De Mari Kondo am auzit de mult timp, de la simplitaly. Apoi am citit cartea ei: magia ordinii (ok, rasfoit, citit numai capitolele interesante). Am perceput-o ca un mod de alegere a lucrurilor ce le tinem in viata, am preluat metoda de impaturire a hainelor pt a fi mult mai “visibile” si usor de scos/bagat, de pastrat numai a ce ne aduce bucurie ( ea a fost mult timp la un templu shinto sau shaolin sau ce stiu eu cum s-or numi si are ceva diferit de noi: o rutina a recunostintei si apreciere a momentelor si lucrurilor din viata noastra) si am aplicat-o f. usor la sectiunea haine unde am putine si le port si toate imi plac si efort minim.
Dar daca de ani de zile Mari Kondo e ok in zona haine, nu putui sa ii gasesc o aliniere la bucatarie, carti sau hobby. Si sincer, e usor sa ma ocup plina de sparking de haine putine, si care imi plac. Si pinterest e plin cu metode de aranjat haine, inspirationale dar f. dificil la bucatarie, care nu imi place (gatesc de nevoie, gatesc ca stiu ca e ieftin si sanatos, daca ar fi ceva sa imi placa sa gatesc atunci prajiturile sunt dar acestea aproape au disparut din viata mea din motive de alergii si efort de a mentine greutate) asa ca … de unde sa gasesc eu “sparking joy” acolo??
Pana la serialul de pe netflix pe care l-am vazut in cateva seri! (nu avui somn asa ca statui pana la un 2 noaptea, am vazut mai pe saritelea, traiasca mouse-ul, pt ca, dupa cum am zis, sectiunile de haine nu ma intereseaza, garaj si camara/debara nu am) probleme am la bucatarie si carti si sectiune de hobby. Il recomand de vazut, cu ingaduinta, ca un reality show cu familii diferite din america ce nu erusesc sa gaseasca ordinea in viata din varii motive. Multe lucruri de acolo nu se pot aplica la noi, romanii, dar cu putina bunaviontza multe se pot aplica imediat!!
Etapele propuse de mari Kondo sunt:
– scot tot din dulapuri, pe sectiune. Nu pe zona din casa, ci pe sectiuni (haine, sau carti etc). dar scos toate si fac o gramada.
O etapa dureroasa pt ca…poate speria. De asta mi-a fost frica, sa nu fug de acasa cand vad tot :)))
-iau lucru cu lucru si decid ce imi e util si imi aduce bucurie.
– ce nu imi aduce bucurie => pleaca din casa.
– grupez pe mini categorii
– grupez pe marimi
– pun sus ce folosesc mai rar
Asa ca sa imi fac curaj m-am inspirat din reality show pt cateva moduri de aranjare (am cautat niste cutii potrivite sa delimitez pe sectiuni), am identificat un raft unde nu stiu ce sa fac si delegat consumatorului din casa (cafele si cesti si pahare de bere, nu le folosesc) si uite ca…. lucrurile par deja mult mai simple. Am mai intrebat pe grup de fb, am mai primit poze inspirationale si…purces la treaba.
Ei bine, etapa unu ma speria dar gata!!. Pt ca nestiind unde sa le pun si cum sa le pun, scenariul cu scos tot si eu sa ma duc la culcare si sa las muntele in bucatarie era apasator.
La etapa 2 imediat am stiut cu ce incep si anume singurele lucruri din dulapuri ce imi sunt f. dragi: stocurile de miere si stocurile de ulei de masline (le cumpar o data pe an direct de la producator si le folosesc pana la recolta urmatoare).
Acum, ia ziceti, restul din bucatarie le arunc? :))))). Ca daca e dupa mine as tine numai cutit si tocator si 2 castroane de salata, si 3 furculite :))) Ok, si slow cooker.
Marele miracol de pe pinterest si din serialul de pe film in viata mea a fost cand am invatat sa pun impreuna toate casoletele de plastic si sa le tin intr-o cutie pt grupare, asezate vertical (avem multe, pt pachete la toti, la munca). Asa voi avea sub ochi si cutia, si capacul, si cu putina ordonare cand scot una nu voi rasturna feng shui-ul celorlalte!!
Cateva inspiratii alese:
(inca nu am gasit cartoanele de mai sus potrivite largimii borcanelor mele, dar mi le voi face)
La grupat pe categorii nu m-am priceput, dar nu e perfect asa ca voi imbunatati treptat si gasi o solutie usor de folosit si de mentinut. Pana atunci am pus intr-un loc toate caserolele de plastic, alaturi de capace, aruncat ce nu are capac, si pus vertical sa fie usor sa le vad. De data asta am separat de castroanele de sticla cu capac de plastic ce le nimeream dimineatza in fuga si le mai scapam peste picioare … Mai am la tacamuri si alte maruntzele, am vreo 3 idei in cap, si nu ma pot decide (o femeie adevarata).
Am mai separat rafturile cu condimente, ceaiuri, ingredientele de prajituri, si fiecare raft in zona de mici si zona de mari.
Concluzii dupa aceasta ordonare? ca treaba a mers rapid, 1 ora. Nu, nu a fost dureros. E evident ca nu am multe in bucatarie de le-am dat jos si pus inapoi in 1 ora (daca nu mai putin), si de aruncat nu am aruncat mare lucru, aproape toate au fost utilizate in ultimile 3 luni. Ce facui – e departe de a fi perfect facut, nu am rabdare la perfectiune, ar trebui sa mai intru in detalii, dar e loc de perfectat. Da, o sa mai fie nevoie sa gasesc pozitia perfecta la unele cutii, dar imi va lua fix 2 miunte sa le mut cu 20cm mai colea, pt ca e o cutie cu toate, pana gasesc pozitia cea mai la “indemana” ochiului.
Ca nu e doar in mintea mea. Si colocatarii, dupa ce au utilizat ceva, au pus la locul ei. Au reusit singuri sa le gaseasca locul in casa!
Ca sotul si-a ordonat zona cesti de cafea si pahare de bere. A aruncat 2 ce erau zgariate si a zis ca sunt urate, nici macar nu i-am zis ca fac sau sa faca ceva si el, pt ca el dormea/citea cand am dereticat eu, i-a scapat ce s-a intamplat. Dar cand ai claritate de imagine si alaturi este ordine, devine inspirational. Si cel mai grozav e ca a scos la masa de duminica seara 2 pahare, o singura data folosite, pahare de vin cu picior de care am uitat…. Si ca desi masa a fost banala, m-a bucurat mult mai mult. Si ca, alta data in cateva ore era totul jale (la urmatoarea cina cand gateam si pregateam cutiile pt a 2a zi…). Ei bine, sunt cateva zile si inca e in ordine!! Ordinea asta se mentine singura, firesc!, fara sa deretic iar (nu ca as fi dereticat prea des dar zau).
Profit sa pun niste linkuri ce mi-au exprimat in vorbe ceea ce simteam legat de “refuzul” de a ordona anumite zone… in lucruri ne ascundem frici, probleme, emotii https://twitter.com/moorehn/status/1081342700920680448?s=21&fbclid=IwAR37yo49i0027058N6MFreRm1GY9o0KAyr0lSgsyh7L1R58U3hrwxr5LEtM
https://www.nytimes.com/2019/01/03/well/mind/clutter-stress-procrastination-psychology.html
Pe viitor o sa ma iau de carti, apoi de hobby. Despre carti… numai de bine, articolul asta ma consoleaza https://www.theguardian.com/books/2019/jan/07/what-we-gain-from-keeping-books-and-why-it-doesnt-need-to-be-joy-marie-kondo. Inca nu suntem pregatiti sa facem ordine la carti, dar sigur nu voi da eu prea multe iar colocatarii…nici atata.
Eu nu aveam de gand sa urmaresc emisiunea, ca elanul care m-a apucat dupa ce citisem cartea a facut sa arunc acte de care ulterior am avut nevoie si lucruri de bucatarie pe care apoi le-am regretat. Noroc ca ordonea mea s-a oprit doar la acte si la bucatarie. La haine ma apuca purtatul intensiv al unei haine, dupa ce ani de zile a stat in dulap. Deci nu tuturor li se potriveste tehnica asta, la mine toata ordinea s-a rezolvat de la sine cand ne-am mutat, asa ca avem o pivnita incapatoare pentru depozitat (in ordine, pe categorii) lucrurile.
Si zilele astea am citit niste comentarii f negative ale emisiunii. Cineva spunea ca tanti asta era de mica o obsedata cu ordinea si acum face bani exploatindu-si tulburarea asta obsesional-compulsiva. Dezordonata de mine a ales sa ii dea dreptate persoanei care a zis asta, eu traiesc bine mersi asa cum sunt.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
Asa si eu, ca Elena, am aruncat lucruri de care am avut nevoie dupa sau am ramas cu prea putine haine si nu aveam efectiv ce incalta la un moment dat, se rupsese o pereche de pantofi si una era uda, a trebuit sa iau sandale si era un frig…
Eu am citit cartile, trebuie sa-ti alegi de acolo ce ti se potriveste. M-am uitat aseara la un episod, e altceva fata de carti, in carte de ex se pune accentul pe mai putine lucruri, nu pe cum sa iti cumperi cutii sa depozitezi mai bine, oricat le grupezi si le aranjezi, haosul se va reinstala daca ai mai multe lucruri decat iti trebuie
Da, tipa are un tip de ocd, e clar in carte, spune ca face chestia asta de cand era mica de i-au interzis parintii sa se mai atinga de lucrurile altora. Mie mi se pare de laudat ca a reusit sa transforme in ceva pozitiv problema ei. Altfel, ea povesteste cum isi goleste poseta in fiecare seara ca sa se odihneasca poseta sau lucrurile, nu mai tin minte, si dimineata le pune loc, to each his own :))
vedeti, nu am aruncat mare branza ca nu avui ce, doar m-am invatat sa iau mai putine sau deloc in ultimii ani.
Da, in carte zicea de odihnitul posetei. Dar in carte nu prezenta mare lucru despre bucatarii, pe cand in filme arata cadre intregi ce mi s-au parut minunat de inspirationale, chiar daca bucataria mea este la 1/5 din ce e acolo.
Azi am avut o faza cu o obsedata de ordine: sefa cea mare, care a dat iama pe biroul sefului direct ( lipseste de cateva zile) si i-a facut ea ordine. Tot biroul fusese presarat cu dosare: multe teancuri intr-o mare dezordine, dar ce a facut ea mi s-a parut inadmisibil. Si ne-a dotat biroul cu o cutie de plastic in care sa punem documente care nu servesc la nimic, dar chiar la nimic, ca cica sa le tinem o vreme si sa le aruncam abia peste un an, era asa de încântată de actiunile ei.
Într-o zi i-a facut ceva asemanator unui coleg plecat in vacanta. Ala era ordonat, dar ea i-a scos toate copertile de dosare frumoase, de carton si motivand ca nu e nimic in ele, le rupea una cate una si le baga la gunoi sub privirile mele ingrozite…ca eu le pastrez cu mare grija , ba am multe doar din hirtie, nu din carton, ca alea din carton le primim cu tzaraita. Plus ca la noi nu se recicleaza nimic: pui la gunoi, merge la incinerator.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
Oaa, are mari probleme, ce urat. Mi se pare cel mai aiurea bagatul in lucrurile altuia, spatiile comune sunt altceva, dar biroul…
Noi sortam la birou, seful meu cearta colegii cand pun cate un ambalaj sau hartiuta la gunoi menajer
Elena la voi e normal sa plece la incinerator ca ar fi unele documente confidentiale. Fostul patron nu vroia sa lasam pe birou nimic cand plecam seara si la noi nu era vorba de documente confidentiale iar plantele erau interzise in birou.
mie ce mi a placut la Maria a fost ca inainte sa arunci un lucru este sa i multumesti. Ea vine dintr o lume minimista si foarte rigouroasa’ ceea ce pentru noi este obsesie pt ei poate este normal. Dominique Loreau autoarea Arta simplicitatii a trait in Japonia si explica unele din obiceiurile japonezilor . Daca n aticitit o vo recomand.
Nu stiu cate documente sunt confidențiale, dar in mod sigur o mare parte din hartii nici macar nu-s documente. Nu este prevazuta trierea nici pentru sticle, cartoane, sticle de plastic. Si la noi sefa m-a prevenit din prima zi sa nu las nimic pe birou, ceea ce si fac, doar șeful asta și-a permis sa lase lucruri. Oricum ea nu s-a bagat la ordine din motive de lasat documente, ci pur si simplu ca e obsedata cu ordinea. Acum imi amintesc cand s-a apucat să-i faca ordine cuiva in sertarul cu accesorii de birou.
Eu citisem cartea lui Loreau inaintea lui Condo. Deja aplicam de acolo ca sa iti iei un singur lucru, dar de calitate, decat multe proaste. Dar in rest nu mi se potriveste partea cu casa goala.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
asa si eu ca si Elena, de cand m-am mutat si am spatiu mai mare de depozitare lucrurile s-au ordonat si organizat mult mai usor. nici inainte nu ne dadeau afara din casa obiectele, dar acum vad cat de mult ajuta un spatiu mai generos – nu stiu daca cartea/serialul discuta dimensiunea spatiului, sau da doar sfaturi generale.
Cred ca e si o chestie de dispozitia de moment, eu acum nu am nici un chef de self-help books si nici atat de reality-showuri americane :)) in rest, ma bazez pe propriul bun simt, masura si organizare 😀 apropo, am si eu un sertar din ala dedicat doar cutiilor de plastic pt mancare la birou, dar asta doar pt ca am o bucatarie mai mare acum. Plus o dilema – ce ne facem cu spatiile dedicate prajiturilor, unde tavile si restu ustensielor ocupa spatiu si sunt folosite in cazul meu f rar, alea ‘spark joy?’ hahaha
apropo de netflix (eu parazitez abonamentul lui sora-mea, si ea spotify-ul meu) recomand Chef’s Table, Cooked si Salt,Fat,Acid,Heath.
La mine spatiul s-a micsorat, inainte bucataria avea dulapuri si pe stanga si pe dreapta, era practic cu 2 mobile de bucatarie, acum a trebuit sa ma inghesui 😀
Cat despre scule de prajituri, I feel you, sister!. Sunt singurele care sunt sparking joy pt mine doar ca din motive de greutate si alergii, prajituresc din ce in ce mai rar (acum 10 ani faceam 2 prajituri saptamanal…) asa ca le tzin dar le-am depozitat acolo unde am acces mai greu deci sus de tot.
Am acum un dulap in pivniță pentru ustensile folosite rar. Tavi, blender si alte aparate, diverse recipiente. Fostul proprietar s-a ocupat sa renoveze pivnita:a pus gresie, dulapuri incastrate cu rafturi si usi culisante pe un perete intreg, niste geamuri micuțe, noi am mai pus 3 dulapioare din fosta bucatarie, deci iti face placere sa iti tii lucrurile acolo, ca e f mare.
Tot in pivniță tin si lâna de tricotat si ieri, cotrobaind eu prin lana, iar borcanele de rezerva fiind nu departe, mi-a venit ideea sa imi aranjez lana (am mai multa decat imi trebuie 🙂 ) prin borcane mari de sticlă, asa o sa o vad bine si e ordonata. Inainte de a ma muta nu m-ar fi ajutat nici 10 Marie Condo sa imi fac ordine la lana, care era raspandita prin casa prin vreo 5-6 locuri. Cu un spatiu mai mare de depozitat, acum am casa aerisita si am scapat de sentimentul ala de apasare pe care il aveam de cate ori nu gaseam loc sa pun câte ceva.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
cu lana in borcane m-ai dat gata! Si eu am o gramada de lana, in 3 locuri (minim 😀 😀 ). Nici nu m-am gandit la cata lana de tricotat am pana nu ai scris! Ia sa mut totul intr-un loc.
P.S. nu am camara, nu am pivnita, nu am alt loc de depozitat, ma gandesc sa fac ceva pe balcon dar umiditatea e mare, habar nu am ce fel de dulap e ok sa iau pt depozitare afara – daca aveti idei, show me, oricum doar borcanele le-as putea tine acolo (cu miere, ulei, gemuri, muraturi) – si as elibera 2 rafturi din bucatarie si as rezolva totul.
mai eu acum am o camara micuta si mi-e foarte draga, chiar daca nu a mai fost zugravita probabil din 1930 de cand e casa hahaha dar noi fiind in Londra unde toata lumea e innebunita sa maximizeze spatiul si sa creasca valoarea imobilului, prietenul meu deja o planuieste transformata in baie micuta … asta apropo la pivnita ta Elena care aici ar fi transformata rapid intr-un dormitor, camera de joaca etc 🙂
nu am nici o idee stralucita pt spatii mici de depozitare sau balcon … mama si sora ei si-au luam amandoua in Ro aparat de tras in vid, am primit si eu cadou ‘vegeta’curata facuta de ele din legume de gradina deshidratate si boia (facuta la fel) plus multe altele – toate tinute in pungi vidate, ocupa putin loc si se mentin excelent, doar ca nu stiu daca mai poti re-vida punga o data deschisa… poate poti face la fel si cu lana folosita rar ?
nu videz nimic, vreau sa o tricotez 🙂 doar pt ca nu stiu pe unde o pun, uit de ea, ma duc si cumpar alta :))))))))))))))))))))))))))))))
(mai nou si fiica mea tricoteaza. Si-a facut un fular. )
Asta e pivnita-pivnita, dar mai are o parte pe care o transformam in camera pt fiul. Iar garajul il transformam in hol de intrare. Nu am vrut casa mare, e micuță de fapt, apartamentul era de aceleasi dimensiuni, doar ca nu avea parte de demisol…care face toata diferenta. Acum ii inteleg pe cei care imi ziceau ca daca stai la casa, nu te mai intorci la apartament.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
Asa si eu cu uitatul: asa incantata am fost aseara cand am dat peste 2 sculuri care imi trebuiau sa termin caciula fetei. I-o incepusem, s-a terminat lana si eram in cautare de ceva culoare care sa mearga cu lucrul inceput si, ce sa vezi, dau fix peste lana cu care ii incepusem caciula. #comoridinpivnita 🙂
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
eu m-as fi dus sa cumpar :)))
Am abonament la netflix si o sa ma uit dupa seria asta ca stii ca am de lucru la mai toate capitolele. Mai putin garderoba, ca acolo sunt cuminte. Lipsa de organizare imi da mari batai de cap.
Cristina recently posted…Soția dintre noi – rezumat și impresii
Am vazut si eu serialul pe netflix, cartea nu am citit-o încă dar din film am invatat multe chestii pe care le-am aplicat. Eu n-am nicio problema cu cartile, am donat o multime si vreau sa scap de inca o mare parte din ele. Daca vreau sa citesc o carte o gasesc oricand la biblioteca pe cand o haina nu am de unde sa imprumut :)))))
Ioana recently posted…Ce-au mai descoperit cercetătorii englezi
Eu pe Netflix ma uit doar la seriale. So, fetelor, daca vreti sa vedeti un serial fain, super captivant, uitati-va la YOU! 😀
Amy recently posted…Update pentru articolul despre caderea parului
Vazui si eu de curand comentarii pe fcb despre duduia asta, asa ca, intre doua episoade de Bing Bang, am cautat-o si pe ea pe Netflix, sa vaz care-i treaba. M-am plictisit dupa jumatate din primul episod. Unu la mana, cine-i ordonat de felul sau cam aplica ce promoveaza ea, ca doar sunt chestii de bun simt, nimic nou sub soare. Dar….si aici intervin diverse aspecte contra :): gagica asta clar are o forma de OCD, fie vorba intre noi, nu stiu daca-i musai de promovat chestia asta ca stil de viata, anumiti doctori ar putea spune ca ar avea nevoie de tratament :P; multe mame si comentau pe fcb ca ea merge pe ideea ‘tine ce te face happy, restul arunca’ si poate era mai fain si util sa arate ce putem face cu lucrurile care nu ne mai trebuie (reutilizat/retransformat/reciclat/dat alta folosinta), nu asa, da-i cu aruncatul, ca oricum tot producem toti gunoi la greu these days; depinde si de stilul personal al fiecaruia de viata, de partener etc. – exemplu: al meu e hoarder inrait de games, CD/DVD-uri, carti, haine, acuma ce sa fac, sa-l las pentru asta? :))))); si inca ceva, invatat de mine the hard way: depinde in ce moment al vietii tale esti, poate acum te latesti si faci un bebe si peste cativa ani mai vrei unul, de ce sa arunci toate hainele de gravidie sau de bebe mic? (caz personal, cum am zis, am dat totul, acum, 6 ani mai tarziu, ma lua iar dorinta de bebe mic si platesc ad literam la greu tot ce puteam foarte bine tine, so…………….. la mine, ideea cu aruncatul ce nu mai imi trebuia atunci, doar pe motiv ca atunci nu credeam ca voi mai face ever bebe, a fost una foarte rea, nepractica si care ma costa). Cred ca e o inspiratie buna pentru persoanele extrem de dezordonate si zapacite, asa, ca punct de pornire, dar nimic mai mult.
Eu fac asa cum simt ca e bine pentru mine. Nu ma apuc sa arunc lucruri ca asa a zis nu stiu cine.
asta e argumentul ei: tii in casa doar lucrurile care iti sunt dragi. Psihologic, asociem sentimente cu lucruri, ajunge sa ne para casa o povara, o tristete etc. si uitam sa fim recunoscatori.
Mie imi place Alejandra Costello https://www.alejandra.tv/blog/ pe care am descoperit-o cu cativa ani in urma si de atunci, incet incet am reusit sa-mi organizez toata casa. si nu numai atat 🙂 Am reusit chiar performanta performantelor 🙂 (pentru mine care-s extrem de dezordonata 🙂 ) s-o si pastrez organizata. De cativa ani 🙂
mihaela recently posted…Inainte de a fi mai bine trebuie sa fie mai rau
nu o stiam! ia sa o ‘rasfoiesc’.
Stii ce e important? nu sa facem ce zice altul sau cum face altul, ci sa invatzam ceva, ceva suficient sa ne bucure si incante si usureze viatza. Asta e marea reusita la mine la haine cu Mari kondo eu de cativa ani nu a mai fost nevoie sa fac ordine, totul s-a mentinut din firesc cu fiecare haina ce am pus/luat eu. La sot si la copila can m-am bagat nu au fos tmultumiti si facut cum vor ei – asa ca ii las pe treaba lor!µ
Acum vaz ca si la bucatarie e la fel, dar mai vorbim peste 2-3 luni
Cred ca m-ar enerva cumplit si cartea si … serialul!
De cand ma stiu a trebuit sa fiu ordonata! Ma hranit mama cu lingurita cu lapte si gris si ordine! :)) Si acum cu mutatul … stiu aproximativ in ce cutie unde si cum …
Si stilul “minimalist” nu prea e de mine …
mie tare mi-a placut cartea, a ridicat cateva intrebari in mintea mea:
– fac curat de peste 30 ani si tot nu stiu a face potrivit mie
– e important sa fiu recunoscatoare pt cele ce le am, sa fiu multumita de ele – inclusiv casei!!
– nu e asa de rau la mine acasa :)))
-se poate curatenie fara munca?
etc
Care-s motivele tale cu cartile? nu am vrut sa citesc acel articol, pentru ca nu vreau sa ma razgandesc cu ale mele. Eu mare parte le-am pus de o parte pentru donat sau schimb.
Da-mi o poza cu cutiutele de plastic, cum adica le-ai pua vertical? Nu ma prind din poza aia de pe pinterest. Urmeaza si la mine bucataria, cand vine mama :). (Atunci o sa imi fac timp special pentru asta).
Natalia recently posted…Cine mai vrea să-și transforme anul? 12 obiceiuri pe care să le stăpânești
Degeaba mi-a fost frica. Slab de tot articolul ala, prea emotiv si fara argumente tari.
Eu am vazut lucrurile altfel: mie faptul ca acele carti stau in biblioteca nu imi aduce nici o bucurie. Nu revin la ele, nu le ating incantata macar o data pe an sau ceva. Ma mandream cu ele, ca mi se parea ca arata ca sunt citita, dar apoi am intrat intr-o perioada cand nu mai vreau sa arat/demonstrez nimic nimanui.
Multe dintre cele care au plecat mi-au adus bucurie cand le-am citit. Asta a fost tot. Unele, cele deosebite sau cele foarte utile la care revin, au ramas. Cam asa am simtit eu.
Si nu simt ca in felul asta desconsider arta sau autorii. Eu cumpar in continuare carti (cand nu pot sa le imprumut), acolo se vede respectul meu pentru munca lor. Nu ii ajuta cu nimic sa venerez hartia propriu zisa.
Pupici, m-am inflamat si eu. :)Merg la culcare, noapte buna.
Natalia recently posted…Cine mai vrea să-și transforme anul? 12 obiceiuri pe care să le stăpânești
Asta e si mesajul, sa tinem cele dragi, cele pe care le recitim, cele pe care le deschidem cu sparking joy. Mesajul e ca daca intru in casa, oriunde m-as uita, sa imi emane bucurie – nu stres sau frustrari.
La mine cartile mi-s dragi. De, unele fete isi cumpara pantofi :))) . Inainte de mutare am scos 2 sacose de ikea, din alea albastre, cu carti pe care le-am citit si decis ca a2a oara nu le mai citesc, si dus la anticariat. Am mai oferit si cadou la grupul meu de prietene, intrebat cine vrea din listele de titluri. Din cele ramase am mai recitit unele. Au trecut 3 ani, o sa le iau din nou la mana, sa vad care si cum, dar ma stiu, o sa le redeschid pe rand, o sa pic in cititul cartii si ma apuca noaptea. Singurele pe care le-as da sunt caietele si cursurile sotului – pt ca nu sunt ale mele si pt ca nu vrea sa le dea 🙂 zicand ca daca ii mai trebuie??? :))) desi a terminat scoala acum 5 ani si nu le-a deschis niciodataaaaa (sunt puse intr-un coltz de unde, sa le scoata, are nevoie sa impinga biblioteca impreuna cu mine).
Eu tot am avut un pachet cu lectii si cursuri, abia acum am reusit sa renunt la ele.
Toate cartile din biblioteca ti-s dragi? Asta e intrebarea. 🙂
Natalia recently posted…Cine mai vrea să-și transforme anul? 12 obiceiuri pe care să le stăpânești
De carti am scapat in mare parte, dar locul eliberat ni l-a invadat fata cu cartile ei, desi camera ei e plina de ele. Cum nu-s pe faza, cum mai invadeaza jumate de raft, apoi raftul intreg.
In Romania nu m-am indurat sa imi arunc cursurile, desi am terminat facultatea de 25 ani. Cursurile de aici le-am aruncat cu mutatul, stateau degeaba de 10 ani.
Pe mine ma deranjeaza ca in ziua de azi pt orice lucru, exista un guru sa te invete cum sa faci, de parca tu nu faceai bine. Asa si tanti Condo asta. Dar nu zic, as lua cu mare placere lectii de la cineva care sa ma învețe cum sa fac sa rezolv dezordinea copiilor, mai ales fata mai mică e o tornada care
In juma de ora ti-a facut dintr-un loc relativ ordonat ceva de nerecunoscut. La ea in camera nu-mi place sa stau, ca mi se strica tot feng shuiul. Am citit intr-o carte a unei psiholoage ca nu e bine sa intri sa le faci curat in lipsa lor, nici nu ma mai bate gandul sa fac asta, dar e drept ca faceam cand erau mici.
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun
din fericire, bine ca exista un guru (de fapt mai multi, nu a fost ea prima, cica o frantuzoaica a avut acum cativa zeci de ani). Eu am nevoie – cat timp e iar dezordine la mine in casa a 2a zi dupa ce fac, e evident ca am nevoie. Fac ordine in casa de 30 ani iar si iar, este evident ca fac prost – chiar ma amuz ca invatam atatea la scoala dar nu cum sa ne gasim calea si echilibrul in lucrurile de baza: educatie financiara, sentimente, obiecte, organizat taskuri etc.
M-am intrebat mereu daca obiceiul acesta de a pastra toate obiectele si a nu arunca nimic este tipic pentru cultura noastra sau este ceva universal.
Marius recently posted…Produse consumate de Ana în luna decembrie (XVII)
Eu iar sunt gică-contra 🙂 .
Am văzut toată seria, ba chiar l-am văzut în sufragerie ca sa fie vizibil familiei (copii mei au ajuns la vârsta la care aceeași chestie venită de la mine sau de la un străin naște reacții diferite – la mine se respinge, la un străin e cea mai genială).
Soțul a avut o reacție amuzantă pentru mine (de genul „this is stupid, she’s stupid”) dar după ce i-am explicat că e vorba de o emisiune de televiziune în care 30-40 de zile de muncă, discuții și explicații sunt comprimate în 30-40 de minute. Nu trebuie luată strict și riguros: trebuie să faci musai așa și altfel nu. E o ilustrare a unor principii. După ce și-a resetat lentila prin care privea, i s-a părut o idee bună și s-a simțit inspirat – ba chiar a sortat cd-urile din birou 🙂
Principiile cu care am rămas eu:
– trebuie să știi ce obiecte ai și cum te simți în raport cu ele – asta am desprins din scoate toate obiectele dintr-o anumită categorie, pune-le grămadă și dă-ți câteva momente să îți dai seama cum te simți când le privești. Cred că de aceea toate episoadele încep cu hainele pentru că sentimentele față de haine sunt foarte puternice – nu le poți ignora. Cei mai mulți dintre noi avem în haine o extensie a identității proprii, ne definim prin ele și sunt situații în care hainele noastre nu ne vorbesc „de bine”. Și ne dăm seama de asta când le privim în față.
– trebuie să păstrezi lucrurile pe care le folosești dar și lucrurile care îți generează sentimente pe care vrei să le simți
– lucrurile folosite împreună trebuie să stea împreună
– când e ordine în jurul tău, e ordine și în interiorul tău
(wow ce mult am scris)
cum eu am citit cartea inainte, am pornit cu concluziile tale in minte. Si iti confirm.
Eu nu am aratat nici la sot nici la copil. Dar dupa o sapt. in care bucataria a ramas la fel de ordonata, sotul si-a facut partzial curat pe birou – partzial, zic 😀 .
Azi am vazut un link pe fb la un articol umoristic: Marie Kondo recomanda sa pastrezi doar 3 membri ai familiei, pe cei mai polivalenti, de ex tinerii bunici, cu care te-ai scos, ca fac multe si ii poti pastra inca 30 ani sau mai mult 🙂
Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de Craciun