cum isi administreaza fiica mea banii de buzunar, la 10ani

Si sunt tare mandra!

Cred ca am o copila foarte responsabila financiar si asta am vazut nu doar acasa ci si in tabere si excursii, cand nu eram noi langa ea, si-a administrat banii foarte  bine. Se descurca asa cum mi-ar fi placut sa fiu eu cu 10 ani mai devreme 🙂 .

Cateva principii simple pe care le aplicam in educatia financiara a copilei de 10 ani (incercam, nu ne iese 100% dar crestem si noi alaturi de ea) :

1. la varsta de 10-15 ani totul se invata prin exercitiu. Daca la copiii mai mici e imitatie, dupa o anumita varsta e nevoie de exercitiu si greseli. De aceea zic de  bine sa ii dam bani de buzunar pe care si-i organizeaza singura, pt un creion, o inghetata, poate o jucarie etc. si nu o intrebam despre ce face. Da, e simplu sa ii platesc tot ce vrea ca nu vrea multe, dar ce ma intereseaza e sa vad ca decide responsabil. Din experienta ultimilor luni am vazut cum isi organizeaza banii de buzunar si am incredere ca se descurca.
2. am convenit o suma fixa. 7 pe sapt. si o respectam !!!. Suma nu e nici mare, nici mica (am intrebat imprejur cat mai dau de buzunar, dar sa fiu realista: primeste banii ce ii ajung de 4 inghetate…) . Ideea initiala e de invatat copilul sa administreze un buget.
In vacanta ii dam 20 euro de care isi poate lua ce suveniruri vrea. De obicei alege jocuri, magneti, uneori isi cheltuie si din extra economiile ei. Cartile luate i le-am platit noi.
As vrea sa fac un experiment, la vizita la rude in Bucuresti o sa ii dau ei bani sa mearga sa isi ia ce vrea si daca vrea cu o suma mai mare, si fara noi (dar cu vreo matusa/verisoara) – si sa impun adultilor sa nu intervina. Pana acum am facut asta cu prezenta noastra, dar cred cu mine de fata isi permite sa fie mai neglijenta ca doar e mama acolo.3. o regula ce nu o respect si e musai sa o imbunataesc si la mine este de ai da banii de buzunar in aceeasi zi. Fie sa decidem sa ii dam toti o data pe 1 , fie saptamalul dar sa fie sambata, ideea e sa fie data fixa. . De ce?  As vrea ca sa obinuisnuiasca sa administreze nu doar ce cheltuie sau ce NU cheltuie, ci si faptul ca  poate sa isi planifice cheltuielile si prioritatile (de ex sa gandeasca sa ia o alta papusa din colectie la urmatorul salariu) dar mai ales sa se invete ca banii tre sa vina la data fixa si sa nu accepte intarzieri (vorbesc eu, care sunt platita cu intarzieri de catre angajator…)
4. am decis clar ce isi plateste ea din banii ei si ce noi. Noi ii luam haine, noi luam cartile, cadourile la petrecerile unde e invitata. De pe la 15 ani probabil ii dau buget separat de haine si incaltaminte de sezon sa isi ia singura, pana atunci banii ei de buzunar sunt de mici cheltuieli: inghetata, jucarie, suvenir etc.
5. O las sa decida singura ce vrea sa faca cu banii de buzunar. Incerc sa ma abtin sa dau sfaturi (valeu valeu valeleu si ce greu e pt mine, o feemeieee), incerc eventual sa ii zic unde e o achizitie buna sau ne-buna. Pana la urma si din greseli invatzam, da?
6. o incurajez sa economiseasca. Initial am vrut sa ii spun sa economieasca o suma fia, gen un 10% dar  am tacut – i-as impune prea multe. Dar acum economiseste pt tabara de ski (sssst, noi economisim si noi si o trimitem daca vrea numai ca sa ramanem singuri o sapt: D)  – ideea e sa o sustinem in a atinge un scop clar, sa gandeasca la cheltuieli pe termen scurt dar si pe termen lung

7. in 1-2 ani ma gandesc la fixat cateva limite. De ex sa nu cumpere nimic mai scump de 100, sa zicem. Util pe viitor, cand suma va creste (ii incrementam cu 1 la fiecare aniversare) sau cand o sa ii dam toata suma o data pe luna. Idee foarte utila cand va avea card la banca, la 18 ani.
8. vom incepe sa o implicam in administrarea bugetului familiei: platit facturi, rata, lista de cumparaturi, planificat buget vacante, cautat bilete de avion/cazare/destinatii/costuri atractii si oferte etc.

27 thoughts on “cum isi administreaza fiica mea banii de buzunar, la 10ani”

  1. Excelent, mi-a placut mult ce ai scris! draga de ea 🙂
    (de curiozitate banii de buzunar sunt conditionati de respectarea a mici joburi, gen facut patul zilnic, curat in camera/bucatarie etc? banuiesc ca nu, daca nu ai scris si de fapt sunt sigura ca te-ai gandit si la varianta asta si ai ales sa nu-i conditionati asa bani de buzunar. Na ca mi-am rasp singura hahaha)

    1. Deloc. Banii de buzunar sunt bani de buzunar. Nu isi face curat in camera singura (nici dupa rugamintile mele, mai facem cu ea, dar nu reuseste sa se concentreze singura sa termine curatenia, abia acum, de pe la 10 ani isi goleste toate bricolajele de pe birou si de pe jos), nu isi face patul dimineata decat ocazional (mai exact imi aduc aminte doar1 data vara asta 😀 ) .

      I-am taiat o singura data din banii de buzunar, cand spunea ca a uitat sa copie ce tema are asa ca nu o face. 2 zile la rand. I-am esxplicat ca daca eu nu imi fac treaba la munca atunci nu sunt platita, si i-am taiat din banii de buzunar (cred ca cu 1 mai putin i-am dat).

  2. Foarte frumos ca se descurca! Stii cum zic olandezii, ce inveti de mic, stii mai tarziu sa faci.
    La punctul 8 eu am totusi dubii, ai mei au facut asta cu mine si nu stiu daca m-a invatat ceva, dar sigur m-a facut sa ma simt impovarata, mi-as fi dorit sa ma lase sa imi vad de copilarie. Altfel, vad ca fata unei colege f bogate, ajunsa la facultate, a descoperit brusc ca exista lidl :))) si se descurca sa-si administreze bugetul, mic, desi a avut pana la 18 ani fara numar
    Diana recently posted…ce-am mai citit asta varaMy Profile

    1. La punctul 8 dupa cum am si scris, vom incepe. Habar nu am cand, cum, totul e functie de disponibilitatea ei. Deocamdata o intrebam ce vrea sa scriu pe meniul sapt. urmatoare :)))) si raspunsul e acelasi: paste cu somon si pepene rosu :)))))) , ii mai dictez lista de cumparaturi eu fiind cu capul in dulapuri/congelator si analizez ce nu este etc.

  3. Eu nu prea am aplicat ce zici tu, ma bazez doar ca ei fac ce vad in casa, cum spuneati si voi.
    Bani de buzunar nu, doar la cei mari le dadeam, sporadic, celei mici nu i-am mai dat de vreun an, ii dadeam cam 2 euro. Pentru ca ei primesc de la familie mult, adica eu ma zgarcesc pentru mine la ceva de ex de 250, dar ei ar avea banii aia. Nu ii cheltuie, ca le luam noi tot ce vor, dar nu vor f multe, sunt modesti cu totii. Fiul e mai econom decat mine, ar putea sa-mi dea lectii de frugalitate. Inghetata, suc le luam noi, n-as putea sa le cer.
    La cumpărături stiu sa compare preturi, sa citeasca etichete. Fiul acum castiga mai bine decat mine, dar nu-l punem sa participe cu nimic la mancare sau cheltuieli. Cum zice el: economiseste, poate peste cativa ani isi cumpara un apartament.
    Cred ca fiecare face educatie in stilul lui, important e rezultatul.
    Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

    1. fiica mea nu primeste de la nimeni din familie, asta e tot ce are.
      Imi dau seama de un lucru: pt ca nu mergem in supermarket fiica mea nu stie sa citeasca etichete: nu a vazut sa fac asta!!! bon, la iarna mergem la Cora.

        1. De altfel si la piata e bine sa citesti etichete: privenienta, chiar ce contin lucruri pe care le cumperi la kg. Asa luam uneori gnocchi de la standul italian: varsati, buni. Pana odata stand la coada am citit eticheta cutiei mari unde erau ambalati initial acei gnocchi. De atunci am incetat sa ii cumpar.
          Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

  4. Mi-ai amintit de ai mei. Din clasa a cincea până am intrat la liceu îmi dădeau banii de buzunar săptămânal. Începând cu clasa a noua îmi dădeau lunar, ca un salariu și mi-au spus că pot cheltui tot într-o săptămână, dar alții nu mai pup. Mi-a luat vreo 2-3 luni până m-am obișnuit, dar apoi aveam mereu bani strânși.
    Pare-se că m-am prostit acum la maturitate de cheltuiesc tot :))
    Cristina recently posted…Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.roMy Profile

    1. cam asta e directia si la noi.
      Ia zi-ne, tie ti-a prins bine acea suma de bani? acum ca om matur crezi ca a fost decizie buna din partea parintilor?
      Altfel eu cred ca esti o persoana bine educata financiar, iti cheltui banii pe experiente si nu pe acumulat lucruri si praf. Mi-ar placea sa faca si fiica mea la fel, de mostenire 1 aprt tot ii ramane de la mine :))))))))

      1. Da, mi-a prins foarte bine pentru ca apoi cand am inceput a lucra…evident ca am inceput ca studenta cu salariu de student, dar deja stiam sa ma chibzuiesc. Nu era luna sa nu raman cu ceva de la un salariu la altul.

        Acuma, da, cam arunc cu banii. Si intr-adevar, nu pe lucruri sau prostii inutile, de fapt sunt destul de minimalista cu ceea ce detin, dar si cu experientele astea…parca ar fi buna putina frana uneori.

        Dar da, per total mi-a prins bine ca m-a responsabilizat. Asa daca-mi dadeau zilnic bani de buzunar nu cred ca deveneam prea responsabila pe termen lung.
        Cristina recently posted…Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.roMy Profile

        1. multumesc, Cristina. Mi-ai dat incredere ca ce fac fac bine, doar sa ii respect ritmul si puterea de “adaptare”.
          O sa iti dau un email sa te intreb mai multe, sunt curioasa!

          1. Nu stiu ce sa zic la faza cu dat banii. Cum ziceam, noi le dam cand au nevoie, de fapt fiicei mari ii viram in cont sume mai mari si cand sunt pe terminate, ne spune si ii mai viram. Stim ca nu ii arunca pe prostii, dar isi mai face mici placeri. Imi povestea de o prietena, parintii nu-i dadeau mai nimic, erau tare stransi la pungă, banuiesc ca nici ei nu aveau prea multi bani. Și-a gasit o slujba de student sambata la piata, la ora 4 dimineata trebuia sa fie acolo, deci nu era usor. Absolut toti banii si i-a dat pe haine scumpe, nu si-a luat o jacheta, ci 3… Deci eu cred ca nu-i neaparat despre cati bani le dai, ci de cum ii educi.
            Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

  5. Foarte frumos, e de admirat ca faci aceste exercitii cu ea, si indrumarea unde e o achizitie buna e minunata, asa invata sa gindeasca ce e nimerit sa cumpere.

    1. am uitat sa povestesc ca am fost la un garage sales, unde si-a vandut din lucrurile ei inutile (carti) si si-a cumparat altele. I-am dat si de la noi sa vanda chestii, f. incantata a fost.

  6. Super idei… tot ce spui face sens! Eu mai am ceva pana la banii de buzunar, deocamdata suntem la faza “pui da-mi te rog X lucru ca trebuie sa il platim mai intai” :))))
    La punctul 6 insa as avea un comentariu – nu cred ca ii impui prea multe, doar ii expui un principiu, apoi o lasi pe ea sa decida daca il aplica sau nu…mie bunica imi zicea ca daca am 1 leu sa nu ii cheltui niciodata pe toti, sa cheltui doar 80 de bani si pe restul sa ii tin ca fac pui :))) (am prins carnetele de economisire din epoca de aur) … sfatul asta l-am aplicat din copilarie, adolescenta si il aplic si astazi….
    iuliaBe recently posted…Tactici de negociere – “trantitul usii in nas”My Profile

  7. Wow, e genială postarea ta și foarte, foarte utilă! Mi se pare un exemplu și totodată un model pe care nu prea îl găsim. Cel puțin în România, unde educația financiară e destul de precară. Poate că mulți părinți și-ar dori să-și învețe copiii și nu știu de unde să înceapă sau cum să procedeze. Mi-ar plăcea să găsesc mai des astfel de subiecte pe blogurile românești, e un impuls și o idee de luat în calcul.
    Ioana Soare recently posted…7 activități de încercat la început de toamnăMy Profile

    1. Acum 5-6 ani, cand am primit replica: “daca nu ai bani mai scoate de pe card” mi-am dat seama ca nu stiu de unde sa apuc un exemplu sanatos de educatie financiara pt copil. Acum deja are 10 ani si e la alt nivel, asa ca adun informatii de peste tot: americani, olandezi, francezi :).

  8. Felicitari atat tie cat si copilului! Important este sa nu resimta economisirea ca pe o povara, era mai sus un exemplu cu o tanara care spargea toti banii pe haine, am cunoscut eu eu cateva fete care procedau la fel si impresia cu care am ramas a fost ca incercau sa acopere niste frustrari din copilarie si adolescenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge