Meniu sapt 30sept ->6 oct

Meniul sapt asteia e mult mai sofisticat:
-macroul la tava (nu l-am facut sapt. trecuta)
– supa de galusti cu oase fierte indelung (am luat oase de vita si porc, 2 kg, in punga de plastic… )
-salate multe.
Am luat:
-oua. Cartoanele returnate. Cu drag va zic ca pe unul din cartoane am vazut data de 2015, va dati seama de cate ori s-a plimbat cartonul ala cu oua catre client si inapoi la producator?
-branza telemea de bivolita, in cutia mea
-struguri ceasla in sacosa  mea. Boaba marunta si dulce cu gust de vie, de ales boabele stricate ca sunt pe duca.  Nu, nu am gasit must inca.
-o sacosa de portocale pt suc (in sacosa mea) si ceva citrice pt limonada. Din noiembrie vom comanda din spania direct. Nenea de la piatza le avea in lazi de carton si a zis ca apreciaza ca punem in sacosa noastra, pe el il costa 150 euro pungile, lunar, si i-a dat cadou o portocala copilei (care s-aa declarat fericita). Am mai primit aprecieri asemanatoare de la un nene cumparator de la piata – noi ii spunem Barbosu’  cu care ne tot intersectam in fiecare sambata la aceleasi tarabe de cativa ani.
-niste banane urate si patate, mai ieftine ca lumea le evita, cu eticheta de fairtrade, am mancat deja 3, nu cred ca apuc sa fac din ele mini clatite cum visam
-lapte, 4l, 2 sticle de plastic aduse. Unt in hartie cerata (macar ma consolez ca e 500gr deci o hartie pt cateva sapt) si smantana (cutie de plastic) – toate direct de la producator, nepasteurizate
-o sacosa de morcovi (avem niste cai in apropiere si le dam o gustarica si lor), gulii  noua (le mancam ca pe mere). Chiar, se pricepe cineva la cai? unul mananca f. greu morcovii, daca nu il rup in 2-3 bucati incearca sa il rupa el in pamant
-ardei albi grasi de copt, gogosari de copt, vinete, varza, aduse de undeva din zona moldovei.
-covrigi cu mac si strudel de mere, alune de pamant, pt colocatari . Toate vandute direct in sac de hartie. Eu incerc no gluten (sau macar less gluten) si no nuts 😀 si sper sa sa dau de capat dermatitei
– marar, patrunjel, pleurotus, 2 cepe, pastarnac, sacosa de mere, avocado.  Mi-am dat seama ca mararul si patrunjelul vin in legaturi cu…elastice. O sa duc elasticele inapoi la taraba 🙂
Mai avem castraveti din gradina, rosii ultimile (restul le pun la murat), macris, iese salata de vreo 3 cine, cu telemeaua aia si cu ce naut (am fiert juma de kg de naut, portionat in borcane)
Mai am de luat somon fumé de la megaimage pt paste, si orez – bio. Plastice.
Am mai luat o punga de plastic de la mercerie, de unde am cumparat tot felul de pamblici si atze si nasturi mici, macar le-a pus toate intr-o singura punguta (nu aveam la mine sacosica sa le pun)

Timpi:
-sambata pe la 8 am inceput sa ne imbracam/strangem gentile sub brat si cutiile de oua/copilul/vecinele etc. si plecat la piatza
-la 10 si ceva eram inapoi (am mers de data asta cu masina, cand mergem cu metroul ne ia aproape o ora sa ajungem, e nevoie sa schimbam metrou)
-despachetatul a fost facut treptat, asa ca am pus direct oasele la spalat cu apa fierbinte si la fiert in slow cooker pt 8 ore cu o bucata de lamaie (se vede bolborosind doar prin cateva locuri, nu toata oala). In ultima ora am pus si morcovi, pastarnac, telina, gogosar.
– am pus la copt vinete si ardei si gogosari (nu mai coc neam gogosari!! am uitat de ce nu coceam: se curatza greeeeu, ardeii albi grasi sau kapia sunt minunat de copt)
-am fiert pleurotusii (lasat asa mari, mi-a fost lene sa ii toc). I-am scurs. Adaugat o lingura unt, 3 catei de usturoi tocat, 1 lingura apa, lasat 2 min sa se inmoaie, pus pleurotusii peste si peste 3-4 min si 3-400gr de smantana.
– facut o mamaliga cu br si la si ou.
-la 14:00 eram mancati si toate alea la spalat, muuulte la spalat.
-toata apa folosita la spalat oase, legume, pleurotus, fiert etc. am folosit-o la udat balconul (am semanat spanac si rucolla si cresson)
Supa de galusti am terminat-o noaptea (am aruncat oasele si carnea grasa, facut galustile, prea lene mi-a fost sa strecor zama sa fie limpede) si am “supliment” natural si f. ieftin de minerale si colagen pt 3 zile la toata familia. Legumele coapte, ciuperci cu smantana, supa, nautul fiert le am pe toata sapt. Voi face o zi salate (branze, ou fiert, salata verde, rosii, castraveti, macris) si o zi din cele gatite.
La pachete vor fi salate de cruditati alaturi de 1-2 proteine (branza, ou, avocado sau naut, toate le am la indemana), paste cu somon fumé.

Pana aici toate sunt de sezon si f.ieftine.  Meniul facut cu astea este un meniu divers,  fara multe chimicale (iau fructe si legume mici si patate). Oasele nu sunt bio dar din pacate nu gasesc la producatori sa imi dea cate un os/picior/coaste/coloana vertrebrala .

 

Partea scumpa si plasticoasa (in aparerea mea comand insa o data la 3 luni si impreuna cu vecine) vor veni din Olanda sapt asta: cacao, unt de cacao, nuci, faina de cocos, faina de migdale, faina de curmale, seminte canepa, etc. majoritatea bio din Olanda. Nope, nu e canepa frunze 😀 . Sunt in borcane de plastic cu filet, fiecare produs ei le au varsate si le pun in recipiente de plastic. Partea ok e ca noi refolosim recipientele lor ( pt stocat bricolaje, joaca, deplasari mancare etc), partea ne ok este ca nu se recicleaza.  Cartoanele sunt reciclate si le reciclez (acopar gradina pe iarna) – ramane sa indepartez banda cleioasa cu care au impachetat

19 thoughts on “Meniu sapt 30sept ->6 oct”

    1. bine ai revenit pe aici, Raluca!
      Cum mai e viata ta?

      Din olanda eu cu pit-pit 🙂 . majoritatea sunt bio, dar cel mai fain e ca majoritatea ei le au vrac asa ca daca comand 2.5 kg ies mai ieftin pt ca ei mi le pun intr-un singur recipient (de plastic, stiu) dar e 1 si nu 10 ambalaje! .

      1. da’ sa stii ca-s de mult aici, doar ca nu las urme
        cum sa mai fiu, trezita la realitate din toate partile. viata-i grea si frumoasa foc, simt c-am trait intr-o inconstienta totala pana un an in urma.
        acum ne-am facut oameni mari si locuim impreuna, in curand incepem demersurile pentru cumparat casa, sa mai strangem de notar pana atunci. tips & tricks are welcome

      1. A, eu am inteles ca folosesti carton reciclat, ala are celneluri, ca e reciclat din tot felul de alte hartii.
        O intrebare: cum faci ca sa refolosesti apa pt udat plante? Adica in ce o strangi, cum te organizezi? Ca la mine s-a saturat sotul de galeti in bucatarie.

  1. Tot respectul, doamna. Mie mi se pare f mult, juma de sambata pt mancare, la mine e comanda la tarani (plastic am doar tipla de la carne, nu e mult), 30 min la supermarket, de unde luam f putine lucruri in completare gen orez, sare, si 10-15 min pe zi gatit, cat curat, spal si pun in multicooker sau asamblez salata. Si asa mi se pare ca aloc prea mult timp burtii… Si tu lucrezi full time, nu stiu de unde gasesti atata energie 🙂
    Diana recently posted…ce-am mai citit asta varaMy Profile

    1. Da, sambata asta ne am intins mult. De obicei scap mai repede, Dar copt legume si curatat ia mult. Partea buna e ca abia miercuri mai gatesc ceva (salata, zic)

    2. Auzi. Unde comanzi. Ai link? Sa vaz de livreaza mai la vale . Pe aici in general sunt cu plastice.
      Iarna mergem la piatza la 2 sapt, si cerealele le iau de la DM, citrice din spania de la mama lor.

  2. Cred că săptămâna asta trece fără meniu dar și fără cumpărături cel puțin până vineri sau sâmbătă, o să mănânc din cămară și aia e

  3. Ador ceaslaua pentru ca este foarte dulce si nu are samburii aia mari ca strugurii de masa dupa care mor toti. Si imi mai plac niste struguri de la tara, nu stiu cum se numeste soiul stiintific, noi le zicem ananas. Sunt super pafurmati si dulci. Si poti sa ma invidiezi ca in weekend am cules via am must bun-bun.

    1. si noi iubim strugurii astia mici, dulci si parfumati.
      Cat despre must, chiar de invidiez – sa va fie de bine :). Stii ca e unu din alimentele fermentate super sanatoase, da? altii dau bani grei pt supliment cu extract din must.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge