Meniul sapt. 23febr – 2 martie

KISS. Keep it stimple and stupid :).

Nu am mai scris pe blog de mult timp  meniul, dar acasa pe hartie da.  Vinerea seara in cateva minute ma uit ce mai am in dulap/frigider si schitez un meniu. De obicei acesta se mai schimba sambata dimineata, cand spre piata, negociem/discutam despre ce pofte avem fiecare :).

Sapt. asta suntem doar fetele acasa, asa ca meniul nostru este mult mai simplu si evident mai ieftin:
1. supa de galusti cu oase existente
2. orez cu legume
3. paste
4. cartofi la cuptor cu salata de varza
5. 2 seri cu salate cu de toate.
Mic dejun: lapte, iaurt, cereale, sau oua, paine cu unt si miere/gem (copila mananca, eu nu).

O parte din felurile astea se portioneaza la pachete pt amandoua, 5 zile pe sapt (supa nu, celelalte da).
Ce am cumparat? branza de capra, parmezan, oua (comanda) si lapte, cartofi (si barabule si cartofi dulci), o varza mare, o salata verde, 2 castraveti mari, lamai si portocale ca nu am comandat (4kg), 2 kg banane, 1 kg morcovi, juma de kg de  naut si orez, 1 kg gris, 3 avocado, patrunjel verde, 1 telina si 1 pastarnac. Mere mai avem dar nu suficiente, asta e.
Ce am facut in weekend? fiert oasele si fiert nautul(pt salate), facut un borcan de iaurt (ok, lapte prins).
Ce mai am de facut? galustile din supa;  alta zi pus orezul la umflat de dimineatza si seara sa il fac repede. Joi pun cartofii la cuptor (nu ii cojesc, ci spal bine si tai in 3-4 rondele groase, in 35 min la 220 gr sunt gata), si evident salatele. Painea la masina cand nu . Pastele cu sos rosu.
Salatele. E iarna si sectiunea asta trista si palida pt o ierbivora ca mine asa ca combin ce e de sezon prin imbratisarea robotului: varza, uneori cu marar dar deseori simpla si doar frecata cu putina sare si ulei de masline de la grecul de pe dreapta, uneori fac o maioneza (un galbenus, cateva linguri de ulei si una mica de mustar). Salata de cruditati este un succes si fara dressing, salata verde fara gust merge cu castravete si ardei rosu, frunze de ceapa verde si patrunjel (am pe balcon, patrunjel nu e suficient dar mai iau de la piatza, este preferatul nostru), si daca e singurul fel ii pun ceva proteina (fasole sau naut, ce am in congelator deja fiert..), mai adaug un ou fiert, branza sau nu. Sapt trecuta avui andive si radichio asa ca am pus in toate salatele cate putin.  In fiecare zi nu voi petrece mai mult de 15min in bucatarie, un  15 min cu tot cu pus in cele 2 farfurii de cina si 2 casolete pt a 2a zi, un 15min bine platit pt cat ReturnOfInvestment este.

(Vasele le voi aduna si spala la masina de vase la sf saptamanii 😀 – avem suficiente – uneori ma intreb daca nu ar trebui sa mai reduc din ele dar cat imi amana operatiunea spalat, ma bucura 😀 )

Nu tot ce mancam e local si de sezon sau bio – dar majoritar respecta cele dorite de mine. Si e bine, ne e bine, ne-am gasit echilibrul, a mai trecut o iarna fara nicio raceala, semn ca ce facem apai facem bine. Sa fie  si la voi.

 

Ia ziceti, voi ce mai gatiti?

34 thoughts on “Meniul sapt. 23febr – 2 martie”

  1. O sa fie destul de frig saptamana asta, asa ca ramanem pe meniu de iarna cu mancaruri care “ stick to your ribs”.
    Avem in meniu: tofu cu sos marsala, cartofi la cuptor cu carnati vegetarieni in sos de bere, salate cu spanac/rosii/ardei/ parmesan/cranberry conflate/seminte de bostan si oua fierte(sot), seitan + paste cu sos picatta, ardei umpluti pentru sot, dip de spanac si anghiare. Mic dejun: oatmeal cu sirop de artar sau bagel cu crema de branza. Snack: banane, clementine, seminte de bostan.
    Sunt in proces de reducere a bugetului de mancare, ultimele doua saptamana a fost cu 30% mai mic. Anul asta mi-am propus sa nu mai irosesc mancare deocamdata nu mi-a iesit, dar zic ca sunt pe drumul cel bun.

  2. Noi avem ciorbă de văcuță și friptură de curcan cu garnitură de legume, mămăligă cu brânză mâine și tot ciorbă de văcuță, o supă de linte și o mâncărică de legume pentru miercuri și joi, cel mai probabil (când fac un grătar de pui lângă legume). Vineri e simplu, o pastă vegetală (hummus, fasole – am ingrediente pentru ambele, mă hotărăsc în dimineața respectivă), o supă de legume și ceva cartofi la cuptor cu alte legume lângă.
    Abia astept verdețurile din piață, la Timișoara e bogăție la piața țărănească de miercuri și cred că în perioada aceasta încep să apară.
    Iulia recently posted…Care este cea mai simplă și importantă metodă de economisire pe care o cunoști?My Profile

  3. Eu sunt in vacanta la “cura” anuala de prajituri .Una pe zi, dar si 15-20 km de mers pe zi. Deci meniu nu prea strict. Dar sunt tare incantata ca am luat 2 legaturi de ridichi si mi-am zis ca e pacat sa arunc frunzele, asa ca am facut o supă excelenta din ele, in care am mai pus o mini-feliuta de sunca locala, putina smantana locala si zdrente din ou de la gainile care misuna in curtea fermei.
    Cum ziceai de salata fara gust:noi iarna nu mai luam deloc salata-salata ci doar mache si rucola. Am semanat asta iarna in gradina si s-a facut multa o chestie cu frunze la care ii spun francezii claytone de Cuba, a rezistat la zapada si inghet, mai adaug in salate. Mi-am dat seama ca e ceea ce gasim in Germania si nu gaseam in Franta, nemtii ii spun postelain. Trebuie sa mai luam seminte la anul, mache am semanat dar nu a iesit nimic.
    Elena recently posted…10 sfaturi pentru a preveni cancerul si cate ceva despre epigeneticaMy Profile

    1. Mor după rucola! Bine că mi-ai amintit. O să cumpăr când găsesc.
      Am luat și eu ridichi săpt. asta. Doar 2 legături. Eu am mâncat o ridiche, Ioan două, Iustin restul. :))
      Săpt. viitoare iau mai multe. Cum faci supa? Frunze și rădăcinoase sau doar din frunzele de ridichi și ce-ai spus mai sus?

      1. Am calit putina ceapă ( aproape jumate de ceapă medie), am pus frunzele de ridichi, apoi apă si sare. Am amestecat oul cu smantana si am turnat in supa, iar chiar inainte de a o lua de pe foc (n-am fiert prea mult) am pus bucatica aia de sunca, dar chiar e minuscula, ca sa dea putin gust de afumat. Noi toata iarna mancam de obicei seara cate o supa. Vara revenim la salate. Daca pui si legume probabil o imbunatatesti. Ca la supa de dovleac pun ce am in casa cand o fac: ba apa chioara, ba ciorba de oase, ba zeama de la supa de legume. La asta de ridichi nu pun ou de obicei, dar chiar aveam ouale langa aragaz, si vad ca a fost o idee buna.
        Elena recently posted…10 sfaturi pentru a preveni cancerul si cate ceva despre epigeneticaMy Profile

        1. No, merci! Fac când iau mai multe ridichi cu frunze. Și eu pregăteam multe supe într-o vreme. Dar al meu Ioan cam strâmbă din nas când vede că iar avem ciorbă/supă. 🙂 Așa că acum fac doar una sau două pe săpt.
          Iarna asta am mâncat pt prima dată supă de spanac. O să încerc și din frunze de ridichi, sunt tare curioasă.
          Și eu prefer mâncarea caldă iarna, mai puțin salate. Vara da, sunt bune salatele cu legume de sezon.

  4. Ceau! N-am mai făcut supă de gălușe de secole. Îmi place. Eu de obicei fac supă cu paste de-alea mărunte.
    Salata de varză mie nu-mi place deloc. Lui Iustin însă îi place varza crudă. Mai mănâncă când fac ciorbă sau varză călită. Inclusiv cotorul ăla de la mijloc.
    Ardei eu nu cumpăr iarna. Nici roșii cherry n-am luat deloc iarna asta (deși în alte ierni mai luam pt. plăcerea copiilor). Însă cumpăr săptămânal castravete. Iustin e mare amator și dacă nu are în pachețel mă bombăne. :))

    1. fiecare cu gusturile lui: varza o mancam doar cruda (eu as manca si gatita, de foame :D, astia 2 ar muri de foame cu ea in fata 🙂
      Supa de galusti e preferata la copila, pt ca nu mesteca mult 🙂 – acum ii se misca inca 2 dinti si cauta chestii usor de mestecat.
      Noi mai luam legume de vara, si iarna. Ocazional, dar luam. Stiu ca nu sunt de sezon, vedem ca nu au niciun gust, dar la noi legumele sunt apreciate iar iarna ne plictisim de atata varza, morcov, telina, etc. Avuram ceva prin congelator dar s-o terminat din iaunarie asa ca deja luam (1-2 ardei, 2 castraveti, acum 2 sapt am luat si 3 rosii, etc – din astea). Si tot asa, adaug la pachete, dar si deseori in salata.

    1. nici congelate? eu mai avui si in congelator dar s-o terminat din ianuarie aproape totul, imediat am vazut o crestere de 10-15% a ce cheltui la piatza saptamanal…

      1. Nu congelez , iar de cumpărat nu imi place. Am mancat multa salata de boeuf iarna asta ca am facut supe in care am pus multi morcovi, telina si pastarnac. Iar salata e putin degenerata, ca pun maioneza cite o lingura-doua, mai pun sfecla coapta la cuptor, etc. Si ultima data am zis sa pun si mazare, asa ca am luat congelata. Bio, din Franta. N-avea nici un gust, dar avea un miros f chimic, mi-am adus aminte ca citisem cum scot producătorii tot aerul din produsele congelate si le umplu in loc de apa cu ceva aditivi. Ca o fi fost si astea, ca n-o fi fost, nu stiu, dar eu mazarea aia am aruncat-o.
        Elena recently posted…10 sfaturi pentru a preveni cancerul si cate ceva despre epigeneticaMy Profile

        1. Eu mai congelez, mai ales din gradina, sau cand toamna prind ieftin si de la producatori.
          Si mai iau si congelate, ocazional (mazarea, de ex).

          Salata boeuf nu facui. Desi la noi e fara carne :D. Mi-e prea lene sa fac…

    1. atunci astept poze de la gratar!
      Altfel, desi prefer mai mult legumele decat carnea, consider ca fiecare corp e unic si are necesarul lui, asa ca daca tu te simti bine cu carne atunci mananca asa. Corpul stie sa ceara si sa arate ca e prea mult/prea putin, doar sa invatam sa il ascultam.

    1. Cred ca m-am hazardat, o sa spal de 2 ori sapt asta… desi unele zile adun doar castronul de lapte de la micul dejun al fetei, cele 2 castroane de supa cu galusti de la cina noastra, si 2 casolete de plastic de la pachetzele, cate o oala o data la 2 zile – asa umplu masina de vase in 3-4 zile.

    1. pai nu, ca laptele il incalzesc in aceeasi oala in care il tzin in frigider deci o oala la 3 zile, supa la fel. Pt salate am castroane mari suficiente :), tocatorul de lemn il curatz dupa utilizare pe loc.

      (vai, cat de lenesa sunt 😀 😀 😀 )

  5. Incearca sa faci salata de varza dupa tipicul constantinopolitic, la greci ii zice politiki. Varza taiata subtire o marinezi in suc de lamaie cu putina apa si sare, cam o jumatate de ora in frigider. Pe urma o storci si adaugi ardei rosu, dulce, taiat maruntel si telina, frunze si cotoare fragede, toate taiate subtire, morcov ras pe razatoarea mare si patrunjel tocat. Pe deasupra pui ulei de masline, otet sau suc de lamaie, stafide sau masline. Daca nu ai ardei proaspat, merge si gogosar murat. Se pastreaza ce a ramas de la pranz si la cina poti adauga o lingura buna de iaurt si un mar ras, chiar si o maioneza dintr-un ou. Eu o pun si pe tartine cu o felie de sunca sau de branza.
    Dani recently posted…Starea vremiiMy Profile

    1. facem si amestecuri din astea, varza este versatila. Mancam cate 1-2 verze pe saptamana, crude, si uite ca se termina iarna si inca nu ne-am plictisit de atata varza 🙂

  6. Si al meu meniu e asemanator cu al tau din punct de vedere al legumelor. Pentru saptamana asta am scos din congelator fasole verde, o sa o fac scazuta cu putin unt si o rosie. Proaspete am pentru zilele urmatoare ca si garnitura broccoli si varza rosie (imi plac si erau la reducere in weekend cand am facut cumparaturile), pe langa salata verde, ridichi, castraveti, muraturi de casa si un dovleac placintar din productia proprie pe care o sa il fac la cuptor. Mie nu imi fac bine fainoasele sau orezul, de aceea pe langa legume pun alternativ oua de la gaini de curte, branza, nuci, carne de pui sau porc (astea toate de la tara), asa functionez cel mai bine. Ah si sa nu uit de masline, am momente cand mi-e asa de pofta pe ele ca le mananc ca si gustare, uneori cu putina branza.

Leave a Reply to Dani Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge