borcanele sa tii lucruri in bucatarie, dar putin practice in caz de mutat: grele, fragile. Noroc ca nu te muti des.
        2.Cate lucruri se strang într-o casa 🙂 . O sa fiu si mai atenta decat pana acum cand intra ceva : neaparat trebuie sa iasa altceva.
        Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

  3. M-am ținut să pun în practică inspirația de la tine și-am făcut și eu cumpărături mai multe în weekend, așa că nu mai e nevoie să trec seara prin mega să mai iau “una, alta”. Am salvat timp săptămâna asta! Trebuie să mai lucrez la planificat oricum, ca să mă asigur că nici nu îmi rămâne mâncare de aruncat, dar încet-încet 😀
    Miss I. recently posted…Un om c-o vioară: David Garrett în concert la Sala PalatuluiMy Profile

    1. Cu feluri de mancare simple merge treaba usor: salate sau supe creme- 2 locuri unde bag 5-6 ingrediente din ce este, iar rezultatul e low cost + high quality 🙂

      Altfel daca am stocuri si la urmatoarea lista de cumparaturi, eu gandesc meniul nou pornind de la ce este (vezi la mine saptamana asta supa crema de morcovi).

  4. Azi am fost la Cora…dupa mult, mult timp. In afara de plasticul de la ambalajele alimentare am luat un mare uscator de rufe, invelit in plastic, am făcut un plastic atack personal si am lasat ambalajul in pubela magazinului. Am trecut la magazinul pt accesorii mașini, mirosea la ei a plastic de proasta calitate. Am luat un disc de parcare din carton, ambalat într-un plastic gros, am facut si acolo plastic atacul si le-am dat ambalajul inapoi. Cu multa jena.
    Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

    1. sunt lucruri pe care nu putem sa le evitam. Cum ar fi cazurile amintite de tine.

      (desi eu as fi cautat un uscator la mana a2a, pe grupurile de fb din zona, asta doar de al dracului sa fiu :D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge